31 Ekim 2014 Cuma

Penhaligon's- Sartorial EDT / 2010



























Penhaligon's- İngiliz parfüm markasıdır. Bugün Penhaligon's- Sartorial isimli parfümü inceleyeceğiz. Odunsu notalar, yumuşak / kuru baharatlar, aromatik bitkiler ve maskülen çiçeklerle yorumlanıyor. Aromatik- fujer kategorisinde bulunmakta. Markanın tanıtım kataloğunda ise fujer- amber grubunda gösterilyor.

Üst- aldehitler, su notaları, ozon notaları, metalik etki, menekşe yaprağı, portakal çiçeği yağı, kakule, karabiber, zencefil,

Orta- balmumu, siklamen, laden çiçeği, lavanta, meşin,

Alt- gurgum odunu, paçuli, mür yağı, sedir odunu, Hint baklası, meşe yosunu, beyaz misk, bal etkisi, eski odun etkisi, vanilya, amber.

Penhaligon's- Sartorial- genel koku karakteri anlamında bazı nüanslar vermektedir. Bunları gruplandıralım=

Aromatik otlar ve yosunlar= Penhaligon's- Sartorial- açılışta metalik, tozlu ve buruk tonlamalar yapmakta. Biz bunun, lavanta merkezli aromatik otlardan geldiğini düşünüyoruz. Adaçayı, karanfil, menekşe tarzında bitki ve çiçek karışımı almaktayız. Yosun kokuları da buna, geri planda destek olmuştur. Bu kısım, sabunsu etkiler de vermektedir.

Yumuşak baharatlar= Nispeten orta katmana doğru inilirken, genellikle yumuşak ve tatlımsı baharatlarla karşılaşılır. Yalnız bu haharatlar, lavanta ve karanfilin etkisiyle bir miktar kurumuştur. Karabiber, zencefil gibi baharatlar önemlidir. Kuru ve keskin olarak, anason sayılabilir. Parfümün genelinde yosunsu kokular mevcuttur. 

Şekerli tatlılık= Penhaligon's- Sartorial- kapanış faslında bize bu hissiyatı sunar. Tonka fasülyesi, misk, sandal ağacı, vanilya ve amberin yoğun kullanıldığını görmekteyiz. Tatlılığın şekerli hale gelmesi bu yüzdendir. Bunun haricinde, odunsu notalardan bahsedelim... Paçuli, dipteki tozlu yapısıyla önemlidir. Sedir ağacını buınun yanında düşünüyoruz.

Penhaligon's- Sartorial- parfüm yorumcuları tarafından, genel olarak Faberge- Brut parfümüne benzetilmiş. Aynı fikirdeyiz. Genel gidişat bunu gösteriyor. Sabun, metal, yosun, tıraş kremi, lavanta kolonyası gibi doneler de işin içine girdiğinde, ''eski berber dükkânı'' konsepti parfümü anlatmaya yetiyor. Son bölüm hariç, dengeli bir tatlılık vardır. Tende kuruma, sondaki şekerli aromalarla oluyor.


Koku düzlemi= Lavanta merkezli aromatik otlar, baskın yumuşak baharatlar, yosunlu kokular ve şekerli- tatlı notalardır. Tatlılığın sonradan artmasına karşın, genelde uyumlu ve dengeli aromalar verilmiş. Doğal, akışkan ve güçlü yapı sezilmektedir.

Derinlik ve konfor noktası= Lavanta, karabiber, meşe yosunu ve paçulidir. En beğendiğimiz ve takldir ettiğimiz aromaları saydık. Notalar katman halindedir. Orta katman nota kaynaşması- iç içe geçme görülür. Yoğun, güçlü ve kalıcı yapıdadır.

Penhaligon's- Sartorial- eski, tozlu, maskülen ve sert bir koku formu sunuyor. Yağlı ve çabuk terleyen tende, iki güne yaklaşan kalıcılığı takdir edilir. Fark edilirlik de yüksektir. Bunun nedeni, her şeyden önce iki olguya bağlanır... Baharatlar her daim yoğun ve keskindir. Son bölümde ise tatlılık artmıştır. Aromatik otlar, açılışta uzun süre tenimize tutunur ve ondan sonra hızlı bir akışkanlıkla baharatlı bölüme inilir.

Tene dengeli uygulanmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Sonbahar- kış, akşam vakti ve soğuk havalar içindir. Kapalı alanlarda dozajı iyi ayarlanmalıdır. Yoğun baharat ve şekerli yapı, en iyi deış mekânda dağılır ve sakinleşir ( davet, kokteyl, gece gezmesi ). Konsept ve koleksiyonluk koku olarak değerlidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html











29 Ekim 2014 Çarşamba

Maison Francis Kurkdjian- Absolue Pour le Soir EDP / 2010



















Maison Francis Kurkdjian- Fransız niş parfüm markasıdır. Bu markanın Doğu etkili ve büyük ölçüde amber ve hayvansal misk temalı diyebileceğimiz parfümü, Maison Francis Kurkdjian- Absolue Pour Le Soir isimli parfüm, bugünkü incelememize konu olacak...

Baharat, otsu biçimler, tütsüler, odunsu notalar bu parfümle ilgili doneleri oluşturmaktadır. Oryantal- baharatlı grupta yer alan parfümün notaları şöyle verilmiştir= Benzoin, kimyon, ylang ylang yağı, Bulgar gülü, İran gülü, bal, tütsü, sedir ağacı ve sandal ağacı.

Maison Francis Kurkdjian- Absolue Pour Le Soir' in rayihası yanmış tütsülere, bozkırda yetişen yabanî otlara, güneşte kurutulmuş tatlı baharatlara benziyor.



Maison Francis Kurkdjian- Absolue Poir Le Soir, çok güzel ve egzotik yumuşak bir odunsu- tütünsü amber ve keskin baharatlar ile oryantal esintiler sunan bir başlangıç yapmaktadır. Yalnız bir farkla ki, baharatlar açılışı domine etmektedir. Amber biraz daha geri planda bulunuyor. Devamında aromatik / şifalı ot rayihaları ve sığır derisi gibi kokan bir misk gelmektedir.

Baharatları zencefil, karabiber ve zerdeçal biçiminde tahmin etmiştim. Baharat sentezi önce keskin ve yoğundur. Açılıştan bir süre sonra tatlı ve yumuşak baharatlara tahvil eder.

Kapanış biçimleri de şöyle olmuş : Yumuşak ve tatlımsı amber, tütsü, vanilya ve sedir ağacı tandanslı odunsu notalar burada yer almaktadır.

Bazı detaylara değinmek istiyorum...

- Baharatlar keskin yapıdan modern- tatlı biçimlere yönelmiştir.

- Koku alma yetisini neredeyse dumura uğratacak denli kirli, ağır ve pis bir hayvansal misk var.

- Ferah ve taze aromatik ot nüanslarıyla teniniz rahatlıyor.

- Vanilyamsı bir tatlılık veren amber ise, Serge Lutens' in Ambre Sultan' ından nişan vermektedir. Zengin, detaylı ve kompleks bir amber beğeni ve hoşlanma duygularını üst seviyede harekete getirmektedir.

Koku düzlemi : Tütünsü amber & baharat sentezi, otlar, misk, tekrar baharatlar, amber, vanilya ve odunsu notalar biçimindedir. Böyle olmakla, misk hariç doğal, rafine ve beğenilebilir aromalar var.

Derinlik ve konfor noktası : Odunsu- tütünsü amber, zencefil, şifalı otlar ve vanilyamsı amber biçimindedir. Gerçi, karabiber daha fazla baskın oluyor. Ama ben zencefil ve zerdeçal gibi yumuşak biberli tonlamaları çok beğendim. Kalıcılık, kalite ve lüks doneleri bu merkezdedir.

Tene oturup güzelleşen bir kokusu var. Fark edilirliği tene yakın olması ile bağlantılıdır. Sonbahar- kış dönemine göre dizayn edilmiş. Günlük kullanıma uygun değil. Koleksiyonluk bir hazine teşkil edecektir. Dengeli dozaj gerektirir- üç, dört fıs yeter. Akşam ve soğuk hava kokusudur. Tende iki güne yakın kalıcılığı vardır. Notalar birbirini tekrar ederek kaynaşır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

27 Ekim 2014 Pazartesi

Escentric Molecules- Molecule 03 EDT / 2010
















Escentric Molecules- Alman kimya, parfüm ve kolonya markasıdır. Bugün Escentric Molecules- Molecule 03 isimli parfümü inceliyoruz. Plastik, yapay, sentetik, metalik, tuzlu, sabunsu, ekşimsi, tatlımsı, kuru, sıcak, ferah ve yumuşak esintileri var. Turunçgiller, odunsu notalar, içkimsi nüanslar ve gurme notalar barındırıyor. Vetiver teması üzerine inşa edilmiş. Aromatik- odunsu grupta gösterilebilir.

Escentric Molecules- Molecule 03 isimli parfümde, her katmanda vetiver notası baskındır. Açılıştan kapanışa değin diğer notalarla ( İçkimsi notalar : Votka- viski. Turunçgiller : Greyfurt- limon. Gurme notalar : Kahve- toprak tentürü ) harmanlanmıştır. Ayrıca vetiverin çeşitli koku biçimlerine ( plastik, sentetik, metalik, yapay, tuzlu, samansı, yeşil- çimensi, sabunsu ) rastlanmaktadır. Plastiğimsi vetiver notasıyla açılan parfüm, kahveli- toprak tentürlü vetiver vurgusuyla sonlanmaktadır.

Escentric Molecules- Molecule 03- çok tatlılık barındırmaz. Yalnızca turunçgillerde biraz tatlılık- ekşimsilik var. Kahveli- topraksı ve samansı aromalar kuru ve sıcaktır. Vetiver temasıyla harmanlanan her aroma, aslında sırasıyla tene yerleşiyor. Gayet yavaş akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Sıkıştan yarım saat sonra tene oturma işlemi tamamlanıyor. Günlük kullanımda tazeleme ile kalıcılığı takviye edilebilir. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilgilidir. Sabunsu, plastik ve yapay vurgularından dolayı tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine uyacaktır. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde de kullanma opsiyonunuz var.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Ekim 2014 Cumartesi

Jo Malone- Amber & Patchouli Cologne Intense / 2010
























Jo Malone- İngiliz parfüm ve kozmetik şirketidir. Bu markanın amber temalı kokularından birini inceleyeceğiz. Jo Malone- Amber & Patchouli isimli parfüm odunsu bazda bir parfümdür ve amber- paçuli temasına yaslanır. Oryantal- odunsu grupta yer alır. Baharatlı tonlamaları da var. Yoğun ve güçlü bir kokudur.

Notaları paçuli, öd ağacı ve amber olarak açıklanmış. Kuru ve keskin bir öd ağacı, neredeyse ana temalar kadar etkindir. Arap etkili bir parfüm olmuş. Odunsu amber tonlarıyla açılmakta. Hafif bir tatlılık var. Odunsu ambere, ahşap notası eşlik ediyor. Koku iyice yoğunlaşıyor. Daha sonra tene yerleşme dönemi başlamakta. Bu dönemde baharatlar kendini belli ediyor. Zencefil- gül- vanilya diye tahmin etmekteyim. Bunların arasında hafif turunçgiller ( portakal mandalina )- portakal çiçeği esansları bulunuyor. Çiçeksi notalar var. Menekşe olabilir. Çiçeksi notalarda bir miktar yumuşak ve kremsi tonlama var. Odunsu amber ve ahşapsı tonlarla kapanışı yapıyor. Öd ağacı burada baskındır ve ahşap nüansı vermektedir.

Koku karakteri düz bir çizgide ilerliyor. Çok tatlılık yok. Keskin, yoğun, kuru ve biraz dumansı hissiyattan söz edebiliriz. Sıcak bir koku olmuş. Günlük kullanıma pek müsait değil. Daha çok, koleksiyonluk bir koku olmuş. Ancak, kullanmak isterseniz, sonbahar- kış mevsimine uyar. En iyi sonucu akşam ve serin- soğuk havalarda verir. Dengeli sıkmak şarttır. Kolonya tarzı bir koku yapmak istemişler. Ama parfüm tarzında olmuş. Zaten notaları da ağır ve yoğundur. Tenimde iki gün boyunca esti. Fark edilirlik de aynı anlamda başarılıdır. Tende kuruması odun- amber- öd ağacı çizgisinde oluyor. Odunsu amber dengeli bir nota iken, özellikle öd ağacında bir zorlama ve sentetiklik hissettim.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Ekim 2014 Perşembe

Roja Dove- Diaghilev Parfum / 2010


























Roja Dove- İngiliz niş parfüm markasıdır. Şimdi Roja Dove- Diaghilev isimli parfümü değerlendireceğiz. Kuru, sıcak, tatlımsı, tozlu, yağlı, koyu, kirli, ekşimsi ve buruk esintileri var. Aromatik otlar, çiçeksi notalar, baharatlar, odunsu notalar, turunçgiller ve deri notalarıyla biçimleniyor. Odunsu- şipre grubunda gösterilebilir.

Üst- limon, bergamot, misket limonu, portakal, tarhun,

Orta- gül, yasemin, sümbülteber, ylang ylang, kediotu, menekşe, kuş üzümü tomurcukları, şeftali,

Alt- karanfil, kimyon, muskat, paçuli, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı, gayakum ağacı, sandal ağacı, benzoin, vanilya, balzam, iris, sığla yağı, laden otu, deri, ambrette ( misk ebegümeci ), ambergis, misk.

Roja Dove- Diaghilev isimli parfüm, turunçgiller ve aromatik otlarla açılmaktadır. Bergamot, limon, tarhun ve adaçayı var. Bu aromalar bütünüyle tozlu, buruk ve ekşimsidir. Tarhun bitkisinin keskin yapısını hemen tanıyoruz. Açılışta klasik şipre tarzı uygulanmış. Devamında koyu ve tozlu  baharatlar ve erkeksi çiçeksi notalar geliyor. Karanfil, kimyon ve kekik biçiminde baharatlar verilmiş. Bunlar iris, yasemin, sümbülteber, ylang ylang ve kediotu gibi çiçeklerle harmanlanmış. Bu baharatlı ve çiçeksi harman, orta bölümü iyice sıcak ve kuru hale getiriyor. Orta katmanı takip eden koku grubu tozlu ve yağlı deri ve hayvansal misk aromaları olmuş. Son bölüme geçilirken odunsu notalar sahne almaktadır. Tozlu ve kuru vetiver ve paçuli var. Kapanışta artık yumuşak amber ve tatlımsı meşe yosunu görülüyor. Kapanış faslında daha ziyade fujer tarzına yönelinmiştir.



Roja Dove- Diaghilev- kısaca şöyle yorumlanabilir :

Açılışta şipre grubu notalar : Bergamot, tarhun ve adaçayının tozlu, ekşimsi ve buruk yapısı.

Kapanışa yönelen fujer grubu aromalar : Yağlı ve nispeten kirli deri ve hayansal misk, kuru odunsu notalar ve tatlımsı meşe yosunu. Bu katmanda genelde tozlu bir hava da seziliyor.

Roja Dove- Diaghilev isimli parfümün aromaları böylece şipre ve fujer koku katmanlarına ayrılıyor ve sırasıyla tene yerleşiyor. Genel koku yapısıyla Aramis- For Men ( Classic ) isimli parfüme benziyor. Gayet yavaş akışkanlıkla 1 saat sonra tene yakın kalıyor. Tene yakın kalması fujer koku grubunun baskın çıkmasıyla ilgilidir. Daha öncesinde aromatik otlar uzun süre teninizde tutunuyor. Nota geçişleri başarılıdır. Fark edilirlik sahibine ve dışarıya karşı güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr bir kalıcılığı var. Deri, misk ve odunsu notalar bu performanı sağlamaktadır. Klasik sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Yağlı, tozlu ve nispeten hayvansal aromaları nedeniyle tene dengeli sıkılmalıdır. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


22 Ekim 2014 Çarşamba

Avon- True Force EDT / 2010


























Avon- ABD kökenli kozmetik markasıdır. Şimdi Avon- True Force ( Gerçek Güç ) isimli parfümü değerlendiriyoruz. Kremsi, yumuşak, tatlı ve ferah esintileri var. Turunçgiller, meşe yosunu, lavanta, amber, çiçeksi notalar, deri ve baharatlarla şekilleniyor. Şipre grubunda gösterilmiş.

Üst- lavanta, mandalina,

Orta- adaçayı, kişniş, muskat,

Alt- süet, paçuli, misk, meşe ağacı, amber.

Avon- True Force- mandalina ve portakal tarzında kremsi turunçgilleri açılışa koymuş. Sonrasında yeşil kokan lavanta ve erkeksi- yeşil çiçekler ( sardunya, lotus ) geliyor. Yumuşak baharat olarak hissettiğimiz aromalar da ( kakule, yeşil biber ) oldu. Gene yumuşak deri notası, tatlımsı amber ve sonlarda giderek ağırlığını koyan meşe yosunu aromalarıyla kapanışa gelinmiştir.



Avon- True Force isimli parfümde, biz her şeyden önce yeşil kokan sucul ve ferah aromalardan bahsetmeliyiz. Çünkü bunlar parfümün koku karakterini belirliyor ve baştan sona domine ediyor : Baskın meşe yosunu, lavantalı çiçekler ve yeşil biberli notalar... Bu yeşil- bitkisel karakterli aromalar parfümün ana teması kabul edilirse, diğer notalar da yardımcı / bağlantılı eleman olacaktır. Böylece yeşil aromalar tene neredeyse tek parça- harman halinde oturuyor. Elbette ki, akışkanlık hızlıdır ve notalar tene yakın durmaktadır. Fark edilirliği de tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Gün içinde tazelemeyle kalıcılığı arttırılabilir. Kaliteli erkeksi kolonya havasındadır. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz dönemi için idealdir. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar takdir edilmektedir.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Ekim 2014 Salı

Parfum D' espoir Amber & Ylang Ylang


















İki hafta kadar önce, Ankara' ya yeni bir parfüm markası geldi. Fransa- Paris merkezli parfüm tasarım butiği olan Parfum D' espoir, Eskişehir yolu üzerindeki Tepe Prime Avenue' da hizmete girdi. Benim de tesadüfen haberim oldu ve orayı ziyaret ettim. Yetkililerden bilgi aldım.

Ünlü parfümorlarla çalışıyorlarmış. Her parfüm tasarımcısı kendi parfümünü tasarlıyor ve bunlar özel kutu ve şişelerinde, özenli bir sunumla satılıyor. Henüz bir parfüm yapım eğitimi vermiyorlar. Kişiye özel parfüm tasarlıyorlar mı, diye merak edip sordum. Daha o konsepte geçmemişler. Parfüm fiyatları çok uygun seviyelerde bulunuyor. Açılışa özel % 30 indirimleri var. 150 liralık ürünler şimdilik 110 liraya satılıyor. Parfümlerde çok kaliteli ve rafine malzeme kullanmaktalar.

Önce, kendime parfüm tasarlayabileceğimi düşünerek, bir kağıda bazı parfüm notaları yazmıştım. O notaları harmanlayıp, kişisel parfümümü yaptırmak istedim. Elbette, daha o konseptte çalışmadıkları için mümkün olmadı. Bunun üzerine, istediğim notaları içinde bulunduran bir parfüm olup olmadığını sordum. Sonunda, tam istediğim gibi olmasa da, ona yakın bir koku buldum.

Kendime amber temalı bir parfüm tasarlatmam mümkün olmadı. Ne var ki, amber temalı parfümlerden Amber & Ylang Ylang çok hoşuma gitti. Bugün, bu kokuyu biraz anlatmak istiyorum...

Parfum D' espoir Amber & Ylang Ylang=

Bence, oryantal- baharatlı kategorisine girebilir. Amber teması parfümü domine etmektedir. Bunun yanında çiçeksi notalar, tütsüler, vanilya, biraz odunsu notalar ve egzotik baharatlar hissediliyor. Doğu etkili bir koku hissiyatı söz konusudur.

Parfümü tenime sıkarak denedim. Kokladım ve değerlendirmeye çalıştım. Daha sonra kağıt üzerinde yazılı olan aromalarını okudum. Ten üzerinde iken, edindiğim ilk izlenim, çok güzel ve lüks bir odunsu- tütünsü amber hissiyatı oldu. Parfüm böyle bir açılış yapıyor...

Notaları da şöyle açıklanmış= Sardunya, ylang ylang, bergamot, gül, tarçın, bulgar gülü, sarıçiçek, amber...

... Odunsu- tütünsü egzotik bir amber, bende hayranlık ve huzur duygularına yol açtı. Bunu çok derin ve katmanlı biçimde çiçekler, baharatlar, tütsüler, odunsu notalar ( belki paçuli ), vanilya ve amber takip etti.



Ayrıntılara geçelim...

Odunsu- tütünsü amberden sonra, pudralı ve ıtırlı çiçekler algıladım. Bunu sardunya, frezya, yasemin şeklinde tahmin etmiştim. Aralarda vanilya alınıyor. Buraya değin bütün notalar iç içe geçip harmanlanmış. Tek parça gibi algılanmakta. Devamında tarçın- kimyon biçiminde tatlı baharatların olduğunu zannettim. Derinlerden bir miktar gül de alınıyor. Güllü- baharatlı katman müthiş sentezlenmiş. En fazla bu harmanı beğendim. Sonra tütsüler ve odunsu notalar gelmektedir. Tütsülü baharatlar gibi yorum söz konusudur. Sonlara doğru, vanilyamsı tatlı bir amber, parfümü kapanışa yönlendiriyor.

Parfümlerin mağaza fiyatı 150 lira olarak belirlenmiş. Ama şunu söyleyeyim, Amber & Ylang Ylang kokusunun fiyatına 600- 700 lira deseler, itiraz etmezdim. Çünkü malzeme çok temiz, rafine ve doğal olandan seçilmiş. Üzerinde emek verildiği, çalışıldığı belli oluyor.

Parfümde çok fazla tatlılık yok. Onun yerine, yoğun, pudralı ve/ veya kremsi aromalar var. Keskin, köşeli ve saldırgan hiç değil. Odunsu- tütünsü yoğun ambere başlangıçta tahammül edebilirseniz, sizi devamında çok güzel sürprizler bekliyor.



Koku düzleminde odunsu- tütünsü amber- pudralı çiçekler- tatlı baharatlar- tütsü- odunsu notalar- vanilyalı amber vardır. Baharatlardan tarçın daha baskındır. Güllü tarçın diyebiliriz. Pudralı çiçekler yoğun ve kadınsı biçimdedir. Aromalar gayet akışkan, uyumlu ve dengelidir.

Derinlik ve konfor noktasında odunsu- tütünsü amber- tatlı baharatlar & tütsü- vanilyamsı amber bulunmaktadır. Bu verdiğimiz notalarda güzellik, lüks ve zengin bir karışım mevcuttur. Ayrıca kalite ve kalıcılığa katkı yapar. Notalarda bir kaynaşma var. Amber, ana tema olarak, her daim derinden kendisini hatırlatır.

Çok derinlikli, çok katmanlı bir parfüm olmuş. Bütün unsurlar, aynen bir apartmanın katları gibi, yukarıdan aşağıya iniyor. İç içe daireler şeklinde algılanıyor. Bu bakımdan ilginç bir parfüm...

Amber & Ylang Ylang, bende ilk andan itibaren Doğulu anlatım dünyası etkileri bıraktı. Osmanlı dönemi has bahçelerinde gezmek, Osmanlı saraylarındaki görkemli yaşama, ziyafetlere tanık olmak, eski Osmanlı hanımlarının inceliğine, zarafetine seyirci kalmak gibi metaforlar aklıma geldi. Bu parfüme benzer kokuları mutlaka Osmanlı hanımları, cariyeler, gözdeler, valide sultanlar kullanmışlardır...



Sonbahar- kış dönemine uygun olacaktır. Yoğun sıkılmadığı sürece, günlük kullanıma izin verir. Yalnız bir şartla, akşam kullanılırsa daha iyi olur. Soğuk havalarda iyi performans gösterir. Açık hava partileri, gece gezmeleri için idealdir. Kapalı alanlarda çok sıkılmamalıdır. Kalıcılık ve fark edilirlik başarılı değerlere imza atıyor. Bir günü geçen kalıcılığı var. Tene yakın durur. Tütsülü baharatlar, amber, çiçeksi akorlar düzeyinde kuruyup güzelleşir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

19 Ekim 2014 Pazar

Dsquared2- He Wood ( Ocean Wet Wood ) EDT / 2010



















Dsquared, Kanada merkezli moda ve aksesuar markasıdır. Bu markanın Akdeniz etkili / modern parfümlerinden birini inceliyoruz :  İsmi Dsqared2- He Wood ( Ocean Wet Wood  ) olarak geçiyor. Akuatik- odunsu sınıfta gösterilmektedir. Fresh, dinamik, tatlımsı bir kokudur. Aromatik, ozonlu, denizel ve odunsu nüanslar veriyor.

Akdenizli parfüm deyince; genelde turunçgiller, su notaları, aromatik otlar ( nane, adaçayı, fesleğen, lavanta, biberiye ) anlaşılmalıdır. Aromatik otlar bazen şifalı etkiler de yapabilmektedir.

Üst- artemisia, amber, deniz notaları.

Orta- misk, menekşe, menekşe yaprakları.

Alt- vetiver, paçuli, sedir ağacı, tonka fasülyesi.

Harman sade, basit ve yalındır. Temiz, pürüzsüz aromalar verir.

Açılışta sucul ve aromatik notalar beraberdir. Tatlılık genele yayılmış. Ne var ki, bu, otsu ve denizel bir tatlılıktır. Sonra sıcak ve kuru hissiyat içinde amber ve misk notaları aldım. Yeşil ve ferah yapıdaki erkeksi çiçeksi notalar ( menekşe, menekşe yaprakları, lotus, sardunya ) değerlendiriliyor. Kapanış ise odunsu notalar ( paçuli, sedir ağacı ) ve badem / vanilya aromasıyla olmakta. Tonka fasülyesi olabilir. Kuru ve sıcak odunsular kaliteli olmuş.

Fazla söze gerek yok. Harman gayet net ve anlaşılır olmuş. Nota geçişleri akışkan ve rafine olmuş. Sentetik su- ozon notaları da başarılı verilmiş. Yüksek bir kalite hissi bulunuyor.

Koku düzlemi :  Aromatik- sucul notalar- amber- çiçeksi notalar- odunsu notalar- badem / vanilya ( Kokladığımda tonka fasülyesini bu şekilde aldım ). Dengeli aromalar var. Rahatsız edici bir şey yok. Notalar sırayla alınıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Amber ve odunsu notalar. Kalıcı, kaliteli ve güzel bir bölüm olmuş. Egzotik bir tarzı yansıtmakta. İki saat içine tene yerleşiyor ve güzelleşiyor. Okyanus temalı bir koku için, bu denli tesirli bir derinlik ve konfor beklemiyordum.

Elbette ideal yaz mevsimi kokusu olur. Ne ki, her mevsim ve her sosyal ortamda uygunluk sağlar. Ofis içinde kullanımı idealdir. Yumuşak ve tatlı aromaları var. Böylece bol bol sıkılabilir. Tenimde kalıcılığı hafif esintilerle 18 saati buldu. Gayet başarılı bir sonuç... Amber, kremsi ve yumuşak rayihalarla özel beğenimizi kazandı.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Ekim 2014 Cuma

Ralph Lauren- Polo Big Pony No. 4 For Men EDT / 2010



























ABD' li marka Ralp Lauren- odunsu- aromatik tarzda hoş bir parfüm yapmış. Ralph Lauren- Polo Big Pony No. 4 For Men isimli parfüm mandalina, portakal, pembe greyfurt ve kyrawood notalarını veriyor.

Harman sade ve gösterişsiz olmuş. Rahatsız edici bir şey yok. Tatlı, yumuşak, reçineli bir karakteri var.

Ana tema portakal, mandalina ve kyrawood notasından kaynaklanan ahşapsı- odunsu his olarak kayda geçmekte.

Kyrawood; Doğu Akdeniz ülkeleri, Etiyopya, Somali ve güney Arabistan' da yetişen bir bitki / ağaçtır. Acı, aromatik bir kokusu var ve ahşapsı- reçine hissi vermekte. Parfümde de zaten ortalardan itibaren reçinemsi rayihalar bulunuyor. Canlı ve tatlımsı turunçgllerden sonra; kalıcılık ve kalite, odun ve reçine düzleminde biraz olsun artmış. Gene fazla etkili kalıcılık değil. Tene yakın duran, hoş, sevimli bir kolonya gibi nüanslar veriyor.

Yaz sezonu kokusu olmuş. Yoğun sıkılsa bile rahatsız etmez. Günün değişik saatlerine göre 6- 8 saat kalıcılık vermekte. Kalıcılık biraz daha yüksek olabilirdi. Odunsu notaları tatlı baharatlarla sentezleyebilirlerdi. Günlük kullanımda zaman ve mekân sınırı olmaz. Herkesin beğenisine uygundur.

Koku- 3 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

16 Ekim 2014 Perşembe

L' Occitane- Verdon For Men EDT / 2010



























Fransız kozmetik firması L' Occitane' ın bu kokusu aromatik- narenciye sınıfında yer alıyor. Üst notada bergamot, limon; orta notada nane, lavanta; alt notada ise sedir ağacı ve deniz notaları var.

Yeşil bitkiler, hafif baharat çeşnisi, deniz / su notaları takdir edilmekte. Canlı ve ferah turunçgil açılışı yapmakta. Sonra nanenin egemenliğinde aromatik otlar geliyor. Aslında parfümde baştan sona ferah ve temiz bir nane notası alınıyor; diğer notalar naneyi destekliyor. Nane temalı bir parfüm. Kapanış ise yumuşak bir ağaç notası ve deniz etkileriyle olmakta.

Yaz mevsimine göre tasarlanmış bir parfüm. Kalıcılığı nane, aromatik otlar/ lavanta ekseninde artmakta. Günlük kullanıma uygun, esansiyel yağ kıvamında bir parfüm. Hoş, sevimli bir yapısı var. Nane, turunçgil ve lavanta sentezinde güzel ve kaliteli bir tatlılık mevcut. Dengeli ve uyumlu notalar verilmiş.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Ekim 2014 Çarşamba

Issey Miyake- L'Eau d'Issey Pour Homme Noir Absolu EDT / 2010


 


























Japon moda markası Issey Miyake' nin bir parfümü daha.

Issey Miyake L' Eau d'Issey Pour Homme Noir Absolu... Odunsu- baharatlı bir kokudur.

Narenciye, odun, baharat, amber, tarçın ve misk etkili bir parfüm. Doğulu nüanslar ve izlenimler veriyor.

Notaları şöyle açıklanmış= Mandalina, kaşmir ağacı, amber, tarçın ve muskat.

Genele bakarsak tatlımsı rayihaların yanında, kuru ve sıcak tonlamalar da var.

Parfüm tatlımsı turunçgillerle açılmakta. Ardından odunsu amber ve tatlı baharat katmanı geliyor. Kaşmirden gelen kadifemsi, yumuşak his var. Tatlı baharatlar ise modern bir tarzı yansıtıyor. Odunsu notalar, parfüm kuruyup tene yerleştikten sonra, zengin ve lüks ahşapsı vurgulamalar yapmakta. Tenden de ahşap- baharat kombinesi ile ayrılıyor.

Koku düzlemi= Turunçgil, odunsu amber, tatlı baharat notaları.

Derinlik ve konfor noktası= Odunsu/ ahşapsı amber ve tatlı baharatlar.

Sevimli, hoş bir tatlılık var. Notalar uyumlu, dengeli ve akışkan. Sentetiklik, yapaylık, aşırılık yok.

One Million, Rochas Men; bu parfümle ilgili fikir verebilir. Ancak, baharat ve odun kullanımı Issey Miyake Pour Homme Noir Absolu' da daha kaliteli, zengin ve şatafatlı olmakta.

Kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları odunsu amber ve tatlı baharat çizgisinde yükseliyor. Bir gün boyunca, tende hafifçe esmekte. Güçlü aromaları var.

İdeal sonbahar- kış parfümü. Ne var ki, mevsim sınırlaması yapmadan, her ortamda günlük olarak kullanabilirsiniz.



Bu parfümdeki egzotik ağaçlar ve tatlı baharatlar; bize metafor olarak Osmanlı külliyelerinin mistik ortamını düşündürmektedir.

Osmanlı dönemi külliyelerinin taş mimarîsi, ahşap kapı kanatları, kafesli pencereleri; iç mekândaki bitkisel ve çiçeksi süslemeleri, içeriden dışarıya akseden amber- misk kokuları Doğu coğrafyasının ruhsal ve bedensel zenginliğinin yansımasıdır.

Issey Miyake- L'Eau d'Issey Pour Homme Noir Absolu; günümüz ile ( modern tatlı baharatlar ) geçmiş ( egzotik ağaçlar ) arasında bir köprü kurmaktadır.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Ekim 2014 Pazartesi

Hugo Boss- Bottled Night EDT / 2010

 















Hugo Boss- Alman moda markasıdır. Bugün Hugo Boss- Bottled Night isimli parfümü inceliyoruz. Tatlı, ferah, sabunsu, yapay, pudralı, koyu, serin, plastiğimsi ve yumuşak yapısı var. Çiçeksi notalar, misk, lavanta, deri ve odunsu notalar barındırmakta. Odunsu- aromatik grupta gösterilmekte.

Üstte lavanta, huş ağacı, ortada menekşe ve alt notalarda odunsu notalar ve misk açıklanmış.

Hugo Boss- Bottled Night- lavanta notasıyla başlıyor. Bu lavanta önce ferah ve yeşil kokan, sonra da sabunsu yapıdadır. Canlı ve enerjik bir açılış yapılmış. Devamında serin olmakla beraber yoğun banyo sabunu kokuları var. Bu kokular elbette baskın lavanta ve çiçeklerden geliyor. Menekşe ve leylak gibi çiçeksi notalar algılıyorum. Yalnız tam bu noktada yapay ve plastiğimsi deri notası var. Arada kremsi çiçeksi notalar hissettim. Bunlar nokta vuruşu yapıp, sonra geri çekilmekte. Yasemin ve frezya olabilir. Devamında tekrar pudralı ama baskın sabunsu çiçekler sahne alıyor. Lavanta yerinde duruyor. Kediotu ve sümbülteber olabilir. Tatlımsı misk ve yapay odunsu notalar ( sedir ağacı ? ) ile kapanış gerçekleşiyor.

Hugo Boss- Bottled Night isimli parfüm, hem çiçeksi notaların baskınlığı hem de sabunsu, pudralı ve kremsi yapısıyla büyük oranda kadın parfümlerini andırmakta- eğer en başından erkek parfümü olarak dizayn edilmeseydi veya edilmedi ise. Şimdi burada, en azından benim alışkın olmadığım bir koku tarzı var : Pudralı ama baskın sabunsu ve plastiğimsi kokan çiçekler ve neredeyse onlar gibi sabunsu & plastiğimsi kokan deri notasının harmanlanmasıyla galiba parfüme gece / night / koyu vurgusu yapılmak istenmiş. İlginç bir uygulama olduğu aşikâr olmakla birlikte, pek de kolay ve konforlu bir kullanım deneyimi sunmuyor. Bir kere dozaj ayarlaması yapmak gerekecek. Üç- dört fıs yeter. Sonra zaten burun ve zihin algısını mutlaka zorlayacak. Gene az sıkılmalıdır. Ayrıca her yerde ve her zaman da sıkılmaz. Soğuk ve serin havalar, akşam saatleri ve sonbahar- kış mevsiminde kullanılmalıdır. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerinde düşünülebilir bir mahzuru yok...

Hugo Boss- Bottled Night isimli parfümde aromalar harman halindedir ve genellikle iç içe geçmiş şekilde algılanır. Hızlı akışkanlıkla derili- çiçeksi katmana geçiliyor ve sonra da tene yapışıyor. Bu arada dışarıya karşı yoğun ve saldırgan fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende sabun ve pudra kokuları nedeniyle gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapmakta. Çok az tatlılık barındırıyor. Odunsu notalardaki yapaylık, günümüz parfümlerinde gördüğümüz bir özelliktir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

11 Ekim 2014 Cumartesi

Amouage Opus IV EDP / 2010


























Arap parfüm markalarından Amouage, bu aralar Kütüphane serîsi ile şöhret yapmakta. Bu minvalde Amouage Opus IV parfümünü incelemek istiyoruz... Baharatlı, aromatik turunçgilli, odunsu notalı nüansları bulunuyor. Aromatik- baharatlı gruba sokulmuş. Notaları şöyle açıklanmış=

Üst- limon, mandalina, greyfurt, kişniş,

Orta- elemi, kakule, kimyon, gül/ çilek, gül, menekşe yaprakları,

Alt- balzam, laden otu, tütsü, misk.

Kısa bir değerlendirme olacak.

Tatlı meyveler ve turunçgiller başta modern etkiler yapıyor. Ekşi, dinamik limon- greyfurt- mandalina beğenilmekte. Sonrasında pudralı ve yoğun çiçekler ve tatlımsı baharatlar var. Bu bölümde bir miktar kırmızı meyve ( çilek- ahududu ) alınmaktadır. Menekşe, gül, kakule net ve temiz olarak hissediliyor. Başlangıçtaki meyveli vurgular devam etmekte. Son kısımda ise odunsu notalar, reçineli tütsüler, misk ve öd ağacı görmekteyiz.

Açılış aromatik- turunçgilli bir havada gerçekleşiyor. Parfümün genelinde aslında dengeli bir tatlılık ve yumuşaklık var. Kapanışta hayvansal ve dumanlı rayihalar var. Oryantal bir koku karakteri vermektedir. Şüphesiz baharatlar da modern esintiler yapıyor.

Koku düzlemi tatlı meyve- aromatik turunçgil- çiçekler- baharatlar- odunsu notalar- tütsü olarak belirlenir. Özellikle başta ve ortalarda bir katmanlaşma- tek parça biçim söz konusudur. Sakin, dengeli, yumuşak nüanslar galip geliyor.

Derinlik ve konfor noktası tatlı meyve- tatlı baharat- reçineli tütsü biçimine giriyor. Ayrıntılarda kakule, gül, çilek gibi vurgular beğeniliyor. Kaliteli, güzel ve kalıcı bir karakter var. Lüks, zenginlik ve şatafat takdir ediliyor. Taze ve sıcak etkiler beğeniliyor.

Tene yakın durur. Bununla birlikte kalıcılığı da var. Bir güne yakın, hafif esintilerle de olsa, tende kalıyor. Fark ediliyor- özellikle çiçekler ve baharatlarla... Zaten oryantal yorum bu yöndedir. Aromatik turunçgiller yaz sezonunu işaret ediyor. Diğer unsurlarıyla ideal bir sonbahar- kış kokusu olur. Akışkan ve rafine aromalar var. Dozaj konusunda sorun olmaz diyeceğim. Ama bir şerh koyalım; pudralı çiçekler, tütsü ve öd ağacı gibi şeyler bazı bünyeleri zorlayabilir. Modernlikle oryantalliği harmanlayan başarılı bir parfüm olmaktadır.

Koku - 4 Kalıcılık - 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

9 Ekim 2014 Perşembe

Robert Piguet- Calypso EDP / 2010


























Calypso : Gizlemek.

Robert Piguet- Fransız moda markasıdır. Robert Piguet- Calypso isimli parfüm yorumlanacaktır. Kadın parfümü olarak tasarlanmış. Gül temasının baskın olması istenmiş. Çiçeksi notalar, odunsu notalar ve turunçgiller genelde koku nüansını oluşturur. Tozlu, tatlı, yumuşak ve biraz da sabunsu esintiler var. Oryantal- çiçeksi kategoride yer alıyor.

Üstte sardunya, mandalina, ortada iris kökü, gül, alt notada paçuli, amber ve süet notaları verilmiş.

Robert Piguet- Calypso' nun başlangıcında bergamot ve mandalina etkilidir. Canlı, enerjik ve temiz turunçgiller var. Bunu sardunya ( baharatlı çiçek ) takip eder. Sonrasında gül, menekşe ve iris gibi çiçeksi notalar geliyor. Biraz sabunsu ve tozlu yapı olduğu görülüyor. Gül teması tatlılık barındırmakta. Son bölümde gül temasına iris eşlik etmekte. Odunsu notalardan paçuli önemlidir. Yumuşak misk ve hafifçe deri notası dokunuşlarıyla kapanışa gelinmekte.

Robert Piguet- Calypso- tozlu ve sabunsu çiçekler, tozlu odunsu notalar ve tatlı narenciye ve gülden oluşuyor. Sade, basit, minimalist bir tarzı yansıtıyor. Doğal, kaliteli ve dengeli bir harmanı var. Dengeli tatlılık veriyor. Hızlı akışkanlıkla tene oturuyor. Tene yakın duruyor. Sonlarda kadınsı çiçekler ( iris ), en az gül notası kadar etkilidir. Orta notalarda çiçek harmanını görüyoruz.

Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Ben tenime bolca uyguladım. Çabuk terleyen yağlı tende, bir güne yakın kalıcılığa sahiptir. Fark edilirlik ilk anda sakindir. Sonra hafif pudralı ve sabunsu çiçeklerle bir miktar daha yükseliyor. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uygundur.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Ekim 2014 Salı

Burberry- Sport For Men EDT / 2010



























Burberry, İngiliz moda markasıdır. Bu markanın Burberry- Sport For Men adlı kokusunu yazacağım.

Zencefil, greyfurt, buğday çimi, cintonik akoru, selvi ağacı, amber ve sedir ağacı notaları açıklanmış. Hemen söyleyelim; çok kalıcı, üst düzey kalitede, zengin aromalı bir parfümdür. Koku karakteri olarak Giorgio Armani- Code Sport'a çok benzetiyorum.

Baharatlı ve ağaçsı sınıfa giren bir kokudur.. Notaların hepsini burnunuz alıyor. Açılıştan teni terk edişine kadar tatlımsı bir rayihası var. Ama bayık, bunaltan, şekerli bir yapısı hiç de söz konusu değil. Açılış gayet canlı, hoş, dinamik, teni rahatlatan yapıdadır. İlk sıkışta ormansı ve temiz çarşaf benzeri bir koku salıyor. Yeni kesilmiş çimenler, sık ağaçlarla kaplı yağmur ormanları, serin ve kuytu vadiler gibi... Açılışta, kısa süre turunçgil aroması hissettim. Derinden gelen sıcak, biberli zencefil buna eşlik etmekte. Sonra keskin bir çimen notasına amber ve odunsu notalar ( sedir ağacı ) katılınca, meydana tatlı, sıcak, baskın ve egzotik bir yorum çıkmış. Parfümün genelinde tatlılık hissi teninizi hiç bırakmıyor.

Burberry- Sport For Men isimli parfümde hafif tatlı baharatlar ile keskin yeşil / çimen notaları; değerli ağaçlar ve yumuşak amber ile uyumlu ve başarılı biçimde harmanlanıyor. Ortaya son derece zengin, derin, karanlık, dopdolu bir parfüm çıkıyor. Giorgio Armani- Code Sport' taki gibi sert, yakıcı ve tırmalayıcı bir zencefil burada yok. Evet, Giorgio Armani- Code Sport, nane ve zencefilin buram buram yorumunu veriyordu... Oysa, Burberry- Sport For Men isimli parfümdeki zencefil kullanımı, yeşil notalar sayesinde yumuşatılıp tatlandırılmış. Aromatik bir hava her daim seziliyor. Kalıcılık ise neredeyse bir gün oluyor. Sonbahar- kış için uygun bir kullanım olur. Günlük kullanımda her faaliyete uyar. Bolca sıkılabilir. Hafif aromaları rahatsız etmez.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html














5 Ekim 2014 Pazar

L' Artisan Parfumeur- Traversee du Bosphore EDP / 2010























Fransız markası L' Artisan Parfumeur- Doğu kültürlerine yönelik parfümler üretiyor. L' Artisan Parfumeur- Traversse du Bosphore da bunlardan biridir. Kelime anlamıyla Boğaz' dan Geçiş şeklinde çevirebiliriz. İstanbul Boğazı, Türk ve Anadolu kültürü gibi unsurlara gönderme  yapmak istemişler. Harmanına baktığımızda, neden böyle olduğunu anlayacağız. Deri notası merkezli ve baharatlı bir parfüm olarak düşünebiliriz.

Meyve, tatlı baharat, çiçek, bal notaları belirginleşmekte.

Üst- elma, nar, baharatlı notalar,

Orta- safran, deri, lale, iris, tütün,

Alt- gül, beyaz bal, şeker, antep fıstığı (!), misk, lokum (!).

Başka şey söylemeye gerek yok. Türk, Doğu, İstanbul... Yapmaya çalışmışlar. Ama bence, kağıt üzerinde bir karmaşa ve kalabalık var. Gurme tarzı gibi denemişler.



Pudralı çiçeklerle açılan parfüm, hemen sonra tatlanıyor. Acı badem, deri ve tütün notalarını gayet net hissetmekteyim. Meyveli tonlar da var. Ama elma, nar gibi değil, bunları hiç algılamadım. Meyveler turunçgiller ( bergamot, portakal, limon ) tarzında algılanıyor. Parfüm tene yerleşirken, baharatlar baskınlaşıyor. Tarçın, kakule ve muskat olmalıdır. Odunsu notalar ( sedir ağacı ), misk, vanilya düzlemiyle parfüm kapanıyor.

Tatlı baharat kullanımı var. Tatlılık genele yayılmış. Baharatlar lüks ve zengin çağrışımlar yapıyor.




Tende 10 saat kadar, hafif esintiyle duruyor. Yumuşak, kremsi notalar var. Dengesizlik, aşırılık yok gibi görünüyor. Yalnız harmandaki birçok nota algılanmıyor. Şu parfümü klasik turunçgiller ile başlatıp, sadece tatlı baharatlar ve odunsu notalarla bitirselerdi, daha iyi olurdu. Şeker, bal, fıstık, tütün, nar vb. ne gerek var...

Mevsim ve ortam sınırlaması yapmadan kullanılabilir. Tazeleme yapılabilir. Tütün, deri, bal gibi yoğun notalardan ötürü dengeli sıkılmalıdır.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Ekim 2014 Cuma

Giorgio Armani Prive- Rose D'Arabie EDP / 2010





Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır.

Giorgio Armani Prive Rose D'Arabie ( Arap Gülü ) isimli parfümü yorumlayacağız. Yumuşak baharatlı nüanslar, gül, öd ağacı teması, tütsü, karanfil, odunsu notalar ve vanilya gibi koku biçimleri vardır. Oryantal- çiçeksi sınıfta değerlendiriliyor. Basit, sade ve gösterişsiz bir harman görülür.

Giorgio Armani Prive Rose D'Arabie- markanın  Binbir Gece Koleksiyonu' na ait bir kokudur. Orta Doğu- Arap pazarı için tasarlanmış. Bu parfüm için geleneksel Arap parfüm esanslarının kullanıldığına atıf yapılıyor. Paçuli, vanilya, gül, öd ağacı gibi aromalara yer verilmiş.

Giorgio Armani Prive Rose D'Arabie, karanfil, tütsü ve gül aromalarının senteziyle başlamakta. Tatlı, kremsi, yumuşak ve hafif baharatlı açılışı çok beğendim. Devamında bunlara tatlı öd ağacı katılıyor. Uzun müddet böyle giderek, tene yerleşmekte. Sonrasında kakule- muskat gibi tatlı baharatlar sahne almakta. Öd ağacı ve gül notaları da etkisini sürdürüyor. Orta katmanda baharatlı öd ağacı tonlamaları vardır. Buradaki öd ağacı daha kuru ve tozludur. Son bölümde ise, tozlu ve topraksı odunsu notalar ( paçuli ) ve yumuşak ve kremsi bir amber yer almakta.



Giorgio Armani Prive Rose D'Arabie- Ortaçağ Arap masalları ve edebiyatından esinlenmiş bir parfüm olarak tanıtılıyor. Kuru ve tozlu esintilerin kaynağı ortalardaki öd ağacı teması, sonlardaki paçuli, tütsü olmaktadır. Kremsi ve yumuşak vurgular gül, karanfil, vanilya ve amberden gelmektedir. Parfümde zaten genel bir tatlılık bulunuyor. Ama bu, dengeli bir tatlılıktır. Notalar da uyumlu ve gayet akışkandır.

Koku düzleminde karanfil, gül, tütsü, öd ağacı, tatlı baharatlar, baharatlı öd ağacı, odunsu notalar ve amber görmekteyiz. Düz çizgide giden ve çok değişmeyen koku karakteri yansıtmakta. Birbirine benze notaların, özellikle orta katmanda ve son bölümde tekrarlandığını anlıyoruz. Öd ağacı, gül, tütsü bu minvalde ele alınmalıdır.

Derinlik ve konfor noktasında kakule- muskat gibi baharatlar, baharatlı öd ağacı ve tütsü bulunmaktadır. Aslında temiz ve canlı notaların içinde, genel anlamda gül ve karanfil de beğenilmektedir. Burada kalıcı, güzel, kaliteli ve egzotik yorumlar vardır. Hatta sonlarda, paçuli ve öd ağacı vurgularının gerisinde kahve benzeri hissiyata da yol açılmış.

Giorgio Armani Prive Rose D'Arabie- ana tema olarak gül, öd ağacı ve tütsüye yer vermiş görünüyor. Zengin ve detaylı bir karışım yaratılmış. Kapanışta dumanlı odunsu notalar güzel bir deneme mahiyetindedir.

Her mevsime, her sosyal ortama uyacak bir yapı gösteriyor. Özgürce dozaj verilebilir. Çabuk tene oturma eğilimindedir. Sahibine dönük fark edilirlik yapmakta. Kalıcılık için ise, kaliteli bir kolonya baz alınmalıdır. Günlük kullanımda tazelenebilir.

Gül, tütsü, karanfil, öd ağacı ve tatlı baharatlar ile daha ziyade Doğu / Asya tandansları okunabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Ekim 2014 Çarşamba

Marc Jacobs- Bang Man EDT / 2010

 















ABD kökenli moda markası Marc Jacobs kıyafet, aksesuar ve parfüm üretiyor. CDFA Perry Ellis - Yeni Moda Yeteneği - ödülünün sahibi olmuş. Bugün Marc Jacobs- Bang Man isimli parfümü tanıtmaya çalışacağız. Sıcak, kuru, keskin, tozlu, metalik, tatlımsı, ferah, yumuşak ve biraz yapay esintileri vardır. Baharatlar, odunsu notalar, vanilya, misk, reçineler ve meşe yosunu aromaları barındırıyor. Odunsu- baharatlı kategoride gösterilmektedir.

Üst- siyah- pembe ve beyaz biberlerin taneleri,

Orta- hipnotik reçine resinoid, benzoin, vetiver, beyaz yosun,

Alt- paçuli, elemi reçinesi, meşe yosunu.

Marc Jacobs- Bang Man isimli parfümün açılışını gerçekleştiren baharatlar biber, karabiber, pembe biber ve yenibahar olarak sıralanıyor. Son derece keskin, sıcak, kuru, biberli, metalik ve tozlu yapıdaki bu baharatları hem çok hoş, lüks, kaliteli ve zariftir hem de zihin algısını oldukça zorlayan ve burun büken tarzdadır. Bunu paçuli ve vetiver gibi, kuru ve topraksı odunsu notalar takip etmektedir. Ayrıca sedir ağacı ve / veya sedir ağacı reçinesi diyebileceğimiz bir ara nüans da bulunuyor. Sona yaklaşılırken tatlımsı ve yumuşak benzoin reçinesi / vanilya- misk ikilisini hissediyoruz. Kapanışı yeşil ve ferah kokan meşe yosunu yapıyor.

Marc Jacobs- Bang Man isimli parfüm, tarz olarak Comme des Garcons' lar ve Hermes- Terre D' Hermes isimli parfümü andırıyor. Baştan sona ağır ve yoğun baharatlı bir yapısı vardır. Küçük nüanslar hariç, genel gidişat böyledir. Özel koleksiyonluk bir parfüm. Üzerinde emek verilip çalışıldığı belli oluyor. Açılış yoğun, ağır ve egzotik biberlerle, âdeta bir patlama yaratıyor. İlk anda burnunuza hücum eden biberli tonlamalar sizi afallatıyor, şaşırtıyor. '' Ne oluyoruz? '' diyorsunuz. Uygun dozajlanmazsa, daha ilk saniyelerde siz de rahatsız olabilirsiniz, insanlar da... Baharatlardan sonraki odunsu notalar da hemen hemen aynı karakterdedir. Neyse ki, sonra yavaş yavaş ehlileşmeye, yumuşamaya başlıyor. Bu bölümde biraz daha ferah ve taze notalarla karşılaşıyoruz. Aromatik bir benzoin reçnesi / vanilya ve otsu, yumuşak ve yeşil kokan meşe yosunuyla teniniz rahatlıyor. Ne var ki, baştaki yoğun biberler etkisini tam kaybetmiş olmuyor. Gene de bu bölüm biraz daha tahammül edilir haldedir. Genel hissiyat şu : Yoğun ve ağır baharatlar- biberler her zaman baş roldedir. İstediği gibi at koşturuyor. Yukarıda saydığımız diğer aromalar sadece bu biberlere yardımcı bir konumda kalıyor. Bir süre sonra, bu yoğun baharatlar- biberler bile rahatsız etmiyor, alışıyorsunuz.

Marc Jacobs- Bang Man isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Gayet yavaş akışkanlıkla iki saat içinde tamamen tene yerleşecektir. Devamında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan ve boğucu bir fark edilirlik performansına sahiptir. Çabuk terleyen yağlı tende dört gün süren kuvvetli kalıcılığı mevcuttur. Tene dengeli dozaj verilmesi şarttır. Üç- dört fıs yeter. Parfümün büyük bölümüne hakim olan kurudan tozlu rayihalara kadar uzanan koku karakteri nedeniyle / vesilesiyle kalıcılık ve fark edilirlik artmış ancak bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html