31 Ağustos 2013 Cumartesi

Moschino- Uomo ? EDT / 1998

























İtalyan moda markası Moschino- 1983 yılında Franco Moschino eliyle kuruldu. Erkek- kadın giyim, aksesuar, takı, parfüm üretmekte. Bugün, Moschino- Uomo ? isimli parfümü inceleyeceğim. Turunçgiller, baharatlar, odunsu notalar ve vanilya gibi koku nüansları var. Tatlı, yumuşak, kremsi ve sabunsu rayihalar vermekte. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösterilmekte.

Üst- kişniş, kumkat, aldehitler, gül ağacı,

Orta- siklamen, tarçın, adaçayı, laden otu,

Alt- misk, sedir ağacı, ambergis, pelinotu.

Moschino- Uomo ? - ilk sıkışta limon aromalı gazlı içecek / limon aromalı gazoz aromaları veriyor. Keskin ve tatlı esintiler var. Limon, portakal ve tatlı meyveler tahmin ediliyor. Devamında tatlılık artar. Yumuşak ve yapay baharatlara geçilmiş. Tarçın ve zencefil olabilir. Kremsi- vanilyamsı bir tatlılık var. Koku karakteri şekerli hale geliyor. Tatlılık yarım saat kadar yoğun olarak sürüyor. Baharatların içinde sabunsu ve erkeksi çiçekler ( sardunya, siklamen ) olabilir. Orta kısım baharat tandanslıdır. Diğer notalar yardımcı elemandır. Bu koku harmanıyla tene yerleşiyor. Yerleşme yavaş ve kararlı oluyor. Kapanışta tatlı vanilya baskındır. Bir miktar yumuşak odunsu notalar ( vetiver ? ) var.

Moschino- Uomo ?- ilkbahar- sonbahar arası dönemde kullanılabilir. Akşam saatleri, serin / soğuk havalar için idealdir. Ortalardan itibaren başlayan şekerli ve yapay tatlılık, dengeli sıkılmasını icap ettiriyor. Gece gezmeleri ve dışarıda düzenlenen parti ve davetlerde kullanılabilir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, baharatlar ve vanilya kaynaklı olarak, bir güne yakın kalıcıdır. Fark edilirliği ise, gene aynı notalarla tene oturduktan sonra yükselir. Devamında yapışkan bir biçimde tene oturuyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Jil Sander- Sun Men EDT / 2002





Jil Sander- Alman moda markasıdır. Kurucusu Heidemarie Jil Sander, tekstil tasarımı okumuş. Hamburg' da ilk butiğini açmış. Butiğinde Thierry Mugler ve Sonia Rykiel gibi ünlü tasarımcıların kıyafetlerini sergilemiş. 1973' te ilk koleksiyonunu oluşturuyor. 1978' de kendi moda evini kuruyor. 1979' da ilk parfümünü üretiyor. Minimalist tarzıyla biliniyor.

Bugün Jil Sander- Sun Men isimli parfümü konuşacağız. Kremsi, tatlı, şekerli, ferah, hafif, sucul, sıcak, serin, yumuşak ve yapay esintileri var. Turunçgiller, aromatik otlar, baharatlar, odunsu notalar, misk ve tonka fasülyesi içerikleri vermekte. Aromatik- baharatlı kategoride değerlendiriliyor.

Üstte bergamot, biberiye, ortada kakule, muskat ve alt notalarda misk ve sandal ağacı açıklanmış. Biz buna ilaveler yapacağız.

Jil Sander Sun ( Güneş ) Men isimli parfümün açılışında ve devamında kremsi ve ferah aromalar var. Önce turunçgiller ve sonra baharatlar algıladım : Bergamot, limon, kakule ve biberimsi tonlamalar sayılabilir. Bunu sucul- yeşil bitkiler destekliyor. Çam esintileri olabilir. Kapanıştaki aromalar ise tamamen şekerlidir ve tatlılığı maalesef yükseltir : Odunsu notalar ( sandal ağacı ), tonka fasülyesi ve misk burada yer alıyor.

Jil Sander- Sun Men- kremsi ve şekerli aromaların yer değiştirmesi şeklinde bir koku gidişatı sunmakta. Turunçgiller ve aromatik otlar serin, baharatlar, odunsu notalar ve tonka fasülyesi sıcaktır. Odunsu notalar, misk ve tonka fasülyesi yapay ve sentetiktir. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla baharatlı bölüme geçiliyor. Önce dışarıya kuvvetli fark edilirlik, sonrasında da, yarım saat içinde sahibine dönük sakin / tensel fark edilirlik seviyeleri gösteriyor. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük kısmında tatminkâr kalıcılık sağlamakta. Gün içinde tazelemeyle kalıcılığı arttırılabilir. Fakat kremsi ve şekerli tonlamaların tende yer değiştirmesi olgusu göz önüne alınarak, dikkatli dozaj verilmelidir. Dört- beş fıs yeter. Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyabilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
 

30 Ağustos 2013 Cuma

Marc Jacobs- Marc Jacobs Men EDT / 2002



 



Marc Jacobs- ABD moda markasıdır. Marc Jacobs- Marc Jacobs Men, odunsu- çiçeksi/ misk tarzında bir kokudur.

Aromatik- yeşil notalar, sucul notalar, yumuşak baharatlar, odunsu notalar genel hissiyatı oluşturmuş.

Üst= Şipre notalar, bergamot, kakule, kimyon, zencefil,

Orta= İncir yaprağı, gül, siklaman, sucul notalar,

Alt= Tonka fasülyesi, paçuli, meşe yosunu, sedir ağacı.

Sıcak, yumuşak, tatlımsı bir parfüm olmuş. Basit, sade, doğal harmanı var.

Meyveli notalarla açılmakta. Sonra buna turunçgiller katılıyor. Ferah, dinamik, tatlımsı bir başlangıç yapmış.

Dengeli bir tatlılık içinde, incir, hindistan cevizi, çiçeksi notalar olarak sürmekte. Tene yerleşmeye başlayınca, hafif zencefil öne geçiyor. Su notaları ikincil önemdedir.

Devamında tonka fasülyesi sahne alıyor. Buna yumuşak odunsu notalar eşlik etmekte. Tene yerleşip, kuruyor. Böylece tenden ayrılıyor.

Tatlı ve kremsi incir ve hindistan cevizi ortalardan itibaren baskındır.

Tropik koku tarzı var. Tropik adaları hatırlatmakta..

Koku çok değişmez, düz çizgide ilerler.

Koku düzlemi= Meyve/ turunçgil- zencefil- hindistan cevizi- incir- tonka fasülyesi- odunsu notalar.

Derinlik ve konfor çizgisi= Zencefil- incir- hindistan cevizi- tonka fasülyesi.

Dengeli ve akışkan harmanı var. Yukarıda verilen notalar hariç, diğerleri pek etken değil.

Yumuşak- tatlı baharatları beğendiğimizi söyleyelim.

Yaz sezonu kokusu olarak tasarlanmış. Fazla sürprizi yok. Dengeli sıkılırsa, her mevsime uyar.

Günün her saati kullanılır. Davet, iş yemekleri için uygundur. Özellikle akşam saatlerinde, kokusu sofistike bir çizgide yer almakta.

Tende kalıcılığı 10 saate değin kuvvetli oluyor. Sonra 4 saat kadar hafif esiyor. Gene de bu yönde başarılıdır. Tene yakın durur. Meyveli notalar egemen olduğundan, hafif bir losyon tarzındadır.

Koku - 4 Kalıcılık - 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

 


 


 

29 Ağustos 2013 Perşembe

Penhaligon's- Artemisia EDP / 2002




























İngiltere' nin köklü parfüm markalarından Penhaligon's, 1870 yılında William Pengaligon tarafından kurulmuştur. Bugün bu markanın kadın parfümlerinden Penhaligon' s Artemisa isimli kokuyu incelemek niyetindeyim.

Bu parfüm, oryantal- çiçeksi grubunda yer alabilir. Odunsu bazlar, çiçeksi ve bitkisel notalar ve meyveli notalar alınmakta.

Üst- şeftali, yeşil bitkiler,

Orta- elma, zambak, yasemin, çay, mor yaprak, vanilya,

Alt- meşe yosunu, sandal ağacı, misk, amber.

Tozlu, tatlı, kadifemsi, yumuşak vurgular iç içe geçmiştir.

Dengeli bir tatlılık olduğu söylenebilir.

Kırmızı meyve- tropik meyve ve aromatik otlu açılış, ferah ve moderndir.

Zambak ve yasemin gibi tatlı, kadifemsi ve yumuşak çiçekler ve menekşe gibi pudralı ve tozlu çiçekler birbirine karışmıştır. Baharatlı vurgular da önemlidir.

Çiçeksi- vanilyalı son bölümde ise şekerli bir tatlılık vardır. Daha öncesinde bu tatlılık dengeli nüanslar veriyordu. Ama şekerliliğe kayan tatlılık beni rahatsız etmiyor.

Ayrıca gene kapanışta yumuşak bir misk ve sandal ağacı bulunmakta.

Notalar dengeli ve uyumlu olmuş. Akışkanlık genelde hızlıdır. Tene çabuk oturur.

Aslında her mevsim ve her sosyal ortam için uygun bir tarzı var. Genel beğeniye hitap ediyor.

Tene yakın kalan ve düşük bir fark edilirliği olan bir parfümdür. Kalıcılığı da çok yüksek olmamış. Çiçeksi ve aromatik kolonya gibi düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Ağustos 2013 Çarşamba

Yves Saint Laurent- M 7 EDT / 2002



























Fransız moda ve parfüm markası Yves Saint Laurent, Doğu- Asya esintili parfümlerin yanında, Arap etkili parfümler de üretmektedir. Bu yönüyle parfüm sektöründe yeni bir devir açıp, yeni denemelere kaynaklık eden bir misyon üstlenmiştir.

Yves Saint Laurent M 7, bu parfümlere örnek verilebilir. Odunsu- oryantal grupta yer alır. Öd ağacı merkezli bir kokudur. Baharat, amber, deri, aromatik otlar parfümün kişiliğini bina eden unsurlardır.

Tatlımsı rayihalar, kuru ve sıcak tonlar, yağlı hissiyat parfümde karşılaşılan etkilerdir.

Üst- biberiye, mandalina, bergamot,

Orta- öd ağacı, vetiver,

Alt- amber, misk.

Baskın bir meyve ve aromatik ot bileşenleriyle parfüm açılıyor. Tatlı, dinamik, şekerlenmiş bir açılışı beğendiğimizi söyleyelim. Devamında meyveler daha da tatlılaşıyor ve öd ağacı teması geliyor. Öd ağacı, açılıştan kısa süre sonra etkili olmaya başlıyor ve bu, sonlara değin sürüyor. Daha sonra vetiver merkezli- kısmen yumuşak odunsu notalara, tütsü ve amber katılmaktadır. Kapanış ve parfümün tenden ayrılışı böyle olmakta.

Orta notalarda, öd ağacı nedeniyle kuru, keskin ve yoğun hissiyat var. Öd ağacı, parfümün ana teması olduğundan, artık sonlara kadar, neredeyse hiç tatlılığa rastlanmayacaktır. En azından, tenimde çok az tatlılık oldu. Açılış güzel ve modern olmuş. Ne var ki, sonraki gidişatta koku karakteri keskin hatlarla değişmekte.

Orta notaları konuşalım...

Hacı yağı gibi kokuyor. Kuru, yapay, karanlık notalar var. Plastik bir his var. Bunlar öd ağacından ileri gelen şeylerdir. Yapay bir deri notası var. Bu bölümü çoğu kişi beğenmez. Yağlı asfalt benzeri hissiyat var. Makyaj çantası- ruj benzeri bir koku var. Rahatsız edici ayrıntılar olduğu şüphe götürmez. Oysa, açılış tam tersiydi.

Bu haliyle, bu parfümü ancak Araplar kullanır. Türklere uymaz. Kötü bir parfüm de değil. Ama bizim kültürümüze pek gitmiyor.

Koku düzlemi= Meyve- aromatik ot, öd ağacı, vetiver / odunlar, tütsü, amber. Diğer notalar yapay verilmiş. Öd ağacı, katman halinde, parfümü ortalardan başlayarak domine ediyor.

Derinlik ve konfor noktası= Öd ağacı, tütsü, amber. Buna ikinci sırada şekerlenmiş meyveler katılabilir. Kalıcı ve kuvvetli aromalar var. Şekerlenmiş meyvelerle güzelleşiyor.

Dengeli sıkılmalı. Akşam saatlerinde kullanılmalı. Koleksiyonluk bir kokudur. Günlük kullanıma uymaz. Sonbahar- kıştan başka mevsime de gitmez. Meraklısı kullanır.

Tende kalıcılığı neredeyse iki gün sürüyor. Ben de öyle oldu. Yağlı, yapışkan, tozlu aromalar tenden öyle kolay kolay çıkmaz.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


27 Ağustos 2013 Salı

Lacoste- Silver Pour Homme EDT / 2002


 



Lacoste- 1933 yılında kurulan Fransız moda markasıdır. Kurucuları Rene Lacoste ve Andre Giller. Saat, kıyafet, güneş gözlüğü, parfüm, ayakkabı üretiyor. 1980' lerde ürün yelpazesi genişledi. 1984' te ilk parfümü üretildi. Gene aynı dönemde Lacoste tenis gömlekleri ün kazandı. Spor temalı üretim yapan firma, krokodil deseniyle biliniyor. 

Bugünkü konumuz, Lacoste- Silver Pour Homme isimli parfüm olacak. Meyveler, turunçgiller, baharatlar, çam esintileri, aromatik otlar, vanilya, içkimsi notalar, misk, amber, odunsu notalar ve reçineler barındırmaktadır. Tatlımsı, ekşimsi, buruk, kuru, pudralı, yapay, sıcak, ferah ve yumuşak yapıdadır. Odunsu- oryantal kategorisinde gösterilebilir.

Üst- erik, elma, greyfurt, bergamot,

Orta- tarçın kabuğu, pembe biber tanesi, kakule, ardıç meyvesi,

Alt- vanilya çekirdeği, rom, misk, agar ağacı ( öd ağacı ), sandal ağacı, sedir ağacı, laden otu.

Lacoste- Silver Pour Homme isimli parfümün açılışını, kısa sürede geri çekilen kırmızı orman meyveleri ve turunçgiller yapmıştır. Tatlımsı, ekşimsi ve biraz da buruk rayihalarla erik, elma, böğürtlen, greyfurt ve bergamot hissettim. Meyveler daha baskındır. Turunçgiller yardımcı elemandır. Bunu çam esintileri tandansı veren kuru aromatik otlar ( ardıç meyvesi, kişniş ) takip etmektedir. Orta bölümde bulunan tatlı vanilyalı baharatlar tarçın, pembe biber ve kakule olarak sayılabilir. Kapanışta ise, bariz yapaylıktan kurtulamayan pudramsı odunsu notalar ( sandal ağacı teması ), şekerli tatlılıktaki vanilya, vanilyamsı reçineler, bir miktar vanilyalı içkimsi notalar ( rom ) ve amber aromaları vardır.

Lacoste- Silver Pour Homme isimli parfümün tene oturması ve kuruması erik- elma- ardıç meyvesi- tarçın- sandal ağacı- vanilya ekseninde olmaktadır. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalma eğilimindedir. Fark edilirliği de tene yakın durmasıyla ilgilidir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlar. Gün içinde tazeleme ile fark edilirlik ve kalıcılığı takviye edilebilir. Tene dengeli dozaj verilmesini tavsiye edeceğim. Dört- beş fıs yeter. Baharatlar, odunsu notalar, vanilya ve amber gibi koku içeriklerinin yanı sıra,  yapaylık barındıran pudramsı ve tatlı & şekerli son bölüm nedeniyle / vesilesiyle tene dengeli sıkılması gerekmiştir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




26 Ağustos 2013 Pazartesi

L' Artisan Parfumeur- Patchouli Patch EDT / 2002




























L' Artisan Parfumeur- Fransız parfüm markasıdır. Bu markanın paçuli temalı kokusu olan, L' Artisan Parfumeur- Patchouli Patch isimli parfümü konu belirledim. Kremsi yumuşak, tatlı ve tozlu esintileri var. Çiçekler, odunsu notalar, baharatlı nüanslar ve vanilya ile şekilleniyor. Oryantal grupta gösterilmektedir.

Üst- kimyon, paçuli, beyaz misk, yıldız anason,

Orta- iris, paçuli, osmanthus, beyaz misk,

Alt- sandal ağacı, vetiver, sedir ağacı.

L' Artisan Parfumeur- Patchouli Patch isimli parfüm, koku grupları olarak baharatlı paçuli, kremsi- odunsu paçuli ve vanilyalı reçineleri seçmiş. Sırasıyla bu aromalar devreye giriyor. Aromalar paçuli merkezli olduğundan, basit ve sade bir kokusu ve ( paçuli kontrolünde ) uyumlu notaları var.

Açılışta baharatlı paçuli, tozlu ve biraz pudralıdır. Geri planda aromatik- yeşil çiçeksi notalar var. İris, yasemini osmanthus ve leylak, tatlımsı ve ferah etkiler yapıyor. Bu erkeksi çiçekler beğeniliyor. Devamında kremsi- odunsu paçuli geliyor. Yumuşak çiçekler de yardımcı eleman oluyor. Ortalardan itibaren tatlılık artıyor. Ama rahatsız edici boyutta değil. Son kısımda vanilyalı reçineleri göreceğiz. Parfüm, böylece kapanışa yöneliyor.

L' Artisan Parfumeur- Patchouli Patch isimli parfüm günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz sezonuna uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Hızlı bir akışkanlık yapmakta. Fark edilirliği ilk anda yoğundur. Sonrasında sakinleşir ve tene yakın kalır. Kalıcılık değerleri, kaliteli bir kolonya kadardır. Notalar paçuli etrafında harmanlanmıştır.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Ağustos 2013 Pazar

Hugo Boss- Baldessarini Eau De Cologne / 2002


























  

Baldessarini, Hugo Boss' a bağlı bir markadır. Alman moda firması Hugo Boss' un bir kokusunu inceliyoruz. Hugo Boss Baldessarini, odunsu- oryantal grupta gösteriliyor. Aromatik ve tatlı rayihaları var. Narenciye, odunsu notalar ve misk parfümü şekillendirmekte.

Üst notalarda portakal, mandalina, nane; ortada sarı papatya, karanfil; alt notada ise ardıç, paçuli, tütün, amber ve misk açıklanmış.

Turunçgil harmanı açılışta beğeniliyor= Nane, portakal fark edilmekte. Sonra tatlı baharat ve meyve kaynaşması var. Bu tatlılık kapanışta da devam etmektedir. Odunsu notalar ve kremsi amberle sonlanır. Genelde tatlı, modern, yumuşak, hafif bir kokusu var.

Yaz mevsimine ve günlük kullanıma yöneliktir. Ortam ve faaliyet olarak serbestlik verir. Fazla beklentiye girmeden kullanabilirsiniz. Parfüm endüstrisinde bir yenilik getirmiyor. Genel beğeniye hitap eden bir tarafı var. Notalar çok çabuk akıyor ve tene yerleşiyor. Tende kalış süresi 7- 7,5 saat kadardır. Fark edilirlik ilk anlarda güçlü olmakla, sonra tene yakın durur. Düz çizgide ilerleyen kokusu çok değişmez. Yaz sezonu kokusu için, yeterli kaliteye sahiptir.

Koku- 3 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


23 Ağustos 2013 Cuma

Hugo Boss- In Motion EDT / 2002





Hugo Boss- Alman moda markasıdır. Bugün Hugo Boss- In Motion isimli parfümü değerlendiriyoruz. Tatlı, kremsi, yumuşak, sıcak, ferah ve yapay esintileri var. Baharatlar, turunçgiller, aromatik otlar, vanilya, çiçeksi notalar, amber ve odunsu notalar barındırıyor. Oryantal- baharatlı grubunda gösterilebilir. 

Üst- portakal, bergamot, fesleğen, menekşe yaprağı,

Orta- pembe biber, tarçın kabuğu, muskat, kakule,

Alt- misk, sandal ağacı, odunsu notalar, vetiver.

Hugo Boss- In Motion isimli parfüm, esasen günümüz modern tatlı baharatlı parfümlerine örnek teşkil ediyor. Şöyle ki, buradaki baharatlar, tenimizde kremsi bir tatlılık ve hafifçe aromatik biberli kokular ile kendini belli etmekte. Tarçın ve pembe biber temalı bu baharatlar sıcak ve yumuşaktır. Zaten bu baharatlar Paco Rabanne- One Million isimli parfüme benzer yönüdür. Orta bölümü kaplayan baharatlardan önce, açılışta turunçgilleri görüyoruz. Tatlımsı, asitli ve köpüklü tarzda bergamot ve portakal hissediliyor. Yalnız bu turunçgiller, başlangıçta oldukça yeşil ve çiçeksi kokmaktadır. Belki yeşil kokan aromatik otlar ( fesleğen, defne ) ve erkeksi çiçeksi notaların ( menekşe ) etkisi var. Canlı, sıcak, taze ve neşeli bir başlangıç olmuş. Sonlara doğru kremsi vanilya- amber senteziyle karşılaşıyoruz. Vanilya daha baskındır. Yapay ve parlak sedir ağacı, odunsu notaları temsilen kapanışı yapmakta.

Hugo Boss- In Motion isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve çok hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Fark edilirliği de tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Sıcaklık ve tatlılık genele yayılmıştır ve sonlardaki kremsi yapaylığa dikkat edilerek tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Gene bu vesileyle, çabuk terleyen yağlı tende günün büyük bölümünde kalıcı olmayı başarıyor. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerinde kullanmak daha doğru olur.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

 

Afrika Rüzgarı : Van Cleef & Arpels- Zanzibar EDT / 2001


 


























doğu etkili parfüm




Van Cleef & Arpels markasıyla ilgili ne biliyoruz ?



Fransız parfüm, saat, mücevher markası. Değerli taş üretiminde uzman. 1896 yılında Charles ve Alfreld Arpels kardeşler tarafından kurulur. İlk mağazası 1906 yılında açılır. 1909- 39 yılları arası butik açılışları olur. 1947 yılında New York butiği açılır.



Van Cleef & Arpels- Zanzibar parfümünü değerlendirir misiniz ?



Odunsu- baharatlı bir koku. Aromatik, narenciye, odun ve baharat esansları var. Harmanı sade tutulmuş=

Üst- kişniş, kakule, limon;

Orta- zencefil, karanfil, biber, limon;

Alt- amber, sandal ağacı, vetiver.

Canlı turunçgiller ( limon, bergamot ) ve tatlı baharatlarla açılıyor. Parfüm kuruyup tene oturunca; baharatlı kakule, karabiber, zencefil, tatlımsı karanfil, tatlımsı amber ve sandal ağacı notaları seçilmekte. Son kısımda ahşapsı notalar ve tütsü rayihaları var.

Koku düzlemi= Turunçgil- baharatlı katmanlar- amber- sandal ağacı- vetiver.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlı notalar- amber- koyu ahşap notaları.

Tenden amber ve ahşap notalarıyla ayrılıyor. Bir güne yakın kalıcılık var. Sonbahar- kışa uygun kullanımı var. Dengeli dozajlanmalı. Çünkü, esansları kuvvetli olmuş. Sentetiklik ve rahatsız edici bir şey yok. Aromalar lüks, kaliteli ve doğal verilmiş. Notalar dengeli ve akışkan olmuş. Narenciye ve odun temaları ile Terre D' Hermes; baharatlı tonlarla Rochas Men ve YSL La Nuit etkileri hissedilmekte.



Van Cleef & Arpels- Zanzibar' ı duygu dünyanızda nasıl konumlandırıyorsunuz ?




Afrika' nın doğu kıyısına yakın bir ada olan Zanzibar' dayız. Egzotik ağaçlar, kırmızı kumlar, lacivert deniz... Doğa bize bütün harikalarını sunuyor. Akşam yaklaşıyor. Batmak üzere olan güneşin kızıl ve turuncu renkleri egzotik bir panaroma yaratmış.




Zanzibar, Tanzanya' ya bağlı bir adadır. Baharat üretimi ve turizmle tanınmıştır. Şiraz' dan gelen göçmenler, burada bir şehir/ yönetim birimi kurmuşlar. Ada, önceleri Umman Sultanlığı' na bağlıydı. Sonra İngiliz sömürgesi oldu. Zangi bar; Farsça ''zencilerin sahili'' demektir.



 Sahilde, kamp ateşinin etrafında toplanan yerli halkın yemek davetine icabet ediyoruz. Menüde tütsülenmiş baharatlı pirzola, köri soslu- zencefilli tavuk, portakal dilimleri ve yeşil çay varmış. Bize bunlardan ikram etmekteler. Kamp ateşinde ızgara etler pişerken, sıcak odun rayihaları etrafı sarıyor...




Sıcak bir günde, Afrika çöl rüzgarı esiyor. Zanzibar çarşısını gezmekteyiz. Yerli halktan kadınlar egzotik çiçek desenli kıyafetleriyle ve başlarına taç gibi yerleştirdikleri çiçek demetleriyle hemen fark ediliyorlar. Baharat satan dükkânlardan birine giriyoruz. Zencefil, karabiber, köri, pembe biber rayihaları bize hiç yabancı değil...

Çünkü, Doğu' nun görsel ve duygusal zenginliği bu parfümün ana temasıdır.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

22 Ağustos 2013 Perşembe

Chanel- Coco Eau De Parfum / 1984




























Chanel- Fransız moda markasıdır. Bu markanın artık klasikleşmiş bayan kokularından, Chanel- Coco Eau De Parfun- bugünkü konumuzu oluşturmaktadır. Yumuşak, tatlı / şekerli, pudralı, kremsi, tozlu ve hayvansal aromalarla şekilleniyor. Çiçeksi, baharatlı, meyveli ve vanilyalı koku nüansları bulunuyor. Oryantal- baharatlı kategorisinde gösteriliyor.

Üst- kişniş, mandalina, şeftali, yasemin, gül,

Orta- mimoza, karanfil taneleri, portakal çiçeği, yonca, gül,

Alt- laden otu, amber, sandal ağacı, tonka fasülyesi, opoponaks, misk yağı, vanilya.

Chanel- Coco Eau De Parfum- kısaca koku grupları çerçevesinde değerlendirilecektir=

Pudramsı meyveler açılışı yapmakta. Şeftali, kayısı ve mandalina olabilir. Biraz tozlu bir hissiyat da veriyor.

Yumuşak biberli- tatlı baharatlar, bundan sonra kısa süreyle etkili oluyor. Bunlar karanfil- biber tarzındadır. Ama genel biçimlenmede söz sahibi değildir.

Orta bölümde, daha ziyade yumuşak- kremsi beyaz çiçekler egemen olmakta. Portakal çiçeği, yasemin ve mimoza tahmin ediliyor. Çiçeksi karakter, orta bölümü domine ediyor.

Hayvansal notalar kapanışı yapmakta. Burada hayvansal misk ve amber ana temadır. Bunun dışında, tatlılığı yükselten şekerli ve kremsi vanilya ayrı bir koku formu meydana getiriyor.



Chanel- Coco Eau De Parfum- meyveler ve çiçeksi notalar ile kadınsı, biberli baharatlar ve hayvansal vurgular ile erkeksi tarafa yöneliyor. Meyveler ve beyaz & sarı çiçek kombinasyonu hafif, ferah ve bazen yeşil bitkisel duygular çağrıştırıyor. Biberli baharatlar, çiçeklerin arasına yedirilmiş kaliteli ve rafine bir uygulamadır. Yalnız yoğun ve güçlü hayvansal notalar, burun ve zihin algısında boğucu ve rahatsız edici etkiler yapabilir. Bu yüzden dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Çok sıcakta sıkılmamalıdır.

Chanel- Coco Eau De Parfum- çiçeksi notalar ve büyük oranda yapışkan hayvansal notalar & vanilya ile yüksek bir fark edilirlik ve kalıcılık yapmakta. Fark edilirlik hem sahibine, hem de dışarıya yönelik olarak, her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı ise iki gün boyunca etkilidir. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava için biçilmiş kaftandır. Açık hava- dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanılacaktır. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanır. Hızlı bir akışkanlık yaptıktan sonra tene yakın durur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Creed- Himalaya EDP / 2002




























Creed- köklü ve şöhretli Fransız parfüm firmasıdır. Bugün Creed- Himalaya isimli parfümle ilgili konuşacağız. Tatlı, sabunsu, serin, soğuk, sıcak, ferah, yumuşak ve pudralı rayihaları var. Turunçgiller, çiçeksi notalar, misk, ambergris, baharatlar ve odunsu notalar barındırmakta. Odunsu- oryantal grupta gösteriliyor.

Üst- portakal, greyfurt, bergamot, limon,

Orta- sandal ağacı, vetiver, sedir ağacı,

Alt- misk, ambergris.

Creed- Himalaya - keskin bir tatlılık yapan narenciye harmanıyla açılıyor. Greyfurt ve bergamot var. Bu turunçgiller soğuk / serin esintiler veriyor. Başlangıçtaki tatlılık devam ederken, buna bir de sabunsu, pudramsı ve ferah yeşil- bitkisel kokular katılmakta. Çiçeksi notalar algılıyoruz. Menekşe sabunsu- pudramsı yapıdadır. Leylak ise yeşil koku grubuna dahildir. Gene bu sabunsu aromalar, parfümü hatta sonuna kadar forse ediyor. Orta bölümde bir de sabunsuluğun etkisindeki tatlı baharatlar var. Sıcak tarçın- kakule birlikteliği hissediliyor. Sonlarda odunsu notalar ( sandal ağacı ve çimensi- yeşil vetiver ), amber / ambergris ve misk yer alacaktır. Kapanış faslının aromaları sıcak ve tatlıdır. Ambergris son bölümdeki notaların baskın olanıdır ve yapaylık barındırır.

Creed- Himalaya isimli parfümde aromalar tek tek ele alınırsa, katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Fakat tatlımsı, sabunsu ve pudralı hissiyatın birbirine karıştığını / iç içe girdiğini düşünürsek, aromalar harmanlanmış da diyebiliriz. Açılış kısmı ferah ve dinamiktir. Hızlı akışkanlıkla çiçeksi- baharatlı kısma geçiliyor. Orta katmanda böylece yeni yıkanmış çarşaflar, ütü buharı, yeni kesilmiş çimenler temizlik ve banyo sabunları kokuları etkilidir. Fark edilirliği büyük oranda tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Çabuk terleyen yağlı tende, hafif esintilerle yarım gün kadar kalıcılığı var. Günlük kullanımda tazeleme ile fark edilirlik ve kalıcılık arttırılabilir. Tene dengeli sıkılırsa ( dört- beş fıs ) günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyacaktır. Sabunsu ve pudralı rayihaların tende yer değiştirmesinden dolayı, günün farklı saatlerinde ve ortamlarında dozaj ayarı yapılmalıdır. Farklı ve modern tarzıyla beğenilecektir. Basit ve gösterişsiz bir harmanı var. 

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

18 Ağustos 2013 Pazar

Amouage- Dia Woman EDP / 2002


























Amouage- Umman kraliyet ailesinin parfüm markasıdır. Bugün Amouage- Dia Woman isimli parfümü yorumlayacağım. Turunçgiller, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve vanilya içeriklidir. Pudrali, kremsi, tatlımsı, tozlu, ferah ve yumuşak yapıdadır. Çiçeksi grupta gösterilmiştir.

Üst- aldehitler, siklamen, tarhun otu, menekşe yaprağı, adaçayı, bergamot, incir,

Orta- şakayık, portakal çiçeği, iris kökü, gül yağı, şeftali çiçeği,

Alt- sandal ağacı, vanilya, gayakum ağacı, tütsü, kediotu, sedir ağacı, beyaz misk.

Amouage- Dia Woman isimli parfüm, genelde makyaj malzemesi, ruj ve fondöten kokuları veriyor. Bunun nedeni, her şeyden önce parfümü domine eden pudralı ve tozlu çiçeksi notalardır. Bu çiçekler ( iris, yasemin, kediotu ) orta katmandan itibaren karşımıza geliyor. Kapanışta ise hepsi pudralı tonlarda olan sandal ağacı, vanilya ve biraz hayvansal özellikler gösteren misk / misk yağıdır. Burada, pudralı yapısından dolayı şunu belirtelim : Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yetecektir. Klasik sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde ideal seçenek olacaktır. Fark edilirliği sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu etkili kalıcılık yapacaktır.

Amouage- Dia Woman isimli parfümün açılışında da ferah yeşil / bitkisel aromalar önemlidir ve bunlar parfüme şipre karakteri verir. Yeşil kokan turunçgiller ( bergamot, limon ), hafifçe buruk ve ekşimsidir. Gene yeşil kokan çiçeksi notalar ( portakal çiçeği, siklamen, menekşe, mimoza ) buna destek olmuştur. Turunçgiller sınırlı bir tatlılık barındırıyor. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor ve pudralı aromalarla yapışıyor. Aromalar daha ziyade yeşil ve pudralı katmanlar halindedir ve sırasıyla devreye girer. Notalar kendi içinde uyumludur. Yalnız, orta bölümden itibaren yoğun pudralı yapısı burun ve zihin algısını zorlayabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Histoires de Parfums 1828 EDP / 2001



























Fransız parfüm markası Histoires de Parfums, yaz mevsimine yönelik kaliteli ve lüks bir koku tasarlamış= Histoires de Parfums 1828; aromatik- narenciye tarzında, yumuşak baharatlı, tütsülü ve odunsu notalı bir parfüm olmuş.

Üst- greyfurt, turunçgiller, okaliptüs, mandalina;

Orta- karabiber, muskat;

Alt- sedir ağacı, vetiver, çam iğneleri, tütsü.

Greyfurt, limon ve ferah okaliptüsle açılıyor. Güzel, modern ve doğal bir açılıştır. Sonra hindistancevizi ve karabiber olarak tatlı ve yumuşak baharatlar gelir. Vetiver, çam kozalağı ve tütsü ile kapanır. Sonları tamamen odunsu notaların egemenliğindedir.

Sürprizi yok. Düz bir çizgide giden ve çok değişmeyen kokusu var. Genelde bir tatlılık ve aromatik his var. Kalıcılık değerleri biraz zayıf kalmış. Fark edilirlik ise, narenciye, karabiber ve çam- tütsü kaynaklıdır. Tene yakın durur. Tene oturup güzelleşir. Kaliteli ve zengin aromalar var. Ama bir yaz sezonu kokusu olduğundan, çok yüksek performans beklenmemelidir. Günlük kullanımda, her tür faaliyete yönelik bir havası var. Dozaj konusunda bir sorun olmaz. Hafif, taze ve canlı aromalar var ve bolca kullanılabilir.

Notalar dengeli ve uyumludur. Rahatsız edici şeyler yoktur. Çok çabuk akışkanlık gösterip, tene oturuyor. Günün üçte birinde sizi idare eder. Çam iğneleri, tütsü, odunsu notalar çizgisinde Comme Des Garcons' un tütsü temalı kokularıyla bağlantısı var.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


17 Ağustos 2013 Cumartesi

Amouage- Dia Man EDP / 2002- Çiçek ve Misk


 


























arap parfümü



Amouage parfümlerinde kullanılan malzeme hangi bölgeden temin edilmektedir ?



Amouage parfümleri, Umman Sultanlığı' nın güney eyaleti olan Dhofar bölgesinden toplanan tütsü, sedir ağacı, misk, paçuli, inci çiçeği, yasemin ve zambak gibi bitkilerin öz yağlarının çıkarılmasıyla üretilmektedir.



Amouage Dia Man için neler söylenebilir ?



Dia Man, odunsu- çiçeksi/ misk tarzında bir parfümdür. Harmanı=

Üst- laden otu, turunç, kakule, tütsü/ günlük ağacı, laden ağacı;

Orta- şakayık, ylang ylang yağı, süsen kökü, erik;

Alt- vetiver, deri, paçuli, amber, gül/ pelesenk ağacı.

Amouage- Dia Man- meyvelerin, çiçeklerin, tütsülerin ve kuru otların olduğu nefes kesen bir açılış yapıyor. Daha ilk anlarda dumanlı, tatlı ve aromatik rayihaları ile sizi şaşkınlığa uğratıyor.

Amouage- Dia Man- nota katmanları arasında sürprizler yapmakta. Açılışta son derece modern turunçgil ve tatlı meyvelerle karşılaşıyorsunuz. Burada acı narenciye esintileri ve tatlı misk algılanmakta. Aslında açılış yeşil notalı turunçgillerle oluyor diyebiliriz.

Sonra ilginç ve garip bir gidişatı var... Çiçekler hacı yağı esintileri veriyor. Aromatik otlar keskin şifalı otlar gibi rayihalar bırakıyor. Ayrıca bu kısımda sabunsu notalar var.

Devamında, kalıcılık ve kaliteyi arttıran tatlı baharat, otsu/ ağaçsı notalar, deri, tütsü ve amber notalarıyla kapanışı yapmakta. Deri, tütsü ve amber; parfüm tene oturup kuruyunca hissettiğiniz tonlardır.

Koku düzlemi= Turunçgil- meyve, çiçek, baharat, odunsu notalar, misk ve amber notaları.

Derinlik ve konfor noktası= Bence tatlı baharat, odunsu notalar, tütsü ve amber rayihaları.

Sabunsuluk herhâlde ylang ylang yağı ve süsen notalarından geliyor. Deri, paçuli, amber ve ağaç notaları tütsü etkisi yaratmış.

Parfüm tarzında bir koku olduğundan kuvvetli kalıcılığı var. Tenimde 1, 5 gün hafifçe esti. Sonbahar- kışa uygun bir yapı arz etmekte. Dengeli sıkılmalı, çünkü yoğun çiçeksi tonları var. Keskin, rafine, doğal, yapaylık barındırmayan bir harman kalitesi vermekte.



Amouage Dia Man, size neler hissettirdi ?







İlginç bir şey var. Şakayık, süsen, kakule ve tütsü harmanı bana ipek kumaştan yapılma battaniyelerin sıcaklığını anımsatıyor. Ama gelin, Dhofar bölgesine gidelim. Umman Sultanlığı' nın güneyindeki bu eyalet, Nisan- Eylül arası muson yağmurlarıyla yıkanır. Halkı balıkçılık, tarım ve geleneksel el sanatlarıyla uğraşır. Dhofar' da pazara çıkıyoruz. Balıkçılar teknelerini nehir kıyısına demirlemişler; o günün mahsulü olan balıklar ağlardan toplanıp, kasalara yüklenmekte. Onlardan sardalya, kefal vs. alıyoruz. Sonra pazarda muz, tatlı patates, tropik meyveler, mısır, limon, hindistan cevizi satılıyormuş... Biraz da oradan bir şeyler alıyoruz.



 Daha sonra şehrin el sanatları ve kuyumcu çarşısına uğruyoruz. Buradan altın işlemeli bardaklar, altın kaplamalı bir sürahi, gümüş tepsiler, bakır tabaklar ve cezveler satın alıyoruz. Esnaf bize çok ilgili ve samimî davranıyor. Bir dükkânda bize yöresel kahve ikram ediliyor...




Dia Man, Orta Doğu sokaklarının ve coğrafyasının günlük hayatından kesitler sunmakta...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Ağustos 2013 Perşembe

Amouage- Silver Man EDP / 2002


























Amouage- Arap niş parfüm markasıdır. Amouage- Silver Man hakkında kısa bir yorum yapacağız.

Narenciye notaları, çiçekler, baharatımsı etkiler, hayvansal notalar ve odunsu bazlar bu parfümde etkilidir.

Amouage- Silver Man- sabunsu, pudralı, tozlu, yumuşak ve hafif tatlımsı rayihalar barındırmakta. Odunsu- çiçeksi / misk kategorisinde gösterilmekte. Hacı yağı efekti de vermekte.

Üst- portakal çiçeği, erik, mandalina, bergamot,

Orta- orkide, yasemin, kediotu, ylang ylang, gül,

Alt- sandal ağacı, amber, paçuli, misk, vetiver, tütsü.

Amouage- Silver Man- şöyle değerlendirilecektir=

Açılışta bir harman var= Pudralı ve sabunsu çiçekler ile turunçgil tandansları birbirine karışmış. Maskülen çiçekler yasemin, menekşe, iris ve orkide olabilir. Portakal, bergamot tarzında biraz tozlu narenciyeler geri planda algılanır. Hacı yağı esintisi verilmiş. Çiçeksi notalarla hemen tene oturuyor. Sonra kokusu çok değişmiyor. Orta katmanda baharatlı çiçek formuna geçiliyor. Son bölümde tütsü, civet yağı, pudralı amber ve sandal ağacı karışımı var.

Amouage- Silver Man- yağlı ve çabuk terleyen tende, bir güne yakın, kalıcılık yapıyor. Fark edilirlik her zaman güçlüdür. Tene baharatlı çiçeklerle yerleşir ve ondan sonra tene yakın kalır. Dengeli sıkılmazsa, rahatsız eder. Akışkanlık biraz yavaştır. Rafine, dolgun ve kaliteli harmanı var. Günlük kullanıma uydurulmak isteniyorsa, dozaj ayarlaması ( üç- dört fıs ) yapmak gereklidir. Sonbahar- kıştan başka mevsime uymaz. Akşam ve soğuk hava kokusudur. Notalar harman halindedir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Ağustos 2013 Salı

Chanel- Coco Mademoiselle Parfum / 2002




























Chanel Coco Mademoiselle Parfum=

Aromatik ot, turunçgil, çiçeksi notalar ve vanilya vurguları yapar. Meyveli- şipre kategorisinde değerlendiriliyor.

Fransız moda markası Chanel' in bu parfümü, tatlı, tozlu, pudralı ve yoğun esintiler yapmakta. Üstte portakal, greyfurt, bergamot, ortada aslan meyvesi, yasemin, gül, alt notada ise paçuli, vetiver, vanilya ve beyaz misk esansları açıklanmış.

Chanel Coco Mademoiselle, üç bölüme / koku nüansına ayrılabilir...

Açılışta bergamot ve greyfurtun yoğun olduğu asitli ve metalik & ekşi turunçgiller.

Sonrasında manolya, yasemin, portakal çiçeği ve böğürtlenden ( tahminen ) oluşan yumuşak ve biraz pudralı beyaz çiçeksi notalar ve soğuk kırmızı meyveler.

Kapanışta paçuli merkezli ve vetiver takviyeli tozlu ve köksü odunsu notalar, tonka fasülyesi ve yumuşak vanilya. Belki bir miktar aromatik otlar.

Genelde bir harman ve karıştırma var ve kalite çok yüksek görünüyor. Uyumlu notalar olmuş. Dengeli bir tatlılık verilmiş. Bir kolonyadan daha fazlası... Kalıcılık bir günü geçiyor. Maskülen odunsu bazlar bu işi kotarıyor. Fark edilirlik de bu minvalde yüksektir. Chanel Coco Mademoiselle, tene çabuk oturuyor ve hızlı bir akışkanlık yapıyor. Tozlu ve topraksı odunsu bazlardan dolayı, biraz dengeli sıkılırsa iyi olur. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Sonbahar- kış, soğuk havalar, akşam vakti, gece gezmesi ve davet- kokteyller için uygun bir seçim olacağı kanaatindeyiz.

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

S. T. Dupont- S. T. Dupont Pour Homme EDT / 1998


























S. T. Dupont, Paris merkezli aksesuar ve lüks eşya üreticisi firmadır. S. T. Dupont- S. T. Dupont Pour Homme parfümünü tanıtıyoruz. Aromatik otlar, yumuşak baharatlar, odunsu notalar, çiçekler bu koku hakkında bilgi verir. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- biberiye, artemisia, kişniş, kasnı otu sakızı, limon,

Orta- karanfil, selvi ağacı, iris çiçeği, tarçın, lavanta, yasemin,

Alt- sandal ağacı, köknar, amber, paçuli, misk, muskat, vetiver, tütsü, sedir ağacı.

Aromatik ot ve baharat çeşnisini açılışta hissediyoruz. Parfümün genelinde bir tatlılık var. Biberiye, limon, nane ile ferah ve dinamik bir tarz var. Tarçın, kakule gibi yumuşak baharatları tahmin ettim. Tatlı lavanta merkezli çiçekler bunu takip ediyor. Menekşe, yasemin algılanıyor. Sonrasında odunsu notalar, çam kozalağı, misk ve vetiver gelmekte. Böylece sonlanıyor.

Keskin, temiz, canlı, kuvvetli, kompleks bir aroma yapısı söz konusudur. Sıcak, yumuşak, ferah esintilerle tene yerleşip kuruyor. Bu sırada daha ziyade odunsu nüanslar, baharatlar ve çam hissiyatı önem arz ediyor. Bu parfümü ben, büyük ölçüde Kenzo Tokyo ile bağlantılandırıyorum. Biberiye, lavanta, limon ve nane şifalı bitki hissi veriyor. Odunsu notalar da benzerlik içinde ele alınmalıdır. Çam kozalağı da keza, öyledir... Bu tip parfümlerde klasik kolonya biçimi vardır.

Kuvvetli ve yoğun kolonya esansları olduğundan, fark edilirlik ve kalıcılık tatmin edici değerlere ulaşıyor. Günün üçte ikisinde tende kalmaktadır. Daha çok şifalı ot, çam, kakule/ zencefille etkili olmakta. Bolca sıkılmasında mahzur yok. Aromaların hafif ve fresh oluşu buna imkân verir. Günlük kullanımda, her ortamda değerlendirilebilir. Rafine ve akışkan notalar var. İlkbahar- yaz dönemi kokusudur. Aslında her mevsime de uygundur.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html







Ralph Lauren- Polo Crest EDT / 1991


























ABD merkezli moda markası Ralph Lauren; tişört, aksesuar, ev ürünleri ve giyim koleksiyonuyla tanınmakta. Parfümleri eskiden klasikler arasındaydı= Polo, Safari, Polo Crest... Bugün Polo Crest' i inceleyeceğiz. Ne var ki Safari ve Polo Crest artık üretilmiyor. İnternetten ya da köklü açık parfüm markalarından temin edilebilir.

Harmanına bakalım=

Üst- biberiye, tarhun, kimyon, ardıç ağacı, fesleğen, bergamot;

Orta- karanfil, yasemin, gül, kimyon, çam, sardunya;

Alt- deri, amber, paçuli, misk, meşe yosunu.

Odunsu- şipre olarak lanse edilmiş. Ayrıca aromatik, yeşil nota, baharat gibi nüanslar da vermekte.

Koku düzlemi şu notaları belirginleştiriyor= Biberiye, ardıç, fesleğen, kimyon, amber, çam, deri, paçuli, misk ve meşe yosunu. Açılışta hiç tatlılık yok, otsu rayihalar  ve aromatik  bitkiler var. Doğal, rafine, dolgun ve zengin harmanlı bir parfüm. Açılışı biraz eski tarzı yansıtıyor.

Derinlik ve konfor çizgisi için şu notaları verebiliriz= Aromatik/ şifalı otlar- maskülen çiçekler- çam- deri- amber ve misk- yosun.

Şimdi bunları biraz açıklayalım=

Çiçek notaları yoğun kıvamda verilmiş. Amber ve misk düzleminde tatlı ve kremsi tonlamalar var. Gene aynı minvalde, çam ve yosun sentezinden balımsı bir tatlılık yaratılmış.

En önemlisi de, aromatik- şifalı otlara bal, yosun ve çam rayihaları karışmış. Bu katman, şüphesiz Polo Crest' in en cezbedici, en can alıcı bölümü denebilir. Gösteriş ve debdebe zirveye çıkmakta. Çünkü, burada karanlık, şifalı ve keskin bir harman bulunuyor.

Ege' nin dağlarında yetişen şifalı otlar, yabanî otlar; serin ve kuytu çam ormanları; hatta dedelerimizin kullandığı amber, misk ve gül karışımlı esanslar... bunları akla getirmekte. Doğulu, Asyalı, Anadolu referanslı bir parfüm. Bunlar yalnızca benim düşüncelerim olarak alınmalıdır. Başkası farklı düşünebilir.

Bence kötü tarafı yok. Yalnız, alışılmadık, eski bir tarzı var. Açılıştaki otsu aromaları bazı kişiler beğenmeyebilir. Parfümün şipre tarzı, modern tatlı baharat kokularından hoşlanan insanlarda garip etkiler yapabilir. Ne var ki, biraz sabredilirse bal- yosun- çam- amber notaları ekseninde müthiş bir tonlama alınmakta. Buradaki tatlımsı ve yumuşak rayihalara hayran olunabilir.




 Polo Crest' i; Polo Klasik ve Safari' ye benzetenler var. Tatlılık ve baharat  kullanımını Safari' ye, yeşil nota ve çam esintilerini Polo Klasik parfümüne benzetmişler. Bence de doğru. Zaten harmanı da benziyor.

Polo Crest, tene yakın durmakla kalıcılığı 24 saate ulaşan, sonbahar- kış kullanımına izin veren bir karakter gösteriyor. Günlük kullanımda da dengeli sıkılırsa, birçok sosyal ortamda sizi memnun edecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

11 Ağustos 2013 Pazar

Christian Dior- J'Adore L'Eau De Toilette For Women / 2002



 

Christian Dior- Fransız moda firmasıdır. Şimdi Christian Dior- J'Adore L'Eau De Toilette For Women isimli parfüm hakkında konuşacağız. Ekşimsi, buruk, tozlu, pudralı, tatlı, kremsi, ferah, yumuşak ve sıcak esintileri var. Meyveler, turunçgiller, çiçeksi notalar, baharatımsı nüanslar, misk ve vanilya bu parfümü şekillendirmekte. Çiçeksi- meyveli grupta gösteriliyor. Ancak şipre- çiçeksi yönü daha baskındır.

Üst- erik, neroli, mandalina, bergamot, limon, muskat,

Orta- yasemin, vadi zambağı, menekşe, orkide, gül, manolya,

Alt- erik, misk, vanilya.

Christian Dior- J'Adore L'Eau De Toilette For Women isimli parfüm, şipremsi bir açılış yapıyor ve doğrusu istenirse de hep aynı koku formuyla da gidiyor : Meyveler baskın, turunçgiller geri planda olmak üzere ekşimsi ve buruk tarzda erik, mandalina, limon ve bergamot hissediyoruz. Bunu yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalar takip ediyor. Portakal çiçeği, limon mine çiçeği ve daha tatlımsı olabilen neroli algılanmakta. Orta katmana doğru çiçeksi notalar, koku gidişatına iyice ağırlığını koyuyor. Tozlu ve pudralı çiçekler ( zambak, yasemin, kediotu ) ve baharatlı- sarı çiçekler ( ylang ylang, mimoza ) var. Kremsi tatlılıktaki vanilya- misk bileşkesiyle parfüm tenden ayrılacaktır. 

Christian Dior- J'Adore L'Eau De Toilette For Women isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmekte. Fakat çiçeksi notalarla olgunlaşma evresinde, özellikle dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılık görülmesinin vesilesi, genele yayılmış bulunan pudralı, tozlu ve ekşimsi rayihalardır. Bu durum, ayrıca tene dengeli dozaj gerektirecek ( üç- dört fıs ) kadar boğucu aromaların olması demektir. Koku karakterinde tatlılık, gerçekten çok az yer tutuyor. Böylece sonbahar- ilkbahar arası döneme, akşam saatlerine ve soğuk / serin havalara yönelik bir parfümle karşı karşıyayız. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5 

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

10 Ağustos 2013 Cumartesi

Giorgio Armani- Eau Pour Homme EDT / 1994



























Güncellenmiş ve gözden geçirilmiş yeni yorum

İtalyan moda ve parfüm üreticisi Armani, klasik kokulardan biri olmaya aday basit, sade, hoş bir parfüm yapmış. Giorgio Armani Eau Pour Homme... Turunçgil, aromatik otlar, baharatlar ve odunsu notalar parfümü biçimlendirmekte. Fazla tatlılık yok. Ama özellikle başta ve ortalarda otsu rayihaların egemen olduğu bir koku karakteri bulunuyor.

Aromatik- turunçgil kategorisine sokulan parfümün harmanı şöyle verilmiş=

Üst= Mandalina, bergamot, portakal çiçeği,

Orta= Muskat, tarçın, lavanta,

Alt= Paçuli, vetiver, meşe yosunu...

Koku karakteri baştan sona pek değişmiyor. Genelde düz çizgide ilerliyor. Açılıştan tenden ayrılana kadar bir turunçgil teması var. Bu, biraz şekerli, ama çokça keskin ve eski tarz kokan bir turunçgil kullanımıdır. Turunçgilden başka, orta notalar ile birlikte, yumuşak tatlı baharatlar karakter belirleyici konumdadır.

Giorgio Armani Eau Pour Homme- keskin ve kaliteli bir limon kolonyası efekti ile açılmakta. Biraz eski tarz bir açılışı var. 70' lerin, 80' lerin şipre parfümlerini andırıyor. Christian Dior- Eau Sauvage tarzı bu açılışı beğendim. Devamında aromatik otlar var. Lavanta, fesleğen gibi aromaları seçmiş oldum. Buraya kadar ferah, rafine, elegant bir havası var. Sonrasında tarçın, muskat, karanfil sıralaması ile tatlı ve yumuşak baharatları algıladım. Çok temiz ve doğal bir algılama biçimi oldu. Orta notalarda aromatik bir tarz var. Bu bölümü aromatik- yumuşak tatlı baharatlar şeklinde ele alabiliriz. Öyle ki, başlangıçtaki turunçgil- aromatik ot teması, orta notalarda da gelip, tatlı baharatlarla birleşiyor. Çok kompleks, maskülen ve kaliteli bir yorum söz konusudur. Kapanış ise klasik odunsu notalarla yapılmış. Burada paçuli ve vetiver net ve temiz olarak alınmaktadır.

Baştan sona değin, serin, ferah, aromatik etkiler takdir edilmekte. Centilmen ve kibar bir parfüm olmuş. Genelde limon kolonyası benzeri hissiyat bulunuyor. Ama bu, sıkıcı ve kötü değil. Tam tersine limon- aromatik otlar- tatlı baharatlar biçimindeki gidişatı çok kesin olarak hissettim ve koklamaya doyamadım. Ekşi hissiyat daha fazladır. Aralarda bazen şekerli- tatlı nüanslar olabiliyor- fazla tatlılık yok.

Koku düzlemi şöyle olmuş= Limon/ turunçgiller- aromatik otlar- tatlı baharatlar- odunsu notalar. Sonlarda çok az amber- misk tandanslı bir aroma var. Ama geneli belirlemiyor. Yapaylık, sentetiklik almadım.

Derinlik ve konfor noktası şöyle olmuş= Limon- aromatik otlar- aromatik yumuşak baharatlar. Bu çizgi en beğendiğim ve hoşuma giden kısım oldu. Kalite, kalıcılık ve güzellik nüanslarını barındırıyor. Odunsu notalar da bu hissiyatı destekliyor.

Tam bir yaz sezonu kokusu olmuş. Tende 10 saat kalıcılığı var. Fazla bir beklentiye girmeden kullanılabilir.

Günlük kullanımda davet, kokteyl, iş yeri ortamı, gece gezmeleri için idealdir. Dozaj konusunda sıkıntı olmaz. Zaten hafif, ferah, aromatik bir havası var.

Tenimde aromatik tatlı baharatlar baskınlaştı. Tene oturup güzelleşiyor. Kıyafet üzerinde biraz daha turunçgilli kokmaya meyillidir.

Koku - 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçebilir ve beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html















Versace- Blue Jeans EDT / 1994



Versace- İtalyan moda firmasıdır. Bu markanın klasik kokularından olan, Versace- Blue Jeans isimli parfüm değerlendirilecektir. Aromatik otlar, narenciye esintileri, çiçekler, odunsu notalar ve vanilya ile şekilleniyor. Tatlı, keskin, yumuşak, metalik ve yapay aromalar veriyor. Aromatik- fujer grubunda gösteriliyor.

Üst- ardıç meyvesi, turunçgiller, fesleğen, kimyon, bergamot, gül ağacı,

Orta- karanfil, köknar balzamı, lavanta, yasemin, adaçayı, kediotu, vadi zambağı, gül, sardunya,

Alt- iris, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, vanilya, vetiver, sedir ağacı.

Versace- Blue Jeans- keskin, metalik ve tatlımsı vurgularla açılıyor. Narenciye nüansları, lavanta ve aromatik otlar belirgindir. Baskın notalar limon, greyfurt, fesleğen ve çam esintileri olmaktadır. Orta bölümde erkeksi- yeşil çiçeklerin egemenliği başlar. Lavanta, menekşe, sardunya ve yasemin tahmin ediliyor. Son bölüm yapay aromalarla belirleniyor. Misk ve odunsu notalar ( sedir ağacı ) olabilir.

Versace- Blue Jeans- genel bir tatlılık veriyor. Daha sonra bu tatlılık atıyor. Çiçekler ve vanilya tatlıdır. Aromalar her bölümde harman halinde, iç içe geçmiştir. Yüksek tatlılık ve yapaylık nedeniyle dengeli sıkılması tavsiye edilir. Böylece günlük kullanıma uyacaktır. Çok sıcakta kullanılmaz. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemi kokusudur. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Aromatik tarzda kolonya derecesinde bir fark edilirlik ve kalıcılık söz konusudur.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

9 Ağustos 2013 Cuma

Comme des Garcons- Incense Kyoto EDP / 2002


 


























Japon parfüm firması Comme des Garcons, tütsü serîsi parfümleriyle ünlüdür. Bunlardan biri de Comme des Garcons- Incense Kyoto olmalıdır. Oryantal- odunsu grupta yer alır. Aromatik notalar, baharatlar, tütsüler, odunsu notalar parfümün kişiliğini belirler. Bununla beraber duman, reçine, sabunsuluk, tatlılık, sıcaklık gibi hisler de vardır.

Notaları şöyle verilmiş= Kehribar, paçuli, selvi ağacı, kahve, sedir ağacı, vetiver, tütsü, tik ahşap/ ağaç ve ölmez otu. Gayet dolgun, lüks ve zengin bir harmanı var. Kaliteli ve rafine aromalar bulunuyor.

Reçineli yeşil bitkiler açılışı yapar. Sonra ağaç ve çiçek kombinesi gelir. Devamında odunsu notalar ve tütsüyle dumanlı rayihalar var. Bu kısımda ayrıca gurme tarzı var. Sonradan notalarına baktığımda kahveden kaynaklı bir hissiyat olduğunu gördüm.

Ortalarda baharatlar belirginleşir. Burası en beğendiğim kısım oldu. Geneldeki bariz kalite, baharatlı katmanda daha fazla yükselmekte ve zirve noktasına varmakta. Odunsu notalar kapanışı yapmış.

Ayrıca, açılışta sabunsu notalar da var. Ne var ki, geri planda ve ikincil önemdedir. Reçineli otlar ise, başlangıcı çam esintilerine tahvil etmekte. Baharatlar sıcak ve egzotik esintilerle Doğulu anlatım tarzına yönelmekte. Kuru ve sıcak odunlar de beğeni kazanıyor.

Gene açılışta amber, odunsu notalarla karışmış ve onlar gibi algılanıyor- tek başına değil.

Koku düzlemi= Aromatik/ yeşil bitkiler, ağaç/ odun notaları, çiçekler, odunsu/ tütsüler, baharatlar, odunsu notalar olmakla; orta notaların egemenliğinin uzun sürdüğünü ekleyelim. Notalarda ortalardan itibaren katmanlaşma var.

Derinlik ve konfor çizgisi= Baharatlar, odunsu notalar, tütsüler. Sıralamayı baştan sona 1-2-3 diye yapmak mümkündür. Burada elbette kalıcılık, kalite ve güzellik artıyor. Baharat hissi; amber, odunsu notalar ve tütsüden kaynaklanıyor.

İdeal sonbahar- kış kokusu. Baharatlı ve bol ağaç/ odun temalı bir parfüm. Notalar çok köşeli değil. Ama yoğun ve güçlü olduğunu söyleyelim. Dengeli sıkılmalıdır.

Tenimde bir günü fazla fazla geçen bir kalıcılık yaptı. Tene oturup güzelleşir. Ne ki, fark edilir bir yönü de var. Akşam ve soğuk havalarda daha iyi sonuç verir. Ofiste öğleden sonra kullanabilirsiniz. Ama dozajda ayarlama olmalıdır. Günlük kullanıma da, konsept kullanıma da uyacaktır. Davet ve resmî toplantılar için idealdir.




Kokusu çam esintilerini, yeni kesilmiş odunları, yağmur sonrası ıslanan toprak örtüsü, yağmur ormanlarını hatırlatmakta. Klasik bir Comme des Garcons... Bilinç seviyenizi yükseltecek, size olumlu duygular aşılayacak bir parfüm...

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

8 Ağustos 2013 Perşembe

Histoires de Parfums- 1969 Parfum de Revolte EDP / 2001



























Histoires de Parfums, Fransa kökenlidir. Histoires de Parfums- 1969 Parfum de Revolte oryantal- baharatlı grubunda gösteriliyor. Gurme tarzı, kakao, gül, odunlar belirgin nüanslardır.

Üstte şeftali; ortada gül, beyaz çiçekler, kakule, karanfil; alt notada misk, paçuli, çikolata, kahve aromaları açıklanmış.

Arap etkisi, tatlı baharatlı parfüm anlayışı, odunsu bazlardan gelen modern biçimlenme değerlendirilmekte.

Tropikal meyveli- tatlı kırmızı meyveli açılışta modern etkiler yapmakta. Şeftali, mango, ananas olarak düşündüm. Çok ferah, taze, kremsi yapılanma var. Lüks bir gül, yumuşak ve modern baharatlar ( kakule, karanfil ) ile devam etmekte. Tene yerleşme başlıyor. Çikolata ve topraksı ve yoğun paçuliyle sonlanmakta.

Dengeli bir tatlılık içinde, tatlı kırmızı meyveler önemlidir. Ferah, biraz ekşi meyveler kullanılmış.

Her mevsime uyar. Genel beğeniye yöneliktir. Aromalar doğal, akışkan ve temizdir. Dozaj konusunda rahatsız edici vurgular yoktur. Tenimde 12 saate değin kaldı. Paçuli, baharatlar ve çikolata daha fazla fark edilirlik yaptı. Belli bir kalite, lüks ve şatafat takdir ediliyor. Günlük kullanıma yöneliktir. Ne var ki, akşam ve soğuk havalarda daha sofistike, daha elegant rayihalar yayar. Davet, kokteyl gibi ortamlar için tam yerini bulacak bir parfüm olmuş.



Meyveli baharatlardan gelen kremsi ve yumuşak tatlılık.

Kahveli çikolatanın yoğun, sıcak ve yapışkan kreması.

Bunları büyük ve derin bir kazanda kaynatıp, macun haline getirin.

Odun ateşinde kaynayan kazanın altında, kül tabakası birikmiş olsun.

Sonra da macun haline getirdiğiniz karışımın üstünü tütsüleyin.

Modern ve özgün bir yorum.

Histoires de Parfums- 1969 Parfum de Revolte.

Koku- 5 Kalıcılık- 3




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


7 Ağustos 2013 Çarşamba

Comme des Garcons- Incense Jaisalmer EDP / 2002


 


























Japon niş parfüm üreticisi Comme des Garcons' un bir parfümünü daha inceliyoruz : Comme des Garcons- Incense Jaisalmer.

Notalar= Kakule, tütsü, tarçın, amber, yenibahar meyvesi, abanoz ağacı. Grup= Baharatlı- ağaçsı.

Parfümün genelinde sevimli ve hoş bir tatlılık var. Bu tatlımsı rayiha, tatlı baharat/ meyve ve amberden kaynaklanmakta. Zaten koku düzlemi de aynı nüansları vermekte.

Tütsü, tarçın, yenibahar, amber ve ağaç notalarını sırasıyla alıyoruz. Koku düzlemi böyle gerçekleşmiş. Aslında, bu notalar bir bakıma derinlik ve konfor noktası olabilir. Yani, parfümün en güzel ve kaliteli bölümü burası diyebiliriz.

 Nota geçişleri çok yumuşak ve akışkan. Dengesizlik, aşırılık yok. Parfümün genelinde hafif tütsü aromalarını takdir etmekteyiz. Tütsü temalı bir parfüm. Zaten, CDG 'nin '' tütsü '' serisine dahil.

Kağıt üzerinde bu kadar sade ve yalın bir harmana ve baştan sona pek değişmeyen kokusuna rağmen, gene de kalıcılık değerleri ortalamanın üstünde seyrediyor. Tende kalış süresi 12- 13 saati bulmakta- hafif esintilerle. Her mevsime uyan bir yapısı var.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html