30 Eylül 2015 Çarşamba

Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme EDP / 2012

 















Dolce & Gabbana- İtalyan moda firmasıdır. Bugün Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme isimli parfümü tanıtıyoruz. Tatlı, şekerli, kremsi, pudralı, buruk, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintiler sunmakta. Meyveler, turunçgiller, çiçeksi notalar, odunsu notalar, vanilya ve gurme notalar barındırıyor. Çiçeksi kategoride gösteriliyor.

Üst- ahududu, neroli, mandalina,

Orta- portakal çiçeği, yasemin,

Alt- marşmelov, vanilya, sandal ağacı, kediotu.

Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme isimli parfümün şipre tarzı açılış yaptığını ve hep bu şekilde gittiğini düşünüyorum. Şekerli tatlılıkla belirlenen ahududu, mandalina ve böğürtlen gibi meyveler ve turunçgiller açılışı yapar. Gene şekerli kıvamdaki çiçeklerin neroli ve zambak olması muhtemeldir. Zambak biraz daha yeşil ve ferahtır. Çiçeksi notaların devamında sırasıyla kremsi ( yasemin, frezya ) ve yoğun pudralı ( kediotu, sümbül ) gibi aromaları göreceğiz. Gene şekerli tatlılığa kayan odunsu notalar ( sandal ağacı ) vanilya ve gurme notalar ( marşmelov ) ile tenden ayrılmaktadır. 

Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene oturmakta. Ancak tene yakın kalmıyor, aksine sahibine ve dışarıya karşı boğucu fark edilirlik yapıyor. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca güçlü kalıcılığı mevcuttur. Yüksek tatlılık ve şekerlilik, pudralılık ve kremsilik ve bundan ileri gelen baştan sona yapaylık dolaysıyla kalıcılık ve fark edilirlik yükselmekte ve ayrıca tene dengeli sıkılması gerekmektedir. Üç- dört fıs yeter. Dikkatli kullanılmazsa baş ağrısı yapar. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortam kokteyl ve davetleri ile gece gezmelerinde değerlendirebilirsiniz.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

29 Eylül 2015 Salı

Prada- Luna Rossa EDT / 2012


























Bugün, Prada- Luna Rossa isimli parfümü inceliyoruz. Prada- İtalyan moda markasıdır.

Prada- Luna Rossa- bir kolonya ölçüsünde kalıcılık ve fark edilirlik sağlar. Genel beğeniye hitap ediyor. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara yöneliktir. Sonbahar- ilkbahar arasında bir döneme uygundur. Tene yakın durmakta. Hızlı akışkanlık yapar. Tene özgürce uygulanır.

Prada- Luna Rossa- tatlı, yumuşak, kremsi, metalik, sabunsu ve sıcak esintiler sunuyor. Aromatik bitkiler, narenciye esintileri, çiçeksi notalar ve odunsu notalar barındırmakta. Aromatik- turunçgil kategorisinde yer alması düşünülmüş.

Üstte portakal, lavanta, ortada adaçayı, nane, alt notada ambrette ve ambroxan aromaları gösteriliyor.

Prada- Luna Rossa- lavanta merkezli aromatik otlar ve tatlı portakal ile başlıyor. Aromatik otlar bence biraz tatlı ve metalik olmuş. Turunçgiller kremsi ve yumuşaktır. Nane, adaçayı ve okaliptüs gibi  bitkileri de tahmin ediyoruz. Yalnız bunlar buruk ve ekşimsidir. Sabunsu çiçekler ( menekşe ) yapaylık barındırmakta. Açılış notalarıyla orta katmana inilmekte. Yeşil- ferah bitkiler güzel bir uygulamadır. Kapanışta yapay vanilyadan dolayı tatlılık yükseliyor. Burada yumuşak odunsu notalar var. Sade, basit ve düz çizgide giden bir koku karakteri var.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Eylül 2015 Pazartesi

Lubin- Akkad EDP / 2012






























Lubin markası, Fransa' nın köklü parfüm ve kozmetik şirketlerinden birdir. Paris merkezlidir. Pierre François Lubin tarafından kurulmuştur. Daha ziyade, kraliyet hanedanları için parfüm üretmektedir.

Biz de, bugün Lubin Akkad isimli parfümü değerlendirme konusu olarak belirledik.

Koku nüansları arasında amber teması parfümü, ortalardan itibaren domine etmekte. Aromatik otlar, narenciye esintileri, tatlı- biberli baharatlar, tütsü ve reçine rayihaları da genel biçimlenmede önemlidir. Sıcak, yoğun, güçlü, kalıcı, yapışkan ve kuru tonlamalar algılanır.

Lubin Akkad' ın egzotik ve gizemli koku karakteri, ana hatlarıyla yanmış otlar, mesir macunu gibi kokan baharatlar ve tütsülenmiş amber ile meydana gelmektedir.

Üst- mandalina, bergamot, adaçayı,

Orta- kakule, elemi reçinesi, tütsü, sığla yağı,

Alt- amber, laden otu, vanilya paçuli...

Lubin Akkad, başlangıç faslında tatlı narenciye ve aromatik- şifalı otlar sentezini ortaya koymakta= Asitli ve metalik bergamot, tatlımsı portakal, ferah adaçayı- fesleğen ve bir miktar tatlımsı lavanta karışımı olduğu anlaşılıyor. Güzel, modern ve son derece dinamik bir açılış olmakla, beğenimizi kazandı.

Sonrasında, büyük oranda tatlı ve yumuşak olmayı başaran sofistike biberli baharatlar takdir edilmekte= Zencefil merkezli baharatlar, kırmızı biber ve yanık tarçın çeşnisi vermesi ile de, Baharat dükkanı- mesir macunu hissiyatına yönelmekte. Baharatlar orta katmanı domine ederken, tene yerleşme safhasında, yanık- tütsülü baharatlara dönüşecektir... Alttan da bir miktar aromatik ot/ lavanta hissedilmektedir. Ancak, bu otlar da yanmış, tütsülenmiş vaziyettedir. Bu bölüm gayet uzun sürüyor.

Kapanış kısmı reçineler, tütsü, paçuli merkezli odunsu notalar ( sandal ağacı )ve amberden oluşacaktır. Bunu şöyle detaylandırmak mümkündür...

Lubin Akkad' ı kapanışa ve tenden ayrılışa kadar domine edecek olan amber teması, esasında orta katmandaki yanmış- tütsülenmiş baharatlardan itibaren kendini gösterecektir. Tütsülenmiş bir amber ana temadır  ve parfümün baharatlı koku nüanslarını aşağıya, alt bölüme indirmektedir= Tütsülü- baharatlı amber...  Diğerleri ise yardımcı elemandır= Şekerli ve yumuşak vanilya, kuru ve tozlu paçuli ve reçineli odunsu bazlar. Belki de ahşapsı tonlar veren kurumuş deri ve öd ağacı da var.

Lubin Akkad maskülen, algıları zorlayan, sert, biraz kaba ve hoyrat bir parfüm... Yaz sıcağında sıkılırsa, adamı perişan eder. Çünkü çok yoğun, güçlü ve boğucu bir yapısı var. Her hal ve şartta dengeli sıkmak gerekir. Üç- dört kere dozajlamak yeter. Ama şunu söyleyelim... Yanmış ot, mesir macunu tandanslı baharatlar ve tütsülenmiş amber konsepti ile ince zevk ve beğenilere yönelen, derin ve zengin harmanlı bir parfüm...

Koku düzlemi= Narenciye- aromatik anlaşması, zencefil/ biberli baharatlar, tütsüler, baharatlı amber, odunsu notalar ve reçineler olarak şekilleniyor. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Baharatlar ile kuruma ve yerleşme başlar. Notalar genel hatlarıyla alınıyor. Genelde dengeli bir tatlılık varsa da, şekerli vanilya bunu biraz fazla ve uyumsuz hale getirmiş.

Derinlik ve konfor noktası= Biberli baharatlar, tütsülü amber, aromatik otlar ve reçineler biçimine giriyor. Bu, aynı minvalde beğendiğimiz notaların sıraya konulmuş halidir. Kalıcılık, kalite, zenginlik unsurları burada yer alır. Notalar- şekerli ve aşırı tatlı vanilyayı saymazsak, dengeli ve uyumlu verilmiş. Son bölüm, paçuli- tütsü ve öd ağacı kaynaklı olmak üzere, kuru ve tozlu hissiyat da veriyor.

Lubin Akkad, sonbahar- kış dönemi, serin yaz akşamları, soğuk havalar için idealdir. Günlük kullanıma ve aslında birçok sosyal ortama uymaz. Kapalı alanlarda sıkmayın. Kendinize saklayacağınız bir hazinedir. Konsept ve koleksiyonluk bir kokudur. Parfümde tecrübesi olmayanlar tarafından hor görülebilir ve heba edilebilir. Zaten bu parfümü herkes anlayıp takdir edemez.

Çabuk terleyen beyaz tende kalıcılığı, iki günü geçmektedir. Fark edilirlik, ilk başta yoğun ve saldırgandır. Sonra baharatların kremsi hale gelmesiyle, sakin, yumuşak ve dingin tarzda tene yerleşir ve sahibine dönük fark edilirlik yapar. Bu anda tam bir konfor parfümüne tahvil eder.

Koku- 4 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


27 Eylül 2015 Pazar

Aedes de Venustas- Aedes de Venustas Eau de Parfum / 2012



























Aedes de Venustas, New York merkezli ABD' li parfüm markasıdır. 1997 yılında Robert Gerstner ve Karl Bradl tarafından kurulmuştur. Niş ve butik bir markadır. Parfümlerinde pahalı tütsüler, gül, menekşe gibi yoğun çiçekler kullanıyorlar.

Aedes de Venustas Eau de Parfum adlı kokuyu değerlendirmek istiyoruz. Şipre kategorisine alınmış. Aromatik otlar, bitkisel rayihalar, meyvemsi tonlar ve odunsu notalar parfümle ilgili bir fikir verebilir.

Notaları vetiver, tütsü, hanımeli, fındık, elma, kırmızı meyveler, ravent ( otsu bitki ) ve domates yaprağı olarak gösteriliyor. Taze, canlı, dinamik etkiler var. Ekşimsi, tatlımsı ve sıcak rayihalar yer değiştiriyor.

Keskin bir deri notasıyla açılıyor. Vetiver ve tütsü kaynaklı olabilir. Ardından çiçek ve meyve buketi geliyor= Tatlı kırmızı meyveler ve belki menekşe olduğunu düşündüm. Kiraz, vişne gibi kırmızı meyveler alınıyor. Bu meyveler çok yoğun, keskin, ekşi, metalik ve asitli kullanılmış. Orta notalara doğru kırmızı meyveler iyice şekerli hale geliyor. Bu noktada aromatik- yeşil otlar devreye girmekte. Gene yoğun ve maskülen menekşe algılanmakta. Otların arasından kekik- mercanköşk gibi şeyler algıladım... Böylece tenden ayrılıyor. Aromalar birbirine karışmış, harmanlanmış. Meyveler, çiçekler, otlar...

Harmanda bir dengesizlik yok gibidir. Temiz, akışkan ve rafine hissiyat vardır. Kaliteli, lüks ve sofistike biçimlenmeden söz edilebilir. Açılışta tütsü ve odun kaynaşması var diyebiliriz. Zaten, parfümün tek odunsu yanı burasıdır. Karmaşa gibi görünen notaların içinde bir denge ve dinginlik takdir edilir. Rahatsız edici bir şey yok. Kalıcı, güçlü, güzel aromalar var.

Parfümün şişesi ağır, dolgun ve kalantor bir hava yansıtıyor. Sanki kullanmaya başlayınca, içindeki sıvı hiç bitmeyecekmiş hissi veriyor. Modern aromalar var. Çiçekler, otlar, meyveler kadifemsi, yoğun ve lüks bir anlayışla harmanlanmış. Aromalar gayet temiz ve net alınmakta. Aynı zamanda da derin, koyu, karanlık ve şifalı şeyleri düşündürüyor. Koyu kırmızı şarap, yoğun kıvamlı vişne reçeli. Ağır brokar kumaşlar, koyu kırmızı kadifeden ağır perdeler gibi...

Akşam saatleri ve soğuk havalar için uygundur. Sonbahar- kışa yöneliktir. Dengeli sıkılmalıdır. Akşam ve gece için her türlü organizasyonda sizi başarıyla temsil eder. Modern, sıradışı ve özgün kokusuyla diğer insanların özel beğenisini kazanacak bir parfümünüz var demektir- eğer kullanırsanız... Tenimde kalıcılığı bir günü geçmekte. Kırmızı meyveler ve otlarla fark ediliyor. Kısa sürede tene oturup güzelleşiyor. Örneğine ve benzerine pek tesadüf edilmeyecek bir parfüm...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Eylül 2015 Cumartesi

Bvlgari- Omnia Coral EDT / 2012

 















Bvlgari- İtalyan mücevher firmasıdır. Şimdi Bvlgari- Omnia Coral isimli bayan parfümünü değerlendirmekteyim. Meyveler, turunçgiller, çiçeksi notalar ve misk içeriklerine sahiptir. Tatlı, kremsi, şekerli, yumuşak, ferah, sıcak ve yapay esintileri var. Çiçeksi- meyveli grupta gösterilmiş.

Üst- bergamot, goji dutları,

Orta- nar, ebegümeci, nilüfer,

Alt- misk, sedir ağacı.

Bvlgari- Omnia Coral isimli parfümün başlangıcı, meyve şekerlemesine benziyor. Kremsi şekerlilik yayan meyvelerden nar baskındır. Ahududu, kuşburnu ve turunçgillerden bergamot sayılabilir. Orta katmandaki çiçeksi notalarda da kremsi tonlamalar devam ediyor. Ancak bu çiçeklerin şekerli yönü daha kuvvetlidir. Neroli, ebegümeci, portakal çiçeği ve lotus ( nilüfer ) olacaktır. Kremsi misk aromasıyla sona geliniyor.

Bvlgari- Omnia Coral isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Devamında sahibine ve dışarıya karşı yoğun etkili fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık yapmaktadır. Eğer şekerli tatlılık sizi rahatsız ediyorsa, teninize dengeli dozaj verebilirsiniz. Üç- dört fıs yeter. Şekerli tatlı, kremsi ve yapay rayihalar genele yayıldığından, kalıcılık ve fark edilirlik artmış fakat bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. Böylece hatta günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyabilir. Gene de sabah saatlerinde ve çok sıcak havalarda kullanılmamalıdır. Dilerseniz sonbahar- kış mevsimi, soğuk havalar ve akşam saatlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde de düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Eylül 2015 Cuma

Robert Piguet- Oud EDP / 2012





























Robert Piguet- Fransız moda firmasıdır. Şimdi bu markanın öd ağacı temalı kokusu olan Robert Piguet- Oud isimli çalışması hakkında birkaç söz söyleyeceğiz.

Kirli, tozlu, buruk, kimyasal ( ilacımsı ), kuru ve metalik yapısı vardır. Reçine, tütsü, öd ağacı, deri, baharat ve ahşap tonlamaları yapar. Bir miktar tatlılık ve yumuşaklık hissedilir. Oryantal- odunsu kategorisinde gösterilmektedir.

Üst notada safran, orta notada köknar balzamı, sığla yağı, mür yağı, altta da öd ağacı, paçuli ve gayakum ağacı açıklanmış.

Robert Piguet Oud isimli parfüm için görüşlerimizi açıklayalım=

Ağaç reçineleri ve ahşap vurguları= Açılışta bunlar var. Kuru, tozlu ve bir miktar yağlı başlangıç olmuş. Laden reçinesi başta gelmekte. Mür yağı ve tozlu paçuli var. Bununla beraber metalik ve kimyasal aldehitler hissediliyor. Ama geri planda kalıyor.

Odunsu notalar ve baharatlar= Böyle devam ediyor. Orta katmanda baharat & odunsu bazlar dengesi var. Safran, kakule ve karanfil gibi sıcak ve biberli baharatlar tahmin ediliyor. Tozlu- topraksı vetiver ve sedir ağacı burada kontrolü ele almakta. Sedir ağacı biraz kuru tondadır.

Öd ağacı teması, tütsü ve deri notası= İlacımsı ve yağlı öd ağacı ana temadır. Buna yapay ve sıcak deri notası ilave edilir. Dumanlı tütsülerle de kapanır...

Robert Piguet- Oud- odunsu notalar, ahşap vurguları ve baharatlarla, aslında çok da değişim göstermeyen koku karakteri yansıtır. Güçlü ve yoğun bir kalıcılık ve fark edilirlik sunar= Tende gün boyu kalıcıdır. Fark edilirlik her daim etkilidir. Yavaş bir akışkanlıkla tene oturur. Öd ağacı, deri ve reçinelerle tene yapışır. Dengeli sıkılmalıdır. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Notalar katman halindedir. Birbirini sırayla takip eder. Aromalarda, her katmanda belli derecede yapaylık hissediliyor. Konsept ve koleksiyonluk bir çalışma olması uygun görülmüş. Genel beğeniye uymayacaktır.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

24 Eylül 2015 Perşembe

Arap Esintileri : Aramis- Calligraphy EDP / 2012



























arap etkili parfüm




Aramis markasıyla ilgili bilgi verir misiniz ?




Aramis, ABD kökenli bir markadır ve şu anda Estee Lauder şirketler grubuna aittir. İşe cilt bakım ürünleri satarak başlamışlar. Parfüm üretimi 1966 yılında başlıyor.




Aramis, bu parfümde neden ''Calligraphy'' ismini kullanmış ?



Kaligrafi, aslında süsleyerek güzel yazı yazma sanatına verilen addır. Kökeni Yunanca KALLOS ( güzel ) ve GRAPHOS ( yazı ) kelimelerinden türemiştir. Çin, Doğu Asya, Avrupa ve İslâm uygarlıklarında güzel yazı sanatı yaygındır. Kaligrafi sanatı, bizim güzel yazı ( hüsn' ü- hat ) sanatımıza benzemektedir. Yalnız, arada önemli bir fark bulunuyor=

Kaligrafi, Latin harfleri kullanılarak güzel yazı yazma sanatıdır ve İslâm dışı uygarlıklarda sivil amaçlar ile günlük hayata hitap eder.

Hat sanatı ise, özellikle Türkiye' de yaygındır ve Arap harfleri kullanarak yazdığımız dinî içerikli yazılardır.

Aramis- bu parfümde ''kaligrafi'' kelimesiyle İslâm sanatına vurgu yapmış olmalıdır.



Aramis' in bu parfümünü nasıl görmektesiniz ?

Aramis- Calligraphy, oryantal- çiçek bazlı bir parfüm olmuş. Geleneksel Arap parfümlerinde gördüğümüz öd ağacı, mür ağacı, gül ve misk gibi notalarla kendini ifade etmekte. Harmanına bakalım=

Üst= Kakule, limon, tarçın;

Orta= Mür ağacı, safran, gül;

Alt= Paçuli, kehribar, misk, öd ağacı.

Üstteki paragrafa şunu ekleyelim :  Arap parfümleri bugün, artık bizim zannettiğmiz gibi ''hacı yağı'' efektinde kokmuyor. Bu parfümlerin içeriğindeki geleneksel notalar, modern tatlı baharatlar ile kombine ediliyor. Aramis Calligraphy de, bu olguya örnek teşkil ediyor. Yakın zamanda, inşallah, bu blogda sizinle beraber Amouage parfümlerini konuşacağız. Amouage parfümlerinin genelinde de modern tatlı baharatlar rol oynuyor, buna şaşırmayın...

Gelelim, Aramis- Calligraphy' ye...

Evet, parfüm sıcak ve tatlımsı baharatlarla açılıyor. Son derece modern, ferah ve hoş tonlamalar aldım. Zencefil- tarçın ikilsi açılışı domine etmiş. Çok lüks bir narenciye notası da bunları desteklemekte. Sonrasında mür ağacı ve gül kombinasyonu var. Tatlılık burada devam ediyor. Parfümün tenden ayrılışı hafif tozlu bir paçuli, yumuşak ve kremsi amber/ misk notası ve yoğun ve yanık tonda öd ağacı ile olmakta.

Koku düzlemi : Tatlı baharatlar- gül- öd ağacı- amber ve misk.

Derinlik ve konfor noktası : Tatlı baharat, öd ağacı, amber/ misk ikilisi.

Bütün notalar tek tek alınıyor. Sevimli, hoş, güzel ve lüks bir parfüm. Nota geçişleri dengeli ve akışkan verilmiş. Yapaylık yok. Tatlı baharat, ağaç ve amber çizgisinde kalıcılık ve kalite artmakta. Üzerinde çalışıp emek verildiği belli oluyor. Aslında her mevsime ve her yere uyan bir yapısı var. Kalıcılık ise çok başarılı olmuş. Açık tende kalış süresi hafif esintilerle bir günü bulmakta. Özellikle gün ortasından sonra, öd ve mür gibi ağaçlar gösterişli ve şatafatlı tonlamalar vermekte. Tatlımsı rayihalar parfümün geneline yayılmış denebilir. Doğal, rafine, dolgun bir harmanı var.



Aramis- Calligraphy, size neleri çağrıştırıyor ?





Modern bir Arap parfümü. Bu parfüm bence, dünyadan elini eteğini çekip, kendini ibadete veren zengin bir Arap tacirine çok yakışır. Gözümün önüne Binbir Gece Masalları' nın ihtişamı ve debdebesi geliyor. Abbasî Halifesi Harun Reşid' in sarayını düşünün. Güzel kızlarla, eğlencelerle, haremle, hamam sefasıyla, ziyafetlerle dolu görkemli bir saray yaşamı sürmekteydi.




Binbir Gece Masalları, Ortaçağ' ın edebî eserlerinden biridir. Orta Doğu ve Arap kültürü kaynaklıdır. Sözlü edebiyata dahildir. Halk hikâyeleridir. Kitaplaştırılıp çeşitli dillere çevrilmiştir.

Harun Reşid devrinde, başkent Bağdat; İran, Çin, Hindistan, Afrika ve Avrupa ile yapılan ticaret sonucunda çok zenginleşmişti. Arap ve Doğu kültürü bu dönemde sentezlendi. Kültür ve sanat hayatı çok canlandı ve bir bakıma Rönesans devri yaşandı. Binbir Gece Masalları da bu atmosferde ortaya çıktı.

Binbir Gece Masalları' nın ortaya çıkış miti şöyledir..

Şahzaman ve Şehriyar iki kardeştir. Biri Çin, diğeri Hindistan padişahıdır. İkisi de eşleri tarafından aldatılmışlardır. Bu olaydan sonra Hint padişahı Şehriyar, kadınlara güvenini kaybeder ve düşman olur.

Şehriyar, aldatılmanın acısını, ülkesinde her gün bir genç kızla evlenip, sabaha doğru onu öldürterek çıkarmaya çalışır. Hükümdarın vezirinin de güzel bir kızı vardır= Şehrazat... Şehrazat, bu gidişatı durdurmak için hükümdarla evlenmeye karar verir. Babasını da buna ikna eder.

Hint padişahı Şehriyar ile vezirinin kızı Şehrazat evlenirler. Şehrazat, hükümdara her gece bir masal anlatır. Sabaha doğru da maslı en heyecanlı yerinde yarıda bırakır. Hükümdar her seferinde masalın sonunu merak eder. Şehrazat' ı öldürtmeyi erteler. Ertesi gece, Şehrazat, masala kaldığı yerden devam eder. Bu durum yıllarca böyle tekrarlanır. Sonunda Şah Şehriyar, karısına güvenmeyi başarmıştır...

Arap ve Doğu dünyasının zihin ve beden formu, Aramis- Calligraphy' de yorumlanmış. Ayrıca, parfümün sonları, odanızda tütsü yakmışsınız hissi vermekte...

Bu arada hatırlatayım, bu parfümü Harvey Nichols mağazalarında bulabilirsiniz.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


23 Eylül 2015 Çarşamba

Tiziana Terenzi- XIX March Extrait de Parfum / 2012





















Tiziana Terenzi- İtalyan parfüm firmasıdır. Tiziana Terenzi- XIX March isimli parfümü inceleyeceğiz.

Ekşi, buruk, yumuşak, tatlı ve sabunsu kokuları var. Turunçgiller, aromatik bitkiler, çiçekler, baharatlar ve odunsu notalar barındırıyor. Odunsu- aromatik grubunda gösteriliyor. Paolo Terenzi imzalı bir kokudur.

Üst- portakal, yeşil yapraklar, nane, ısırganotu

Orta- lavanta, tarçın, karanfil tomurcuğu, yasemin,

Alt- sandal ağacı, sedir ağacı, vetiver, misk, muskat, biberiye.

Parfüm kataloğundaki tanıtım cümlesi= 19 Mart gecesi, baharın gelişini kutlamak için focariua denilen büyük bir şenlik ateşi hazırlanır ve bu ateşte kıştan kalma ince dallar yakılarak, baharın doğuşuna yer açılır. Bu sırada hava yoğun kokularla doludur.

XIX March- 19 Mart.

Tiziana Terenzi- XIX March- doğal ve kaliteli limon kolonyası tandansıyla açılıyor. Ferah ve enerjik turunçgiller ve aromatik otlarla yapılan başlangıç takdir ediliyor. Turunçgiller ön plandadır. Portakal, bergamot, adaçayı, nane, yeşil- sucul bitkiler harmanlanmıştır. Devamında sabunsu ve biraz tozlu erkeksi çiçekler gelir. Lavanta, karanfil ve sardunya olabilir. Bu çiçekler, orta bölümde tarçın ve kakule gibi tatlı baharatlarla birleşir. Erkeksi çiçeklerin tatlandığını anlarız. Son kısımda yumuşak odunsu notalar ve misk vardır. Sedir ağacı ve vetiver önemli nüanslar olmuştur.

Tiziana Terenzi- XIX March- kaliteli ve ferah bir limon kolonyasının içine, aromatik otlar ve erkeksi çiçekler doldurulmuş gibi kokuyor. Bu parfümde baharatlar yardımcı elemandır. Kalıcılık normal bir kolonya tarzı kokuya göre, biraz daha yüksektir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, bir güne yakın kalıcılık veriyor. Fark edilirliği de ilk anda güçlüdür. Sonra tene hemen yerleşir ve sahibine kendini hissettirir. Notalar harman halindedir. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar görülür. Yumuşak baharatlar ve odunsu bazların kalıcılığa daha fazla katkı yaptığı anlaşılr.

Tiziana Terenzi- XIX March- günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur. Tene bolca uygulanabilir. Genel beğeniye yöneliktir. İlkbahar- yaz mevsimine uygundur. Sade, basit ve gösterişsiz yapıdadır. Kokusu çok değişmez, genelde düz çizgide gider. Zihin ve beden için terapi etkisi yapan bitki ve çiçekler barındırır.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

22 Eylül 2015 Salı

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Her EDP / 2012





























Jesus Del Pozo- İspanyol moda tasarımcısıdır. Kendi adını taşıyan moda markasını kurmuştur. Bu marka parfüm de üretmektedir. Bugün Jesus Del Pozo markasının Arap Geceleri koleksiyonundan bir bayan parfümünü inceleyeceğiz.

Arap Geceleri koleksiyonu tahmin edileceği üzere, ilhamını 1001 Gece Masalları, Arap kültürü ve sanatından alıyor.

Jesus Del Pozo Arabian Nights- For Her- tatlı, kremsi, yumuşak ve sıcak bir kokudur. Çiçeksi, hafif baharatlı, reçineli ve odunsu notalı yapıdadır. Oryantal- çiçeksi kategorisinde gösteriliyor.

Üst- portakal çiçeği, ylang ylang, tarçın, pembe biber,

Orta- yasemin, gardenya, hurma, tütsü,

Alt- laden otu, paçuli, benzoin, vanilya, mür yağı, öd ağacı.

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Her- keskin, tatlımsı ve biberli baharatları başlangıca yerleştirmiş= Tarçın baskındır. Pembe biber de tahmin edilecektir. Devamında baharatlar yumuşuyor. Bunun sebebi, orta notalardan itibaren, kremsi- yumuşak beyaz çiçeksi notaların ağırlıkta olmasıdır= Yasemin, frezya, leylak ve gardenya olabilir. Burada tamamen çiçeksi katman oluşmuş. Kapanışta ahşapsı ve odunsu notalar ana tema düzeyindedir. Önce sıcak ve tozlu öd ağacı, sonra da kuru- odunsu paçuli etkindir. Bunlara parfümü şekerli bir tatlılığa yönlendiren vanilyamsı reçineler katılıyor...

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Her- esasen yumuşak çiçeksi bir kokudur. Baharatlar ile giriş yapılıp, hemen çiçekler geçiliyor. Sonlarda da ahşap ve reçine aromaları, bu çiçeksi parfümün kalıcılığını ve fark edilirliğini arttırmak için kullanılmıştır. Yani çiçeksi notalar ve yardımcı elemanlar ( baharat, reçine, odun )...

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Her- çiçeksi bir parfüm olduğu için günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve çok sıcak yaz günleri dışında, yılın bütün zamanlarına yöneliktir. Tene özgürce sıkmakta beis yoktur. Hızlı akışkanlık ve tene yakın durma özelliği gösterir. Çiçeksi katmanla tene oturur. Notalar uyumlu ve dengelidir. Sonlardaki şekerli tatlılık rahatsız etmez. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Önce saldırgan bir fark edilirlik, sonra yumuşak dokunuşlar verir. Çabuk terleyen yağlı tende, bir güne yakın kalıcılık yapar. Bkz. Reçineler ve ahşap notaları.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Eylül 2015 Cumartesi

Serge Lutens- Santal Majuscule EDP / 2012




























''... büyük harflerle yazılmış sandal ağacı, tam ölçekli ve yaşam büyüklüğünde.''

Serge Lutens

Fransız parfüm markası Serge Lutens- sandal ağacı ve kakao temalı bir parfüm yapmış= Serge Lutens- Santal Majuscule- tatlı baharat, kakao, ahşap, tütün, tütsü ve meyve nüansları barındırıyor. Santal Majuscule- Büyük Sandal Ağacı anlamına gelmekte. Odunsu- oryantal grupta gösterilmekte. Sıcak, kremsi, yumuşak, tozlu, reçineli ve tatlı tonlamalar yapıyor.

Serge Lutens- Santal Majuscule- gurme tarzı ile de önemlidir= Çikolata, kakao, tütün, karamel, tatlı meyve hissiyatı genel biçimlenmeye katkı yapmakta. Tonka fasülyesi, gül ağacı, sandal ağacı, kakao gibi aromalar açıklanmış. Gül- kiraz- vişne aromalarıyla yapılan açılış gayet lüks ve moderndir. Tatlı meyvelere çikolata ve karamel notası katılıyor. Açılışta, ikinci planda aromatik otlar ( ölmezotu, kekik ) ve hafif bir portakal çiçeği yer alır. Ancak genel koku karakterine etki etmez. Sonrasında sandal ağacı teması sahne almaya başlıyor ve parfümü sonuna değin forse ediyor. Orta katmanda, sandal ağacına safran, zencefil ve karabiber gibi tatlımsı- biberli baharatlar katılacaktır. Son bölümde odunsu notalar egemen olacaktır= Tütsü, paçuli, gene sandal ağacı ve ahşap notaları sayıablir. Kapanışta artık sandal ağacı & kakao ana tema haline gelecektir. Odunsu notalardan başka, tütün ve reçineler öemlidir.

Serge Lutens- Santal Majuscule- tatlı meyveler ve gurme tarzı notaları keskin, yumuşak ve kremsi kullanmış. Baharatlar tatlı ve yumuşaktır. Odunsu ve ahşapsı notalar da genellikle tozlu, kuru ve reçineli yapıdadır. Notalar iç içe geçip karışmıştır. Ne var ki, temiz ve pürüzsüz bir hissiyat vermektedir.

Tatlı meyve, gurme tarzı ve ahşapsı vurgular Modern parfüm hissiyatı veriyor.

Baharat, tütsü ve tütün aromaları ve sandal ağacı teması ile Doğulu / Asyalı parfüm tarzına yöneliyor.



Koku düzlemi tatlı- kırmızı meyve, gurme tarzı, sandal ağacı teması, biberli baharat, odunsu notalar ve sandal ağacı- kakao sentezi olarak özetlenecektir. Aromatik otlar başlangıçta yardımcı elemandır. Tütün ve reçineler de, odunsu notalarla birliktedir. Aromalarda harman ve kaynaşma görülür.

Derinlik ve konfor noktası gurme tarzı, sandal ağacı teması, paçuli, karabiber, tütün ve ahşap notaları olarak sıralanacaktır. En beğendiğimiz ve takdir ettiğimiz aromalar bunlar oldu. Bu çizgide kalite, kalıcılık, lüks ve güzellik doneleri bulunuyor. Sandal ağacı- gurme notaları ile orta katmanda ve sonda birleştiği için, odunsu notaların aksine mumsu, yumuşak ve pudralı esintiler veriyor.

Serge Lutens- Santal Majuscule- sandal ağacı ve gurme notalarını, birbirine çok iyi karıştırdığı için, büyük ölçüde dengeli bir tatlılık sağlıyor. Buna bir de notaların genel uyumunu ve dengesini katarsak, son derece keyifli ve kullanımı kolay bir parfüm olduğunu söyleriz. Aromalar yavaş bir akışkanlıkla, zaman içinde tene oturuyor. Şaşaalı, debdebeli ve sofistike harmanı takdir ediliyor. Temiz ve rafine aromaları mevcuttur.

Kalıcılık= Yağlı ve çabuk terleyen tende, hafif esintilerle iki güne yaklaşır. Sıcak, yapışkan ve yoğun karakterdedir. Fark edilirlik= İlk anda yoğun ve güçlüdür. Sonra tene yakın kalmayı tercih eder. Gün içinde yumuşak ve sakin halde, kendini sahibine hissettirir. Aslında kokusu beni rahatsız etmediği için, tenime bolca uygulamak isterim. Gene de bazı kişiler, dozaj ayarlaması yapacaklardır. Sonbahar- kış, akşam, soğuk havalar, serin yaz günleri vb. zaman dilimleri bu parfümü kullanmak için idealdir. Açık havada düzenlenen kokteyl ve davetler ve gece gezmeleri gibi sosyal ortamlarda deneme şansınız olacaktır. Konsept ve koleksiyonluk olarak değer taşır...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Eylül 2015 Çarşamba

Modern / Odunsu Parfümler ve Yeni Hayat Tarzı / makale




'' Yeni zamanlar istiyorum... Modern zamanlar istiyorum...''


Geçen gün, ağzımdan böyle bir söz döküldü. Ne demek bu ?!... Üzerinde birkaç gün düşündüm. Bayağı derin bir tefekkür oldu. Son yıllarda hayatımdaki birçok şeyden bıktığımı fark ettim. Her gün aynı sokak ve caddeden geçmek, eve her gün aynı yoldan gitmek, aynı insanları görmek ve onlarla aynı şeyleri tartışmak, son on yıldır birbirine benzer sorunların hayatımda tekrarlanıp durması, iş yapmaya üşenen insanların aynı bahaneleri ileri sürmesi vs...

Kıyafetlerim de yıllardır aynıydı. Giyim tarzımda hiçbir değişiklik olmamıştı. Gardrobumda miadını çoktan doldurmuş bir sürü giysi vardı ve ben, birçoğunu uzun zamandır giymiyordum. Uzun lafın kısası, tekrarlanıp duran her şeyden sıtkım sıyrılmıştı. İnsan bazen kendinden bile bıkıyor... ''Ne biçim hayatım var lan!! Ne biçim adamım!...

.....

Aslına bakılırsa, değişim denen şey, bende çoktan başlamıştı. Ama fark etmiyordum. Bunu anladım. Üniversite ve askerlik sonrası, toplamda dört yıl evde tembellik yapmıştım, hiç uyumadığım kadar uyumuştum. Gezdim, tozdum, yedim, içtim. Öyle bir hayattı ki, sanki hiç amacım kalmamıştı... Tatlı Hayat... Lale Devri, İkinci Bahar... Bu sıfatlara tam denk düşen bir yaşantım vardı. Keyif, konfor, rehavet, eğlence, zevk, sefa, sefahat, şaşaa ve debdebe, su gibi para harcamak, kızlarla gezmek... İşimi- gücümü ihmal etmiştim.  Sonrası kolayca tahmin edilebilir... Ekonomik kayıplar, parasal sorunlar, sosyal ve bireysel hayattaki çalkantılar birbirini izledi... Bu arada bazı travmatik olaylar yaşadım ve sarsıldım.

Değişim de ondan sonra başladı. Bu hayatın böyle gitmeyeceğini, bir şeyler yapmazsam, sonumun felaket olacağını sezmiştim. Ne yapmalıydım ? Nereden başlayabilirdim ?




Önce şunu düşündüm= Osmanlı, Lale Devri' ni yaşadıktan sonra, çöküşe doğru hızla gitti... Yani Lale Devri aldatıcıdır, dikkat edilmezse, sonu iyi olmaz. Hayatımı ve günlük yaşantımı düzenlemem ve disipline etmem gerektiğini düşündüm.

İlk girişimim, eskiden olduğu gibi, erken kalkmaya başlamak oldu. Aslında değişim sürecinin özeti, eski güzel alışkanlıklarımı, kaybettiğim değerleri tekrar kazanmak olarak açıklanabilir. Erken kalkınca, çay ve kahvaltı da erken bitiyordu ve yapmak istediğim şeylere daha fazla zaman kalıyordu. Sonra evdeki aletle mekik çekmeye başladım. Sporu biraz olsun, hayatıma sokmuştum. Günü daha uzun yaşıyordum. Mesleğimle ilgili iş görüşmelerim ve ziyaretlerim oluyordu. Edebiyat, sanat, tarih vs. üzerine yazılar ve makaleler kaleme almaya başlamıştım. Elime biraz para geçince, gardrobumu basit ve işlevsel kıyafetlerle yeniledim. Çaydan şekeri çıkardım. Şekersiz çay içmeye; kahvaltıda hurma, kuru incir, kuru kayısı, çavdar ekmeği yemeye başladım. Kendimce sağlıklı beslenmeye merak sarmıştım. Vücut temizliğime önem veriyor ve saç, diş, tırnak bakımını, yıkamasını yapıyordum.

Burada duralım. Dikkatinizi bir şeye çekeceğim... Bu denli değişiklikler arasında ikisi vardı ki, sadece onları yapmam bile, insanların, benim hayatımda bir Fransız İhtilâli ve Atatürk Devrimleri benzeri bir olay gerçekleştiğini düşünmelerine neden oldu...

Şekersiz çay içmek ve erken kalkmak...

Evet, şaka gibi, değil mi ? Oysa bunlardan biri zaten eski alışkanlığımdı. Yani, bana göre çok basitti. Ama yaptığınız şeyler size sıradan gelse de, bazen dış dünyada büyük yankılar yapabiliyormuş...

Daha sonra şunu düşündüm= Herhangi bir konu ya da alanda uzmanlaşırsam, derinleşirsem, yetkinleşirsem iş hayatımdaki sorunları çözebilirdim. Bunun araştırmasını yaptım. Çocukluğumdan beri, parfüm ve güzel kokulara olan ilgimi ve merakımı fark ettim. Bir blog açıp, parfümlerle ilgili kısa yazılar, yorumlar yazmaya başladım. Sonra bugünlere geldik. Çevremdeki insanlar, bugün beni parfüm uzmanı olarak görmekteler. Olumlu- olumsuz birçok eleştiri geldi. Parfümlerle ilgili sorulan bütün sorulara cevap verince, bu konuda çok derinleştiğimi, bilgili olduğumu düşünmeye başladılar. Parfümle olan uğraşım insanların çok ilgisini çekti. Bana hayran oldular, beni saygı ve takdirle anıyorlar. Başlangıçta herkes, iş hayatımın ve kariyerimin sonlandığını, bu krizden çıkamayacağımı ve yitip gideceğimi düşünüyordu. Haksız da sayılmazlardı hani... Derin ve ağır bir krizden, bu denli ilginç ve sıradışı bir hamleyle çıkacağımı ve yükselişe geçeceğimi kimse öngörmemişti.

Bütün bu dönem, küllerinden yeniden doğan efsanevî Anka kuşunun serüvenini anlatır...




Parfümle olan uğraşımda ve yolculuğumda, karşıma çıkan üç parfüm, bana âdeta yeni bir yaşam felsefesi, dünya görüşü verecek denli, zihin ve imge dünyamda etkili oldu. Terre D' Hermes, Marc Jacobs Bang ve Comme Des Garcons Wonderwood... Bunlar gerçi çok mükemmel parfümler değildi. Ne var ki, ezberimi bozuyor ve bana bildiklerimden başka şey söylüyordu. Demek ki, yeni hayat tarzımın ve yeni düşüncelerimin temsilcisi ve koku düzeyinde yansımaları bu parfümler olacaktı. İşte tam bu sırada, o meşhur söz ağzımdan döküldü=

'' Yeni zamanlar istiyorum. Modern zamanlar istiyorum.''





Yukarıda saydığım üç parfüm, artık modern zamanları temsil edecekti. Bu parfümlerin hepsinin ortak özelliği, odunsu notalı- odunsu temalı oluşlarıydı. Yani, bu kokular dikkat çekici biçimde yoğun ve egzotik paçuli, vetiver, tütsü, sedir ağacı ve bazen reçine gibi notalara ağırlık vermekteydi. Odun ve ağaç kokuları birbirine karışıyordu. Sonra kimyon, karabiber gibi acı baharatlar önemliydi. Comme Des Garcons' ların genelinde muskat, pembe biber, hindistancevizi, yenibahar meyvesi gibi tatlı baharatlar vardı. Terre, hiçbir hayvansal nota barındırmıyordu. Sloganı doğadan gelen/ topraktan gelen- di. Doğada bulunan bütün mineraller ve toprak bazlı notalar ( çakmaktaşı, turunçgil, çiçek, vetiver...) Terre D' Hermes' i biçimlendiriyordu. Marc Jacobs Bang adlı parfümde, bu odun ve baharatlara bir de reçine katılmaktaydı.

Peki, bu parfümler bana neyi anlatıyor ?

Odunsu parfümleri modern parfümler olarak değerlendiriyorum. Bu kokular beni ilginç ve merak uyandırıcı mekânlara ve izdüşümlere götürüyor. Örneğin, devasa taş heykelleriyle ünlü Paskalya Adası' na, İnka, Aztek ve Maya gibi kadim Latin Amerika uygarlıklarına, Ankara' daki Cermodern Sanat Merkezi' ne vs... Veya bazen yağmur sonrası ıslanmış toprak kokusu, toprağa bulanan çürük portakal kabuğu, yanmış- yakılmış ve pus içinde kalmış ormanlar, tandırda odun ateşinde gözlemeler pişerken etrafa yayılan yanmış odunların kokusu gibi ilginç deneyimler yaşıyorsunuz.




Odunsu parfümler kişinin bilinç seviyesini yükseltiyor ve  ona iyimser ve olumlu duygular aşılıyor. Bu parfümlerin farklı bir aurası ve benzersiz bir kokusu var. Çok mükemmel değiller ve olmaları da gerekmiyor. İnsana farklı ve özgün deneyimler yaşatıyorlar. Bence, en önemlisi budur. Yaşadığımız zaman ve ortamdan bizi soyutlayarak, bilmediğimiz ve vâkıf olmadığımız mekân ve boyutlara götürüyorlar. Ya da bazen an' da kalıyoruz.

Odunsu parfümler hayatımda sadeleşmeyi, basitleşmeyi başlattı. Daha az, ama daha öz, daha kaliteli şeylerle yaşamayı felsefe edinmemi sağladı. Yaşamıma konforla beraber disiplin, macerayla beraber düzen getirdi.

Hepimizin özlediği ve içinde yaşamak istediği dönemler vardır. Osmanlı ya da Selçuklu dönemi, 70' li ya da 80' li yıllar, asr-ı saadet devirleri... Ancak, artık geri dönüş şansımız kalmadı. O devirler aynen tekrarlanmayacak. Güzel, keyifli, konforlu ve mutlu yaşadığımız o eski şaşalı devirlere bir daha dönebilsek bile, o devirleri tekrar kaybetme düşüncesi bizi çok korkutur ve üzer. Bazı parfümler bizi o eski devirlere götürüyor. Ama bence, bunun pek bir anlamı kalmadı.

Geriye ne kalıyor ? Ben, modern odunsu parfümlerle yeni hazlar, keyifler, yeni heyecanlar yaşamak istiyorum. Anda kalıp, bugünü de yaşayabilirim. Gelecek tasarımı yapıp, bilmediğim, nüfuz etmediğim farklı boyutlardaki olguları da deneyimleyebilirim. Yeni iyidir. Değişim ve farklılık iyidir. Özgünlük ve zamansızlık iyidir. Kendimizi sınırları ve boyutları olmayan bir dünyaya, yeni keşiflere korkmadan hazırlayalım. Modern odunsu parfümler bizi özgürleştirecek...

Yeni zamanlar istiyorum... Modern zamanlar istiyorum...



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Eylül 2015 Pazar

Costume National- So Nude For Women EDP / 2012



























İtalyan moda firması Costume National' in kadın parfümlerinden birini değerlendiriyoruz : Costume National- So Nude For Women; çiçeksi, odunsu, aromatik nüanslara sahiptir. Çiçeksi- şipre kategorisine konulmuştur.

Üst- kakule, kimyon, portakal çiçeği,

Orta- ylang ylang yağı, gül, sümbülteber,

Alt-sedir ağacı, paçuli.

Notalar bu şekilde veriliyor. Açılış yapay baharatlarla oluyor. Bir miktar deri notası var. Kimyon, zencefil ve biberli rayihalar aldım. Ne var ki, önceden söylediğim gibi, ferah ve taze değil; deri notasıyla birlikte sentetik ve plastik biçimler almış. Başlangıçta sentetik notalar- aldehitler de var.

Devamında çiçeksi akorlar gelmekte. Yasemin, gül, ylang ylang ve sümbülteber olarak tahmin ettim. Kurutulmuş beyaz çiçek harmanına benzettim. Sabunsu rayihalar algıladım. Kapanış bölümünde misk, odunsu notalar ve sedir ağacı algılanmaktadır. Burada parfüm biraz tatlanıyor ve yumuşuyor.

Sıcak, kuru, sabunsu, kirli biçimler algılanmakta. Tatlılık zencefil ve misk / sandal ağacı (?) gibi aromalar için söz konusudur. Kalıcılık tenimde, günün yarısında etkili oldu. Başta kuvvetlice esiyor. Devamında tene yapışıyor ve sadece sahibi için fark edilir oluyor.

Sentetik ve yapay deri ve baharatlar ( zencefil hariç ) ve sabunsu çiçekler nedeniyle dengeli sıkılması icap eder. Yalnızca sonbahar- kış mevsimi ve akşam vakitlerinde kullanılmalıdır. Kapalı alanlarda dozajına dikkat edilmelidir. Davet, kokteyl gibi organizasyonlarda- dengeli kullanılmalıdır. Çünkü yoğun aromalar var.

Zencefil, odunsu notalar ve misk beğenimizi kazandı. Sadece bu notaların kullanılması yeterdi. Yapay, plastik ve kirli aromalar karmaşaya neden olmuş.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

10 Eylül 2015 Perşembe

Ralph Lauren- Polo Blue Sport EDT / 2012






















ABD' li moda markası Ralph Lauren, klasik Polo Blue parfümünün spor versiyonunu yapmak istemiş. Bugün Ralph Lauren Polo Blue Sport' u inceleyeceğiz. Aromatik- fujer grubunda gösterilmekte. Aromatik yeşil bitkiler, meyvemsi notalar, hafif baharatlar bu koku için ipuçları verir.

Üst- elma, nane, mandalina, sedir ağacı,

Orta- adaçayı, zencefil, yeşil bitkiler,

Alt- eğrelti otu, amber, misk, sandal ağacı, paçuli, meşe yosunu.

Ben ilk başta, taze nane ve kavun notaları aldım. Sucul ve fresh his var. Sonra aromatik yeşil bitkisel tarza döndü. Adaçayı olabilir... Hatta yosun olabilir. Selvi ağacı olabilir. Böyle yorumladım. Ferah, taze, canlı aromalar var. Sonra hafif bir zencefil ve adaçayı harmanı hissettim. Parfümün genelinde dengeli bir tatlılık ve aromatik hava seziliyor. Bu, uzun süre böyle gitti. Kapanışa doğru hafif bir misk, yumuşak odunsu notalar ( belki paçuli ) ve yosunsu rayihalar olabilir diye tahmin ettim. Düz bir çizgide gidiyor, çok değişmiyor. Sürprizi yok. Herkesin beğeneceği bir parfüm olur. Kolonya tarzına yakın yorum var.

İdeal bir yaz mevsimi kokusudur. Ben bolca sıkabilirim. Günlük kullanım kokusudur ve her türlü sosyal faaliyete uyar. Tene yakın duruyor. Fark edilirliği ilk anda güçlüdür, sonra yumuşar. Kalıcılık ise fena değil. Günün üçte birinde sizi idare eder. Böyle bir kokudan çok yüksek beklentiler olmaz. Bu nedenle de aroma akışkanlığını ve dengesini zorlayacak bir aşırılığa tesadüf edilmez.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

7 Eylül 2015 Pazartesi

Amouage- Interlude Woman EDP / 2012




























Amouage- Arap parfüm sanatının önemli temsilcilerindendir. Umman kraliyet ailesinin yönetimindedir. Bugün, Amouage- Interlude Woman isimli parfümü kısaca yorumlamak istiyorum. Meyveli notalar, çiçekler, vanilya, reçineler, meşe yosunu ve tütsü aromaları bu parfümün gidişatında belirleyici etmenlerdir. Tatlı, dumanlı, yumuşak, kremsi ve ferah bir yapısı vardır. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilmektedir.

Üst- bergamot, zencefil, greyfurt, kadife çiçeği,

Orta- tütsü, gül, portakal çiçeği, yasemin, ceviz, kahve, kivi, sandal ağacı, bal, ölmezotu, opoponax,

Alt- vanilya, deri, meşe yosunu, amber, benzoin, tonka fasülyesi, misk, öd ağacı, sandal ağacı.

Amouage- Interlude Woman- tatlı ve ferah meyvelerle açılıyor. Greyfurt, böğürtlen, vişne ve kivi harmanı var. Bunu, büyük ölçüde yeşil kokan- bitkisel çiçekler takip ediyor. Yasemin, portakal çiçeği, turunç yaprağı ve lotus olabilir. Sonrasında bu çiçekler balla tatlandırılıyor. Son kısımda vanilyalı reçineler, meşe yosunu ve tütsü aromaları yer almakta.

Amouage- Interlude Woman- sade, basit ve gösterişsiz bir parfüm olmuş. Temiz, ferah, pürüzsüz ve enerjik bir yapısı var. Aromalar çiçeksi, meyveli ve vanilyalı- tütsülü katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakım kalıyor. Baştan sona dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülmekte. Fark edilirlik ilk anda yoğundur. Sonra sakinleşir ve tensel koku formuna geçer. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük bölümünde kalıcılık yapmakta. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyar.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Eylül 2015 Cuma

By Kilian- Amber & Oud EDP / 2012



























By Kilian, Fransız parfüm ve kozmetik markasıdır. 2007 yılında faaliyete geçmiştir. Parfüm ve ev kokuları üretmektedir.

Bugün, bu markanın amber temalı ve Doğu / Arap etkili parfümlerinden By Kilian- Amber & Oud, inceleme konumuz olarak seçilmiştir. Markanın Arabian Nights ( Arap Geceleri ) koleksiyonuna dahil parfümlerden biri olduğu bilgisine ulaştım.

By Kilian- Amber & Oud, kaynaklarda Orta Doğu pazarı için tasarlanmış bir parfüm olarak lanse edilmekte. Bu parfümün öd ağacı temalı olduğundan da bahsediliyor... Ne var ki, benim görüşüm belli ölçüde bundan ayrı olacak.

Oryantal- odunsu grubunda gösterilen bu parfüm; amber teması başta olmak üzere vanilya, bitkisel notalar, baharat katmanı, misk ve odunsu notalar gibi nüanslar vermekte...

Çok tatlılık barındırmıyor. Onun yerine tozlu, topraksı ve hayvansal esintiler yaygındır.

Notaları ise sedir ağacı, amber, benzoin, vanilya, öd ağacı (? ), defne yaprağı olarak açıklanmış. Elbette hissedilen koku nüansları sadece bu kadar değil...

By Kilian- Amber & Oud adlı parfümün başlangıcı tuhaf ve zor alışılan tarzdadır... Yoğun, güçlü, sert ve burnumu zorlayan bir açılış yapmakta. İlk anda ne olduğunu hemen anlayamadım. Reçineler ( benzoin ? ) odunsu notalar, hayvansal amber, bitkisel ve tozlu rayihalar... Hepsi aynı anda burnuma hücum etti. Bir harman ve karıştırma söz konusu olabilir mi ? İlaç benzeri tonlar da var. Parfümün açılışı son derece sıcak vurgularla oluyor.

Bir müddet bekledim... Tenime otursun, yumuşasın, ne olduğunu anlayayım... diye düşündüm. Sonra parfüm biraz sakinleşti ve baharatlar sahne aldı. Sıcak, yoğun, sofistike ve biberli tarzda baharatlar kendini belli etti. Ancak çok tatlı değil. Tarçın, zencefil, kırmızı biber ve karanfil harmanı biçiminde tahmin yaptım. Aromatik- bitkisel rayihalar da derinlemesine algılanıyor. İlk baştaki karmaşa ve belirsizlikten sonra, orta notalardaki bütünlük ve düzen takdire değer olmalıdır. Baharatlar kuru ve metalik olarak yapılandırılmış. Ne var ki, özgün ve farklı bir deneme olmuş.

Orta katman, tene oturuyor ve etkisi uzun sürüyor. Baharatlı katmana bir de ağdalı, yoğun ve hayvansal esintiler veren amberin katıldığını söylemeliyiz. Yalnız bu, baharatlar tene yerleştikten sonra olmakta. Kaliteli, ihtişamlı ve zengin bir amber kullanımı ile karşılaşıyoruz. Kapanış da gene amber, tütsülü odunlar, misk ve tatlı- pudralı vanilyayla olmaktadır. Sonlarda sedir ağacı ve paçuli tandansları diğer kokuların önüne geçmiş gibi görünüyor.



Bir noktayı belirtelim= Öd ağacı vurgusu yok gibidir. Belki açılışta odun- reçine ve ilaç hissiyatının içinde yer alıyor... Parfümün ara nüanslarında ise bitkisel kokular var. Son kısımda tatlılık artıyor. Genelde yoğun, kalıcı, sıcak, biraz pis, hayvansal ve algıları zorlayan bir parfüm... Anlamak için üzerinde çalışmak gerekir.

Koku düzlemi : Sırasıyla aldığımız kokular reçineli odunsu bazlar, amber, baharat katmanı, tekrar amber, tütsü, odunsu notalar ve vanilya/ misk olmuştur. Açılışta bir sıkışma ve karmaşa var. Sonra aromalar geniş bir havzada rahatça akışkanlık kazanıyor. Ve baharatlı katman bütün ihtişamı ile merkeze yerleşiyor. Hayvansal amberin de katılması ile, bu bölüm baharatlı ambere tahvil ediyor. Tene oturmayla birlikte, kapanışı yapacak tütsülere, vanilyaya geçiliyor. Burada rahat bir akışkanlık bulunuyor.

Derinlik ve konfor noktası : Amber temasından daha önemli ve öncelikli olmak üzere, biberli baharatları ilk anda zikredelim. Sonra baharatlara katılan hayvansal amber, tütsüler ve tatlı vanilya güzel ve hoş bir çalışma olmuş. En beğendiğimiz ve takdir ettiğimiz notalar bunlardır. Baharatları öncelikle beğendiğimizi söyledik... Çünkü parfüme karakter, akışkanlık ve güzellik katan vurgular esasında baharatlardır. Kalıcı, kaliteli ve egzotik biçimler burada toplanır.

Bunun haricinde açılış kısmındaki notaların büyük ölçüde yapay ve plastik olduğunu söyleyelim. Burası beğenilmeyecektir. Doğulu esintiler yayan amber ise, açılış ve orta bölümde alınıyor. Yalnız açılışta iyi hissiyat vermiyor. Anlamak ve yorumlamak için tecrübe gerektiren bir parfümle karşı karşıyayız. Sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam için idealdir. Dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter.

İlk sıkışta yoğun bir fark edilirlik yapar. Sonrasında yumuşar ve tene yerleşir. Tenimde bir güne yakın kalıcı oldu. Baharatlı amber tene yapışıyor ve bu işi kotarıyor. Gece gezmesi, davet, kokteyl gibi ortamlarda düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


2 Eylül 2015 Çarşamba

Parfums de Marly- Darley EDT / 2012



























Parfums de Marly- Fransız parfüm şirketidir. Parfums de Marly- Darley isimli parfümü değerlendirmeye çalışacağız. Aromatik bitkiler, baharatlar ve odunsu notalar bu parfümü şekillendirmiş. Tatlı, kremsi ve sıcak aromalar veriyor. Oryantal- fujer sınıfında gösteriliyor.

Üst- bergamot, limon, nane,

Orta- lavanta, portakal çiçeği, biberiye, tarçın, gül,

Alt- sandal ağacı, paçuli, öd ağacı, amber, tonka fasülyesi.

Parfums de Marly- Darley- lavanta merkezli tozlu ve buruk aromatik otlarla başlıyor. Nane, biberiye, fesleğen tahminler yapılabilir. Bunlar hafif limon karışımlı sucul bitkiler ve yeşil kokan çiçekler olarak vasıflandırılabilir. Sonra bir miktar tatlımsı baharatlar ( tarçın ) gelmekte. Son kısımda yapay odunsu notalar ( paçuli ), kremsi vanilya ve tatlılığı arttıran tonka fasülyesi mevcuttur. Kapanış hariç, diğer katmanlar başarılıdır. Şekerli bir tatlılık olmasa, notalar bir nebze uyum içinde olabilecekmiş... Tene çabuk yerleşiyor ve karakterini belli ediyor. Aromatik otlar ve yumuşak baharatlar beğenilmekte. Sondaki dengesiz tatlılığı beğenemedik.

Parfums de Marly- Darley- tene yakın duran bir kokudur. Kalıcılık ve fark edilirlik kaliteli bir kolonya kadar oluyor. Dengeli dozajlanırsa günlük kullanımda kendine yer bulur. Daha çok, sonbahar- kış evresine yönelecektir. Akşam ve soğuk hava kokusudur. Sıcak havalarda sıkılmsı doğru olmaz. Rahatsız edebilir. Sade, basit ve kolay anlaşılır bir koku karakteri yansıtır.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Eylül 2015 Salı

Maison Francis Kurkdjian- Amyris Homme Extrait De Parfum / 2012

 















Maison Francis Kurkdjian- Fransız niş parfüm markasıdır. Bugün Maison Francis Kurkdjian- Amyris Homme isimli parfümü tanıtıyoruz. Tatlı, sıcak, pudralı, yumuşak, şekerli, ferah ve yapay esintileri var. Aromatik otlar, baharatlar, reçineler, çiçeksi notalar, badem, tonka fasülyesi, odunsu notalar, hindistancevizi sütü aromaları bu parfümü şekillendirmiş. Oryantal- baharatlı grupta gösterilebilir.

Üst- mandalina, biberiye,

Orta- amiris ağacı reçinesi, iris, sütlü çikolata, hinsitancevizi, kahve,

Alt- tonka fasülyesi, agar ağacı ( öd ağacı ).

Maison Francis Kurkdjian- Amyris Homme isimli parfümün açılışı tatlı, yumuşak ve sıcak baharatlarla ( tarçın- kakule ) olmuş. Bunu yeşil ve ferah kokan aromatik otlar ( keskin biberiye ) takip etmekte. Daha sonra şekerli, reçineli ve sütlü aromalar ( amiris ağacı reçinesi ( ? ), hindistancevizi sütü, badem ) geliyor. Her ikisi pudralı verilmiş çiçeksi notalar ( iris, mimoza ) ve tonka fasülyesi kapanışı yapacaktır.

Maison Francis Kurkdjian- Amyris Homme isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmesine rağmen tene yakın kalmıyor, aksine özellikle dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün süren güçlü kalıcılık performansı gösterecektir. Şekerli tatlılık ve yoğun pudralılık gibi yapısal özelliklerin yanında, baharatlı- çiçeksi- reçineli- tonka fasülyeli koku katmanlarının fark edilirlik ve kalıcılığı yükselttiği görülüyor. Gene aynı nedenle, baş ağrısı yapmaya müsait notalarından dolayı tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yetecektir. Şunu da ekleyelim ki, bu aromalar boğucu olabiliyor ve kapanıştaki yapaylığa da ( iris, tonka fasülyesi ) dikkat edilmesi gerekiyor. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân kokteyl ve davetleri ile gece eğlencelerinde düşünülebilir.

Turunçgiller familyasından beyaz çiçekli bir ağaç olan amiris ( amyris ) aromaterapi ve parfüm alanında kullanılıyor. Yalancı sandal ağacı olarak da biliniyor. Jamaika ve Haiti bu ağacı anavatanıdır. Venezuela, Meksika ve Brezilya' nın tropik bölgelerinde de yetişiyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html