31 Ocak 2013 Perşembe

Hermes- 24 Faubourg EDT / 1995



Hermes- Fransız moda ve aksesuar markasıdır. Hermes- 24 Faubourg isimli parfümü değerlendireceğiz. Bu parfüm, Paris' in butik mağazaları ve devlet daireleri ile ünlü Rue du Faubourg caddesinden esinlenerek tasarlanmış. Çiçeksi notalar, turunçgiller, odunsu notalar ve amber nüanslarıyla şekilleniyor. Tatlı, tozlu, buruk, pudralı, ekşimsi ve yumuşak rayihalar birbirine karşmış. Tasarımcısı Maurice Roucel olarak gösteriliyor. Çiçeksi- şipre grubunda yer alıyor.

Üst- portakal, şeftali, sümbülteber, ylang ylang, bergamot,

Orta- portakal çiçeği, gardenya, yasemin,

Alt- sandal ağacı, amber, vanilya, paçuli.

Hermes- 24 Faubourg- koku nüanlarına göre yorumlamak istediğimiz bir parfümdür...

Tatlı ve tozlu & buruk notalar= Turunçgiller tozlu, ekşimsi ve buruktur. Bergamot ve portakal olabilir. Tatlı meyveler buna destek verir. Ananas ve şeftali olarak düşünüyoruz. Parfüm böyle bir açılış yapıyor. Turunçgiller baskındır.

Tatlı- yumuşak çiçek ve sabunsu- pudralı çiçek harmanı= Önce tatlımsı çiçeksi notalar baskındır. Frezya, ylang ylang, yasemin olabilir. Sonrasında sabunsu çiçekler kendini hissettirir. Sümbülteber, iris ve orkide gibi, aynı zamanda baharatlı olabilen çiçekler öne geçmektedir. Bu arada çiçeklerin üstünde, meyvemsi bir aroma da algılanıyor. Meyvemsi çiçeksilik kalite, dengeli tatlılık ve nota uyumu gibi değerleri de garanti etmektedir. Güzel bir uygulama olmuş. Sabunsu çiçeklerin yoğun pudralılığını da yumuşatıyor.

Hermes- 24 Faubourg isimli parfümün son kısmında, yumuşak vanilya, koyu ve mumsu amber ve kremsi paçuli bulunmaktadır. Odunsu notaları paçuli kontrol eder. Böylece tenden ayrılır.

Hermes- 24 Faubourg parfümündeki çiçeksi notalara biraz değinmek yerinde olacaktır=

Orta bölümdeki sabunsu ve pudralı çiçekler, makyaj malzemesi ve ruj benzeri kokular veriyor.

Onun öncesinde, neredeyse açılış bölümüyle bağdaşan meyvemsi ve tatlı çiçekler vardır. Bu çiçekler, açılış ve orta katmanı birbirine bağlıyor. Daha hafif, ferah ve turunçgilli çiçekler görmekteyiz.

Hermes- 24 Faubourg- meyve, tatlı çiçek ve vanilya eksenli bir kremsi tonlama da gösteriyor.

Sonbahar- kış, akşam, soğuk havalar gibi zaman dilimlerine uyacaktır. Dengeli dozaj verilirse, günlük kullanımda kendine yer bulur. Kalıcılık, yağlı ve çabuk terleyen tende iki günü geçiyor. Fark edilirlik de her zaman güçül ve yoğundur. Yavaş akışkanlıkla tene yerleşir. Tene oturunca bile fark edilirlik yapar. Aromalar harman halinde, iç içe geçmiş yapıda algılanmaktadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Ocak 2013 Pazartesi

Calvin Klein- Obsession For Women EDP / 1985




























Calvin Klein- ABD kökenli moda firmasıdır. Şimdi Calvin Klein- Obsession For Women isimli parfümü konuşacağız. Pudralı, kremsi, tatlımsı, sıcak, buruk, ekşimsi, tozlu ve ferah esintileri var. Çiçeksi notalar, baharatlı notalar, aromatik otlar, turunçgiller, vanilya, tütsü ve amber bu parfümü şekllendiriyor. Oryantal- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- yeşil notalar, mandalina, vanilya, şeftali, fesleğen, bergamot, limon,

Orta- baharat çeşnisi, kişniş, sandal ağacı, portakal çiçeği, yasemin, meşe yosunu, sedir ağacı, gül,

Alt- amber, misk, civet yağı, vanilya, vetiver, tütsü.

Calvin Klein- Obsession For Women isimli parfüm, şipremsi karakterde tozlu ve buruk turunçgillerle açılmakta. Bergamot ve limon olabilir. Yeşil kokan ferah aromatik bitkiler buna destek vermiş. Fesleğen, kişniş ve adaçayı gibi, çam esintileri yapan aromalar var. Orta bölümde pudralı ve gayet tozlu çiçeksi notalar hissediliyor. Yasemin, iris ve nergis tahminleri yaptım. Gene bu bölümde karanfil- kakule tarzında sıcak biberli baharatlar var. Güllü amber, yüksek kremsilikte vanilya ve sıcak- dumanlı tütsülerle kapanışa geliniyor.

Calvin Klein- Obsession For Women- gayet yavaş akışkanlıkla 1 saat sonra tamamen tene oturmuş oluyor. Bunun sonucunda başlangıçtaki turunçgiller daha kremsi tonlamalar yapıyor. Kremsi meyveler gibi kokuyor. Ayrıca çiçeksi notalarda da kremsi esintiler görülebiliyor. Şüphesiz bu durum, kapanıştaki vanilyanın kremsi yapısı ile de doğru orantı gösteriyor. Kremsi, pudralı ve sıcak esintilerden dolayı parfümün kullanımı bazı alanlarda kısıtlanacaktır : Tene dengeli dozaj verilmesi ( üç- dört fıs ), sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusu olması, çok sıcakta sıkılmaması vs. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir. Fark edilirliği özellikle dışarıya karşı saldırgan ve yoğundur. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılığı var. Çiçeksi notalar, vanilya ve baharatlar bu performansta rol oynar. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla tene yerleşir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Jean Paul Gaultier- Classique EDT / 1993

 















Jean Paul Gaultier- Fransız moda markasıdır. Bugün Jean Paul Gaultier- Classique EDT isimli bayan parfümünü inceleyeceğim. Ekşimsi, buruk, tozlu, tatlı, kremsi, metalik, sıcak, yumuşak ve ferah esintileri var. Çiçeksi notalar, baharatlar, meyveler, odunsu notalar ve amber içeriklerine sahiptir. Şipre- çiçeksi grubunda gösterilebilir.

Üst- portakal çiçeği, yıldız anason, gül, mandalina, armut, bergamot,

Orta- ylang ylang, zencefil, orkide, iris, sümbülteber, erik,

Alt- vanilya, amber, misk, tarçın, sandal ağacı.

Jean Paul Gaultier- Classique EDT isimli parfüm, şipremsi bir açılış yapıyor. Çiçeksi notalardan tatlı gül dokunuşundan sonra, metalik baharatlar ( yıldız anason ve zencefil ) gelmekte. Baharatlar orta katmanda biraz daha ekşimsi- tozlu ( zencefil ) yapıya çevriliyor. Ayrıca gene orta bölümde kremsi ferah meyveler (armut, bergamot, ahududu ) ve kremsi çiçeksi notalar ( iris, yasemin, orkide ? ) var. Tatlı amber ve sıcak odunsu notalar ( sandal ağacı ) ile tenden ayrılmakta.

Jean Paul Gaultier- Classique EDT isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Fakat tene yakın kalmıyor, daha ziyade dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirlik yapıyor. Yoğun çiçeksi notalarda herhangi bir pudramsılığa rastlamadım, genelde şipremsi bir kremsilik var. Orta katmandan itibaren yükselen kremsi tatlılık nedeniyle kalıcılık artıyor ve tene dengeli sıkılması ( üç- dört fıs ) gerekiyor. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılığı var. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde sizi memnun edecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


25 Ocak 2013 Cuma

Yves Saint Laurent- Jazz For Men EDT / 1988


 

 

Yves Saint Laurent- Fransız moda şirketidir. Bugün Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfüm değerlendirilecektir. Ekşimsi, buruk, tatlımsı, tozlu, koyu, kirli, yağlı, kuru, hayvansal, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintiler sunuyor. Aromatik otlar, turunçgiller, baharatlar, deri, misk, odunsu notalar, amber ve meşe yosunu aromaları barındırıyor. Odunsu- aromatik grupta gösterilmiştir.

Üst- lavanta, muskat, kişniş, artemisia ( yavşan otu ), anason, reyhan, bergamot, tarçın, kakule, 

Orta- sardunya, karanfil, yasemin, iris,

Alt- meşe yosunu, tütün, deri, sandal ağacı, sedir ağacı, misk, amber, tonka fasülyesi.

Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfümün başlangıcını oluşturan turunçgiller ve aromatik otlar, buruk, tozlu ve ekşimsi yapıdadır. Limon, bergamot, fesleğen, defne ve artemisia olabilir. Buradaki reyhan ve artemisia, biraz daha yeşil ve ferah kokmaktadır. Devamında gelen kekik ve karanfil gibi baharatlar kirli ve tozludur. Tatlımsı tarçın bunlara ekleniyor. Sonlara doğru hayvansal ve yağlı biçimde misk- deri ikilisiyle karşılaştım. Kapanışta önce kuru odunsu notalar ( paçuli, sedir ağacı ) ve sonra tatlı ve yeşil kokan meşe yosunu ve tatlımsı yapay amber mevcuttur.

Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfüm, odunsu- derili fujer kategorisine sokulabilir. Büyük oranda Aramis- Classic / For Men isimli parfüme öykünmektedir. Ondan farklı olan tarafı, biraz daha yeşil ve ferah kokan aromatik otlar barındırması, aralara tatlımsı baharatların girmesi ve hayvansallığın biraz daha dengeli oluşudur.

Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Bunu takiben, özellikle dışarıya karşı saldırgan fark edilirlik yapıyor. Çabuk terleyen yağlı tende de gün boyu güçlü kalıcılığı olmaktadır. Tozlu, ekşimsi, buruk, hayvansal, yağlı ve kirli yapısından ötürü kalıcılık ve fark edilirlik yükselmiştir. Gene aynı nedenle tene dengeli sıkılması gerekir. Dört- beş fıs yeter. Genelde sıcak aromalar vardır. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine, soğuk ve / veya serin havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




 

24 Ocak 2013 Perşembe

Christian Dior- J'Adore For Women EDP / 1999

 















Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Bugün Christian Dior- J'Adore For Women EDP isimli parfümü değerlendiriyorum. Sucul notalar, ozonlu notalar, çiçeksi notalar, meyveler, baharatımsı nüanslar, vanilya ve misk içeriklerine sahiptir. Tatlı, kremsi, pudralı, serin, sıcak, yumuşak ve ferah esintileri var. Çiçeksi- meyveli kategorisinde gösterilmekte.

Üst- armut, kavun, manolya, şeftali, mandalina, bergamot,

Orta- yasemin, vadi zambağı, sümbülteber, frezya, gül, orkide, erik, menekşe,

Alt- misk, vanilya, böğürtlen, sedir ağacı.

Christian Dior- J'Adore For Women EDP isimli parfüm, sucul ve ozonlu notalar eşliğinde tatlı ve kremsi meyveler ve yeşil ferah kokan çiçeksi notalarla açılmıştır. Meyveler seçkisinden şeftali, kavun, armut ve mandalina olabilir. Çiçeklerin sucul yapısını da dikkate alırsak, manolya, leylak ve lotus tahmin edilebilir. Orta bölümde çiçeksi notaların  iyice egemen olduğunu söylemeliyiz. Kremsi çiçekler klasik yasemin, frezya, gül ve zambak olmalıdır. Pudralı ve baharatımsı çiçeklere gelince orkide, mimoza, sümbülteber ve menekşe diyebiliriz. Her ikisi de pudralı kokan misk ve vanilya, pudralı çiçeksi notaların devamı olarak parfümü son aşamaya getirmiştir.

Christian Dior- J'Adore For Women EDP isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmesine karşın tene yakın durmuyor, daha ziyade dışarıya karşı biraz boğucu yoğunlukta fark edilirlik yapıyor. Yeşil- bitkisel, pudralı ve kremsi tonlamaların birbirini takip etmesinden ötürü şipre tarzı bir parfüm olduğunu düşünüyorum. Pudralı aromalar orta bölümün sonunda ve kapanışta etkilidir. Bu yüzden kalıcılık yükseliyor. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılığı var. Gene bu nedenle tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Bununla birlikte serin yaz akşamları da kullanılabilir. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

22 Ocak 2013 Salı

Doğu Etkili Parfümlerin Başlangıcı : Serge Lutens- Ambre Sultan EDP / 1993






doğu etkili/ amber temalı parfüm





'' Arap tarzı. Yapışkan vanilya ve otları sultanesk bir amber tamamlıyor...''


Serge Lutens


Serge Lutens kimdir, kısaca tanıtır mısınız ?




Serge Lutens, 1942 yılında, Fransa' nın Lille kentinde doğmuştur.  Fotoğrafçı, parfümör, saç stilisti, moda tasarımcısı ve film yapımcısıdır. Shiseido için çalışmış ve sonra kendi markasını kurmuştur. Serge Lutens; Arap ve Doğu kültürlerine öykünerek parfüm üreten niş bir markadır.



Parfümde Doğu Etkisi ne demektir, bir kere daha açıklar mısınız ?

Eğer bir parfümde kuru otlar/ şifalı otlar, kırmızı meyveler/ orman meyveleri, tütün- bal ikilisi, tütsüler, balzamlar, sakızlar, reçineler ve tatlı baharatlar varsa; o parfüm Doğu Etkili bir parfümdür.



Bugün tanıtmaya çalışacağımız Serge Lutens Ambre Sultan gibi... 1993 yılında piyasaya çıkan bu parfüm, yeni bir ifade tarzına ve  yeni denemelere yöneliyordu = Ambre Sultan ile beraber,  parfümde Doğu Etkisi dediğimiz bir yorum biçimi başlıyordu. Doğu kültürünün unsurları olan baharatları; amber ve reçine ile harmanlayan Ambre Sultan, parfüm endüstrisini yeni bir yola yönlendirecekti...

Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümü kısaca yorumlar mısınız ?

Amber teması, baharatlar, vanilya, odunsu notalar, reçineler ve aromatik otlar bu parfümü biçimlendirmektedir. Tatlı, kremsi, yumuşak, sıcak, koyu, kirli ve buruk tonlamaları var. Kişniş, sandal ağacı, vanilya, defne yaprağı, paçuli, reçine, mür ağacı yağı, melek otu, amber, benzoin, dağ kekiği ( zahter ) gibi notalar açıklanmış. Ben, şimdi bunu oryantal- baharatlı kategorisine alsam, herhalde doğru olur. Amber merkezli olarak...



Serge Lutens Ambre Sultan' ın başlangıcındaki rayihaları bozkırda biten yabanî otlara, aromatik merhemlere, şifalı bitkilere, baharatlı macunlara ve Çin kökenli bitkisel ilaçlara benzetenler olmuş... Bu konuda fazla bir şey söylemeyi gereksiz buluyorum.

Bana kalırsa, Serge Lutens- Ambre Sultan- keskin otlar ve baharat patlamasının eşlik ettiği açılışıyla, en yüksek düzeyde bir beğeni ve hayranlık uyandırıyor. Bu kuru ve dikenli otlar veya çam iğneleri açılışta hemen burnuma hücum etti. Bir başka deyişle, dikenli kuru otların burnumun en uzak iç kesimlerine kadar nüfuz etmesi deneyimini yaşadım.

Serge Lutens- Ambre Sultan- tam bir tanımlama ile, paçuli temalı kuru ve keskin otlarla açılıyor. Bunu koyu ve tatlı bir çam reçinesi takip ediyor. Kuru paçuli ile tatlımsı vanilya birleşmiş ve çam reçinesi kokularına yol açmış. Sonra koku formu biraz yumuşuyor. Tatlı ve kremsi bir amber sahne alıyor. Bu amber, orta katmanda baharatlı ambere dönüşmekte. Aromatik ve sıcak kekik temasının kontrol ettiği pek tatlılık barındırmayan- koyu baharatlarla karşılaşıyoruz. Bu baskın baharatlar, tenimde mercimek çorbası gibi vurgular yaptı. Baharatlı amberin içine aromatik otlar da karışıyor. Kapanışta gene amber var. Ancak, bu sefer daha koyu ve kirli yapısıyla tek başına kalmakta ve parfüm tenden ayrılana kadar baskınlaşmakta.



Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümdeki aromatik otlar ve baharatlar, bence özel bir değerlendirmeyi hak ediyor : Aromatik otların kuru, keskin, topraksı- yeşilimsi bir havası var. Normalde odunsu bir nota olan paçuli burada baskındır. Defne, fesleğen ve kişniş gibi yardımcı aromatik otlardan bahsedebiliriz. Baharatların kekik temalı olduğuna eminim. Fesleğen ve melek otu da baharat çeşnisinin içinde olabilir. Baharatlar da kuru, aromatik, yumuşak ve sıcak esintiler yapmakta.

Yukarıda saydığımız bütün aromatik otları ve baharatları esans olarak kokladım. Bu esansiyel yağlarla da deneysel parfümler yaptım.

Bu kısa açıklamalardan sonra, söylediklerimizi toparlayalım...

Koku düzleminde aromatik kuru otlar- vanilya- çam reçinesi & amber- baharatlı amber- tekrar amber yer almakta. Burada, parfüm tende yerleşmeye ve kurumaya yakın hale gelirken, odunsu reçine hissiyatı alınıyor. Gene aynı anlamda, çam kozalağını andıran koyu ve keskin reçine var. Keskin otlar ise, bende şifalı ot etkileri yaptı.

Derinlik ve konfor çizgisinde paçuli- vanilya- kekik- amber bulunmakta. Ben baharatlı amber ve keskin otları beğendim. Sofistike, şaşaalı ve debdebeli bir karışım... Bu çizgide kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları zirvesini bulmaktadır. Amber ana tema; ne var ki baharatlı amber olarak biçimlenmiş. Keskin otlar da diğer önemli bir belirleyici katmandır. Tene tamamen oturup güzelleşmesi baharatlı amberle oluyor. Amberin kapanışta tek başına kalması, heyecan verici ve benzersiz bir deneyim...

Doğal, rafine, akışkan bir harman. Dengeli, tene oturdukça güzelleşen aromalar. Parfümün merkezinde lüks ve ihtişamın son sınırlarını zorlayan bir baharatlı amber. Serge Lutens- Ambre Sultan- koku, dokunma, görme yetilerimizi harekete getiren duygusal bir şölen sunuyor... Bizi yeni imgelere ve düşüncelere davet ediyor.



Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümde aromalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanır. Fark edilirliği ilk anda dışarıya karşı yoğunlukla esmesine rağmen, kısa sürede sakinleşip tene yakın duruyor. Gayet yavaş akışkanlıkla da iki saat sonra- bütün aromalar tene yerleşmesini tamamlıyor. Fark edilirliği tende yüksektir. Kıyafete sıkıldığında daha sakin kalıyor. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir günü çoktan geçiyor. Kuvvetli ve başat amber bu işi kotarıyor. Diğerleri yardımcı elemandır. Yalnız, baştaki tatlı ve kremsi amber, sonlarda biraz koyu ve kirli tona çevrilmiş. Bu, rahatsız etmiyor. Çok fazla tatlılık yok. Genelde otsu rayihalardan kaynaklı koyu ve buruk tonlamalar var. Tene biraz dengeli sıkılırsa ( dört- beş fıs ) günlük kullanıma sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygun olacaktır. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmeleri için idealdir. Dengeli tatlılık ve genelde uyumlu- yuları dizginlenmiş notalar var.

Serge Lutens- Ambre Sultan- ruh ve zihin düzleminde size neyi düşündürüyor ?

Ambre Sultan' daki şifalı otlar bana Akdeniz havzasını, Doğu Anadolu dağlarında yetişen bitkileri (melek otu böyledir) hatırlattı. Dağ kekiği Ege kaynaklıdır; ama İç Anadolu' da, Aksaray' ın dağlarında ve yüksek kesimlerinde de yabanî olarak yetişir. Ambre Sultan' daki kuru ot teması bana İç Anadolu bozkırlarını, hatta Kapadokya bölgesinin bitki florasını düşündürüyor.



Ambre Sultan, bir seyahat deneyimidir. Doğulu bir parfümdür. Şimdi, Orta Asya' ya doğru uzanalım...

İsfahan Mescid-i Cuma' sı...

İran' ın İsfahan kentinde, Selçuklu dönemine tarihlenen Ulu Camiî' dir. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilmiştir.

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah, bu yapıyı 11. yüzyılda tamamlatmış. Melikşah, Malazgirt Savaşı ile Anadolu' nun kapılarını Türkler' e açan Alp Arslan' ın oğludur.




Ambre Sultan' ı düşününce aklıma, İsfahan' daki Cuma Camiî' nin cephesini ve iç mekânını kaplayan bitkisel formlu çini süslemeler geliyor. İslam ve Doğu sanatının ihtişamı...

Görkemli sütunlar, büyük kubbe, avlular, geniş eyvanlar, hiç boş yer kalmayacak şekilde dizayn edilen bezemeler...

Christopher Sheldrake imzalı bir oryantal güzel... Ambre Sultan.

Koku - 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html








Diptyque- Philosykos EDP /1996


























Fransız firması Diptyque, incir temalı güzel bir parfüm yapmış. İncir dostu anlamın gelen Diptyque Philosykos, aromatik- odunsu grubuna verilmiş. Tozlu, yeşil bitkili, meyveli bir parfümdür ve kolonya tarzı gösterir.

Üstte incir yaprağı ve incir meyvesi; ortada hindistancevizi ve yeşil bitkiler; alt notada sedir ağacı, odunsu bazlar ve incir ağacı olarak açıklanan aromaları var.

Basit, sade, dengeli tatlılık veren, temiz, doğal ve akışkan bir koku hissiyat var. İlk anda tozlu- topraksı doneler fark ettim. Vetiver olabileceğini düşündüm. Toza- toprağa bulanmış yaprak kokusu var. Bundan sonra çok taze, tatlı ve gerçekçi bir incir algıladım. İncir ağacının yaprağının kokusunu da veriyor. Yeşil bitkisel notalarla devam ediyor. İncir ve hindistancevizi karışımı şekline giriyor. Kremsi, yumuşak ve meyveli hissiyat baskınlaşıyor. Ancak, her daim tozlu- topraksı bir havası var. Odunsu notalardan paçuli olabilir, Sedir ağacını kapanış kısmında seçmekteyim. Buna vetiver de katılabilir.

Günlük yaşam kokusu olarak tasarlanmış. Temiz, doğal notalarıyla özgürce kullanıma izin verir. Rahatsız etmez. Genel beğeniye hitap eder. Tene yakın durur. Fark edilirliği sahibine yöneliktir. Her ortama uyum sağlar. Olumlu, iyimser ve pozitif bir ruh hali verir. Meditasyon ve ibadet gibi faaliyetler için de uygundur. Kalıcılığı çok iddialı değildir. Her mevsim kullanılır.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

20 Ocak 2013 Pazar

Creed- Bois du Portugal EDP / 1987



























Fransa' nın köklü parfüm markası Creed, 1760 yılında, Londra' da James Henry Creed tarafından kuruldu. Kuruluşundan itibaren kraliyet ailesi ve kamu/ devlet ricali için parfüm üretme misyonunu üstlendi. 1854 yılında Fransa' ya taşındı.

Creed- Bois du Portugal Millesime, Portekiz' in odunu / ağacı anlamına gelmekte.

Ancak klasik bir Fransız parfümü, 80' li yılların eski tarz kuru- tozlu aromatik otlu parfümlerinden biri olduğunu söylemeliyiz.

Genel koku nüansları aromatik otlar, odunlar, baharatlar olmakta. Oryantal- ağaçsı grupta yer almakta.

Harmanındaki notalar=

Üstte bergamot; ortada lavanta; alt notalarda sedir ağacı, sandal ağacı, vetiver, ambergris, amber.

Açılışı kuru, tozlu ve biraz da buruk bergamot ile olmuş. 80' ler kokusu olduğunu belli ediyor. Sonrasında lavanta geliyor. Kuru ve tozlu his devam ediyor. Devamında tatlı baharatlar var ki, burada koku karakteri oryantal- doğulu tarza yönelmekte. Aromatik otlar da baharatların arasına karışmış. Kapanış odunsu/ ağaçsı notalar ve amberle yapılıyor.

Kuvvetli ve vurucu başlayıp, sonra sakinleşen bir kokusu var. Tatlılık, baharatlar hariç, pek etkin olmuyor. Zaten baharatlar genel koku karakterini değiştiriyor. Açılışa kalsa, kirli ve tozlu başlayıp öyle gideceğini sanırsınız. Baharatlardan sonra gene koyu, tozlu, kirli otlar ve odunlarla klasik biçime dönüyor.

Olgun, maskülen, oturaklı, ağırbaşlı bir parfüm. Şişesindeki dolgunluk harmanına da yansımış.

Koku düzlemi= Turunçgil- lavanta- baharat/ otlar- odun- amber. Tene yerleşmesi iki saati buluyor. Orta ve alt notalarda bir kaynaşma, katmanlaşma var. İç içe geçmiş notalar var. Dolgunluk ve kalite var.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlar- odunsu notalar- amber. Kalıcılık, kalite ve güzellik doneleri burada toplanmış. Tene yerleşiyor ve güzelleşiyor. Şık, rafine, lüks aromalar takdir edilmekte.

Nota geçişleri başarılı olmuş. Yapaylık, sentetiklik almadım. İdeal bir sonbahar- kış parfümüdür. Dengeli sıkılırsa, yaz akşamlarına da gider. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Kuvvetli aromalarıyla teninizde bir günü geçen kalıcılık değerleri olacaktır. Serin yaz akşamlarında yemekli davet ve toplantılarda tercih edilebilir.

Hem klasik, hem Doğulu bir parfüm. Ama klasik tarza, 80' lere daha yakın duruyor. Koleksiyonluk bir koku olduğu da şüphe götürmez.

Parfümü iki duygu ve kültür biçimine ayırmak belki mümkündür=

Baharatlar ve amber- Doğulu.

Aromatik otlar- kirli ve tozlu turunçgiller= Klasik 80' ler.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Ocak 2013 Pazar

L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs EDT / 1991




























L' Occitane- Fransız kozmetik şirketidir. Bugün, erkeksi kolonya tarzındaki L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs isimli parfümü değerlendiriyoruz. Hemen söyleyelim= Kalıcılık ve fark edilirlik, kaliteli bitkisel- narenciyeli kolonya kadar olacaktır. Turunçgiller, yeşil çiçekler, aromatik otlar ve odunsu notalarla şekilleniyor. Tatlı, yumuşak, ferah ve hafif aromalar veriyor. Odunsu- aromatik grupta gösterilmektedir.

Notaları ardıç meyvesi, adaçayı, fesleğen, karanfil, sedir ağacı, bergamot ve limon olarak açıklanmaktadır.

L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs- ferah ve keskin çam esintilerini başlangıç faslına koymuş görünüyor. Bunun geri planında, enerjik ve tatlımsı narenciye esintileri alınmakta. Devamında erkeksi- yeşil çiçekler vardır. Son kısımda ferah bir limon ve yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ) hissediliyor.

L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs- çam esintilerini büyük ölçüde aromatik otlarla kaynaştırmış. Klasik bergamot- limon işbirliği, buna yardımcı oluyor. Bergamot baskındır. Yeşil çiçekler ise, turunçgilli havanın etkisindedir. Portakal çiçeği, neroli ve turunç yaprağı olabilir.

Günlük kullanımda tazeleme yapılabilir. Sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine yöneliktir. Tene özgürce sıkılabilir. Hızlı akışkanlık yapar. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülmekte. Notalar harmanlanmış haldedir. Tene yakın durmakta.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Christian Dior- Eau Sauvage Extreme / Intense Eau De Toilette / 1984























Fransız moda tasarım markası Christian Dior' un aromatik- turunçgil parfümünün harmanı şöyle=

Üst- bergamot, limon, fesleğen, paçuli, lavanta,

Orta- aldehitler, kişniş, biberiye, sandal ağacı, defne yaprağı, süsen kökü, yasemin,

Alt- meşe yosunu, amber, sedir ağacı, misk.

Harmanı sofistike,, şifalı, kalıcı ve kuvvetli değerler göstermekte. Notalar uyumlu ve dengeli yerleşmiş.

Christian Dior- Eau Sauvage Extreme isimli parfümün açılışı ferah, canlı ve tatlı aromalarla olmakta. Koku düzleminde tatlı turunçgil- yumuşak baharat- otlar- lavanta- yosun- tatlımsı amber / misk ve odunsu notalar birbirini izliyor. Derinlik ve konfor noktası ise bence, aromatik otlar- tatlı baharatlar- amber- odunlar denebilir.

Aromatik otlar, kuşkusuz şifalı ot karakteri göstermekte. Buna bir de tatlı ve yumuşak baharatlar eklenince, lüks ve kaliteli bir harman oluşmakta. Yosun notaları çok derinden takdir ediliyor. Amber ve odunlar parfüme sıcak, yumuşak, sofistike yorum katmış. Çiçeksi notalar tenimde yoğun ve tatlımsı tonlarla kendini gösterdi.

Tenimde bir güne yakın, hafif esintiler yayan bu parfüm için; aromatik, turunçgil ve şifalı ot nüanslarından ötürü yaz sezonunu uygun görmekteyim. Rahatsız edici hiçbir şey yok. Gayet hoş, rafine ve maskülen bir kokudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

12 Ocak 2013 Cumartesi

Clinique- Happy For Men EDT / 1999
























Clinique- ABD kökenli kozmetik markasıdır ve Esteê Lauder bünyesinde bulunmaktadır. Bugün Clinique- Happy For Men isimli parfümü inceleyeceğiz. Tatlı, kremsi, yumuşak ve ferah yapısı var. Turunçgiller, sucul ve ozonlu notalar, çiçeksi notalar, vanilya ve meşe yosunu gibi koku içerikleri veriyor. Turunçgil- aromatik grubunda gösteriliyor.

Üst- misket limonu, yeşil notalar, mandalina, limon, deniz notaları,

Orta- frezya, yasemin, vadi zambağı, gül,

Alt- selvi bitkisi, misk, gayakum ağacı, sedir ağacı.

Clinique- Happy For Men- büyük oranda kremsi kokan ferah turunçgillerle açılıyor. Keskin misket limonu ve mandalina öne çıkmakta. Açılışta denizel ve sucul etkiler var. Bunu takip eden erkeksi yeşil çiçekler ( zambak, lotus, yasemin, frezya ) ozonlu ve enerjik bir hava vermekte. Yeşil koku formuna dahil meşe yosunu ve gayet tatlı vanilya ile kapanışa geliniyor.

Clinique- Happy For Men isimli parfüm açılıştaki kremsi ve sondaki şekerli hissiyata kayan tatlılığa rağmen beni rahatsız etmedi. Tenime özgürce uyguladım. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı arttırılabilir. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilgilidir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyar. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Notalar birbiriyle uyumlu olmuş. Kaliteli turunçgilli- çiçeksi kolonya tarzında olduğunu söyleyebiliriz.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html



















Sergio Tacchini- Sergio Tacchini Classic EDT / 1987















İtalyan spor modası ve tenis malzemesi üreticisi Sergio Tacchini' nin klasik parfümünü, yıllar önce babam kullanmıştı. O güne kadar, kaliteli ve klas parfümün nasıl olabileceği konusunda hiçbir fikrim yoktu. İlk gençliğimizde First Clas, Old Spice vb. kullanırdık. Onlar da fena değildi. Ama bir gün, babamın ofisinde, dosyaların istiflendiği rafta bir Sergio Tacchini Classic duruyordu. Ona uzandım. Elimde tutup, kapağını açtım ve kokladım...  Sonra bileğime biraz sıktım, sonra gene kokladım. Kapağıyla, şişe tasarımıyla, kutusuyla, aromasıyla bende çok kaliteli, üst düzey, ağırbaşlı, beyefendi bir izlenim uyandırdı. Son derece temiz, ferah, rafine, gösterişli ve zengin bir kokusu vardı. O zaman, parfümler hakkında bilgim çok azdı. Yalnız, parfümdeki bir aroma dikkatimi çekti ve onu koklamaya doyamadım= Lavanta... Çok kaliteli ve lüks bir lavanta... Bunu hafızama yazdım... Demek ki, iyi ve kaliteli parfüm lavanta kokmalıydı. Lavanta, Sergio Tacchini Classic' in alâmet-i farikası olarak, beni çok etkilemişti.

Sergio Tacchini... baba kokusu... lavanta... Bunlar bilinçaltıma kazındı. Çok pahalı olmalıydı. Yeni yetme halimizle kullandığımız kokuların hiçbirine benzemiyordu. Çok kompleks, derin katmanlı ve şatafatlı bir aroması vardı. Sonra, bu parfümü, babamın Mercedes' inin kapı cebinde gördüm. Uzun seyahatlerde bu parfümü sıkıyordu...



Sergio Tacchini- Sergio Tacchini Classic namıyla benim nezdimde bu denli meşhur olabilmiş ve bana parfümler konusunda level atlatmış bu parfümü aromatik- baharatlı grubunda değerlendiriyorum. Baharat, narenciye, aromatik otlar, odunsu notalar gibi doneler barındırmakta.

Üst- limon, bergamot, karanfil,

Orta- ağaç kavunu, inci çiçeği, lavanta,

Alt- sandal ağacı, nane.

Harman bariz bir kalıcılık, kalite ve güzellik yansıtıyor.

Sergio Tacchini Classic, tam bir Akdeniz parfümü olarak; biraz ekşi ve dolgun turunçgiller, keskin aromatik otlar ile başlangıç yapmakta. Bu ferah ve dinamik yapıya hemen sonra karanfil ve baharatlı his katılıyor.

Parfüm tene oturup güzelleşmeye başlarken, bu defa çok kompleks ve lüks bir lavanta algılanıyor. Bu, tatlımsı lavanta, bundan böyle parfümü derinden gelen keskin aromatik otlarla beraber domine edecektir. Tene oturması iki saati buluyor.

Kapanış ve tenden ayrılış odunsu notalar ve keskin nane notasıyla oluyor. Ancak, lavanta merkezde olmakla, halâ etkilidir.

Yumuşak odunlar... Keskin aromatik otlar... Merkezde tatlımsı bir lavanta... Ekşi ve buruk narenciye aromaları...

Notalar temiz, net ve rafine olmuş. Sentetiklik, yapaylık yok.

Koku düzlemi bütün notaları birbirinin içine geçmiş biçimde veriyor= Turunçgil, aromatik otlar/ baharat, odunsu notalar.

Derinlik ve konfor noktasında bir merkez ve bir de yardımcı elemanlar var= Merkezde bence lavanta bulunuyor. Onu aromatik otlar ve nane destekliyor. Lavanta- aromatik otlar- nane. Bu çizgide bütün kalite, kalıcılık ve güzellik unsurları bulunuyor.

İdeal ilkbahar- yaz parfümü. Sabahleyin dengeli sıkılmalı. Çok kaliteli ve keskin aroması var. Onun haricinde günün her saati güvenle kullanılabilir. Davetlerin, yemekli toplantıların, dans organizasyonlarının başat parfümü olabilir. Tenimde bir güne yakın, hafif esintilerle durdu.




Buna yakın bir parfüm olarak, Armani Code Sport' u deneyebilirsiniz.

Sergio Tacchini- Sergio Tacchini Classic hakkında yeteri kadar övgüyü yukarıda yaptık. Nazarımda zaten baba kokusu olarak efsaneleşmiş bir kokudur.

Bütün babalara sevgiler ve saygılar efendim...

Koku - 4 Kalıcılık - 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

10 Ocak 2013 Perşembe

Evaflor- Whisky For Men EDT























Koku karakteri olarak One Million ve Armani Code arasında gidip gelen bu ilginç bir parfüm, sade ve gösterişsiz harmanına rağmen yüksek bir konfor ve kalite algısı sunuyor. Ucuz fiyatı ile zıt olarak lüks ve kalantor bir aroma bileşenine sahip görünüyor.

Açıklanan notalarına baktığımızda, üstte bergamot, lavanta; orta notada sedir ağacı ve alt notada ise vanilya ve misk bulunuyor.  Koku düzlemi de zaten aynı çizgide gitmekte. Oryantal- baharatlı bir aroma veriyor.

Rahatsız edici hiçbir şey yok. Aroma gayet dengeli. Yapaylık barındırmıyor. Kalıcılık ise, tende 12-  13 saat kadar sürmekte. Harman eli de, gözü de yormuyor.

Harmanı kaliteli ve lüks demiştik... Gerçekten öyle. Parfümün açılışı bile kalıcı olmuş. Turunçgil ve tatlı lavanta... Buradaki lavanta kullanımı zengin ve dopdolu bir yapıya sahip ve ağaçımsı nota ile birleşince de, kalite hissiyatı birdenbire tahmin edilemez kertede artıyor. Parfümün en gösterişli tarafı da burası. Sonra, vanilya ve misk kullanımı da lüksü bir kat daha yükseltiyor. Vanilya- misk ikilisi, parfüme sonlarda tatlı- şekerli bir rayiha vermiş. Yalnız vanilya ve misk rahatsız etmiyor, tende yumuşak esintiler bırakıyor.

Genelde turunçgil- tatlı baharat harmanlı bir koku. Ne var ki, işin içine sedir ağacı girince, parfüm derin ve katmanlı hâle geliyor. Aslında, Osmanlı saray kokularına, padişah kokularına benzer bir yapı göstermekte. Bu yönüyle de bir geleneğe atıf yapmış. Çünkü, içeriğindeki vanilya, misk ve ağaç notaları çok temel notalar halinde karşımıza çıkmakta. Parfümün derinlik ve konfor çizgisini bu notalar oluşturuyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

6 Ocak 2013 Pazar

Tatlı, Yumuşak ve Çeşnili Baharatlar : Comme des Garcons- Harissa EDP / 2001















baharat temalı parfüm




Comme Des Garcons markasının modasının özelliklerinden bahseder misiniz ?



Comme Des Garcons, Japon modacı Rei Kawakubo tarfından kurulmuş. Merkezi Paris' te bulunuyor. Kıyafet, aksesuar, çanta, ayakkabı, takı vs. ürün gamı var. Ürünlerinde sade, minimal, sıradışı bir tasarım sergiliyor. Puantiyeli desenler, canlı renkler, ince ve zarif kumaşlar ile yenilikçi ve özgün bir anlayışı temsil etmekte. Gelenekselleşmiş moda anlayışının dışına çıktığı için, ürünleri anti- moda olarak anılıyor.


Comme des Garcons- Harissa parfümüyle ilgili neler söylersiniz ?



Japonya kökenli niş parfüm markası Comme des Garcons' un; Kırmızı serîsinin 2 no.lu kokusu olan Comme des Garcons- Harissa, baharat temalı bir parfümdür. Narenciye, baharat, aromatik- yeşil bitkiler parfümü biçimlendiren unsurlardır. Aromatik- fujer kategorisine alınmış. Harmanına bakalım=

Muskat, baharat çeşnisi, kan portakalı, Şili biberi, limon, domates, safran, melek otu, kakule...

Bana göre, aromatik- baharatlı grubuna daha yakın bulunuyor.

Bazı yorumcular, Comme des Garcons Harissa' yı sulu ve tatlı ketçaba, domates soslarına, baharatlı bitkisel çaylara benzetmişler. Bence, her yorum farklı bakış açılarında doğrudur, hepsinden biraz var.

Parfümün ismi, Tunus mutfağına özgü, bir tür acı sos olan Harissa' dan geliyor. Harissa, Tunus mutfağında, yemeklere tat ve rayiha katan, biber salçasına benzeyen, az tuzlu ve akışkan bir sosmuş...

Comme des Garcons- Harissa' nın başlangıcında turunçgiller, aromatik otlar, tatlı meyveler ve yumuşak tatlı baharatlar gibi ilginç ve biraz da sofistike bir karışım bulunuyor.

Sonra meyveli baharatlar sahne almakta. Karanfil, kırmızı biber, limon, asitli portakal herhalde bu hissiyatta rol oynamaktadır.

Kapanış bölümünde ise, gene yumuşak tatlı baharatlar, tütsüler, çam esintileri ve odunsu notalar bulunmaktadır.

Parfümde baharat önemlidir= Yoğun, acı, keskin ve biraz köşeli baharatlar takdir ediliyor.

Tatlımsı turunçgil ve kırmızı meyveler de ikincil öneme sahiptir.

Aslına bakılırsa, parfümde dengeli bir tatlılık mevcuttur. Bu minvalde bir dengesizlik, aşırılık hissetmedim.

Biberli notalar, asitli portakal, kakule- muskat ekseninde tene oturup güzelleşiyor.

Koku düzleminde aromatik turunçgiller- tatlı meyveler- tatlı baharatlar- tütsü/ odunsu notalar- çam esintileri görülmektedir. Genelde bütün notalar katman halinde alınıyor. Akışkan, belli ölçülerde rafine bir harmanı var.

Derinlik ve konfor noktasında tatlı baharat çeşnisi- tütsü- odunsu notalar değerlendiriliyor. Baharat çeşnisinde tarçın, karanfil, acı kırmızı biber, zencefil gibi aromalar alınıyor. Burası güzellik, kalite ve kalıcılık işaretlerini vermektedir.




Baharat temalı bir parfüm olduğundan sonbahar- kış devresine uygundur. Günlük kullanım için ideal değildir. Konsept ve koleksiyonluk bir yapısı var. Yoğun baharatlar, dengeli sıkmayı gerektiriyor.

Soğuk havalar ve kış geceleri için uygun olacaktır. Tenimde kalıcılığı 12 saat kadar oldu. Fark edilir yönü de var. Ama baharatlar etrafı rahatsız eder. Bu parfümü kendinize yontun. Genel parfüm kullanıcılarına bir şey ifade etmez.


Comme Des Garcons- Harissa, size neler düşündürüyor ?



Neticede baharat, kırmızı meyve, tütsü gibi notalar Doğu etkili parfümlere atıf yapıldığına işaret olmalıdır. Zaten, parfümün ismi de Tunus yemek kültürüne, Arap geleneklerine yönelik çağrışımlar yapıyor. Harissa, Tunus mutfağının geleneksel lezzetlerinden birini teşkil ediyor. Kurutulmuş kırmızı biber, sarımsak, kimyon, kişniş ve zeytin yağı karışımıyla yapılıyormuş.




Tunus, yaklaşık 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Bu denli uzun zamanda, Tunus yemek kültürü Osmanlı mutfağından elbette esinlenecektir. Öyle de olmuş. Tunus mutfağı bir kültürler karışımıdır. Arap, Fransız, Türk, Kuzey Afrika/ Mağrib ve Akdeniz gelenekleri Tunus mutfağını etkileyip, şekillendirmiş. Kırmızı et, balık, deniz ürünleri, sebze ve hamur işleri bu kültürde çok önemlidir. Yemeklerde ve soslarda bol acı baharat kullanılır= Karabiber, kırmızı biber, tarçın, kimyon, nane, kakule, kişniş, karanfil taneleri bu baharatlardan sayılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Cartier- Santos EDT / 1981



























Cartier- Santos isimli parfümü yorumlayacağız. Cartier- Fransız takı ve mücevher markasıdır.

Aromatik otlar, yumuşak baharatlar ve odunsu notalar Cartier- Santos' u biçimlendiriyor. Tozlu, tatlı, yumuşak ve kremsi notalar birbirine karışmıştır. Oryantal- odunsu grubunda yer almaktadır.

Üst- lavanta, ardıç meyvesi, defne, mine çiçeği, bergamot,

Orta- biberiye, muskat, karabiber, vetiver, sardunya,

Alt- sandal ağacı, amber, paçuli hindistancevizi, vanilya, sedir ağacı.

Turunçgiler ve aromatik otlar, Cartier- Santos' un başlangıcını oluşturuyor. Tozlu, buruk, ekşimsi esintilerle limon kolonyası gibi açılış yapmış. Lavanta merkezli aromatik otlar ( biberiye, defne, adaçayı ) önemlidir. Bundan başka bergamot sayılabilir.

Baharatlar, tene oturma döneminde mevcuttur. Karabiber, kimyon, tarçın önemlidir. Genelde yumuşak ve ferah yapı göstermekte. Yeşil bitkiler ve çiçeksi notalar da ( portakal çiçeği, sardunya, limon mine çiçeği ) ikinci sırada önemli olacaktır.

Odunsu notalar, Cartier Santos' un kapanışını yapacaktır. Burada paçuli ve sedir ağacı baskındır. Odunsu bazlar yumuşak ve kremsidir. Yapay bir tonka fasülyesi ile tatlılık artmıştır. Meşe yosunu da algılanmaktadır.

Son bölüm hariç, dengeli bir tatlılık vardır. Sakin, yumuşak, canlı, rafine ve akışkan aromalar takdir edilir. Tene oturması yavaşça ve kararlı biçimde oluyor. Kalıcılığı için, kaliteli bir kolonya performansını düşünebiliriz. Fark edilirliği ilk anda yoğundur, sonra tene oturup yumuşar.

Cartier- Santos isimli parfüm akşam vakti, soğuk havalar ve sonbahar- kış sezonu içindir. Kapalı alanlarda dozajına dikkat edilmelidir. Dışarıda düzenlenen kokteyl ve davetlerde, daha rahat kullanma imkânınız olacaktır. Konsept ve koleksiyonluk bir parfüm olarak değerlidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Ocak 2013 Salı

Yves Saint Laurent- Yves Saint Laurent Pour Homme EDT / 1971


























Yves Saint Laurent, Fransız moda markasıdır. Bu markanın; Christian Dior Eau Sauvage tarzındaki parfümü Yves Saint Laurent- Pour Homme değourerlendirme konumuz olarak seçilmiştir.

Yves Saint Laurent- Pour Homme, aromatik otlar, yumuşak ve tatlı baharatlar, odunsu notalar, turunçgilller ve bitkisel rayihalar ile biçimlenir. Aromatik- odunsu grupta yer alır.

Üst= Lavanta, limon mine çiçeği, turunç yaprağı yağı, bergamot, limon,

Orta= Biberiye, karanfil, adaçayı, gül ağacı, sardunya, mercanköşk,

Alt= Sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, vetiver, sedir ağacı.

Yves Saint Laurent- Pour Homme, çok kaliteli, temiz ve dinamik bir limon kolonyası tandansı ile başlamakta. Açılışta limon- bergamot esintileri, tozlu ve keskin bir adaçayı, kekik, fesleğen ve lavanta algılanıyor. Turunçgil ve aromatik otlar klasik şipre- fujer notaları işaret etmekte.

İkinci aşamada keskin bergamot ve bu defa biraz tatlanmış bir lavanta tene yerleşmekte ve güzel ve kaliteli bir koku karakterine yol açmaktadır. Aromatik otlar ise, başlangıçtaki kadar etkin değildir. Bu defa sahneye tatlı ve yumuşak baharatlar çıkmakta= Zencefil, karanfil ve biberli tonlamalar burnuma geldi. Özellikle baharatlar ile birleşen aromatik otlar karışımı, bende şifalı otlar düşüncesine yol açtı. Kapanış faslında da yumuşak ve kremsi olmak üzere sandal ağacı, paçuli, vetiver ve sedir ağacı gibi vurgular yer almaktadır. Odunsu bazlar son bölümü domine eder.

Sakin, dengeli ve uyumlu notalar, gayet hızlı bir akışkanlık, aynı zamanda da dengeli bir tatlılık görülmektedir. Rahatsız edici şeyler yoktur. Günlük kullanımda tazelenebilir.

Koku düzleminde bergamot ve aromatik otlar, lavanta, baharat tonları, sandal ağacı ve genelde odunsu notalar sıralamaya konulabilir. Özellikle son kısımda odunsu notaların harmanlanması ile kompakt bir düzen sağlanmıştır.

Derinlik ve konfor noktasında adaçayı- kekik tarzında tozlu ve kuru otlar, zencefil merkezli hafif biberli baharatlar beğenimizi kazanıyor. Buna ikinci dereceden yumuşak sandal ağacı da katılabilir. Bu bölüm, parfümün kalıcılık, fark edilirlik, lüks ve kuvvet gibi değerlerini meydana getiriyor.

Her sosyal ortamda kullanılır. Her mevsime ve günün her saatine uyum sağlar. Koleksiyonunuzda bulunması gereken klasiklerden biridir. Harman ve aurasında bir kibarlık, zarafet ve olgunluk vardır. Dozaj konusunda özgürsünüz. Günün üçte birinde teninizde hafifçe eser. Baharatlar ile tene oturur. İlk anda yüksek bir fark edilirlik söz konusudur.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Guerlain- Shalimar Eau de Cologne / 1925


 


























Fransız parfüm firması Guerlain' ın klasikleşmiş kadın parfümlerinden birini yazacağım. Piyasaya ilk çıktığı yıl 1925 olarak geçiyor. Sonra birçok formülasyon geçirmiş. Kolonya, parfüm tarzında üretimleri olmuş= Guerlain- Shalimar Eau de Cologne tarzını denedim.

Turunçgilli, baharatlı, odunsu notalı ve miskli bir parfüm olmuş. Oryantal- baharatlı sınıfa dahil edilmektedir.

Üst- bergamot, limon, mandalina, sedir ağacı;

Orta- iris, paçuli, yasemin, vetiver, gül;

Alt- deri, sandal ağacı, opoponaks, misk yağı, misk, vanilya, tütsü, balzam, benzoin.

Harmanı böyledir. Şipre nüanslı tozlu turunçgillerle 8 bergamot, limon ) açılır. Biraz da ağaçsılık mevcuttur ve bu, açılışa keskinlik verir. Pudralı ve yoğun çiçekler ( yasemin, gül, iris, menekşe ) sonra gelir. Buna hayvansal notalar katılır. Vanilya ve misk yağı etkilidir. Devamında tatlımsı baharatlar gelmektedir. Tatlı ve biraz pudralı vanilya, amber ve reçineyle son bulur.

Ayrıntılar= Başta tozlu turunçgil olarak bergamot ve limon var. Çiçeklerden yasemin ileri çıkmakta. Sonlarda biraz tütsülü tonlar vurgulanmış. Tozlu, pudralı, tatlı, şekerli aromalar bulunur. Kapanışta bir katmanlaşma var.

Koku aslında düz çizgide ilerliyor. Fazla değişmiyor. Sürprizi yok denebilir. Kuvvetli ve yoğun aromalar bulunmaktadır.

Koku düzlemini verelim= Başta turunçgiller, ortalarda çiçeksi notalar ve hayvansal notalar, tatlımsı baharatlar, sonda vanilya ve reçineli amber. Böyle grupladık, çünkü notalar arasında bir kaynaşma yok. Geçişler tek tek algılanıyor.

Derinlik ve konfor noktasını açıklayalım= Tatlı baharat- vanilya- reçineli amber- tütsü. Burada kalite, kalıcılık ve güzellik nüansları vardır. Lüks, zengin ve detaylı bir harman takdir ediliyor. Akışkan ve dengeli aromalar görülüyor.

Sonbahar- kış mevsimine uyar. Tende kalıcılığı 24 saati geçiyor. Fark edilir yönü ilk altı saatte etkilidir. Sonra tene biraz yağlı şekilde oturur.

Akşam vakti bu parfümü kullanabilirsiniz. Serin havalarda öğleden sonra da olur. Dengeli dozaj şarttır. Akşam davet ve kokteylleri için düşünülebilir. Oryantal ve baharatlı yapısından ötürü, ofis kullanımına uymaz.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html