30 Kasım 2013 Cumartesi

Aramis- Life EDT / 2003

























ABD' li Estêe Lauder grubu bünyesindeki Aramis' in bu kokusu turunçgil- tatlı odunsu sınıfına dahil edilebilir. Parfüm dünyasında örneklerine sıkça rastlanabilecek koku karakterine sahiptir.

Üst- kumkat, misket limonu, bergamot,

Orta- salatalık, menekşe, yaprağı, nane, kakule, kişniş, biber,

Alt- sandal ağacı, sedir ağacı, deri, zeytin ağacı.

Tropik meyveli, sucul, tatlı turunçgil hissiyatı veren bir açılışı var. Sonra kakule ve biber tonlarıyla tatlı baharatlar, aromatik otlar ve çiçeksi akorlar birbirine karışmış biçimde algılanıyor. Güzel bir harman olmuş. Devamında bu tatlı- sucul- meyveli karakter korunmakla; odunsu notalar kendini göstermekte. Ama bu odunsu notalar da tatlı odunsu diyebileceğimiz bir yapıya yönelmiş. Tenden de odunsu notalarla ayrılıyor.

Kalıcılık değerleri odunsu bölümde biraz artıyor. Hafif, fresh, sucul notalar parfümü şekillendirmiş. Fazla beklenti olmadan bahar- yaz döneminde kullanılabilir. Dengeli, akışkan bir aroması var. Yenilikçi bir tarfı yok. Tene yakın duruyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

29 Kasım 2013 Cuma

Serge Lutens- Borneo 1834 EDP / 2005




















'' 1834 yılında Paris' e ipekli kumaşlara sarılmış paçuli geldi. ''


Serge Lutens


Serge Lutens, Fransız niş parfüm markasıdır. Serge Lutens Borneo 1834 adlı parfümde, tozlu ve küflü paçuli teması baskındır. Bitkisel notalar, baharatlar, kakao bu parfümde hissedilir. Çok tatlılık barındırmaz. Sıcak bir kokudur. Oryantal- odunsu grubuna verilmiş.

Notaları da şöyledir= Paçuli, beyaz çiçekler, kakule, kasnı otu sakızı, laden otu, kakao.

Islak tütün ve tozlu baharatlarla ilginç ve sıradışı bir açılışı var. Baharat olarak zencefil- biber gibi tonlar algılanıyor. Karanlık, gizemli ve koyu bir başlangıç olmuş. Daha sonra tozlu, küflü ve kirli paçuli, parfümü şekillendirmeye, domine etmeye başlayacaktır. Bunu takip eden çikolata/ kakao ve nispeten tatlı bir paçuli beğenilmektedir. Rafine, dolgun, güzel ve lüks bir kapanış olmuş.



Düz bir çizgide ilerleyen ve çok değişmeyen kokusu sıkıcı sayılmaz. Yumuşak, rafine, akışkan bir harmanı var. Dengeli nota geçişleri değerlendiriliyor. Tene oturup güzelleşmesi yumuşak kakao ve tatlı paçuli nüanslarıyla olmakta.

Koku düzlemi= Tütün, baharat, paçuli/ odunsu notalar, çikolata/ kakao, paçuli şeklinde olmaktadır. Başlarda kirli, tozlu hissiyat varken, sona doğru tatlı ve kremsi hale geliyor. Ayrıca hayvansal bir vanilya, ortalarda hissediliyor.

Derinlik ve konfor noktası= Zencefil/ kakule, kakao ve son kısımdaki tatlı paçuli biçiminde algılanıyor. Kalıcı, kaliteli ve güzel bir uygulama olduğundan, çok beğeniliyor. Tatlılığın artışıyla koşut olarak, kullanılabilirlik düzeyi ve lüks hissiyatı da yükselmektedir.



Sonbahar- kış dönemine uygun olacaktır. Günlük kullanıma pek izin vermez. Alışılan parfüm trendlerine de uymuyor. Tende kalıcılığı bir güne yakın sayılır. Fark edilirliği de iyidir. Kakao, çikolata, paçuli gibi etkili elemanları var. Maskülen aromalar takdir ediliyor. Akşam saatlerinde daha iyi sonuç alınır. Dengeli dozajlanmalıdır.

Serge Lutens Borneo 1834' ün ana teması olan paçuli hakkında biraz konuşalım...




Avrupalılar, bu bitkiyle ilk defa 1834 yılında tanışıyorlar. O yıl, Paris' e ipekli kumaşlara sarılmış halde paçuli yaprakları gelmiştir. Coğrafî keşifler, Aydınlanma Çağı, Rönesans ve Reform hareketleri ve pusulanın icadı Avrupa' da deniz ticareti, sermaye birikimi, zenginleşme ve burjuva sınıfının kuvvetlenişi gibi olgular ortaya çıkardı. 19. yüzyılın başında Asya ve Avrupa kıtaları arasında ticaret yoğunlaşmıştı. Avrupalı tacirler, Asya' dan ipekli  ve kaşmir kumaşlar, halılar, kilimler temin edip, bunları ülkelerine götürüp satıyorlardı. Aristokratlar, devlet adamları ve kibar Fransız hanımları bu kumaşların müdavimiydi. Ancak, bu değerli kumaşlar yolculuk esnasında güve ve böcek dadanması ve rutubet yüzünden kullanılmaz hale geliyordu. Müslümanlar, bu kumaşların içine paçuli yaprakları koyarlar veya paçuli yağı sürerlerdi. Paçulinin kuru, keskin, ağır yapraksı kokusu, güve ve haşaratları ipekli kumaşlardan uzaklaştırıyordu. Avrupalılar' a da aynı yöntemi öğrettiler. Böylece ipekli kumaşlar ve halılar Avrupa' ya güvenle taşınabildi.

Koku - 3 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



28 Kasım 2013 Perşembe

Van Cleef & Arpels- Van Cleef & Arpels Pour Homme EDT / 1978























Fransız parfüm, saat ve mücevher üreticisi Van Cleef & Arpels' in, deri grubuna dahil edilen; ancak odunsu- aromatik etkiler de taşıyan parfümü Van Cleef & Arpels- Van Cleef & Arpels Pour Homme' u değerlendireceğim.

Odunsu- aromatik nüansların yanında baharatlar ve dünyevî notalar da parfümü şekillendiriyor.

Üst- ardıç karpuzu, lavanta, yeşil notalar, fesleğen, kimyon, bergamot, mercanköşk, adaçayı, turunçgiller;

Orta- artemisia, karanfil, paçuli, süsen kökü, yasemin, karanfil, vetiver, sedir ağacı, gül, baharatlı notalar;

Alt- laden otu, deri, amber, misk, muskat, meşe yosunu, sandal ağacı.

Notalar katman olarak alınmakta. Tatlımsı, ekşi, buruk, tozlu... ne ararsanız, bütün koku hissiyatı var. Ben yapaylık, sentetiklik hissetmedim. Buruk ve biraz keskin bir bergamot- lavanta ile açılır. Sonra aromatik otlar gelir. Çiçekler buna destek verir. Çiçek- ot karışımı var. Kapanışta da deri notası, yosun ve odunsu notalar var. Bu arada tozlu bir paçuli almaktayım.

Sabunsu karakterde bir parfümdür. Bu etki çiçek kaynaklı da olabilir. Ne var ki, deri notası baskınlaşıyor. Ve parfüm tene oturup kuruduktan sonra sabunsu deri niteliğini kazanıyor.

Açılış buruk ve keskin olmuş. Otlar biraz tatlılık vermekte. Tene oturunca sabunsu notalar var. Notaların hepsi alınmıyor. Genelde iç içe geçme var. Harmandaki nota fazlalığı karmaşa yaratıyor.

Dengeli sıkarsanız, her mevsim kullanma opsiyonunuz olabilir. Günlük kullanımda tazelemeye pek gerek olmayacağını düşünmekteyim. Davet, kokteyl, günlük yaşam vs. her ortama uyum sağlar. Tenimde kalıcılığı bir güne yakın oldu. Hafifçe esiyor.

Sabunsu deri temalı bir koku olmuş. Yalnız biraz eski ve tozlu bir sabunsu etki var.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

27 Kasım 2013 Çarşamba

Serge Lutens- Cedre EDP / 2005



























''Ahşaptan yapılmış bir pasta gibi.''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız niş parfüm şirketidir. Serge Lutens- Cedre ( sedir ağacı ) isimli parfümü değerlendiriyoruz. Beyaz çiçekler, tatlı baharatlar, sabunsu çiçekler, odunsu bazlar bu parfümde bulunur. Tatlı, sıcak, kremsi, yumuşak, tozlu, ekşimsi rayihalar verir. Oryantal- odunsu kategorisinde gösteriliyor. 

Serge Lutens- Cedre için- sümbülteber, amber, tarçın, misk, karanfil harmanı ve sedir ağacı gibi notalar verilmiş. Christopher Sheldrake tasarlamış.

Çiçek harmanı= Serge Lutens- Cedre- çiçeklerle açılıyor. Sümbülteber merkezli sabunsu, tozlu ve pudralı çiçekler başlangıçta yoğundur. Bu çiçek grubunda iris ve menekşe de sayılabilir. Kremsi, yumuşak beyaz çiçekler ikinci plandadır. Frezya, yasemin gibi soğuk- serin çiçekler tahmin ediliyor. Bu çiçekler parfümün genelinde pek etkili olmaz. Açılış bölümü gayet uzun sürmekte.

Meyveli baharatlar= Tarçın merkezlidir. Ekşi meyvelerle tanımlanmıştır. Vişne ve erik gibi meyvelere tarçın ve pembe biber eşlik ediyor. Meyveler= Ekşimsi- tatlı. Baharatlar= Tatlı- modern. Bu orta katmanda, sonradan tütsü görüyoruz. Tene yerleşme, ısınma, olgunlaşma başlıyor.

Odunsu notalar= Serge Lutens- Cedre- son bölümde sedir ağacı temalı odunsu bazlara yer veriyor. Buna vetiver katılıyor. Yumuşak ve hafiften tozlu odunsu notalara, yumuşak ve kremsi tonlamalar yapan amber destek vermekte. Odunsu notalar elbette baskındır.

Serge Lutens- Cedre- günlük kullanıma ve bütün sosyal faaliyetlere uyar. Kalıcılığı çabuk terleyen yağlı tende bir günü buluyor. Tene yakın duruyor. Sakin, pozitif ve dinlendirici bir harman sunuyor. Fark edilirliği ilk anda yoğun ve saldırgandır. Sonra tene oturur ve sakinleşir. Üç- dört kere dozajlamak yeter. Sonbahar- kış mevsimine daha uygundur. Soğuk havalar ve serin yaz akşamları da kullanılır. Dengel,i tatlılık ve genelde uyumlu notalar görülmekte. Notalar katman halinde yerleşmiştir. Doğal, akışkan ve belli bir kaliteye sahip harmanı vardır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Kasım 2013 Pazartesi

Jean Paul Gaultier- Jean Paul Gaultier 2 EDP / 2005






















Fransız moda markası Jean Paul Gaultier, uniseks tarzda, ilginç bir parfüm denemesine girişmiş=

Jean Paul Gaultier- Jean Paul Gaultier 2 adlı parfüm, oryantal- vanilya kategorisinde değerlendirilmekte. Açıklanan notaları sadece AMBER, MİSK ve  VANİLYA... Francis Kurkdjian imzalı modern bir amber temalı parfümdür.

Gerçekte ise, notalar yalnızca bu aromalardan ibaret değil. Daha başka notalar da var. Onlara değineceğiz... Öyle anlaşılıyor ki, hepsini yazmamışlar. Burnumuza gelen başka rayihaları da konuşacağız.

Ancak daha öncesinde, parfümün şişe tasarımıyla ilgili bir şeyler söylemek isteriz=

Jean Paul Gaultier 2' nun şişesi, birbirine mıknatısla yapışan iki parçadan meydana gelmekte. Şişelerin dış yüzeylerinin bir tarafına- arkasına da diyebiliriz-birer mıknatıslı metal plaka yerleştirilmiş. Böylece, iki ayrı şişe bütünleşiyor, yapışıyor.

Kadın ve erkek kullanımına yönelik olarak tasarlandığından, böyle sıradışı ve yaratıcı bir yöntem düşünülmüş. Felsefesi de kadın ile erkeğin aynı beden ve ruh formunda birleşmesi- bütünleşmesi gibi açıklanabilir... Şişe keskin ve minimal hatları yansıtıyor. Şişenin içindeki parfüm sıvısı çok koyu, dolgun ve zengin görünüyor. Tek parça şişe seçeneği de var.

Parfümdeki aromalar genellikle tatlı, kremsi ve/ veya pudralı, yumuşak, koyu, güçlü, dolgun kullanılmış. Ne var ki, şekerli, bayık bir hissiyat yok. Aromalar bence dengeli ve yerinde sayılır.

Bir ilginç anekdot da, parfümün açılış notaları için verilebilir=

İlk defa bu parfümde hem amber, hem karamelli bisküvi notasını beraber aldım. Gurme- obur tarz bir amberi hiç deneyimlememiştim. Farklı ve özgün bir yaklaşım olduğu şüphe götürmez. Zaten bu parfümün aromalarını kremalı bisküviye, karamelli dondurmaya, tıbbî ilaçlara, çikolata soslu keke benzetenler olmuş. Aynı fikirdeyim. Burada modern bir yorum da var. Kokusu amberli- vanilyalı- miskli; ama modern ve günümüz trendlerine göz kırpan yansımaları var. ''Doğulu'' değil, modern bir oryantal parfüm...

Notalarının yalnızca amber, misk ve vanilya olmadığını söylemiştik. Benim hissettiğim başka notalar da bulunuyor=

Şöyle bir sıralama yaparsak... Amber, misk, vanilya, çiçeksi notalar, baharatlı notalar, odunsu notalar ve deri notası diye giden bir nota dizilimi olabilir mi ?

Ayrıntılara inelim=

Çiçeklerden portakal çiçeği, mimoza, menekşe, gül olabilir. Baharatlardan tarçın/ karanfil, muskat, zencefil olabilir. Odunsu notalardan sandal ağacı, paçuli/ deri olabilir. Tahmin yapıyoruz... Diğer kullanıcılar da yaklaşık aynı kanaatte görünüyorlar.

Bence, diğer bütün notalar vanilya- misk- amber notalarıyla karıştırılmış, harmanlanmış. Mesela baharatlı amber katmanı takdir edilmekte. Baştada sıralamayı buna göre yaptım. Meyveli çiçek ve bal rayihaları da var. Notalar neredeyse tek katman gibi algılanıyor. Baharat kullanımı yumuşak ve modern tatlı baharat tarzındadır. Tene yakın duran, yapışan aromalar var. Tende baştan sona amber- vanilya olarak esiyor.

Koku düzlemi çiçeksi vanilya- baharatlı amber/ misk- çiçekler- baharat katmanı- odunsu notalar/ deri olarak değerlendirilebilir. Acımsı ve pudramsı vanilya, kremsi ve yağlı bir amber var. Diğer notalar bunların içine karışıyor.

Derinlik ve konfor noktası baharatlı amber- vanilya- baharatlar- odunsu notalar şeklinde yorumlanabilir. Bütün kalite, kalıcılık ve güzellik nüansları bu çizgide bulunmakta. Çikolata- karamel, bisküvi hissi yapay olarak verilmiş olabilir.

Kesin bir sonbahar- kış kokusudur. Yaz mevsimine uymaz. Tende kalıcılığı bir günü geçiyor. Yağlı aromalar belirginleşmiş, dengeli dozaj verilmesi gerekir. Akşam saatleri ve serin havalar için uygundur. Tazeleme lüzumu yok. Çünkü güçlü rayihalar var.

Ofis ortamında insanları rahatsız edebilir. Dikkatli dozajlamak kaydıyla davet ve kokteyllerde yararlanılabilir. Hafifçe üç- dört fıs yeterli olur.

Bu parfüm bana neyi hatırlattı ?

Ankara- Tunalı' da veya İstanbul' un, İzmir' in ünlü caddelerinden birinde, lüks ve modern bir kafede karamelli pasta- çikolata soslu dondurma- vanilyalı kahve gibi abur cubur takılmak. Ağır kadife perdeler varmış, deri kumaştan kanapelere oturmuşuz. Başka bir şey akla gelmez ki... Çünkü, modern ve günümüzden esintiler sunan bir parfüm. Givenchy Pi ile bir bağlantısının olduğunu düşünmekteyim.

Serge Lutens' in Ambre Sultan' ı ülkemize daha gelmedi. Eğer amber temalı bir parfüm istiyorsanız; Ambre Sultan' ın bulunmadığı bir ortamda, Jean Paul Gaultier- Jean Paul Gaultier 2 isimli parfüm modern bir amber kokusu olarak düşünülebilir, farklı bir deneyim olabilir.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


23 Kasım 2013 Cumartesi

Guerlain- L'Instant de Guerlain Pour Homme Eau Exterme EDP / 2005
























Köklü Fransız markası Guerlan' ın, bence paçuli ve kakao temalı olan parfümü Guerlain-  L'Instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme; modern bir odunsu koku niteliğindedir. Odunsu notalar, paçuli, kakao, baharatımsı nüanslar parfümü şekillendiriyor. Odunsu- baharatlı sınıfa sokulmuş.

Üst- turunçgiller, yıldız anason, elemi;

Orta- yasemin, portakal çiçeği, çay;

Alt- sandal ağacı, paçuli, sedir ağacı, kakao, ebegümeci.

Rochas- Men, Thierry Mugler- A Men, Christian Dior- Dior Homme Intense... Bu parfüm hakkında fikir verebilir.

Guerlain- L'Instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme- lüks, olgun, kaliteli harmanı var.

Tatlı ve dinamik turunçgiller ( portakal, mandalina, limon ) açılışı yapar. Burada portakal aroması öne çıkıyor. Sonra çiçeksi notalar gelir. Yasemin notasını ferah ve tatlı bir biçimde alıyorum. Portakal çiçeği ve limon mine çiçeği olabilir. Turunçgilli nüanslar devam etmekte. Devamında vanilya benzeri bir hissiyat var. Buna odunsu notalar ( sedir ağacı ), paçuli ve kakao katılmakta. Böylece tenden ayrılıyor.

Ortalardan itibaren, parfümü biçimlendiren paçuli- kakao sentezinin başladığını söyleyelim. İşte burada, yukarıda saydığımız parfümlere atıf yapıyor. Ne var ki, o parfümlere nazaran daha kaliteli, kompleks ve detaylı bir koku karakteri bulunuyor.

Guerlain- L'Instant de Guıerlain Pour Homme Eau Extreme- paçuli ve kakao aromaları ile niş parfümlerin kalite geleneğini sürdürmekte. Tozlu- topraksı paçuli ve yoğun ve lüks bir tatlılığa evrilen kakao aroması gayet iyi harmanlanmış. Sofistike ve benzersiz bir karışımla muhatap olmaktayız. Zaten, paçuli- kakaodan ileri gelen baharatlı hissiyat söz konusu olabilir.

Koku düzlemi= Turunçgil- çiçek- odunlar- paçuli- kako notası. Pürüzsüz ve temiz notalar var. Dengeli ve akışkan gitmekte. Paçuli ve kakaoyu, ortalardan sonlara değin indirebilirim. Parfümü domine eden unsur olarak bunlar önemlidir.

Derinlik ve konfor noktası= Paçuli- kakao ikilisi. Bir de ikincil önem arz eden odunsu notalar var. Kalıcı, güzel ve kaliteli hissiyat verdiği için beğenmekteyim. Paçuli ve kakao, zaman zaman birbirinin önüne geçip baskınlaşmaktadır.

Tende bir güne yakın kalıcılık yapıyor. Kuvvetli paçuli ve kakao ise, daha çok, ilk andaki ve sonraki 10 saatlik dilimde fark edilirlik işini kotarmış görünüyor.

Guerlain- L'Instant de Guerlain Pour Homme Eau Extreme- sonbahar- kış kokusu diye düşünülebilir. Ne ki, uygun bir dozajla ( 5- 6 fıs ) serin yaz akşamları için de kullanım opsiyonu sağlayacaktır. Bu şartlar yerine getirildiği takdirde, günlük yaşamda gayet geniş bir kullanım alanı olacaktır. Gece davetleri ve kokteyller için joker niteliğinde düşünülebilir. Sabah dengeli sıkılmalıdır. Ofis ortamında, öğleden sonra- dengeli dozaj tavsiye edilir.

Koleksiyonluk bir parfüm olabileceği kanısındayım. Farklı ve özgün paçuli- kakao harmanından hareketle denenmelidir...

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Kasım 2013 Perşembe

Creed- Original Santal EDP / 2005
















Creed, köklü Fransız niş parfüm evidir. Creed Original Santal Millesime- sandal ağacı temalı parfüm olarak düşünülmüş. Bu parfümün tasarımında Hindistan- Tac Mahal vurgusuna yer verilmiş.

Odunsu- oryantal kategoride yer alması uygun görülmüş.

Creed Original Santal' da baharat, bir miktar narenciye, sandal ağacı ve otsu vurgular var.

Tatlı, yumuşak rayihaların yanında sentetik ve yapay biçimler de hissediliyor.

Üst- kişniş, ardıç meyvesi, tarçın, sandal ağacı,

Orta- biberiye, zencefil, lavanta, turunç yaprağı yağı,

Alt- tonka fasülyesi, vanilya.

Açılıştan bahsedelim=

Güzel, ferah ve dinamik aromatik otlar ve çam esintileri var. Yapay ve zorlama narenciye notaları var. Aromatik otlardan lavanta ve biberiye keskin olarak birleşmiş.

Daha sonra tatlımsı baharatlar ve sandal ağacı işbirliğini görürüz. Burada tarçın- karabiber sentezi var. Koyu, yoğun, şuruplu ve büyük ölçüde odunsu bir sandal ağacı teması ilk defa kendini belli ediyor. Baharat- sandal ağacı kombinesi, daha çok tarçınlı sandal ağacı tandansı vermekte. Devamında tarçın, kakule, zencefil tarzında bir baharat çeşnisi yoğunlaşıyor ve sıcaklık artıyor. Yalnız plastik ve sentetik bir sandal ağacı var ki, bunu beğenmedim. Koku karakteri ve ritmi bozulmakta.

Son bölümde ise tatlılık artmakta= Galiba tonka fasülyesi var. Vanilya ve sandal ağacı da tatlılığı arttıran bir diğer etkendir. Burada, sert ve biberli baharatların da aşağıya indiğini anlıyoruz. Aslında koku karakteri çok değişmeden, düz çizgide gidiyor. Ve parfüm yumuşak bir vanilya- sandal ağacı ve odunsu notalarla tenden ayrılıyor.

Creed Original Santal- sürpriz yapmıyor, yeni bir şey söylemiyor. Ne var ki, baharatlar ve vanilyanın kalitesine diyecek yok. Ortalardan başlayarak, sandal ağacı zorlama ve yapay olmuş. Tonka fasülyesinin de, son kısımda tatlılığı gereksiz bir biçimde yükselttiğini söyleyelim.

Creed Original Santal- hafifiten Joop Homme adlı parfümü çağrıştırıyor. Ancak, ona göre daha yumuşak, rafine ve dengeli olmayı başarıyor. Yırtıcı ve agresif değil. Notalarda akışkanlık fazla olup, tene çabuk yerleşmekte. Tene yakın durmayı tercih ediyor. Ne ki, ilk sıkışta fark edilirlik bende yoğun oldu. Kalıcılığı ise, yağlı ve çabuk terleyen tende bir günü bulmaktadır.

Kapalı mekânlarda gene de sıkmayın. Açık hava partisi, gece gezmesi için düşünülür. Dozajına dikkat edin. Sonbahar- kış dönemine uyar. Akşam ve soğuk havalar için idealdir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Kasım 2013 Salı

Emporio Armani- City Glam For Him EDT / 2005



























Karşımızda İtalyan moda markası Armani' nin, Emporio Armani serîsi parfümlerinden City Glam For Him bulunuyor. Genel olarak kokusu Armani Code Sport' un benzeri olduğundan, bu parfümü kısa bir yorumla tanıtacağız.

Odunsu- aromatik tarzı var. Armani Code Sport derekesinde muhteşem bir aroma kalitesini takdir etmekteyiz. Harmanı sade ve yeterli olmuş.

Üst notada nane, portakal; ortada yeşil/ bitkisel notalar, zencefil, havlıcan; alt notalarda ise meşe yosunu, vetiver, beyaz misk bulunuyor.

Açılışı elbette keskin bir nane ve asitli- fresh turunçgillerle yapılmış. Sonra biberli zencefil ağırlık merkezi olmak üzere yeşil yaprak- bitki notları ve baharatlı tonlamalar gelmekte. Kapanış ise keskin vetiver, yumuşak misk/ yosun notalarıyla yapılmakta.

Koku düzlemi narenciye ve yeşil notalar; baharatlar, vetiver ve misk rotasında ilerliyor.

Derinlik ve konfor çizgisi nane- portakal- zencefil- misk olarak ifadeye koyabileceğimiz bir yapısal düzen gösteriyor.

Baharatlar; portakal ve yeşil notaların da etkisiyle tatlımsı ve yumuşak tonlar vermekte. Tatlımsı rayihalar genele yayılmış. Ama şekerli ve bayık değil; dengeli ve oturmuş bir tatlılık var. Misk ve yosun düzleminde tatlımsı ve yumuşak amber benzeri bir nota almaktayım. Yeşil bitkiler ve vetiver karanlık ve egzotik bir yorum biçimine sahip olmuş. Neredeyse bütün notalar hissediliyor.

Kalıcılık değerleri çok iyi. Tenimde bir gün boyunca hafifçe esti. Kuvvetli ve keskin aromaları var. Nane ve portakal, ten üzerinde serin etkiler bırakıyor. Açılış üşüme hissi veriyor. Sonra zencefil ve baharatlar ile teniniz yanma noktasına gelmekte. Aynı duyguları Armani Code Sport ölçeğinde de tecrübe etmiştim.

Her mevsime uyan bir koku biçimi var, diyebilirim. Rahatsız etmiyor. Yapaylık yok. Rafine ve doğal bir harmanı var.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Kasım 2013 Cumartesi

Baharatlı, Reçineli, Tütsülü Parfüm : Comme des- Garcons- Comme des Garcons Original EDP / 1994






doğu etkili parfüm



Bugüne kadar birçok Comme Des Garcons parfümü tanıttınız ve incelediniz. Sizce, Comme Des Garcons- Comme des Garcons Original parfümünün, markanın diğer kokularından ayrılan yönleri nelerdir ?



Comme des Garcons, bana kalırsa, insana farklı ve özgün deneyimler yaşatan modern parfümler üretiyor. Ağaçsı notalar, tütsüler ve kimyon, karabiber gibi yoğun ve acı baharatlar bu parfümlerde çok kullanılmakta. Ve duygu ve zihin imgeleri söz konusu olduğunda; Comme des Garcons' lar bizi uzay çağına, Aztek ve İnka gibi, Latin Amerika kökenli egzotik uygarlıklara, Paskalya adasındaki devasa taş heykellerin yanına, Kızılderili obalarına vs. ışınlamaktadır. Yani, astral bir seyahat...



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original ise, diğer Comme des Garcons' lardan belirgin biçimde ayrılıyor. Biraz daha geleneksel, biraz daha "doğulu" bir ifade ve yoruma meydan veriyor. 1993 yılında Serge Lutens Ambre Sultan piyasaya çıkmıştı. Serge Lutens- Ambre Sultan ile "parfümde doğu etkisi" dediğimiz bir kavram ortaya atılmıştır. Tatlı baharat, kırmızı meyve, tütsü, amber, reçine, balzam, tütün- bal ikilisi bu parfümlere sofistike anlamlar katmaktaydı... Comme des Garcons- Comme des Garcons Original de, böyle " Doğulu " bir parfümdür. Ambre Sultan' dan bir yıl sonra, 1994 yılında piyasaya sunulmuştur. Ve Comme des Garcons markasının ilk parfümüdür. Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; hâliyle Serge Lutens' in kült ve popüler kokuları olan Ambre Sultan ve Chergui' den esintiler sunan bir parfüm olmakta. Bunu da tütsü, reçine, bal ve tatlı baharatlarla yapıyor...



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original parfümüyle ilgili düşünceleriniz nelerdir ?



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original isimli parfüm, baharat, odun, reçine, tütsü ve şifalı otlardan oluşan baştan çıkarıcı, zengin ve sofistike bir karışımdır...

Bu parfümü baharatlı- odunsu grupta değerlendirebiliriz. Ne var ki, tarçın merkezli tatlı baharatlar parfümü domine ederken, sonrasında hemen aromatik otlar da koku karakterinde söz sahibi olabilmektedir.

Üst= Muskat, tarçın, kakule, karanfil.

Orta= Kişniş, sedir ağacı, gül, sardunya.

Alt= Laden ağacı, bal, sandal ağacı, tütsü, karabiber, sytrax.

Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; silme tatlı baharatların olduğu mesir macunlarına benzer yoğun ve keskin bir açılış yapmakta. Bal, tarçın, karanfil ve şifalı otlardan gelen nefes kesici kokular en yüksek düzeyde bir beğeni ve hayranlık uyandırıyor.




Şimdi biraz toparlayalım :

Başlangıçta tarçın merkezli tatlı baharatlar bulunuyor. Sonra tarçın- karanfil sentezini hissetmekteyiz. Baharatlara bir de baldan kaynaklanan tatlılık ekleniyor. Parfüm iyice şekerli tatlılığa evrilmekle birlikte bu, en azından beni rahatsız etmedi. Aromatik/ şifalı otlar da, açılıştan kısa süre sonra parfüme acı, keskin ve merhem gibi rayihalar katmakta. Kapanış ve tenden ayrılış da tütsülü odunlar ve reçineler ile mümkün oluyor.

Elimizdeki verîlere göre özetlersek :

Koku düzleminde tatlı baharatlar, bal, aromatik otlar, tütsü ve odunsu notalar görülüyor. Baharat demişken, tarçın baştan sona etkilidir. İkinci derecede karanfil önem arz ediyor. Tatlımsı hissiyat ise tarçın- bal kaynaklıdır. Bir de, ortalara doğru acı, tıbbî ve keskin rayihaların olduğunu söylemiştik. Bu koku evrimi herhalde sardunya, reçine ve acı vanilyamsı nota veren sytraxtan geliyor.

Derinlik ve konfor çizgisini; ballı- tarçınlı baharatlar ve tütsülü odunlar ( sandal ağacı ) şeklinde ifade etmek, bence yanlış olmaz. Burada kalıcılık, kalite ve güzellik anlamında ne ararsanız bulunuyor. Bu nokta üzerinde fazla söz söylemeyi gereksiz görmekteyim.

İdeal sonbahar- kış kokusu olabilir. Dengeli ayar vermek kaydıyla yaz mevsiminde de kullanılabilir. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Çok kalıcı ve keskin aromasıyla zaten tenimde bir günden fazla, hafifçe esti. Tecrübeli kullanıcılar istiyor. Dengeli sıkılırsa (2- 3 fıs), rahatsız etmez. Notalarda bir aşırılık algılamadım. Gayet ferah, temiz ve net aromaları bulunmakta.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original ile Serge Lutens parfümleri arasında ne gibi bir bağlantı kurulabilir ?



Harman açısından bakarsak; odunsu notalar, baharat, tütsü ve bal kullanımı Chergui' ye benziyor. Buna ek olarak reçineler Fille en Aiguilles' çağrıştırıyor. Harmanın geneli de Ambre Sultan' hatırlatıyor. Ayrıca, baştaki tatlı baharatlar Costume Netional- Costume National Homme' da da bulunuyor.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original isimli parfüm düşünce ve hayal âleminizi nasıl etkiledi ?



Kuşkusuz, " doğu " etkisinde bir parfüm. Aynı minvade ballı mesir macunları, keskin ve acı şifalı otlar, tıbbî merhemler aklımıza geliyor. Doğu etkisi demişken, saraylar, köşkler, camiler... anlaşılır.



 Yıllar önce, üniversitede iken, Yozgat' a bir gezi yapmıştık. Orta Anadolu kentleri tarih, doğa, sanat, geleneksel mimarî ve yemek kültürü açısından saklı bir hazine, keşfedilmemiş bir cennet gibidir. Ama mahcuptur; güzelliğini, zenginliğini göstermekte pek nazlı davranır.

Yozgat' ın Osmanlı ve feodal hanedanlar dönemde yapılan cami, hamam, konak gibi mimarî eserlerini ziyaret etmiştik. Beni en çok etkileyen de, anıtsal taş mimarîsi ve iç mekândaki süslemeleri ile Çapanoğlu Ulu Camiî olmuştu.

"Her taşın altından bir Çapanoğlu çıkar..."

Çapanoğulları, Yozgat ve çevresini imar etmiş, kanallarla şehre su getirtmiş, şehrin ticaretini ve el sanatlarını canlandırmış, fakirleri doyurmak için aşevleri açmış yerel bir yönetici hanedandır. Osmanlı devletine vali ve devlet adamı olarak hizmet vermiş aile fertleri vardır. İç Anadolu, Batı Karadeniz ve en güçlü oldukları dönemde de Kuzey Suriye kentlerini Osmanlı padişahı namına, genel vali olarak yönetmişlerdir.


Ailenin kurucusu Çapanoğlu Ahmet Paşa' dır. Oğulları Mustafa ve Süleyman beyler, 1779- 1808 yılları arasında, Yozgat ( Çapanoğlu ) Ulu Camiî' ni yaptırmışlardır.

Cami, Avrupa etkili "Barok" mimarîye sahiptir. Yapımında, bir söylentiye göre İstanbul' dan getirilen ustalar çalıştırıldığı için, İstanbul camilerinin özelliklerini yansıtıyor.

İnşasında Kapadokya bölgesine özgü sarı renkli kesme taş kullanılmış.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original, bana bu caminin içerisini süsleyen bitki ve çiçek motiflerini hatırlattı.

 Vitray kompozisyonları, alçı işçiliği ve mihraptaki kırmızı, siyah, beyaz, açık kahve ve yeşil mermer blokları düşününce, Doğu dünyasının ruh ve beden zenginliği anlaşılıyor...

Caminin içinde amber- misk kokuları...

Sokaklarda baharat kokuları...

Ve Comme des Garcons- Comme des Garcons Original...

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Kasım 2013 Çarşamba

Diptyque- L'Ombre Dans L'Eau EDP / 1983



























Diptyque- Fransız parfüm ve kozmetik firmasıdır. Diptyque- L'Ombre Dans L'Eau isimli parfümü incelemeye karar verdik. Meyveler, çiçekler ve misk genel biçimlenmede etkili olan nüanslardır. Tatlı, kremsi, yumuşak esintiler yapar. Bir miktar sıcak ve kuru tonlamalar veriyor. Çiçeksi grupta gösteriliyor.

Gül, kuş üzümü, bergamot, mandalina, ambergis, misk ve kuş üzümü yaprağı gibi notalar açıklanmış.

Diptyque- L'Ombre Dans L'Eau- iki farklı koku biçimi sunuyor...

Yumuşak çiçekler ve kuru meyveler başlangıcı oluşturur. Harman halindedir. Gül, yasemin, leylak gibi kremsi çiçekler var. İncir, kuş üzümü, mandalina gibi canlı ve enerjik meyveler var.

Şekerli tatlılık parfümün devamında görülür. Tatlılık dengelidir, rahatsız etmez. Vanilya ve misk gibi yumuşak notalar var. Tenden böylece ayrılıyor. Tende kuruyunca da, bir miktar sucul- yeşil bitkiler hissediliyor. Sade ve minimalist şekilde tasarlanmış.

Diptyque- L'Ombre Dans L'Eau- dengeli ve uyumlu aromalar vermeyi başarmakta. Beni rahatsız eden bir yapaylık yok. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Tene özgürce uygulanabilir. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik yapar. Sakin ve çekingen bir fark edilirliği var. Tene yakın kalır. İlkbahar- yaz sezonu, günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur. Genel beğeniye uyar.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


L' Artisan Parfumeur- Premier Figuier EDT / 1994


 



























Fransız niş parfüm markası L' Artisan- bitkisel kokulu, çiçekli, tatlı kırmızı meyveli parfümlere de imza atıyor.

L' Artisan Parfumeur- Premier Figuier de, aynı minvalde meyveli- çiçekli bir parfümdür. Kırmızı meyve (incir) temalı bu kokuyu değerlendireceğiz.

Harmanı şöyle=

Üst notada incir yaprağı ve şeytanteresi; ortada incir, sandal ağacı, süt; alt notalarda misket limonu, hindistancevizi, karışık meyveler ve sandal ağacı var.

Gayet rafine, dengeli ve temiz notaları var. Tatlı meyve- incir ve yeşil ferah notalarla açılıyor. Sonra incir gene parfümü domine ederken; devreye tatlı odunsu notalar, süt ve meyveli tonlar girmekte. Odunsu ve meyveli notalarla kapanış gerçekleşiyor.

Yumuşak, tatlımsı, hafif aromalar var. İncir, tatlı odunlar yeşil notalar beğenimizi kazandı. Rahatsız edici bir şey yok. Yaz mevsimi kokusu olarak, alternatifi bulunmayacak tarzda hoş, egzotik ve kaliteli bir parfüm olduğunu söylemek isterim.

Akdeniz güneşiyle yıkanan incir ağaçları... Serin ve kuytu gölgelikler... Tropikal meyveler... Okyanus esintisi... Süt- hindistancevizi- karışık meyve harmanlı kokteyller... Sakin ve dingin Ege kasabaları...

L' Artisan Parfumeur- Premier Figuier, bize bunları anlatıyor.

Kalıcılığı tenimde 12 saati buldu. Mekân ve zaman sınırlaması yok. Bol bol sıkılabilir. Gün içinde tazelenebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

L' Occitane- Ambre EDP / 2001

























Fransa- Provence kökenli kozmetik firması L' Occitane- çeşitli vakıflarla işbirliği içinde görme engellilere destek, körlükle mücadele, kadınların ekonomik bağımsızlığı konularında bir vakıf kurmak suretiyle sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor.

Bugün kısaca değerlendireceğimiz L' occitane- Ambre- kadın parfümü olarak üretilmiş. Erkeklerden de büyük talep almış. Tatlı, kremsi, yumuşak, pudralı, sıcak ve tozlu esintileri var. Amber temalı olması istenmiş. Çiçeksi notalar, turunçgiller, vanilya, odunsu notalar ve reçineler barındırıyor. Oryantal- ağaçsı tarzdaki bu parfüm, firmanın sitesinde oryantal- amberli- ağaçsı olarak lanse edilmekte.

Üst= Bergamot, frezya,

Orta= Laden ağacı, tonka fasülyesi,

Alt= Amber, vanilya, sedir ağacı.

L' Occitane- Ambre isimli parfüm, ferah ve ekşimsi turunçgillerle başlıyor. Yeşil kokan bergamottan sonra, hemen kremsi yumuşak çiçeklere geçiliyor.

Yeşil bergamotlu- yumuşak beyaz çiçekler, kadınsı tarzdadır. Frezya ve yasemin olabilir.

Olgunlaşma döneminde pudralı vanilya baskın olacak ve parfümü ana tema düzeyinde domine edecektir. Orta bölümde vanilyalı beyaz çiçeklerin kombinasyonunu görüyoruz. Sonlara doğru vanilyaya tatlı ve reçineli bir amber katılıyor. Yumuşak deri, tütsü ve ahşap notalarıyla parfüm tenden ayrılıyor.

L' Occitane- Ambre- aslında vanilya temasının baskın olduğu bir kokudur. Amber de yardımcı elemandır. Genel format vanilyalı çiçeklerdir. Diğer notalar bunun etrafına serpiştirilmiş. Bir ana tema, bir çiçeksi katman ve bir de ona yardımcı unsurlar. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe devreye girer. Sade ve basit bir harman var. Tatlılık sonlarda yükseliyor ama rahatsız etmiyor. Dengeli notalar görüyoruz.

L' Occitane- Ambre- günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- kış mevsimine yöneliktir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcı olmaktadır. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Hızlı akışkanlık yapar. Yumuşak çiçeklerle desteklenmiş vanilya notası, parfümü tene özgürce sıkabilmeyi mümkün kılar.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize  katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

10 Kasım 2013 Pazar

Aramis- Aramis 900 Eau De Cologne / 1973


























Aramis- ABD kökenli parfüm ve kolonya markasıdır. Bugün, Aramis- Aramis 900 isimli parfümü inceleyeceğiz. Sıcak, tozlu, pudralı, kuru, ekşimsi ve buruk esintiler baskındır. Tatlımsı, sabunsu ve metalik hissiyat da zaman zaman etkili oluyor. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve meşe yosunu aromaları veriyor. Odunsu- şipre kategorisinde gösteriliyor.

Üst- kişniş, yeşil notalar, bergamot, gül ağacı, limon,

Orta- karanfil, iris kökü, yasemin, vadi zambağı, gül, sardunya,

Alt- sandal ağacı, amber, paçuli, misk yağı, meşe yosunu, vetiver.

Aramis- Aramis 900 isimli parfümde, tozlu, buruk ve ekşimsi turunçgiller ve aromatik otlar açılışı domine ediyor. Bergamot, limon, artemisia, kişniş ve fesleğen seçilmekte. Sonrasında aromatik otlar biraz daha yeşil ve ferah hale geliyor. Orta bölümde tamamen çiçeksi notaların egemenliği söz konusudur. Erkeksi tarzdaki bu çiçekler önce pudramsı ve sabunsu ( iris, kediotu ) ve sonra da yeşil / bitkisel ( sardunya, yasemin ) formundadır. Tene yerleşme döneminde, kimyon ve tarçın gibi tatlı- biberli baharatlar hissettim. Parfümün son bölümünde tatlılık yükseliyor. Tatlı sandal ağacı ve meşe yosunu bunda etkilidir. Kuru paçuli de kapanışta yer almakta. Odunsu notalar kapanışı yönetmekte.

Aramis- Aramis 900- özellikle tozlu, buruk ve pudralı notalar ile yeşil ve ferah notaların tende yer değiştirmesi gibi ilginç bir uygulamaya sahne oluyor. Akışkanlık bu nedenle gayet yavaştır. Tene oturması iki saati buluyor. Koku nüanslarındaki gel- gitlere rağmen uyumlu aromalar var. Orta bölümde çiçeksi harman etkilidir. Diğer notalar ise katman halindedir. Son bölüm hariç, pek tatlılık yok. Fark edilirlik ilk anda yoğundur. Sonra yumuşayıp tene yakın kalır.

Pudralı, tozlu ve sıcak aromalar nedeniyle : Yağlı ve çabuk terleyen tende gün boyu kalıcı olmayı başarıyor. Dengeli sıkılmalıdır ( üç- dört fıs ) yeter. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara pek uymaz. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur, Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde tercih edilmelidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Kasım 2013 Perşembe

L' Artisan Parfumeur- Tea For Two EDP / 2000



 


























Fransız firması L' Artisan Parfumeur- yeşil çay temalı bir koku yapmış= L' Artisan Parfumeur- Tea For Two...

Aromatik- baharatlı olarak lanse ediliyor. Baharat, aromatik nota, yeşil bitki, tütün katmanları var.

Harmanına bakalım=

Üst- bergamot, yıldız anason, çay.

Orta- tarçın, zencefil, baharat katmanı, zencefilli çörek (!).

Alt- bal, vanilya, deri, tütün.

Gurme tarzı, özellikle kapanış bölümünde değerlendiriliyor.

Çay aroması sentetik ve yapay olarak hissediliyor. Açılışta çay notası yoğun biçimde alınıyor. Açılışta ayrıca keskin anason da algılanıyor.

Tatlı baharat sentezi ise, parfümün kalbinde egemen durumdadır. Sonrasında vanilya- bal- odunsu amber çizgisi ile parfümün iyice tene oturup güzelleştiğini anlamaktayız. Aralarda tütün de var.




Koku düzleminde genelde çay, anason, baharat, vanilya ve amber bulunuyor. Bütün notaları neredeyse içine alan bu yapı düzeninde; pek de dengesizlik, aşırılık olduğu söylenemez. Rahatsız olmadık. Sentetik çay hariç, aksayan nota yok. Anason, normalde beni rahatsız eder. Ne var ki, burada tatlı baharatlara eklemlenmiş biçimde algıladım. Bu da hiç fena bir yorum değil...

Derinlik ve konfor çizgisinde tatlı baharatlar, vanilya, bal ve odunsu amber bulunmakta. Kalite, güzellik ve kalıcılık unsurları burada yer alıyor. Gurme tarzına yakın duruyor. Özellikle baharat çeşnisi sofistike ve şatafatlı tonlamalar yapmakta.

Aromatik başlayan, baharatlarla devam eden ve gurme tarzına göz kırpmak suretiyle kapanan ilginç bir parfüm olmuş.

Hangi mevsime uygun ? Bence, sonbahar- kışa... Çünkü, baharatlar, anason ve bazılarının rahatsız olabileceği amber ve bal var.

Tatlılık genele yayılmış. Tenimde baharat- gurme tonlarıyla ortalama 12 saat kalmakta. Dengeli sıkılırsa iyi olur. Günlük kullanıma değil de, konsept deneyime daha uygun olacağını düşünüyorum.

Koku - 4 Kalıcılık - 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Kasım 2013 Salı

Gucci- Nobile EDT / 1988


 




İtalyan moda ve parfüm markası Gucci' nin bir parfümünü daha analiz edeceğiz. Aromatik- fujer grubuna konulan Gucci- Nobile; odunsu notalar, aromatik notalar, baharatlar,  lavanta, deri, turunçgiller ve meşe yosunu koku bileşenlerini barındırıyor.

Nobile, asil anlamına geliyormuş. Parfüm de asil, aristokrat, beyefendi, ağırbaşlı bir karakteri yansıtıyor.

Harmanını şöyle açıklıyorlar=

Üst= Biberiye, lavanta, tarhun, muskat çiçeği, bergamot, limon;

Orta= Siklamen, karanfil, yeşil notalar, köknar balzamı, yasemin, gül, sardunya;

Alt= Sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Şişesindeki dolgunluk harmanına da yansımış. 80' lerin klasik parfümlerinden olması anlamında, tozlu ve buruk turunçgil ve lavantayla açılışı yapmakta. Sonra gene ekşi turunçgiller ve aromatik otlarla devam ediyor. Arada çam notası aldım. Kapanış ise, yosun, paçulinin liderliğinde odunsu notalar ve deri notasıyla yapılmakta.

Bu kısa geçişten sonra biraz ayrıntılara değinelim=

Başlangıçta bergamot, ortalara doğru da limon var. Bu iki turunçgil notası baskın hissediliyor. Yalnız, tozlu, ekşi ve 80' leri hatırlatan eski kokan bir tarza yönelmiş.

Ortalarda aromatik otlar belirginleşmiş. Bunlara, artık fujer kategorisinin en önemli unsurları deri, meşe yosunu ve paçuli kapanışta destek veriyor.

Baharatlı notalar ise pek etkin değil; yalnızca açılıştan kısa bir süre sonra, kirli, tozlu, buruk narenciye ve aromatik otların arasına karışmış olarak algılanıyor.

Koku düzleminde turunçgiller, aromatik otlar ( lavanta ), yosun, odunsu notalar ve deri notası var. Notalar birbirinin içine geçmiş gibi alınmakta. Sondaki fujer notalar ferah ve rafinedir. Diğerleri tozlu ve eski kokmaktadır.

Derinlik ve konfor çizgisinde deri, yosun ve odunsu notalar ( paçuli ) var. Burada kalıcılık ve kalite şüphesiz çok artıyor. Parfüm tene oturup güzelleşiyor, lüks ve görkemli hale geliyor. Aslında fujer tarzı, parfümün genel karakteristik özelliğidir.

Notalar gene de uyum ve denge gösteriyor. Aşırılık, sentetiklik, yapaylık yok. Tene iki saat içinde oturmuş oluyor. Fazla bir tatlılık da haliyle yok. Buruk ve keskin aromalar var.

İdeal bir sonbahar- kış parfümü olabilir. Aromatik- keskin fujerler nedeniyle dengeli dozaj verilmeli ve sabah kullanılmamalıdır. Tende kalış süresi kuvvetli ve yoğun aromatik otlar ve odunsu notalarla bir günü buluyor. Tene yerleşince hafif hafif esiyor. Günlük kullanımda tercih edilebilir. Akşam davetleri, kokteyller, resmî toplantılar ve dans partilerinde kullanılabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

4 Kasım 2013 Pazartesi

Clive Chrisitan- 1872 For Men EDP / 2001

 















Clive Christian- İngiliz kraliyet niş parfüm markasıdır ve Londra merkezlidir. Kokularında pahalı ve lüks malzeme ( gül ve zambak öz yağları ) kullanıyor. Ayrıca gene Arap tandanslı misk ve baharatlar kullanılıyor. Arap yağları ve baharatları çok kaliteli ancak damıtma ve öz sularının çıkarılması çok zahmetli işlemler gerektiren bileşenlerdir.

Bugün Clive Christian 1872 For Men isimli parfümü yorumlamayı düşünüyoruz. Çam esintileri, lavanta, aromatik otlar, turunçgiller, çiçeksi notalar, meşe yosunu, misk, amber ve odunsu notalar barındırıyor. Tatlı, biraz sabunsu, yumuşak, ferah ve serin yapıdadır. Turunçgil- aromatik kategorisinde gösterilmiştir.

Üst- turunç yaprağı, misket limonu, greyfurt, şeftali, bergamot, biberiye, lavanta, ananas, kasnı otu sakızı, karabiber, mandalina, muskat,

Orta- adaçayı, kadife çiçeği, frezya, siklamen, yasemin,

Alt- sedir ağacı, misk, amber, buhur, laden otu, paçuli.

Clive Christian- 1872 For Men isimli parfümü, yeşil koku grupları üzerinden değerlendirmek istiyorum. Çünkü, yeşil- bitkisel rayihalar hatta parfümün tamamını domine etmiş görünüyor. Bu yeşil koku grubu, aynı zamanda tatlımsı, ferah ve enerjiktir. Başlangıçtan sona kadar çam esintileri, lavanta, turunçgiller ( limon, bergamot, misket limonu, mandalina ), erkeksi tarzda çiçeksi notalar ( siklamen, yasemin, frezya, sardunya ), meşe yosunu ve odunsu notalar (sedir ağacı ve paçuli ); bunların hepsi yeşil koku grubuna dahildir. Tek istisna, meşe yosunu ve paçuli arasındaki tatlı misk- amber kombinesidir.

Clive Christian- 1872 For Men isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Çok hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Fark edilirliği de tene yakın durmasıyla belirleniyor. Tene yerleşmesini takip eden yarım saat içinde önce yeşil kokan lavanta, sonradan  bir miktar sabunsu hale geliyor. Aslında, parfümde çam esintilerini oluşturan aromatik otlar ( biberiye, adaçayı, kişniş ) vardır. Günlük kullanımda tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği arttırılabilir. Tene özgürce sıkılabilir. Ben bu parfümün, Ralph Lauren- Polo Classic isimli parfümün daha yumuşak, aromatik, rafine ve centilmen versiyonu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ralph Lauren- Polo Classic isimli parfümdeki ağır ve ağdalı çam kozalağı ve çamsı odunsu notalar kokusunun yerine, burada ( Clive Christian- 1872 For Men ) biraz daha yeşil ve ferah kokan çam esintileri ve enerjik turunçgiller bulunuyor. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uyar. Yapaylığa pek rastlanmaz. Nota geçişleri başarılıdır. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülür.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Kasım 2013 Pazar

Penhaligon's- Ellenisia EDP / 2005




























Penhaligon's, İngiliz parfüm şirketidir. Bu firmanın bayan parfümlerinden Penhaligon's Ellenisa, şimdiki inceleme yazımız olacak...

Penhaligon's Ellenisa hakkında kısa bir yorum...

Bu koku, çiçeksi- meyveli kategoride yer alabilir.

Dengeli tatlılık, uyumlu notalar, temiz ve net hissiyat vardır.

Beyaz çiçek, meyve, turunçgil vurguları vardır.

Üst- mandalina, menekşe yaprağı,

Orta- yasemin, gardenya, gül, sümbülteber,

Alt- erik, vanilya.

Tatlı turunçgil ve otsu rayihalarla yapılan açılışı beğendim.

Metalik ve sucul esintiler de vardır. Aromatik bir hava seziliyor.

Kadınsı çiçekler parfüm şekillendirip, domine etmektedir.

Yasemin ve gardenya= Yumuşak, kremsi ve tatlı olmuş.

Menekşe= Kadifemsi, pudralı ve yoğundur. Baharatlı vurgular yapar.

Çiçekler birbirine karışmış gibi algılanır.

Vanilyalı çiçekler son kısımda etkilidir. Tatlılık artar.

Sonbahar- kış, akşam saatleri, soğuk havalar için uygundur.

Davet, kokteyl ve açık hava partileri için düşünülebilir.

Tene yakın durur. Fark edilirliği biraz düşüktür.

Kalıcılığı menekşe, gardenya, vanilya ile yüksek düzeye varır.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


1 Kasım 2013 Cuma

Serge Lutens- Datura Noir EDP / 2001



























''Bazıları bu kokunun sizi büyüleyeceğini, deli edeceğini söylüyor.''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız parfüm ve kozmetik firmasıdır. Bugün, Serge Lutens- Datura Noir isimli parfümü inceleyeceğim. Sümbülteber temalı bir koku olduğuna değiniliyor. Yumuşak ve kremsi çiçekler, meyveler, vanilya ve badem aromaları var. Tatlı, koyu, pudralı ve bir miktar tozlu rayihalar veriyor. Oryantal- vanilyalı grubunda gösteriliyor. 

Serge Lutens- Datura Noir- mağazadaki ilk denemelerime göre, tatlı, yumuşak ve pudralı kokular verdi. Kadınsı çiçekler algıladım. Bu çiçekler genelde sabunsu ve biraz tozluydu. Koku karakteri itibariyle Thierry Mugler- Alien parfümünü andırıyordu.

Hindistancevizi, sümbülteber, tonka fasülyesi, badem, limon çiçeği, mandalina, misk, osmanthus, kediotu, mür yağı, vanilya ve kayısı aromaları verilmiş.

Serge Lutens- Datura Noir- sümbülteber merkezli tozlu ve pudralı çiçeklerle açılıyor. Bu kadınsı çiçekler aynı zamanda sabunsudur. Kediotu ve iris tarzında çiçekler tahmin ettim. Bununla beraber, kremsi ve sütlü meyveler bu tozlu açılışı yumuşatmış. Ahududu, kuş üzümü gibi tatlı meyveler var. Sonra çiçekler daha yumuşak ve kremsi yapıya çevriliyor. Yasemin ve portakal çiçeği olabilir. 

Orta bölümde sıcaklık ve tatlılık artıyor. Yumuşak ve tatlı çiçeklere şekerli vanilya katılıyor. Vanilyaya badem eklemlenmiş. Kremsi meyveler ( kayısı ) gene var. Tatlı vanilya ile tenden ayrılıyor. Sade, basit ve minimalist koku tasarımı yapılmış. Kokusu çok değişmiyor, düz çizgide gidiyor. 

Serge Lutens- Datura Noir- gene de dengeli tatlılık, uyumlu aromalar ve hızlı akışkanlık veriyor. Rafine ve temiz hissiyatıyla yaz mevsimine, günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyar. Tene uygulama açısından da sorun yaratacağını sanmıyorum. Özgürce sıkılabilir. Orta bölümdeki yumuşak çiçekler ve genelde tatlı meyveler tropik esintiler yapıyor. Kalıcılık ve fark edilirlik, kaliteli bir kolonyanın biraz daha üstünde performansla belirleniyor. Tene yakın durmakta. Ne ki, ilk anda yüksek fark edilirliği var. Sonra yumuşayıp tene yerleşir. Günün büyük bir bölümünde hafif esintilerle tende kalıyor.
Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Penhaligon's- Opus 1870 EDT / 2005



























Penhaligon's- İngiliz kozmetik markasıdır. Penhaligon's- Opus 1870 isimli parfümü inceliyoruz. Kaliteli bir kolonya havasındadır. Fark edilirlik ve kalıcılık buna göre değerlendirilmelidir. Günlük kullanıma sosyal faaliyetlere uyar. Her mevsim kullanılır. Tene özgürce sıkılabilir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşir. Tene yakın durur. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Notalar harman halindedir, iç içe geçmiş olarak hissedilir.

Penhaligon's- Opus 1870- tatlı, metalik, yumuşak, sıcak ve biraz tozlu yapıdadır. Turunçgiller, bitkisel notalar, yeşil çiçekler, baharatlar ve odunsu notalar barındırır. Odunsu- baharatlı grupta yer alabilir.

Üst- kişniş, yuzu ( turunçgil ), karabiber,

Orta- tarçın, tütsü, gül,

Alt- misk, sandal ağacı, sedir ağacı.

Penhaligon's- Opus 1870 isimli parfüm metalik lavanta tandanslı erkeksi yeşil çiçekler ve aromatik otlarla açılıyor. Adaçayı, yasemin ve gül olabilir. Açılış biraz tozlu ve buruk yapıdadır. Devamnnda limonlu karabiber ve tütsülü tarçın tarzında yumuşak baharatlar var. Tene yerleşme başlıyor. Bitkisel ve çiçeksi vurgular da hissediliyor. Son kısımda yumuşak misk ve metalik odunsu notalar ( sedir ağacı ) var. Böylece tenden ayrılmakta. Sade, basit ve gösterişsiz bir koku olmuş. Tozlu, metalik ve buruk notalarına rağmen temiz ve rafine hissiyat verebiliyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html