28 Şubat 2015 Cumartesi

Yves Rocher- Comme une Evidence Homme Green EDT / 2011


















Turunçgil- aromatik grubuna giren parfüm; yeşil limon, nane, adaçayı ve paçuli notalarını ve koku düzlemini veriyor.

Notaların hepsini alabiliyoruz. Ferah ve canlı turuçgil açılışı var. Adaçayı ve paçuli gibi keskin fujer aromalar, parfüme kalite ve kalıcılık katmış. Derinlik ve konfor noktası ise, nane- adaçayı- paçuli eksenindeki yoğun ve baskın notalarla belirlenmekte. Bu bölüm en beğenilen yeri olabilir.

İdeal yaz mevsimi parfümü. Tende kalıcılığı ortalama 10- 11 saati buluyor.

Deniz ve orman esintisi, yeni kesilmiş çimen kokusu gibi rayihası var.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html









24 Şubat 2015 Salı

Lacoste- Eau de Lacoste L 12. 12 Green ( Vert ) For Men / 2011























Fransız moda markası Lacoste, güzel, kaliteli ve genel beğeniye yönelik parfümler üretmekte.

Lacoste- Eau de Lacoste L 12. 12 Vert isimini taşıyan parfüm, bazı kaynaklarda Green olarak tanınmakta. Kaliteli bir kolonya tarzındadır. Günlük kullanıma yöneliktir. Yaz mevsimi için tasarlanmıştır. Her sosyal ortam için uygundur. Bol miktarda tene uygulanır. Rahatsız edici şeyler yoktur. Ferah, taze, enerjik ve pozitif duygular uyandıran bir kokusu vardır. Terapi etkisi yapar ve zihni dinlendirir. Narenciye- aromatik grupta gösteriliyor. Parfüm dünyasında bir yenilik getirmez. Ama güvenle kullanılabilir. Yumuşak baharatlar, aromatik otlar ve bir miktar meyveli notalar fark edilmekte. Dengeli bir tatlılık ve birbiriyle uyumlu notalar vardır.

Lavanta, huş ağacı yaprakları,bergamot, greyfurt, kekik, limon mine çiçeği, kavun ve incir gibi aromalar açıklanmış.

Taze ve dinamik turunçgiller ve aromatik otlarla açılış yapılmış. Temiz ve doğal aromalar hissediliyor. Greyfurt, lavanta, mandalina, adaçayı gibi aromaları tahmin etmekteyim. Kısa sürede keskin ve yosunsu bir lavanta tenimde egemen oldu. Aromatik- bitkisel rayihalar yayıldı. Fark edilirlik ilk anda güçlüdür. Daha sonra meyveli ve hafifçe tuzlu aromalar sahne aldı= Kuru incir, kavun, belki de mango burada yer alıyor. Tene yerleşip güzel kokuyor. Tene yakın durmakta. Kapanışa doğru tekrar lavanta devreye girmekte. Buna kekikli- naneli otlar katılıyor. Son bölümde belirgin biçimde odunsu- ahşapsı koku formu, parfümü diğer aromalardan ayrıştırmaktadır.

Aromatik otlar, bazen şifalı ot efekti veriyor. Meyveli notalar ise, orman meyvesi & tropik meyve tandansları ile değişiyor. Hatta aromatik otlar bile esasında toprak- odun- ağaç ile ilişkilidir. Meyvelerin de sulu ve lezzetli olduğunu ekleyelim. Yani, ağaç, toprak, su gibi doğaya ait anlatım biçimleri vardır.

Kalıcılığı ise, bir kolonyadan beklenen performansın biraz üstüne çıkmaktadır. Gün içinde tazelenebilir. Sade, basit ve minimal bir koku karakteri vardır.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

22 Şubat 2015 Pazar

Mancera- Roseaoud & Musc EDP / 2011


























Mancera, Fransız parfüm markasıdır. Arap tarzı parfüm yapmakta. Mancera Roseaoud& Musk, bunlara örnek teşkil etmektedir. Bu parfümde gül, misk ve öd ağacının baskın olması istenmiş. Bence, gül, baharatlar ve öd ağacı parfümü domine ediyor. Bir de odunsu notalar var. Odunsu- çiçeksi/ misk olarak lanse ediliyor.

Üstte baharat çeşnisi, orta notada safran, gül, yasemin, altta ise sandal ağacı, öd ağacı ve beyaz misk aromalarına yer verilmiş.

Keskin ve güçlü baharatlı karanfil açılışı, Doğulu parfümlerden nişan vermektedir. Burayı ben beğendim. Derinlerden tarçın da hissediliyor. Sonra gene yoğun ve güçlü, ilacımsı öd ağacı akorları geliyor. Parfüm daha sonra tatlanıyor : Gül ve safran tatlılık nedenidir. Yasemin, neroli ve zambak da olabilir.  Belki keskin ve yoğun başlangıcı yadırgayanlar, bu tatlı çiçeklerle ferahlayacaklardır. Ben ise, bu aroma değişiminden rahatsız değilim. Geleneksel Arap esanslarıyla tene oturup güzelleşmekte. Bu, bir müddet böyle devam ediyor. Sonra yumuşak bir amber- misk, bir miktar odunsu notalar ve derin tütsülerle kapanışı yapar.

Keskin, yoğun, kuvvetli, ilacımsı hissiyat başta etkili gözükse de, ortalara doğru dengeli ve sevimli diyebileceğimiz bir tatlılık mevcuttur. Ne var ki, bu tatlılık hiçbir devrede şekerli ve bayık düzeye kaçmaz. Bu minvalde, gerçi notalar harman halinde- tek parça algılanır ve pek öyle bir yapaylığa da tesadüf edilmez. Burada aksayan tek aroma, ilacımsı öd ağacıdır. Yoksa, tatlı çiçeklerle zaten teniniz rahatlıyor.

Koku düzlemi : Baharatlı karanfil- tarçın, öd ağacı, gül, safran, amber, odunsu notalar ve tütsü olarak şekillenmiş. Notalar iç içe geçmiş. Baharatlar her daim, arka fonu oluşturuyor. Ve baharatlı kısımdan başlayarak, notalar kümeleniyor.

Derinlik ve konfor çizgisi : Baharatlı karanfil, tatlı çiçekler, amber ve tütsü olarak değerlendiriliyor. Gerçi öd ağacı ana temalardan biridir. Ama aksayan yöndür. Bu yüzden onu buraya almadım. Gül, safran, tütsü ve tabiî baharatlarla tene oturur ve yakın durur. Yeterli bir güzellik, kalite ve kalıcılık vardır.

Öd ağacı dışında, rafine, akışkan ve doğal olmayı başarmış aromalar var. Tende kalıcılığı bir güne yaklaşıyor. Fark edilirlik ilk sıkışta kuvvetlidir, sonra yumuşar. Dengeli sıkılırsa günlük kullanıma uyar. Seçenekler öğleden sonra, akşam, sonbahar- kış, yaz akşamları olabilecektir. Koleksiyonluk kullanıma da uygundur. Davet, kokteyl ve gece gezmeleri için idealdir.

Koku -4 Kalıcılık -4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

19 Şubat 2015 Perşembe

Parfümde Reçine Notasının Kullanılışı / makale





Parfümlerde reçine notasının kullanılma biçimleri önemlidir. Çünkü birçok parfümde, reçinelerin, özellikle orta katmanda veya kapanış bölümünde kullanıldığını görürüz. Genellikle odunsu- ağaçsı notalar, bazen de aromatik otlar ve baharatlar reçinelere eşlik etmektedir.

Tespit ettiğimiz kadarıyla tatlı baharatlı, Doğulu / Asyalı, aromatik- odunsu, amber temalı ve Arap etkili parfümlerde reçine notaları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Reçine, bitki ya da ağaçlardan elde edilen / kendiliğinden oluşan salgı maddesi olarak biliniyor. Doğal reçine, ağaçlardan elde ediliyor. Ama saf halde üretilemediğinden, çeşitli yağlarla karıştırılıyor. Ağaç gövdesinden dışarı sızan sakız veya reçine, hava ve oksijenle temas edince sertleşiyor. Sanayide kullanılan sentetik reçineler de vardır.

Bitkilerde reçine, yağ içerisinde erimiş olarak veya zamklarla birlikte bulunuyor. Elde edilen reçinenin doğal sakız reçinesi, uçucu yağ reçinesi ve sert reçine olmak üzere üç varyasyonu vardır. Zaten parfümlerdeki reçineler de yapışkan, aşırı şekerli, tutkalımsı, balımsı, zamk ve zımpara gibi yapı gösterip, tenimize yapışmaktadır.





Bitkiler yüzeylerinde bir yaralanma olduğunda, bu yarayı dış etkenlerden korumak için reçine salgılamaktadır. Reçine elde etmek için, bitki veya ağacın gövdesi bir bıçakla çizilir veya delinir. Bazen de gövdenin kabuğu ateşle yakılır. Kabuğu yerinden sökülen ağacın içinden reçine maddesi çıkarılır. Reçine katı ya da yarı akışkan organik bir maddedir.

Laden ağacı / bitkisinin bulunduğu sahalarda, daha önceden çam ormanlarının olduğu bilinmektedir. Bu çam ormanları bir yangın neticesinde yok olursa, bunların yerini laden bitki toplulukları almaktadır. Dolayısıyla parfümde, çam reçinesi ve laden reçinesi kokuları birbirine çok benzer. Aradaki fark, bence laden reçinesinin biraz daha yapışkan, tutkalımsı ve odunsu kokmasıdır. Çam, bakla ve maydonozgiller ailesine mensup bitki ve ağaçların reçine salgıladığı biliniyor.

Parfümde reçine notasının kullanımıyla ilgili bilgi vermek istiyoruz=

Parfümde Reçine Notası= Çam reçinesi, laden reçinesi / laden otu / laden ağacı, aselbent ağacı ve ondan elde edilen benzoin, çeşitli ağaç ve bitkilerden elde edilen sığla yağı, balzam, sakız, mür yağı ve elemi reçinesi gibi bileşenler ve aromalardır.

Parfümde Reçineye Yardımcı Notalar= Sedir ağacı, paçuli, köknar, tütsü, bal, vanilya, vetiver ve her türlü ağaç ve odunlar aslında bu kapsama girmektedir. Bu notalar reçinelerle birlikte kullanılıyor.

Ayrıca kişniş, biberiye, opoponax / maydonozgil, rezene gibi aromatik otlar da, parfümde reçine notasına katkı yapar.





Reçine notasının parfümlerde kullanılışı hakkında birkaç örnek vermek yerinde olacaktır...

Serge Lutens- Ambre Sultan, bilindiği gibi, amber temalı bir kokudur. Başlangıçta kısa süreli bir vanilyalı amber efekti verir. Sonrasında hemen keskin şifalı otlar ve çam reçinesi karışımı vardır.

Costume National- Homme, odunsu- ambersi- baharatlı bir kokudur. Yapışkan, şekerli ve tutkalımsı laden reçinesinin amber, odunsu notalar ve aromatik otlar üzerinde etkili olduğunu görmekteyiz.

Yves Saint Laurent- Opium Pour Homme, Doğulu bir parfümdür. Yapışkan, tutkalımsı ve balımsı balzam & sakız reçinesi, vanilya ve sedir ağacı ile güçlendirilmiş. Bir de tatlı baharatlara reçineler karışmış.





Penhaligon' s- As Sawira, Arap etkili bir parfümdür. Sonlarda laden reçinesi ve odunsu reçineler, öd ağacı, tütsü ve odunsu notaların etkisini güçlendiriyor.

Lubin- Akkad, amber temalı ve Doğulu bir kokudur. Sığla yağı, laden reçinesi, benzoin / aselbent reçinesi, amber, odunsu notalar ve nispeten baharatlar üzerinde etkili olmuştur. Vanilya ve paçuli de reçine tandansı verir.

Paco Rabanne- One Million, tatlı baharatlı bir kokudur. Burada da, açılışta nane notası, greyfurt ve mandalina gibi asitli ve metalik turunçgillerle karışarak, sınırlı bir düzeyde reçine kokusu vermektedir.





Parfümlerde reçine notasının kullanımı ile ilgili bu kadar örnek vermenin yeterli olacağını düşünmekteyiz. Şüphesiz, günümüzde içinde reçine notası olmayan parfüm yok gibidir...  Ancak, parfümde karakteristik bir tema seviyesine gelebilen reçinelerin, genellikle bariz bir çam reçinesi ve çamgiller familyasından olan ağaç ve odunlardan ( sedir, laden, köknar vb. ) elde edilen ağaç reçinesi olarak ikiye ayrıldığı söyleyebiliriz. Örneklerimiz de bu minvalde, kısaca verilmeye çalışılmıştır...

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

18 Şubat 2015 Çarşamba

Giorgio Armani Prive- Cuir Noir EDP / 2011




























Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır.

Giorgio Armani Prive- Cuir Noir ( Karanlık Deri ) isimli parfümü inceliyoruz.

Markanın Arap- Binbir Gece Koleksiyonu parfümlerinden biridir.

Ana tema : Vanilyalı yumuşak deri notasıdır.

Baskın notalar : Deri, vanilya, öd ağacı notalarıdır.

Odunsu notalar ve biberli- tatlı baharatlar da algılanır. Tozlu, tatlı, şekerli, reçineli ve kremsi hissiyat vardır. Deri grubunda gösteriliyor. Odunsu- oryantal grupta da yer alabilir. Notaları da sandal ağacı, öd ağacı, muskat, kişiniş, benzoin, vanilya, gül, öd ağacı, deri ve amber olarak açıklanmış.

Giorgio Armani Prive- Cuir Noir için bazı koku nüansları önemlidir...

Kremsi ve şekerli tatlılık : Açılışta yoğun bir vanilya ve mumsu ve yumuşak sandal ağacı tahmin ettik. Buna biberli- tatlı baharatlar ( muskat- safran ) eklenmekte.

Tozlu ve yapay notalar : Vanilyanın yanında yapay deri notası ve tozlu öd ağacı vardır. Baharatlar etkisini sürdürür. Bu orta bölüm iyice Arap etkileri gösterir.

Reçineler : Özellikle tene oturmanın son demleri ve kapanış bölümünde ağaç reçinesi ( laden otu ) ve vanilyamsı- balımsı reçine ( benzoin ) olarak biçimlenir. Deri notası da iyice koyu ve sentetik hale gelerek, kösele gibi kokar. Ayrıca reçineler tatlılığı arttırır.

Giorgio Armani Prive- Cuir Noir- şekerli reçineler, tozlu öd ağacı ve yapay deri notası nedeniyle dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Çok sıcakta sıkılırsa rahatsız eder. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Konsept ve koleksiyonluk kokudur. Sonbahar- kış, akşam saatleri ve soğuk havalar içindir.

Giorgio Armani Prive- Noir- yağlı ve çabuk terleyen tende, iki günü bulan kalıcılık yapıyor. Fark edilirliği ilk anda yüksektir. Sonra hızlı akışkanlıkla tene yerleşir ve sakinleşir. Tatlı baharat, vanilya ve sandal ağacı kullanımını beğeniyoruz. Vanilya, yapay deri notasını yumuşattığı için önemlidir. Tatlılık genele yayılmıştır.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Şubat 2015 Pazar

Yves Saint Laurent- M 7 Oud Absolu EDT / 2011



























Yves Saint Laurent, Fransız moda firması olarak başarılı parfümler yapmaktadır. Arap etkisinde bulunan Yves Saint Laurent M 7 Oud Absolu- öd ağacı, amber, narenciye ve odunsu nüansları barındırmaktadır. Tatlılık genele yayılır.

Mandalina, paçuli, laden otu, mür yağı ve öd ağacı gibi notalar açıklanmış ve odunsu- oryantal grupta gösterilmiş. Kısa bir değerlendirme yapacağız.

Açılışta öd ağacı, aromatik mür yağı ve mandalina var. Sonra kiraz/ tatlı meyve kombinesiyle karşılaşıyoruz. Devamında reçineli amber, gene mür aroması ve paçuli alınmakta. Tenden de böyle ayrılıyor.

Basit bir yapılanma. Yoğun ve güçlü notalar. Tipik Arap parfümü. Bu açıdan sürprizi yok. Ancak, keskin ve yağlı öd ağacı ve sonlarda reçine ve paçuli bağlantılı olduğunu düşündüğüm tütsü benzeri yorum, bence önemlidir. Esasında kokunun en ilgi çekici yanı burası olmalıdır. Güzel, hoş, beğenilen, lüks ve kaliteli bir uygulama... Kuşkusuz bu çizgi, kalıcılığı ve fark edilirliği de takviye etmektedir. Odanızda tütsü yakmışsınız gibi his var.

Tene oturup güzelleşir, tene yakın durur. Konsept ve koleksiyonluk bir kokudur. Ya da şöyle söyleyelim; ortalık yerde sıkmayın, kendinize yontun. Akşam ve soğuk havalarda sıkın, daha iyi olur. Başka zaman ağır kaçar. Dengeli dozaj verin. Sonbahar- kış devresi parfümüdür. Tenimde bir güne yakın kaldı. Yalnız, ten seçen bir tarafı var. Bende, ferah ve canlı turunçgiller destekli öd ağacı- paçuli- amber rotasını takip etti. Siz de ne olur, bilemem. Aslında kırmızı meyve ve mandalina, parfüme tatlılık ve kabul edilir bir hava katıyor. Aromaları genelde yoğun olmasına rağmen, pek de öyle sentetik, yapay şeyler algılamadım. İdare eder.

Koku- 4 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

14 Şubat 2015 Cumartesi

Olfactive Studio- Still Life EDP / 2011





























Olfactive Studio Still Life / Natürmort isimli parfümü konuşalım=

Olfactive Studio- Fransız parfüm firmasıdır.

Olfactive Studio Still Life- ilk anda turunçgilli bir yapı sunuyor. Dengeli bir tatlılık var. Uyumlu notalar var. Sıcak ve yumuşak bir kokuya sahiptir. Odunsu notalar, narenciye, biberli baharatlar da koku karakterinde yer alır. Turunçgil- aromatik grupta gösterilmekte.

Üst- yuzu, elemi, pembe biber, karabiber, siçuan biberi,

Orta- anason, kasnı otu sakızı,

Alt- koyu rom, sedir ağacı, ambroksan.

Aslında kokusu basit ve gösterişsiz olmuş. Ne var ki kaliteli ve zengin harmanı var. Narenciyeli bir açılışı var : Limon, misket limonu, portakal, greyfurt harmanı var. Açılış tatlı, asitli, dinamik ve enerjik olmuş. Sonra yeşil bitkili narenciye kokusu olarak devam ediyor. Tene yerleşme ve güzel kokma olayı baharatlarla gerçekleşiyor : Karabiber merkezli parlak, yumuşak ve tatlı baharatlar var. Tarçın ve anason da algılanmakta. Son bölüm reçineler, odunsu notalar ve yumuşak amberle şekillenmekte. Sedir ağacı ve vetiver gibi tozlu odunsu notalar var.

Acaba, Olfactive Studio- Still Life ile Viktor & Rolf-  Spicebomb birbirine benziyor mu ?

Bu soru aklıma geldi. Evet, baharat kullanımı benziyor.

Baskın karabiber ve ona yardımcı olan tarçın notası benziyor.

Sonra asitli ve tatlı turunçgiller de benziyor.

Olfactive Studio- Still Life- tene yakın duruyor. İlk anda güçlü fark edilirlik yapıyor. Sonra sakinleşiyor. Tende kalıcılığı bir güne yaklaşıyor. Yoğun ve kuvvetli yapısı var. Bence her mevsime ve her sosyal ortama uyar. Baharatlar dengeli sıkılmasını gerektiriyor. Akşam vakti ve soğuk havalar için idealdir.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

12 Şubat 2015 Perşembe

David Yurman- Exotic Essence For Women EDT / 2011



























David Yurman- ABD- New York merkezli, mücevher ve takı firmasıdır. Saat, gözlük, parfüm gibi ürün gamları da var. Kurucusu David Yurman, bu işe önce küçük heykeller tasarlayarak başlamış. ABD ve Hong Kong' da butikler ve mağazalar açmış.

Bu marka, kadın parfümleri üretmekte. David Yurman Exotic Essence da bunlardan biridir.

Parfüm odunsu- oryantal gruptadır. Odunsu notalar, misk, meyveler ve vanilya notaları koku biçimini belirlemiş.

Üst- mandalina, şeftali;

Orta- paçuli, gül, zambak, odunsu notalar;

Alt- misk, sandal ağacı, amber, vanilya.

Tatlı, kremsi, yumuşak notalar genele yayılmış. Güzel, hoş, sevimli bir kokusu var.

Modern tatlı meyvelerle başlıyor. Şeftali burada baskındır. Mandalina be limon da hissediliyor.

Sonra kuru ve sıcak odunsu notalar ve tatlı çiçeksi notalarla tene yerleşiyor. Paçuli ve gülü beğendim. zAMBAK VE YASEMİN DE OLABİLİR. 

Kapanışta ise, yumuşak ve kremsi bir sandal ağacı- vanilya işbirliğine tatlı bir amber eşlik etmiş.

Basit, sade, yalın bir harmanı, dengeli ve yumuşak notaları var.

Erkek kullanımı da uygundur. Odun ve amber notaları bunu sağlıyor.

Harmanına nazaran gösterişli ve şatafatlı bir koku karakteri var.

Koku düzlemi= Meyve- odunlar/ paçuli- sandal ağacı- amber. Nota geçişleri yumuşak ve başarılıdır. Dengesizlik yok. Tene birkaç saniyede oturup güzelleşiyor.

Derinlik ve konfor çizgisi= Odunsu notalar- sandal ağacı- amber. Burada kalite, kalıcılık ve güzellik unsurları birikmiş. Parfüm, ismi gibi egzotik etkiler yapmakta. Şüphesiz zambak ve gül de bu hissiyatta söz sahibidir.

Yaz- kış her mevsim gider. Kalıcılığı benim tenimde bir gün boyunca, hafif esintiler yapmakta- şimdi bile etkili.

Her ortama ve davete uyar. Güvenle kullanılabilir. Tene yakın duruyor ve yapışıyor. Parfüm tene yerleşince; asıl şölen sandal- vanilya- amber çizgisinde başlıyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

10 Şubat 2015 Salı

Memo- Shams Oud EDP / 2011




























Memo, Fransız parfüm markalarından biridir. 2007 yılında, kitap yayıncısı Clara Molloy tarafından kuruldu. Clara Molloy, yaptığı seyahatlerden edindiği deneyimleri koku ve parfümi alanına aktarmış. Metro biletleri, tarihî kitaplar, seyahat günlükleri kendisine ilham kaynakları olmuş...

Memo Shams Oud, güneş ve öd ağacının dansı, kusursuz uyumu olarak çevrilebilir. Öd ağacı temalıdır. Baharatlar ve öd ağacı parfümü domine eder. Odunsu biçimler, reçineler ve amber de ikinci derecede önemlidir. Oryantal- baharatlı kategorisine verilmiştir. Sıcak, keskin, yağlı bir tarzdadır.

Üst- safran, zencefil, karabiber,

Orta- vetiver, cypriol yağı,

Alt- laden otu, huş ağacı, sığla yağı, balzam, tonka fasülyesi, öd ağacı.

Notalar böyle veriliyor. Klasik Arap tarzını yansıtan bir parfümdür. Ne var ki, farklı ve modern bir tarafı da bulunuyor. Buna sonra değineceğiz. Memo Shams Oud adlı parfümün açılışı kompleks, derin ve ilginç bir yorumla oluyor= Karabiberli- zencefilli öd ağacı teması ile başlamakta. Ya da şöyle diyelim= Keskin baharatlı ve yağlı bir öd ağacı... Her iki yorum da geçerli olacaktır. Karanlık, sofistike ve  yüksek kaliteli bir koku olduğunu daha ilk anda belli etmekte. Zaten, açılıştaki hissiyat sonra pek değişmiyor ve parfüm, her daim baharatlı öd temasının kontrolünde gidiyor...

Devamında safranlı zencefil algıladım. Bunu yumuşak bir vetiver takip etmekte. Bu aşamadan sonra, koku karakteri biraz değişiyor= Aromatik otlar hissettim. Adaçayı olabilir diye düşündüm. Parfüm tene oturmaya yakın, reçineli yapısal düzen içinde odunsu notalar, tatlımsı ve yumuşak amber, misk ve bir miktar deri akoru hissettim. Bu bölümde koku karakteri sakinleşiyor ve tahammül edilir hale geliyor. Çünkü, başlangıçtan tene yerleşme evresine kadar saldırgan, yoğun ve agresif bir yapı gösteriyordu. Gene de alttan alta baharatlı öd ağacı, kendisini hatırlatmaktadır.

Memo Shams Oud, şu nedenle önemlidir= Klasik Arap kokularının geleneğini sürdürmesinin yanında, farklı ve modern bir öd ağacı- baharatlar kombinasyonu dikkat çekiyor. Baharatlı öd ağacı temasının, orta katmanda reçinelerle birleştiğini anlıyoruz. Geleneksel Arap kokularında reçinelere rastlamak pek beklenmez. Baharatlı yapı içinde de, keskin ve acı karabibere karşılık, yumuşak ve tatlımsı bir zencefil vardır. Biberimsi öd ağacı vurgusu Arap etkilidir. Ne ki, zencefil yumuşak biçimiyle parfümü modern bir Arap kokusuna tahvil ediyor. Karışık, egzotik ve zengin şeyler var...



Koku düzleminde Baharatlı öd ağacı, safran, vetiver, reçineli odunsu bazlar, amber ve deri aromaları belirgindir. Diğerleri yardımcı elemandır. Aromatik otlar vs. Güçlü ve yapışkan notalar var.

Derinlik ve konfor noktasında baharatlı öd ağacı, zencefil, vetiver ve amber- misk kombinesi bulunuyor. Bu kısmı beğenip takdir ettim. Yoğun bir saldırganlık içinde bu notalar nispeten yumuşak ve dengeli yorumlanmış. Yoksa, karabiber, deri, reçine gibi şeyler hakikaten burun ve beyin algısını zorlayacak kertededir.

Dengeli sıkılırsa sorun yok. Zencefil, öd teması, aromatik hissiyat ve amber- misk ile sizi memnun ediyor. Kalite, kalıcılık ve güzellik unsurlarını barındırmakta. Dehşetengiz bir kalıcılık ve fark edilirlik yapar. Tenimde üç gün sonra bile hafif esintiler vardı. Tene oturup güzelleşir. Yağlı ve keskin başlar. Tene kuru ve koyu baharatlı tonlarla oturup güzelleşir. Günlük kullanıma uymaz. Yaz sıcağına uygun değildir. Gece davetleri ve kokteyllerinde kullanılır. Farklı ve özgün tarzıyla diğer insanların beğenisini kazanacaktır. Sonbahar- kış evresine yöneliktir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

8 Şubat 2015 Pazar

Christian Dior- Eau Sauvage Parfum / 2011



























Fransız moda markası Christian Dior, sade ve yeterli bir harmanla çok güzel ve gösterişli bir parfüm yapmış. Koku, parfüm tarzında olunca, kalıcılık da çok kuvvetli olmuş.

Klasik narenciye- aromatik esintiler yaymakta. Notalar çok az verilmiş; bu yönüyle ''minimalist'' bir tarzı yansıtmakta= Bergamot, mür ağacı, vetiver... Sadece bu kadar. Ne var ki, koku ve aroma lüks, şatafat ve ihtişamdan örnekler vermekte. Şişesindeki dolgunluk harmanına da yansımış...

Özetleyelim=

* Acı ve ekşi bergamot,

* Keskin ve acı mür ağacı ve bundan kaynaklanan reçine rayihaları,

* Odunsu ve dumanlı ( tütsülü ) vetiver.





Fevkalâde bir karışım ve uyum. Bu kadar az nota ve bu kadar derin, karanlık ve şifalı bir harman, parfüm âleminde nadiren biraraya gelebilir.

Odunsu- aromatik tonlamalar takdir edilmeli. Ne var ki, dumanlı narenciye rayihaları muhteşem olmuş; koklamaya doyamadım.




Kalıcı, kuvvetli, dolgun ve maskülen aromalar değerlendiriliyor. Yapaylık ve sentetiklik yok. Cam parlaklığında gayet doğal ve rafine bir harmanı var. Tenimde 2 gün boyunca dumanlı narenciye notaları esti. Sonbahar- kış parfümü. Bir centilmenin, beyefendinin keyif kokusu olabilir. Anlamak ve takdir etmek için de parfüm konusunda biraz tecrübeli olmalısınız.

Pek tatlılık yok. Koyu, dolgun, ekşi, karanlık tonlar görülüyor. Ama kirli ve bayık değil. Temiz ve canlı bir kokusu var. Dengeli sıkılırsa, hiçbir sorun olmaz.





Klasik bir Fransız parfümü deyip geçebilirsiniz. Buna itirazım yok. Ne var ki, bu parfümün dokusunda ve harmanında ''Doğulu'' nüanslar da var... Yanmış odunların çekici rayihasını veriyor... Osmanlı dönemi külliyelerini ve tekkelerini kokulandıran tütsü ve buhurdanlıkları hatırlayın... Gün batımında bir orman gezintisi sırasında, ağaçlardan yayılan o dayanılmaz reçine kokusunu herkes bilir... Ya da kamp ateşinin çıtır çıtır yaktığı odunlardan çıkan is, duman ve kül rayihaları insanı cezbeder... Basit ama etkili. Net mesaj veriyor. Az malzeme ile çok şey söylüyor. Ben beğendim. Siz de en azından bir deneyin.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

6 Şubat 2015 Cuma

Roja Dove- Scandal Pour Homme EDP / 2011




























Roja Dove- İngiliz niş parfüm markasıdır. Genellikle aromatik- fujer / şipre tarzı kokular yapmakta. Bunun dışında Doğulu- Asyalı ve Arap esintili parfümlere koleksiyonunda yer veriyor.

Bugün, Roja Dove- Scandal Pour Homme isimli parfümü inceleyeceğiz. Sabunsu, pudralı, sıcak ve tozlu kokular baskındır. Tatlımsı ve yumuşak kokular da hissedilir. Turunçgiller, çiçekler, aromatik otlar, vanilya ve odunsu notalarla şekillenir. Aromatik- fujer grubunda gösterilmektedir.

Üst- bergamot, limon, fesleğen, turunç yaprağı, lavanta, nane, tarhun,

Orta- yasemin, menekşe, vadi zambağı, gül,

Alt- kakule, kaşmir ağacı, sedir ağacı, karanfil, meşe yosunu, muskat, paçuli, ravent bitkisi, sandal ağacı, vetiver, ambergis, laden otu, misk, tonka fasülyesi,

Roja Dove- Scandal Pour Homme isimli parfümün koku karakterini belirleyip domine eden ana tema, kısaca sabunsu ve pudralı çiçekler biçiminde ifade edilebilir. Çünkü, bu çiçekler sade, basit ve tekdüze koku gidişatına yol açmıştır.

Orta katmanda kadınsı tarzdaki yasemin, gül, menekşe ve zambak, önce koyu pudralı tonlardadır. Sonra gene kapanışta karşımıza çıkar ve bu defa hafif banyo sabunları gibi ferah kokular verir. Genel yapısı pudralı- sabunsu etkilerle belirlenen bu çiçeklerin arasında, gül notasının bir miktar tatlımsı olduğunu söyleyebiliriz. Çiçekler harman halinde karışım yapılmıştır.



Roja Dove- Scandal Pour Homme- bergamot tandanslı tozlu ve buruk turunçgiller ve sabunsu aromatik otlar ( nane- fesleğen ) ile başlangıç yapmaktadır. Sabunsu etkiler, orta katmanda çiçeklerle devam ediyor. Son kertede pudralı kullanılan vanilya ve sandal ağacı vardır.

Roja Dove- Scandal Pour Homme- esasında pudralı- sabunsu çiçekler ile kadın kullanımına daha yatkındır. Pudra ve sabun kokuları yoğun olduğundan, tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava için idealdir. Dış mekân toplantı ve davetleri ile gece gezmelerinde kullanılacaktır. Fark edilirliği her daim güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalmaktadır. Hızlı akışkanlıkla, çiçekler bazında tene oturur ve yapışır. Çiçeksi notalar, kendi içinde dengeli ve uyumlu şekilde harmanlanmıştır. Diğer notalar da ( narenciye, bitki, vanilya ) çiçeklerin etrafına serpiştirilmiş görünüyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Şubat 2015 Çarşamba

Serge Lutens- Jeux de Peau EDP / 2011


























''Bu parfüm, çocukluk dönemimdeki bir hissi çağrıştırıyor. Çocukken fırından aldığım taze ekmek gibi kokuyor...''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız kozmetik ve parfüm markasıdır. Serge Lutens- Jeux de Peau isimli parfümü incelemeye karar verdim. Jeux de Peau- tendeki oyun anlamına geliyormuş. İlginç bir tarzı var. Kızarmış ekmek ve tereyağı gibi kokuyor. Tatlı, yumuşak- kremsi, sıcak, şekerli, isli, koyu ve dumansı yapısı var. Meyve, tütsü, amber ve vanilya gibi koku nüansları bulunmakta. Oryantal- odunsu kategoride gösterilmiş.
Üst- süt, buğday,

Orta- hindistancevizi, meyan kökü, ölmez otu,

Alt- osmanthus, kayısı, baharat çeşnisi, sandal ağacı, odunsu notalar, amber.

Serge Lutens- Jeux de Peau isimli parfümün, kızarmış ekmek ve tereyağı gibi, özgün ve sıradışı bir açılışı var. Sonra reçel kokuları burnuma geldi. Vişne veya kayısı reçelini andıran kokular var. İlk anda tatlılık yüksektir. Yapışan ve tatlı bir başlangıç olmuş. Şekerli vanilya algılanıyor. Tütsü ve baharatlar ( tarçın, kakule ) geliyor. Dumansı ve isli baharatlarla tene oturuyor. Sonlarda şekerli ve yapay kokular ağırlığını hissettiriyor. Vanilya ve amber var. Bir miktar odunsu notalar ( sandal ağacı ) algılanıyor.



Serge Lutens- Jeux de Peau- yoğun, kuvvetli ve kalıcı bir parfüm olmuş. Fark edilirlik her daim yüksektir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, üç gün süreyle yapışkan bir kalıcılık yapıyor. Günlük kullanıma uymaz. Daha ziyade konsept ve koleksiyonluk bir kokudur. Dengeli sıkılmalıdır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için idealdir. Koku karakteri çok değişmez. Notalar harman halinde hissedilir. Tene oturma hızlıdır. Vanilya, vişne, tereyağlı ekmek gibi tonlamalar daha yoğundur. Baştan sona tatlılık vardır. Bu bazen aşırıya kaçar. Aromalar, parfümün konseptine göre başarılı ve uyumlu verilmiş. 

Kahvaltıda kızarmış ekmek, tereyağı, vişne reçeli, belki baharatlı atıştırmalıklar...

Koku- 4 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

2 Şubat 2015 Pazartesi

Roberto Verino- Pure Man EDT / 2011



 
























Roberto Verino- İspanyol hazır giyim markasıdır. Moda tasarımcısı Manuel Roberto Marino tarafından kuruldu. İlk butiğini Paris' te açtı.

Roberto Verino- Pure  Man isimli kolonya tarzındaki parfüm; turunçgil, yumuşak baharat, aromatik otlar, bitkisel notalar efektine sahiptir. Aromatik- fujer kategorisine dahil edilen kokunun dengeli bir tatlılığı var. Yaz mevsimine uygun tasarlanmış. Sucul, yosunlu, hafif ve taze aromaları bulunmakta. 

Üst- kasnı otu sakızı, bergamot, misket limonu, mandalina, elma,

Orta- lavanta, fesleğen, adaçayı, yosun, yasemin, karanfil.

Alt- misk, sandal ağacı, paçuli, meşe yosunu, sedir ağacı, amber.

Notalar böyledir. Sade ve basit bir harmanlıdır. Notalar kaynaşmıştır.

Turunçgil harmanlı açılışta bergamot ve limon hissedilir. Yosunlu turunçgiller farklı ve özgün bir yorumdur. Taze, dinamik, fresh esintiler var.

Ferah aromatik biçimlenmede lavanta, adaçayı, ıhlamur ve fesleğen algılanır. Zaten aromatik hissiyat parfümü domine eder. Bir miktar tatlı ve yumuşak baharat var. Karanfil hissediliyor.

Son bölümde yumuşak bir tarz var= Misk, odunsu notalar ( sedir ağacı, sandal ağacı ) ve meşe yosunu buradaki elemanlardır. Parfüm burada biraz sıcak hale geliyor.

Baştan sona bitkisel rayihalar, sucul notalar, hatta deniz ve ozon efekti fark edilmektedir. Notalar uyumlu ve dengelidir. Fazla bir beklentiye girmeden kullanılabilir. Yenilik getirmez. Çöl sıcakları ve günlük kullanım için ideal bir kolonyadır. Fark edilirliği zayıf kalmış. Kalıcılık idare eder. Tene yakın durur. Bolca sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

1 Şubat 2015 Pazar

Ankara' da Parfüm Alanında Saygın Bir Firma : Ankara Esans





Ankara Esans- Parfüm ve Oda kokuları.

Bugün, genel parfüm yazılarımızda bir değişiklik yapmaya karar verdim. Size Ankara Esans isimli yeni bir firmadan bahsedeceğim. Bu firma Ocak 2015 tarihinden itibaren resmî olarak kurulmuş ve parfüm ve kozmetik alanındaki faaliyetlerine başlamış.

Ancak, bu bilgiyi biraz nüanse edelim= Ankara Esans' ın sahibi ve kurucusu Serhat Çobaner, 15 yıldan beri parfüm sektörünün içinde olduklarını ve bu iş kolunda çok tecrübe kazandıklarını söylüyor. Kendisiyle üç haftadır tanışıyoruz. Küçük çapta esans satın almak için Ulus- Hacıbayram' a uğradığım bir gün, bölge esnafından Ankara Esans firması ile ilgili bilgi almıştım. Bana Ankara' da en kaliteli ve orijinal esansları, ANKARA ESANS firmasından temin edebileceğimi söylediler. Gerçekten de bu firma, daha şimdiden Ulus semtinde ve Hacıbayram çevresinde saygın ve ünlü bir firma olmayı başarmış...

7 Nota 1 Parfüm olarak, markanın sahibi sayın Serhat Çobaner' i iş yerinde ziyaret ettik. Kendisinden küçük çaplı bir alışverişim oldu. Ayrıca bir sohbet gerçekleştirdik. Şimdi hatırımda kaldığı kadarıyla sizlere aktarıyorum...

Serhat Bey, parfüm işine nasıl başladınız ?


Bilirsiniz, hepimizin bir çocukluk anısı vardır... Hacca giden dedelerimiz, ninelerimiz oradan amber, misk, gül, ud denilen kokular getirirler. Hani, küçük şişelerde olan ve bize hacı yağı kokusu diye tanıtılan ve bilgisizlikten dolayı küçümsenen esanslar... Parfüm ve esansla tanışmamız aslında böyle başladı. Sonra aradan yıllar geçti. Benim de hayalimde, küçük bir mağaza açıp, fıçılar ve şişeler içinde kaliteli ve elbette pahalı parfüm esansları satmak vardı... Neredeyse 15 yıldır parfüm sektörünün içindeyiz. Kendimi çok yetiştirdim diyebilirim. Bu iş kolunda bayağı bir tecrübe kazandık. Bazen ortaklarla, bazen de kendi başıma devam ettim. Bu dükkânı da mütevazî bir sermayeyle açtık...

Ankara Esans'ı, diğer firmalardan farklı ve özel kılan şey nedir ?


Bakın, bir kere şunu söyleyeyim= Bizim bir misyonumuz var... Yüksek kalite standardı ile müşterilerimize hayallerindeki parfümü sunmak... Parfümlerimiz ve esanslarımız en yüksek bir kalite hissi vermeli ve insanlara kendilerinin değerli olduğunu hissettirmeli. Bunun için İspanya ve Fransa başta olmak üzere, belli başlı ülkelerden esanslar tedarik ediyoruz. Mesela Fransa' nın parfüm ve hammadde üreticisi Argeville' in, esanslarının koku arşivimizde önemli yer tuttuğunu söyleyebilirim. Doğaya saygılı ambalajlama ve üretim, müşteri taleplerinin hızlı ve çabuk bir şekilde karşılanması da önemli gördüğümüz amaçlardandır. Müşterilerimize yüksek kaliteyi uygun fiyatlarla sunmak istiyoruz.

Firmanızın ürünlerinden bahseder misiniz ?


Ankara' da toptan esans satışı yapıyoruz. Ürün gamımızda esans, oda kokusu, boş parfüm şişesi ve valf bulunuyor. İsteyene kişiye özel parfüm de yapıyoruz. Guiseppe Salvati adını verdiğimiz parfümümüz çok beğeniliyor ve talep ediliyor. Yakında kendi markamızın parfümünü de yapacağız.

Serhat Bey, gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir ?


Henüz yeni bir firmayız. Geleceği şimdiden tahmin edemiyorum. Ancak, amacımız, Gülçiçek Esans gibi, saygın ve tanınan bir firma olabilmek. Ankara' nın parfüm sektöründeki yerimiz bence burası olmalı. Üretim kapasitemizi arttırmaya çalışıyoruz. Müşteriye 1 kg. esans satıyorsam, onun yerine hemen 5 kg. esans koymalıyım. Ankara Esans hedef büyütüp, daha geniş kitlelere yayılacaktır.

Son yıllarda ülkemize Frederic Malle, Tauer, Comme Des Garcons gibi niş markaların parfümleri geldi. Bu anlamda, halkımızın parfüm kültüründe sizce nasıl bir gelişme olması beklenebilir ?


Bence parfümde halâ emekleme dönemindeyiz. Halkımızın parfüm konusunda ortak bir anlaşma noktası yok gibi görünüyor. Ben şimdi şurada turunçgilleri basıp, ticarî bir parfüm yapsam, bunu çok insan beğenir. Ama bana bir şey ifade etmez. Ha, çok kolay satarım, o ayrı konu... One Million' dan başlayıp, Creed' lere kadar uzanan bir ana kategoride beğeni kitlesi var. Bunu Türkiye için söylüyorum. Biz Ankara Esans olarak, yakında By Kilian parfümlerini getireceğiz. Amber temalı çok güzel kokular da getireceğiz. Frederic Malle, Comme Des Garcons, hatta Amouage' lar halâ gelir düzeyi ve parfüm kültürü yüksek, Avrupa görmüş insanların tekelindedir. Dar gelirli vatandaş daha o bilinç seviyesine ulaşamadı...

Serhat Bey, sizce bir parfümün kalitesini belirleyen etken nedir ?


Esans kalitesi çok önemli. Yüksek kaliteli, orijinal esans olmalı. Parfümde kalıcılık da çok önemli. Tende kalıcılığı fazla olmalı, hemen uçup gitmemeli. Bu nedenle de orta ve alt notalar belirleyicidir. Yani baharatlar ve ağaçsı notalar ile bir parfüm kişilik ve kalıcılık kazanır. Parfüme yüksek fiyatlar vermeye de gerek yok. Ama esans belli bir kaliteyi tutturmalı. Mesela, gülün fiyatı nereden bakarsanız, 5.000 lira... Ama o gülün sabah toplanması ile öğleden sonra hasat edilmesi fiyat ve maliyet farkı demektir. Bugün niş markalar bile orijinal bitkilerin elde etmenin maliyetini karşılayamıyorlar. O yüzden, gül gibi bir esans laboratuvarda sentetik olarak üretiliyor.


Ankara Esans' ın sahibi Serhat Çobaner' e bu faydalı ve eğitici sohbet için teşekkür ediyoruz ve başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz....


ANKARA ESANS

Posta cad. Öncel İş Hanı- 1. kat Ulus- Ankara


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html