30 Haziran 2014 Pazartesi

Nasomatto- Hindu Grass Extrait Parfum


























Nasomatto, Hollandalı parfüm firmasıdır. Parfümlerini 30 ml.lik küçük şişeler içinde sunuyor.

Nasomatto Hindu Grass. Hint çimi.

Bu parfüm, Hint kültüründen esinlenmiş. Aromatik- odunsu kategoridedir.

Odunsu notalar, sıcak baharatlar ve aromatik notalar var.

Notaları çim, yeşil notalar, limon, bergamot, paçuli, tütün, ahşapsı notalar olarak geçiyor.

Limon- bergamot karışımı tozlu ve keskin bir açılışa meydan veriyor.

Tozlu ve topraksı paçuliyle devam eder.

Ferah ve dumansı tütün, yumuşak baharatlar ( biber, kakule ), limon ve aromatik otlar sahne alır.

Kapanış yapraksı ve yeşil karakterde bir paçuliyle olur.

Ana teması tütün ve paçulidir. Parfümü bu notalar domine eder.

Tütün, ıslak tütün yaprağı formundadır.

Tozlu ve topraksı turunçgil açılışı, şipre/ fujer tarzındadır.

Çok tatlılık barındırmaz. Tozlu, keskin aromalar başattır.

Doğal, rafine, dengeli, akışkan aromalar beğenilir.

Buna karşılık, güçlü ve kalıcı bir kokusu var.

Taze, serin, fresh etkilerle yaz mevsimine uyum gösterir.

Tene bolca uygulanabilir. Rahatsız etmez.

Günlük kullanımda her sosyal ortam için idealdir.

Açılışla birlikte fark edilirlik yükseliyor, sonra sakinleşip tene yakın kalır.

Kalıcılığı günün üçte ikilik bölümünde etkili olmakta.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Haziran 2014 Cumartesi

Nasomatto- Absinth Extrait Parfum


























Nasomatto- 2008 yılında kurulan Hollandalı parfüm firmasıdır. Bu markanın pelin otu- absinth temalı parfümü Nasommatto- Absinth' i beğendim. Onu incelemek niyetindeyim.

Nasomatto- Absinth isimli parfüm, odunsu nüanslar, otlar ile şekillenen basit bir kokudur. Aromatik- odunsu kategorisine sokulmaktadır. Notaları yeşil bitkiler, pelin otu, vetiver, çam kozalağı, anason, meyan kökü, sedir ağacı, paçuli, reçineler, tütsü, sandal ağacı, tütün, amber olarak geçiyor.

Yeşil bitkili, odunsu notalı, çam esintili bir açılış yapar. Canlı, ferah, taze bir başlangıç olmuş. Açılışla birlikte aromatik- odunsu/ yeşil bitkili karakterini hemen gösterir. Odunsu notalar devam eder ve bunlara tütsü katılır. Sonra odunsu vetiver tarzında tozlu bir yapıya çevrilir. Devamında bu kez keskin baharatlar sahne alır= Anason, nane, zerdeçal gibi şeyler tahmin etmiştim. Gene odunsu notalar kontrolü ele alır. Sedir ağacı ve tozlu paçuli hissedilir. Kapanışta bir miktar deri, hayvansal misk ve odunsu- tütünsü amber vardır. Böylece tenden ayrılır.

Sonlara doğru yumuşak reçineler var. Kapanış yanmış tütsüleri andırır. Çamsı esintiler şekerli, taze ve rahatlatıcı olmaktadır. Dengeli bir tatlılık var. Nota uyumu ve akışkanlığı yeterlidir. Aromatik his her daim belirgindir. Tatlımsı ve fresh aromaların baskın olması iyi bir şeydir. Bu haliyle her mevsime yönelik bir tarzı yansıtıyor. Pelin otu da ortalardan başlayarak belirginleşir. Tene yakın durur. Çam, odunsu notalar ve tütsüyle fark edilir yorum kazanmış. Tende kalıcılığı günün büyük bir bölümüne yayılır. Dozaj konusunda, misk, deri ve tütün gibi unsurlara dikkat edilmelidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Haziran 2014 Perşembe

Nasomatto- Duro Extrait Parfum



























Nasomatto- Hollanda merkezli niş parfüm markasıdır. Nasomatto- Duro adlı kokuyu inceliyoruz. Dumanlı rayihalar, hayvansal notalar ve deri notası parfüme egemen olmuş. Baharat ve odunsu biçimlenme de vardır. Odunsu- şipre grubunda gösterilmiş.

Aromatik otlar, kuş üzümü, vetiver, paçuli, öd ağacı, sedir ağacı, deri, tütsü, amber, misk, civet ( misk yağı ) gibi notalara çeşitli kaynaklarda rastladım. Parfümün genelinde bu akorlar harmanlanmış şekilde hissediliyor.

Nasomatto- Duro isimli parfüm ilk önce sentetik notalarla açılıyor ve bu aromalar baştan sona etkili oluyor. Açılış sentetik deri, tütsü ve odunsu notalarla olmuştur. Sonra aromatik ve tatlı kırmızı meyvelerle ( ahududu, çilek, kuş üzümü ) tenim biraz rahatladı. Ne ki, sentetik biçimler sürüyor. Yeşil bitkisel notalar ferah ve moderndir ama pek etkili değildir. Devamında ise, öd ağacı- sedir ağacı kaynaklı odunsu notalar geliyor. Baharat katmanı bunlara eşlik etmekte. Odunsu- baharatlı yapısal düzen görülüyor. Tozlu- topraksı bir paçuli, hayvansal bir misk, amber ve bir miktar tütsü ile kapanış gerçekleşmiştir. Bununla beraber derimsi nüanslar da alttan kendini hissettiriyor.

Nasomatto- Pardon isimli parfümü çoğu kişi beğenmez. Günlük kullanıma uygun değil. Daha ziyade konsept parfüm gibi duruyor. Meraklısı kullanır. Hayvansal deri ve misk temalı bir parfüm denilebilir. Neredeyse hiç tatlılık yok. Yoğun, güçlü, kalıcı, köşeli, sert ve yapışkan aromalar mevcuttur. Arsız ve edepsiz diyebileceğimiz bir karakterdedir. Hani, bir parfüm yapmışlar; sıkıyorsunuz, başınız ağrıyor, burun ve zihin algınız alt üst oluyor. Sonra da Pardon! Biraz ağır oldu, diyorlar... ( Tabiî, bu işin espiri kısmı ). Bir- iki fıs yeter- daha fazla sıkılmaz. Sonbahar- kış kokusudur. Başka zaman gitmez. Kalıcılığı iki güne varıyor. Fark edilirlik rahatsız edici boyutlardadır. Yapay, aşırı ve dengesiz biçimler her zaman hissedilir. Bu parfümü en iyisi Araplar' a kullandırmalıyız.

Odunsu notalar bile sert olmuş. Sadece kuş üzümü meyveli tonlardan ötürü, hafif bir şekerlilik var. Derinden sabunsu notalar da alınmakta. Sonlarda reçinelere rastlanır. Açılıştaki yapay deri, öyle bir hal almış ki, ayakkabı boyalarını, cilalarını andırıyor. Sıcak, maskülen, derin, sofistike ve kuru tonlamalar var. Hacı yağı kokusu ile hayvansal parfümler arasında ilginç bir yerde bulunması ile önemli olabilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

24 Haziran 2014 Salı

Nasomatto- China White Extrait Parfum / 2008


























Nasomatto, Hollandalı niş parfüm şirketidir. Nasomatto- China White adlı parfümü yazacağım. Bu parfümle Çin kültürüne gönderme yapılmak istenmiş.

Odunsu- çiçeks i/ misk grubuna dahil edilmekte.

Notalar konusunda pek bir açıklama yok. Yorumlarımız tahmin üzerine olacak.

Nasomatto- Chine White, odunsu notalar, çiçeksi notalar ve bitkisel rayihalar ile biçimlenmiş gibi his veriyor.

Yapay ve sentetik biçimler de görülür.

Çiçek harmanı şeklinde yapılan açılışı beğendim : Yasemin, portakal çiçeği, gül, misk ve belki sümbül var. Tatlımsı, kaliteli ve kremsi diyebileceğimiz çiçekler, modern esintiler de bırakıyor.

Sonrasında sentetik notalar, ilaçsı hissiyat alınıyor :  Aromatik otlar ( adaçayı, kişniş ) olabilir.

Kuru ve tozlu odunsu nüanslar, deri ve bitkisel rayihalar algılanmakta. Odunsu notalardan vetiver seçiliyor. Tam bu kısımda baharatlı narenciye vurguları da yapılmış.

Odunsu notalar ( vetiver, sedir ağacı ) ve vanilya ile kapanış olmaktadır.

Aslında basit, sade, anlaşılabilir aromalar var.

Çok sürprizi yok. Orta katmandan başlayarak notalar iç içe giriyor= Turunçgil, baharat, otsu biçimler.

Güçlü ve kalıcı etkiler bırakıyor. Tene yerleşip güzelleşiyor.

Yaz mevsimine daha uygundur. Buna ilaveten, bitki- çiçek harmanından ötürü her mevsim kullanılabilir.

Günün üçte ikisinde hafifçe eserek, kalıcılık yapar.

Fark edilirliği başlarda yüksek olup, sonra sakinleşir, tene yakın durur.

Günlük yaşamda her faaliyet için düşünülebilir.

Dozaj konusunda sıkıntı olmaz. Tenime bolca uyguladım.

Nota akışkanlığı hızlıdır. Tene çabuk yerleşip karakterini belli eder.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

22 Haziran 2014 Pazar

Slazenger- Active Sport- Yeşil EDT



Slazenger- Active Sport- Yeşil olarak lanse edilen parfüm, genelde kolonya tarzına yakındır. Yaz mevsimi için ferah, taze ve dinamik bir koku biçiminde dizayn edilmiş. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilir. Çöl sıcaklarında rahatlatıcı etkisi var. Günlük kullanımda her faaliyet için idealdir. Aromatik / çiçeksi- baharatlı grubuna dahil edilebilir.

Üst- limon, bergamot, mandalina,

Orta- yasemin, laden otu, lavanta çiçeği, ıtır çiçeği, kişniş, karanfil, karabiber,

Alt- timber odunu, tonka fasülyesi, vanilya, amber.

Notalar böyle açıklanmış. Sade ve basit aromalar var. Ferah, canlı ve biraz asitli turunçgillerle başlıyor. Bergamot- limon sentezi var. Sonra tatlı lavanta kontrolünde aromatik otlar, pudramsı çiçeksi notalar (yasemin, sardunya ) ve baharatlı zencefil gibi bir karışım algılanıyor. Kapanışta da yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ) ve vanilyalı tatlı bir amber hissediyoruz.

Notalar genelde dengeli ve rafine olmuş. Rahatsız edici bir ayrıntı yok. Aromatik ot- çiçek- baharat düzleminde tene oturup güzelleşme başlar. Bu kısım, parfümü diğer benzer kokulara göre daha kaliteli ve kalıcı bir çizgiye getiriyor. Gene de odunsu notaların üzerinde biraz daha çalışılabilirdi. Aromatik hissiyat ise parfümün geneline egemendir. Dengeli bir tatlılık var. Bolca sıkılabilir. Tende kalıcılığı iyi sayılır. Ne var ki, fark edilirlik biraz zayıf kalmış. Geliştirilmesi gereken şeyler var.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html








20 Haziran 2014 Cuma

Prada- Amber Pour Homme EDT / 2006



Prada- İtalyan moda markadır. Erkek ve kadın giyim, çanta, ayakkabı, deri ürünleri alanında çalışmalar yapıyor. Parfüm de üretiyor. Bugün Prada- Amber Pour Homme isimli kokuyu yazacağım...

Prada- Amber Pour Homme- sabunsu bir parfümdür. Bu parfümde eski berber dükkânı ve yeni yıkanmış çamaşır efekti verilmeye çalışılmış ve başarılı da olunmuş. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilecek, kaliteli ve maskülen bir parfümdür. Sıcak, yumuşak, sabunsu, ferah ve temiz hissiyat vermektedir. Oryantal- fujer kategorisinde gösterilmektedir. Narenciye, baharat, plastiğimsi deri gibi koku nüansları vermektedir.

Üst- mandalina, portakal çiçeği, bergamot, kakule,

Orta- portakal çiçeği, misk, vetiver, sardunya, mür yağı,

Alt- laden otu, deri, sandal ağacı, tonka fasülyesi, paçuli, vanilya, safran.

Metalik ama yumuşak ve enerjik olmayı başaran turunçgiller açılışı yapmıştır. Bergamot, mandalina bulunuyor. Temiz ve net aromalar beğenilmekte...

Prada- Amber Pour Homme' un- asıl önemli olan tarafı, parfüm tene yerleşirken hissedilen sabunsu aromalardır= Biz bunları genellikle sabunsu baharatlar, misk ve aromatik otlar olarak tahmin ediyoruz= Kimyon, karanfil, sardunya, fesleğen olabilir. Tozlu ve buruk tonlamalar yapar. Ne ki, sakin, dengeli ve rahatlatıcıdır.

Parfümde son aşama, plastik ve yapay notalar şeklindedir= Deri, odunsu notalar ( baskın vetiver ve sonra paçuli ) ve gene misk karşımıza gelmektedir. Amberden ziyade, sabunsu bir misk algılanır.

Prada- Amber Pour Homme' un genelinde sabunsu notalar egemendir. İkinci sırada, odunsu notalar baskındır. Amberin sözü pek geömez. Sabunsu harman içerisinde, notalar belli bir denge ve bütünlük gösterir. Sürpriz yoktur. Parfüm düz çizgide gider. Kalıcılık ve fark edilirlik için, kaliteli bir kolonyayı referans alacağız. Tene yakın durma eğilimindedir.

Tenime özgürce uyguladığım bir parfüm oldu. Günlük kullanımda elbette yeri olacaktır. Sonbahar- ilkbahar arasına uyum sağlar. Soğuk havalar ve serin yaz akşamları için idealdir. Kapalı alanlarda az miktarda sıkılması yetecektir. Gece eğlenceleri, açık hava davet ve kokteylleri, bu parfümün kullanılabileceği ortamlardır. Günlük kullanımda tazeleme yapılabilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Serge Lutens- Five O' Clock Au Gingembre EDP / 2008




























''Zencefil merkezli koku... Beş çayı törenlerinde, beyaz eldiven giymiş garsonları hayal ediyorum...''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız parfüm markasıdır. Serge Lutens- Five O' Clock Au Gingembre isimli parfüm, İngilizlerin beş çayı geleneğinden esinleniyor. Beş çayı törenlerinde, İngilizler, misafirlerine zencefilli kurabiye, kek ve reçeller ikram ediyorlar... Parfümün tasarımcısı Christopher Sheldrake olarak gösteriliyor.

Serge Lutens- Five O' Clock Au Gingembre- aromatik otlar, baharatlar ve odunsu notalarla şekillenmiş. Tatlı, şekerli, sıcak, keskin ve ekşimsi kokular vermekte. Oryantal- baharatlı grubunda gösterilmekte.

Üst- çay, bergamot,

Orta- zencefil, tarçın, odunsu notalar,

Alt- kakao, bal, amber, paçuli, karabiber.



Serge Lutens- Five O' Clock Au Gingembre- serin naneli- limonlu zencefil notasıyla açılıyor. Bergamot ve mandalina gibi ekşimsi, tatlı ve keskin turunçgiller de başlangıçta algılanır. Orta bölümde turunçgiller ve baskın baharatlar vardır. Tarçın, muskat ve karabiber tarzında baharatlar tahmin ediyoruz. Bu baharatlara adaçayı katılıyor. Son bölümdeki yapay ve sentetik deri ve odunsu notalar ( paçuli, sedir ağacı ) ve şekerli vanilyayı beğenmediğimizi söyleyelim.



Serge Lutens- Five O' Clock Au Gingembre- son kısım hariç dengeli, uyumlu ve kaliteli aromalar veriyor. Notalar büyük ölçüde harman halindedir. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Ferah, enerjik ve modern bir koku karakteri vardır. Kalıcılık, günün büyük bölümünde etkilidir. Fark edilirlik başarılıdır. Günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur. Her mevsime uyar. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

18 Haziran 2014 Çarşamba

Serge Lutens- Serge Noire EDP / 2008



























'' Yanmış odun ve tütsü kokuları birbirine karıştırılır...''


Serge Lutens




Fransız niş parfüm markası Serge Lutens, genellikle bol baharatlı, reçineli, tütsülü ve amberli kokular üretmesi ile tanınıyor. Parfümlerinde Doğu ve Arap etkisi belirgin durumdadır. 

Serge Lutens Serge Noire adını taşıyan parfümde, baharat, odunsu notalar ve dumanlı rayihalar almaktayız. Oryantal- baharatlı sınıfa dahil edilebilir. İsmindeki Noire takısına bağlı olarak; dumansı, karanlık, koyu ve derin bir yapısı var.

Notaları paçuli, tarçın, amber, odunsu notalar, tütsü, karanfil, baharatlar ve abanoz ağacı/ ahşap olarak açıklanmıştır. 

Çeşitli parfüm yorum sitelerinde, Serge Lutens Serge Noire için; baharatlı tütsü, yanmış odun, aktar dükkânı gibi benzetmeler yapılmış. Bunlar bence de doğru tanımlamalar...

Serge Lutens Serge Noire' in başlangıcını ve bütün bir harmanındaki koku hissiyatını tütsülü tarçın, karanfil ve keskin baharatlar şekillendirmektedir ve bu haliyle kokusu doğal bir baharat dükkânını andırmaktadır.

Parfüm, yanmış tütsülü tarçın rayihalarıyla başlıyor. Sert, haşin ve burnu zorlayan bir başlangıç olduğu muhakkaktır. Ama farklı ve özgün bir yorumdur. Rafine ve doğal olan bu açılış beğenilmeye değer... Sonra tozlu- topraksı odunsu notalar ve paçuli geliyor. Devamında ise kuru ve keskin baharat çeşnisi değerlendiriliyor. Gene tarçın var... Tarçın, karanfil, kimyon, karabiber gibi baharatlar karışım halindedir. Yalnız bunlar tütsülenmiş baharatlardır. Çok ilginç ve mistik bir hava seziliyor. Tarçın- karanfil, ana tema olarak parfümü her daim domine etmekte. Yanmış odun ve ağaç kokuları da bu aşamada hissediliyor.




Baharatları ikiye ayırabiliriz= Ortalarda karabiber, kimyon gibi burun yakıcı baharatlar da var... Karanfil, kekik, nane gibi ferah baharatlar da var... Zaten son kısma geçtiğimizde, bunlara amber de katılacak ve aktar dükkânı metaforunu düşüneceğiz...

Kapanış faslına geçelim... Burada karanfil- tarçın kombinesine yumuşak, kremsi ve lüks bir amber katılıyor. Bu kısımdaki amber kullanımı biraz Serge Lutens Ambre Sultan kaynaklı değerlendirenler var. Böylece tenden ayrılmakta. Güzel, zengin ve mistik bir son...

Karmaşık ve sofistike bir parfüm. Serseri bir oryantal. Söz dinlemez, gem almaz, haşarı bir küheylan. Algıları zorlayan, burun yakan ve tahammülü zor bir parfüm. Karanlık, derin, tozlu, dumansı, kuru rayihalar parfümün genelini kaplamış. Çok tatlılık da yok...

Koku düzlemi tütsülü tarçın, odunsu notalar/ paçuli, keskin baharatlar- arada odunsu notalar ve amber şeklinde gidiyor. Açılıştan kısa süre sonra ağaçsı- ahşapsı tonlamalar var.

Derinlik ve konfor noktası tarçın- karanfil teması, baharatlar ve amber yorumunu vermektedir. Kalite, güzellik ve lüks hissiyatı en çok bu çizgide toplanmıştır.

Tam bir soğuk hava parfümü olmuş. Sonbahar- kış kreasyonunda, gardrobunuzdaki kışlık kıyafetlerle beraber yerini alabilir. Kalıcılık ise gayet tatmin edicidir. Günün büyük bir bölümünde etkisini sürdürür. Fark edilirlik tene yakın durması ve sahibine dönük esmesiyle ilgilidir. Aromalar güçlü olduğundan dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanımda pek bir işlevi olmaz. Çarşı- pazar gezmelerine uygun değil. Kendinize yontun. Özel koleksiyonluk bir yapısı var.

Koku- 4 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


16 Haziran 2014 Pazartesi

Tatlı Baharat ve Kurutulmuş Meyve Kokteyli : Serge Lutens- Arabie EDP / 2008

















doğu etkili- tatlı baharatlı parfüm




'' Arap, Yunan ve çöl işi... Kuru yemiş ve kuru meyveler...''

Serge Lutens




Serge Lutens markasıyla ilgili bilgi verir misiniz ?



Fransız niş parfüm markasıdır. Serge Lutens tarafından 2000 yılında kurulmuştur. Ünlü parfüm tasarımcısı Serge Lutens, önceden Japon kozmetik firması Shiseido için çalışıyordu. Marka, Doğu ve Arap kültürüne yönelik parfümler üretmekte. Yoğun ve ağır baharat kokulu Arap parfümlerini günümüze tatlı baharat olarak uyarlamaktadır.





Serge Lutens Arabie parfümü hakkında görüşleriniz nelerdir ?



Serge Lutens Arabie, oryantal- ağaçsı grupta yer alıyor. Odunsu notalar, baharatlar ve meyveler parfümün karakterini belirlemiş.

Serge Lutens Arabie' nin açılışı ve ana teması; modern tatlı baharatların ve kurutulmuş meyvelerin sofistike ve ihtişamlı sentezi olmak gerekir.

Çeşitli yorumlara bakılırsa, Serge Lutens Arabie' nin üst ve orta notaları kuru meyvelere, baharatlara, mesir macunlarına benzetilmiş. Benim fikrim de bu yöndedir.

Kısaca değerlendirme yapalım...





Önce harmanındaki notalara bakalım=

Kimyon, benzoin, mandalina, defne yaprağı, karanfil, sedir ağacı, sandal ağacı, balzamik reçine, kuru incir, tonka fasülyesi, hurma, muskat, sarı sakız ( mür ), laden bitkisi...

Gayet zengin, dopdolu, derinlikli bir harman söz konusudur. Tatlılık hissiyatı genele yayılmış.

Serge Lutens Arabie, Christopher Sheldrake imzalı bir çalışma olarak lanse edilmekte.

Parfüm, kurutulmuş meyveler ve modern tarzda tatlı baharatlar ile başlamakta. Açılışta hafif odunsu aromalar da değerlendiriliyor. Ayrıca, gene ilk anda biber notası da alınıyor. Tahminlerimiz karabiber, kimyon, zencefil gibi köşeli ve vurucu baharatlar oldu. Bu bölüm, ilginç ve egzotik baharat karışımı ile karakteristik özellik taşır. Daha sonra, yukarıda söylediğimiz hissiyat devam ediyor. Serge Lutens Arabie' deki baharatlar yoğun ve keskin baharatlardır. Bunların arasına şifalı otlar karışmakta. Parfüm tene yerleşince, bütün bu aromalar katman halinde alınıyor ve mesir macunları gibi kokuyor. Ortalarda ileri çıkan aromalara bakarsak; aromatik reçineler, incir, hurma, kayısı gibi kuru meyveler var. Kapanışa doğru gene reçineler, odunsu notalar, tatlı bir amber ve tütsü takdir edilmekte. Tenden böyle ayrılıyor.




Parfümün koku ve kültür unsurlarını özetleyelim=

- Açılıştaki modern tatlı baharatlar günümüze bir göndermedir.

- Gene aynı noktada, kuru meyvelerle obur/ gurme tarzına yöneliş görülüyor.

- Parfümün tene oturunca, notalar katmanlaşıyor ve mesir macunu vurgusu, tüm koku hissiyatını biçimlendiriyor.

- Şifalı ot ve tatlı baharat doneleri ''Doğulu'' kökenleri işaret etmekte.

Koku düzleminde tatlı baharat/ kuru meyve- şifalı ot etkisi- reçine- odunsu notalar- amber çizgisini görmekteyiz. Güçlü vurgular var. Keskin ve koyu aromalar var. Bir sentez ve karıştırma var= Kokteyl gibi. Ancak, yarım saat sonra, parfüm aşırı tatlı hale geldi ve başımı ağrıttı. Aşırı tatlılığı yaratan unsurların tonka fasülyesi, reçineler ve baharatlar olduğunu düşünüyorum. Özellikle tonka fasülyesi, vanilya ve reçineler harmana hiç dahil edilmeyebilirdi.

Derinlik ve konfor çizgisinde tatlı baharat- şifalı ot- kurutulmuş meyveler ve tütsü eksenini aradan cımbızla çekip almak gerekir. Çünkü, bu sözünü ettiğimiz koku şöleni içinde, benim en beğendiğim ve takdir ettiğim unsurlar bunlardır. Şüphesiz belli bir kalite ve kalıcılık var. Ne var ki, zaten tatlı verilmiş baharatların, bir de reçine ve tonka fasülyesi ile karıştırılması iyi olmamış. Tatlı baharatlar tek başına kullanılsaydı, yapay ve plastik etkiler söz konusu olmazdı.




Tatlı amber ve yumuşak odunsu notalar güzel olmuş. Akışkan aromalar, tene çabuk oturuyor. Kalıcılığı güçlü olmakta= 1,5 gün gidiyor. Zaten notalar güçlü, vurgulu ve tene oturan şeylerdir. Tene yakın duruyor. Fark edilirliği bende başarılı oldu. Serge Lutens Arabie, sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam vakti gibi zaman dilimlerine uyar. Böyle bir parfümü çoğu kişi anlayamaz. O nedenle toplum içinde sıkmayın. Kendinize yontun. Daha çok, koleksiyonluk bir kokudur. Dengeli sıkın.


Sizce, bir parfümün kalitesi neye göre belirlenir ?


Bir parfümde en önemli unsur kalıcılıktır. Koku karakteri sonra gelir. Koku karakterinde de nota uyumuna dikkat edilmelidir. Çay ve deri notasını, mesela birlikte kullanmak hoş olmaz...



Serge Lutens Arabie, size neleri hatırlatıyor, nasıl çağrışımlar yapıyor ?




Demin de söyledim. Mesir macunu, şifalı otlar, baharat pazarları... Yani oryantal- Doğulu anlatım biçimi. Bunda bir anlaşmazlık yok. Arap kültürüne ait unsurlar da var... Ama bence daha çok, Doğu kültürüne yakın nüanslar var. Mesela, bizim kapalı çarşı kültürümüzde. baharatların ( tarçın, zencefil ) yanında kurutulmuş incir, hurma, kayısı gibi meyveler sergilenir. Keskin baharat ve tatlı kuru meyve kokuları birbirine karışır. Serge Lutens- Arabie, İstanbul' un kapalı çarşılarına, baharat pazarlarına gönderme yapmış.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




12 Haziran 2014 Perşembe

Tom Ford- Italian Cypress EDP / 2008


























Tom Ford- ABD kökenli ünlü moda markasıdır.

Tom Ford İtalyan Şipreleri.

Tom Ford- Italian Cypress. Odunsu- aromatik gruba dahil edilmiş. Narenciye, yeşil bitkiler, odunsu notalar, sabunsu hissiyat bu parfümü şekillendiriyor. Çeşitli sitelerde notaları karışık olarak verilmiş=

Limon, bergamot, portakal, fesleğen, nane, anason, selvi ağacı, muskat, karanfil, sandal ağacı, vetiver, çam iğneleri, tütsü, ambergis. Ne var ki, bu açıklanan notalara pek itibar etmemenizi rica edeceğim. Çünkü, kokusu genelde düz çizgi gösteriyor ve çok büyük değişimlere sahne olmuyor.

Açılış keskin ve canlı turunçgillerle oldu. Limon ve bergamot baskındır. Temiz, doğal ve yoğun bir başlangıç olmuş. Hemen sonrasında, parfüm maskülen ve sert bir yapıya evrildi. Kremsi ve sabunsu hissiyat kendini belli etti. Anason, adaçayı gibi notalar var. Tıraş kremlerini andıran bu bölümü pek tutmadım. Derinden aromatik otlar da var. Bu bölümü nane, kekik ve çam iğneleri diye tahmin ettim. Son derece ferah, taze, canlı yeşil bitkiler var. Biraz hayranlık uyandırıyor. Aralarda belki zencefil var. Kısacası, açılıştan sonra işler karışıyor. Keskin, taze ve ferah otsu rayihaları beğendim. Sabunsu notaları beğenmedim.

Buraya değin, notalar harman halinde alınıyor ve çok değişmiyor.

Kapanışa gelirken de, bu saydığımız bileşenler devam ediyor. Bunlara odunsu notalar ve biraz da tütsü katılıyor. Vetiver ve çamsı notalar gene var. Tenden de böyle ayrılıyor.

Açılış yumuşak ve ferah olmuş. Sonra maskülen ve sert biçimler var. Kalıcı, güçlü ve tene yakın bir parfüm hissi veriyor. Fark edilirlik başlangıçta yüksek olmakla, sonra zayıflıyor. Derin, karanlık ve gizemli bir kolonya tarzı yansıtıyor. Kremsi/ sabunsu his, bazı bünyelerde temiz çarşaflar, tıraş kremi gibi algılamalara yol açabilir. Ama bence, burun büken ve yapay bir biçimdedir. Aromatik otlar ve çam iğneleri gibi unsurlar ise modern ve dinamik etkiler veriyor.

Narenciye, aromatik otlar ve çam kozalağı ile Akdeniz güneşiyle yıkanan narenciye bahçelerini, kuytu ve sakin korulukları andırmaktadır.

Yoğun, güçlü ve maskülen aromalar daha etkili olmakla, sonbahar- kış dönemine yönelir. Gene bu anlamda dengeli sıkılması yerinde olur. Akşamları ve soğuk havalarda da tercih edilir. Kalıcılığı bir günü bulmakta. Gece kullanımı için daha uygundur. Davet, kokteyl gibi ortamlarda hafif tıraş kremi, ferah turunçgiller ve otsu rayihalarla beğenilecektir.

Markanın Privatê Blend koleksiyonundandır.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

10 Haziran 2014 Salı

Tom Ford- Arabian Wood EDP / 2008



























ABD merkezli moda firması Tom Ford- Arap etkili bir parfüm yapmak istemiş. Ama bence, Arap etkili değil. Sebebini aşağıda zaten açıklayacağız. Tom Ford Arabian Wood, çiçekler, odunsu vurgular, aromatik notalar ile şekillenen bir kokudur. Odunsu- şipre grubuna uygun görülmüş.

Notalarını verelim : Odunsu notalar, gül, frezya, portakal çiçeği, bergamot, gül, ylang ylang yağı, yasemin, gardenya, süsen, bal, paçuli, sedir ağacı, meşe yosunu, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, kasnı otu sakızı, lavanta... Harmanda bir karmaşa ve düzensizlik var. Çok fazla aroma var. Daha sade, basit olabilirdi.

Genel değerlendirme : Odunsu gül, kremsi ve pudralı çiçekler açılışı başlatır. Sonra ağaçsı ve odunsu notalar gelir. Yosun, bal ve amberle kapanış oluyor.

Ayrıntılar : Odunsu- çiçeksi / misk kategorisine daha yakın koku karakteri var. Sabunsu ve kadınsı tarzda çiçekler mevcuttur. Tatlı, sıcak, yosunsu aromalar bulunur. Yosun, son bölümde belirgindir ve yosunlu bal- yosunlu amber gibi biçimlenmeye izin verir. Parfümün pudralı ve güçlü bir yapısı var.

Parfümdeki Arap vurgusu tam yerini bulmamış... Arap tarzı deyince, aklımıza öd ağacı, tütsü, misk, reçineler gelir... Burada onlardan yok. Arap kokularında kullanılan gül, yasemin, frezya gibi çiçekler var. Bu çiçeklerin, parfümde pudralı ve yoğun kullanılmasını biraz Arap tarzına yaklaştırabiliriz. Diğer taraftan, Arap parfümlerinde meşe yosunu, lavanta, bal gibi şipre notalar olmaz. Bu aromalar kullanılmayabilirdi. Ya da lavanta açılışta yer alabilirdi.

Tende kalıcılığı 24 saati neredeyse buluyor. Güçlü, yoğun ve pudralı aromalar var.  Fark edilirliği iyi olmuş. Tene çabucak yerleşip, kuruyor. Günlük kullanıma bence uymaz. Daha çok, konsept ve koleksiyonluk bir kokusu var. Notalardaki düzensiz dağılım, kokusunda da sorunlara yol açıyor. Ne var ki, odunsu gül, yosunsu rayihalar, amber, paçuli... bir ölçüde beğeniliyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

8 Haziran 2014 Pazar

Versace- Versace Pour Homme EDT / 2008




























Versace İtalyan moda markasıdır. Aromatik- fujer tipindeki Versace- Versace Pour Homme; modern, ferah, dinamik, ve yaz mevsimine yönelik bir koku hissine sahiptir.

Yeşil notalar, turunçgiller, baharatlar, aromatik otlar parfümü şekillendirmekte. Ayrıca sentetik notalar olarak, su, ozon vs. bulunmakta.

Üst= Limon, portakal çiçeği, bergamot, gül.

Orta= Sümbül, adaçayı, sedir ağacı, sardunya.

Alt= Tonka fasülyesi, misk, amber.

Fresh, tatlı, aromatik etkilerle açılıyor ve devam ediyor.

Turunçgiller ( limon, bergamot, portakal ) tatlıdır. Bu açılışı aromatik otlar ( adaçayı ) takip etmiş. Sonra yumuşak- tatlımsı baharatlar ( sardunya, tarçın, kakule ) var ve tene yerleşiyor. Kapanışta odunsu notalar ( sedir ağacı ) ve amber bulunuyor.

Sürpriz yok, yani güvenli bir kokusu var. Herkes beğenecektir. Günümüzün modern yazlık parfüm trendlerini sürdürüyor. Bir yenilik getirmiyor. Güzel ve hoş bir parfüm.

Yapay ozon- su notaları hariç, koku karakteri ve harman belli bir kaliteyi veriyor. Bu açıdan başarılı buldum. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilir.

Koku düzlemi : Turunçgil, aromatik notalar, baharatlar, odunsu notalar ve amber.

Derinlik ve konfor çizgisi : Baharat, odun ve amber.

Amber tatlı ve kremsidir. Baharatlar yumuşak ve modern tarza yakındır. Tatlılık genele yayılmıştır.

Aslında her mevsime uyar. Bol bol sıkılsa bile pek öyle rahatsız edecek gibi değil. Her ortama ve mekâna da gider.

Kalıcılık bende 12 saat ve hafif esintiler şeklinde oldu. Başarılı bir sonuç... Notalar arasında denge ve uyum var. Fark edilir yönü sedir ağacı, aromatik otlar gibi nüanslarla ilgilidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

6 Haziran 2014 Cuma

Cartier- Roadster EDT / 2008



























Cartier- Fransız mücevher markasıdır. Cartier- Roadster isimli parfüm hakkında düşüncelerimizi belirteceğiz.

Aromatik bitkiler, odunsu notalar, baharatlar ile şekillenen bu parfüm, serin, tatlımsı, biberli ve bir miktar tozlu esintiler yapmakta. Aromatik- fujer kategorisinde gösterilmekte. Laden otu, paçuli, vanilya, bergamot, nane ve vetiver aromaları açıklanmış.

Cartier- Roadster- günlük kullanım, her mevsim, her sosyal ortam ve genel beğeni gibi şartları yerine getiriyor. Teninize özgürce uygulayabilirsiniz. Canlı, enerjik, ferah bir yapı gösteriyor. Kalıcılık değerleri için, ferah ve kaliteli bir kolonya referans alınacaktır.

Cartier- Roadster- keskin nane- okaliptüs ikilisiyle başlangıç yapmış. Yeşil yapraklar ve vetiverle aynı yönde devam etmekte. Çam esintileri ve biberli baharatlarla tene yerleşmenin ilk işaretlerini veriyor. Açılış notaları uzun sürüyor ve orta katmana da sirayet ediyor. Tatlı baharatlar ( tarçın, kakule, muskat ) baskınlaşıyor. Buna aromatik otlar karışıyor. Kapanışta da sedir ağacı merkezli yapay odunsu notalar görüyoruz. Bir miktar reçinelerden (laden otu ) sonra, baskın hale gelen vanilya ile, parfüm sonlanacaktır.

Akışkanlık hızlıdır ve aromalar çabuk tene oturur. Aromalar genelde rafine ve dengelidir. Dengeli bir tatlılık vardır. Yalnız odunsu notalar sulandırılmış- seyreltilmiş hissiyat vermekte. Fark edilirliği tene yakın durmakla ilgilidir. Sakin ve yumuşak bir kokudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Haziran 2014 Çarşamba

Giorigo Armani Privê- Rose Alexandrie EDT / 2008

 















Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır. Şimdi Giorgio Armani Privê- Rose Alexandrie isimli parfümü yorumluyoruz. Metalik, tatlımsı, sabunsu, ekşimsi, ferah ve yumuşak esintileri var. Turunçgiller, misk ve çiçeksi notalar barındırıyor. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilebilir.

Neroli, gül, mimoza, mandalina ve bergamot gibi aromalar açıklanmış.

Giorgio Armani Privê- Rose Alexandrie isimli parfümün açılışında metalik tarzda gül teması ve turunçgiller ( bergamot, mandalina ) var. Turunçgiller daha sonra biraz ekşimsi vurular yapıyor. Devamında çiçeksi notalar gelecektir. Erkeksi tarzda yeşil ve ferah kokan portakal çiçeği, turunç yaprağı ve tatlı neroli hissediyoruz. Orta bölümün bir diğer koku bileşeni de sabunsu çiçeksi notalardır. Mimoza ve kediotu olabilir. Gene sabunsu misk ile parfüm tenden ayrılacaktır.

Giorgio Armani Privê- Rose Alexandrie isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmadan önce, kısa süreliğine dışarıya karşı saldırgan fark edilirliği var. Sonrasında sakinleşip tensel koku formuna geçmekte. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılığı olması, sabunsu kokan çiçekler ve misk sayesindedir. Çok az tatlılığın yanı sıra başarılı nota geçişleri ve uyumlu aromalar gözleniyor. Yapaylık hissetmedim. Yalnızca son bölümdeki yüksek sabunsuluk, kullanımı biraz zorlaştırabilir. Tene dengeli dozaj verilirse ( üç- dört fıs ) günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uyacağını düşünüyorum. Bununla birlikte soğuk havalara ve akşam saatlerine yönelik opsiyonu var. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmeleri için de idealdir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

2 Haziran 2014 Pazartesi

Giorgio Armani-Privê- Vetiver Babylone EDP / 2008






İtalyan modasının önemli markalarından Giorgio Armani' nin özel koleksiyon kokularından olan Giorgio Armani Privê- Vetiver Babylone- aromatik otlar, narenciye esintileri ve yumuşak baharatlarla şekillenmiş. Aromatik- odunsu grubunda gösterilmiş.

Üst notalarda mandalina, limon, bergamot, ortada kişniş, kakule, pembe biber, altta ise paçuli ve vetiver aromalarına yer verilmiş. Genelde dengeli bir tatlılık ve uyumlu notalar var. Tatlı, tuzlu, ekşimsi, kuru ve yumuşak tonlamalar birbirine karışmış.

Giorgio Armani Privê- Vetiver Babylone ile ilgili kısa yorum...

Başlangıçta iki değişik koku nüansı var=

Turunçgiller= Portakal merkezlidir. Bergamot ikinci sırada gelir. Asitli, ekşimsi ve metalik bir yapıdadır.

Aromatik otlar= Kişniş ve nane olarak tahmin ediyoruz. Tuzlu ve ekşimsi hava vermekte. Açılışta kısa süre sonra turunçgiller ile birleşerek, yeşil turunçgilli esintiler yapmakta.

Vetiver notasının ana tema olarak, ortalardan itibaren koku karakterine dahil olduğunu görüyoruz. Yalnız otların arasında algılanıyor. Devamında yumuşak baharatlar sahne almakta= Karabiber, kuru kakule ve keskin kırmızı biber var. Canlı ve temiz yeşil notalar baharatlara katılıyor. Kapanışta da tozlu odunsu notalar egemendir : Vetiver, sedir ağacı önemlidir. Ahşap notaları da vardır.

Giorgio Armani Privê- Vetiver Babylone, basit bir formülasyona sahiptir= Ana tema vetiver, turunçgiller, otlar, hafif baharatlar ve odunsu notalar...Günlük kullanımda tazelenebilir. Her mevsime ve her sosyal ortama uyar. Özgürce tene uygulanır. Kalıcılık kaliteli bir kolonya kadar olmuş. Fark edilirlik ise, tene yakın durmasıyla ilgilidir. Kendini sahibine hissettirir. Aromalar akışkandır ve karakterini çabuk belli eder.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html