31 Ağustos 2013 Cumartesi

Comme des Garcons- Incense Ouarzazate EDP / 2002



























Japon yarı niş parfüm markası Comme des Garcons; İslam sanatına, Arap baharatlarına atıf yapan bir parfüm üretmek istemiş= Comme Des Garcons İncense Ouarzazate...

Ouarzazate= Çöl savaşı. Fas' ta tarihî önemi olan küçük kasaba.

Oryantal- ağaçsı parfümün notaları şöyle verilmiş=

Misk, vanilya, yeşil çay, yasemin, öd ağacı, anason, karabiber, kırmızı meyveler, tütsü, muskat, adaçayı, laden bitkisi, kaşmir ağacı...

Harmanı klasik Arap- Doğu etkisini düşündürüyor. Arap deyince, öyle aklınıza yoğun, bunaltıcı, sert bir parfüm gelmesin. Gayet yumuşak, rafine, dengeli, tatlımsı, sakin bir koku karakterini yansıtmakta. Özellikle tene yerleşince, daha da yumuşak hale geliyor.

Genel hissiyat baharat, odunsu notalar, yeşil bitkiler ve dumanlı rayihalar biçiminde özetlenebilir.

Amber, aromatik otlar ve tatlı kırmızı meyvelerin olduğu başlangıçtan bahsedelim. Yumuşak, ferah, dinamik ve genel beğeniye hitap eden bir açılış yapmış. Sonra tatlımsı baharatlar ve tütsü sahne alıyor. Kapanış ve tenden ayrılış bölümünde ise; gene yeşil notalar, tütsü, reçinemsi rayihalar ve yumuşak odunsu notalar bulunuyor.

Kapanıştaki dumanlı rayihalar; tütsü- laden kaynaklı olmalıdır. Bir ara reçine hissettim; o da laden bitkisi etkilidir. Aslında karakter yapısı amber- tütsü- aromatik otlar olarak değerlendiriliyor.

Koku düzlemi= Amber, otsu rayihalar, meyveler, baharatlar, tütsü ve odunlar. Genelde bütün notalar grup halinde alınıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Amber- tütsü- yeşil notalar- tatlı baharatlar- odunsu notalar. Burası kalıcılık, kalite ve güzellik değerlerini veriyor. Tene oturup güzelleşmesi baharat ve odunların senteziyle mümkün olmakta.

Sentetiklik, yapaylık, rahatsız edici ayrıntılar yok. Notalar akışkan, iç içe, temiz bir biçimde alınıyor. Hoş, sevimli, kaliteli bir parfüm olmuş. Notalarda bir oturmuş, olmuş, ağırbaşlı hava seziliyor.

Tenimde kalıcılığı yeterli düzeyde oldu= Yumuşak notalar ve hafif esintiler ile 10 saate yakın durdu. Her mevsim kullanılabilir. Çok sıkılsa da rahatsız edecek gibi değil. Çünkü, yumuşak bir parfüm... Günlük kullanımda tazelenebilir. Her ortamda; davet, kokteyl, kır gezisi vs. kullanılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçebilir ve beğenerek kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

29 Ağustos 2013 Perşembe

Clive Christian- 1872 For Men EDP / 2001

 















Clive Christian- İngiliz kraliyet niş parfüm markasıdır ve Londra merkezlidir. Kokularında pahalı ve lüks malzeme ( gül ve zambak öz yağları ) kullanıyor. Ayrıca gene Arap tandanslı misk ve baharatlar kullanılıyor. Arap yağları ve baharatları çok kaliteli ancak damıtma ve öz sularının çıkarılması çok zahmetli işlemler gerektiren bileşenlerdir.

Bugün Clive Christian 1872 For Men isimli parfümü yorumlamayı düşünüyoruz. Çam esintileri, lavanta, aromatik otlar, turunçgiller, çiçeksi notalar, meşe yosunu, misk, amber ve odunsu notalar barındırıyor. Tatlı, biraz sabunsu, yumuşak, ferah ve serin yapıdadır. Turunçgil- aromatik kategorisinde gösterilmiştir.

Üst- turunç yaprağı, misket limonu, greyfurt, şeftali, bergamot, biberiye, lavanta, ananas, kasnı otu sakızı, karabiber, mandalina, muskat,

Orta- adaçayı, kadife çiçeği, frezya, siklamen, yasemin,

Alt- sedir ağacı, misk, amber, buhur, laden otu, paçuli.

Clive Christian- 1872 For Men isimli parfümü, yeşil koku grupları üzerinden değerlendirmek istiyorum. Çünkü, yeşil- bitkisel rayihalar hatta parfümün tamamını domine etmiş görünüyor. Bu yeşil koku grubu, aynı zamanda tatlımsı, ferah ve enerjiktir. Başlangıçtan sona kadar çam esintileri, lavanta, turunçgiller ( limon, bergamot, misket limonu, mandalina ), erkeksi tarzda çiçeksi notalar ( siklamen, yasemin, frezya, sardunya ), meşe yosunu ve odunsu notalar (sedir ağacı ve paçuli ); bunların hepsi yeşil koku grubuna dahildir. Tek istisna, meşe yosunu ve paçuli arasındaki tatlı misk- amber kombinesidir.

Clive Christian- 1872 For Men isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Çok hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Fark edilirliği de tene yakın durmasıyla belirleniyor. Tene yerleşmesini takip eden yarım saat içinde önce yeşil kokan lavanta, sonradan  bir miktar sabunsu hale geliyor. Aslında, parfümde çam esintilerini oluşturan aromatik otlar ( biberiye, adaçayı, kişniş ) vardır. Günlük kullanımda tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği arttırılabilir. Tene özgürce sıkılabilir. Ben bu parfümün, Ralph Lauren- Polo Classic isimli parfümün daha yumuşak, aromatik, rafine ve centilmen versiyonu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ralph Lauren- Polo Classic isimli parfümdeki ağır ve ağdalı çam kozalağı ve çamsı odunsu notalar kokusunun yerine, burada ( Clive Christian- 1872 For Men ) biraz daha yeşil ve ferah kokan çam esintileri ve enerjik turunçgiller bulunuyor. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uyar. Yapaylığa pek rastlanmaz. Nota geçişleri başarılıdır. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülür.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Ağustos 2013 Pazar

Serge Lutens- Datura Noir EDP / 2001



























''Bazıları bu kokunun sizi büyüleyeceğini, deli edeceğini söylüyor.''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız parfüm ve kozmetik firmasıdır. Bugün, Serge Lutens- Datura Noir isimli parfümü inceleyeceğim. Sümbülteber temalı bir koku olduğuna değiniliyor. Yumuşak ve kremsi çiçekler, meyveler, vanilya ve badem aromaları var. Tatlı, koyu, pudralı ve bir miktar tozlu rayihalar veriyor. Oryantal- vanilyalı grubunda gösteriliyor. 

Serge Lutens- Datura Noir- mağazadaki ilk denemelerime göre, tatlı, yumuşak ve pudralı kokular verdi. Kadınsı çiçekler algıladım. Bu çiçekler genelde sabunsu ve biraz tozluydu. Koku karakteri itibariyle Thierry Mugler- Alien parfümünü andırıyordu.

Hindistancevizi, sümbülteber, tonka fasülyesi, badem, limon çiçeği, mandalina, misk, osmanthus, kediotu, mür yağı, vanilya ve kayısı aromaları verilmiş.

Serge Lutens- Datura Noir- sümbülteber merkezli tozlu ve pudralı çiçeklerle açılıyor. Bu kadınsı çiçekler aynı zamanda sabunsudur. Kediotu ve iris tarzında çiçekler tahmin ettim. Bununla beraber, kremsi ve sütlü meyveler bu tozlu açılışı yumuşatmış. Ahududu, kuş üzümü gibi tatlı meyveler var. Sonra çiçekler daha yumuşak ve kremsi yapıya çevriliyor. Yasemin ve portakal çiçeği olabilir. 

Orta bölümde sıcaklık ve tatlılık artıyor. Yumuşak ve tatlı çiçeklere şekerli vanilya katılıyor. Vanilyaya badem eklemlenmiş. Kremsi meyveler ( kayısı ) gene var. Tatlı vanilya ile tenden ayrılıyor. Sade, basit ve minimalist koku tasarımı yapılmış. Kokusu çok değişmiyor, düz çizgide gidiyor. 

Serge Lutens- Datura Noir- gene de dengeli tatlılık, uyumlu aromalar ve hızlı akışkanlık veriyor. Rafine ve temiz hissiyatıyla yaz mevsimine, günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyar. Tene uygulama açısından da sorun yaratacağını sanmıyorum. Özgürce sıkılabilir. Orta bölümdeki yumuşak çiçekler ve genelde tatlı meyveler tropik esintiler yapıyor. Kalıcılık ve fark edilirlik, kaliteli bir kolonyanın biraz daha üstünde performansla belirleniyor. Tene yakın durmakta. Ne ki, ilk anda yüksek fark edilirliği var. Sonra yumuşayıp tene yerleşir. Günün büyük bir bölümünde hafif esintilerle tende kalıyor.
Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Ağustos 2013 Cuma

Frederic Malle- Cologne Bigarade Extrait De Parfum / 2001




























Frederic Malle- Fransız parfüm ve kolonya firmasıdır. Bugün, Frederic Malle- Cologne Bigarade isimli parfümü inceleyeceğiz. Tasarımcısı Jean- Claude Ellena olarak geçiyor. Turunçgiller, çiçeksi notalar, yeşil bitkiler ve odunsu notalarla şekilleniyor. Tatlımsı, tozlu, yumuşak ve kremsi tonlamalar yapıyor. Turunçgil- aromatik grubunda gösteriliyor.

Cologne Bigarade, ağaç kavunu kolonyası anlamına geliyormuş.

Üstte portakal, ortada gül, alt notada sedir ağacı, çimen ve saman aromalarına yer verilmiş.

Frederic Malle- Cologne Bigarade- tuzlu ve enerjik turunçgillerle açılıyor. Mandalina ve portakal biçiminde tahmin ediyoruz. Bunu yeşil kokan yumuşak çiçekler takip ediyor. Gül ve lotus olabilir. Bu arada turunçgiller de etkisini sürdürerek, daha tatlımsı- meyveli hale geliyor. Orta katmanda çiçeklerin geri planında, yeşil bitkiler var... Son bölümde sedir ağacı tandanslı yumuşak odunsu notalarla kapanış olmakta.

Frederic Malle- Cologne Bigarade- ismine binaen turunçgilli- çiçeksi bir kolonya gibidir. Fark edilirlik ve kalıcılık buna göre düşünülmelidir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalır. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uyar. Aromalar harman halindedir ve iç içe geçmiştir. Tene özgürce sıkılabilir. Kokusu sade, basit ve çok değişmeyen yapıdadır. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Afrika Rüzgarı : Van Cleef & Arpels- Zanzibar EDT / 2001


 


























doğu etkili parfüm




Van Cleef & Arpels markasıyla ilgili ne biliyoruz ?



Fransız parfüm, saat, mücevher markası. Değerli taş üretiminde uzman. 1896 yılında Charles ve Alfreld Arpels kardeşler tarafından kurulur. İlk mağazası 1906 yılında açılır. 1909- 39 yılları arası butik açılışları olur. 1947 yılında New York butiği açılır.



Van Cleef & Arpels- Zanzibar parfümünü değerlendirir misiniz ?



Odunsu- baharatlı bir koku. Aromatik, narenciye, odun ve baharat esansları var. Harmanı sade tutulmuş=

Üst- kişniş, kakule, limon;

Orta- zencefil, karanfil, biber, limon;

Alt- amber, sandal ağacı, vetiver.

Canlı turunçgiller ( limon, bergamot ) ve tatlı baharatlarla açılıyor. Parfüm kuruyup tene oturunca; baharatlı kakule, karabiber, zencefil, tatlımsı karanfil, tatlımsı amber ve sandal ağacı notaları seçilmekte. Son kısımda ahşapsı notalar ve tütsü rayihaları var.

Koku düzlemi= Turunçgil- baharatlı katmanlar- amber- sandal ağacı- vetiver.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlı notalar- amber- koyu ahşap notaları.

Tenden amber ve ahşap notalarıyla ayrılıyor. Bir güne yakın kalıcılık var. Sonbahar- kışa uygun kullanımı var. Dengeli dozajlanmalı. Çünkü, esansları kuvvetli olmuş. Sentetiklik ve rahatsız edici bir şey yok. Aromalar lüks, kaliteli ve doğal verilmiş. Notalar dengeli ve akışkan olmuş. Narenciye ve odun temaları ile Terre D' Hermes; baharatlı tonlarla Rochas Men ve YSL La Nuit etkileri hissedilmekte.



Van Cleef & Arpels- Zanzibar' ı duygu dünyanızda nasıl konumlandırıyorsunuz ?




Afrika' nın doğu kıyısına yakın bir ada olan Zanzibar' dayız. Egzotik ağaçlar, kırmızı kumlar, lacivert deniz... Doğa bize bütün harikalarını sunuyor. Akşam yaklaşıyor. Batmak üzere olan güneşin kızıl ve turuncu renkleri egzotik bir panaroma yaratmış.




Zanzibar, Tanzanya' ya bağlı bir adadır. Baharat üretimi ve turizmle tanınmıştır. Şiraz' dan gelen göçmenler, burada bir şehir/ yönetim birimi kurmuşlar. Ada, önceleri Umman Sultanlığı' na bağlıydı. Sonra İngiliz sömürgesi oldu. Zangi bar; Farsça ''zencilerin sahili'' demektir.



 Sahilde, kamp ateşinin etrafında toplanan yerli halkın yemek davetine icabet ediyoruz. Menüde tütsülenmiş baharatlı pirzola, köri soslu- zencefilli tavuk, portakal dilimleri ve yeşil çay varmış. Bize bunlardan ikram etmekteler. Kamp ateşinde ızgara etler pişerken, sıcak odun rayihaları etrafı sarıyor...




Sıcak bir günde, Afrika çöl rüzgarı esiyor. Zanzibar çarşısını gezmekteyiz. Yerli halktan kadınlar egzotik çiçek desenli kıyafetleriyle ve başlarına taç gibi yerleştirdikleri çiçek demetleriyle hemen fark ediliyorlar. Baharat satan dükkânlardan birine giriyoruz. Zencefil, karabiber, köri, pembe biber rayihaları bize hiç yabancı değil...

Çünkü, Doğu' nun görsel ve duygusal zenginliği bu parfümün ana temasıdır.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Ağustos 2013 Pazartesi

Tatlı, Yumuşak ve Çeşnili Baharatlar : Comme des Garcons- Harissa EDP / 2001















baharat temalı parfüm




Comme Des Garcons markasının modasının özelliklerinden bahseder misiniz ?



Comme Des Garcons, Japon modacı Rei Kawakubo tarfından kurulmuş. Merkezi Paris' te bulunuyor. Kıyafet, aksesuar, çanta, ayakkabı, takı vs. ürün gamı var. Ürünlerinde sade, minimal, sıradışı bir tasarım sergiliyor. Puantiyeli desenler, canlı renkler, ince ve zarif kumaşlar ile yenilikçi ve özgün bir anlayışı temsil etmekte. Gelenekselleşmiş moda anlayışının dışına çıktığı için, ürünleri anti- moda olarak anılıyor.


Comme des Garcons- Harissa parfümüyle ilgili neler söylersiniz ?



Japonya kökenli niş parfüm markası Comme des Garcons' un; Kırmızı serîsinin 2 no.lu kokusu olan Comme des Garcons- Harissa, baharat temalı bir parfümdür. Narenciye, baharat, aromatik- yeşil bitkiler parfümü biçimlendiren unsurlardır. Aromatik- fujer kategorisine alınmış. Harmanına bakalım=

Muskat, baharat çeşnisi, kan portakalı, Şili biberi, limon, domates, safran, melek otu, kakule...

Bana göre, aromatik- baharatlı grubuna daha yakın bulunuyor.

Bazı yorumcular, Comme des Garcons Harissa' yı sulu ve tatlı ketçaba, domates soslarına, baharatlı bitkisel çaylara benzetmişler. Bence, her yorum farklı bakış açılarında doğrudur, hepsinden biraz var.

Parfümün ismi, Tunus mutfağına özgü, bir tür acı sos olan Harissa' dan geliyor. Harissa, Tunus mutfağında, yemeklere tat ve rayiha katan, biber salçasına benzeyen, az tuzlu ve akışkan bir sosmuş...

Comme des Garcons- Harissa' nın başlangıcında turunçgiller, aromatik otlar, tatlı meyveler ve yumuşak tatlı baharatlar gibi ilginç ve biraz da sofistike bir karışım bulunuyor.

Sonra meyveli baharatlar sahne almakta. Karanfil, kırmızı biber, limon, asitli portakal herhalde bu hissiyatta rol oynamaktadır.

Kapanış bölümünde ise, gene yumuşak tatlı baharatlar, tütsüler, çam esintileri ve odunsu notalar bulunmaktadır.

Parfümde baharat önemlidir= Yoğun, acı, keskin ve biraz köşeli baharatlar takdir ediliyor.

Tatlımsı turunçgil ve kırmızı meyveler de ikincil öneme sahiptir.

Aslına bakılırsa, parfümde dengeli bir tatlılık mevcuttur. Bu minvalde bir dengesizlik, aşırılık hissetmedim.

Biberli notalar, asitli portakal, kakule- muskat ekseninde tene oturup güzelleşiyor.

Koku düzleminde aromatik turunçgiller- tatlı meyveler- tatlı baharatlar- tütsü/ odunsu notalar- çam esintileri görülmektedir. Genelde bütün notalar katman halinde alınıyor. Akışkan, belli ölçülerde rafine bir harmanı var.

Derinlik ve konfor noktasında tatlı baharat çeşnisi- tütsü- odunsu notalar değerlendiriliyor. Baharat çeşnisinde tarçın, karanfil, acı kırmızı biber, zencefil gibi aromalar alınıyor. Burası güzellik, kalite ve kalıcılık işaretlerini vermektedir.




Baharat temalı bir parfüm olduğundan sonbahar- kış devresine uygundur. Günlük kullanım için ideal değildir. Konsept ve koleksiyonluk bir yapısı var. Yoğun baharatlar, dengeli sıkmayı gerektiriyor.

Soğuk havalar ve kış geceleri için uygun olacaktır. Tenimde kalıcılığı 12 saat kadar oldu. Fark edilir yönü de var. Ama baharatlar etrafı rahatsız eder. Bu parfümü kendinize yontun. Genel parfüm kullanıcılarına bir şey ifade etmez.


Comme Des Garcons- Harissa, size neler düşündürüyor ?



Neticede baharat, kırmızı meyve, tütsü gibi notalar Doğu etkili parfümlere atıf yapıldığına işaret olmalıdır. Zaten, parfümün ismi de Tunus yemek kültürüne, Arap geleneklerine yönelik çağrışımlar yapıyor. Harissa, Tunus mutfağının geleneksel lezzetlerinden birini teşkil ediyor. Kurutulmuş kırmızı biber, sarımsak, kimyon, kişniş ve zeytin yağı karışımıyla yapılıyormuş.




Tunus, yaklaşık 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Bu denli uzun zamanda, Tunus yemek kültürü Osmanlı mutfağından elbette esinlenecektir. Öyle de olmuş. Tunus mutfağı bir kültürler karışımıdır. Arap, Fransız, Türk, Kuzey Afrika/ Mağrib ve Akdeniz gelenekleri Tunus mutfağını etkileyip, şekillendirmiş. Kırmızı et, balık, deniz ürünleri, sebze ve hamur işleri bu kültürde çok önemlidir. Yemeklerde ve soslarda bol acı baharat kullanılır= Karabiber, kırmızı biber, tarçın, kimyon, nane, kakule, kişniş, karanfil taneleri bu baharatlardan sayılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Michael Kors- Michael For Men EDT / 2001



























ABD' li moda tasarımcısı Michael Kors, kurduğu firmaya kendi isimini vermiş. İşe kadın giyim koleksiyonuyla başlıyor. 1991 yılında New York' ta kadın modası ürünleri satan bir mağaza açmış. 2002 yılında erkek giyim koleksiyonunu oluşturuyor. Ayakkabı ve kot pantolon da ürün gamında yer almakta.

Michael Kors- Michael For Men, 2000' li yılların başında üretilmiş olmasına karşın; koku karakteri itibariyle 80' ler parfümlerini hatırlatıyor. Aromatik -fujer olarak kabul edilmiş. Ne var ki, bu parfümü odunsu- oryantal veya oryantal- baharatlı kategorisine almak daha doğru olacaktır. Michael Kors-Michael For Men' de tütün ve baharatlar ana tema olarak görülebilir. Bunun haricinde tatlı ve sıcak rayihalarla meyveli tonlar da var.

Üst- kişniş, köknar reçinesi, tarhun otu, yıldız anason, kimyon, bergamot, kakule, tarçın;

Orta- tütün, tütsü, süet;

Alt- Sandal ağacı, erik, paçuli, kurutulmuş meyveler.

Açılışını ve genel gidişatını, baharat ve tütün kullanımından dolayı Azzaro- Azzaro Pour Homme' a benzettim. Zaten aromatik, baharatlı ve odunsu bir yapısı var. Tütünde bariz bir tatlımsılık fark ediliyor. Gene baharatlarda da bir miktar tatlılık var.

Otsu rayihalar; anason, zencefil, kakule gibi baharatlar açılışta gayet net fark edilmekte. Kısa sürede, tatlı bir tütün teması, parfümün genel karakterini şekillendirmeye başlıyor. Bu arada deri notası da alınıyor. Sonlara doğru odunsu amber rayihaları hissettim. Paçuli ve kuru meyve notaları da aldım.

Acaba, odunsu amber hissiyatı nereden geliyor ?

İki tahmin yapacağım=

Sandal ağacı ve tütünden geliyor olabilir. Veya deri ve tütünden geliyor olabilir. Tabiî, işin içinde paçuli de var... Neresinden bakarsanız bakın, ilginç ve egzotik bir deneyim olduğu kanısındayım. Belki de odunsu- tütünsü bir amber demek, daha doğru olur. Kapanış ve tenden ayrılış böyle olmakta.

Erkeksi, olgun, doğal ve rafine bir harmanı var. Azzaro- Azzaro Pour Homme ile birçok yönden benzeşiyor. Ne var ki, bence ondan daha kaliteli ve elegant bir koku hissiyatı bulunuyor. Özellikle tene oturduğunda, çok güzel ve egzotik bir tatlı tütün- amber rayihaları niş parfümlerin kalitesine yaklaşmakta. Ya da odunsu amber ve tütün mü desem... Ben böyle yorumluyorum.

Yalnız bir uyarı yapayım= Bu parfümü temiz tene sıkın. Kirli ve ter kokan bir halde iken, kullanmayın. Tütün ve deri notaları o zaman, teninizde yağlı ve idrar benzeri bir kokuya neden oluyor. Ama temiz bir tende, çok güzel ve lüks bir tatlı tütün ve ambersi kokular yaymakta.

Koku düzlemi= Aromatik otlar, tatlı baharatlar, tütün, deri, odunsu notalar, kuru meyveler biçiminde gidiyor. Ortalardan itibaren kaynaşma ve katmanlaşma var. Tütün teması öne geçiyor. Sentetiklik, yapaylık hissetmedim. Temiz ve net aromalar var.

Derinlik ve konfor noktası= Tatlı baharatlar, tatlı tütün, odunsu notalar ve / veya odunsu amber olarak belirleyebilirim. Burası kalite, kalıcılık ve güzellik donelerinin barındığı çizgidir. Ana tema tütün olmak üzere, diğer bütün aromalar bu şemsiyenin altında toplanmış.

Michael For Men, aslında Givenchy markası tarafından, Michael Kors için üretilmiş.

Kalıcı ve kuvvetli aromaları var. Tenimde 20 saat kadar durdu. Fark edilirliği de başarılıdır. Yolda yürürken, rüzgarla beraber, tatlı tütün ve zencefil kokuları etrafa yayılıyor ve modunuz bir anda değişiyor. Klasik bir 80' ler parfümü gibi, centilmen, kibar, ağırbaşlı bir kokusu var.

Sonbahar- kış için uygun olur. Dengeli sıkarsanız, yaz sıcağında bile rahatsız etmez. Ama akşam ve soğuk hava parfümü olarak, en yüksek düzeyde bir konfor ve kalite sunacağına eminim. Sıcak ve egzotik esintilerle, en ince zevk ve beğeni duygularını harekete getirecektir.

Akşam ve öğleden sonrası için kullanmak iyi olur. Gece eğlencesi, davet ve kokteyl için düşünülebilir. Parfüm konusunda tecrübeli kişilerden, bu koku vesilesiyle övgüler alabilirsiniz.

Koku - 4 Kalıcılık - 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Ağustos 2013 Salı

L' Occitane- Ambre EDP / 2001

























Fransa- Provence kökenli kozmetik firması L' Occitane- çeşitli vakıflarla işbirliği içinde görme engellilere destek, körlükle mücadele, kadınların ekonomik bağımsızlığı konularında bir vakıf kurmak suretiyle sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor.

Bugün kısaca değerlendireceğimiz L' occitane- Ambre- kadın parfümü olarak üretilmiş. Erkeklerden de büyük talep almış. Tatlı, kremsi, yumuşak, pudralı, sıcak ve tozlu esintileri var. Amber temalı olması istenmiş. Çiçeksi notalar, turunçgiller, vanilya, odunsu notalar ve reçineler barındırıyor. Oryantal- ağaçsı tarzdaki bu parfüm, firmanın sitesinde oryantal- amberli- ağaçsı olarak lanse edilmekte.

Üst= Bergamot, frezya,

Orta= Laden ağacı, tonka fasülyesi,

Alt= Amber, vanilya, sedir ağacı.

L' Occitane- Ambre isimli parfüm, ferah ve ekşimsi turunçgillerle başlıyor. Yeşil kokan bergamottan sonra, hemen kremsi yumuşak çiçeklere geçiliyor.

Yeşil bergamotlu- yumuşak beyaz çiçekler, kadınsı tarzdadır. Frezya ve yasemin olabilir.

Olgunlaşma döneminde pudralı vanilya baskın olacak ve parfümü ana tema düzeyinde domine edecektir. Orta bölümde vanilyalı beyaz çiçeklerin kombinasyonunu görüyoruz. Sonlara doğru vanilyaya tatlı ve reçineli bir amber katılıyor. Yumuşak deri, tütsü ve ahşap notalarıyla parfüm tenden ayrılıyor.

L' Occitane- Ambre- aslında vanilya temasının baskın olduğu bir kokudur. Amber de yardımcı elemandır. Genel format vanilyalı çiçeklerdir. Diğer notalar bunun etrafına serpiştirilmiş. Bir ana tema, bir çiçeksi katman ve bir de ona yardımcı unsurlar. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe devreye girer. Sade ve basit bir harman var. Tatlılık sonlarda yükseliyor ama rahatsız etmiyor. Dengeli notalar görüyoruz.

L' Occitane- Ambre- günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- kış mevsimine yöneliktir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcı olmaktadır. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Hızlı akışkanlık yapar. Yumuşak çiçeklerle desteklenmiş vanilya notası, parfümü tene özgürce sıkabilmeyi mümkün kılar.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize  katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Ağustos 2013 Pazar

Şifalı Ot ve Odun Sentezi : L' Occitane- Eau De Vetyver EDT / 2001



 




doğu etkili parfüm





Fransız kozmetik firması L' Occitane' ın tarihçesinden bahseder misiniz ?



L' Occitane' ın kurucusu Olivier Baussan, bu işe Provence pazarlarında, kendi ürettiği biberiye esans yağlarını satmakla başlamış. 1976 yılında eski bir sabun fabrikasını satın alarak, Marsilya sabunlarının geleneksel üretimini devam ettirmiş. 1977 yılında lavanta üretimine başlamış. 1980 yılında Burkina Faso' dan shea yağı sipariş etmiş. İlk fabrika ve mağazasını 1981 yılında Provence' da açmış. 1992 yılında ilk butik Paris' te açılmış. New York, Hong Kong ve Japonya' da bir dizi butik ve mağaza açılışı bunu takip ediyor. 2001 yılında Sao Paulo' da ilk SPA açılıyor.



L' occitane- Eau De Vetyver parfümünü nasıl değerlendiriyorsunuz ?



Baharatlı- ahşapsı olarak tanıtılan bu parfümü; niş markalara yaklaşan kalitesi, zengin ve detaylı harmanı ve kalıcılık değerleri açısından çok beğendim. Harmanı şöyle verilmekte=

Üstte limon, bergamot, biberiye; ortada muskat, gayakum ağacı ( ahşap ); alt notalarda ise vetiver, selvi ağacı ve deri notalarını içermekte.






Yeşil notalar, aromatik notalar, baharatlar ve odunsu notalar ile tanımlanan bir parfüm olmuş. Bir yerden sonra, genelde tatlımsı hissiyat alınmakta. Dünyevî ve modern bir tarafı olduğunu söylemeliyim. Ne var ki, duygu dünyasında '' doğulu '' etkiler yansıtıyor.

Ayrıntılı analize geçelim... Başlangıçta canlı ve dinamik tarzda tatlımsı turunçgiller ve biberiyenin acımsı rayihası ile şifalı ot tandanslı bir yönelim gösteriyor. Bu, bana İssey Miyake' nin Bleue Fraiche parfümündeki açılışı hatırlattı. Koklamaya doyamadığım güzel bir açılış yapmakta.

Sonra baharatlı vetiver ve ahşapsı tonlar ile, koku karakteri yoğun ve acımsı biçime yol alıyor. Ancak burada gene bir tatlılık sözkonusu olmakta. Muskat meyvesinden gelen tatlı baharat etkileri, bu acımsı tonları yumuşatmış. Tatlılık- acılık iç içe giriyor. Örneğine pek rastlanmayan bu karşıtlık (acılık- tatlılık), farklı ve özgün bir yoruma kaynaklık etmesiyle beğeni duygularımızı harekete getirdi.

Kapanışa ve tenden ayrılışa doğru; baharatlı vetiverin egemenliği devam ederken, buna bir de odunsu notalar destek veriyor. Belli bir kıvamda da deri notası aldım. Bu bölümde kalıcılık ve kalite çıtası yükseliyor.

Koku düzlemini toparlarsak= Turunçgil- aromatik otlar, baharatlı vetiver- ahşap, tatlı baharat ve odunsu notalar şeklinde özetlenebilir.

Derinlik ve konfor noktasını tanımlarsak= Biberiye, baharatlı vetiver- ahşapsı tonlar ve tatlı baharat sentezi olarak kayda geçen  nota katmanlarıdır.

Biberiye, zaten şifalı ot gibi koktuğu için her zaman beğendiğim bir notadır. Baharatlı vetiver- ahşap kombinasyonunda çok lüks ve gösterişli bir kullanım takdir ediliyor. İlginç biçimde, açılışta bile kuru odun- vetiver etkisi kendini gösteriyor.

Güçlü vetiver kullanımını Tom Ford' un Grey Vetiver parfümüne benzetenler olmuş. Doğruluk payı yüksek bir yorum...

Benim tenimde kalıcılık değerleri bir günü geçti. Doğal, rafine ve akışkan aromalar hiçbir katmanda falso yapmıyor. Sonbahar- kışa yönelik bir kullanımı olsa da, gene her mevsim uygun bir dozajlamayla kullanımı mümkün görünüyor. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Konsept koku biçiminde de kullanılabilir.



L' Occitane- Eau De Vetiver parfümünü, sizde yarattığı duygular bakımından nasıl yorumlarsınız ?





Doğu etkili, mistik bir parfüm... Şifalı ot kullanımıyla da Anadolu kültürüne göndermeler yapmakta. Keza tatlı baharat rayihaları bu düşüncemi destekliyor. Ne var ki, burada şifalı otlar ve odunlar da alışılmadık biçimde sentezlenmiş. Her halikârda parfüm, ''doğu'' kültürüne kapı açıyor...

Arap ülkesi Lübnan' ın Beiteddine kentinde bulunan Beit- Eddine Sarayı, Chouf Dağları' nın yamacına yaslanmış görkemli bir yapıdır. Çift renkli taş işçiliği yapı malzemesine egemen olmuştur. Sarayın ismi iman evi anlamına geliyor. Yaptıran kişi, o dönemde Osmanlı valisi olan Emir Bashir adlı şahıstır.



Sarayın inşası 1788- 1818 yıllarını kapsar. İç ve dış avlular, avlu duvarları, haremlik- selamlık bölümü, misafir salonları, dehlizler, galeriler, büyük hamam yapısı, fıskiyeli havuzlarla donatılan bahçeler servi ağaçları; sarayın çeşitli peyzaj (çevre düzenlemesi) ve mimarî dokusu hakkında bilgi vermektedir.




Sarayın süslemeleri de önemlidir=

Camekânlı ve cumbalı misafir odalarında, pencereler vitraylarla süslenmiştir. Bu salonlara açılan koridorlarda mermer işçiliği görülür.

Gene iç mekânda, odalarda ahşap işçiliği hakimdir ve tavanlarda çok güzel, sanat şaheseri kalemişi süslemeler mevcuttur.

Bodrum kat ise, bugün mozaiklerin sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor.

L' Occitane- Eau De Vetiver- koku ve zihin imgeleri bakımından farklı deneyimler yaşatan, derinlikli ve sofistike bir parfümdür.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

9 Ağustos 2013 Cuma

Amber Güzeli : Histoires de Parfums- Ambre 114 EDP / 2001


























doğu etkili- arap hacı yağı esintili parfüm




Histoires de Parfums markasıyla ilgili bilgi verir misiniz  ?



2000 yılında, Fransız gurme, şef ve mutfak sanatları uzmanı Gerald Ghislain tarafından kurulan ve ilk parfümünü de o yıl çıkaran niş bir markadır. Bay ve bayan parfümleri üretiyor. Parfümlerindeki en belirgin özellik kalıcı olması. G. Ghislain Güney Fransa' da doğmuş, Fas 'ta yaşamış. Bu nedenle, parfümlerinde Arap ve Doğu kültürü etkileri görmekteyiz. Yemek ve parfümler ilgi alanı olmuş.


Ambre 114 ' ün harman ve koku düzlemi minvalinde genel özellikleri nelerdir ?



Oryantal- baharatlı olarak nitelendirilmekte.

Harmanı ise şöyle =

Üst- Dağ kekiği, muskat;

Orta- Gül, sardunya, paçuli, sandal ağacı, sedir ağacı, vetiver;

Alt- Amber, vanilya, feves ( bademli- karamelli çikolata / kakao ? ), tonka fasülyesi, benzoin, misk.

Harman gayet zengin görünmekte. Açılışını ben, otsu ve biraz meyveli buldum. Ne var ki, kısa süre sonra koku, çok tanıdık gelmeye başladı = Dedelerimizin kullandığı hacı yağlarının çok kaliteli ve / ama modern versiyonu diyebileceğimiz bir tonlama veriyor. Ve bu tonlamanın içinde aromatik otlar, çiçekler ve baharatlar yer almakta. Bu hâliyle Ambre 114, Arap kültürünün baharatlı esanslarına / yağlarına benzer esintiler sunmakta. Gene '' Doğu '' esintili, mistik bir parfümle karşılaşıyoruz.

Koku düzlemine bakalım = Otsu- çiçeksi notalar, baharat çeşnisi, odunsu notalar, amber, vanilyamsı his...

 Parfümün derinlik ve konfor çizgisi de şöyle meydana gelmiş = Amber ve baharatlar... Yani, güçlü bir amber temasına baharatlar eklemlenmiş ve derinden otsu- çiçeksi rayihalar da bunu desteklemekte. Sonra, bir de açıkça ayırt ettiğim notalar şunlar oldu = Hafif gül esintisi, paçuli, ağaçsı notalar ve vanilya...


Parfüm amber etrafında mı şekillenip yorum kazanıyor ?





Evet. Ne var ki, bu, tatlı ve yumuşak bir amber teması olmuş. Bütün notalar ambere göre biçim ve konum alıyor. Yani onu destekliyor. Bununla beraber, vanilya ve misk kullanımı da ilginç nüanslar vermekte. Bu iki nota da, amber gibi, kremsi- sıcak bir yumuşaklık barındırıyor. Aynen balzam gibi akışkanlığı var. Zaten parfümün son kısmını da vanilya benzeri rayihalar yayan notalar domine etmiş. Alttan alta da çikolatamsı his var. Parfümün en güzel ve beğenilesi yanı son kısım olmuş.



Ambre 114' ü, Ambre Sultan 'a benzetenler var. Siz ne dersiniz ?




Yanlış değil. İkisi birbirine çok yakın kokular. Yalnız, Ambre 114 'te genel olarak daha tatlı- şekerli, yumuşak bir hissiyat var.  İkisinde de benzer notalar bulunmakta. Ambre Sultan 'da şifalı ot benzeri temalara rastlanırken, Ambre 114 çok kaliteli, çok kuvvetli ve yoğun Arap hacı yağı esintileri barındırıyor. Buna karşılık, Ambre Sultan' da tatlılık pek yok, daha ziyade otsu rayihalar egemen durumda. Ambre Sultan daha çok '' Doğulu '' ve biraz da Akdenizli bir parfüm diyebilirim. Ambre 114 ise, baştan sona Arap kültürü etkili bir parfüm... Ambre 114 'ü, kullanım için yaş- mekân - zaman çerçevesine koymak gereksizdir. Ambre 114 muhteşem bir parfüm. Derin, şifalı, karanlık ve egzotik bir karışım. Teninizde bir gün boyunca hafif esintilerle etkili olmakta.



Ambre 114, duygu dünyanızda size neleri çağrıştırıyor ?






Bu parfümü Ambre Sultan ile kıyasladık. O zaman birlikte düşünelim... Bahreyn, Katar, Umman gibi bir Arap ülkesindeyiz. Bir sokağa pazar kurulmuş. Karşılıklı tezgahlar, standlar var. Meyve, sebze, kıyafet, takı, aksesuar, hazır yemek, baharat, şifalı ot, koku, esans ne ararsanız, satılmakta. Pazarı sağa sola bakınarak geziyoruz. Sebze ve meyvelerin fiyat etiketleri var; ama diğer ürünlerin pek yok. Kalabalık ve gürültü içinde ilerliyoruz. Baharat, ot, ağır yemek kokuları etrafı sarmış. Bu arada birkaç tezgaha yanaşıp, bir şeyler deniyoruz, tadımlık yiyecekler atıştırıyoruz. Acıktığımızı fark edince de, sıcak ve lezzetli sokak yemekleri yapan bir tezgaha yaklaşıyoruz. Nohutla ve baharatla yapılan ünlü falafel köftesinden, şişe geçirilmiş etlerden, kebaplardan sipariş ediyoruz. Yanında kuru yemişler, küçük meyveler, bol acılı soslar ikram ediliyor veya bunların tadına biz bakıyoruz. Fiyatlar da ucuzmuş. Tıka basa yiyip doyduğumuza kanaat getirince, biraz daha geziyoruz. Yanımda da arkadaşım varmış. Esnafla kırık- dökük bir Arapça- Türkçe diyaloglarla anlaşmaktayız. Bize anlayışlı ve çok yardımcı davranmaktalar.




Sonra bir esans- parfüm tezgahı görüyorum ve güdümlü füze gibi oraya yöneliyorum. Arkadaşım da peşimden...Biraz esmer tenli seyyar satıcı bizi görünce gülümsüyor. Tezgahta kırmızı, mavi, yeşil, sarı renklerde esanslar sıralanmış. Gene kırık dökük bir Arapça- Türkçe karşımı dille anlaşmaya çalışıyoruz. Parfüm satıcısı, Türk olduğumuzu anlayınca, diyalog biraz daha Türkçe' ye dönüyor. O da biraz Türkçe biliyormuş.  Parfümlerin fiyatlarını soruyoruz. Birkaçını tenimizde deniyoruz.  Bol baharatlı, ağır, yoğun kokular var. Hoşuma gitmiyor da değil. Sonra adamın yüzüne dikkatle bakıyorum ve o hızla arkadaşıma dönüyorum... '' Yahu, bu adam, Serge Lutens değil mi ? Allah, Allah !... Ne işi var bu adamın burada ? Dünyaca ünlü parfüm tasarımcısı... Burada ? Ulan, yoksa karıştırıyor muyum ? Ya da bu parfüm satıcısı ona çok benziyor. Kafam karıştı...'' Arkadaşıım da benim gibi hayretler içinde... Parfümlere bakınca, daha da hayret ediyorum. O sıradan, tahta pazar tezgahında Serge Lutens, Amouage vs. niş markaların parfümleri var!!!... İyice afallıyorum. '' Bu kadarı da olmaz,'' diye düşünüyorum. Aklıma fiyatlarını sormak geliyor. Birkaç parfümü elime alıyorum. Evirip çeviriyorum, bakıyorum; hepsinde Serge Lutens etiketi var. Ambre Sultan, Arabie, Chergui, Fille en Aiguilles... '' Yok artık !...''  '' Hacı, bu ne kadar ?... Şu ne kadar ?... Bunun fiyatı kaça ?... Peki onun fiyatı ?...'' Arkadaşımla parfümlerin testırlarını deneyip, tenimizde kokluyoruz. Adam her sorumuza '' beş.. beş.. beş... '' diye cevap veriyor.  '' Beş ne ?... Dolar mı, euro mu, dinar mı ?...'' İkilemde kalıyoruz. Sonra yarım Türkçesiyle '' beş Turrrk lirrassıı...'' diyor.  Arkadaşa dönüp, '' Nee ! Sadece beş lira mı ? Hadi be...'' diyorum. Evet anlamında başını sallıyor. Parfüm satıcısı, paramızın çıkışmadığını zannederek, indirim yapabileceğine dair bir şeyler söylüyor. Kabul etmiyorum. Çünkü, dünyanın en iyi parfümlerini bu denli ucuza alacağımız için şaşkınım.  Şoku atlatınca, cebimden rastgele para çıkartıyorum. 20 lira geliyor elime. '' Bununla dört parfüm alınır...''  Hemen tezgahtan seçiyorum. Ambre Sultan... Chergui... Fille en Aiguilles... Bois Oriental... Arkadaşıma da parfüm seçiminde tavsiyeler veriyorum. O da birkaç parfüm alıyor. Satıcıya iki yeni para uzatıyoruz. Sevinçten gözleri parlıyor. Belki de kısa günün kârı diyerek mutlu oluyor. Sonra adamcağızla vedalaşıyoruz. Arkamızdan güleryüzüyle el sallamakta...

Koku- 5 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


7 Ağustos 2013 Çarşamba

Histoires de Parfums- 1804 EDP / 2001




























Histoires de Parfums, Fransız markasıdır. Histoires de Parfums- 1804 parfümünü yazacağım. Bu parfümde meyveli, baharatlı, odunsu ve tropikal nüanslar görülmektedir. Oryantal- çiçeksi grubuna konulmuş.

Üst- ananas, şeftali, gardenya,

Orta- yasemin, gül, zambak, karanfil, muskat,

Alt- sandal ağacı, paçuli, benzoin, vanilya, misk.

Harman bu kadar. Açılışta tropikal- meyveli esintiler var= Ananas ve şeftali net ve temiz olarak alınıyor. Ancak, ilginç şekilde burada baharatlı tonlamalar da var. Baharatlı tropikal meyveler... Sıradışı, ferah ve bilinç seviyenizi yükselten bir başlangıç olmakta. Açılışa tatlı- pudralı meyveler de egemen olmuş denilebilir. Modern bir başlangıç var. Meyveler yoğun kıvamlıdır.

Sonra, biraz önce açılışta hafifçe filiz veren yumuşak tatlı baharatlar sahne alıyor. Muskat, gül, zambak burada hem kremsi, hem de yumuşak esintilerle beğeniliyor. Devam bölümünde ise, odunsu notalar, amber, misk ve bir miktar reçineler mevcuttur. Paçuli önemlidir= Kremsi ve yumuşak tonlarla güzel, hoş ve sevimli etkiler yapıyor.

Detaylara inelim= Maskülen, biraz tozlu, olgun aromalar var. Yumuşak baharatlar, kremsi paçuli, meyveli tonlar ve gül, zambak gibi çiçeksi notalar takdir ediliyor.

Yalnız amber biraz yapay ve sentetik kalmış. Amber ve baharatlar pek uyuşmuyor. Bu, amberdeki yapaylıktan kaynaklanıyor. Yoksa baharatlar güzel... Kremsi- meyveli- çiçekli yapısal düzen beğenilse de, amber problem teşkil etmekte.

Sonbahar- kış dönemine uyacağını düşünüyorum. Ne ki, hafif, ferah, kremsi meyveler ve çiçekler her mevsime yönelik kullanım opsiyonu sunmaktadır. Günlük kullanıma da uyar. Ortam ve faaliyet sınırı yoktur.

Baharat, paçuli merkezli odunsu notalar ve amber ile tenime yerleşti. Fark edilirlik için başta modern meyveler alınabilir. Sonra baharat, amber, odunsu form gelir. Tenimde kalıcılığı 12 saati geçmektedir. Tene oturma işlemi hafiften meyve ve çiçeklerle başlıyor.

Parfüm endüstrisinde bir yenlik getirmese de genel beğeniye yönelik, güvenle kullanılabilecek bir parfüm olmuş.

Koku - 4 Kalıcılık - 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




5 Ağustos 2013 Pazartesi

Histoires de Parfums- 1876 EDP / 2001






















Fransız niş parfüm markası Histoires de Parfums; bir dönemi, tarihsel bir kişiliği ve belli bir zaman diliminde gerçekleşen sosyolojik bir olayı anlatan parfümler yapıyor.

Histoires de Parfums 1876 isimli parfüm, Birinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya lehine casusluk yaptığı düşünülen, Hindistan kökenli dansöz Mata Hari' ye atfedilmiş. 1876- Mata Hari' nin doğum yılıdır... Ayrıntılar önemli değil.

Bu parfümü mağazada denedim ve şu kanıya vardım= Özellikle 90' ların başından itibaren kült parfüm haline gelmiş olan ve benim de büyük boy şişesini beğenerek kullandığım Original Shulton Old Spice gibi kokuyor. O zamanlar elbette, Old Spice' ın ne benzersiz bir hazine olduğunu bilemezdik !!

Parfümü biçimlendiren unsurlar baharatlar, odunsu notalar, çiçeksi notalar olmuş. Bence odunsu/ çiçeksi- oryantal sınıfına giriyor. Harmanına bakalım=

Üst- bergamot, mandalina, aslan meyvesi;

Orta- gül, süsen, menekşe, kimyon, tarçın, karanfil;

Alt- vetiver, öd ağacı, sandal ağacı, misk, vanilya.

Tatlı ve enerjik turunçgillerle modern bir açılış yapmakta. Ferah ve rafine bir tonlama var. Sonra gül notası aldığıma eminim. Yoğun ve pudralı bir çiçek daha var... Galiba menekşe... İlk anda böyle tahminler yaptım.

Devamında bu güzel ve modern güle tatlımsı baharatlar katıldı. Ve işte burada ''ben bu filmi daha önce görmüştüm,'' hissine kapıldım= Evet, Old Spice !!! Hoş bir sürpriz oldu. Eski günleri yad ettik. Old Spice' ın çok güzel aromatik sıcak baharatları var ya... Deniz- okyanus etkisi de veriyor. Aslında Old Spice, sizi Hindistan' a deniz yoluyla bir seyahate çıkarabilir...

.....

Kapanışa doğru odunsu notaların hakimiyeti başlıyor. Paçuliyi bir kere aldım. Sonra vetiver geldi. En sonunda çok güzel ve yumuşak, kremsi bir misk ve meşe yosunlu amber notasıyla tenimden ayrıldı.

Sıcak ve kuru tonlar var. Yumuşak ve aromatik etkiler var. Rafine, dengeli ve akışkan bir harman var.

Arap parfümlerine atıf yapmakta= Gül, baharatlar ve biraz da öd ağacı bu etkiyi vermekte. Baharatlı gül diyebilirim. Çünkü bu iki unsur birbirinin içine girmekte. Gül temalı bir parfüm olmuş. Amouage Lyric Man' i çağrıştırmakta.

Basit, sade notaları var. Bununla beraber zengin, kompleks ve detaylı rayihaları olduğu kuşku götürmez.

Koku düzlemi= Turunçgiller, gül/ pudralı çiçekler, baharatlar, odunsu notalar, amber. Dengeli bir tatlılık her daim alınmakta. Az bir şey öd ağacı almaktayım.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlı gül, odunsu notalar, amber. Bütün kalıcılık, kalite ve güzellik detaylar bu çizgide toplanır. Ortalardan itibaren katmanlaşma olur. Baharatlar tek parça gibi algılanmakta.

Her mevsim güvenle kullanabilirsiniz. Dozaj konusunda sıkıntı yaratmaz. Çünkü, büyük oranda yumuşak ve dengeli aromalar var.  Günlük kullanıma uygundur. Sabah biraz dikkatli sıkılmalıdır. Akşam, egzotik güller ve öd ağacı aromalarıyla beğeni kazanmakta. Davet, kokteyl gibi organizasyonlar için uygun olur. Ofis içinde, belki öğleden sonra kullanılmalıdır.

Benim tenimde yaklaşık 24 saat kalıcılık yapmakta. Fark edilir bir yönü de var. Ama tene yerleşiyor ve daha iyi sonuç veriyor. Kıyafet üzerine sıkılırsa, çok güzel ve lüks bir gül notası öne geçiyor. Modern güller ve yumuşak ve kremsi bir amber rayihaları parfümü, başta ve sonda çok sofistike bir çizgiye taşımaktadır.

Koku- 5 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


3 Ağustos 2013 Cumartesi

Histoires de Parfums- 1969 Parfum de Revolte EDP / 2001



























Histoires de Parfums, Fransa kökenlidir. Histoires de Parfums- 1969 Parfum de Revolte oryantal- baharatlı grubunda gösteriliyor. Gurme tarzı, kakao, gül, odunlar belirgin nüanslardır.

Üstte şeftali; ortada gül, beyaz çiçekler, kakule, karanfil; alt notada misk, paçuli, çikolata, kahve aromaları açıklanmış.

Arap etkisi, tatlı baharatlı parfüm anlayışı, odunsu bazlardan gelen modern biçimlenme değerlendirilmekte.

Tropikal meyveli- tatlı kırmızı meyveli açılışta modern etkiler yapmakta. Şeftali, mango, ananas olarak düşündüm. Çok ferah, taze, kremsi yapılanma var. Lüks bir gül, yumuşak ve modern baharatlar ( kakule, karanfil ) ile devam etmekte. Tene yerleşme başlıyor. Çikolata ve topraksı ve yoğun paçuliyle sonlanmakta.

Dengeli bir tatlılık içinde, tatlı kırmızı meyveler önemlidir. Ferah, biraz ekşi meyveler kullanılmış.

Her mevsime uyar. Genel beğeniye yöneliktir. Aromalar doğal, akışkan ve temizdir. Dozaj konusunda rahatsız edici vurgular yoktur. Tenimde 12 saate değin kaldı. Paçuli, baharatlar ve çikolata daha fazla fark edilirlik yaptı. Belli bir kalite, lüks ve şatafat takdir ediliyor. Günlük kullanıma yöneliktir. Ne var ki, akşam ve soğuk havalarda daha sofistike, daha elegant rayihalar yayar. Davet, kokteyl gibi ortamlar için tam yerini bulacak bir parfüm olmuş.



Meyveli baharatlardan gelen kremsi ve yumuşak tatlılık.

Kahveli çikolatanın yoğun, sıcak ve yapışkan kreması.

Bunları büyük ve derin bir kazanda kaynatıp, macun haline getirin.

Odun ateşinde kaynayan kazanın altında, kül tabakası birikmiş olsun.

Sonra da macun haline getirdiğiniz karışımın üstünü tütsüleyin.

Modern ve özgün bir yorum.

Histoires de Parfums- 1969 Parfum de Revolte.

Koku- 5 Kalıcılık- 3




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


1 Ağustos 2013 Perşembe

Histoires de Parfums 1828 EDP / 2001



























Fransız parfüm markası Histoires de Parfums, yaz mevsimine yönelik kaliteli ve lüks bir koku tasarlamış= Histoires de Parfums 1828; aromatik- narenciye tarzında, yumuşak baharatlı, tütsülü ve odunsu notalı bir parfüm olmuş.

Üst- greyfurt, turunçgiller, okaliptüs, mandalina;

Orta- karabiber, muskat;

Alt- sedir ağacı, vetiver, çam iğneleri, tütsü.

Greyfurt, limon ve ferah okaliptüsle açılıyor. Güzel, modern ve doğal bir açılıştır. Sonra hindistancevizi ve karabiber olarak tatlı ve yumuşak baharatlar gelir. Vetiver, çam kozalağı ve tütsü ile kapanır. Sonları tamamen odunsu notaların egemenliğindedir.

Sürprizi yok. Düz bir çizgide giden ve çok değişmeyen kokusu var. Genelde bir tatlılık ve aromatik his var. Kalıcılık değerleri biraz zayıf kalmış. Fark edilirlik ise, narenciye, karabiber ve çam- tütsü kaynaklıdır. Tene yakın durur. Tene oturup güzelleşir. Kaliteli ve zengin aromalar var. Ama bir yaz sezonu kokusu olduğundan, çok yüksek performans beklenmemelidir. Günlük kullanımda, her tür faaliyete yönelik bir havası var. Dozaj konusunda bir sorun olmaz. Hafif, taze ve canlı aromalar var ve bolca kullanılabilir.

Notalar dengeli ve uyumludur. Rahatsız edici şeyler yoktur. Çok çabuk akışkanlık gösterip, tene oturuyor. Günün üçte birinde sizi idare eder. Çam iğneleri, tütsü, odunsu notalar çizgisinde Comme Des Garcons' un tütsü temalı kokularıyla bağlantısı var.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html