23 Nisan 2013 Salı

Jaguar- Jaguar Pour Homme EDT / 1988





























Jaguar- İngiliz otomobil markasıdır. Bu markanın ürettiği parfümlere piyasada halen rastlamak mümkün oluyor. Biz de şimdi, Jaguar- Jaguar Pour Homme ismini taşıyan ve artık klasikleşmiş bir parfümü değerlendireceğiz. Çam kokuları, çiçekler, aromatik bitkiler, odunsu notalar, deri ve tütün gibi içeriklere sahiptir. Ferah, yumuşak, tatlımsı, hafif sabunsu, koyu ve dolgun bir harman vermektedir. Aromatik- fujer grubunda değerlendirilebilir.

Üst- portakal, lavanta, yeşil notalar, mandalina, Çin tarçını, fesleğen, greyfurt, anason, bergamot, kekik,

Orta- siklamen, muskat, karanfil, gardenya, tarçın, yasemin, kimyon, adaçayı, gül, sardunya, köknar balzamı,

Alt- deri, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, vanilya. sedir ağacı, tütün, köknar.

Jaguar- Jaguar Pour Homme- koku gruplarına göre yorumlanacaktır=

Açılışta çamsı- yeşil bitkiler var.

Aslında Jaguar- Jaguar Pour Homme- baştan sona yeşil kokan bir karaktere sahiptir. Lavanta gibi aromatik- yeşil bir bitki, açılışta baskındır. Adaçayı, fesleğen ve çam esintileri bunun hemen arkasından gelir.

Orta bölümde erkeksi- yeşil çiçekler görülür.

Bu çiçekler gerçi hafif sabunsu etkilerle belirlenir. Ama keskin, ferah ve enerjik yapısından bir şey kaybetmez. Karanfil, sardunya ve yasemin daha baskındır.

Sona gelindiğinde, deri, odunsu notalar ( paçuli ), meşe yosunu ve tütün gibi notalarla klasik fujer kapanışı yapılır.

Bu katmandaki aromalar da, meşe yosununun etkisiyle daha yumuşak, yeşil ve ferah bir yapıdadır.

Kısacası, Jaguar- Jaguar Pour Homme- lavantalı, çam esintili, yeşil çiçekli, derili, tütünlü ve meşe yosunlu ve daima yeşil kokan klasik bir aromatik- fujerdir. Özellikle bu açıdan parfüm dünyasında önemlidir.

Jaguar- Jaguar Pour Homme- elbette günümüz parfüm trendlerine uymuyor. Çünkü kokusu modern değil, eski ve nostaljiktir. Fujer parfüm meraklıları bu kokuyu tercih edeceklerdir. Son derece doğal, temiz ve pürüzsüz bir kokusu var. Çok az tatlılık veriyor. Notalar katman halinde düzenlenmiş. Sırası geldikçe algılanıyor. Ama koku formu, tek parça gibi- yeşildir. Tene oturması yavaş bir akışkanlıkla oluyor. Yoğun yeşil kokusundan dolayı dengeli sıkmak gerekse de ( dört- beş fıs ), bence günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyacaktır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava gibi şartlarda daha iyi performans gösterir. Fark edilirlik her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir günü geçmektedir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

20 Nisan 2013 Cumartesi

Osmanlı Sarayı Kokuları -2















Osmanlı saraylarında kullanılan koku özlerini yorumlamaya devam ediyoruz...

Sadrazazam Kokusu= Vanilya, misk, bergamot, portakal çiçeği, amber ve sandal ağacını içeriyor. Tatlı, yumuşak, ferah bir yapıda. Vanilya, mik ve amber burada yumuşak, egzotik, sıcak ve tatlımsı bir rayha vermekte. Parfümün turunçgil notaları tende tazelik ve serinlik bırakmakta. Sandal ağacı yumuşak ve afrodizyak bir yapı gösteriyor. Vezir ve yöneticilerin bulundukları ortama güven vermek için kullandıkları bir koku.

Lokman Hekim Kokusu= Portakal, kayısı, limon ve misk... Meyvemsi, ferah, dinamik ve canlandırıcı bir esans. Yumuşak ve fresh/ tatlı notalar tene oturdukça güzelleşmekte.

Kaptan-ı Derya Kokusu= Nane, limon, yosun ve kehribar notalarını barındırıyor. Okyanus- ozon tabanlı, serin, ferah, canlandırıcı bir koku. Sucul notalar, taze turunçgil, kuru ve keskin nane ve sıcak ve tatlımsı kehribar ile teninizde meyveli- hafif baharatlı esintiler bırakıyor...








Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

16 Nisan 2013 Salı

Michael Kors- Michael For Men EDT / 2001



























ABD' li moda tasarımcısı Michael Kors, kurduğu firmaya kendi isimini vermiş. İşe kadın giyim koleksiyonuyla başlıyor. 1991 yılında New York' ta kadın modası ürünleri satan bir mağaza açmış. 2002 yılında erkek giyim koleksiyonunu oluşturuyor. Ayakkabı ve kot pantolon da ürün gamında yer almakta.

Michael Kors- Michael For Men, 2000' li yılların başında üretilmiş olmasına karşın; koku karakteri itibariyle 80' ler parfümlerini hatırlatıyor. Aromatik -fujer olarak kabul edilmiş. Ne var ki, bu parfümü odunsu- oryantal veya oryantal- baharatlı kategorisine almak daha doğru olacaktır. Michael Kors-Michael For Men' de tütün ve baharatlar ana tema olarak görülebilir. Bunun haricinde tatlı ve sıcak rayihalarla meyveli tonlar da var.

Üst- kişniş, köknar reçinesi, tarhun otu, yıldız anason, kimyon, bergamot, kakule, tarçın;

Orta- tütün, tütsü, süet;

Alt- Sandal ağacı, erik, paçuli, kurutulmuş meyveler.

Açılışını ve genel gidişatını, baharat ve tütün kullanımından dolayı Azzaro- Azzaro Pour Homme' a benzettim. Zaten aromatik, baharatlı ve odunsu bir yapısı var. Tütünde bariz bir tatlımsılık fark ediliyor. Gene baharatlarda da bir miktar tatlılık var.

Otsu rayihalar; anason, zencefil, kakule gibi baharatlar açılışta gayet net fark edilmekte. Kısa sürede, tatlı bir tütün teması, parfümün genel karakterini şekillendirmeye başlıyor. Bu arada deri notası da alınıyor. Sonlara doğru odunsu amber rayihaları hissettim. Paçuli ve kuru meyve notaları da aldım.

Acaba, odunsu amber hissiyatı nereden geliyor ?

İki tahmin yapacağım=

Sandal ağacı ve tütünden geliyor olabilir. Veya deri ve tütünden geliyor olabilir. Tabiî, işin içinde paçuli de var... Neresinden bakarsanız bakın, ilginç ve egzotik bir deneyim olduğu kanısındayım. Belki de odunsu- tütünsü bir amber demek, daha doğru olur. Kapanış ve tenden ayrılış böyle olmakta.

Erkeksi, olgun, doğal ve rafine bir harmanı var. Azzaro- Azzaro Pour Homme ile birçok yönden benzeşiyor. Ne var ki, bence ondan daha kaliteli ve elegant bir koku hissiyatı bulunuyor. Özellikle tene oturduğunda, çok güzel ve egzotik bir tatlı tütün- amber rayihaları niş parfümlerin kalitesine yaklaşmakta. Ya da odunsu amber ve tütün mü desem... Ben böyle yorumluyorum.

Yalnız bir uyarı yapayım= Bu parfümü temiz tene sıkın. Kirli ve ter kokan bir halde iken, kullanmayın. Tütün ve deri notaları o zaman, teninizde yağlı ve idrar benzeri bir kokuya neden oluyor. Ama temiz bir tende, çok güzel ve lüks bir tatlı tütün ve ambersi kokular yaymakta.

Koku düzlemi= Aromatik otlar, tatlı baharatlar, tütün, deri, odunsu notalar, kuru meyveler biçiminde gidiyor. Ortalardan itibaren kaynaşma ve katmanlaşma var. Tütün teması öne geçiyor. Sentetiklik, yapaylık hissetmedim. Temiz ve net aromalar var.

Derinlik ve konfor noktası= Tatlı baharatlar, tatlı tütün, odunsu notalar ve / veya odunsu amber olarak belirleyebilirim. Burası kalite, kalıcılık ve güzellik donelerinin barındığı çizgidir. Ana tema tütün olmak üzere, diğer bütün aromalar bu şemsiyenin altında toplanmış.

Michael For Men, aslında Givenchy markası tarafından, Michael Kors için üretilmiş.

Kalıcı ve kuvvetli aromaları var. Tenimde 20 saat kadar durdu. Fark edilirliği de başarılıdır. Yolda yürürken, rüzgarla beraber, tatlı tütün ve zencefil kokuları etrafa yayılıyor ve modunuz bir anda değişiyor. Klasik bir 80' ler parfümü gibi, centilmen, kibar, ağırbaşlı bir kokusu var.

Sonbahar- kış için uygun olur. Dengeli sıkarsanız, yaz sıcağında bile rahatsız etmez. Ama akşam ve soğuk hava parfümü olarak, en yüksek düzeyde bir konfor ve kalite sunacağına eminim. Sıcak ve egzotik esintilerle, en ince zevk ve beğeni duygularını harekete getirecektir.

Akşam ve öğleden sonrası için kullanmak iyi olur. Gece eğlencesi, davet ve kokteyl için düşünülebilir. Parfüm konusunda tecrübeli kişilerden, bu koku vesilesiyle övgüler alabilirsiniz.

Koku - 4 Kalıcılık - 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Nisan 2013 Pazartesi

Osmanlı Sarayı Kokuları -1
















Bugün, bir değişiklik yapalım. Osmanlı sarayında kullanılan geleneksel parfümlerden konuşalım. Konuyu erkek kokularıyla sınırlamak istiyorum.

Osmanlı saraylarında kullanılan kokuları hep merak etmişimdir. Acaba padişahlar, vezirler, kaptan-ı deryalar hangi kokuları kullanıyorlardı? Bir de şu var= Bugün kullandığımız parfümler, aslında Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kullanılan kokuların modern ve gelişmiş versiyonlarından başka bir şey değildir. Tabiî o zamanlar daha sâde ve basit içerikli kokular kulanılıyordu.

Bir zamandır, kendime,  küçük şişeler içinde satılan esansiyel yağlardan almak düşüncem vardı. Böyle bir şeye merak sarınca, önce Ulus'a, Hacı Bayram Camiî civarındaki esans satan dükkânlara uğramayı düşündüm. Öte yandan da, evime daha yakın yerlerde bu tip esansiyel yağ satan mağazalar var mı diye, araştırmalar yapıyordum. Geçen gün, yolum tesadüf eseri Hamamönü'ne düştü. Sorumun cevabını orada bulacağımı hiç aklıma getirmeden, orada başka bir iş için geziyordum. Hamamönü'nde, açık parfüm satan mağazaya uğradım. Padişah kokuları, saray kokuları, alkolsüz esans yağları satmaya başlamışlar. Mağaza sahibiyle sohbet ettim. Kokuları kısa süre önce getirmişler. Üç gramlık küçük şişeler içinde, 5 liraya padişah ve saray kokuları sattıklarını; alkolsüz parfüm kullanmak isteyen titiz müşteriler için de alkolsüz esanslar getirttiklerini söyledi.

Padişah, Yavuz, Fatih, Sadrazam, Kaptan-ı Derya, Lokman Hekim gibi kokuları denedim. Mağaza sahibi, bana şu bilgileri verdi=

Bu kokuları İstanbul kökenli bir firma üretip satıyor. Bu firmanın yetkilileri, Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan Osmanlı dönemine ait belgelerden, saray kokularına ilişkin bilgilere ulaşmış. Bu bilgilerdeki formüllere birebir sadık kalarak ve hiçbir kokunun içeriğinde alkol kullanmadan Osmanlı Saray'ında kullanılan parfümleri üretmeyi başarmışlar.

Şimdi, o gün denediğim kokuları kısaca yorumlayalım...

Fatih Sultan Mehmed'in Kokusu= Gül, misk, mor menekşe, sandal ağacı, portakal çiçeği, ylang ylang yağı ve frezya notalarını içeren afdizyak etkili bir koku. Özellikle gül ve ylang ylang yağı ile bu etki daha belirgin. Aromatik, taze, çiçeksi bir koku. Hoş ve serinletici yapısı var. Çiçek özleri ve turunçgil notalarıyla dinamik ve ferah bir rayihası var. Sandal ağacı da gene aynı minvalde afrodizyak, yumuşak, tatlı ve derin bir etki bırakıyor. Erkekler en çok bu kokuyu tercih ediyorlar. Fatih'i gül koklarken tasvir eden meşhur bir minyatürde, padişahın diğer elinin parmağında, ok atarken yayı sıkıca kavramasını sağlayan bir ''ok yüzüğü'' vardır. Bu koku, bana o minyatürü anımsattı.

Yavuz Sultan Selim'in Kokusu= Bu, benim favori kokum. Amber, misk, kehribar, çam kökü, vanilya, kakao, gardenya, hibuskus aromalı bu parfüm;  derin, konforlu, baskın ve keskin bir rayiha veriyor. Özellikle kehribar ve çam kökü ile, Yavuz'un yırtıcı, sert, otoriter kişiliğine gönderme yapıyor. Çam ve kehribar baskın ve egemen notalar. Sonra amber- misk- vanilya üçlüsü de parfüme sıcak, şehvetli, tatlı bir hava veriyor. Kakao derinden, yumuşak biçimde hissediliyor. Çiçek özlerini de alıyorsunuz. Oryantal- baharatlı karakteri var. Egzotik bir koku. Yavuz, bu kokuyu daha çok, divan toplantılarında, kişiler üzerinde etkili olmak için kulanıyormuş.

Kanunî Sultan Süleyman'ın Kokusu= Mandalina, portakal çiçeği, bergamot, böğürtlen, amber, sandal ağacı, misk ve vanilya çeşnili oryantal- çiçek temalı bu koku, günümüzün tatlı- modern parfümlerini andırıyor. Taze ve serin turunçgiller... Sonra meyvemsi bir tat... Amber ve miskle tatlanan, yumuşayan parfüm, vanilya ve sandal ağacı ile sıcak, hafif kremsi, aromatik bir yapıya bürünmüş. Egzotik ve derinlikli bir koku. Tene oturdukça güzelleşiyor. Kanunî' nin İstanbul'a yakın ormanlarda, bahçelerde, mesire alanlarında yaptığı geziler ve avlanmalar sırasında kullandığı bir kokuymuş...

Gelecek yazımızda Sadrazam, Lokman Hekim, Kaptan-ı Derya kokularını inceleyeceğiz...




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Avon- Black Suede EDT / 1980

 















Avon- ABD kökenli kozmetik markasıdır. Şimdi Avon- Black Suede isimli parfümü yorumlamak istiyorum. Pudralı, tatlı, şekerli, sıcak, yapay, ferah ve yumuşak esintileri var. Misk, amber, deri, çiçeksi notalar, baharatımsı nüanslar, odunsu notalar ve meşe yosunu içeriklidir. Oryantal grupta gösterilebilir.

Misk, amber, karanfil, muskat, odunsu notalar ve meşe yosunu gibi notalar açıklanıyor.

Avon- Black Suede isimli parfümün aromaları harman halindedir ve iç içe geçmiş ve kaynaşmış biçimde algılanır : Başlangıçtan sona değin misk, amber, karanfil- muskat tarzı çiçeksi notalar ve baharatlar ( ya da çiçeksi- baharatımsı nüanslar ), deri ve sandal ağacı- öd ağacı biçimindeki odunsu notalar pudramsı, tatlı ve sıcak yapıdadır. Bunlar neredeyse tene tek parça halinde yerleşmektedir. Yeşil ve ferah kokan meşe yosunu notasıyla parfüm tenden ayrılıyor.

Avon- Black Suede isimli parfümde karanfil, muskat ve meşe yosunu hariç, diğer aromalar yapay ve sentetik hissiyat veriyor. Hızlı akışkanlıkla tene çabucak yerleşiyor ve yapışıyor. Devamında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan ve etkili bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunda kuvvetli kalıcılığa sahiptir. Tene dengeli sıkılmalıdır. İki- üç fıs yeter. Genele yayılmış sıcaklıkla beraber pudramsı, tatlı & şekerli ve yapay rayihalar ve miskli- amberli- derili- odunsu notalı koku eksenine bakarsak, kalıcılık ve fark edilirliğin artmasını ve tene dengeli dozaj verilmesi gerekliliğini anlayıp açıklayabiliriz. Sadece sonbahar- kış sezonu, soğuk havalar ve akşam saatlerine uygundur. Başka bir dönemde veya ayarsız kullanılırsa, yüksek yapaylık nedeniyle baş ağrıtacaktır. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünülebilir. Aslına bakılırsa, bütün aromaları tam da 1980' ler eski tarz, yeşil ama hüzünlü kokan fujer parfümleri andırıyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Nisan 2013 Cumartesi

Ajmal- Chemystery EDP



























Ajmal- Birleşik Arap Emirlikleri niş parfüm ve kozmetik markasıdır. Bu markanın bitkisel, baharatlı, odunsu, turunçgilli koku nüansları veren parfümü, Ajmal- Chemystery- modern bir anlayışla tasarlanmış. Yumuşak, aromatik, tozlu ve tatlımsı esintilerle ilkbahar- yaz sezonu için idealdir. Aromatik- fujer grubunda gösterilmekte. Tropikal esintiler vermekte.

Üst- muskat, kakule, greyfurt, mandalina, defne,

Orta- lavanta, kekik, selvi bitkisi,

Alt- vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı, tonka fasülyesi, vanilya...

Ajmal- Chemystery için, koku katmanları açısından yorum yapılacaktır.

Başlangıçta biberli baharatlar baskındır ve bunu asitli ve tatlımsı turunçgiller takip eder. Muskat, pembe biber- aromatik ve yumuşak tarzdadır. Greyfurt ve mandalina modern ve pozitif esintiler veriyor.

Sucul notalarla birlikte yumuşak aromatik otlar gelmekte. Lavanta, adaçayı ve mercanköşk tahminleri yapıldı. Terapi etkisi yapan, sakinleştirici ve dinlendirici aromalar beğeniliyor. Dengeli bir tatlılık vermekte.

Son kısımda yumuşak ve ferah tozlu odunsu notalar algılanıyor. Vetiver ve sedir ağacı olabilir. Yumuşak bir misk var. Ama kremsi vanilya, tatlılığı bir miktar arttırıyor. Ne var ki, rahatsız edici değil.

Ajmal- Chemystery- günlük kullanıma, sosyal ortamlara uyar. Tene bolca tatbik edilir. Doğal, ferah ve akışkan aromaları var. Genel beğeniye yöneliktir. Kaliteli bir kolonya kadar fark edilirlik ve kalıcılık sağlar. Bol miktarda sıkılırsa, daha kalıcı olur. Tene yakın kalmayı tercih ediyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Nisan 2013 Perşembe

Cartier- Declaration EDT / 1998

 

 

 


Fransız mücevher firması Cartier' ın Hermes- Terre D' Hermes benzeri bir parfümü olan Cartier- Declaration kokusunu değerlendiriyoruz...

Tuzlu, topraksı, koyu yeşil, buruk ve ekşi notaları var. Odunsu notalar, narenciye/ limon rayihaları, baharatlar, aromatik otlar parfümü şekillendiriyor. Az bir şey tatlılık da var. Ama bu, ekşimsi, buruk aromaların içinde pek önemli sayılmaz. Odunsu- çiçeksi / misk grubundaki parfümün notaları şöyle verilmiş :

Üst- artemisia, kimyon, kişniş, huş ağacı, mandalina, bergamot, portakal çiçeği, turunç;

Orta- iris, zencefil, tarçın, karabiber, ardıç meyvesi, süsen kökü, yasemin, kakule;

Alt- deri, amber, yeşil çay, vetiver, meşe yosunu, sedir ağacı.

Buruk, ekşi ve keskin turunçgil- baharat kombinasyonuyla açılır. Bu baharatlar yumuşak, tatlı ve ferahtır. Açılışta bergamot/ limon ve zencefil- karabiber daha belirgindir. Bunlar koyu, tuzlu, ekşimsi etkiler yapıyor. Sonra, dediğimiz gibi, baharatlar tatlımsı ve yumuşak bir yöne gitmekte. Devamında gene tatlı baharatlar var. Buna yeşil çay katılmakta. Aromatik otsu rayihalar daha ziyade orta katmanda rol oynamakta. Ekşi ve tozlu portakal- mandalina senteziyle, burada Hermes- Terre D' Hermes biçimi görülmekte. Tenden ayrılışı ise, şipre tarzı aromalar, odunsu notalar ve deri notaları ile olmakta. Bu kısmın ayrıntılarında şunlar var : Sedir ağacı, vetiver, çay, meşe yosunu. Gene aromatik bir tarz var. Odunsu- aromatik diyebiliriz. Şipre notaları Christian Dior- Eau de Sauvage serîsini andırmaktadır.

Pek tatlılık yok. Baharatlar rahatsız etmiyor. Belli bir ferahlık bulunmakta. Tozlu- topraksı, ekşi aromalar her daim etkindir. Güzel ve hoş bir parfüm olmuş. Aromalar dengeli ve akışkan olmakla, bariz bir kalite bulunuyor. Yapaylık almadım.

Dengeli sıkmak icap eder. Tozlu- ekşi turunçgiller ve yoğun baharatlar böyle gerektiriyor. Sıcak rayihalar var. Notalar ortalarda katmanlaşıyor.

Koku düzlemine değinelim= Turunçgilli baharatlar, aromatik otlar, turunçgil katmanı, odunsu notalar, deri, meşe yosunu olarak gitmekte.

Derinlik ve konfor noktasına bakalım= Turunçgilli baharatlar, aromatik otlar, odunsu- yosunsu rayihalar beğenimizi kazandı.

Kaliteli, fark edilir, kalıcı ve güçlü bir parfüm olmuş. Tende kalıcılığı yeterli : Bir güne yakın. Yeşil- otsu bitkiler ve odunsu notalar ten hissiyatında öne çıkmakta. Biraz da baharatlar var.

Ferah, dolgun, kompleks bir harmanı bulunmakta. Her mevsime uygun bir yapısı var. Ofis içinde dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanımda, özellikle akşam saatlerinde davet ve kokteyllerde övgüler alabilirsiniz.

Koleksiyonunuzda klasik bir parfüm olarak bulunabilir. Biraz eski kokan bir tarzı olsa da, modern bir tarafı da bulunmakta. Turunçgil- aromatik ot- odunlar çizgisinde, tozlu- topraksı rayihaları ile modern parfüm olarak görülmeyi hak ediyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

6 Nisan 2013 Cumartesi

Guerlain- Vetiver EDT / 2000


 

 


 

Fransızlar' ın 175 yıllık efsanevî parfüm ve kolonya markası Guerlain, zamanında birçok yeniliklere imza atmıştı. Kendi tarlalarından hasat ettikleri vanilya ve ylang ylang yağlarını ve o dönemde ilk defa sentetik malzemeyi parfümlerinde kullanmışlardı.

Vetiver kullanımında da Guerlain öncü kabul edilir. 1959 yılında vetiver temalı Guerlain- Vetiver parfümünü çıkardılar. Bu, klasikleşmiş kokuyu 1961 yılında modernize ettiler. Guerlain- Vetiver, parfüm dünyasının kült ve efsane kokularından biridir. Her erkeğin koleksiyonunda bulunması icap eder...

Guerlain- Vetiver, odunsu- aromatik sınıfına dahil edilmekte. Odun, aromatik notalar, baharat, yeşil notalar ve dünyevî/ doğal aromalar gibi koku nüansları veriyor.

Modernize versiyonunun harmanı şöyle=

Üst= Mukat, kişniş, mandalina, portakal çiçeği, bergamot, tütün, limon.

Orta= Karanfil, sandal ağacı, karabiber, süsen kökü, adaçayı, vetiver.

Alt= Deri, tonka fasülyesi, amber, misk, meşe yosunu, vetiver, mür ağacı.

Genel Değerlendirme= Açılış notaları asitli ve buruk turunçgillerdir. Bunu takiben sabunsu yeşil bitkiler ( adaçayı, kişniş, fesleğen ) geliyor. Bu hissiyat uzun süreli olmakta. Parfüm tene başlangıç notalarıyla yerleşip, kuruyor ve güzelleşiyor.

Ortalardan itibaren biraz sıcak ve tatlımsı baharatlar ( karanfil, karabiber, zencefil ) da alınıyor. Çiçekler de bunu destekliyor. Parfümün kapanışı ise, vetiver merkezli odunsu notalar, odunsu amber / tütün ile olmakta.

Doğal, rafine, akışkan, genelde dengeli bir harman/ nota sentezi var. Açılışta asitli, ortalara doğru baharatlarla biraz tatlanan, sonlarda da odunsu notalar ile kurulaşan bir yapı gösteriyor.

Koku düzleminde turunçgil, yeşil notalar, baharat, odunsu notalar, amber var. Notalar birbirinin içine geçmiş gibi algılanıyor. Sentetik, yapay bir şey hissetmedim.

Derinlik ve konfor noktasında baharatlar, vetiver, amber var. Vetiver, ana tema olarak, her daim lüks ve zenginliğin simgesidir. Bu çizgide kalite, kalıcılık ve güzellik unsurları en üst düzeyde bir beğeni ve takdir duygusu uyandırmakta. Kaliteli ve klas bir parfüm.

Bence, sonbahar ve ilkbahar arasında geçişkenliği olan bir parfüm. Mevsimsel kullanım opsiyonu bayağı geniştir. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Güçlü, kalıcı, maskülen bir kokusu var= Benim tenimde 1,5 gün kuruyup etkili oldu. Davet, resmî toplantı, günlük gezi anlamında değerlendirilebilir. Yalnız, keskin aromaları nedeniyle dengeli dozlanması gereklidir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

 


 

Creed- Tabarome EDP / 2000





Creed- Fransız parfüm markasıdır. Bugün Creed- Tabarome isimli parfümü inceleyeceğiz. Baharatlar, turunçgiller, amber, odunsu notalar, tütün ve deri içerikleri barındırıyor. Tatlı, yumuşak, ferah, tozlu, buruk, ekşimsi, metalik, kirli ve yapay esintiler veriyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösterilmiş.

Üst- zencefil, mandalina, bergamot, limon, mandalina,

Orta- sandal ağacı, vetiver,

Alt- misk, çay, tütün, paçuli, ambergis, deri.

Creed- Tabarome isimli parfümün açılışı tozlu, buruk ve bir miktar keskin / metalik turunçgillerle olmakta. Bergamot ve mandalina seçiliyor. Sonra zencefil merkezli tatlı ve yumuşak baharatlar gelir. Burada turunçgilli- baharatlar hissiyatı verilmiş. Devamında odunsu notalar sahne alacaktır. Yeşil- ferah kokan çimensi vetiver ve daha ziyade tozlu topraksı paçuli hissediliyor. Kapanışa geldiğimizde yapay amber / ambergris baskınlaşıyor. Buna tatlımsı ve yumuşak tütün katılıyor. Yapay ve kirli deri notası algılanmakta. Tende kalan son aromalar gene odunsu notalar ( baskın paçuli ) olacaktır.

Creed- Tabarome- orta katmandan itibaren yapay, sentetik ve parlak aromalar vermekte ve koku kalitesini düşürmekte : Ambergris ve deri notaları buna sebep oluyor. Yani tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Buna dikkat edilmezse baş ağrıtma potansiyeli söz konusudur. Bunun dışında baharatlar, tütün, odunsu notalar ve nispeten turunçgiller yumuşak, doğal, tatlımsı ve yeşil kokan yapısıyla beğeniliyor. Yani harmanda ilginç biçimde hem doğal hem de yapay ve zorlama aromalar vardır. Bu da parfümü sevip sevmeme konusunda tereddütlere yol açıyor. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yapışıp yakın kalmadan önce, ilk anlarda fark edilirliği yüksek olmakta. Sonra sakinleşip tensel koku formuna geçiyor. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansına sahiptir. Kıyafet üzerinde tütün- zencefil merkezli ve daha yeşil- otsu kokuyor. Sonbahar- ilkbahar arası geçil dönemine, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanabilirsiniz.

Creed- Tabarome isimli parfümün, birendi ve kaliteli purolara olan sevgisiyle tanınan ünlü İngiliz devlet adamı Winston Churchill' e ithafen tasarlandığı belirtilmekte.

Aromatik- fujer ? Belki turunçgillerden aromatik tarz yaratmaya çalıştılar. Parfümde pek fujer bir taraf var mı ? Deri, paçuli desek, biraz olabilir. Ama zencefil, tütün ve odunsu notaların baskınlaştığı bir parfüm, odunsu ve baharatlı kısma daha fazla vurgu yapar...

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html





 


Tatlı ve Oryantal Amber : L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre EDP / 1993


























doğu etkili/ amber temalı parfüm




L' Artisan markası, kokularında genellikle hangi notaları kullanır ?



Ünlü Fransız niş parfüm üreticisi L' Artisan, parfümlerinde meyve, çiçek, ağaç, amber ve incir özlerini kullanmaktadır.




L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre parfümünü yorumlar mısınız ?



L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre, sıcak ve tatlı rayihalar ile odunsu notalar, baharat katmanı, kehribar gibi nüanslar vermektedir. Bunu oryantal- baharatlı grubuna sokabilirim. Notaları basit ve sade olmuş= Amber, paçuli, vanilya, sardunya.

L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre' yi belki şöyle özetlemek mümkün olacaktır : Şekerli vanilya ve odunsu amberin, karamelize tatlılık içinde oryantal esintiler sunmasıdır...

Aslında bu cümle bile parfümün yorumu için yeterli olur. Ancak, biz şimdi ayrıntılara geçelim...

Başlangıç odunsu amber ile yapılmaktadır. Tozlu- topraksı paçuli daha baskındır. Koyu ve karanlık bir açılış olmuş. Hemen sonrasında şekerli ve yumuşak bir vanilya sahne alıyor. Bu vanilya, kremsi bir yumuşaklığa sahiptir. Devamında ben, tatlımsı baharatlar hissettim. Bu hissiyat amber ve paçuliden gelebilir. Sardunya da bunlara katılabilir. Veya harmanda açıklanmamış baharatlardan olabilir. Baharatlı vanilya bile olabilir. Öyle de, böyle de baharat sentezi var. Orta notalar uzun sürüyor. Başlangıçtaki koyu odunsu amber, yerini kısa sürede yumuşak ve kremsi vanilyaya bırakıyor. Tam burada karamelize bir tatlılıktan söz edilebilir. Ortalarda oryantal tandanslı baharatlar bulunuyor ve uzun zaman etkili oluyor. Kapanış ise, bence odunsu notalar ve baharatlı- amberli biçim almaktadır.

Zengin, detaylı ve lüks bir harman takdir edilmekte. Notalar uyumlu ve dengeli verilmiş. Akışkanlığı gayet hızlı olmuş. Açılış kısmından orta notalara geçilmesi çabuk oluyor. Yapaylık, sentetiklik almadım.

Genelde tatlı ve yumuşak oryantal esintiler bulunmakta. Bu haliyle uniseks kullanıma izin verir. Çok saldırgan bir parfüm değil. Hatta, biraz açılıştaki koyu ve derin nüansları saymazsak, sonuna değin yumuşak ve ferah bir gidişat değerlendiriliyor.

Koku düzlemi odunsu amber- şekerli vanilya- tatlımsı baharatlar- odunsu notalar- baharatlı amber olarak gidiyor. Şekerli yapı rahatsız etmiyor. Birbirinin içine geçen notalar var.

Derinlik ve konfor noktası amber- şekerli vanilya- baharatlar biçiminde özetlenebilir. Ben, daha ziyade böyle ifade ettiğim kısmını beğendim. Karamelize bir tatlılık içinde oryantal esintiler... Kalite, güzellik ve gösteriş için bu notaları alıyorum. Sonra odunsu notalar kalıcılığa katkı yapıyor.

Tenimde kalıcılık değerleri bir günü buldu. Tene oturup güzelleşince, derinlik ve konfor noktasındaki aromalar alınıyor. Elbette fark edilir bir yönü de var. Yoğun baharat katmanı ve karamelize tatlılık bu işe hizmet ediyor.




Sonbahar- kış için daha uygundur. Yaz sıcağında pek gitmez. Eğer yazın kullanılacaksa, dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanıma uyar. Ama şöyle= Sabahleyin aromaları yoğun olur ve rahatsız edebilir. Daha çok, akşam kullanılmalıdır. Akşam davetlerinde ve kokteyllerde sizi çok iyi yönetecektir.



L' Artisan Parfumeur- yenilikçi ev parfümleriyle biliniyor. Bundan biraz söz eder misiniz ?



1976 yılında amber topu şeklinde ev kokusu üretmişler. Bu ürünler el yapımıdır. İçeriğinde amber notası ve bitkisel kristaller bulunuyor. Her amber topu, iki yıl kadar koku salıyormuş. Sonra yenileriyle değiştiriliyor.



L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre, size neler düşündürüyor ?




10 yıl önceki İstanbul ziyaretimde, Topkapı Sarayı kompleksi içindeki Bağdat Köşkü' nü de görme fırsatım olmuştu. Basit ve sade bir mimarî içinde görkemli süslemeleri vardı.




Osmanlı padişahı 4. Murad, Bağdat seferine çıkarken, bu köşkün yapımını başlatmış. Yaz mevsiminde, Topkapı Sarayı' nın ağır havasında bunalan padişahlar, burada vakit geçirirlermiş. Bütün mekânı biraraya toplayan tek kubbeli yapısı ile Orta Asya çadır geleneğini hatırlatıyor.




İç ve dış mekân, çini kaplamalar, renkli mermerler ve kırmızı Hereke taşından inşa edilmiş. Bu parfüm, bana, Bağdat Köşkü' nün çiçekli ve bitkisel bezemeli çini kaplamalarını çağrıştırıyor. Abanoz ağacından imal edilmiş kapı ve pencereler, dolap kapakları aklıma geliyor. İçerisi amber ve miskle kokulandırılmıştı.




Bu parfümdeki amber, oryantal esintili ama ilginç bir şekilde modern bir amberdir. Günümüzün modern tatlı- şekerli kokularına atıf yapıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Nisan 2013 Cuma

Histoires de Parfums- 1876 EDP / 2001






















Fransız niş parfüm markası Histoires de Parfums; bir dönemi, tarihsel bir kişiliği ve belli bir zaman diliminde gerçekleşen sosyolojik bir olayı anlatan parfümler yapıyor.

Histoires de Parfums 1876 isimli parfüm, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya lehine casusluk yaptığı düşünülen, Hindistan kökenli dansöz Mata Hari' ye atfedilmiş. 1876- Mata Hari' nin doğum yılıdır... Ayrıntılar önemli değil.

Bu parfümü mağazada denedim ve şu kanıya vardım= Özellikle 90' ların başından itibaren kült parfüm haline gelmiş olan ve benim de büyük boy şişesini beğenerek kullandığım Original Shulton Old Spice gibi kokuyor. O zamanlar elbette, Old Spice' ın ne benzersiz bir hazine olduğunu bilemezdik !!

Parfümü biçimlendiren unsurlar baharatlar, odunsu notalar, çiçeksi notalar olmuş. Bence odunsu/ çiçeksi- oryantal sınıfına giriyor. Harmanına bakalım=

Üst- bergamot, mandalina, aslan meyvesi;

Orta- gül, süsen, menekşe, kimyon, tarçın, karanfil;

Alt- vetiver, öd ağacı, sandal ağacı, misk, vanilya.

Tatlı ve enerjik turunçgillerle modern bir açılış yapmakta. Ferah ve rafine bir tonlama var. Sonra gül notası aldığıma eminim. Yoğun ve pudralı bir çiçek daha var... Galiba menekşe... İlk anda böyle tahminler yaptım.

Devamında bu güzel ve modern güle tatlımsı baharatlar katıldı. Ve işte burada ''ben bu filmi daha önce görmüştüm,'' hissine kapıldım= Evet, Old Spice !!! Hoş bir sürpriz oldu. Eski günleri yad ettik. Old Spice' ın çok güzel aromatik sıcak baharatları var ya... Deniz- okyanus etkisi de veriyor. Aslında Old Spice, sizi Hindistan' a deniz yoluyla bir seyahate çıkarabilir...

.....

Kapanışa doğru odunsu notaların hakimiyeti başlıyor. Paçuliyi bir kere aldım. Sonra vetiver geldi. En sonunda çok güzel ve yumuşak, kremsi bir misk ve meşe yosunlu amber notasıyla tenimden ayrıldı.

Sıcak ve kuru tonlar var. Yumuşak ve aromatik etkiler var. Rafine, dengeli ve akışkan bir harman var.

Arap parfümlerine atıf yapmakta= Gül, baharatlar ve biraz da öd ağacı bu etkiyi vermekte. Baharatlı gül diyebilirim. Çünkü bu iki unsur birbirinin içine girmekte. Gül temalı bir parfüm olmuş. Amouage Lyric Man' i çağrıştırmakta.

Basit, sade notaları var. Bununla beraber zengin, kompleks ve detaylı rayihaları olduğu kuşku götürmez.

Koku düzlemi= Turunçgiller, gül/ pudralı çiçekler, baharatlar, odunsu notalar, amber. Dengeli bir tatlılık her daim alınmakta. Az bir şey öd ağacı almaktayım.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlı gül, odunsu notalar, amber. Bütün kalıcılık, kalite ve güzellik detaylar bu çizgide toplanır. Ortalardan itibaren katmanlaşma olur. Baharatlar tek parça gibi algılanmakta.

Her mevsim güvenle kullanabilirsiniz. Dozaj konusunda sıkıntı yaratmaz. Çünkü, büyük oranda yumuşak ve dengeli aromalar var.  Günlük kullanıma uygundur. Sabah biraz dikkatli sıkılmalıdır. Akşam, egzotik güller ve öd ağacı aromalarıyla beğeni kazanmakta. Davet, kokteyl gibi organizasyonlar için uygun olur. Ofis içinde, belki öğleden sonra kullanılmalıdır.

Benim tenimde yaklaşık 24 saat kalıcılık yapmakta. Fark edilir bir yönü de var. Ama tene yerleşiyor ve daha iyi sonuç veriyor. Kıyafet üzerine sıkılırsa, çok güzel ve lüks bir gül notası öne geçiyor. Modern güller ve yumuşak ve kremsi bir amber rayihaları parfümü, başta ve sonda çok sofistike bir çizgiye taşımaktadır.

Koku- 5 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html