31 Mart 2015 Salı

Hermes- Un Jardin Sur Le Toit EDT / 2011





















Hermes- Fransız moda firmasıdır. Hermes- Un Jardin Sur Le Toit ( Damdaki bahçe ) isimli parfümü yorumlayacağım.

Parfümün ismi- Hermes markasının merkezi olan binanın çatı katında bulunan bahçeden esinlenmiş.

Hermes- Un Jardin Sur Le Toit- kaliteli, enerjik ve pozitif kokusuyla, benim tenimde gün boyu kalıcılık yaptı. Yağlı ve çabuk terleyen tende çok etkilidir. Güçlü fark edilirlik de mevcuttur. Tene hemen yerleşir ve gün boyu eser. Tene yakın durur. Yalnız ilk anda, dışarıya karşı yoğun fark edilirlik yapar. Her mevsime, her sosyal ortama uyar. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez.

Hermes- Un Jardin Sur Le Toit- meyveler, aromatik bitkiler, yumuşak ve kremsi çiçekler ile tanımlanıyor. Aromatik- meyveli kategorisinde gösteriliyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar veriyor. Sade, basit ve düz çizgide ilerleyen koku karakteri sıkıcı değil. Çimen, elma, armut, gül, manolya ve biberiye gibi aromalar verilmekte. Sakin, rahatlatıcı, serin yapısıyla beğeniliyor.



Çiçekli- meyveli harmanla başlıyor. Tatlılık yüksektir. Gül, yasemin, elma, kavun ve şeftali olduğunu tahmin ettim. Çiçekler açılışta baskındır. Devamında kokusu çok değişmez. Açılıştaki aromalara mandalina ve fesleğen katılır. Tuzlu deniz notaları gibi güzel ve modern bir uygulama hissedilir. Son aşamada misk, vetiver ve gene gül mevcuttur.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html












27 Mart 2015 Cuma

Dsquared2- He Wood Silver (Wind Wood) EDT / 2011 - Dağ Ormanı Esintileri


 
























modern parfüm 



Dsquared2 markasını tanıtır mısınız ?




Kanada merkezli moda markasıdır. Ayakkabı, aksesuar, parfüm, kıyafet koleksiyonu gibi ürünler üzerinde çalışıyor. İlk koleksiyonu Milano' da gerçekleşmiş.




Dsquared2- He Wood Silver parfümünü yorumlar mısınız ?



Bu parfümü aromatik- odunsu grubuna dahil edebiliriz. Aromatik, baharatlı, vanilyalı, dumanlı, odunsu nüanslar göstermekte. Harmanı=

Üst- Lavanta, adaçayı, tütsü,

Orta- Misk, muskat,

Alt- Vetiver, sedir ağacı, amber, vanilya.

Aslında dumanlı rayihalar parfümün geneline yayılmış : Tütsü ve lavantadan dumanlı- aromatik tonlar alınmakta. Kapanıştaki odunsu notalar ( sedir ağacı ), amber ve vanilyayla beraber zaten silme dumanlı hissiyat veriyor. Küçük ayrıntılar hariç, baştan sona koyu, buruk notalar var. Gene de rafine ve temiz bir kokusu olduğunu söyleyelim. Buradaki küçük fark, yumuşak baharatların ( karabiber, muskat ) parfüme tatlılık vermesidir.

Koku düzlemi= Soğuk aromatik bitkiler ( adaçayı, kişniş, fesleğen ), tütsü, tatlımsı baharatlar, odunsu notalar, baharatlı amber ve vanilya çizgisini takip etmekte. Neredeyse bütün aromalar alınıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlar, odunsu notalar ve baharatlı amber biçimine giren; dumanlı, sıcak, yumuşak ve ahşapsı tonlamalara sahip katman diyebiliriz.




Tütsü ve aromatik bitkiler açılışa soğuk ve dumanlı bir hava vermiş. Misk- muskat- vanilya ekseninde baharatlı amber hissiyatı meydana gelmekte. Burada yumuşak, sevimli, sıcak, tatlımsı rayihalar algılanmakta. Parfümün karakteri, soğuk- dumanlı tondan bu defa sıcak- dumanlı aromalara dönüşüyor. Odun kullanımı ahşap hissi veriyor. Odun- tütsü, amber- tütsü, baharatlı amber- odun gibi karışımlar teninizde yer değiştiriyor ve kalıcılık ve kaliteyi yükseltiyor. Tenden de böylece ayrılıyor.

Sonbahar- kışa yönelik bir kokusu var. Notalar dengeli ve uyumludur. Tenimde kalıcılığı baharat- odun- amber rotasında 24 saate vardı. Dengeli sıkılmalıdır. Hassas burunlu kişileri rahatsız edebilir. Günlük kullanıma uyar. Özellikle akşamları davet ve kokteyller için idealdir.



Dsquared2- He Wood Silver isimli parfüm duygu dünyanızda nasıl çağrışımlar yaptı ?






Bu parfüm, Kanada' nın, görkemli ve yoğun orman örtüsüyle kaplı dağlarından esen soğuk rüzgarlara gönderme yapmak için tasarlanmış. Diyelim ki, orada kışın çok kar yağıyor. Bütün toprak örtüsü, dağların yüksek zirveleri, ağaçlar karla kaplanmış. Yoğun sis var, görüş mesafesi düşmüş. Siz burada ne yapabilirsiniz ? Kar lastiği ve zincir takılmış arazi araçlarınızla bu ormana gelip; kış günü, belki havanın açık ve güneşli olduğu bir Pazar günü, mangal ateşinde sucuk- ekmek yapabilirsiniz. Bu pikniğe gelirken hava şartlarına uygun giyinmek gerekir. Balıkçı yaka kazak, kürklü kaban, rahat kargo pantolon ve bunun içine giyilen eşofman altı,  rahat ve sağlam botlar vs.



Bu parfümün baharatlı katmanını oryantal tarza benzetenler de var. Doğulu bir çizgide olduğunu da söylüyorlar. Bence, Comme des Garcons- Wonderwood ve Hermes- Terre D' Hermes gibi modern tarza daha yakın duruyor. Yoğun ahşap ve duman rayihaları daha baskın olmuş.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Mart 2015 Cumartesi

Hussein Chalayan- Airborne EDT / 2011

















Hussein Chalayan- İngiltere merkezli moda firması olarak, Comme Des Garcons' un bünyesinde alt bir markaymış. Şimdilik tek bir parfümleri bulunuyor : Hussein Chalayan- Airborne.

Parfüm odunsu notalar, aromatik notalar, narenciye, baharat vurgularını taşıyor. Aromatik- turunçgil grubuna alınmış.

Üstte portakal çiçeği, bergamot, limon; ortada damla sakızı, ardıç meyveleri; alt notada tütsü, misk ve sedir ağacı bulunmaktadır.

Çok kaliteli, ekşimsi ve ferah limon kolonyası... Eyüp Sabri Tuncer... Parfümün özeti bu.

Tatlılıktan ziyade, ekşi, buruk ve keskin aromalar var. Kokusu düz bir çizgide ilerliyor. Baştan sona pek değişmiyor. İlk sıkışta limon kolonyasıvarî başlangıcı var. Dinamik, ferah, keskin turunçgil harmanı... Limon ve bergamot olarak tahmin ediyorum. Sonra aromatik- meyveli bir his var. Devamında odunsu notalar ve tütsü algıladım. Klasik Comme des Garcons odunsu notaları, son bölümde etkilidir. Biraz da misk algılanıyor. Burada koyu, buruk, karanlık tonlar var. Tenden de böyle ayrılmakta.

Tene oturup güzelleşmesi turunçgiller, tütsü ve odunsu bazlarla oluyor. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilir. Güçlü aromaları var. Aromatik tarz her daim belirgindir. Tenimde kalış süresi 14 saate yakındır. Temiz, ferah, rafine, gösterişsiz bir kokusu var. Ortam ve faaliyet sınırlaması olmaz. Dozaj konusunda da rahat olursunuz. Fark edilirliği de fazladır. Her mevsim gider.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

18 Mart 2015 Çarşamba

Parfümde Amber Temasının Kullanılışı / makale




Bu yazımızla birlikte parfümde doğal amber / ambergris notasının kullanılış tarzlarını tartıştığımız https://7nota1parfum.blogspot.com/2019/03/parfumde-dogal-amber-ambergris-notasnn.html makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Her parfümde amber notasına az- çok rastlıyoruz. Ne var ki, amber, bazı parfümlerde ana tema ( domine edici unsur ) olarak kullanılmaktadır.

Amber, bilindiği gibi, ispermeçet balinasının kusmuğudur. Yalnız, elde edilmesi ve işlenmesi çok zahmetli ve pahalı olduğundan, bugün birçok parfümde laboratuvar ortamında üretilmiş sentetik amber kullanılıyor. Bir de, parfümde bazı notaların harmanlanması ile amber benzeri rayihalar elde etmek mümkün olmaktadır. Bir kere, elimizde ağaçsı- odunsu ( örneğin sandal- sedir ağaçları& paçuli- vetiver ) bir nota olacak. Bu notayı misk, vanilya, benzoin, kimyon, kekik gibi aromalarla kombine edeceğiz. Birçok parfümde bu harmanlama yöntemiyle amber kokusu yapılmaktadır.



Parfümlerde amber temasının kullanılış biçimleri bence önemlidir. Çünkü, özellikle 90' lı yılların başından itibaren kendini dayatan ve ilk örneği Serge Lutens Ambre Sultan ile verilen Doğu etkili parfümler modası, büyük oranda amber teması üzerine şekillenmiştir. Ve amber kadar detaylı, zengin ve sofistike bir nota, parfüm dünyasında yoktur.

Amberin nasıl koktuğu- kokusunun neye benzediği sorusu hep tartışılmıştır. Biz de şimdi, amberin kokusu üzerine bazı tahminler ve yorumlar yapacağız...

Amber, koklandığı ilk anda ahıra girmişsiniz gibi bir his veriyor. Ve devamında;

- ağır ve yağlı sığır derisi,

- çok kaliteli şarap- şampanya,

- bitter çikolata- likörlü çikolata gibi karışık kokular veriyor. Sığır derisi kokusundan sonra tene oturup, daha güzel kokuyor ve içki- çikolata benzeri kokuları alıyorsunuz.

Yalnız amber, derinlemesine koklandığında baharat, çiçek, ot ve deniz dibinde kalmış yosunların rayihasını da vermektedir. Çünkü, amber denizin dibinden çıkarıldığında, dipteki yosunların ve otların kokusu ambere sinmiş oluyor. Amber bazen de ıslak/ taze ya da kuru tütün yaprağı gibi kokmaktadır.

Gerçek ( saf ) amber, öd ağacına çok benzer ilaçsı, yağlı ve keskin bir koku vermektedir.

Şimdi, amber temasının parfümlerde nasıl kullanıldığına değinelim=

Amber teması, parfümlerde iki türlü kullanılmaktadır=

1- Geleneksel- Doğulu Amber= Amberin baharat, reçine, odunsu notalar, tatlı kırmızı meyve, tütsü/ tütün, sakız, bal ve balzam gibi notalarla birlikte kullanılmasıdır.

2- Modern Amber= Amberin çikolata, bisküvü, karamel, turunçgiller, sentetik ozon notası, su notası ve tuzlu deniz suyu harmanıyla beraber kullanılmasıdır.

Örneklerle gitmek istiyoruz.

Geleneksel- Doğulu Amber...

Serge Lutens Ambre Sultan adlı parfümde, kuru otlar ve koyu çam reçinesi katkılı tatlı baharatlı bir amber açılışı olmakta ve bu, reçineli amber ve sade bir amberle kapanışa doğru gitmektedir. Kapanış tatlı ve yumuşak bir amberle oluyor.



Histoires de Parfums Ambre 114 isimli parfümde, güçlü bir amber temasına baharatlar eklemlenmiş ve derinden otsu- çiçeksi rayihalar da bunu desteklemiştir. Kremsi, yumuşak ve tatlı bir amber vardır.

Bond No. 9 New York Amber adı verilen kokuda, yumuşak ve tatlı bir amber görülür. Öd ağacı- gül- baharat ekseninde daha çok Arap tarzı gösterir. Biberli baharatlarla açılır. Gül, öd ağacı, reçine ve amberle tene oturur.

Parfum d' Empire Ambre Russe adlı kokuda ise, içki teması, tatlı kırmızı orman meyveleri, otsu rayihalar, çam iğneleri, ıslak tütün yaprağı, tütsü, tarçın- zencefil gidişatından sonra kremsi ve tatlı bir amber/ vanilyayla sonlanıyor. Ve amber temasının ilginç bir yorumuna imza atıyor.



Modern Amber...

Jean Paul Gaultier 2 isimli parfümde, tatlı, kremsi ve yumuşak bir ambere çikolata- bisküvi- karamel gibi gurme notalar katılmıştır. Vanilya, misk, odunsu ve çiçeksi bazlar ve tatlı baharatlar da algılanır.

Tom Ford Rive D' Ambre adlı parfümde, turunçgilli amber gibi özgün ve farklı bir kullanım görürüz. Bu parfüm portakal- bergamot- amber troykası ile ferah ve taze bir açılış yapar. Sonra naneli turunçgil, aromatik otlar, tatlı baharatlar ve reçineli kremsi ve tatlı bir amberle sürüp gider...



Iceberg- Burning Ice adlı kokuda, narenciyeli amber, deniz notalarıyla harmanlanmıştır. Ve ben, bu uygulamayı başka hiçbir parfümde görmedim. Özgün ve benzersiz bir yorum teşkil ediyor. Burada amber; yumuşak baharat ( kakule ), fresh aromatik otlar, su notaları, narenciye esintileri ve tuzlu deniz suyu ile karışmıştır.

Sonuç= Bizce, parfüm dünyası baştan çıkarıcı ve egzotik kokusu ile amberden hiçbir zaman vazgeçemeyecektir. Çünkü onun yerine kullanılacak ve ikâme edilecek bir nota- tema yoktur. En önemlisi, amber, birlikte kullanıldığı notalar ile parfüm alanına yeni formlar ve anlatım biçimleri katmaya devam edecektir.

Doğulu amber- Osmanlı- Selçuklu dönemi, saray ve konaklardaki görkemli yaşamlar.

Modern amber- Bizi anda tutan ya da günümüze götüren.

Amber temalı parfümler, parfüm evreninin amiral gemisi, kaptan köşkü durumundadır ve parfümlerin şahıdır...


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

17 Mart 2015 Salı

Creed- Royal Oud EDP / 2011




























Yeni yorum...

Creed- Fransız kolonya ve parfüm üreticisidir. Şimdi Creed- Royal Oud ( Kraliyet Öd ) isimli parfümü konuşacağız. Öd ağacı, baharatlar, odunsu notalar, reçineler, aromatik otlar,  turunçgiller ve amber bu parfümü şekillendiriyor. Tatlı, kremsi, yumuşak, sıcak ve ferah esintileri vardır. Oryantal- fujer grubunda gösteriliyor. Ama bence oryantal- odunsu grupta yer alır.

Üst- limon, pembe biber, bergamot,

Orta- sedir ağacı, kasnı otu sakızı, melek otu,

Alt- agar ağacı ( öd ağacı ), sandal ağacı, misk.

Creed- Royal Oud isimli parfüm turunçgilli- biberli gayet tatlı ve ferah açılışa sahiptir. Limon, bergamot, biber / pembe biber algıladım. Sonrasında limonlu sedir ağacı sahne alacak ve parfümün tüm katmanlarında baskın olacaktır. Bununla birlikte yeşil ferah bitkiler ve sedir ağacı reçinesi kendini hissettiriyor. Yeşil aromatik otlar melek otu ve mate yaprağı olabilir. Kapanışta tatlı ve keskin öd ağacı- amber ikilisi bulunmaktadır. Bunlar bir saat sonra iyice yapışkan ve kremsi hale geliyor.

Creed- Royal Oud- yumuşak baharatlı- biberli tonlamalarıyla Modern tatlı baharatlı parfüm gibi kokuyor. Son bölüm hariç, diğer katmanlarda etkili olmayan öd ağacı notası da turunçgilli- baharatlı- yeşil aromalarla karıştığı için, Modern Arap tarzı parfümlerin en iyi örneklerinden birini sunuyor. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla baharatlı ve odunsu ( sedir ağacı, sedir ağacı reçinesi ) kısma geçiliyor ve tene yapışıyor. Bu arada dışarıya karşı kuvvetli fark edilirlik yapacaktır. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu etkili kalıcılığı vardır. Bunda baharatlar, odunsu notalar ( sedir ağacı, öd ağacı ) ve amber söz sahibidir. Gene de ferah, yumuşak ve enerjik yapısı sayesinde tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygundur. Genele yayılan tatlılık rahatsız etmez. Aslında dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülür.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

 

15 Mart 2015 Pazar

Amouage- Honour Man EDP / 2011 - Odun ve Baharat


























akdeniz etkili arap parfümü





Amouage markasıyla iligili bilgi verir misiniz ?



Amouage- niş bir markadır. Umman kraliyet ailesinin parfüm markasıdır. Parfümlerinde gül, tütsü, misk, zambak, paçuli, mür yağı, öd ağacı gibi bileşenler vardır. 1983 yılında kurulmuştur.



Amouage- Honour Man parfümünü yorumlar mısınız ?




Odunsu- baharatlı bir kokudur. Aromatik otlar, odunlar, baharatlar içeriğini oluşturuyor. Dumanlı, sıcak, tütsülü rayihalar yaymakta.

Üst- pembe biber, karabiber,

Orta- sardunya, elemi, muskat,

Alt- vetiver, misk, paçuli, sedir ağacı, tütsü, tonka fasülyesi.

Harman dengeli bir tatlılık vermekte. Rafine, pürüzsüz, temiz aromalar mevcuttur.

Biber patlamasıyla ( karabiber, pembe biber ) açılıyor. Bu açılış, modern parfüm tarzını yansıtıyor. Çok kısa süren bir turunçgil hissiyatı var. Greyfurt benzeri bir aroma var. Ortalarda biberler ve sardunya güçlenip baskınlaşmakta. Sardunyadan gelen sabunsuluk da var. Daha sonra tütsüler meydana çıkmakta. Yalnız biber ve sardunya devam ediyor ve buna kapanışta ağaçsı notalar ve amber/ misk katılıyor.

Tatlılık her daim var. Baharat ve ağaç kaynaklı sıcak ve kuru etkiler de var. Sonlarda ise, sedir ağacı ve tütsü ile dumanlı rayihalar da geliyor. Modern tatlı baharat kullanımı görülmekte. Aromatik ot hissi de, parfüm tene yerleştikten sonra kendini dayatıyor.

Koku düzlemi= Biberli hissiyat, sardunya, tütsü, odunsu notalar ve amber/ misk. Nota geçişleri başarılı sayılır. Yavaşça tene oturuyor ve iki saat sonra yerleşme tamamlanıyor. Notalarda bir katmanlaşma var.

Derinlik ve konfor noktası= Biberler, tütsüler, ağaçsı notalar ve amber. Burada kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları toplanmış. Kuvvetli, baskın, egzotik aromalar takdir edilmekte. Duman, tütsü, odun, baharat ve tam bir şölen... Zengin dopdolu, gösterişli bir biçimlenme meydana gelmiş.

Yapaylık, sentetiklik yok. Rahatsız edici ayrıntı yok. Gayet ferah, dinamik bir Akdenizli başlangıcı var. Bu başlangıç, bir yandan da modern bir tarzı yansıtmakta. Sonra da odun- baharat- tütsü ile Doğulu tarza yöneliyor.

Tenimde kalıcılığı bir günü çoktan geçti. Aslında açılıştaki hafif ve aromatik etkilerden sonra, pek bir kalıcılık beklemiyordum. Ne var ki, baharat- tütsü- odun sırasını takip eden çizgi bu düşüncemi değiştirdi.

Günlük kullanıma ve koleksiyonluk kullanıma izin veriyor. Tazelemeye gerek yok. Kalıcı ve güçlü aromaları teninize oturacağı için, dengeli sıkmak gerekir. Davet, toplantı, kokteyl gibi organizasyonlarda sizi gayet başarılı biçimde temsil eder. Yalnız sabah saatlerinde teninize uygulamayın. Temiz tene tatbik edilmelidir. Bence, ilkbahar ve sonbahar arasına uygundur.





Amouage- Honour Man; zihninizde nasıl etkiler yaptı ?



Açılışının modern  tatlı baharatlı baharatlı olduğunu söylemiştim. Turunçgil ve aromatik otlar da var. Buna göre, Modern tarz ve Akdenizli etkiler başlangıçta ve bana kalırsa, genelde de baskındır. O zaman, İzmir' in Selçuk ilçesindeki Efes antik kenti ve harabelerine bir seyahat yapalım. Bu bölgeyi ziyaret ettiğimizde, ergenlik çağımdaydım. Otomobille Ege ve Akdeniz turu yapmıştık. Yaz mevsimiydi.




Efes antik kenti, İyonya Krallığı şehirlerinden biriydi. Klasik Yunan dönemine tarihlenir. Milattan önce 6000 yıllarına tarihlenir. Bu, Cilalı Taş devridir. Neolitik, Hellenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.

Artemis tapınağı, Celsus kütüphanesi, Meryem Ana evi, Yediuyurlar ( Ashab-ı Kehf ), Aydınoğlu İsa Bey Camiî gibi yapılar ziyaret edilebilir.

Akdeniz güneşi ve Doğu' nun baharatları... Ve Amouage Honour Man.




Bir Arap parfüm markasından, böyle Akdeniz yönelimli bir parfüm beklenmez. Duygu ve düşünce yaratımı açısından şaşırtıcı etkiler yapmakta.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Mart 2015 Cuma

Sospiro- Accento EDP / 2011



























Sospiro- İtalyan niş parfüm firmasıdır. Bugün Sospiro- Accento isimli parfümü inceleme konusu seçtim. Pudralı, tatlı, kremsi, şekerli, şekerli ve enerjik yapıdadır. Meyveler ve çiçeksi notalar koku karakterinde önemli yer tutar. Ayrıca vanilya ve odunsu notalar da yardımcı elemandır. Oryantal- çiçeksi grubunda gösterilebilir.

Üst- sümbül, ananas,

Orta- iris, yasemin, pembe biber,

Alt- vetiver, misk, paçuli, amber, vanilya.

Sospiro- Accento isimli parfümün açılışında sümbülteber ve iris gibi pudralı çiçeksi notalar dikkat çekmektedir. Bu çiçekler daha sonra tene oturma devresinde gayet sabunsu hale gelecektir. Kremsi meyveler, klasik ananas ve portakal olarak yapılanmış ve pudralı çiçeklerin hemen ardından geliyor. Devamında orta katmanda yeşil koku karakteri vardır. Yasemin ve leylak gibi yeşil çiçekler ve hatta yeşil kokan vetiver buna örnek verilebilir. En çok, yeşil koku formunu beğendim. Ferah ve enerjik kokuyor. Tatlı vanilya ve miskle kapanış gerçekleşiyor. Son bölüm yapay ve sentetik olmuş.

Sospiro- Accento- tatlı ve şekerli yapısından dolayı dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Böylece sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk havalara ve akşam saatlerine uyar. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlenceleri için idealdir. Açılıştaki pudralı yapıya da, kullanma döneminde dikkat etmelisiniz. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla tene yerleşir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcı olmakta. Pudralı, kremsi ve şekerli tonlamalar bunda etkilidir. Fark edilirliğinin özellikle dışarıya karşı yüksek olduğunu düşünüyorum.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


11 Mart 2015 Çarşamba

Giorgio Armani- Code Summer EDT / 2011


















İtalyan moda ve parfüm markası Giorgio Armani, güzel bir yazlık koku çıkarmış.

Turunçgil- oryantal olarak nitelendirilmekte. Harmanı ise şöyle=

Üst- Bergamot, greyfurt, neroli ( portakal çiçeği ), limon.

Orta- Tarhun, zeytin çiçeği, gül, sedir ağacı.

Alt- Guaiac ağacı, amber, misk.

Parfümün genelinde turunçgillerden kaynaklanan fresh- tatlı bir tonlama var.

Koku düzlemi ise şöyle olmuş= Turunçgiller- çiçek / gül notası- odunsu notalar- amber...

Bu parfümü ifade edecek en iyi kelime şu olabilir mi ?

Hafif gül esintili ağaçların, sıcak ve tatlımsı amber ile egzotik harmanı...

Ağaç ve amber notalarından kaynaklı odunsu tonlamalar var.

Parfümün derinlik ve konfor çizgisi, gül- odun- amber notalarıdır. Kalite hissiyatı burada artmakta. Elbette, açılış temiz ve canlı turunçgillerle yapılmış.

Kalıcılık değerleri açık renkli bir tende 10- 12 saati buluyor.

Koku -3 Kalıcılık -3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

9 Mart 2015 Pazartesi

Calvin Klein- One Shock For Him EDT / 2011







Klasik tarzı ve minimal tasarımlarıyla bilinen ABD kökenli moda markası Calvin Klein, mücevher, parfüm, kot pantolon, iç çamaşırı ve rahat kıyafet gibi ürünleriyle tanınıyor.

Calvin Klein One Shock, lüks modern tatlı baharat temalı bu parfüm ve Amouage Jubilation XXV Man' dan esintiler sunmakta. Oryantal- baharatlı- Obur/ Gurme grubuna girmekte. Genelinde tatlımsılık, baharat, tütün, amber ve aromatik nüanslar görülüyor. Harmanı şöyle sunulmuş=

Üst- lavanta, portakal, salatalık,

Orta- osmantus, kakule, fesleğen, biber,

Alt- misk, paçuli, amber, tütün, ağaçsı notalar.

Hemen söyleyelim : Tarçın- tütün notası Burberry- London For Men etkileri vermiş. Biraz metalik tatlı baharatlar, biberli notalar, tütün ve meyveli notalar da Amouage- Jubilation XXV Man ' den örnekler veriyor. Meyve notalarının ( incir, kayısı hissiyatı ) kuru tonlarda oluşu da, Azzaro- Elixir Pour Homme' a atıf yapmakta.

Bu bilgileri verdik; çünkü, bu parfümde ortaya karışık, her şeyden biraz var. Önce bize neler anımsattığına bakmak istedik.

Parfüm yorumuna geçelim... Açılışta tatlı ve modern turunçgiller sahne alıyor. Biraz da meyvemsi etkiler var. Sonrasında tatlımsı bir lavanta, aromatik taze otlar, tatlı baharatlar ile tene iyice yerleşmekte. Kapanış ise amber- misk ikilisi, odunsu notalar, deri ve tütünle yapılmış.

Parfümün genelinde kremsi, yoğun bir tatlılık var. Baharat, turunçgil, meyve... Bunlar anlaşılıyor. Ne var ki, tütün ve deri notaları bile tatlımsı rayihalar vermekte. Ağaçsı notalar ve deri teması da tatlı ahşap tonlarına evrilmiş.

Detaylara bakalım= Tatlı ahşap- baharat- odunsu amber gibi ilginç bir kombinasyon görmekteyiz. Burada kuşkusuz kalite çıtası ve kalıcılık değerleri artıyor. Bir de çok lüks, modern ve insanı cezbeden bir rayihası söz konusu olmaktadır. Başta portakal ve salatalık beraber alınıyor. Canlı, dinamik ve hoş bir tatlılık var. Zaten, parfümü domine eden bu tatlılık hiç bayıcı ve boğuk değil. Aromatik otlara baharatlar karışmış. Tatlı baharatların içine kiraz- vişne gibi meyveler girmiş. Aralarda vanilyamsı notalar ve biber- kakule alınıyor.

Koku düzlemi bence şöyle olmuş= Turungil / meyve notaları- aromatik otlar- baharatlar- amber- odunsu notalar- deri/ tütün. Tabiî hepsi de tatlımsılık veren notalar... Birbirinin içine geçmiş biçimde algılanmakta.

Derinlik ve konfor noktasını formüle edelim : Tatlı ahşap- baharat- odunsu amber notaları diyebiliriz. Bir mahzuru yok. Çok kompleks ve mükemmel bir yapı.

Kalıcılık değerleri tenimde, hem de kuvvetli nüanslarla 24 saati geçti. Her mevsime uygun bir yapısı bulunuyor. Modern, centilmen ve beyefendi bir parfüm... Sentetiklik, yapaylık barındırmıyor. Yalnızca, sabah saatlerinde fazla sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Yoğun ve vurucu bir harmanı var. Günlük kullanıma uyar. Davet, kokteyl, günübirlik geziler için uygundur. Herkesin sevebileceği bir aroması var.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



 

7 Mart 2015 Cumartesi

Roja Dove- Musk Aoud Parfum / ?

 















Roja Dove- İngiliz niş parfüm markasıdır. Şimdi Roja Dove- Musk Aoud Parfum isimli parfümü inceleyeceğiz. Amber, ambergris, misk, yağı, deri, odunsu notalar, vanilya, tonka fasülyesi ve çiçeksi notalar bu parfümü şekillendiriyor. Tatlımsı, ekşimsi, yağlı, yapay, buruk, metalik, sıcak ve hayvansal esintiler sunuyor. Şipre- çiçeksi grubunda gösteriliyor. 

Üst- bergamot, limon,

Orta- gül, ylang ylang, yasemin, 

Alt- agar ağacı ( öd ağacı ), misk, ambrette ( misk ebegümeci ), deri, odunsu notalar, huş ağacı, vanilya, tonka fasülyesi, sandal ağacı, meşe yosunu, muskat.

Roja Dove- Musk Aoud Parfum isimli parfümü koku grupları açısından yorumlayabiliriz : 

Birinci bölümde hayvansal, yağlı, sıcak, yapay, ve çok az tatlılık barındıran amber, ambergris, misk yağı, deri, öd ağacı temalı odunsu notalar, vanilya, odunsu notalar ( sandal ağacı ) ve tonka fasülyesi aromaları var. İkinci bölümde metalik, buruk, ekşimsi ve yapay çiçeksi notalar ( gül, yasemin, ylang ylang, karanfil ) görmekteyiz.

Roja Dove- Musk Aoud Parfum isimli parfümde hayvansal aromalar harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanır. Çiçeksi notalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşecektir. Devamında sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve saldırgan fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapmaktadır. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yeter. Genele yayılmış yapaylık ve baş ağrıtma ihtimali olan hayvansallıktan metalikliğe kadar geniş bir yelpazedeki koku gruplarının etkisiyle kalıcılık ve fark edilirlik artmış ancak bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Mart 2015 Perşembe

Estêe Lauder- Sensuous Nude EDP / 2011



























Estêe Lauder- ABD merkezli kozmetik markasıdır. Şimdi bu markanın bayan kokularından, Estêe Lauder- Sensuous Nude isimli parfümü konuşacağız. Çiçeksi notalar, bal ve vanilya gibi aromalar veriyor. Tatlı, kremsi, yumuşak ve pudralı yapıdadır. Çiçeksi- odunsu / misk kategorisinde gösterilmekte.

Üst- bergamot, mandalina, karabiber, pembe biber,

Orta- misk, yasemin, vadi zambağı, hindistancevizi, bal,

Alt- amber, vanilya, odunsu notalar, kediotu, sandal ağacı, misk.

Estêe Lauder- Sensuous Nude- çiçeksi notaların yoğun ve baskın olduğu bir parfüm özelliğine sahiptir. Bu çiçekler kapanış faslında vanilya ve misk vurgularıyla destekleniyor. Açılıştan sona kadar, sırasıyla tene oturan kremsi- yeşil / bitkisel- pudralı çiçeksi notaların katmanlarını göreceğiz. Bir de vanilyalı katman ve ara geçişlerde süt ve bal aromaları var. Parfüm hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta.

Estêe Lauder- Sensuous Nude isimli parfümün, kremsi ve tatlımsı çiçekleri yasemin ve manolya olabilir. Bunu hindistancevizi sütü ve balla tatlandırılmış yeşil kokan çiçekler ( portakal çiçeği ve lotus ) takip ediyor. Pudralı ve tozlu çiçekler ( kediotu, iris ), pudralı vanilya ve misk ile parfüm tenden ayrılmakta.

Estêe Lauder- Sensuous Nude- sondaki pudralı aromalardan ötürü dengeli sıkılmalıdır. Daha ziyade, soğuk havalar, akşam saatleri ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş döneminde kullanılmalıdır. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünülebilir. Çabuk terleyen yağlı tende, pudralı katmanlar daha fazla tutunuyor ve gün boyu kalıcılık sağlanıyor. Fark edilirliği ilk anda güçlüdür. Sonrasında yumuşar ve tensel koku formuna geçer. Aşırı sıcaklarda kullanılmasını önermem. Çünkü kremsi ve pudralı tonlamalar burun ve zihin algısını zorlayabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Mart 2015 Salı

Thierry Mugler- A Men Pure Havane EDT / 2011



























Gözden geçirilmiş yeni yorum :

Thierry Mugler- Fransız moda firmasıdır. Bugün Thierry Mugler- A Men Pure Havane isimli parfümü yorumluyoruz. Tütün teması, odunsu notalar, bal, vanilya, içkimsi notalar, kakao ve meyveler barındırmakta. Tatlı, şekerli, kremsi ve yumuşak rayihaları var. Oryantal- vanilyalı kategorisinde  gösteriliyor. Küba' nın başkenti Havana' nın tütün ve purolarından esinlenerek bu parfümü tasarlamışlar.

Üst- tütün yaprakları, bal,

Orta- paçuli, vanilya, kakao,

Alt- laden reçinesi, amber, sığla yağı.

Thierry Mugler- A Men Pure Havane isimli parfümü, aslında çok kısa biçimde değerlendireceğiz. Çünkü baştan sona yalnızca tek bir koku formu var : Tatlı & şekerli rayihalar genele yayılmış ve kremsi tonlamalar da buna eşlik etmiştir. Tatlılık oranı gerçekten yüksektir ve bazen iyice yapışkan hale gelmektedir. Bundan dolayı yapaylık hissedilecektir. Hemen bu noktada belirtelim : Tene dengeli sıkılması gerekir. Üç- dört fıs yeter. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanılır.

Thierry Mugler- A Men Pure Havane- açılıştan kapanışa değin, hepsi şekerli olmak üzere tatlı- kırmızı meyveler ( kiraz, vişne ), tütün, vanilya, kakao ve bal aromalarını vermektedir. Ayrıca başlangıçta viski benzeri içkimsi notalar var. Bu aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmesinden sonra, koku karakteri biraz daha olgunlaşıyor ve son bölümde kremsi paçuli  hissediliyor. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapmakta. Fark edilirliği de özellikle dışarıya karşı her daim yoğun ve yüksektir.

Kolu- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

1 Mart 2015 Pazar

Versace- Vanitas Eau De Parfum / 2011



Versace- İtalyan moda firmasıdır. Bugün Versace- Vanitas EDP isimli parfümü inceliyoruz. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar, vanilya ve misk içeriklidir. Ekşimsi, tozlu, buruk, ferah ve hafif yapıdadır. Çok az tatlılık var. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilebilir.

Üst- misket limonu, frezya, gül,

Orta- osmanthus, tiare çiçeği,

Alt- sedir ağacı, tonka fasülyesi, yeşil çay.

Versace- Vanitas Eau De Parfum isimli parfüm, şipremsi yapıdaki keskin turunçgiller ve aromatik otlarla başlıyor. Bunlar tozlu, buruk ve ekşimsi bir harman oluşturmakta. Limon, bergamot, adaçayı ve kişniş algıladım. Daha sonra yeşil- bitkisel tarzda çiçeksi notalar var. Yasemin, gül ve osmanthus olabilir. Yumuşak ve tozlu odunsu notalar ( sedir ağacı ) ve miskle sona gelinir. Yalnız tene oturması tamamlandığında tatlımsı bir vanilya da hissettim.

Versace- Vanitas Eau De Parfum isimli parfüm hayli hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Aromalar turunçgiller sentezi, yeşil çiçekler ve odunsu notalar sıralamasıyla devreye giriyor. Misk ve vanilya ara nüanstır. Kaliteli yeşil kokan turunçgilli- çiçeksi kolonya hissiyatı sunuyor. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği ilk anda dışarıya karşı etkilidir. Devamında tene yakın durma eğilimindedir. Çabuk terleyen yağlı tende günün büyük bölümünde tatminkâr kalıcılık sağlar. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı takviye edilebilir. Nota geçişleri başarılıdır. Sadece başlangıçta yoğun tozlu, ekşimsi ve buruk rayihaları burun algısını zorlayabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html