31 Ağustos 2015 Pazartesi

Yardley- Citrus & Wood EDT / 2011







İngiliz kozmetik firması Yardley- 1770 yılında kurulmuş. Parfüm, cilt ve saç bakım ürünleri, vücut ve banyo ürünleri ( sabun, talk, pudra ) üretmekte. Gül, şakayık, zambak, lavanta ve iris çiçeği temalı kokular imal ediyor. Güney İngiltere' deki tarlalardan toplanan lavantalar bu ürünlerde kullanılmakta.

Bu firmanın Yardley- Citrus & Wood isimli parfümünü denedim.

Odunsu- baharatlı gruba giriyor. Odun, narenciye, deri, aromatik ve baharat tonları belirginleşmiş. Harmanı şöyle açıklanıyor=

Üst- bergamot, ıhlamur, reçine.

Orta- karabiber, huş ağacı, liken.

Alt- sandal ağacı, amber, oğul otu.

Bergamot ve limon gibi turunçgiller ve reçinelerle ferah, dinamik ve tatlımsı bir başlangıç yapıyor. Biraz da ekşimsilik var. Orta notalara gelindiğinde reçinelere karabiber ve deri notası katılmakta. Burası sıcak, egzotik ve baskın notaların olduğu bir katman hissi veriyor. Aromatik notalar da bu bölümde yer alıyor. Tatlılık devam ediyor. Bir yandan da buruk ve keskin otlar var. Orta notalarla birlikte, koku karakteri değişiyor ve parfüm tene oturup güzelleşiyor. Kapanışta ise, tatlımsı ve kremsi bir amber ve yumuşak bir sandal ağacı bulunmakta. Baharatlar da odunsu notaları alttan desteklemekte.





Koku düzlemi= Turunçgil, reçine, karabiber, aromatik otlar, odunsu notalar ve amber çizgisini takip ediyor. Her daim dengeli bir tatlılık var.

Derinlik ve konfor noktası= Kuşkusuz reçine- odunsu baharatlar- amber burada kalıcılık, kalite ve güzellik bakımından üst bir çıtayı işaret ediyor. Hoş ve sevimli bir koku hissiyatı var. Notalar iç içe algılanıyor.

Yarley- London, koku karakteri söz konusu olduğunda, Hermes- Terre D' Hermes' ten esintiler sunan; güvenli, oturmuş, beyefendi bir tarzı yansıtmakta. Notalar dengeli ve pürüzsüz verilmiş. Rahatsız edici bir ayrıntı yok.

Günlük kullanıma uyar. Mevsim ve mekân sınırlaması olmadan kullanılabilir. Tenimde kalış süresi reçine- baharat- amber düzleminde, hafif esintilerle bir güne yakın oldu.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

 

29 Ağustos 2015 Cumartesi

Lalique- Hommage A L'Homme EDT / 2011






Lalique- Fransız takı ve mücevher şirketidir. Lalique- Hommage A L'Homme isimli parfüm değerlendirilecektir. Tozlu, ekşi, buruk ve tatlımsı ve sıcak kokular verir. Turunçgiller, baharatlar, erkeksi çiçekler ve odunsu notalar bu parfümü biçimlendirir. Odunsu- baharatlı kategoride gösteriliyor.

Üst- safran, bergamot, mor yaprak,

Orta- tonka fasülyesi, menekşe, karabiber,

Alt- misk, laden otu, öd ağacı.



Lalique- Hommage A L'Homme- ilk anda tozlu, ekşimsi ve buruk turunçgiller ve aromatik otlar senteziyle başlıyor. Bergamot, limon, lavanta ve adaçayı şeklinde tahmin ettim. Bergamot ve lavanta baskın geldi. Sonra karabiber merkezli tozlu baharatlar ve erkeksi çiçeksi notalar sahne alıyor. Lavanta, menekşe ve leylak olabilir. Aralarda aromatik- yeşil otlar ve sucul notalar hissediliyor. Son bölümde yumuşak misk ve odunsu notalar egemendir. Odunsu reçineler ve meşe yosunu biçiminde açılarak tatlanmaktadır. Sedir ağacı ve son fazda sıcak ve kuru ahşap tonlamaları vardır. Öd ağacı olabilir.

Lalique- Hommage A L' Homme- sade, basit ve kolay anlaşılan bir karakter sunmakta. Notalar doğal, temiz ve akışkandır. Ayrıca canlı ve enerjik olarak, bütün aromalar hissedilir. Örneğin, tozlu ve sıcak baharatların karabiber tandanslı olduğunda kuşkuya düşmezsiniz. Maskülen ve centilmen bir kokudur.

Önemi= Kaliteli ve ferah limon kolonyası esintileri ile desteklenen- kuvvetli aromatik- baharatlı ve yosunsu / ahşapsı bir parfümdür. Yani, tozlu bergamotun her daim baharatlarla kaynaştığını görmekteyiz.



Koku düzlemi= Bitkisel turunçgiller, baharatlar, çiçekler, misk ve odunsu notalar olarak özetlenebilir. Notalar harman halinde verilmiştir ve akışkan ve uyumludur. Dengeli tatlılık vardır. Buna genel bir sıcaklık ve tozluluk eşlik eder.

Derinlik ve konfor noktası= Bergamot, menekşe & leylak, karabiber, sedir ağacı ve meşe yosunu biçiminde bulunuyor. En beğendiğimiz ve takdir ettiğimiz aromalar bunlardır. Kalıcılık, kalite ve lüks hissiyatı bu katmanda toplanmıştır.

Lalique- Hommage A L'Homme- biberli baharatlar, erkeksi çiçekler ve ahşap tonları ile güçlü ve yoğun esintiler yapıyor. Bu anlamda, yağlı ve çabuk terleyen tende, bir günü geçen kuvvetli kalıcılığa sahiptir. Fark edilirlik de her zaman güçlüdür. Hızlı bir şekilde tene yerleşince, size kendini hissettiriyor. Genel notaların arasına atılan yumuşak- sucul esintiler sayesinde, tene özgürce sıkılabilir.  Bence yılın her mevsimi içinde, rahatça kullanım opsiyonu olacaktır. Günlük kullanım ve sosyal faaliyet kokusudur.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

27 Ağustos 2015 Perşembe

Antonio Banderas- The Golden Secret EDT / 2011

 















Antonio Banderas, İspanyol aktör, yönetmen, filmi yapımcısı ve şarkıcıdır. Şimdi Antonio Banderas- The Golden Secret isimli parfümü değerlendirmeye çalışacağım. Meyveler, aromatik otlar, baharatlar, deri, odunsu notalar ve misk içeriklidir. Tatlı, şekerli, yumuşak, ferah, sıcak, serin ve yapay esintiler yapıyor. Aromatik- baharatlı kategorisinde gösteriliyor.

Üst- elma, nane, yeşil notalar, 

Orta- muskat, karabiber, kimyon,

Alt- deri, sedir ağacı, misk.

Antonio Banderas- The Golden Secret ( Altın Sırrı ) isimli parfümün açılışını yapan aromalar ferah ve yeşil kokan tarzdadır. Meyveler ve aromatik otlar serin etkiler veriyor. Elma, nane ve yeşil notalar / bitkiler hissediliyor. Bu canlı ve enerjik başlangıçtan sonra, orta katmanda parfüm sıcak, tatlı ve hatta şekerli hale çevriliyor. Karabiber ve kakule gibi aromatik baharatlar vardır. Tatlımsı ama yapay deri- odunsu notalar ( sedir ağacı )- misk kombinesi kapanışı yapmıştır.

Antonio Banderas- The Golden Secret isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmesini takiben, özellikle dışarıya karşı boğucu bir fark edilirliği vardır. Çok sıcakta kullanmak iyi olmaz. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlamaktadır. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yeter. Şekerli orta katman, yapaylık barındıran son bölüm ve boğucu olabilen fark edilirlik nedeniyle kalıcılık ve fark edilirlik artmış ve fakat tene dengeli sıkılması sıkılması gerekmiştir. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine, soğuk / serin havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülecektir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Ağustos 2015 Salı

Lanvin- Avant Garde EDT / 2011



 
























Fransız moda markası Lanvin' in odunsu- oryantal parfümü Lanvin- Avant Garde hakkında biraz konuşalım.

Avantgarde; Fransızca' da ''öncü askerî birlik'' anlamına geliyor. Genel anlamda ise kültür, sanat ve politikada öncü, yenilikçi değişimler, atılımlar, olaylar şeklinde ele alınan bir kavramdır.

Parfümün aromatik, baharat, tütün, odunsu notalar gibi katmanları var. Harmanı şöyle verilmiş=

Üst= Bergamot, pembe biber, ardıç meyvesi, biber;

Orta= Lavanta, balmumu, muskat, kakule;

Alt= Vetiver, amber, benzoin, tütün.

Yumuşak, tatlımsı, ferah, sıcak bir parfüm. Açılışı turunçgil ve tatlı biberle olmuş. Meyveli tonlar da var. Sonra tatlımsı bir lavanta, bal, sıcak ve egzotik baharatlar geliyor. Parfümün tene oturup güzelleştiği çizgide kuru ve sıcak tonda ağaçsı notalar ve yumuşak bir tütün bulunmakta. Kapanış da böyle oluyor.

Başlangıç notaları modern bir tatlılık veriyor. Zaten parfümün genelinde de tatlımsı rayihalar takdir ediliyor. Fazla bir sürpriz yok. Gayet anlaşılır ve net notalar var. Dengeli, akışkan ve bence sentetiklik barındırmayan bir parfüm olmuş.

Koku düzlemi= Turunçgilli biber, aromatik otlar (lavanta), baharatlar, odunsu notalar ve tütün olmak üzere genel çizgi takip ediyor.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlar, odunsu notalar ve tütün biçiminde yorum kazanan; kalıcılık, kalite ve güzellik bakımından üst bir seviyeyi temsil eden ve parfümü günümüzdeki benzerlerinden biraz daha farklı bir noktaya taşıyan koku nüanslarıdır.

İdeal bir bahar- yaz dönemi parfümü. Ne ki, her mevsim kullanılır. Günlük kullanımda tazeleme gerektirir. Tende kalış süresi 10 saat kadar olmakta. Baharat katmanı bu kalıcılığı biraz daha arttırıyor. Her ortama uyar. Genç işi bir parfüm hissi veriyor. Beğenmeyen de olmayacaktır.

Modern tatlı baharat ve kuru, sıcak odunsu notalar ile günümüzün beğeni trendlerini yakalıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




23 Ağustos 2015 Pazar

Tom Ford- Santal Blush EDP / 2011


























ABD kökenli moda markası Tom Ford' un, sandal ağacı temalı parfümü Tom Ford- Santal Blush- bugünkü değerlendirme konumuz olacaktır...

Tom Ford- Santal Blush- markanın Private Blend serîsi kokularından biridir. Çiçek, baharat, odunsu notalar bu parfümde önemlidir. Pudralı, sıcak, tozlu, yumuşak esintiler yapmaktadır. Oryantal- baharatlı grupta gösterilmektedir.

Üst- tarçın, kimyon, baharat karışımı, havuç tohumu, çemen,

Orta- yasemin, ylang ylang, gül,

Alt- misk, sandal ağacı, sedir ağacı, benzoin, öd ağacı.

Tom Ford- Santal Blush- açılış kısmı ve genel hissiyat olarak= Tozlu ve pudralı kadınsı çiçekler ve kremsi ve yumuşak sandal ağacı temasını kullanmıştır. Yasemin, papatya, orkide vurgularını tahmin ediyoruz. Aslında kokusunun özeti budur. Çok değişmeyen ve düz çizgide giden kokusu vardır. Notalar harman halinde biçimlenmiştir. Sandal ağacı açılışta yoğundur. Çiçekler ise ruj ve makyaj malzemsi gibi kokar. Buna rağmen koku karakteri dengeli, rafine ve temiz olmayı başarmıştır. İkinci önemli unsur da, tarçın merkezli tatlı baharatlardır. Bu uygulamayı tene oturma evresinde göreceğiz. Son aşamada kremsi ve yumuşak vanilya, misk, öd ağacı ve tozlu odunsu notalar ( paçuli ) tahmin edilmektedir.

Tom Ford- Santal Blush- genel bir tatlılığa sahiptir. Ama bu, rahatsız etmez. Aromalar yavaşça tene yerleşir ve olgunlaşır. Sürpriz yoktur. Kadınsı yönünü her zaman belli eder. Dengeli sıkılmalıdır. Çünkü yoğun ve güçlü aromalar vardır. Fark edilirliğini yüksek buldum. Kalıcılığı ise, yağlı ve çabuk terleyen tende, hafif esintilerle bir güne yakın oldu. Günkü kullanıma ve sosyal faaliyetlere uyacaktır. Akşam, soğuk- serin havalar ve sonbahar- kış dönemi için idealdir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Ağustos 2015 Cuma

Iceberg- Eau de Iceberg Oud


























İtalyan spor modasının temsilcilerinden Iceberg, öd ağacı ve paçuli temalı bir Arap tandanslı parfüm yapmış. Bugün onu inceleyeceğiz. Bu parfümde baharatlar, odunsu notalar, erkeksi çiçekler ve öd ağacı biraz da aromatik tarzda harmanlanıyor. Iceberg- Eau de Iceberg Oud isimli parfüm, oryantal- odunsu kategoriye sokulmuş.

Üstte zencefil, kakule, ortada laden otu, safran, sardunya, alt notalarda öd ağacı, paçuli ve cypriol yağı aromaları gösterilmiş.

Sıcak, taze, yoğun ve güçlü bir yapıdadır. Ancak başlangıçtaki biberli zencefil gayet yumuşak ve tatlımsı esintiler yapmaktadır. Parfümde dengeli bir tatlılık var. Baharatlı kısmı safran ve menekşe olduğunu tahmin ettiğim çiçekler takip etmekte. Maskülen, yoğun ve biraz da pudralı ve ıtırlı çiçekleri beğendiğimizi söyleyelim. Sonrasında bir miktar reçine alınıyor. Devamında paçuli ve öd ağacı baskın olarak teninize yerleşiyor ve parfümü kapanışa değin domine ediyor. Evet, öd ağacı- paçuli ana temadır. Ne var ki, parfüm çok akışkan olduğundan, baharat ve çiçek katmanı çok çabuk geçiliyor ve paçuli ve öd ağacı ikilisi, daha erken dönemde kuruyarak etkili oluyor. Reçineli öd ağacı ve paçuli şekline giriyor. Kapanış tamamen odunsu notaların egemenliğinde olmakla, reçineli yapıdadır. Reçineli odunsu notalar...

Doğal, rafine ve dengeli hissiyat sunan aromalar değerlidir ve klasik Arap esanslarından örnekler verir. Kalıcı, kuvvetli ve fark edilir yönü vardır= Öd ağacı, paçuli, safran, reçine gibi doneler bu konuda dikkat çeker. Sonbahar- kış mevsimine uygundur. Dengeli sıkılırsa ve abartılmazsa, yaz akşamları da egzotik ve özgün bir seçenek olacaktır. Temiz, kompleks ve zengin rayihalar takdir edilmektedir. Kalıcılığı ise bir güne çok yaklaşır. Bütün notalar aromatik tarzın kontrolünde olduğu için, ferah ve yumuşak bir yapısı da var. Bu, özellikle baharatlarda belirgindir. Günlük kullanımda, daha çok gece etkinliklerinde ileri sürülmelidir. İdeal bir davet, kokteyl seçeneğidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

18 Ağustos 2015 Salı

Tatlı Baharat Teması ve Parfümde Türk Ekolü / makale




Bence şu soru önemlidir=

Parfüm dünyasında neden bir Türk ekolü yok ?...

Klasik Fransız parfümleri ekşi ve buruk aromatik otlar ve turunçgillerle başlar; karabiber- kimyon gibi acı baharatlarla devam eder ve şipre/ fujer notalarıyla biter. Meşe yosunu, deri, paçuli, vetiver, lavanta, adaçayı, süsen, tonka fasülyesi; bu parfümlerde kalp ve bitiş notalarında çok sık görülmektedir.

İtalyan parfümlerini ben, Akdenizli parfüm kategorisine koyuyorum. Genelde canlı, dinamik ve tatlımsı turunçgiller ve aromatik otlarla başlangıcı yapar; ortalarda yumuşak baharatlar vardır; sonda ise odunsu notalar, belki meşe yosunu gibi fujerler ve biraz da amber/ misk bulunur.

Arap parfümleri ise gül, safran, tütsü, mür yağı, öd ağacı, paçuli gibi ana eksene sahiptir. Bunun yanında zambak, menekşe, frezya, yasemin gibi pudralı veya bazen tatlı olabilen çiçekler vardır. Aralarda reçine, balzam gibi notalar bulunur...

Dünya parfüm endüstrisine yön vermiş ulusal markaların yaratım tarzları böyledir.

Ancak, ne hikmetse, bir Türk parfümü yoktur, ortaya konulmamıştır. Bana göre, önümüzde duran en önemli mesele budur.

Kendilerine hoş olmayan yakıştırmalar yaptığımız Araplar bile Amouage ve Abdulsamed el- Qurashi gibi ulusal markalar yaratabilmişlerdir. Üstelik, Amouage markasının yaratılması için yurt dışından parfümorlar getirilmiş, her türlü istekleri karşılanmış ve bir parfüm yapım atölyesi kurulmuştur. Araplar, sözkonusu, kendi parfümlerini yaratmak olunca; disiplin, program, emek, uzun vadeli çalışma gibi olguları ortaya koyabilmişlerdir.

Peki, biz neden aynı şeyi yapamıyoruz ?

76 milyonluk koca ülke, dünya çapında futbolcu yetiştiremiyor. Dünya Kupası' nı, Şampiyonlar Ligi' ni alamıyor...

Türk inanının karakteristik zaafları uzun vadeli başarılara ve muhteşem işler yapılmasına engeldir.




Bir işten önce çok güzel para kazanıyoruz. Helâlinden kazanmak yetmiyor. Sahtekârlığa, düzenbazlığa başvuruyoruz. Sonra işimiz bozuluyor, Allah rızkımızı kesiyor.

Kolay yoldan para kazanmak, emek vermeden kısa yoldan köşeyi dönmek bizim kültürümüzün alâmet- i fârikasıdır... Bir konuda derinleşmek, yetkinleşmek istemiyoruz. Bilgiye, uzmanlığa, kültüre önem vermiyoruz. El yordamıyla, rastgele iş yapmak hoşumuza gidiyor. Plansız- programsız bir şekilde, her işe kafadan dalıyoruz. Konunun teorik yönüne, tartışmalara, fikir alışverişine girmiyoruz. hemen işe başlayıp sonuç almak istiyoruz. Hatta tartışma, fikir ortaya koyma gibi şeylerden nefret ediyoruz. Bunları bulanık suda balık avlamak olarak görüyoruz.

Türk insanının bir de organizasyon eksikliği ve görev paylaşım sorunu vardır. Pikniğe gitmek gibi basit bir olay, günlerce konuşulur, güya tartışılır, planlar yapılır... Her kafadan ses çıkar. Herkes kendi başına hareket etmek ister. Kimse bir lider seçelim, onun kararına saygı duyalım, demez. Sonuç... Organizasyon son dakikada sürtüşmeler nedeniyle iptal edilir. Havası alınmış gazoza döneriz...

Kimse alınmasın, gücenmesin. Bunlar gerçektir. Önce kültür, hayata bakış ve karakter zaaflarımızı halledelim.

Konumuz dönersek... Türkler, One Million tarzında tatlı baharat temalı parfümlerden hoşlanıyorlar. Bir de Akdenizli olduğumuz için, İtalyan parfümlerini çok tercih ediyoruz.

Son yıllarda, Comme Des Garcons, Terre D' Hermes, Marc Jacobs - Bang gibi marka ve parfüm isimlerinde gördüğüm kadarıyla, biz Modern tarz parfümlerden de hoşlanıyoruz.




Modern parfümlerde odunsu notalar, reçineler, tütsüler ana temayı oluşturmakta. Başta ve ortada karabiber, kırmızı biber, pembe biber, kimyon gibi acı baharatlar görmekteyiz. Topraksı ve dünyevî notalar da var...

Bu cümleleri toparlarsak, Türk insanının kültür kodları karşımıza çıkıyor...

Akdenizli- Doğulu- Modern...

Büyük çoğunluğumuz gece hayatını ve eğlencelerini seviyor. Bu da modern parfümlere bir yönelimdir. Bu minvalde yoğun pudralı çiçekler ( yasemin, sardunya, siklamen vs. ) parfümlerde sevebileceğimiz notalar olabilir.

Doğulu kültür kodlarından kastım, Anadolu coğrafyasıdır. Buna Orta Asya da dahil edilebilir. Gül ve zambak da zaten Orta Asya dağlarında yetişen çiçeklerdir.




Kısaca bu verîlerin ışığında bir Türk işi- Alaturka parfüm yapılabilir. Parfümde bir Türk Ekolü, Türk markası yaratılabilir. İşin başına bir Fransız parfümor getirilebilir. Bir atölye kurulabilir, kendisine her türlü imkân sağlanabilir. Planlı, programlı, uzun vadeli, disiplinli çabalar gösterilirse, neden olmasın ?... Aslında bir Türk parfümü yapmak için gerekli potansiyele sahibiz.

Bir Türk parfümü yapmak istiyorum...

İçinde mandalina, nane, karabiber, karanfil, tarçın, zerdeçal, sedir ağacı, sandal ağacı, vetiver... olsun.

Kalıcı ve fark edilir olsun, aromaları kuvvetli olsun.

Böyle bir parfümü yaz sıcağında fazla sıkmazsanız, baymaz...

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html 

16 Ağustos 2015 Pazar

Juliette Has a Gun- Mad Madame EDP / 2012

 















Juliette Has a Gun- Fransız parfüm firmasıdır. Bugün Juliette Has a Gun- Mad Madame isimli bayan parfümünü yorumlayacağız. Çiçeksi notalar, meyveler, misk yağı, deri ve amber içerikleri veriyor. Tatlı, kremsi, pudralı, yumuşak, ferah, yağlı, sıcak, hayvansal ve yapay esintileri var. Şipre- grubunda gösterilmiş.

Üst- gül, kuş üzümü, amber, frezya,

Orta- paçuli, meşe yosunu, sümbülteber, şakayık, yasemin, 

Alt- civet ( misk yağı ), beyaz misk, Tolu balsamı, vanilya.

Juliette Has a Gun- Mad Madame- çiçeksi- meyveli bir açılış yapmış. Tatlı gül dokunuşu ve tatlı- kremsi meyveler ( kuş üzümü, ahududu ) algıladım. Orta katmanda pudralı çiçeksi notalar ( yasemin, sümbülteber, papatya ) var. Hayvansal, sıcak, yağlı ve yapay aromalar ( misk yağı, deri, amber ) kapanışı meydana getirmekte.

Juliette Has a Gun- Mad Madame isimli parfümde aromalar katman katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla pudralı çiçeklerin olduğu bölüme geçiliyor. Burada itibaren sıcaklık başlıyor. Özellikle dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansı olacaktır. Bunda pudralı ve hayvansal aromalar etkilidir. Ayrıca yoğun pudralı, hayvansal ve yapay koku karakteri nedeniyle tene dengeli dozaj verilmesi gerekir. Üç- dört fıs yeter. İdeal sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünebilirsiniz. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Ağustos 2015 Perşembe

Amber ve Odunun Büyüsü : La Sultane de Saba- Ambre, Musc, Santal EDP / 2011





















arap- doğu etkili parfüm




Birkaç gün önce Ambre, Musc, Santal isimli bir parfüme denk gelmişsiniz. Bu parfümü La Sultane de Saba firması üretiyor. Bu firma ve onun ürünlerinden biraz bahseder misiniz ?






La Sultane de Saba- Fransa merkezli bir firma. Şampuan, kozmetik ve cilt bakım ürünleri ( krem, yağ, sabun, bakım toz/ karışımları ) ve parfüm üretmekte. Ayrıca Paris ve Vincennes' de SPA ( kaplıca ) tesisleri bulunuyor.

La Sultane de Saba- Arap kültürünün ve Doğu' nun mistik felsefesinin özgün geleneklerinden esinlenmiş bir marka imajı vermekte. Ürünlerinde Doğu -Arap etkili çiçekler, bitki özleri, amber, sandal ağacı gibi öğeleri kullanıyorlar...





La Suıltane de Saba- Ambre, Musc, Santal denilen bu mistik parfümü yorumlar mısınız ?




Adından ve üreten firmanın imajından da anlaşılacağı gibi, Arap- Doğu etkili bir parfümle temas etmekteyiz. Önce, harmanına bakalım. Gayet sade ve rafine bir karışımı bulunuyor. Ayrıca, vermek istediği mesajı doğrudan veriyor.

Üst= Limon, portakal,

Orta= Vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı,

Alt= Misk, amber ve tütsü.

Bunu odunsu- amber kategorisine sokabiliriz.




Parfüm son derece doğal ve biraz da asitli turunçgillerle açılıyor. Birkaç saniye sonra, kuru otlarla desteklenmiş odunsu notalar sahne almakta. Son bölüm ise, parfümün en güzel tarafı : Çok güzel ve lüks bir amber ve misk ikilisi parfümü domine etmekte. Buna bir de derinden tütsü/ sigara dumanı benzeri aromalar eşlik ediyor.  Parfümün genelinde amber notasından kaynaklanan tatlımsı ve yumuşak rayihalar var. Ayrıca sıcak ve pudralı bir yapı göstermekte.




Koku düzlemi : Portakal, sandal ağacı, misk /amber ve tütsü.

Derinlik ve konfor noktası : Odunsu notalar- amber- tütsü üçlüsünü ifade etmeliyiz. Parfümü lüks, şatafatlı ve derin yapan da bu notalardır.

Nota geçişleri dengeli ve yumuşak. Hiçbir yapaylık, sevimsiz ayrıntı yok. Koklamaya doyamıyorsunuz. Bu kadar az nota ile bu kadar muhteşem bir harman meydana getirilmesi takdire değer...





Bu parfüm, zihin ve duygu dünyanızda ne gibi etkiler yaptı ?



Ambre, Musc, Santal 'ı derinlemesine kokladığımda bana şunları hatırlattı= Tütsü, yanmış odunlar ve ballı- baharatlı macunlar... Bu parfümü kullandığınızda, kendinizi baharat satan bir dükkanda buluyorsunuz. Eski zamanları hatırlatıyor. Geleneksel Osmanlı sivil mimarîsinde, beyaz badanalı ahşap evlerden oluşan kent dokusu vardı. Dar sokaklar arnavut kaldırımı döşeliydi... Aklıma, eskiden mutfaklarımızda kullandığımız bakır ve gümüşten cezveler, bakraçlar, tepsiler, sahanlar geliyor.





Ne var ki, bu parfüm bize, Doğu coğrafyasına ve kültürüne seyahat imkânı sunuyor.

Aklıma gelen imge şu olmakta= Semerkand- Emir Timur' un Türbesi...

Timur hanedanının üyelerini topluca yattıkları mezar kompleksi olmasına izafeten, Gûr- ı Emîr Türbesi olarak da bilinmekte. Timur' un kendisiyle birlikte oğulları Şahruh ve Miranşah; torunları Muhammed Sultan ve ünlü astronom- bilgin Uluğ Bey bu türbeye gömülmüşlerdir. Aslında Timur, bu türbeyi veliahdı iken ölen torunu Muhammed Sultan için inşa ettirmişti.


                         

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid' i Ankara Savaşı' nda yenen meşhur Timur, bugünkü Özbekistan' ın Semerkand ve Belh şehirleri arasında yer alan Keş kasabasında, 9 Nisan 1336 yılında doğmuştur. O zamanlar bu bölge, Cengiz Han' ın üçüncü oğlu Çağatay' ın soyundan gelen Türk- Moğol kabilelerinin yaşadığı ülkeydi. Bu ülkeye, Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasında yer aldığı için, Maveraünnehir- iki nehir arası deniyordu. Timur' un babası Emir Turagay, Keş kasabası ve çevresinin yöneticisi ve Barlas kabilesinin başkanıydı.
 
Timur, orta yaşları civarında bütün rakiplerini yenerek, büyük ve güçlü bir imparatorluk kurdu. Orta Asya, İran, bugünkü Rusya, Kafkasya,  Hindistan, Suriye, Irak, Mısır ve Anadolu; Timur' a ya doğrudan ya da vergi vererek bağlanan ülkelerdir.

Biraz anıt mezardan bahsedelim=

Bu, aslında cami, türbe/ mozole ve medreseden oluşan bir külliyedir. Semerkand şehrinin hakim bir tepesine inşa edilmiştir.




En dikkat çekici özelliği minareleri, anıtsal boyutları ve çini kaplama, mukarnas, altın yaldız ve bitkisel motiflerden meydana gelen süsleme kompozisyonlarıdır.




Amber çok sofistike bir koku. Siz bir şeye benzetiyor musunuz ?



Amber için farklı görüşler var. Kimilerine göre, kaşalot balığının öz salgısı. Kimileri de ispermeçet balinasının kusmuğu olarak görüyorlar. Bence, amber şöyle bir şey... Şampanya, likörlü çikolata ve sığır derisinin kokusunu biraraya getirin; amberi elde edersiniz.


Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

11 Ağustos 2015 Salı

Amouage- Myths Man EDP / 2012


























Amouage- Arap niş parfüm markasıdır. Umman kraliyet ailesine aittir.

Amouage- Myths Man isimli parfümü değerlendireceğiz. Myths- Mitler ( söylence- mitos ) anlamındadır.

Dumanlı, yağlı, tozlu- topraksı, hayvansal, kirli ve sabunsu kokular parfümün genelini domine etmiştir. Çiçek, odunsu notalar, deri notası ve hayvansal misk gibi çeşitli koku nüansları var.

Amouage- Myths Man- bende ilk önce sabunsu çiçekler, tütsü, tütün ve hayvansal misk kokuları biçiminde bir izlenim yarattı. Tene çok çabuk oturuyor. Bu anlamda akışkanlık hızlıdır. Oryantal kategoride gösterilmiş.

Üst- krizantem, iris,

Orta- rom, gül, vetiver, elemi,

Alt- laden otu, kül, deri.

Amouage- Myths Man- bence sabunsu ve pudralı çiçeklerle açılıyor. Biraz kadınsı tarzdaki bu çiçekler, hemen tene yerleşiyor ve makyaj malzemesi gibi kokuyor. İris ve orkide tahmin ediliyor. Yoğun ve güçlü açılış yapmış. Sonra koku çok değişmiyor ve düz çizgide gidiyor.

Devamında çiçekler iyice koyulaştı ve hayvansal misk, tütsü ve / veya tütün olarak tahmin ettiğim aromalar geldi. Dumansı kokular olarak toparlayabilirim. Yağlı ve tozlu rayihalar baskınlaştı. Hayvansal misk notasına, orta katmanda yağlı ve kirli deri notası eşlik ediyor. Uzun süre bu şekilde gidiyor. Tene oturma ve genel karakter tamamlanmış gibidir. Son kısımda yoğun bir tozlu- topraksı hissiyat var. Sedir ağacı olabilir. Tenden ayrılmadan önce güzel bir sürpriz yapıyor= Yumuşak ve ferah bir vetiver var. Teniniz rahatlıyor. Yumuşak odunsu notaları beğeniyoruz.

Amouage- Myths Man- çok değişmiyor ve düz çizgide gidiyor, demiştik= Parfümün geneli tozlu, kirli, yağlı olmuş. Bu döngüyü kıran etken, sondaki yumuşak vetiverdir. Ayrıca deri, hayvansal misk gibi unsurlar yapay ve sentetik özelliğiyle rahatsız ediyor. Aşırı sıcak, tozlu, yağlı ve kirli bir parfüm olmuş. Yumuşak ve ferah bir vetiver / odunsu notalar da olmasa, teninmizin rahatlaması mümkün olmayacak...

Önce dengeli sıkılmalıdır. Aromaların yağlı ve kirli yapısı başka şans bırakmıyor.

Sonra bu denli ağır ve yoğun bir parfüm, günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz.

Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Genel beğeniye uymaz. Kendinize saklayın.

Amouage- Myths Man- sabunsu ve kadınsı çiçeklere rağmen, sadece erkeklerin kullanabileceği bir parfümdür. Aromalar harman halinde, iç içe geçmiştir. Hiç tatlılık yoktur, desek abartı olmaz. Tene zamk gibi yapışıyor ve üç gün boyunca kuvvetlice ediyor. Yıkamayla bile kokusu çıkmıyor. Fark edilirlik her daim yüksektir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html