31 Mart 2014 Pazartesi

Kenzo- Tokyo EDT / 2007



















1970 yılında kurulan Kenzo, mobilya tasarımı ve ev dekorasyonu alanında ün kazanmış Japon moda markasıdır. Aynı yıl Paris' te ilk butiği açıldı. Kenzo ürünleri özgün bir tasarıma sahiptir ve doğanın etkileri, çok kültürlülük, geleneksel Japon hatları gibi fikir ve unsurların karışımıyla ortaya çıkmıştır. Kurucusu Kenzo Takada' dır.

Kenzo- Tokyo, bence odunsu- baharatlı bir yapı göstermekte. Yumuşak ve tatlı baharat, turunçgil, yeşil bitkiler ve odunsu notalar da karakterini oluşturan nüanslardır.

Harmanı zengin ve detaylı olmuş :

Üst= Zencefil, greyfurt, limon,

Orta= Pembe biber, yeşil çay, turunç,

Alt= Muskat, karanfil, öd ağacı/ ahşap, sedir ağacı.

İlk defa kokladığımda çok ilginç bir şey fark ettim : Kenzo- Tokyo; aynen Issey Miyake- Bleue Fraiche gibi karaktere ve koku nüanslarına sahip bir parfüm olmuş. İkisi arasında şaşırtıcı benzerlikler var.

Tenime yerleşen kokuyu değerlendirmeye çalıştım. Önce bergamot, biberiye, nane gibi rayihalar burnuma hücum etti. Evet, açılış ve genel karakter Issey Miyake- Bleue Fraiche parfümünden esintiler sunmaktaydı. Bu, daha notalarına bakmadan yaptığım yorumdur... Aslında görüyorum ki, Tokyo' yu, Bleue Fraiche' e harman ve rayiha olarak yaklaştırmaya çalışmışlar.

Şimdi bakalım : Limon ve greyfurttan, bergamot hissini almışım. Yeşil çay ve greyfurt da, nane gibi koksun... Biberiye de; zencefil ve pembe biberden benzettiğim nota olabilir. Parfüm narenciye, biberli baharat ve aromatik / yeşil otlar esintileriyle açılmakta. Sonra yumuşak ve tatlı baharatlar, odunsu / ahşapsı tonlar sahne almakta. Parfümün genelinde çam esintileri var. Belki aromatik otlar ve sedir ağacı kaynaklıdır.




Genel kanım şudur= Şifalı otların içine baharatlar karışmış. Baştaki bergamot- biberiye- nane- benzetmemi hatırlayın... Çok güzel, lüks, ferah bir şifalı ot teması açılışı forse etmekte. Elbette aynı notalarla değil, benzer karışımlarla...

Koku düzlemi için şifalı otlar/ aromatik otlar ve baharatlar- odunsu notalar çizgisi verilebilir.

Derinlik ve konfor noktası olarak da şifalı otlar ve tatlı baharatlar kombinasyonu oluşmuş.

Harmanı hakkında çok konuşmasak da olur. Çünkü, başlangıç hariç, özellikle öne çıkıp baskınlaşan bir notadan söz edemeyiz. Şifalı ot- baharat karışımlı harman, parfümü domine ediyor. Yekpare katman halinde algılanıyor.

Yumuşak, tatlımsı, rafine ve doğal bir harman ve koku hissi değerlendirilmekte. Nota geçişleri dengeli ve akışkan yapılmış. Canlı, dolgun ve ferah bir açılış ve gidişat takdir ediliyor. Kalıcılık ise gayet başarılı olmuş. Tenimde hafif esintilerle bir gün etkili oldu. Yaz mevsimi tandanslı gibi dursa da, gene her mevsim kullanım opsiyonu bulunuyor. Günlük kullanım ve her tür faaliyet için düşünülebilir.

Doğulu esintiler ve şifalı ot teması... Baharat dükkânına girdiğinizde, bir tarafta biberiye, adaçayı, fesleğen kokuları olur; bir taraftan da tarçın, zencefil, kırmızı biber kokuları alırsınız. Bu sentezi müthiş veriyor. Mesir macunu gibi de kokuyor. Şifalı ot- baharat çeşnisiyle Anadolu kültürüne göndermeler yapıyor. Evimizin balkonunda, ipe geçirilip güneşte kurutulan biber ve baharatlarımızı hatırlatıyor.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

29 Mart 2014 Cumartesi

Dsquared2- He Wood EDT / 2007


























Yeniden yorum :

Dsquared- Kanada merkezli moda markasıdır. Kıyafet, ayakkabı ve parfüm üretiyor. Bugün Dsquared- He Wood isimli parfümü değerlendireceğim. Çiçeksi notalar, meyvemsi nüanslar, odunsu notalar, amber, sucul ve ozonlu hissiyat barındırıyor. Tatlı, buruk, yumuşak, yapay ve ferah esintileri var. Odunsu- aromatik grupta gösterilmiş.

Üst- menekşe, menekşe yaprağı,

Orta- vetiver, sedir ağacı,

Alt- amber, misk, köknar balzamı.

Dsquared2- He Wood isimli parfümün açılışında yeşil kokan sucul aromatik otlar, yapraklar ve erkeksi yeşil çiçeksi notalar bulunuyor. Yeşil çiçeksi notalar daha sonra ozonlu hissiyat veriyor. Kişniş, yeşil çay ve tematik menekşe hissediyorum. Leylak da bunun yanında duruyor. Menekşe teması uzun süre parfüme hakim oluyor. Bu arada tene oturma işleminin ilerleyen aşamalarında salatalık benzeri buruk meyvemsi notalar da var. Kapanışta yapay odunsu notalar ( sedir ağacı, vetiver ) algıladım. Tatlımsı amberle sona geliniyor.

Dsquared2- He Wood isimli parfüm, son bölümdeki yapaylığa dikkat edilerek dengeli sıkılmalıdır. Çünkü baş ağrısı yapabilir. Dört- beş fıs yeter. Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine uyabilecektir. Açılışta yeşil koku grubuna giren aromalar harmanlanmış ve iç içe geçmiş. Diğerleri sırasıyla tene yerleşiyor. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durmadan önce, yarım saat kadar dışarıya karşı yoğun fark edilirlik yapmakta. Aslına bakılırsa, çabuk terleyen yağlı tende gün boyu etkili bir kalıcılığı var. Bunda menekşe temasının rolünü özellikle belirtmeliyiz. Başlangıç ve orta katmanda hissedilen sucul ve ozonlu yapı, koku kalitesini biraz iyileştirmiş görünüyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Mart 2014 Perşembe

Amouage- Reflection Woman EDP / 2007


























Amouage- Umman kraliyet ailesine ait niş parfüm markasıdır ve Arap parfüm sanatının seçkin örneklerini vermektedir. Şimdi Amouage- Reflection Woman isimli parfümü kısaca yorumlayacağız. Kremsi, sabunsu, yumuşak, ferah ve tatlımsı esintiler yapmakta. Genel olarak çiçeksi notalar ve vanilyayla şekilleniyor. Çiçeksi grupta gösteriliyor.

Üst- frezya, yeşil yapraklar, menekşe,

Orta- manolya, yasemin,

Alt- sandal ağacı, amber, sedir ağacı.

Amouage- Reflection- Woman isimli parfümün açılışında yeşil kokan ferah çiçeksi aromaları algılamaktayız. Menekşe, leylak ve lotus harmanlı bu çiçekler, aynı zamanda sucul ve ozonlu etkiler yapabilmektedir. Devamında çiçeksi katmanda bir koku değişimi görülüyor. Kremsi & hafif sabunsu çiçekler devreye giriyor. Yasemin, frezya, gül ve zambak olabilir. Sonlarda hakim olan koku formu kremsi vanilyadır.

Amouage- Reflection- Woman- aslında çok değişmeyen, sade ve basit bir kokuya sahiptir: Çiçekler ve vanilya. Vanilyalı- kremsi- hafif sabunsu çiçekler belirgin bir kalite, denge ve uyum gösteriyor. Tatlılığın da dengeli olduğunu belirtelim. Parfümde çiçeksi ve vanilyalı katmanlar var ve sırasıyla devreye giriyor. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Fark edilirliği de yakın kalmasıyla ilgilidir. Kalıcılık kaliteli bir çiçeksi kolonya performansının biraz üstündedir. Gün içinde tazeleme yapılabilir. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz mevsimine uygundur.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Mart 2014 Salı

Comme des Garcons- Luxe Patchouli EDP / 2007


 


























Japon yarı niş parfüm firması Comme des Garcons' un Luxe serîsinden bir parfüm incelemesi ile karşınızdayım.

Comme des Garcons- Luxe Patchouli. Paçuli ve odunsu notalar merkezli bir parfüm.

Ağaçsı- baharatlı gruptadır. Dünyevî notalar, odunsu notalar, baharat ve paçuli parfüme yön ve karakter veriyor. Harmanı gayet sade ve basit olmakla; koku ve aromaları tam aksine lüks, şatafat ve derinlikten misaller sunmakta.

Üst= Süpürge otu, beyaz biber, çemen,

Orta= Paçuli, opoponaks, meşe ağacı,

Alt= Sandal ağacı, vanilya, vetiver, sedir ağacı.

Paçuli notası her daim ana temadır ve parfümü domine eder. Açılış da şöyle oluyor= Paçulinin merkezde olduğu otsu rayihalar... Bu kısım kirli, tozlu; ama paçuli kaynaklı lüks ve gösterişli bitkisel notalar demektir.

Daha sonra zaten koku karakteri pek değişmez. Paçuli gene başat notadır. Ve buna ortalarda aromatik otlar ve sıcak ve yumuşak baharatlar katılır. Parfüm tene iki saat içinde oturur.

Tene yerleştikten sonra, şuna benzer bir hissiyat söz konusudur=

Ben, önce tatlı ve kremsi bir amber notası aldım. Ne var ki, sonra bu, yoğun ve güçlü bir odunsu reçine hissiyatına çevrildi. Amber; vanilya ve sandal ağacı kaynaklı olabilir. Odunsu reçine de vanilya- vetiver- sedir ağacından geliyor olmalıdır. Her iki tanımlama da doğru nüanslar içeriyor... Çok kompleks ve derin katmanlı bir kapanışı bulunuyor.

Notalar genelde dengeli ve rafine algılanıyor. Kirli ve tozlu açılışa tahammül ederseniz, sonrasında hoşa giden sürprizler var= Tatlı baharat, reçine, ambersi rayihalar vs...

Tozlu- topraksı başlangıç ve tatlımsı hissiyat birarada yer alıyor. Dengeli sıkılmalı. Üç- dört dozaj yeter.

Koku düzlemi= Paçuli/ otlar- baharatlar- amber & odunsu reçine. Nota geçişleri başarılı olmuş. Notalar paçulinin egemenliğinde bulunmakta.

Derinlik ve konfor noktası= Paçuli- baharat- odunsu reçine. Neredeyse bütün koku bileşenleri kalite, kalıcılık ve güzellikten örnekler veriyor.

İdeal bir sonbahar- kış parfümü. Konsept kullanıma, önem verilen davetlere, koleksiyonluk kullanıma uygun bir parfüm. Tenimde güçlüsintilerle 1,5  gün durdu= Paçuli ve baharatlı katman.

Comme des Garcons' un baş yapıtlarından biri.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Mart 2014 Pazar

Comme des Garcons- Luxe Champaca EDP / 2007
























Comme des Garcons' un lüks serîsine devam etmekteyiz. Bu defa Comme des Garcons- Luxe Champaca ile karşınızdayız. Yarı niş bir parfüm markası olan Comme des Garcons, güzel şeyler yapmakta.

Champaca, sarı çiçek demekmiş. Parfüm de zaten çiçeksi bir kokudur. Ağaçsı- misk olarak tanıtılmış. Baharat, çiçek, misk genel notalardır. Tatlılık genele yayılmıştır.

Üst- melek otu, kakule, beyaz biber,

Orta- sümbülteber, sarı çiçek, karabiber,

Alt- beyaz misk, süsen.

Kısaca değerlendirme=

Baharatlı açılış= Kakule, karabiber ve biberler net ve temiz olarak alınmakta. Tatlı baharat tarzı var.

Sonra baharatlara yoğun ve tatlımsı çiçeksi notalar ( iris, sümbülteber ) katılır. Parfüm tene yakın durur ve güzelleşir.

Kremsi ve tatlı misk ve gene tatlımsı çiçekler ( manolya, papatya, mimoza, ylang ylang )  kapanışı işaretler.

Yoğun ve güçlü aromalar var. Notalar uyumlu ve dengelidir.

Rahatsız edici bir ayrıntı yok. Yapaylık barındırmıyor.

Lüks, kaliteli ve dolgun harmanı var.

Koku düzleminde yoğun baharatlar, çiçekler ve çiçeksi/ misk bulunmakta. Bütün notalar katman halinde alınmakta. İç içe geçme var.

Derinlik ve konfor noktasında baharatlar ve tatlımsı çiçekler kalıcılık, kalite ve güzellik sağlıyor. Baharat kullanıma modern- lüks çizgisine kayıyor.

Aslında her mevsime gider. Genelde, dengeli sıkılmak şartıyla her ortama uyar. Sabah saatlerinde sıkılmasa iyi olur. Tazeleme gerektirmez. Tende kalışı bir günü geçmekte.

Koleksiyonunuzda olması gereken parfümlerden...

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip beğeniyl
e kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

 


21 Mart 2014 Cuma

Memo- Siwa EDP / 2007

 















Memo- Fransız parfüm firmasıdır. Şimdi Memo- Siwa isimli bayan parfümünü değerlendirmeye çalışacağız. Aldehitler, çiçeksi notalar, içkimsi notalar, baharatlar, vanilya ve misk içeriklidir. Tatlımsı, koyu, kremsi, sıcak, pudralı, yumuşak, ferah ve yapay esintileri var. Oryantal- vanilyalı kategorisinde gösterilebilir. 

Üst- aldehitler, menekşe yaprağı,

Orta- viski, nergis, tarçın,

Alt- patlamış mısır, vanilya, misk.

Memo- Siwa isimli parfümün açılışını yapan aromalar aldehitler ve yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalardır. Menekşe / menekşe yaprağı kokusu kesin olarak hissediliyor. Lotus ve siklamen de olabilir. Buna koyu ama tatlımsı içkimsi notalar ( viski ) ekleniyor. Orta bölümde güneş kremi benzeri kokular var : Pudralı ve kremsi çiçeksi notaların harmanlanmış olabileceğini düşünmekteyiz. Nergis, boronya ve yasemin pudralı yapıdadır. Frezya, osmanthus ve gardenya kremsi kokuyor. Aslında bu pudralı & kremsi yapısal düzen, son kısma kadar varlığını sürdürmektedir. Bu anlamda tarçın- kakule gibi baharatlar ve vanilya- misk kombinesinden söz edilebilir. 

Memo- Siwa isimli parfümde, orta katmanda bulunan çiçeksi notalar iç içe geçerek harmanlanmıştır. Bunun haricinde diğer aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Biraz yavaş akışkanlıkla yarım saat içinde tene yerleşiyor. Devamında sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve saldırgan fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu güçlü kalıcılığı olmaktadır. Tene dengeli sıkılması gerekmektedir. Üç- dört fıs yeter. Orta bölümden itibaren görülen ve sonlara doğru da iyice yapaylık işaretleri veren pudralı & kremsi koku değişimleri ve yükselen sıcaklık nedeniyle / vesilesiyle fark edilirlik ve kalıcılık artmış ve fakat bu durum tene dengeli dozajlanmasını mecburiyet haline getirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamda düzenlenen kokteyl ve davetler ile gece eğlencelerinde sizi memnun edecektir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

19 Mart 2014 Çarşamba

Memo- Sundance EDP / 2007



























Memo Fransız niş parfüm markasıdır. Memo Sundance, çiçeksi, meyveli, narenciyeli rayihalarla şekillenmiş.

Çiçeksi- odunsu/ grubunda yer alıyor. Dengeli bir tatlılık veriyor.

Üst- armut, bergamot, limon;

Orta- sümbülteber, iris çiçeği, yenibahar, tiare çiçeği;

Alt- sandal ağacı, tonka fasülyesi, misk.

Notaların açıklaması böyledir. Modern açılışı yapan unsurlar tatlı- şekerli meyvelerdir (armut, kuş üzümü, ahududu ).

Tozlu, ama yumuşak vanilya sonra gelir.

Güçlü kırmızı biber ve yumuşak odunsu bazlar ile devam eder.

Yumuşak bir amber- sandal ağacı karmasıyla sonlanır.

Ayrıntılara inelim...

Başta, meyveli akorlardan sonra ikinci derecede önemli olan bergamot ve limon ikilisi var.

Yeşil bitkili ver çiçekli aromalar var. Parfüm yoğunlaşıyor.

Hafif, aromatik etkilere her zaman tesadüf edilmekte.

Yumuşak, kremsi, başlangıçtaki şekerlenmeye karşın, dengeli bir tatlılığı koruyan bir koku karakteri mevcuttur.

Memo Sundance, her mevsim, özellikle yaz sezonunda kullanılabilir. Bol bol tene uygulanabilir. Rahatsız edici bir yapaylık, aşırılık yoktur. Doğal ve rafine biçimlenme büyük ölçüde sağlanmış. Tende kalıcılığı günün üçte birinde kuvvetlidir. Sonra söner ve tene yakın durur. İlk sıkışta keskin başlar, fark edilirlik yapar, devamında tene yerleşir. Günlük kullanım kokusudur. Her sosyal faaliyet için uygundur.

Koku- 5 Kalıcılık- 3


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


17 Mart 2014 Pazartesi

Memo- Inle EDP / 2007



























Memo- Fransız niş parfüm markasıdır. Bugün Memo- Inle isimli bayan parfümünü incelemek niyetindeyim. Kremsi, tatlı, tozlu, pudralı, yumuşak, sıcak, ferah ve biraz yapay esintileri var. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, baharatlar, odunsu notalar, vanilya ve misk içeriklidir. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilebilir.

Üst- artemisia ( yavşan otu ), nane, bergamot,

Orta- baharat, çeşnisi, osmanthus, yasemin, mate,

Alt- iris, misk, sedir ağacı.

Memo- İnle isimli parfümün başlangıcında, yeşil ve ferah yapıda kremsi turunçgiller ve aromatik otlar var. Bergamot, portakal, nane, artemisia ( yavşan otu ), adaçayı ve biberiye olarak düşünülebilir. Gene kremsi vurgular orta bölümü dolduruyor. Osmantus, yasemin, frezya gibi çiçeksi notalar ve arka planda tarçın- kakule tandanslı baharatlar bu anlamda önemlidir. Orta bölümden kapanışa kadar yoğun pudralı rayihalar içinde çiçeksi notalar ( iris, ylang ylang ), odunsu notalar ( paçuli ) ve vanilya yer almaktadır. Ayrıca son fazda tozlu ve pudralı misk hissediliyor.

Memo- İnle isimli parfümün sıcak, yumuşak ve ferah notalarla başladığını ancak ortalardan itibaren yoğun pudramsılık ve tozluluğun koku karakterine hakim olduğunu söylemeliyiz. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Gayet yavaş akışkanlıkla, 1 saat sonra tamamen tene yerleşiyor. Devamında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün süren kuvvetli kalıcılığı olacaktır. Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Orta katmandan sonlara kadar görülen kremsi, pudralı ve tozlu rayihalar ve özellikle pudralı notalardaki yapaylıktan dolayı kalıcılık ve fark edilirlik artmış ve fakat bu durum parfümün tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış mekânda düzenlenen davet ve kokteylleri le gece gezmelerinde sizi memnun edecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Mart 2014 Cumartesi

Ralph Lauren- Polo Explorer EDT / 2007






















1967' de kurulan Ralph Lauren, kurucusuyla aynı adı taşıyor. Polo tişört, aksesuar, ev ürünleri alanında çalışıyor. 1969' da ilk butiğini açmış. 1971' de ilk kadın kıyafet koleksiyonunu oluşturmuş. Parfümleri L'oreal işbirliğiyle çıkarmış. Bünyesinde Polo Ralph Lauren, Polo Denim, Black Label, Lauren Jeans Co. vs. alt markalar var.

Baharatlı- ağaçımsı bir parfüm olan Ralph Lauren- Polo Explorer, baharat, odunsu ve denizel notalar gibi nüanslar veriyor.

Üst- mandalina, bergamot,

Orta- Havai akuatik akoru, kişniş, baharatlar ( ? ), meşin,

Alt- Küba maunu, paçuli, sandal ağacı, amber, 

Klâsik açılış : Ferah, serin, taze ve kısa sürede etkisini yitiren turunçgillerden oluşuyor. Daha sonra, birbirinin içine geçmiş olarak deniz / okyanus etkili notalar, kişnişten kaynaklanan hafif baharlı- meyvemsi ( armut, ahududu ) tatlar, yumuşak baharatlar ( tarçın, kakule ) ve odunsu notalar geliyor. Burada serin ve taze etkiler devam etmekte. Aslında  yeşilimsi- ormansı bir ton da mevcuttur. Notalar keskinlik, kalıcılık kazanıyor. Kalite artıyor. Meyveli ve yumuşak baharatlı aromalar belirginleşiyor. Ancak, az da olsa sentetiklik var. Son bölümde ise, tamamen odunsu- ahşap notaların egemenliği söz konusu. Tozlu ve yoğun paçuli ve baskın ahşap notaları da var; amber,  ve sandal ağacının yumuşak ve tatlı yorumu da... Ne var ki, benim tenimden biraz daha yumuşak odun notalarıyla ayrıldığını söyleyebilirim.

Nota geçişleri genelde başarılıdır.  Sonbahar - kış ve ılık yaz günlerinde güvenli bir kullanımı olur. Kalıcı, baskın ve sıcak bir rayihası var. Zaman zaman hafif bir tatlılık barındırıyor. Uygun dozajlanmazsa rahatsız edebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


13 Mart 2014 Perşembe

Frederic Malle- French Lover Extrait De Parfum / 2007



























Frederic Malle- Fransız parfüm markasısıdır. Bu marka, bazı parfümorlarla anlaşarak parfüm üretiyor. Frederic Malle parfümlerini üreten parfüm tasarımcıları, nasıl bir parfüm tasarlayacaklarına kendileri karar veriyorlar. Bu konuda serbest davranmalarına, inisiyatif almalarına izin verilmekte.

Bugün Frederic Malle- French Lover isimli parfümü konuşacağız. Bazı kaynaklarda ismi, Bois d' Orage olarak geçiyor. Pierre Bourdon, bu parfümü tasarlamış. Yeşil bitkiler, odunsu notalar, misk ve yosun rayihaları genel biçimlenmeyi oluşturur. Soğuk, yumuşak, tatlımsı ve kremsi tonlamalar yapıyor. Ölmezotu, sedir ağacı ve vetiver, ana tema olarak seçilmiş. ( Ek Bilgi= Ölmezotu içerikli bir masaj yağını ve el kremini bir mağazada denemiştim. Ölmezotu, sıcak kayaların arasından çıkan yabanî kuru otlar gibi kokuyor ). Odunsu- aromatik grupta gösterilmekte.

French Lover- Fransız Sevgili.

Üst- baharatlar, kasnı otu sakızı,

Orta- tütsü, sedir ağacı, melekotu,

Alt- meşe yosunu, vetiver, beyaz misk.

Frederic Malle- French Lover isimli parfümün değerlendirmesine geçebiliriz...

Yeşil- sucul bitkilerle tanımlanan bir açılışı var. Kişniş, kekik ve adaçayı olabilir. Sonrasında çam reçinesi ve çam ağacı iğneleri benzeri vurgular yapıyor. Ferah, enerjik ve koyu tonlamalar var. Bunu vetiver ve sedir ağacı tematik kokuları takip ediyor. Çimensi, köksü ve yumuşak vetiver daha baskındır. Sedir ağacı da tozlu ve yumuşaktır. Devamında tütsülü- yanık baharatlar ve kuru yabanî otlar var. İşte burada ölmezotunu algılıyoruz. Güzel ve hoş bir deneyim oldu. Son bölümde yosunlu sedir ağacı gibi ilginç ve özgün bir uygulama var. Tütsü ve misk nota vuruşlarıyla kapanışa geliniyor. Kapanış da genelde yumuşak esintiler yapmakta.

Frederic Malle- French Lover- dengeli tatlılık ve uyumlu notalar veriyor. Notalat harman halinde, iç içe geçmiştir. Rafine, akışkan, temiz ve doğal hissiyat sunuyor. Terapi etkisiyle fiziksel ve ruhsal rahatlama sağlıyor. Dinlendirici ve sakinleştirici yapısıyla beğeniliyor. Aromalar çok kaliteli olmuş. Tene yakın durma eğilimi gösteriyor.

Frederic Malle- French Lover- açılışta çam esintilerini yoğun olarak vermekte. Önden aromatik otlar sahne almakta. Orta bölümde vetiver merkezli odunsu notalar ana temadır. Buna karabiber ve yanmış otlar eşlik etmekte. Sonda ise sedir ağacı ve tütsünün dengeli karışımı var. Odun, ot, bitki, tütsü kokuları genel karakteri oluşturmuş.

Her mevsime, sosyal ortamlara ve genel beğeniye uyacaktır. Tene bolca uygulanabilir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, gün boyu kalıcılık sağlıyor. Fark edilirlik de her daim etkilidir. Basit, ssade, minimalist yapısı var. Koku karakteri de, aslına bakarsanız çok değişmiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Mart 2014 Cumartesi

Bargello Perfume- Woody ( Oda Kokusu )














Bugün, genel parfüm yazılarımızda bir değişiklik yapıyoruz. Bargello açık parfüm markasının tüketime sunduğu Dekoratif Oda Kokuları' ndan birini değerlendirmek istiyorum=

Bargello- Woody-  Oda Parfümü...

Bargello, bu kokuyu değerlendirmem ve önerilerimi paylaşmam için bana gönderdi.

Kısaca yorumlamaya çalışacağım...

Şişenin içine bambu çubukları yerleştirilerek, parfüm kullanılıyor.

Bu kokuyu tenime tatbik ettim ve analiz etmeye çalıştım.

Dekoratif oda parfümü konseptiyle ODUNSU kategoriye dahil edilmiş. Yalnız, ben, bu parfümü daha ziyade Oryantal- Vanilyalı grubunda görmekteyim. Nedenini açıklamaya çalışacağım.

Parfümde hakim notalar, bence, vanilya, amber, odunsu notalar, yoğun tatlılık veren pudralı çiçekler olmuş.

Daha sonra, şunu da fark ettim= Parfümde tatlı kırmızı meyveler de var.

Parfümün genel karakterini oluşturan notalara şöyle değinelim=

Genelde yoğun bir tatlılık ve kremsi tonlamalar parfümü şekillendirmekte. Bununla birlikte, reçinemsi- yapışkan rayihalar da var. Parfümde az miktarda yağlı hissiyat da bulunuyor. Tene yakın duran bir koku olmuş. Daha ziyade, uçucu türden esansiyel yağlar var. Keskin, acı ve tıbbî bileşik tarzında vurgular ikinci sırada öneme sahiptir.

Hangi notaları algıladığımıza yönelik tahminler yapmak istiyorum=

Tatlı kırmızı meyveler, pudralı- tatlımsı çiçekler, vanilya, amber ve biraz da odunsu notaları algıladım.

Şimdi bu notalar biraz analiz etmek gerekir=

Tatlı kırmızı meyvelerden mesela, kuş üzümü, çilek/ nar gibi notalar aldım. Çiçeksi notalar ise gül, yasemin, zambak olabilir. Odunsu notalara gelince; biraz acı ve keskin paçuli ve vetiver benzeri çimensi rayihalar dikkat çekiyor. Kremsi ve yumuşak bir sandal ağacı da algıladım.

Amber ve vanilya kullanımına özellikle değinmek lazımdır=

Acı vanilya- tıbbî vanilya tarzında bir koku hissettim. Bunu, aselbent/ benzoinden kaynaklanan reçinemsi ve keskin bir yapışkanlık hissi takip etti. Acımsı ve ilaç gibi kullanılan ve benzoin notasını hatırlatan bir vanilya aroması algıladım. Kremsi ve nispeten yumuşak bir amber de var.

Odunsu amber gibi bir hissiyat, parfüm tene yerleştikten sonra hakim olmakta. Bu, odunsu/ tütünsü bir amber de olabilir. Çünkü, keskin ve sıcak rayihalar mevcuttur.

Tene yakın duran bir koku olduğunu söylemiştim. Tene oturup, kuruyunca, vanilyamsı ve ambersi notalar belirginleşmektedir.

Şimdi, bu parfümle ilgili eleştirilerimize geçelim=

ODUNSU tarzda bir parfüm yapmak istemişler. Ne var ki, bu amaç yerini pek bulmamış.

Odunsu bir parfümde öne çıkması gereken notalar vetiver, sedir ağacı ve paçuli gibi acımsı, keskin, çimensi ve tozlu- topraklı bitkiler ve aromalar olmalıdır. Bu parfümde ise, bu tarzda bir kullanım görmüyoruz. Daha çok oryantal, meyveli, yumuşak notalar var.

Bence, bu parfüm ORYANTAL- VANİLYALI grubuna daha yakın duruyor. Çünkü vanilya, amber, sandal ağacı, tatlı kırmızı meyveler, reçinemsi tonlar gibi genelde Oryantal/ Doğulu parfümlerde gördüğümüz notalar mevcuttur.

Bu haliyle oda parfümünden çok, Osmanlı saraylarını ve camilerini kokulandırmakta kullanılan amber- misk bazlı esansiyel yağları hatırlatmaktadır.

Ayrıca, Türk insanının ruh ve algı dünyasında rahatsızlık yaratacak kadar şekerli, keskin, biraz fazla yoğun bir parfüm olmuş. Biraz daha hafif, fresh, akuatik, ferahlatıcı aromalar kullanılabilirdi. Tende kalıcılık ve fark edilme değerleri başarılı olmuş. Tene yakın durmakla, hafif esintilerle gün boyu gidebilecek bir parfüm olarak düşünülebilir. Tatlı kırmızı meyve kullanımını beğendim.

Bargello Parfüm firmasına tavsiyemiz şudur=

Bu parfümü revize ederek, modern bir odunsu koku yapabilirler. Bunun için şu notaları kullanmaları yerinde olacaktır=

- MUSKAT/ BERGAMOT

- PEMBE BİBER

- SEDİR AĞACI

- PAÇULİ

- VETİVER

- TÜTSÜ

- HİNDİSTANCEVİZİ

Kuru, keskin, acımsı odunsu notalar; yumuşak, enerjik ve dinamik narenciye ve tatlı baharat notaları ile harmanlanırsa, güzel bir Modern- Odunsu koku tasarlanabilir.

Önerilerimiz ve görüşlerimiz bundan ibarettir. Soru ve eleştirilere açık olduğumuzu belirtelim. Bargello firmasına parfüm sektöründe başarılar diliyoruz...

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html