30 Nisan 2015 Perşembe

By Kilian- Sweet Redemption ( The End ) EDP / 2011




Fransız markası By Kilian' ın parfüm şişeleri doldurulabilir ve yeniden kullanılabilir formatta yapılması ile doğaya saygılı üretim felsefesini yansıtmakta. Bu markanın oryantal- çiçeksi kokusu By  Kilian-  Sweet Redemption, narenciye, çiçek, vanilyalı aromalarıyla dikkat çekiyor. Ve genelde tatlımsı, dumanlı rayihalar salıyor.

Aromaları portakal çiçeği, opoponaks, tütsü, benzoin, vanilya ve mür yağı olarak açıklanmış.

Narenciye ve çiçekli patlamayla açılıyor. Sonra sıcak tütsüler ve biraz acımsı vanilya var. Genele yayılan bir tatlılık da mevcuttur. Devamında tütsüyle beraber, dumanlı hissiyat içinde ambersi aromalar da algıladım. Parfüm burada biraz yağlanıyor. Tenden ayrılışı vanilya- tütsü- mür şeklinde olmakta.

Kremsi, yumuşak ve tatlı vanilya / amber beğeni kazanıyor. Güzel, oryantal bir esinti yapmakta.

Notalar az ama öz olmuş. Karmaşa yok. Net mesaj veriyor. Söyleyeceğini hemen söylüyor. Hemen konuya giriyor. Dengesiz, sentetik aromalar yok. Harman gayet rafine ve dolgundur. Tene kısa sürede oturup güzelleşen, kalıcı aromalar bulunuyor. Güçlü, sıcak, egzotik koku nüansları takdir edilmekte.

Her mevsime ve her ortama / mekâna uyan bir yapısı var. Aromalar kolayca akıyor ve teninize yapışıyor. Kalıcılığı bende bir güne yakın, hafif esintiler yaptı.

Tene oturduğu zaman, tütsü- vanilya biçiminde esiyor. Tatlılık rahatsız etmiyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

 


 


28 Nisan 2015 Salı

Jaguar- Classic Amber EDP / 2011





























Jaguar- İngiliz otomobil firmasıdır. Bu marka, parfüm de üretiyor. Jaguar- Classic Amber isimli parfümü konu belirledik. Tozlu, sabunsu, pudralı, yoğun, kuru ve kirli kokuları var. Turunçgiller, baharatlar, odunsu notalar, deri ve vanilya gibi bileşenlerden oluşuyor. Oryantal- fujer kategorisinde gösterilmektedir.

Üst- turunç yaprağı, greyfurt, mandalina, pembe biber,

Orta- tarçın, elma, elemi reçinesi, karabiber, portakal çiçeği,

Alt- vetiver, misk, laden otu, paçuli, sedir ağacı, vanilya, deri, amber.

Jaguar- Classic Amber- tozlu narenciye ( bergamot ) vurgusuyla açılıyor. Sonra sabunsu baharatlar ( tarçın, karabiber ) var. Kapanışta koyu ve kirli deri notası, tozlu ve kuru odunsu notalar ( paçuli ) ve pudralı vanilya bulunuyor.

Jaguar- Classic Amber- hiç tatlılık barındırmıyor. Ayrıca amber teması / notası da yok gibidir. Sade ve basit karakterdedir. Kokusu çok değişmez, düz çizgide gider. Aromalar neredeyse tek parça halinde algılanır. Güçlü ve yoğun bir parfüm olduğu için dengeli sıkılmalıdır. Çabuk terleyen yağlı tende, iki gün kalıcılık yapar. Deri, vanilya ve paçuli ile tene yapışır ve yoğun fark edilirlik verir.

Jaguar- Classic Amber- yavaş bir akışkanlıkla, iki saat içinde tene oturur. Aromalar kendi içinde bütünlük, uyum ve denge gözetmekte. Yalnız fujer karakterinin klasik koyu, kirli ve tozlu havası, günümüz parfüm kullanıcıları için ağır kaçacaktır. Günlük kullanıma uymaz. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Açık hava- dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülecektir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Nisan 2015 Pazar

Sospiro- Vivace EDP / 2011




























Sospiro- İtalyan niş parfüm şirketidir. Bu markayı Sergio Momo kurmuştur. Şimdi Sospiro- Vivace isimli parfümün değerlendirmesine geçiyoruz. Ferah, yumuşak, sucul, tatlımsı ve biraz tozlu yapısı var. Aromatik otlar, narenciyeler, yosunlu notalar ve amber gibi ana geçiş notalarına sahiptir. Odunsu- şipre kategorisinde gösteriliyor.

Üst- limon, fesleğen, adaçayı, kekik,

Orta- karanfil, sardunya, paçuli, tarçın,

Alt- misk, laden otu, meşe yosunu, amber, kunduz yağı, opoponaks.

Sospiro- Vivace- ferah ve enerjik limon ve yeşil bitkiler açılışından sonra keskin çam esintileri ile devam ediyor. Meşe yosunu ve tatlımsı amberle kapanışı yapıyor. Kokusu çok değişmiyor ve düz çizgide gidiyor. Çok sade ve basit yapısı var. Kaliteli erkeksi limon kolonyasının içine aromatik otlar doldurulmuş gibi kokuyor. Tene yerleştikten sonra tatlımsı limon, buruk ve ekşimsi bergamot ve yeşil- sucul aromatik otlardan fesleğen ve kekik notaları kendini belli ediyor ve klasik şipre koku tarzını yansıtıyor.

Sospiro- Vivace isimli parfüm, elbette kaliteli kolonya ölçüsünde fark edilirlik ve kalıcılık veriyor. Gün içinde tazelenebilir. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz sezonu kokusudur. Tene özgürce sıkılabilir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmaktadır. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülmektedir.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinze en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


24 Nisan 2015 Cuma

Judith Leiber- Topaz EDP / 2011















Judith Leiber- ABD merkezli mücevherat firması olarak çanta, parfüm, gözlük, cüzdan gibi ürün gamlarına sahiptir. New York, California, Las Vegas, Atlanta gibi kentlerde butik mağazalar açmış...

Markanın kadın kokusu olarak tanıtılan Judith Leiber- Topaz parfümünü değerlendireceğiz. Tatlımsı, dumanlı ve tropikal vurgular içinde odunsu, meyveli ve çiçeksi aromalar mevcuttur. Oryantal- çiçeksi grubunda gösterilmektedir. Notaları şöyle açıklanmış=

Üst= Bergamot, kivi, siyah kuş üzümü, mango.

Orta= Yasemin, zambak, gül, menekşe yaprakları, buhur / tütsü, mür yağı, su zambağı ylang ylang yağı;

Alt= Misk, paçuli, öd ağacı, vanilya, öd ağacı ( gayakum ), sedir ağacı, sandal ağacı.

Modern tatlı turunçgil- tropik kırmızı meyve kombinasyonu ile açılmaktadır. Sıcak, tatlı ve egzotik rayihalar bulunuyor. Devamında kremsi yumuşak çiçeksi notalar ( yasemin, zambak, gül, menekşe, ylang ylang, mimoza ) sahne almış. Kapanış ve tenden ayrılış da odunsu notalarla olmaktadır. Burada tütsü, paçuli, sedir ağacı fark edilmektedir. Sıcak ve kremsi misk ve amber de bunlara eşlik eder. Son bölümü Arap etkili ve Doğulu nüanslarla şekilleniyor.

Notalar gayet dengeli ve akışkandır. Harman lüks, şatafat ve debdebeyi işaret ediyor. Başlangıçta tropikal meyve- kırmızı meyve uygulamasıyla modern parfümlere bir yönelişten bahsedilebilir. Ortalarda ve özellikle sonlarda oryantal çiçek kullanımı ve tütsü, misk, öd ağacı, paçuli gibi bileşenlerle geleneksel Arap kokularına atıf yapılmıştır.



Koku düzlemi= Turunçgil/ kırmızı meyve- çiçekler- odunsu notalar- amber ile olmaktadır. Aslında orta katmandan sonlara doğru baharatlı tonlar da hissediliyor= Tarçın benzeri his var. Misk, mür yağı, paçuli, tütsü sıralaması baharat hissiyatı veriyor.

Derinlik ve konfor çizgisi= Tütsü- amber/ misk- öd ağacı ile biçimlenmektedir. Buna odunsu notaların geneli eklenebilir. Kalıcı, güzel, lüks ve kaliteli bir yönelim olmuş.

Tene yerleşip kuruması öd ağacı, amber, mür, zambak, menekşe gibi notalarla oluyor. Tene yakın duruyor. Fark edilirliği bu çizgide çok yüksektir. Tenimde iki gün kalıcılık yaptı. Kıyafette öd ağacı, amber, tütsü, sedir ağacı daha çok fark ediliyor. Sonbahar- kış dönemine daha yakındır. Serin yaz akşamları da uygulama alanı bulur. Dengeli sıkılmalıdır. Kuvvetli ve yoğun aromalar var. Davet, kokteyl ve gece gezmeleri için idealdir. Erkek kullanımına yakın tarafı odunsu notalar ve geleneksel Arap notalarını sentezleyen son bölümüdür. Bazı kişilerin yaşam boyu vazgeçemeyecekleri bir parfüm olma potansiyeli gösteriyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/

22 Nisan 2015 Çarşamba

Tom Ford- Violet Blonde EDP / 2011























ABD' li moda markası Tom Ford' un, daha ziyade kadın kullanımına yönelik bir parfümünü inceliyorum= Tom Ford Violet Blonde. Kadınsı çiçekler, misk, odunsu notalar dikkat çekiyor. Odunsu- çiçeksi/ misk grubuna sokulmuş. Harmanı=

Üst- mandalina, pembe biber, menekşe yaprakları,

Orta- iris, yasemin, süsen kökü,

Alt- vetiver, misk, sedir ağacı, benzoin, süet...

Parfümün menekşe temalı olması istenmiş. Orta notalarda, menekşe ve kadınsı çiçeklerle tene yerleşmektedir.

Biber ve mandalina harmanlı asitli bir açılış yapıyor. Sonra menekşe- deri kombinesi gelmekte.

Devamında kadınsı ve tozlu- pudralı çiçekler var= Menekşe, yasemin ve süsenle tene yerleşmekte.

Bu hissiyat sürerken, yasemin ve süsenle, parfüm yumuşamaya başlıyor. Tene oturup kuruyor.

Genel olarak odunsu notalar ( sedir ağacı ) ve miskle de kapanışı yapmakta.

Ayrıntılara inelim...

Açılış erkeksi tarzda olmuş= Biber ve aromatik- yeşil mandalina ile sıcak ve sofistike başlangıcı var.

Kadınsı ve yoğun pudralı çiçekler makyaj çantası hissi veriyor. Burası markanın Black Orchid parfümüne benziyor.

Kadınsı çiçeklerle tene yerleşirken, deri notasını da bunlara katabiliriz.

Notalarda bir dengesizlik, aşırılık hissetmedim. Yoğun ve tozlu kadınsı çiçeklere tahammül edilebilir.

Ben en fazla mandalina- biber açılışını beğendim.



İlk sıkıştan sonra notalar çok çabuk akıyor ve tene yerleşiyor. Odunsu misk notaları da bunlara karışıyor.

Kalıcılık değerleri yoğun pudralı çiçeklerden itibaren yükselmekte. Tenimde kalıcılığı kuvvetli olarak 12 saate yaklaştı. Fark edilirlik ise, başlangıçta başarılı olmakta. Sonra giderek sönüyor.

Sonbahar- kışa daha yakın bir kullanımı var. Menekşe teması ve yoğun pudralı çiçekler, akşam ve gece kullanımına yönelik olduğunu düşündürüyor. Bu aromalardan dolayı dengeli sıkılmalıdır. Davet ve resmî toplantı için uygundur.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Nisan 2015 Salı

18 Nisan 2015 Cumartesi

Azzaro- Azzaro Pour Homme L' Eau EDT / 2011



























Azzaro- Fransız parfüm markasıdır. Azzaro- Azzaro Pour Homme gibi klasikleşmiş bir kokunun daha fresh ve yumuşak versiyonu olan Azzaro- Azzao Pour Homme L' Eau, bugün inceleyeceğimiz parfümdür.

Aromatik baharat, narenciye, çiçeksi notalar, odunsu notalar bu parfümü tanımlıyor. Aromatik- fujer grubunda gösteriliyor. Harmanı şöyle=

Üst- greyfurt, limon, Amalfi limonu,

Orta- lavanta, sardunya,

Alt- vetiver, misk, sandal ağacı, paçuli.

Genelde dengeli bir tatlımsılık var. Aromatik notalardan gelen bir ekşimsilik ve burukluk da mevcuttur.

Açılış aromatik ve ekşimsi limon ve greyfurt harmanıyla olmakta. Bunu tatlımsı lavanta ve biraz pudralı ve sofistike sardunya ve leylak gibi erkeksi çiçeksi notalar takip etmiş. Tene oturmaya başladığı son bölümde de odunsu notalar ve amber bulunuyor. Burada aromatik ve yumuşak baharatlar ( kakule, muskat, tarçın ) var. Odunsu notalarla ( sedir ağacı, vetiver, paçuli ) baharatlar iç içe geçmiş. Aromatik tarz, parfümün açılış ve orta notalarını domine etmiştir. Limon- lavanta- sardunya çizgisinde hem aromatik, hem de fujer nüanslar vardır. Erkeksi ve olgun çiçekler beğenimizi kazandı. Açılışta bir sabunsu biçimlenme de var.

Genelde sade, basit, gösterişsiz bir harman ve dengeli ve rafine aromalar takdir edilmektedir.

Tene yerleşip güzelleşmesi odunsu notalar ve amberle olmakta. Yumuşak ve nispeten tatlı bir amber var. Hatta bir yerlerden tütün rayihası da almaktayım. Son bölüm çok rafine ve temiz bir tütün- odunsu katman biçiminde kendini gösteriyor.

Azzaro- Azzaro Pour Homme' un yoğun ve baskın yapısı, bu versiyonda başarılı şekilde ehlileştirilmiş. Sivri köşeleri törpülenmiş.

Günlük kullanıma uyar. Dozaj konusunda yalnızca, paçuli, amber, lavanta gibi notalara dikkat edilmelidir. Bu nedenle beş- altı fıs yeterli olur. Yukarıda saydığım aromalara dikkat edilirse, ferah, temiz, sorunsuz bir kullanım olur.

Sabah sıkılması tavsiye edilmez. En iyi sonuç öğleden sonra ve akşam alınır. Aslında serin havada iyi gider. Gece kullanımı için uygundur ve bu devrede davet ve kokteyllerde övgüler alırsınız.

Koku karakteri düz bir çizgide gidiyor, çok değişmiyor. Tene yakın duruyor ve kurumaya başlıyor. Fark edilirliği ilk üç saat güçlüdür. Sonra tene oturur. Kalıcılığı tenimde 10 saate değin sürdü. Hafif, fresh, taze limonlar ve aromatik notalar beğenilecektir.

Koku - 4 Kalıcılık - 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Nisan 2015 Perşembe

Paco Rabanne- One Million' ın Gündelik Hayatımıza Etkileri / makale





Herhalde, parfüm dünyasında, One Million kadar tartışılan ve konuşulan bir parfüm yoktur...

Fransız markası Paco Rabanne' nın 2008 yılında piyasaya sürdüğü One Million, kimilerine göre bir fenomen, kimilerine göre piyasa işi sıradan bir koku olarak değerlendirilmekte...

Ben ise, One Million ile ilgili daha önceki yorumlarımda, bu parfümü modern tatlı baharat parfümlerinin öncüsü olarak vasıflandırmış ve önemli bir parfüm katında gördüğümü ifade etmiştim.

Neler söylemedik ki One Million için...

Kimileri gece kulübü kokusu dedi... Kimileri hayatımın parfümü dedi... Kimileri ''ucuz, sentetik, yapay, basit'' dedi... Kimileri ''One Million' a laf edecek adamın alnını karışlarım'' dedi...

İnsan zihninde ve ruhunda bu denli alâkasız çağrışımlar yapan ve insanları bu denli aşırı uçlara sürükleyen bir parfüm görmedim.



O zaman, neden ha bire bu parfümü kullanıp duruyoruz ?

Bir numarası mı var ? Bir büyüsü, tılsımımı var ? Muhteşem ya da aykırı bir kokusu mu var?

Sözün kısası, One Million, çok çeldirici ve üzerinde fikir birliğine varılamayıp anlaşılamayan bir parfümdür.

Ama gelin, biraz odak noktamızdan uzaklaşalım...

Bu aralar, kendime, basit bir parfüm yapmak merakına kapıldım. Evde parfüm yapımı teknikleri üzerine, internetten okumalar yapıyorum. Kitapçılarda bu konuyla ilgili pek kaynak bulamadım. Bitki, çiçek ve amber esansları satın alıp, küçük bir şişede karıştırıp, kendi parfümümü üretmeye niyetlendim.

Geçen gün de, bu amaç için, Hacı Bayram Camiî' ne yakın olan kitapçılar çarşısına uğradım. Oradaki dükkânlarda teşhir edilen esansları kokladım ve değerlendirdim. Parfümle uğraşıp, onunla ilgili yazı yazıp da, Hacı Bayram' a uğramamak gibi bir şey olmaz. Aynen daha öne nasıl Harvey Nichols' a, Kentpark' a uğradıysam...

Dedelerimizin kullandığı esansları bilirsiniz. Biz onlara hacı yağı diyoruz. Bu, genellikle bir küçümseme, basit görme ifadesidir. Çocukken bize, onların hacıdan gelen yağlar olduğu söylendi. Dedemiz bize bu esanslardan sürdü. Çok yağlı, çok yoğun şeylerdi. Koyu bir renkleri vardı. Küçük, basit şişelerdeydi. Annemiz ise, '' bir daha böyle kötü kokular sürme. Dedene söyle, sana sürmesin. Bir daha bu kokuları sürdüğüne şahit olmayacağım...'' derdi. Biz de, '' bana ne, bana ne, sürcem işte...'' diye diklenirdik.




O hacı yağları işte, çok geç keşfettiğimiz, ama aslında bizde eskiden beri bulunan bir sevgiyi açığa çıkardı=

Amber ve miske olan sevgiyi ve de tutkunluğu...  O, hacı yağı dediğimiz şeyler işte, amber ve miskten başka bir şey değildi. Ve bunu çocukken bilmiyorduk, bize söylemediler. Hacı yağı mı ? Tu kaka!... Onlar pis (!) şeylerdi. Yabanîydi. Yasaktı. Kötüydü.

Oysa bugün, neredeyse bütün firmalar Doğu kültürüne göndermeler yapan amber temalı parfümler üretiyorlar. Amber ve miskin değeri böylece anlaşıldı ve teslim edildi.

Dede figürüyle ilişkilerimiz ve hacı yağlarıyla olan tanışıklığımız böyle garip bir maceraydı...

One Million da, aynen bu hacı yağları gibi, günlük hayatımızın bir parçası oldu.

Ne var ki, dedelerimize herhalde bir teşekkür borçluyuz. Parfümlerle bizi ilk defa tanıştıran ve bize parfüm sevgisini aşılayan onlar oldular. Şimdi, onlardan bu gök kubbede hoş bir sedâ yankılanıyor- o kadar.

One Million fenomenini de ben, hacı yağları ile ilişkilendirerek değerlendirmek istiyorum...

One Million, elbette dünyanın en iyi parfümü değil. Daha iyileri de var. Ne var ki, muhteşem bir parfüm olması gerekmiyor. Kokusunda bazı aksaklıklar da var. Ama bunları pek önemsemiyorum.

One Million, bizim kültürümüze çok yakın bir koku olduğu için bu denli sevildi ve tutuldu. Onda olan her şey, bizde de var. Her yerde en çok aranan ve talep edilen parfüm One Million oldu. Bu olgu, amber temalı parfümleri aramamıza benziyor. Amber kültürü, denilebilir ki, bize dedelerimizden miras kalmıştır. Zaten, her ne arıyorsan, o sende vardır. Sende olmayan bir şeyi arayamazsın. One Million' a çok kolay ulaşıyoruz. Her açık parfümcüde esansı var. Artık hayatımızın bir parçası oldu. Marketten ekmek alır gibi, One Million alıyoruz. One Million, kendini kullandırıyor, reklama ihtiyacı yok.




One Million' a koku karakteri olarak çok benzeyen parfümler, mesela Osmanlı saray ve konaklarında da kullanılıyordu. Fatih' in, Kanunî' nin kokuları bu cümledendir. Osmanlı günlük yaşamında ve protokolünde, çiçek yağlarıyla dengelenmiş tatlı baharatlı esanslar revaçtaydı. One Million' da da tatlı baharatlar var. Bu tip kokuları Fatih Sultan Mehmed, kubbe altı toplantılarında da kullanıyordu.

Yani, One Million' un kokusu, atalarımızdan gelen genetik bir miras gibi bize kalmıştır.

One Million deyince, aklınıza ne geliyor ?

Benim aklıma duvara asılmış otantik kilimler, köy evlerinin tabanını kaplayan yörük halıları, gene köy evlerindeki alçak sedirlerin üstüne örtülen kilimler, eskiden mutfaklarımızı süsleyen bakır kap- kacaklar, siniler, tepsiler geliyor.



One Million deyince, annemin yemekli kabul günlerini hatırlıyorum. Hamur işleri, salatalar, kısırlar, mercimekli köfteler, kurabiyeler ve kekler hazırlardı. Misafir arkadaşlarına çay ve kahve ile ikram ederdi. Biz de okuldan gelince, bu ziyafete konardık. Daha kapıdan girerken, güzel kokular etrafı sarardı. Sofra takımları, pastalar, börekler... gözümüze altın gibi parlaklık saçıyordu. One Million' ın külçe altın gibi şişesi...

One Million bize sevdiğimiz, hoşlandığımız, özlemini çektiğimiz şeyleri hatırlatıyor. Lüks, konforlu, keyifli, ama günlük hayatın içinde bir yaşamı hatırlatıyor. Bizde güzel ve olumlu duygular, anılar bırakıyor. Çay gibi, su gibi, ekmek gibi sevdiğimiz ve ihtiyaç duyduğumuz bir şey...



One Million, bugünün modern bir Hacı yağı kokusudur. Çünkü, artık gündelik hayatımıza etkisi ve bizde uyandırdığı düşünce ve hatıralar bakımından, eskinin hacı yağlarının yerini tutmuştur. Önemi de buradan kaynaklanmaktadır.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html 

7 Nisan 2015 Salı

Diptyque- 34 Boulevard Saint Germain EDT / 2011






















34- Boulevard Saint Germain / Paris Fransa, Diptyque markasının genel merkezinin adresi olarak geçmekte. Parfümün ismi de buna atıf yapıyor.

Diptyque- 34 Boulevard Saint Germain adlı parfümü yorumlamak istiyorum. Diptyque BSG, çiçeksi- şipre grubunda gösterilmiş. Ne ki, bence odunsu/ çiçeksi- misk veya odunsu- baharatlı gruba girebilir. Sıcak ve tatlı baharatlar, odunsu bazlar, çiçekler ve otsu tonlamalar bu parfümü şekillendirmektedir.

Üst- turunçgiller, kuş üzümü, yeşil bitkiler, köknar yaprağı, pembe biber, karanfil, kakule, tarçın;

Orta- iris, sardunya, sümbülteber, gül, menekşe;

Alt- odunsu notalar, reçineler, okaliptüs.

Harman böyle açıklanıyor. İlk anda, biraz keskin biçimde sıcak baharatlı ve meyveli ( ahududu, kuş üzümü ) yapısal düzen fark ettim. Sonra hemen tenime yerleşti ve aromatik otlar sahne aldı.

Tatlı, yumuşak ve sıcak baharatlardan kakule- tarçın, karabiber ve yanında karanfili tahmin ettim. Güzel, hoş ve sofistike bir baharat yorumu olmakta. Arada belki kırmızı meyveler var. Tene yerleşme döneminde aromatik otlar belirginleşiyor ve baharatlı katman şu şekle giriyor=

- Baharatlı gül,

-Biberli kakule / zencefil ve karanfil.

Itırlı- biberli baharatlar en yüksek düzeyde bir beğeni ve takdir hissini harekete geçirmektedir. Başlangıç ve özellikle orta katman tan manâsıyla bir baharat şölenidir. Ve bence baharatlar parfümü domine ediyor.




Devamında baharatlar yumuşak tona çevriliyor ve aromatik baharatlar haline geliyor. Baharatların içine aromatik otlar ( okaliptüs, nane ) karışmış.

Sonrasında menekşe ve sardunya, biraz daha pudralı biçimde kendini gösteriyor. Oysa, ilk anda tatlı ve yumuşak çiçekler ( gül ) vardı. Parfüm odunsu reçineler, vanilya ve tütsü çizgisinde tatlı ve kremsi olarak kapanışı yapmaktadır.

Dengeli bir tatlılık içinde notalar katmanlaşmış. Yani, örneğin orta katmanda baharatların ağırlık merkezini oluşturduğunu görüyoruz. Aromalar dengeli ve uyumludur.

Koku düzleminde meyvemsi baharatlar, aromatik otlar/ tatlı baharatlar, çiçeksi vurgular, odunsu bazlar, vanilya ve tütsü vardır. Rafine, akışkan ve tene çabuk oturan aromalar var.

Derinlik ve konfor noktasında biberli kakule/ zencefil, baharatlı gül, karanfil, odunsu notalar ve tütsü bulunmakta. En beğendiğimiz ve takdir ettiğimiz bölüm burasıdır. Kalıcı, güçlü, kaliteli ve zengin bir baharat harmanı var. Bunun aromatik baharatlara çevrilmesi de çok hoş olmuş.

Bu haliyle soğuk havalar, sonbahar- kış dönemi ve akşam parfümü olacaktır. Dengeli sıkılırsa, baharatlı kısım rahatsız etmez. Günlük kullanıma uyar. Öğleden sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Davet, kokteyl ve gece gezmeleri için idealdir. Kalıcılığı bir güne yakındır. Ve tende, uzun süre sonra hafifçe eser. Kuvvetli bir fark edilirliği var. Bu yüzden üç- dört doz yeter.

Koku- 4 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Nisan 2015 Pazar

Estêe Lauder- Sensuous Noir EDP / 2011

























Estêe Lauder- ABD merkezli kozmetik markasıdır. Bu markanın bayan kokularından, Estêe Lauder- Sensuous Noir isimli parfümü değerlendirmekteyiz. Kremsi yumuşak, sıcak, keskin ve tatlı yapıdadır. Çiçekler ve balımsı reçineler baskındır. Baharatlar pek etkinlik göstermez. Odunsu notalar da parfümün biçimlenmesine yardımcı olur. Oryantal- odunsu kategorisinde gösterilmektedir.

Üst- yasemin, kakule, baharat çeşnisi,

Orta- paçuli, gayakum ağacı, zambak, çam iğneleri,

Alt- amber, benzoin, vanilya, bal.

Estêe Lauder- Sensuous Noir- kremsi- yumuşak beyaz çiçeksi notaların baskın olduğu bir açılışa sahiptir. Bunlar karabiber destekli yasemin, gül, şakayık ve zambak olarak tahmin ediliyor. Çiçekler keskin ve parlak yapıdadır. Orta bölümde yumuşak çiçekler koku hissiyatı olarak devam ederken, buna kremsi paçuli teması katılıyor.

Açılış ve orta katmanın koku toplamı olan yumuşak baharatlı- kremsi paçuli temalı beyaz çiçekler, modern kadınsı tarzıyla beğeniliyor.

Son bölümü kısaca şöyle formüle edelim : Balımsı reçineler ve ve vanilya. Amber de olabilir. Yumuşak ve kremsi yapı devam ediyor. Fakat balımsı reçineler tatlılığı yükseltiyor. Hemen ekleyelim= Tene dengeli sıkılmalıdır. Çok sıcakta ve sabahleyin kullanılmamalıdır. Bu uyarılara dikkat edilirse, günlük kullanımda ve sosyal ortamlarda kendine yer bulacaktır.

Estêe Lauder- Sensuous Noir isimli parfümün aslında bütün notaları ile tek parça- katman oluşturabilir. Bir bütünlük ve sağlamlık görülmekte. Tene hızlı biçimde oturması, bütün notaların tek parça- yerleşimiyle oluyor. Zaten balımsı reçinelerle de tene yakın kalıyor. Daha ziyade sonbahar- kış mevsimi, soğuk havalar ve akşam saatleri için düşünülecektir. Fark edilirlik ilk başta yoğundur, sonra sakinleşir. Çabuk terleyen yağlı tende, yapışkan reçineler ve vanilyanın etkisiyle gün boyu kalmaktadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Nisan 2015 Çarşamba

Histoires de Parfums- Ambrarem Eau de Parfum Absolu / 2011






Histoires de Parfums- Fransız parfüm markasıdır. Bu markanın Edition Rare ( nadir baskı ) koleksiyonundan, Histoires de Parfums- Ambrarem Eau de Parfum Absolu isimli parfüm değerlendirilecektir. Amber temalı ve Doğu etkili bir parfümdür. Koyu, tozlu, az tatlı, kuru, kremsi, yumuşak ve yağlı aromalar vermektedir. Öd ağacı, ahşap notaları, çiçekler, deri ve hayvansal notalar koku karakterine etki ediyor. Oryantal grupta gösterilmektedir.

Üst- elemi reçinesi, pembe biber,

Orta- iris, safran, öd ağacı,

Alt- sandal ağacı, amber, vanilya, kunduz yağı ( civet ).

Histoires de Parfums- Ambrarem Eau de Parfum Absolu- pembe biber tandanslı tatlı- biberli baharatlar ile başlamaktadır. Sonrasında Arap etkili çiçekler gelmekte. Koyu ve tozlu erkeksi çiçekler iris- safran olarak düşünülüyor. Bunu takip eden hissiyat, kuru ahşapsı notalardır. Bunlar da öd ağacı ve sandal ağacı olarak açıklığa kavuşuyor. Ahşap vurgularına tütsü katılıyor. Son bölümde ise, kremsi ve yumuşak amber önemlidir. Yağlı deri ve misk yağı biçiminde hayvansal notalar kapanışı yapacaktır.

Histoires de Parfums- Ambrarem Eau de Parfum Absolu- iris, safran ve hayvansal misk ile klasik Arap etkisini sürdürüyor. Amber, tütsü ve ahşap aromaları ile Doğu etkisini yansıtmakta. Erkeksi çiçekler & ahşap notaları ve amber teması & hayvansal içerikler harmanlanmış haldedir.

Koku düzlemi= Tatlı- biberli baharatlar, koyu ve tozlu erkeksi çiçekler, kuru ahşap notaları & tütsü ve hayvansal notalardır. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanır. Nota geçişleri başarılıdır. Yalnız yağlı ve yapay hayvansal notalara -ki özellikle böyle kullanılmış- dikkat edilmesi ve dengeli sıkılması gerekir.

Derinlik ve konfor çizgisi= Amber teması, ahşap notaları, tütsü ve baharatlardır. En beğendiğimiz ve takdir ettiğimiz aromaları böylece sıralamış olduk. Bu eksende kalite, ihtişam ve kalıcılık üst seviyede bulunuyor. Amber temasının, orta bölümde kuru ahşap vurgularını desteklemesi ve kapanışta da hayvansal notaları yumuşatması, düşüncemizdeki kalite algısını zirveye çıkartıyor...

Histoires de Parfums- Ambrarem Eau de Parfum Absolu- yavaş bir akışkanlıkla, iki saat içinde karakterini buluyor. Hayvansal vurgularla tene yapışıyor ve yakın duruyor. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Daha ziyade konsept ve koleksiyonluk bir kokudur. Akşam vakti, soğuk havalar ve sonbahar- kış için idealidir. Fark edilirlik her zaman güçlüdür. Yağlı ve çabuk terleyen tende, dört gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapar.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html