31 Mayıs 2018 Perşembe

Christian Dior- Dior Sauvage Eau De Toilette / 2015

 















Christian Dior Dior Sauvage Eau De Toilette parfümünü bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Christian Dior- Fransız moda şirketidir. Şimdi Christian Dior- Dior Sauvage Eau De Toilette isimli parfümü tanıtmak istiyorum. Tatlımsı, şekerli, yapay, metalik, yumuşak, ferah, serin ve sıcak yapısı var. Turunçgiller, lavanta, reçineler, baharatlar, ambroksan ve vanilya aromaları barındırıyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösteriliyor.

Üst- karabiber, bergamot,

Orta- sardunya, lavanta, sichuan biberi, elemi reçinesi, pembe biber, vetiver, paçuli,

Alt- sedir ağacı, laden otu, ambroksan.

Christian Dior- Dior Sauvage Eau De Toilette isimli parfümün açılışında metalik ve tatlımsı turunçgiller bulunuyor. Canlı ve enerjik hissiyat veren bergamot, limon ve mandalina algıladım. Daha sonra gelen lavanta, reçineler ( elemi reçinesi ) ve baharatlar ( pembe biber, biber ) tamamen şekerli yapıdadır. Son bölümdeki ambroksan ve vanilya yapay bir tatlılığa sahip olmasıyla baş ağrıtıyor.

Christian Dİor- Dior Sauvage Eau De Toilette isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Devamında sahibine ve dışarıya saldırgan bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyunca tatminkâr kalıcılığı olacaktır. Tene dengeli dozaj vermek şarttır. Dört- beş fıs yeter. Orta katmandaki şekerli koku grubu ( lavantalı- reçineli baharatlar ) ve sondaki yapaylık ( ambroksan- vanilya ) etkisiyle kalıcılık ve fark edilirlik yükselmiş ancak bu durum tene dengeli sıkılmasını icap ettirmiştir. İlk ağızda, bu parfümün sonbahar- ilkbahar arası döneme, öğleden sonra- akşam saatlerine ve serin / soğuk havalara yönelik olabileceğini düşünüyoruz. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde sizi memnun edecektir. Yalnız şunu da belirtelim : Tene dengeli sıkıldığı takdirde günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime ( elbette yaz sezonuna da ) uyar. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

28 Mayıs 2018 Pazartesi

Christian Dior- Fahrenheit Le Parfum EDT / 2014


























Christian Dior Fahrenheit Le Parfum bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Normal kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Christian Dior- Fransız moda şirketidir. Christian Dior Fahrenheit Le Parfum- bugün konu olarak seçilmiştir.

Baharatlar, deri, benzin kokusu, içki ve vanilya aromaları veriyor. Oryantal- baharatlı sınıfta gösteriliyor. Tatlılık, ıslaklık, sıcaklık ve şekerlilik gibi hissiyat da mevcuttur. Belli ölçülerde yapay ve sentetik aromalar vardır.

Üst notada meyan kökü, mandalina, süet, ortada menekşe yaprakları, rom, kişniş, kimyon, altta ise vanilya notaları verilmekte...

Christian Dior Fahrenheit Le Parfum- açılışta tatlı baharatlar ve turunçgiller ( mandalina ) aromaları veriyor. Sonra mürekkep- benzin gibi koku yayan deri vurgusu gelir.

Devamında baharatlı bir menekşe ve acı baharatlar ( kimyon, karabiber ) harmanlanmış.

Kapanışta da içkimsi ( rom ) vanilya vardır...

Yapaylık- sentetiklik= Deri ve kimyon. Yoğun, acı ve sert.

Şekerlilik= Harmanda gösterilen meyan kökü var. Vanilya ve içki notaları da dahil.

Islaklık= Nemli hissiyat veren menekşe var.

Christian Dior- Fahrenheit Le Parfum- dengeli sıkılmalıdır. Her mevsime ve bütün sosyal ortamlara uyar. Tenimde kalıcılık, hafif esintilerle bir güne yaklaşmakta. Güçlü bir fark edilirlik yapar. Tene oturunca güzelleşir. Sahibine kendini hissettirir. Hızlı bir akışkanlıkla, notalar çabuk kurumaya başlar. Birçok kişi, bu parfümü belli ölçülerde beğenebilir. Sonlara dozajı kaçan tatlılığa dikkat edilmelidir.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


25 Mayıs 2018 Cuma

Christian Dior- Dior Homme Intense EDP / 2007



























Chrisitan Dior Dior Homme Intense EDP parfümünün EDT versiyonunu bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Şimdi Christian Dior- Dior Homme Intense isimli parfümü değerlendirmekteyiz. Çiçeksi notalar, vanilya, gurme notalar, meyveler ve odunsu notalar vurgulanmıştır. Tatlı, şekerli, kremsi, pudralı, sabunsu ve kuru yapıdadır. Çiçeksi- odunsu / misk kategorisinde gösteriliyor.

Notaları iris, vanilya, amber, sedir ağacı ve vetiver olarak açıklanmış.

Christian Dior- Dior Homme Intense- genelde iki farklı koku katmanı üzerine inşa edilmiş görünmektedir :

Çiçeksi katman, parfümün açılışında etkilidir. Pudralı ve sabunsu tonlarda baskın iris ve yasemin vardır. Çiçeksi notalar, yardımcı eleman konumundaki meyvelerle destekleniyor. Biraz asitli tonda kremsi mandalina ve bergamot baskındır. Şekerli armut da olabilir.

İkinci bölümde gurme katman devreye giriyor. Kuru kakao- çikolata sentezi seçiliyor. Pudralı deri vurgusu da burada güçlüdür. Arada kuru vetiver notası algılanır. Sonra gene şekerli vanilyayla gurme tarza döner. Son bölümde böyle tatlılık yükselir ve şekerli hissiyata kayar.

Bu iki katman, yavaş akışkanlıkla iki saat içinde tene yerleşiyor. Gurme notalarla tene yakın kalıyor.

Chrisitan Dior- Dior Homme Intense isimli parfümü teninize dengeli sıkmalısınız. Bunun başlıca iki nedeninden bahsedeceğim :

Birincisi, çok yoğun kremsi, pudralı ve sabunsu aromalar özellikle başlangıçta burun ve zihin algınızı zorlar. Makyaj malzemesi, ruj, allık ve fondöten kokuları etkilidir. Bu koku biçimini klasik bayan parfümlerinden zaten görüyoruz.

İkincisi, gurme katmanda, özellikle şekerli vanilya & tonka fasülyesi notası tatlılığı dengesiz hale getiriyor. Ayrıca pudralı deri notasına da dikkat ediniz.

Christian Dior- Dior Homme Intense- pudralı çiçeksi notalarla, ilk anda dışarıya karşı yoğun fark edilirlik yapmakta. Devamında tensel koku haline tahvil ediyor. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı gün boyu etkilidir. Sonbahar- kış mevsimi, soğuk havalar ve akşam saatleri için idealdir. Daha ziyade dış ortam kokteyl ve davetleri ile gece eğlencelerine uyum sağlar.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


22 Mayıs 2018 Salı

Christian Dior- Dior Homme EDT / 2005

 















Christian Dior Dior Homme EDT parfümünü bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Bugün Christian Dior- Dior Homme EDT isimli parfümü hakkında söz söyleyeceğiz. Turunçgiller, gurme notalar, amber, çiçeksi notalar, odunsu notalar, baharatlar, lavanta ve deri aromaları barındırıyor. Tatlı, kremsi, şekerli, pudralı, yağlı, sıcak, yapay, yumuşak ve ferah esintileri var. Odunsu- aromatik grupta gösterilmiş.

Üst- lavanta, adaçayı, bergamot,

Orta- süsen ( iris ), amber, kakao,

Alt- vetiver, paçuli, deri.

Christian Dior- Dior Homme EDT isimli parfümün, turunçgilli- çiçeksi- baharatlı bir açılışı var : Hepsi de kremsi vurgularla belirlenen bergamot, portakal, iris, menekşe ve kakuleyi hissediyoruz. Devamındaki aromalar ise pudralı & kremsi karışımlar sunuyor. Çiçeksi notalar ( iris, yasemin ), deri ve gurme notalar ( kakao- çikolata ) sayılabilir. Son kısımda koku formu pek değişmiyor. Kremsi odunsu notalar ( vetiver, belki yanında paçuli ), amber ve tatlımsı koyulukta şekerli ve yağlı gurme notalar ( çikolata- kakao ) kapanışı yapmaktadır. Son fazda bariz bir yapaylık var.

Christian Dior- Dior Homme EDT isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmesini takiben, sahibine ve dışarıya karşı saldırgan fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık sağlıyor. Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Genele yayılmış bulunan şekerli, kremsi ve yağlı aromalar ve son bölümde giderek artan yapaylık dolayısıyla kalıcılık ve fark edilirlik performansı artmış ve fakat tene dengeli dozaj verilmesi mecburiyeti doğmuştur. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortam kokteyl ve davetleri ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir. 

Christian Dior- Dior Homme EDT isimli parfümün tene oturma devresinde, koku formunda bazı değişiklikler dikkat çekiyor : Buruk ve yeşil kokan bir lavanta algılanıyor ve kapanışta da odunsu notaların kuru hale geldiği görülüyor. Ancak bunlar ara nüanslar olup koku karakteri üzerinde baskın- yönlendirici bir rol oynamaz. Açılışta iris notası baskındır. İris- çikolata- deri ekseninde makyaj malzemesi ve ruj benzeri kokular var.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

19 Mayıs 2018 Cumartesi

Christian Dior- Fahrenheit EDT / 1988





























Christian Dior Fahrenheit parfümünü bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com
Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Christian Dior- Fransız moda firmasıdır. Bugün Christian Dior- Fahrenheit isimli parfümü konuşacağız. Ekşimsi, tozlu, buruk, metalik, pudramsı, kirli, tatlımsı, ferah, yumuşak, sıcak, serin, koyu ve yapay esintiler sunuyor, Turunçgiller, meyveler, lavanta, çiçeksi notalar, deri ve odunsu notalar barındırıyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösteriliyor.

Üst- muskat çiçeği, lavanta, sedir ağacı, sarı papatya, mandalina, alıç meyvesi, bergamot, limon, 

Orta- menekşe yaprağı, muskat, sedir ağacı, sandal ağacı, hanımeli, karanfil, yasemin, vadi zambağı, 

Alt- deri, vetiver, misk, amber, paçuli, tonka fasülyesi.

Christian Dior- Fahrenheit isimli parfümün açılışında metalik turunçgiller ( bergamot ), lavanta ve ekşimsi meyveler ( salatalık ) görülüyor. Sonrasında yeşil ve ferah kokan odunsu notalar ( vetiver ) geliyor. Buruk ve aynı zamanda yeşil karakterdeki çiçeksi notalar ( menekşe teması, iris ? ) buna eklemleniyor. Orta katmanda gene çiçeksi notalar egemen olacaktır. Yalnız bu defa koyu, tozlu ve pekâla pudramsı diyebileceğimiz çiçekler ( papatya, hanımeli, karanfil, yasemin ) sahne almakta. Kapanış ise gene koyu ve kirli odunsu notalar ( paçuli ) ve deri aromalarının senteziyle meydana gelmiştir.

Christian Dior- Fahrenheit isimli parfümün ana aksını aslında, yukarıda özelliklerini belirttiğimiz bergamot- lavanta- salatalık- vetiver- menekşe notaları şekillendirmekte. Diğer aromalar yardımcı rollerde oyuna katılıyor. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Gene gayet hızlı akışkanlıkla tene yapıştığını / oturduğunu söylemeliyiz. Ancak tene yakın kalmak istemiyor, aksine dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirlik yapıyor. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca güçlü kalıcılığı mevcuttur. Bunu sağlayan etken, koyu, pudralı ve kirli tonlamalar yapan çiçeksi notalar, paçuli ve deri vurgularıdır. Bu saydığımız notalar koku karakterinde yapaylık ve sentetikliğin başladığı çizgidir. Sadece yeşil kokan menekşe notasında sınırlı bir tatlılıktan söz edilebilir. Parfümün geneli zaten ekşimsilikten kirli- koyuluğa kadar giden koku skalasına sahiptir. Böylece tene dengeli sıkış gerektirmesi ( üç- dört fıs ), sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusu olması, dış mekân davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerine uygun olması gibi özellikler ön plana çıkacaktır.

Christian Dior- Fahrenheit isimli parfümle ilgili kafaları kurcalayan bir mesele de şudur : 

Koku karakterinde, benzin kokusu veya gaz yağı, benzin gibi aromalar veren notalar neler olabilir ?

Bizim bu konuda iki farklı tezimiz olacak :

1- Koyu ve kirli paçuli ve deri aromaları bu hissiyatı veriyor olabilir.

2- Karanfil, papatya, hanımeli ve yasemin gibi koyu ve pudralı çiçek karışımları da hesaba katılmalıdır.

Christian Dior- Fahrenheit- eşine benzerine rastlanmayacak bir koku karakteri ve aroma yansıtmakta. Kullanmak ve alışmak için gerçekten zor bir parfüm. Tematik bir parfüm. Konsept ve koleksiyonluk bir koku. Günümüz trendlerine uymuyor. Ancak meraklıları ve özel müşterileri kullanır. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


 

16 Mayıs 2018 Çarşamba

Christian Dior- Eau Sauvage Eau De Toilette / 1966




Christian Dior Eau Sauvage Eau De Toilette parfümünü bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Normal kalitede % 40 yoğun esanslıdır.  

Christian Dior-  Fransız moda tasarımcısıdır. Ünlü modacılar Robert Piquet ve Lucien Lelong ile çalıştı. Haute Couture koleksiyonu, lüks giyim, kozmetik ve parfümleriyle tanındı.

Bugün Christian Dior- Eau Sauvage Eau De Toilette isimli parfümü yorumlayacağım. 1966 yılında üretilen bu parfüm, 2009 yılında formül değişikliği geçirmiş. Muhtemelen güncel versiyonunu kokladım. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, baharatımsı hissiyat, sucul ve ozonlu notalar, reçineler, odunsu notalar, amber ve meşe yosunu aromaları vardır. Tatlı, şekerli, yapay, ferah, yumuşak, keskin ve hafif yapıdadır. Turunçgil- şipre grubunda gösteriliyor.

Üst- biberiye, kimyon, meyveli notalar, fesleğen, bergamot, limon,

Orta- kişniş, karanfil, sandal ağacı, paçuli, iris kökü, yasemin, gül,

Alt- amber, misk, meşe yosunu, vetiver.

Christian Dior- Eau Sauvage Eau De Toilette isimli parfüm, şekerli turunçgillerle açılıyor. Bergamot ve limon tahminleri yaptım. Bunu çam esintileri tandanslı yeşil kokan ferah aromatik otlar ( biberiye, ardıç meyvesi, fesleğen )  takip ediyor. Çam reçinesi kokuları da alıyoruz. Orta bölümün genel karakteristik özelliği, sucul ve ozonlu yapıdaki erkeksi- yeşil çiçeksi notalardır. Tatlı gül ve biraz kremsi hissiyat veren yasemin olabilir. Aralarda hafif karanfil tarzında baharatlı tonlamalar yapılmış. Keskin yeşil odunsu notalar ( vetiver ), yüksek tatlılıkta amber ve meşe yosunu notalarıyla sona gelinmektedir.

Chrisitan Dior- Eau Sauvage Eau De Toilette- aslında başlangıç bölümü hariç, tamamen yeşil- bikisel koku karakteri yansıtmaktadır. Çiçeksi notalar, meşe yosunu ve vetiver bu anlamda önemlidir. İkinci sırada aromatik otlar zikredilebilir. Yüksek tatlılık ve şekerli hissiyat ( turunçgiller, amber ) baş ağrıtabilir. Bu yüzden dengeli dozajlanması elzemdir. Üç- dört fıs yeter. Ayrıca çok sıcakta sıkılmaz. Tatlılık geneli kaplamış. Daha ziyade sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Bu bağlamda dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanılabilir. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalma eğilimi göstermektedir. İlk anda kısa süreli olarak, sahibine dönük kuvvetli fark edilirlik yapıyor. Çabuk terleyen yağlı tende günün büyük kısmında tatminkâr kalıcılık performansı vardır. 

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


13 Mayıs 2018 Pazar

Montale- Intense Cafe EDP / 2013



























Montale Intense Cafe EDP EDP parfümünün EDT versiyonunu bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Montale- Fransız parfüm markasıdır. Bugün, gurme tarzındaki Montale- Intense Cafe isimli parfümü incelemek istiyorum. Tatlı, kremsi, tozlu, sıcak, kuru ve yumuşak esintileri var. Çiçeksi notalar, vanilya ve kahve- çikolata gibi koku nüansları veriyor. Oryantal- vanilyalı kategorisinde gösterilmekte.

Üstte çiçeksi notalar, ortada kahve, gül, alt notada amber, vanilya ve misk aromaları verilmiş.

Montale- Intense Cafe- yanık kahve tozu ya da kavrulmuş kahve olarak tarif edebileceğimiz bir açılış yapmakta. Kremsi ve yumuşak çiçekler bunu takip ediyor. Gayet tatlı bir gül notası baskındır. Frezya olabilir. Devamında, orta katmanda gurme hissiyat yoğunlaşıyor. Bu sefer kuru kahve- yanık karamel- çikolata efekti var. Gül notası çok geri planda hissediliyor. Kapanışta ise tatlı amber güzel bir uygulamadır. Yalnız son fazda tatlılık yükseliyor. Şekerlenmiş vanilya nedeniyle dengeli sıkılmalıdır.



Montale- Intense Cafe isimli parfümde tozlu, kuru ve yanık tonlamalar yapan kahve teması haricinde, neredeyse bütün notalarda genel bir tatlılık var. Notalar uyumlu ama tatlılık- özellikle son kısımda dengesiz olmuş. Akışkanlık yavaştır. İki saat sonra tene oturur. Karamelli vanilya vurgusuyla tene yakın kalır. Kokusu kahve- gül- vanilya ekseninde, çok büyük değişimler olmadan sürüp gider. Aromalar gurme temalarla şekilleniyor. Çiçeksi vurgular da yardımcı etmendir.

Montale- Intense Cafe ( yoğun kahve )- dengeli sıkılırsa günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyar. Ama sabahleyin sıkılması tavsiye edilmez. Daha ziyade sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılacaktır. Fark edilirliği her zaman yoğundur. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı, kuvvetli biçimde iki günü bulmakta.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

2 Mayıs 2018 Çarşamba

Honour 79 Handmade Parfümleri Üzerine Bir Söyleşi




HONOUR 79 HANDMADE Butik Parfümlerini bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Deluxe Kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

Fiyatı : 50 cc. boyda- 2100 liradır.

Honour 79' ların tasarım özellikleri nelerdir ?

Yapımında doğal ve kaliteli malzeme kullanılmıştır. El yapımıdır. Esanslar ince el işçiliği ve milimetrik hesaplarla şişelere doldurulmaktadır. Yüksek kaliteli deluxe esansları sayesinde tende daha kalıcı ve güçlü performans gösteriyor. % 40 esans yoğunluğu ile, özellikle yağlı ve çabuk terleyen tende gün boyu kalıcılık ve yüksek fark edilirlik değerlerine ulaşıyor.

Honour 79 Handmade parfümlerinin esansları 1 gün boyunca, serin ve güneş almayan ortamda dinlendiriliyor ve sonra şişelere aktarılıyor.

Honour 79- No. 1 parfümünün koku güzelliği hakkında neler söylersiniz ?

Notaları : Tatlı- şekerli kuş üzümü, pudralı orkide, kremsi vanilya ve yumuşak vetiver.

Meyvemsi başlangıcı pudralı kadınsı çiçekler takip ediyor. Bu çiçekler daha sonra yumuşak ve kremsi hale geliyor. Aynı koku formundan vanilya ile birleşiyor. Vanilyalı beyaz çiçekler ve yumuşak odunsu notalar- vetiver kapanışı yapıyor. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Notalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanır. Nota geçişleri uyumludur. Son kısımda tatlılık bir miktar yükselir. Ama rahatsız etmez.

Honour 79- No. 2' nin baskın aromaları nelerdir ?

Notaları : Yeşil- bitkisel menekşe, yeşil- çimensi vetiver, kuru deri, yanmış tütsü.

Baskın aroma olarak ilk önce yeşil- erkeksi çiçeklerden bahsetmeliyiz. Bunların ana teması, yumuşak ve sucul menekşedir. Sonrasında aynı koku formunda vetiver- odunsu notalar geliyor. Kuru deri ve sıcak tütsü vurgularıyla kapanış oluyor. Son bölümde ahşapsı tonlamalar öne geçmekte. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Aromalar genelde katman halindedir.

Honour 79- No. 3' ün kullanımında hangi konulara dikkat etmek gerekir ?

Notaları : Keskin karabiber, tatlı sandal, çimensi vetiver, kuru abanoz ahşabı.

Özellikle orta katmanda belirginleşen sandal ağacı teması ile gayet yoğun ve güçlü bir tatlılık veriyor. Ayrıca doğudan karabiber açılışıyla tozlu ve biberli yapısı vardır. Bu nedenle dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Çok sıcakta ve sabah saatlerinde kullanılması tavsiye edilmez. Daha ziyade soğuk havalar, akşam vakti ve sonbahar- kış sezonuna yöneliktir. Kapanış yumuşak vetiver ve kuru ve sıcak ahşapsı aromalarla yapılmaktadır. Yavaş akışkanlıkla, 1 saat içinde tene yerleşir. Genelde tatlımsı kokular parfüme egemen olmuştur. Aromalar tematik tarzdadır ve sırasıyla devreye girer.

Honour 79- No. 4 isimli parfümün gurme tarzından bahseder misiniz ?

Notalar : Tozlu, sıcak, tatlı ve kremsi tonlarda kahve ve çikolata, yumuşak deri ve sedir.

Bu parfüm kahve ve çikolata gibi gurme notalara sahiptir. Açılışı da meyvemsi gurme aromalarla olmakta. Kahve ve çikolata ana tema olarak baskındır. Bunu yumuşak yapıdaki deri ve sedir ağacı notaları destekliyor ve böylece sona geliniyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar var. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Notalar katman halindedir ve tene oturması sırayla olur.

Honour 79- No. 5- genel beğeniye ve günlük kullanıma uygun mudur ?

Notalar : Tozlu ve tütsülü karabiber, pudralı iris, yumuşak amber ve misk.

Bu parfüm yeniden formüle edilmiştir. Günlük kullanıma ve genel beğeniye uygun olması için sıcak, yumuşak, tozlu ve tatlımsı rayihalar birbiriyle dengelendi. Pudralı vurgular ise azaltıldı.

Doğrudan sıcak karabiber ile yapılan açılışı yumuşatmak için, son kısımda yumuşak amber ve misk kullanıldı. Pudralı iris, karabiberi destekliyor. Hızlı akışkanlıkla tene oturuyor. Tene yakın kalmayı tercih ediyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar var. Notalar katman halindedir ve daha çok, baharatlı vurgular ön plandadır.

Honour 79- No. 6' nın tasarımında ilham kaynaklarınız neler oldu ?

Notalar : Turunçgilli- biberli tarçın, odunsu amber, aromatik benzoin, kuru paçuli.

Tarçın tandanslı modern tatlı baharat temalarıyla başlıyor. Biberli tarçın, aynı zamanda ferah ve yumuşak turunçgillerle desteklenmiştir. Buna yumuşak odunsu amber teması katılmakta. Odunsu amber, son bölümde reçineli ambere çevrilecektir. Kuru paçuli ise, kapanışta odunsu nota olarak etkilidir. Tene oturması hızlı akışkanlıkla olmakta. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar var. Daha ziyade, tek parça algılanan tematik notalardan oluşuyor. Tene yakın duruyor.

Honour 79- No. 6- klasik Doğulu / Asyalı parfümleri efektine dayanıyor. Bunu bir de odunsu ve reçineli egzotik bir amberle pekiştiriyor.  

Mesela, Anadolu çok zengin bir bitki florasına ve baharat varlığına sahiptir. Honour 79- No. 6 adını verdiğimiz parfümü yaratırken, Anadolu kültüründen ilham aldık. Mesir macunu, kapalıçarşılar, baharat dükkânları metaforunu kullandık. Honour 79- No. 6' daki aromatik otlar ve yabanî bitkiler, Aksaray ve Orta Anadolu' nun dağlarında kendi kendine yetişiyor. 

Honour 79 Handmade parfümlerinin kullanımıyla ilgili bilgi verir misiniz ?

Honour 79 parfüm koleksiyonunda No. 1, No. 2, No. 4, No. 5 ve No. 6 isimli parfümler günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uygundur. No. 6- günün farklı saatlerine göre dozaj ayarlaması yapılarak kullanılabilir. Diğerleri tene özgürce sıkılabilir.

No. 3 isimli parfüm, sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için idealdir. Tene dengeli sıkılması gerekir. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılabilir.

1 Mayıs 2018 Salı

ONUR ÇETİN : Parfümün Felsefesini Anlamak






ONUR ÇETİN

Parfümün Felsefesini Anlamak

Blog yazarı, düşünür, Parfüm Filozofu, usta parfümor, öğretmen, araştırmacı- yazar, parfümün dilinden anlayan bir sanatçı, Parfümün Duayeni, Honour 79 parfümlerinin mucidi... Honour 79 parfümleri tasarım harikasıdır. Benzersiz ve özgün deneyimler yaşatır. Günlük yaşam ritüelidir. Ulaşılabilir bir lüks ve konfordur...

Röportaj : Hakan ERDER

Hakan Erder- Klasik sorudan başlayalım... En beğendiğiniz parfümler hangileri ?

Onur Çetin- Bunu geniş bir yelpazede ele alabilirim. Amber temalı parfümlerden Serge Lutens- Ambre Sultan, bol baharatlı parfümlerden Marc Jakobs Bang, Costume National- Homme... Sonra modern- odunsu parfümlerden Comme des Garcons- Wonderwood, vetiver temalı parfümlerden Hermes- Terre D' Hermes, The Different Company- Sel de Vetiver, şifalı ot temalı parfümlerden Issey Miyake- Bleue Fraiche isimli kokuları tercih ederim. Arap niş parfüm markası Amouage' ın Epic Man, Opus 6, Opus 7, Jubilation Man, Ubar Woman adlı parfümleri de hoşuma gidiyor. Tercih ve zevklerim çok farklılık gösterir.

H. Erder- Mükemmel bir parfüm, sizce nasıl olmalı ? Günümüzde herkes, hayatının parfümünü imza kokusunu arıyor... Mükemmel parfümü bulma şansımız var mı ?

O. Çetin- Mükemmel parfümden kasıt nedir, kime veya neye göre mükemmel ?... Bana şimdi bu soruyu sordunuz. O zaman kendimce cevap vereyim... Mükemmel parfüm biraz serseri ve pis olmalı. Aykırı ve arızalı olmalı. Mükemmel olan, kusurlu olandır! Ne demek istiyorum ? Mesela Costume National Homme' da kesif bir ağaç reçinesi ve yoğun ve keskin bir tarçın aroması var. İnsanlar arızalı ve bozuk bir reçineye ve tarçına tahammül edemiyorlar. Ama işte, bu kusurlar bir parfümü bence mükemmel yapıyor. İnsanlar kolonya tarzı, hafif kokuları kullanmayı seviyorlar. Bu sefer de riske girmedikleri için mükemmel parfümü bulamıyorlar...

Olaya başka bir boyuttan bakalım : Kaliteli parfüm nedir ? Kaliteli parfüm yapmak için, birçok tehlikeli notayı çıkarıp atmak ya da parfüme hiç koymamak zorundasınız. Yani ekleyerek değil, çıkararak ve sadeleştirerek kaliteli parfüme ulaşırsınız. Tarçın, öd ağacı, deri, tonka fasülyesi, misk yağı gibi aromalar ya konulmamalı, ya çıkarılmalı. Bu notalar parfümü aşırı sıcak, yapay, plastik ve çok şekerli- tatlı yapıyor. Koku formunu bozuyor. Önemli olan, bir parfümün, insana farklı ve özgün deneyimler yaşatması, olumlu ve iyimser bakış açısı vermesidir.

H. Erder- Koku hissi sizce nedir ? Koku ve tat duygusunun birbirine benzer yanları olduğunu söylüyorlar. Siz ne dersiniz ?

O. Çetin- Tabiî, doğru... Bir parfümor için, herhalde en önemli organ burun, en önemli yeti de koku duyusudur... Baharatlı yemekleri severim. Çünkü baharatın tadı ve eşsiz aroması hoşuma gidiyor. Baharatlı parfümleri de çok beğenirim. Yemekten hoşlandığınız şeyi, koklamaktan da hoşlanırsınız. Her derde deva denilen şifalı bitki çayları var. Adaçayını severek içerim. Şifalı otlar gibi kokan parfümleri de beğenirim. Yaşadığımız koku ve tat deneyimleri, hangi parfümleri de seveceğimizi belirliyor. Bu minvalde, parfümün günlük yaşamla ayrılmaz bir ilişkisi vardır.

H. Erder- Parfüm tasarlama sürecinde neler hissedersiniz ?

O. Çetin- Tasarım ve yaratım, her şeyden önce hayâl gücü ve düşünce gerektirir. Zaten parfüm de, duygulara, düşüncelere ve hayâllere hitap eden bir şey...Benim için, parfüm tasarımının iki boyutu var... Teknik boyut ve duygusal boyut. Teknik boyutta, bazen mekanik olarak hareket ederim. En sevdiğim notaları biraraya getiririm. Bazılarını az, bazılarını çok kullanırım. Bazen de denge yaratmaya çalışırım. Duygusal boyuta gelince... Bir düşünce, bir felsefe bana ilham verir. Mesela, Anadolu çok zengin bir bitki florasına ve baharat varlığına sahiptir. Honour 79- No. 6 adını verdiğimiz parfümü yaratırken, Anadolu kültüründen ilham aldık. Mesir macunu, kapalıçarşılar, baharat dükkânları metaforunu kullandık. Honour 79- No. 6' daki aromatik otlar ve yabanî bitkiler, Aksaray ve Orta Anadolu' nun dağlarında kendi kendine yetişiyor.

Sonuç olarak, her parfümün bir hikâyesi ve felsefesi vardır. Zaten bundan dolayı, insanlar onda kendilerinden bir şeyler bulurlar ve onu satın alırlar.

H. Erder- Yakın zamanda, kendi adınıza bir parfüm çıkardınız. Honour 79 Handmade parfümleri nasıl ortaya çıktı ? Bu parfümler piyasada sizce nasıl konumlanıyor, hedef müşteri kitleniz nedir ?

O Çetin- Bir zaruret ve ihtiyaçtan ötürü böyle bir çalışma yaptık. Artık insanlar dolum parfüm olayını yavaş yavaş bitirdiler. Müşterilerimizden, niş parfüm üretmemiz için talepler geliyordu. Biz de HONOUR 79- HANDMADE Butik Parfümlerini piyasaya sürdük. Talebe cevap verdik. Birçok kişi ve kurumsal firma, bu kokulara ilgi gösterdi. Bayağı satışlar yaptık. Siparişler de alıyoruz. Honour 79' lar el yapımı kokulardır. İnce el işçiliğiyle üretiliyor. Esanslarını 2 ya da 3 gün boyunca güneş almayan ve serin bir ortamda dinlenmeye ve olgunlaşmaya bırakıyoruz. Sonra ince milimetrik hesaplarla şişelere aktarıyoruz. Esans oranı % 40 olarak belirlendi. Böylece yoğun ve güçlü kokular yapıldı. Deluxe kalitede esanslar kullanmaktayız.

Yeri gelmişken, Honour 79 parfümlerinin felsefesinden bahsedeyim... Değerli ve pahalı parfümler üretmek istiyoruz. Bizim için felsefe, bizatihi üretim felsefesidir. Yani üretim faaliyeti, yaratıcılığı ve düşünme faaliyetini gerektirir. Örneğin, Honour 79' larda sert notaları yumuşak notalarla dengeledik. Üretim, formülasyon ve sunumda basitlik ve sadeliği temel alıyoruz. Kokularımızda, genel beğeniye uygun olarak hammadde ve esanslar daha kaliteli seçilmekte.

Üretim felsefemiz şudur : Baharatları ve odunsu notaları, turunçgiller ve tatlı meyveler ile harmanlayarak, Modern- Odunsu Parfümler yaratmaktır.

Ancak, kendimize de bir özeleştiri getireyim... Ürün geliştirme, iş geliştirme üzerine daha fazla düşünmeliyiz. Daha yoğun ve kuvvetli esans, daha fazla müşteri memnuniyeti demektir. Parfümlerimizin kalitesini her zaman yükselteceğiz.

H. Erder- Sizce parfüm sektörü nereye gidiyor ? Geniş kitlelere hitap eden parfüm mü, yoksa sanatsal kaygılar taşıyan niş parfüm mü ?

O. Çetin- Eskiden ana akım markalar, niş markaları takip ve taklit ederdi. Oysa şimdi niş markalar, geniş müşteri pazarından pay kapmak için, ana akım parfümlerin koku ve hammadde biçimlerini taklit ediyorlar. Ticarî kaygılar ve özensiz işler, niş markaları da, ana markalar ile aynı seviyeye getirdi. Elbette her marka aynı tuzağa düşmüyor. Mesela, ana akım markalar vetiver temasını kullanıp parfüm yapmaya başladılar... Aynı yoldan niş markalar da yürüdü. Öyle ki, bazen dolum parfümlerde bile niş marka kalitesini ve konseptini gördüğümüz koku örnekleri oluyor. Niş markaların hepsi bence, sanatsal kaygılar gütmüyor. Kalitesiz birçok işler de yapabiliyorlar.

Artık parfümün güncel olması, ulaşılabilir olması önemlidir. Parfüm günlük yaşamın içinde yer almalı, günlük yaşamdan kesitler sunabilmeli. Hatta sıradan günlük deneyimlerimize dayanmalı...

Parfümor Onur Çetin' e bu keyifli ve öğretici sohbetten dolayı teşekkür ederiz.

Hakan ERDER