29 Nisan 2013 Pazartesi

Osmanlı Sarayı Kokuları -2















Osmanlı saraylarında kullanılan koku özlerini yorumlamaya devam ediyoruz...

Sadrazazam Kokusu= Vanilya, misk, bergamot, portakal çiçeği, amber ve sandal ağacını içeriyor. Tatlı, yumuşak, ferah bir yapıda. Vanilya, mik ve amber burada yumuşak, egzotik, sıcak ve tatlımsı bir rayha vermekte. Parfümün turunçgil notaları tende tazelik ve serinlik bırakmakta. Sandal ağacı yumuşak ve afrodizyak bir yapı gösteriyor. Vezir ve yöneticilerin bulundukları ortama güven vermek için kullandıkları bir koku.

Lokman Hekim Kokusu= Portakal, kayısı, limon ve misk... Meyvemsi, ferah, dinamik ve canlandırıcı bir esans. Yumuşak ve fresh/ tatlı notalar tene oturdukça güzelleşmekte.

Kaptan-ı Derya Kokusu= Nane, limon, yosun ve kehribar notalarını barındırıyor. Okyanus- ozon tabanlı, serin, ferah, canlandırıcı bir koku. Sucul notalar, taze turunçgil, kuru ve keskin nane ve sıcak ve tatlımsı kehribar ile teninizde meyveli- hafif baharatlı esintiler bırakıyor...








Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Nisan 2013 Cumartesi

Osmanlı Sarayı Kokuları -1
















Bugün, bir değişiklik yapalım. Osmanlı sarayında kullanılan geleneksel parfümlerden konuşalım. Konuyu erkek kokularıyla sınırlamak istiyorum.

Osmanlı saraylarında kullanılan kokuları hep merak etmişimdir. Acaba padişahlar, vezirler, kaptan-ı deryalar hangi kokuları kullanıyorlardı? Bir de şu var= Bugün kullandığımız parfümler, aslında Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kullanılan kokuların modern ve gelişmiş versiyonlarından başka bir şey değildir. Tabiî o zamanlar daha sâde ve basit içerikli kokular kulanılıyordu.

Bir zamandır, kendime,  küçük şişeler içinde satılan esansiyel yağlardan almak düşüncem vardı. Böyle bir şeye merak sarınca, önce Ulus'a, Hacı Bayram Camiî civarındaki esans satan dükkânlara uğramayı düşündüm. Öte yandan da, evime daha yakın yerlerde bu tip esansiyel yağ satan mağazalar var mı diye, araştırmalar yapıyordum. Geçen gün, yolum tesadüf eseri Hamamönü'ne düştü. Sorumun cevabını orada bulacağımı hiç aklıma getirmeden, orada başka bir iş için geziyordum. Hamamönü'nde, açık parfüm satan mağazaya uğradım. Padişah kokuları, saray kokuları, alkolsüz esans yağları satmaya başlamışlar. Mağaza sahibiyle sohbet ettim. Kokuları kısa süre önce getirmişler. Üç gramlık küçük şişeler içinde, 5 liraya padişah ve saray kokuları sattıklarını; alkolsüz parfüm kullanmak isteyen titiz müşteriler için de alkolsüz esanslar getirttiklerini söyledi.

Padişah, Yavuz, Fatih, Sadrazam, Kaptan-ı Derya, Lokman Hekim gibi kokuları denedim. Mağaza sahibi, bana şu bilgileri verdi=

Bu kokuları İstanbul kökenli bir firma üretip satıyor. Bu firmanın yetkilileri, Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan Osmanlı dönemine ait belgelerden, saray kokularına ilişkin bilgilere ulaşmış. Bu bilgilerdeki formüllere birebir sadık kalarak ve hiçbir kokunun içeriğinde alkol kullanmadan Osmanlı Saray'ında kullanılan parfümleri üretmeyi başarmışlar.

Şimdi, o gün denediğim kokuları kısaca yorumlayalım...

Fatih Sultan Mehmed'in Kokusu= Gül, misk, mor menekşe, sandal ağacı, portakal çiçeği, ylang ylang yağı ve frezya notalarını içeren afdizyak etkili bir koku. Özellikle gül ve ylang ylang yağı ile bu etki daha belirgin. Aromatik, taze, çiçeksi bir koku. Hoş ve serinletici yapısı var. Çiçek özleri ve turunçgil notalarıyla dinamik ve ferah bir rayihası var. Sandal ağacı da gene aynı minvalde afrodizyak, yumuşak, tatlı ve derin bir etki bırakıyor. Erkekler en çok bu kokuyu tercih ediyorlar. Fatih'i gül koklarken tasvir eden meşhur bir minyatürde, padişahın diğer elinin parmağında, ok atarken yayı sıkıca kavramasını sağlayan bir ''ok yüzüğü'' vardır. Bu koku, bana o minyatürü anımsattı.

Yavuz Sultan Selim'in Kokusu= Bu, benim favori kokum. Amber, misk, kehribar, çam kökü, vanilya, kakao, gardenya, hibuskus aromalı bu parfüm;  derin, konforlu, baskın ve keskin bir rayiha veriyor. Özellikle kehribar ve çam kökü ile, Yavuz'un yırtıcı, sert, otoriter kişiliğine gönderme yapıyor. Çam ve kehribar baskın ve egemen notalar. Sonra amber- misk- vanilya üçlüsü de parfüme sıcak, şehvetli, tatlı bir hava veriyor. Kakao derinden, yumuşak biçimde hissediliyor. Çiçek özlerini de alıyorsunuz. Oryantal- baharatlı karakteri var. Egzotik bir koku. Yavuz, bu kokuyu daha çok, divan toplantılarında, kişiler üzerinde etkili olmak için kulanıyormuş.

Kanunî Sultan Süleyman'ın Kokusu= Mandalina, portakal çiçeği, bergamot, böğürtlen, amber, sandal ağacı, misk ve vanilya çeşnili oryantal- çiçek temalı bu koku, günümüzün tatlı- modern parfümlerini andırıyor. Taze ve serin turunçgiller... Sonra meyvemsi bir tat... Amber ve miskle tatlanan, yumuşayan parfüm, vanilya ve sandal ağacı ile sıcak, hafif kremsi, aromatik bir yapıya bürünmüş. Egzotik ve derinlikli bir koku. Tene oturdukça güzelleşiyor. Kanunî' nin İstanbul'a yakın ormanlarda, bahçelerde, mesire alanlarında yaptığı geziler ve avlanmalar sırasında kullandığı bir kokuymuş...

Gelecek yazımızda Sadrazam, Lokman Hekim, Kaptan-ı Derya kokularını inceleyeceğiz...




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Nisan 2013 Perşembe

Dunlop- Dunlop For Men EDT




Benim 90' lı yıllarda çok beğenerek kullandığım klasik bir parfümü değerlendireceğiz= Dunlop For Men... Turunçgil, hafif baharat, ağaçsı notalar, aromatik otlar bu kokuyla ilgili bilgi verir.

Koku karakteri olarak, odunsu- fujer sınıfına dahil olmuş. Açıklanan aromaları şöyle : Limon, bergamot, zencefil, meşe yosunu, amber, misk, sandal ağacı, vanilya.

Açılış klasik bir biçimde Taze, yumuşak, tatlı ve serin turunçgiller ve derinden gelen yeşilimsi notalar. Bunlar çimen benzeri hissiyat veriyor. Burada gene keskin notalar düzleminde yorum söz konusudur.

Bu, kısa sürede uçan baş notalardan sonra, çok belirgin bir zencefil kullanımıyla beraber, parfümün tarzı acımsı ve sıcak bir tonlamaya gidiyor. Hafiften sucul- yosunumsu notalar alınıyor. Daha sonra sırasıyla amber/ misk, ağaçımsı akorlar ve vanilya gelmekte. Koku karakteri açısından amber ve misk yumuşak ve tatlı rayihalar yaymakta.  Sandal ağacı ve vanilya ile sıcak, baskın, kalıcı bir yorum kazanıyor. Vanilya burada kremsi ve yumuşak tonda kullanılmış. Tenden ayrılışı da odunsu notalar ve vanilya düzleminde olmuş.

Tam bir ilkbahar- yaz kokusudur. Kalıcılık değerleri gayet başarılıdır. Tende 12 saate değin hafif rayihalarla kalmakta. Rahatsız edici ayrıntı yok. Gayet ferah ve neşeli bir koku olmuş. Harman kalitesi tatmin edici düzeydedir. Parfümün genelinde tatlımsı esintiler var.

Koku düzlemi narenciye, otsu rayihalar, zencefil, yosun, amber / vanilya, ağaçsı notalar olarak belirleniyor. Doğal, rafine, kompleks ve temiz bir aurası var. Notalar kendi özerklikleri içinde net olarak hissediliyor.

Derinlik ve konfor noktası ise, bence amber- misk, ağaç notaları ve vanilya şeklinde giden bölüm olmuş. Bu, aynı zamanda kokunun egzotik ve sıradışı yönünü işaret etmekte. Kalıcılık ve fark edilirliğe katkı yapmakta.

Günlük kullanımda her ortam için uygundur. Gezi, tatil, kokteyl, dans partileri vs. Bolca sıkılabilir. Kaliteli bir kolonya gibidir. Sucul, fresh, hafif aromalar değerlendirilir.

Akdeniz güneşiyle yıkanan narenciye bahçeleri, yeni kesilmiş çimenlerin kokusu, vanilyalı kekler... Klasik Dunlop, koku dünyası bakımından bunları çağrıştırıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Nisan 2013 Salı

L' Artisan Parfumeur- Premier Figuier EDT / 1994


 



























Fransız niş parfüm markası L' Artisan- bitkisel kokulu, çiçekli, tatlı kırmızı meyveli parfümlere de imza atıyor.

L' Artisan Parfumeur- Premier Figuier de, aynı minvalde meyveli- çiçekli bir parfümdür. Kırmızı meyve (incir) temalı bu kokuyu değerlendireceğiz.

Harmanı şöyle=

Üst notada incir yaprağı ve şeytanteresi; ortada incir, sandal ağacı, süt; alt notalarda misket limonu, hindistancevizi, karışık meyveler ve sandal ağacı var.

Gayet rafine, dengeli ve temiz notaları var. Tatlı meyve- incir ve yeşil ferah notalarla açılıyor. Sonra incir gene parfümü domine ederken; devreye tatlı odunsu notalar, süt ve meyveli tonlar girmekte. Odunsu ve meyveli notalarla kapanış gerçekleşiyor.

Yumuşak, tatlımsı, hafif aromalar var. İncir, tatlı odunlar yeşil notalar beğenimizi kazandı. Rahatsız edici bir şey yok. Yaz mevsimi kokusu olarak, alternatifi bulunmayacak tarzda hoş, egzotik ve kaliteli bir parfüm olduğunu söylemek isterim.

Akdeniz güneşiyle yıkanan incir ağaçları... Serin ve kuytu gölgelikler... Tropikal meyveler... Okyanus esintisi... Süt- hindistancevizi- karışık meyve harmanlı kokteyller... Sakin ve dingin Ege kasabaları...

L' Artisan Parfumeur- Premier Figuier, bize bunları anlatıyor.

Kalıcılığı tenimde 12 saati buldu. Mekân ve zaman sınırlaması yok. Bol bol sıkılabilir. Gün içinde tazelenebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

22 Nisan 2013 Pazartesi

Baharatlı, Reçineli, Tütsülü Parfüm : Comme des- Garcons- Comme des Garcons Original EDP / 1994






doğu etkili parfüm



Bugüne kadar birçok Comme Des Garcons parfümü tanıttınız ve incelediniz. Sizce, Comme Des Garcons- Comme des Garcons Original parfümünün, markanın diğer kokularından ayrılan yönleri nelerdir ?



Comme des Garcons, bana kalırsa, insana farklı ve özgün deneyimler yaşatan modern parfümler üretiyor. Ağaçsı notalar, tütsüler ve kimyon, karabiber gibi yoğun ve acı baharatlar bu parfümlerde çok kullanılmakta. Ve duygu ve zihin imgeleri söz konusu olduğunda; Comme des Garcons' lar bizi uzay çağına, Aztek ve İnka gibi, Latin Amerika kökenli egzotik uygarlıklara, Paskalya adasındaki devasa taş heykellerin yanına, Kızılderili obalarına vs. ışınlamaktadır. Yani, astral bir seyahat...



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original ise, diğer Comme des Garcons' lardan belirgin biçimde ayrılıyor. Biraz daha geleneksel, biraz daha "doğulu" bir ifade ve yoruma meydan veriyor. 1993 yılında Serge Lutens Ambre Sultan piyasaya çıkmıştı. Serge Lutens- Ambre Sultan ile "parfümde doğu etkisi" dediğimiz bir kavram ortaya atılmıştır. Tatlı baharat, kırmızı meyve, tütsü, amber, reçine, balzam, tütün- bal ikilisi bu parfümlere sofistike anlamlar katmaktaydı... Comme des Garcons- Comme des Garcons Original de, böyle " Doğulu " bir parfümdür. Ambre Sultan' dan bir yıl sonra, 1994 yılında piyasaya sunulmuştur. Ve Comme des Garcons markasının ilk parfümüdür. Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; hâliyle Serge Lutens' in kült ve popüler kokuları olan Ambre Sultan ve Chergui' den esintiler sunan bir parfüm olmakta. Bunu da tütsü, reçine, bal ve tatlı baharatlarla yapıyor...



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original parfümüyle ilgili düşünceleriniz nelerdir ?



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original isimli parfüm, baharat, odun, reçine, tütsü ve şifalı otlardan oluşan baştan çıkarıcı, zengin ve sofistike bir karışımdır...

Bu parfümü baharatlı- odunsu grupta değerlendirebiliriz. Ne var ki, tarçın merkezli tatlı baharatlar parfümü domine ederken, sonrasında hemen aromatik otlar da koku karakterinde söz sahibi olabilmektedir.

Üst= Muskat, tarçın, kakule, karanfil.

Orta= Kişniş, sedir ağacı, gül, sardunya.

Alt= Laden ağacı, bal, sandal ağacı, tütsü, karabiber, sytrax.

Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; silme tatlı baharatların olduğu mesir macunlarına benzer yoğun ve keskin bir açılış yapmakta. Bal, tarçın, karanfil ve şifalı otlardan gelen nefes kesici kokular en yüksek düzeyde bir beğeni ve hayranlık uyandırıyor.




Şimdi biraz toparlayalım :

Başlangıçta tarçın merkezli tatlı baharatlar bulunuyor. Sonra tarçın- karanfil sentezini hissetmekteyiz. Baharatlara bir de baldan kaynaklanan tatlılık ekleniyor. Parfüm iyice şekerli tatlılığa evrilmekle birlikte bu, en azından beni rahatsız etmedi. Aromatik/ şifalı otlar da, açılıştan kısa süre sonra parfüme acı, keskin ve merhem gibi rayihalar katmakta. Kapanış ve tenden ayrılış da tütsülü odunlar ve reçineler ile mümkün oluyor.

Elimizdeki verîlere göre özetlersek :

Koku düzleminde tatlı baharatlar, bal, aromatik otlar, tütsü ve odunsu notalar görülüyor. Baharat demişken, tarçın baştan sona etkilidir. İkinci derecede karanfil önem arz ediyor. Tatlımsı hissiyat ise tarçın- bal kaynaklıdır. Bir de, ortalara doğru acı, tıbbî ve keskin rayihaların olduğunu söylemiştik. Bu koku evrimi herhalde sardunya, reçine ve acı vanilyamsı nota veren sytraxtan geliyor.

Derinlik ve konfor çizgisini; ballı- tarçınlı baharatlar ve tütsülü odunlar ( sandal ağacı ) şeklinde ifade etmek, bence yanlış olmaz. Burada kalıcılık, kalite ve güzellik anlamında ne ararsanız bulunuyor. Bu nokta üzerinde fazla söz söylemeyi gereksiz görmekteyim.

İdeal sonbahar- kış kokusu olabilir. Dengeli ayar vermek kaydıyla yaz mevsiminde de kullanılabilir. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Çok kalıcı ve keskin aromasıyla zaten tenimde bir günden fazla, hafifçe esti. Tecrübeli kullanıcılar istiyor. Dengeli sıkılırsa (2- 3 fıs), rahatsız etmez. Notalarda bir aşırılık algılamadım. Gayet ferah, temiz ve net aromaları bulunmakta.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original ile Serge Lutens parfümleri arasında ne gibi bir bağlantı kurulabilir ?



Harman açısından bakarsak; odunsu notalar, baharat, tütsü ve bal kullanımı Chergui' ye benziyor. Buna ek olarak reçineler Fille en Aiguilles' çağrıştırıyor. Harmanın geneli de Ambre Sultan' hatırlatıyor. Ayrıca, baştaki tatlı baharatlar Costume Netional- Costume National Homme' da da bulunuyor.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original isimli parfüm düşünce ve hayal âleminizi nasıl etkiledi ?



Kuşkusuz, " doğu " etkisinde bir parfüm. Aynı minvade ballı mesir macunları, keskin ve acı şifalı otlar, tıbbî merhemler aklımıza geliyor. Doğu etkisi demişken, saraylar, köşkler, camiler... anlaşılır.



 Yıllar önce, üniversitede iken, Yozgat' a bir gezi yapmıştık. Orta Anadolu kentleri tarih, doğa, sanat, geleneksel mimarî ve yemek kültürü açısından saklı bir hazine, keşfedilmemiş bir cennet gibidir. Ama mahcuptur; güzelliğini, zenginliğini göstermekte pek nazlı davranır.

Yozgat' ın Osmanlı ve feodal hanedanlar dönemde yapılan cami, hamam, konak gibi mimarî eserlerini ziyaret etmiştik. Beni en çok etkileyen de, anıtsal taş mimarîsi ve iç mekândaki süslemeleri ile Çapanoğlu Ulu Camiî olmuştu.

"Her taşın altından bir Çapanoğlu çıkar..."

Çapanoğulları, Yozgat ve çevresini imar etmiş, kanallarla şehre su getirtmiş, şehrin ticaretini ve el sanatlarını canlandırmış, fakirleri doyurmak için aşevleri açmış yerel bir yönetici hanedandır. Osmanlı devletine vali ve devlet adamı olarak hizmet vermiş aile fertleri vardır. İç Anadolu, Batı Karadeniz ve en güçlü oldukları dönemde de Kuzey Suriye kentlerini Osmanlı padişahı namına, genel vali olarak yönetmişlerdir.


Ailenin kurucusu Çapanoğlu Ahmet Paşa' dır. Oğulları Mustafa ve Süleyman beyler, 1779- 1808 yılları arasında, Yozgat ( Çapanoğlu ) Ulu Camiî' ni yaptırmışlardır.

Cami, Avrupa etkili "Barok" mimarîye sahiptir. Yapımında, bir söylentiye göre İstanbul' dan getirilen ustalar çalıştırıldığı için, İstanbul camilerinin özelliklerini yansıtıyor.

İnşasında Kapadokya bölgesine özgü sarı renkli kesme taş kullanılmış.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original, bana bu caminin içerisini süsleyen bitki ve çiçek motiflerini hatırlattı.

 Vitray kompozisyonları, alçı işçiliği ve mihraptaki kırmızı, siyah, beyaz, açık kahve ve yeşil mermer blokları düşününce, Doğu dünyasının ruh ve beden zenginliği anlaşılıyor...

Caminin içinde amber- misk kokuları...

Sokaklarda baharat kokuları...

Ve Comme des Garcons- Comme des Garcons Original...

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Nisan 2013 Pazar

Versace- Blue Jeans EDT / 1994



Versace- İtalyan moda firmasıdır. Bu markanın klasik kokularından olan, Versace- Blue Jeans isimli parfüm değerlendirilecektir. Aromatik otlar, narenciye esintileri, çiçekler, odunsu notalar ve vanilya ile şekilleniyor. Tatlı, keskin, yumuşak, metalik ve yapay aromalar veriyor. Aromatik- fujer grubunda gösteriliyor.

Üst- ardıç meyvesi, turunçgiller, fesleğen, kimyon, bergamot, gül ağacı,

Orta- karanfil, köknar balzamı, lavanta, yasemin, adaçayı, kediotu, vadi zambağı, gül, sardunya,

Alt- iris, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, vanilya, vetiver, sedir ağacı.

Versace- Blue Jeans- keskin, metalik ve tatlımsı vurgularla açılıyor. Narenciye nüansları, lavanta ve aromatik otlar belirgindir. Baskın notalar limon, greyfurt, fesleğen ve çam esintileri olmaktadır. Orta bölümde erkeksi- yeşil çiçeklerin egemenliği başlar. Lavanta, menekşe, sardunya ve yasemin tahmin ediliyor. Son bölüm yapay aromalarla belirleniyor. Misk ve odunsu notalar ( sedir ağacı ) olabilir.

Versace- Blue Jeans- genel bir tatlılık veriyor. Daha sonra bu tatlılık atıyor. Çiçekler ve vanilya tatlıdır. Aromalar her bölümde harman halinde, iç içe geçmiştir. Yüksek tatlılık ve yapaylık nedeniyle dengeli sıkılması tavsiye edilir. Böylece günlük kullanıma uyacaktır. Çok sıcakta kullanılmaz. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemi kokusudur. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Aromatik tarzda kolonya derecesinde bir fark edilirlik ve kalıcılık söz konusudur.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Nisan 2013 Cuma

Giorgio Armani- Eau Pour Homme EDT / 1994



























Güncellenmiş ve gözden geçirilmiş yeni yorum

İtalyan moda ve parfüm üreticisi Armani, klasik kokulardan biri olmaya aday basit, sade, hoş bir parfüm yapmış. Giorgio Armani Eau Pour Homme... Turunçgil, aromatik otlar, baharatlar ve odunsu notalar parfümü biçimlendirmekte. Fazla tatlılık yok. Ama özellikle başta ve ortalarda otsu rayihaların egemen olduğu bir koku karakteri bulunuyor.

Aromatik- turunçgil kategorisine sokulan parfümün harmanı şöyle verilmiş=

Üst= Mandalina, bergamot, portakal çiçeği,

Orta= Muskat, tarçın, lavanta,

Alt= Paçuli, vetiver, meşe yosunu...

Koku karakteri baştan sona pek değişmiyor. Genelde düz çizgide ilerliyor. Açılıştan tenden ayrılana kadar bir turunçgil teması var. Bu, biraz şekerli, ama çokça keskin ve eski tarz kokan bir turunçgil kullanımıdır. Turunçgilden başka, orta notalar ile birlikte, yumuşak tatlı baharatlar karakter belirleyici konumdadır.

Giorgio Armani Eau Pour Homme- keskin ve kaliteli bir limon kolonyası efekti ile açılmakta. Biraz eski tarz bir açılışı var. 70' lerin, 80' lerin şipre parfümlerini andırıyor. Christian Dior- Eau Sauvage tarzı bu açılışı beğendim. Devamında aromatik otlar var. Lavanta, fesleğen gibi aromaları seçmiş oldum. Buraya kadar ferah, rafine, elegant bir havası var. Sonrasında tarçın, muskat, karanfil sıralaması ile tatlı ve yumuşak baharatları algıladım. Çok temiz ve doğal bir algılama biçimi oldu. Orta notalarda aromatik bir tarz var. Bu bölümü aromatik- yumuşak tatlı baharatlar şeklinde ele alabiliriz. Öyle ki, başlangıçtaki turunçgil- aromatik ot teması, orta notalarda da gelip, tatlı baharatlarla birleşiyor. Çok kompleks, maskülen ve kaliteli bir yorum söz konusudur. Kapanış ise klasik odunsu notalarla yapılmış. Burada paçuli ve vetiver net ve temiz olarak alınmaktadır.

Baştan sona değin, serin, ferah, aromatik etkiler takdir edilmekte. Centilmen ve kibar bir parfüm olmuş. Genelde limon kolonyası benzeri hissiyat bulunuyor. Ama bu, sıkıcı ve kötü değil. Tam tersine limon- aromatik otlar- tatlı baharatlar biçimindeki gidişatı çok kesin olarak hissettim ve koklamaya doyamadım. Ekşi hissiyat daha fazladır. Aralarda bazen şekerli- tatlı nüanslar olabiliyor- fazla tatlılık yok.

Koku düzlemi şöyle olmuş= Limon/ turunçgiller- aromatik otlar- tatlı baharatlar- odunsu notalar. Sonlarda çok az amber- misk tandanslı bir aroma var. Ama geneli belirlemiyor. Yapaylık, sentetiklik almadım.

Derinlik ve konfor noktası şöyle olmuş= Limon- aromatik otlar- aromatik yumuşak baharatlar. Bu çizgi en beğendiğim ve hoşuma giden kısım oldu. Kalite, kalıcılık ve güzellik nüanslarını barındırıyor. Odunsu notalar da bu hissiyatı destekliyor.

Tam bir yaz sezonu kokusu olmuş. Tende 10 saat kalıcılığı var. Fazla bir beklentiye girmeden kullanılabilir.

Günlük kullanımda davet, kokteyl, iş yeri ortamı, gece gezmeleri için idealdir. Dozaj konusunda sıkıntı olmaz. Zaten hafif, ferah, aromatik bir havası var.

Tenimde aromatik tatlı baharatlar baskınlaştı. Tene oturup güzelleşiyor. Kıyafet üzerinde biraz daha turunçgilli kokmaya meyillidir.

Koku - 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçebilir ve beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html















17 Nisan 2013 Çarşamba

Ulric de Varens- UDV For Men EDT / 1993





























Ulric de Varens- Fransız parfüm markasıdır. Ulric de Varens- UDV For Men isimli parfümü incelemek istiyoruz. Tozlu, buruk ve ekşimsi kokuları var. Turunçgiller, aromatik otlar ve odunsu notalarla şekilleniyor. Aromatik- şipre kategorisinde değerlendirilebilir.

Üst- limon, mandalina, nane, yavşan otu, adaçayı,

Orta- kasnı otu sakızı, biberiye, vetiver,

Alt- yasemin, paçuli, meşe yosunu, misk.

Ulric de Varens- UDV For Men- ekşimsi ve buruk turunçgillerle açılmakta. Bergamot ve mandalina tahmin ediliyor. Sonrasında buruk ve tozlu aromatik otlarla tene oturma ve olgunlaşma başlıyor. Adaçayı, biberiye ve nane olabilir. Kapanışta odunsu notalar ve meşe yosunu var. Kuru paçuli ve çimensi- yumuşak vetiver hissediliyor.

Ulric de Varens- UDV For Men- sade, basit, çok değişmeyen ve düz çizgide giden bir harmana sahiptir. Hızlı bir akışkanlıkla karakterini bulur. Kaliteli bir aromatik- odunsu kolonya kadar fark edilirlik ve kalıcılık sağlar. Günlük kullanım, her mevsim ve sosyal ortamlar içindir. Notalar bence dengeli ve uyumlu olmuş. Bir sorun yok. Turunçgillerde sınırlı bir tatlılık var. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Nisan 2013 Pazartesi

Calvin Klein- Escape For Men EDT / 1993




























Calvin Klein- Escape For Men ismini taşıyan parfüm değerlendirilecektir. Turunçgil, meyve, denizel notalar, odunsu notalar, yumuşak baharatlar ve aromatik bitkiler bu parfümün koku karakterini şekillendirmektedir. Aromatik- yeşil grupta gösterilmektedir. Tozlu, sıcak, bir miktar tatlı rayihalar salmaktadır. Ferah, serin ve metalik hissiyat da vermektedir. Genellikle aromatik otların egemenliği takdir edilmekte ve anlaşılmaktadır.

Üst- okaliptüs, kavun, ardıç meyvesi, greyfurt, mango, bergamot,

Orta- biberiye, selvi bitkisi, köknar, adaçayı, huş ağacı, deniz notaları,

Alt- sandal ağacı, amber, paçuli, meşe yosunu, vetiver...

Calvin Klein- ABD moda markasıdır.

Calvin Klein- Escape For Men- tozlu ve buruk bir açılış yapıyor : Aromatik otlar ve turunçgiller hissediliyor. Çam, adaçayı, biberiye mevcuttur. Mandalina ve bergamot algılanır. Aromatik otlar her daim ön plandadır. Yapay meyveler hissedilmekte. Kayısı, mango olabilir. Aromatik bitkiler, parfüm tene yerleşirken, ağırlığını arttırıyor. Kapanışta da odunsu notaların egemenliğini görmekteyiz= Vetiver, paçuli bulunmakta Yapay bir amber algılıyoruz. Sedir ağacı ve sucul- yeşil bitkiler de bulunuyor. Son derece kompleks ve detaylı bir kapanış olmuş. Çok tatlılık barındırmaz. Kokusu da genelde sadedir, çok değişmez. Notalar katman halindedir.

Calvin Klein- Escape ( Kaçış )- ilkbahar- sonbahar arası döneme uygundur. Serin yaz akşamları da kullanılabilir. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcıdır. Fark edilirliği, tene yakın durmakla ilgilidir. Yavaş bir akışkanlığı vardır. Aromalar tene oturmak için acele etmez. Yapay amber ve çok fazla aromatik ot hissiyatı, kokuyu biraz uyumsuz hale getirmiştir. Bu nedenle dengeli sıkmak gerekecektir. O zaman günlük kullanıma uyacaktır.

Tozlu ve buruk tonlamaların yoğun ve güçlü olduğunu söyleyelim. Bu durum aromatik otlar, sondaki paçuli ve açılıştaki turunçgillerden kaynaklanıyor. Gene ifade edelim, dengeli sıkmak şartıyla davet, kokteyl ve gece gezmelerinde faydalanabilirsiniz. Tene oturunca, sahibine kendini hissettirir. Tensel bir fark edilirlik yapmakta. Aromatik otlar gene de dinamik ve enerjik esintiler vermekte. Aslında, son bölümdeki yapaylık dışında bir sorun yok denilebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Nisan 2013 Cumartesi

Chanel- Cristalle EDP / 1993





























Chanel- Fransız moda şirketidir. Bu markanın bayan kokularından biri olan, Chanel- Cristalle isimli parfüm, bugünkü konumuzdur. Turunçgiller, meyveler, çiçekler, aromatik otlar ve odunsu notalar ile biçimlenmiş. Tozlu, pudralı, sabunsu, buruk ve az miktarda tatlı yapısı var. Çiçeksi grupta yer almakta.

Üst- mandalina,

Orta- şeftali, kavun, ylang ylang, yasemin,

Alt- vetiver, meşe yosunu.

Chanel- Cristalle ismini taşıyan parfümü koku grupları bakımından yorumlayacağız=

Şipremsi turunçgiller & kremsi meyveler ve aromatik bitkiler= Açılışta turunçgilli şipre havası var. Turunçgiller ve aromatik otlar açılışta daha baskındır ve tozlu ve buruk verilmiştir. Portakal ve limon, çok az tatlılık barındırıyor. Aromatik otlar fesleğen ve adaçayı olabilir. Şeftali ve kavun, yumuşak meyve olarak geri plandadır.

Pudralı ve sabunsu çiçekler= Orta bölüme, önce meyvelerle giriliyor. Fakat devamında pudralı çiçekler baskın çıkacaktır. Yasemin, iris ve ylang ylang burada önemlidir. Parfüm, tende çiçeklerle kuruyor.

Meşe yosunlu vetiver= Chanel- Cristalle- son bölümde yeşil kokan ferah meşe yosunlu vetiver temasını kullanmış. Köksü ve çimensi vetiver beğeniliyor.

Başlangıçta turunçgilli ve aromatik otlu bir karışım, orta kısımda da çiçeksi katman var. Sonda meşe yosunlu- limonlu vetiver, odunsu bazları temsil ediyor. Aromalar uyumlu ve dengeli verilmiş. Genelde şipre kolonyası havası yansıtıyor. Kalıcılığı kolonya performansının biraz üstündedir. Fark edilirliği, tene yakın kalmakla ilgilidir.

Chanel- Cristalle- bence tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanımda ve sosyal ortamlarda kendine yer bulur. İlkbahar- sonbahar arası geçiş dönemi kokusudur. Hızlı bir akışkanlıkla tene oturmakta. Temiz ve pürüzsüz turunçgiller, vetiver ve meşe yosunundan dolayı keyifle kullanılacaktır. Kapanışta da meşe yosunlu vetiverin içinde limon aroması hissediyor. Turunçgiller bu parfümde her zaman tozlu ve buruk yapıdadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


11 Nisan 2013 Perşembe

Doğu Etkili Parfümlerin Başlangıcı : Serge Lutens- Ambre Sultan EDP / 1993






doğu etkili/ amber temalı parfüm





'' Arap tarzı. Yapışkan vanilya ve otları sultanesk bir amber tamamlıyor...''


Serge Lutens


Serge Lutens kimdir, kısaca tanıtır mısınız ?




Serge Lutens, 1942 yılında, Fransa' nın Lille kentinde doğmuştur.  Fotoğrafçı, parfümör, saç stilisti, moda tasarımcısı ve film yapımcısıdır. Shiseido için çalışmış ve sonra kendi markasını kurmuştur. Serge Lutens; Arap ve Doğu kültürlerine öykünerek parfüm üreten niş bir markadır.



Parfümde Doğu Etkisi ne demektir, bir kere daha açıklar mısınız ?

Eğer bir parfümde kuru otlar/ şifalı otlar, kırmızı meyveler/ orman meyveleri, tütün- bal ikilisi, tütsüler, balzamlar, sakızlar, reçineler ve tatlı baharatlar varsa; o parfüm Doğu Etkili bir parfümdür.



Bugün tanıtmaya çalışacağımız Serge Lutens Ambre Sultan gibi... 1993 yılında piyasaya çıkan bu parfüm, yeni bir ifade tarzına ve  yeni denemelere yöneliyordu = Ambre Sultan ile beraber,  parfümde Doğu Etkisi dediğimiz bir yorum biçimi başlıyordu. Doğu kültürünün unsurları olan baharatları; amber ve reçine ile harmanlayan Ambre Sultan, parfüm endüstrisini yeni bir yola yönlendirecekti...

Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümü kısaca yorumlar mısınız ?

Amber teması, baharatlar, vanilya, odunsu notalar, reçineler ve aromatik otlar bu parfümü biçimlendirmektedir. Tatlı, kremsi, yumuşak, sıcak, koyu, kirli ve buruk tonlamaları var. Kişniş, sandal ağacı, vanilya, defne yaprağı, paçuli, reçine, mür ağacı yağı, melek otu, amber, benzoin, dağ kekiği ( zahter ) gibi notalar açıklanmış. Ben, şimdi bunu oryantal- baharatlı kategorisine alsam, herhalde doğru olur. Amber merkezli olarak...



Serge Lutens Ambre Sultan' ın başlangıcındaki rayihaları bozkırda biten yabanî otlara, aromatik merhemlere, şifalı bitkilere, baharatlı macunlara ve Çin kökenli bitkisel ilaçlara benzetenler olmuş... Bu konuda fazla bir şey söylemeyi gereksiz buluyorum.

Bana kalırsa, Serge Lutens- Ambre Sultan- keskin otlar ve baharat patlamasının eşlik ettiği açılışıyla, en yüksek düzeyde bir beğeni ve hayranlık uyandırıyor. Bu kuru ve dikenli otlar veya çam iğneleri açılışta hemen burnuma hücum etti. Bir başka deyişle, dikenli kuru otların burnumun en uzak iç kesimlerine kadar nüfuz etmesi deneyimini yaşadım.

Serge Lutens- Ambre Sultan- tam bir tanımlama ile, paçuli temalı kuru ve keskin otlarla açılıyor. Bunu koyu ve tatlı bir çam reçinesi takip ediyor. Kuru paçuli ile tatlımsı vanilya birleşmiş ve çam reçinesi kokularına yol açmış. Sonra koku formu biraz yumuşuyor. Tatlı ve kremsi bir amber sahne alıyor. Bu amber, orta katmanda baharatlı ambere dönüşmekte. Aromatik ve sıcak kekik temasının kontrol ettiği pek tatlılık barındırmayan- koyu baharatlarla karşılaşıyoruz. Bu baskın baharatlar, tenimde mercimek çorbası gibi vurgular yaptı. Baharatlı amberin içine aromatik otlar da karışıyor. Kapanışta gene amber var. Ancak, bu sefer daha koyu ve kirli yapısıyla tek başına kalmakta ve parfüm tenden ayrılana kadar baskınlaşmakta.



Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümdeki aromatik otlar ve baharatlar, bence özel bir değerlendirmeyi hak ediyor : Aromatik otların kuru, keskin, topraksı- yeşilimsi bir havası var. Normalde odunsu bir nota olan paçuli burada baskındır. Defne, fesleğen ve kişniş gibi yardımcı aromatik otlardan bahsedebiliriz. Baharatların kekik temalı olduğuna eminim. Fesleğen ve melek otu da baharat çeşnisinin içinde olabilir. Baharatlar da kuru, aromatik, yumuşak ve sıcak esintiler yapmakta.

Yukarıda saydığımız bütün aromatik otları ve baharatları esans olarak kokladım. Bu esansiyel yağlarla da deneysel parfümler yaptım.

Bu kısa açıklamalardan sonra, söylediklerimizi toparlayalım...

Koku düzleminde aromatik kuru otlar- vanilya- çam reçinesi & amber- baharatlı amber- tekrar amber yer almakta. Burada, parfüm tende yerleşmeye ve kurumaya yakın hale gelirken, odunsu reçine hissiyatı alınıyor. Gene aynı anlamda, çam kozalağını andıran koyu ve keskin reçine var. Keskin otlar ise, bende şifalı ot etkileri yaptı.

Derinlik ve konfor çizgisinde paçuli- vanilya- kekik- amber bulunmakta. Ben baharatlı amber ve keskin otları beğendim. Sofistike, şaşaalı ve debdebeli bir karışım... Bu çizgide kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları zirvesini bulmaktadır. Amber ana tema; ne var ki baharatlı amber olarak biçimlenmiş. Keskin otlar da diğer önemli bir belirleyici katmandır. Tene tamamen oturup güzelleşmesi baharatlı amberle oluyor. Amberin kapanışta tek başına kalması, heyecan verici ve benzersiz bir deneyim...

Doğal, rafine, akışkan bir harman. Dengeli, tene oturdukça güzelleşen aromalar. Parfümün merkezinde lüks ve ihtişamın son sınırlarını zorlayan bir baharatlı amber. Serge Lutens- Ambre Sultan- koku, dokunma, görme yetilerimizi harekete getiren duygusal bir şölen sunuyor... Bizi yeni imgelere ve düşüncelere davet ediyor.



Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümde aromalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanır. Fark edilirliği ilk anda dışarıya karşı yoğunlukla esmesine rağmen, kısa sürede sakinleşip tene yakın duruyor. Gayet yavaş akışkanlıkla da iki saat sonra- bütün aromalar tene yerleşmesini tamamlıyor. Fark edilirliği tende yüksektir. Kıyafete sıkıldığında daha sakin kalıyor. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir günü çoktan geçiyor. Kuvvetli ve başat amber bu işi kotarıyor. Diğerleri yardımcı elemandır. Yalnız, baştaki tatlı ve kremsi amber, sonlarda biraz koyu ve kirli tona çevrilmiş. Bu, rahatsız etmiyor. Çok fazla tatlılık yok. Genelde otsu rayihalardan kaynaklı koyu ve buruk tonlamalar var. Tene biraz dengeli sıkılırsa ( dört- beş fıs ) günlük kullanıma sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygun olacaktır. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmeleri için idealdir. Dengeli tatlılık ve genelde uyumlu- yuları dizginlenmiş notalar var.

Serge Lutens- Ambre Sultan- ruh ve zihin düzleminde size neyi düşündürüyor ?

Ambre Sultan' daki şifalı otlar bana Akdeniz havzasını, Doğu Anadolu dağlarında yetişen bitkileri (melek otu böyledir) hatırlattı. Dağ kekiği Ege kaynaklıdır; ama İç Anadolu' da, Aksaray' ın dağlarında ve yüksek kesimlerinde de yabanî olarak yetişir. Ambre Sultan' daki kuru ot teması bana İç Anadolu bozkırlarını, hatta Kapadokya bölgesinin bitki florasını düşündürüyor.



Ambre Sultan, bir seyahat deneyimidir. Doğulu bir parfümdür. Şimdi, Orta Asya' ya doğru uzanalım...

İsfahan Mescid-i Cuma' sı...

İran' ın İsfahan kentinde, Selçuklu dönemine tarihlenen Ulu Camiî' dir. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilmiştir.

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah, bu yapıyı 11. yüzyılda tamamlatmış. Melikşah, Malazgirt Savaşı ile Anadolu' nun kapılarını Türkler' e açan Alp Arslan' ın oğludur.




Ambre Sultan' ı düşününce aklıma, İsfahan' daki Cuma Camiî' nin cephesini ve iç mekânını kaplayan bitkisel formlu çini süslemeler geliyor. İslam ve Doğu sanatının ihtişamı...

Görkemli sütunlar, büyük kubbe, avlular, geniş eyvanlar, hiç boş yer kalmayacak şekilde dizayn edilen bezemeler...

Christopher Sheldrake imzalı bir oryantal güzel... Ambre Sultan.

Koku - 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html








9 Nisan 2013 Salı

Jean Paul Gaultier- Classique EDT / 1993

 















Jean Paul Gaultier- Fransız moda markasıdır. Bugün Jean Paul Gaultier- Classique EDT isimli bayan parfümünü inceleyeceğim. Ekşimsi, buruk, tozlu, tatlı, kremsi, metalik, sıcak, yumuşak ve ferah esintileri var. Çiçeksi notalar, baharatlar, meyveler, odunsu notalar ve amber içeriklerine sahiptir. Şipre- çiçeksi grubunda gösterilebilir.

Üst- portakal çiçeği, yıldız anason, gül, mandalina, armut, bergamot,

Orta- ylang ylang, zencefil, orkide, iris, sümbülteber, erik,

Alt- vanilya, amber, misk, tarçın, sandal ağacı.

Jean Paul Gaultier- Classique EDT isimli parfüm, şipremsi bir açılış yapıyor. Çiçeksi notalardan tatlı gül dokunuşundan sonra, metalik baharatlar ( yıldız anason ve zencefil ) gelmekte. Baharatlar orta katmanda biraz daha ekşimsi- tozlu ( zencefil ) yapıya çevriliyor. Ayrıca gene orta bölümde kremsi ferah meyveler (armut, bergamot, ahududu ) ve kremsi çiçeksi notalar ( iris, yasemin, orkide ? ) var. Tatlı amber ve sıcak odunsu notalar ( sandal ağacı ) ile tenden ayrılmakta.

Jean Paul Gaultier- Classique EDT isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Fakat tene yakın kalmıyor, daha ziyade dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirlik yapıyor. Yoğun çiçeksi notalarda herhangi bir pudramsılığa rastlamadım, genelde şipremsi bir kremsilik var. Orta katmandan itibaren yükselen kremsi tatlılık nedeniyle kalıcılık artıyor ve tene dengeli sıkılması ( üç- dört fıs ) gerekiyor. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılığı var. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde sizi memnun edecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


7 Nisan 2013 Pazar

Tatlı ve Oryantal Amber : L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre EDP / 1993


























doğu etkili/ amber temalı parfüm




L' Artisan markası, kokularında genellikle hangi notaları kullanır ?



Ünlü Fransız niş parfüm üreticisi L' Artisan, parfümlerinde meyve, çiçek, ağaç, amber ve incir özlerini kullanmaktadır.




L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre parfümünü yorumlar mısınız ?



L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre, sıcak ve tatlı rayihalar ile odunsu notalar, baharat katmanı, kehribar gibi nüanslar vermektedir. Bunu oryantal- baharatlı grubuna sokabilirim. Notaları basit ve sade olmuş= Amber, paçuli, vanilya, sardunya.

L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre' yi belki şöyle özetlemek mümkün olacaktır : Şekerli vanilya ve odunsu amberin, karamelize tatlılık içinde oryantal esintiler sunmasıdır...

Aslında bu cümle bile parfümün yorumu için yeterli olur. Ancak, biz şimdi ayrıntılara geçelim...

Başlangıç odunsu amber ile yapılmaktadır. Tozlu- topraksı paçuli daha baskındır. Koyu ve karanlık bir açılış olmuş. Hemen sonrasında şekerli ve yumuşak bir vanilya sahne alıyor. Bu vanilya, kremsi bir yumuşaklığa sahiptir. Devamında ben, tatlımsı baharatlar hissettim. Bu hissiyat amber ve paçuliden gelebilir. Sardunya da bunlara katılabilir. Veya harmanda açıklanmamış baharatlardan olabilir. Baharatlı vanilya bile olabilir. Öyle de, böyle de baharat sentezi var. Orta notalar uzun sürüyor. Başlangıçtaki koyu odunsu amber, yerini kısa sürede yumuşak ve kremsi vanilyaya bırakıyor. Tam burada karamelize bir tatlılıktan söz edilebilir. Ortalarda oryantal tandanslı baharatlar bulunuyor ve uzun zaman etkili oluyor. Kapanış ise, bence odunsu notalar ve baharatlı- amberli biçim almaktadır.

Zengin, detaylı ve lüks bir harman takdir edilmekte. Notalar uyumlu ve dengeli verilmiş. Akışkanlığı gayet hızlı olmuş. Açılış kısmından orta notalara geçilmesi çabuk oluyor. Yapaylık, sentetiklik almadım.

Genelde tatlı ve yumuşak oryantal esintiler bulunmakta. Bu haliyle uniseks kullanıma izin verir. Çok saldırgan bir parfüm değil. Hatta, biraz açılıştaki koyu ve derin nüansları saymazsak, sonuna değin yumuşak ve ferah bir gidişat değerlendiriliyor.

Koku düzlemi odunsu amber- şekerli vanilya- tatlımsı baharatlar- odunsu notalar- baharatlı amber olarak gidiyor. Şekerli yapı rahatsız etmiyor. Birbirinin içine geçen notalar var.

Derinlik ve konfor noktası amber- şekerli vanilya- baharatlar biçiminde özetlenebilir. Ben, daha ziyade böyle ifade ettiğim kısmını beğendim. Karamelize bir tatlılık içinde oryantal esintiler... Kalite, güzellik ve gösteriş için bu notaları alıyorum. Sonra odunsu notalar kalıcılığa katkı yapıyor.

Tenimde kalıcılık değerleri bir günü buldu. Tene oturup güzelleşince, derinlik ve konfor noktasındaki aromalar alınıyor. Elbette fark edilir bir yönü de var. Yoğun baharat katmanı ve karamelize tatlılık bu işe hizmet ediyor.




Sonbahar- kış için daha uygundur. Yaz sıcağında pek gitmez. Eğer yazın kullanılacaksa, dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanıma uyar. Ama şöyle= Sabahleyin aromaları yoğun olur ve rahatsız edebilir. Daha çok, akşam kullanılmalıdır. Akşam davetlerinde ve kokteyllerde sizi çok iyi yönetecektir.



L' Artisan Parfumeur- yenilikçi ev parfümleriyle biliniyor. Bundan biraz söz eder misiniz ?



1976 yılında amber topu şeklinde ev kokusu üretmişler. Bu ürünler el yapımıdır. İçeriğinde amber notası ve bitkisel kristaller bulunuyor. Her amber topu, iki yıl kadar koku salıyormuş. Sonra yenileriyle değiştiriliyor.



L' Artisan Parfumeur- L' Eau d' Ambre, size neler düşündürüyor ?




10 yıl önceki İstanbul ziyaretimde, Topkapı Sarayı kompleksi içindeki Bağdat Köşkü' nü de görme fırsatım olmuştu. Basit ve sade bir mimarî içinde görkemli süslemeleri vardı.




Osmanlı padişahı 4. Murad, Bağdat seferine çıkarken, bu köşkün yapımını başlatmış. Yaz mevsiminde, Topkapı Sarayı' nın ağır havasında bunalan padişahlar, burada vakit geçirirlermiş. Bütün mekânı biraraya toplayan tek kubbeli yapısı ile Orta Asya çadır geleneğini hatırlatıyor.




İç ve dış mekân, çini kaplamalar, renkli mermerler ve kırmızı Hereke taşından inşa edilmiş. Bu parfüm, bana, Bağdat Köşkü' nün çiçekli ve bitkisel bezemeli çini kaplamalarını çağrıştırıyor. Abanoz ağacından imal edilmiş kapı ve pencereler, dolap kapakları aklıma geliyor. İçerisi amber ve miskle kokulandırılmıştı.




Bu parfümdeki amber, oryantal esintili ama ilginç bir şekilde modern bir amberdir. Günümüzün modern tatlı- şekerli kokularına atıf yapıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Nisan 2013 Cuma

Creed- Erolfa EDP / 1992


























Creed- Fransız parfüm şirketidir. Creed- Erolfa ismini taşıyan parfümü inceleyeceğiz. Narenciye esintileri, aromatik otlar, hafif baharatlar ve odunsu notalar bu parfümü şekillendiriyor. Tozlu, tatlı, yumuşak ve ferah esintileri var. Aromatik- akuatik gruba dahil edilmiş.

Üst- kimyon, misket limonu, kavun, yeşil notalar, menekşe, bergamot, limon,

Orta- siklamen, çam ağacı, zencefil, karabiber, yasemin, muskat çiçeği, bitkisel notalar,

Alt- sandal ağacı, misk, meşe yosunu, sedir ağacı, ambergis.

Creed- Erolfa- enerjik ve tatlı turunçgillerle başlıyor. Portakal ve misket limonu algıladım. Sonra tozlu aromatik otlar ve erkeksi çiçekler gelmekte. Menekşe, sadunya ve lavanta olabilir. Bir miktar yumuşak baharatımsı notalar var. Hafif karabiber olabilir. Son kısımda tatlılık artıyor. Misk, amber ve vanilya bunda etkili olabilecektir. Yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ) ile kapanıyor.

Creed- Erolfa- genelde uyumlu ve dengeli bitki ve turunçgillerden oluşuor. Yalnız sondaki yapay tatlılık, sentetik odunsu notalar beğenilmeyecektir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme uyar. Günlük kullanım ve sosyal faaliyet kokusudur. Tene hızlı bir akışkanlıkla yerleşiyor. Tene yakın kalıyor. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik sağlar. Tatlılığın sonlarda artması, dengeli dozaj gerektirir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Nisan 2013 Perşembe

Cartier- Pasha de Cartier EDT / 1992























Cartier- Fransız mücevher ve takı markasıdır. Bunun dışında saat, parfüm, eşarp, kalem, deri eşya üretmekte. 1847 yılında Louis- François Cartier tarafından kurulmuş bir aile şirketidir. Daha sonra el değiştirmiş.

Cartier- aslında saat üreticisi olarak gerçek şöhretini kazanıyor. 1904 yılında ilk kronometreli saati üretiyor.




Cartier' in 90' ların başında ürettiği bir parfümü konuşacağız= Cartier Pasha de Cartier...

Kendi sitelerinde bu kokuyu aromatik- fujer sınıfına almışlar. Fragrantica' da odunsu- aromatik grupta gösterilmekte. Aromatik otlar, odunsu notalar, yeşil bitkiler, baharatlar parfümün karakterini oluşturmakta.

Üst- lavanta, mandalina, nane, kimyon, anason;

Orta- kişniş, gül ağacı;

Alt- laden otu, sandal ağacı, paçuli, meşe yosunu.

Ferah, dinamik ve enerjik turunçgiller ( bergamot, limon, mandalina ) ve lavanta açılışı var. Limon kolonyası gibi başlamakta. Sonra yeşil ve ferah kokan aromatik otlarla ( nane, kişniş, adaçayı ) devam etmekte. Tatlımsı lavanta burada gene etkili oluyor. Parfüm tene oturup kurumaya yüz tutunca, eski kokan baharatlar geliyor : Ben kimyon- nane gibi şeyler hissettim. Yalnız bu, aromatik baharata benziyor. Kapanışta ise yumuşak odunsu notalar ( paçuli ve sandal ağacı ) ve meşe yosunuyla tenden ayrılmakta. Burada derimsi notalar da alınıyor. Sanırım, bu his reçineler ( laden otu )- sandal ağacı- paçuliden ileri gelmekte.

Dikkat ettiyseniz, kapanışta klasik fujerler var. Aslında baştaki lavanta buna dahildir.

Güzel, hoş, zengin ve kaliteli bir parfüm olmuş. Notalar temiz ve rafine algılanmakta. Yapaylık, sentetiklik alınmıyor. Eski tarz, beyefendi, centilmen bir kokusu var. Harman dolgun ve bir dereceye kadar gösterişli sayılır. Notalar günümüz alışkanlıklarına pek uymuyor. Bu kokuyu meraklısı kullanır. Nota geçişleri başarılı olmakta. Dengeli bir tatlılık bulunuyor. Boğucu bir aroması yok.

Koku düzlemi= Lavanta/ turunçgil- aromatik otlar- aromatik baharatlar- odunsu notalar- yosun. Genel gidişat böyle olmakla beraber, aromalar tene yakın duruyor ve yapışıyor.

Derinlik ve konfor çizgisi= Turunçgiller- nane- kimyon- paçuli- yosun. Böyle bir ayrım yaptım. Çünkü, tene yerleşince bu notalar ağırlığını koyup parfümü domine ediyor. Keza bu notalar kalıcılık, kalite ve güzellik işaretlerini de vermekte.

İki saat içinde tamamen tene yerleşmiş oluyor. İdeal bir sonbahar- kış parfümü olur. Ancak, akşam saatleri ve serin havalar söz konusu olduğunda- yaz mevsimine de uzanmakta.

Tenimde kuvvetli kalıcılık yaptığı süre 16 saattir. Zaten tene oturunca, çok güzel ve konforlu bir aromatik otlar- kimyon/ nane algılanmakta.

Ofis kullanımına uygundur. Gün içinde tazelenebilir. Aromalarının kalitesi ile daha ziyade, eski İstanbul beyefendilerine hitap etmekte. Parfümde belli aşamada tecrübe sahibi olanlar için tasarlanmış gibi duruyor. Davet ve kokteyller ve günlük yaşam için düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Nisan 2013 Çarşamba

Akdeniz ve Doğu Sentezi : Laura Biagiotti- Roma Uomo EDT / 1992


 


























akdeniz ve doğu etkili parfüm




Laura Biagiotti kimdir ?



''Kaşmirin kraliçesi'' olarak bilinen İtalyan moda tasarımcısıdır. İtalya' da arkeoloji okumuş ve sonra aile şirketine girmiş. Kocasıyla beraber çalışmış. Birçok moda ödülleri almış. Yumuşak kesimli lüks kıyafetler tasarlamış. 1982, parfüm üretimine başladıkları yıldır.



Laura Biagiotti- Roma Uomo nasıl bir parfüm ?



Odunsu- aromatik tarzda ve narenciye- yeşil notalar merkezli açılış yapan bu parfümü ben, Armani- Code Sport ve Hermes- Terre D' Hermes arasında bir yere koyuyorum. Gerçekten ilginç nüansları var.

Harmanı=

Üst= Kasnı otu sakızı, fesleğen, greyfurt, bergamot;

Orta= Çam, ardıç ağacı balzamı, yasemin, kediotu;

Alt= Sandal ağacı, paçuli, benzoin, sedir ağacı.

Genelde tatlımsı, yumuşak, taze, fresh, kremsi tonlamalar var. Açılışta fesleğen ağırlıkta olmak üzere greyfurt ve narenciye esintileri almaktayız. Tam bu kısımda aromatik otlar kendini derinden hissettiriyor. Meyveli notalar da var. Sonra çam ve yumuşak balzam notaları parfümün kalbine egemen oluyor. Kapanış ise kremsi vanilya, amber, reçine ve odunsu notalarla ( sedir ağacı, sandal ağacı ) olmakta.

Koku düzleminde fesleğen, narenciye, aromatik otlar, çam- balzam, amber, reçine ve odunlar belirginleşmekte.

Derinlik ve konfor çizgisinde çam- amber- reçine- odunsu rayihalar; kalıcılık ve kalite hissiyatını takviye ederek, parfümün en güzel, gösterişli, lüks ve şaşaalı katmanı biçiminde takdir edilmektedir.




Bazı nüanslar önemlidir=

Greyfurt aromalı narenciye ve fesleğen; taze, dinamik ve biraz da otsu rayihalı açılışa meydan vermiş. Narenciye notaları yumuşak ve kremsi etkiler yapmakta.

Sonlarda durum daha da ilginçleşiyor. Sandal ağacı- benzoin ikilisi; yumuşak ve kremsi bir ambere evrilmekte. Aynı minvalde benzoin ve sedir ağacından, reçine / balzam rayihaları alınmakta. Burada da tatlımsı ve yumuşak tonlar var. Böylece, amber ve reçine tandanslı yumuşak odunsu notalar kapanışı domine etmiş.

Kalıcılık değerleri çok başarılı olmuş. Tenimde 18- 20 saate değin etkili oldu. Bunda, günün farklı saatlerindeki güneş açısı ve hava durumu, yediğiniz yemeklerdeki baharat miktarı belirleyici faktör olmakta. Bence turunçgil- odun- amber aromalarıyla her mevsime uyar.




Laura Biagiotti- Roma Uomo, sizde ne gibi duygusal etkiler yaptı ?



Hem Doğulu, hem Akdenizli yorum biçimi sunan ilginç bir parfümle karşılaşıyorum. İtalyan ve Akdeniz etkileri söz konusu olduğunda; gün batımında bir Roma tapınağını gezmekte olduğumu düşünüyorum. Tapınak mermer sütunların üzerinde, üçgen biçimli antik bir çatıyla taşınıyor. Dor, İyon, Korinth üslûbunda dantel gibi işlenmiş sütun başlıkları; taş basamaklar ve tuğla örgülü duvarlar tapınağın ihtişam ve debdebesini yansıtıyor.




Parfümdeki Doğu etkileri de bize hiç yabancı değil...

Toros dağlarının muhteşem manzarası. O dağ başları... O dik kayalıklar, uçurumlar... Manzara nefes kesiyor. Dağın eteklerindeki çıplak arazi ve kuru otlar ve çalılar, yukarılara çıkıldıkça maki örtüsüne, iğne yapraklı çam ormanlarına ve sedir ormanlarına yol vermekte. Yüksek çam ve sedir ağaçları arasından güneş ışınlarını gözlemlemek mümkün oluyor.





Toroslar; Anadolu' nun Akdeniz kıyılarına paralel olarak, Teke Yarımadası' na ve hatta Suriye ve Irak' ın iç kesimlerine uzanan sıradağlardır. Batı, Orta ve Güneydoğu Toroslar olmak üzere Antalya körfezi, Taşeli platosu, Göksu nehri, Mersin- Antalya sınırı, Güneydoğu Anadolu ve kuzey Mezopotamya çizgisini takip etmektedir.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

1 Nisan 2013 Pazartesi

Ralph Lauren- Safari For Men EDT / 1992




 



















Ralph Lauren, kurucusu ile aynı ismi taşıyan giyim- aksesuar ve parfüm üreticisi markadır. Ürün gamında Polo tişört, aksesuar, ev ürünleri, parfümler bulunuyor. İlk butiğini 1969 'da açmış. L' Oreal işbirliğiyle parfüm çıkarıyor.

Ralph Lauren Safari hakkında görüşlerimiz...

Odunsu- aromatik olarak adlandırılan parfümün, şipre / fujer tarzına da yakınlığı görülmekte.

Harmanına bakalım=

Üst- okaliptüs, bergamot;

Orta- sedir ağacı, fesleğen, tarçın, kekik, lavanta, sardunya;

Alt- meşe yosunu, paçuli, sandal ağacı, deri, vetiver.

1992 çıkışlı olmasına rağmen, klasik 80' ler koku karakterini yansıtıyor. Bir de lavanta, sardunya gibi erkeksi çiçekler;  meşe yosunu, paçuli gibi ağaçsı notalar bu hissiyatı güçlendiriyor.

Harmanı çok zengin, dolgun ve şatafatlı durmakta. Notaların neredeyse bütünü hissediliyor. Çok temiz, ferah, yumuşak açılışı olduğunu belirtmeliyim. Her daim fresh / tatlı tonlamalar var. Sakin ve kontrollü bir parfüm. Notalar birbiriyle dengeli ve uyumlu. Nota geçişleri rafine ve akışkan bir yapı göstermekte.

Koku düzlemi / sırasıyla aldığımız notalar= Turunçgiller, fesleğen, lavanta, tarçın, odunsu notalar, kekik, sardunya, yosun, paçuli biçiminde gitmekte...

Burada bazı nüanslar öne çıkmakta=

* Bence, parfümün genelini yumuşak ve tatlı baharatlar domine etmekte. Ve bu tatlılığa turunçgiller ve lavanta da destek vermekte. Parfümde sevimli, hoş, akışkan bir tatlılık var. Hatta, tatlı baharat rayihaları parfümün karakterini meydana getirmiş denilebilir.

* Lavanta, sardunya, meşe yosunu, paçuli gibi keskin şipre notaları biraz da buruk sabunsu bir karaktere cevaz veriyor.

* Turunçgiller biraz ekşimsi tonlar veriyor. Parfümün açılışı limon kolonyasını andırıyor. Ne var ki, hemen tatlı baharatlara geçilmekte.

Parfümün derinlik ve konfor noktası= Tatlı baharat- keskin şipre / sabunsu notalar- paçuli çizgisini takip etmekte. Bu birbirine karşıt unsurların dengesi, parfümü çok lüks ve kaliteli yapıyor.

Tenden ayrılışı sabunsu- odunsu notalarla olmakta.

Ralph Lauren- Safari For Men 'de her şeyden önce, tatlı baharat teması var. Ama bu, modern bir baharat değil, eski tarz bir baharat kullanımı olmuş. Çünkü, ekşimsi turunçgiller baharatların tatlılığını biraz azaltmış. Arada sabunsu hisler de var... Gene de baharat kullanımı güzel ve hoş esintiler yaymakta. Sanki, baharatlı tarçın gibi... Evet, tatlımsı baharatlar teninize yapışıyor ve her daim burnunuza vuruyor. Eski tarz baharattan dolayı, zaten klasik 80 ' ler kokusuna yaklaşmakta.

Tenimde hafif esintilerle bir gün durdu. Çok kalıcı ve baskın aromaları var. İdeal sonbahar- kış kokusudur. Ancak, yaz mevsiminde de bol bol sıkmakta beis yok. Aslında, '' zamansız '' bir parfüm. Her yere, her duruma uyar. Ralph Lauren- Safari For Men 'nin her damlası maskülen... Denememiş olanlar, parfüm kültürü açısından çok şey kaybetmekteler...

Piyasada kolayca bulunmaz. Ebay gibi sitelerden sipariş edilebilir. İnsanımız böyle bir parfümü gereği gibi anlayıp değerlendiremez. Bu nedenle, piyasaya arzı çok düşük kalmakta. Amerikan pazarında bulunabilir. Kavaklı markası, dolum parfüm olarak ürün gamında yer vermiş.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html