31 Ocak 2013 Perşembe

Van Cleef & Arpels- Van Cleef & Arpels Pour Homme EDT / 1978























Fransız parfüm, saat ve mücevher üreticisi Van Cleef & Arpels' in, deri grubuna dahil edilen; ancak odunsu- aromatik etkiler de taşıyan parfümü Van Cleef & Arpels- Van Cleef & Arpels Pour Homme' u değerlendireceğim.

Odunsu- aromatik nüansların yanında baharatlar ve dünyevî notalar da parfümü şekillendiriyor.

Üst- ardıç karpuzu, lavanta, yeşil notalar, fesleğen, kimyon, bergamot, mercanköşk, adaçayı, turunçgiller;

Orta- artemisia, karanfil, paçuli, süsen kökü, yasemin, karanfil, vetiver, sedir ağacı, gül, baharatlı notalar;

Alt- laden otu, deri, amber, misk, muskat, meşe yosunu, sandal ağacı.

Notalar katman olarak alınmakta. Tatlımsı, ekşi, buruk, tozlu... ne ararsanız, bütün koku hissiyatı var. Ben yapaylık, sentetiklik hissetmedim. Buruk ve biraz keskin bir bergamot- lavanta ile açılır. Sonra aromatik otlar gelir. Çiçekler buna destek verir. Çiçek- ot karışımı var. Kapanışta da deri notası, yosun ve odunsu notalar var. Bu arada tozlu bir paçuli almaktayım.

Sabunsu karakterde bir parfümdür. Bu etki çiçek kaynaklı da olabilir. Ne var ki, deri notası baskınlaşıyor. Ve parfüm tene oturup kuruduktan sonra sabunsu deri niteliğini kazanıyor.

Açılış buruk ve keskin olmuş. Otlar biraz tatlılık vermekte. Tene oturunca sabunsu notalar var. Notaların hepsi alınmıyor. Genelde iç içe geçme var. Harmandaki nota fazlalığı karmaşa yaratıyor.

Dengeli sıkarsanız, her mevsim kullanma opsiyonunuz olabilir. Günlük kullanımda tazelemeye pek gerek olmayacağını düşünmekteyim. Davet, kokteyl, günlük yaşam vs. her ortama uyum sağlar. Tenimde kalıcılığı bir güne yakın oldu. Hafifçe esiyor.

Sabunsu deri temalı bir koku olmuş. Yalnız biraz eski ve tozlu bir sabunsu etki var.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

29 Ocak 2013 Salı

Ralph Lauren- Polo Classic EDT / 1978




ABD kökenli moda markası Ralph Lauren' ın yeşil notalar ve çam esintileri etkili bu klasik maskülen kokusunun şöyle bir harmanı var=

Üst= Çam, lavanta, ardıç ağacı, tarhun, bergamot, kimyon, fesleğen, yeşil notalar;

Orta= Kişniş, mercanköşk, yasemin, karanfil, sardunya, gül, kekik;

Alt= Meşe yosunu, paçuli, deri, sedir ağacı, amber, misk, günlük ağacı reçinesi.

Harman kaliteli, doğal, zengin, dolgun, akışkan, güçlü tonlamalar veriyor.

Açılışta koyu, buruk, acımsı yeşil notalar var. Zaten koku karakteri baştan sona pek değişmiyor. Kuvvetli ve vurucu harmanından dolayı dengeli dozaj verilmelidir.

Koku düzlemi= Çam, ardıç, kimyon, yeşil notalar ve aromatik otlar, yoğun çiçekler, fesleğen...

Derinlik ve konfor noktası= Hepsi de koyu ve buruk olmak üzere çam, yeşil tonda baharatlar ve yeşil notalar...

Geriye kalan aromalar bunları dengeliyor. Aromatik- şifalı ot kullanımı başarılıdır. Rahatsızlık veren bir şey yok, yapaylık yok. Çok taze ve rafine bir harman var.

Sonbahar- kışa uygun yapısı var. Tende ertesi gün bile kalmakta. Yaz sıcağında sıkılmaz. Akşam davet ve kokteylleri için uygundur. Bütün aromalarıyla fark edilir olmuş.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Ocak 2013 Pazar

Aramis- Devin Eau De Cologne / 1977


























Aramis- ABD kökenli kolonya ve parfüm üreticisidir. Bugün, Aramis- Devin isimli parfümü yorumlayacağım. Narenciye esintileri, aromatik bitkiler, çiçeksi notalar, biberli baharatlar, odunsu notalar ve deri aromaları var. Sıcak, tozlu, buruk, sabunsu, ekşimsi, tatlımsı ve kuru nüanslar veriyor. Şipre grubunda gösterilmekte.

Üst- aldehitler, portakal, artemisia ( yavşan otu ), lavanta, kasnı otu sakızı, bergamot, limon,

Orta- karanfil, tarçın, yasemin, kimyon, çam ağacı iğneleri,

Alt- laden otu, deri, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, sedir ağacı.

Aramis- Devin isimli parfümdeki koku nüanslarına kısaca değinelim :

Tozlu, ekşimsi ve buruk turunçgiller ve yeşil kokan lavanta açılışı yapıyor. Klasik olarak bergamot ve limon baskındır.

Sabunsu ve buruk aromatik otlar ve çam esintileri bunu takip etmektedir. Adaçayı, fesleğen ve artemisia gibi kuru otların gerisinde çam ağacı / kozalağı kokuları var.



Devamında erkeksi yeşil çiçekler ve tatlımsı- biberli baharatlar var. Karanfil ve yasemin ferah etkiler yapıyor. Sonrasında tarçın ve kimyon ile sıcaklık artıyor.

Kuru haldeki deri ve odunsu notalar ( paçuli ), meşe yosunu ve yumuşak amber ile sona geliniyor.

Aramis- Devin- böylece aromaların katman halinde, sırasıyla algılandığı bir parfüm olmuş. Aslında klasik bir fujer parfüm için gayet uyumlu notalar veriyor. Özellikle orta bölümdeki yeşil çiçekler ve ferah tatlımsı baharatlar, ten ve burun algısında enerjik ve rahatlatıcı etkiler yapıyor. Bu sayede kullanımı biraz daha kolaylaşıyor. Ancak öncesinde, aromatik otların sabunsu yapısından dolayı dengeli sıkılmalıdır. Yani dikkatli ve kararında kullanılırsa, günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyabilecek sevimli bir yapısı var. Sonbahar- kış mevsimi, akşam saatleri ve soğuk havalar için idealdir. Yavaş bir akışkanlıkla tene yakın kalır. Çabuk terleyen yağlı ten söz konusu olduğunda, gün boyu kalıcılık yapmakta. Fark edilirliği ilk anda saldırgandır. Sonra yumuşayıp sakinleşir ve tensel koku haline gelir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Ocak 2013 Cuma

Aramis- Aramis 900 Eau De Cologne / 1973


























Aramis- ABD kökenli parfüm ve kolonya markasıdır. Bugün, Aramis- Aramis 900 isimli parfümü inceleyeceğiz. Sıcak, tozlu, pudralı, kuru, ekşimsi ve buruk esintiler baskındır. Tatlımsı, sabunsu ve metalik hissiyat da zaman zaman etkili oluyor. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve meşe yosunu aromaları veriyor. Odunsu- şipre kategorisinde gösteriliyor.

Üst- kişniş, yeşil notalar, bergamot, gül ağacı, limon,

Orta- karanfil, iris kökü, yasemin, vadi zambağı, gül, sardunya,

Alt- sandal ağacı, amber, paçuli, misk yağı, meşe yosunu, vetiver.

Aramis- Aramis 900 isimli parfümde, tozlu, buruk ve ekşimsi turunçgiller ve aromatik otlar açılışı domine ediyor. Bergamot, limon, artemisia, kişniş ve fesleğen seçilmekte. Sonrasında aromatik otlar biraz daha yeşil ve ferah hale geliyor. Orta bölümde tamamen çiçeksi notaların egemenliği söz konusudur. Erkeksi tarzdaki bu çiçekler önce pudramsı ve sabunsu ( iris, kediotu ) ve sonra da yeşil / bitkisel ( sardunya, yasemin ) formundadır. Tene yerleşme döneminde, kimyon ve tarçın gibi tatlı- biberli baharatlar hissettim. Parfümün son bölümünde tatlılık yükseliyor. Tatlı sandal ağacı ve meşe yosunu bunda etkilidir. Kuru paçuli de kapanışta yer almakta. Odunsu notalar kapanışı yönetmekte.

Aramis- Aramis 900- özellikle tozlu, buruk ve pudralı notalar ile yeşil ve ferah notaların tende yer değiştirmesi gibi ilginç bir uygulamaya sahne oluyor. Akışkanlık bu nedenle gayet yavaştır. Tene oturması iki saati buluyor. Koku nüanslarındaki gel- gitlere rağmen uyumlu aromalar var. Orta bölümde çiçeksi harman etkilidir. Diğer notalar ise katman halindedir. Son bölüm hariç, pek tatlılık yok. Fark edilirlik ilk anda yoğundur. Sonra yumuşayıp tene yakın kalır.

Pudralı, tozlu ve sıcak aromalar nedeniyle : Yağlı ve çabuk terleyen tende gün boyu kalıcı olmayı başarıyor. Dengeli sıkılmalıdır ( üç- dört fıs ) yeter. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara pek uymaz. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur, Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde tercih edilmelidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Ocak 2013 Çarşamba

Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme EDT / 1973


 

























Paco Rabanne- Fransız parfüm markasıdır. Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme isimli parfümü konu olarak belirliyoruz. Aromatik otlar, turunçgiller, erkeksi çiçekler ve odunsu notalar genel biçimlenmede önemlidir. Tozlu, sabunsu, buruk ve bir miktar tatlı rayihalar sunuyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösteriliyor.

Önemi= Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme isimli parfüm aromatik- fujer parfümlerinin en erken örneklerinden biri olarak lanse ediliyor. Hakkında, traş kremi / köpüğü, sabun, yeşil kokan aromatik otlar gibi benzetmeler yapılıyor.

Üst- biberiye, adaçayı, gül ağacı, defne,

Orta- tonka fasülyesi, lavanta, sardunya,

Alt- bal, amber, misk, meşe yosunu.

Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme- tozlu, buruk ve bir miktar ekşimsi bergamot, limon, çam esintileri ve aromatik otlarla açılmakta. Adaçayı ve çam esintileri ( ardıç meyvesi ) ve bergamot baskındır. Sardunya ve lavanta gibi maskülen çiçekler orta katmanda önemlidir. Yeşil kokan çiçeksi notalar ve bitkiler gibi koku vermekte. Bu bölüm sabunsu etkiler vermekte. Kapanışta, ilk önce tatlılığın arttığını belirtelim. Vanilya ve balımsı hissiyat bunda etkilidir. Yumuşak bir misk ve meşe yosunu tahmin etmekteyiz. Yumuşak odunsu notalar paçuli merkezli olacaktır. Hayvansal deri notası da hissedilmekte.

Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme ile ilgili bazı teknik detaylar verelim=

Kaliteli, doğal ve enerjik aromatik otlar ve eski / nostaljik kokan turunçgiller beğenilmekte.

Son bölümde tatlılığı arttıran baskın vanilya ve bal aromasını beğenmemekteyiz.

Hayvansal deri notası, sıcakta, yaz mevsiminde tende çok kötü ve yapay bir kokuya sebep olmakta.

Erkeksi çiçekler ve yeşil kokan otlar, klasik fujer geleneğinin kalitesini vurgulamakta.

Paco Rabanne- Pour Homme- maskülen, centilmen ve sert bir kokudur. Deri- vanilya ikilisinden dolayı, dengeli sıkılması gereklidir. Sonbahar- kış mevsimine, akşam saatlerine ve soğuk havalara uygundur. Açık havada düzenlenen davet, kokteyl ve gece gezmelerinde kullanabilirsiniz.

Fark edilirliği ilk anda güçlüdür, sonra tene yavaşça oturmakta. Akışkanlık yavaş olmakta. Aromalar katman halinde yapılanmıştır. Bu katmanlar içinde, saydığımız bazı notalar ( begamot, adaçayı- çam, vanilya, deri vs. ) parfümü yönetmektedir. Orta katmana değin, bir uyum ve sentez görülmektedir. Sonra bu durum, aşırı tatlılıkla son kısımda tersine dönmektedir. Kalıcılık başarılı değerlere ulaşmakta. Çabuk terleyen yağlı tende, bir güne yakın kalıcılık sağlamakta.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



 

21 Ocak 2013 Pazartesi

Clinique- Aromatics Elixir Parfum Spray / 1971




























ABD kozmetik firması Clinique' in bayan parfümlerinden Clinique- Aromatics Elixir ( el- İksir ), bugünkü konumuzdur. Mumsu ve merhemsi bir yapısı var. Sıcak, güçlü, yoğun, baskın ve egzotik rayihalar salıyor. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilmekte.

Clinique Aromatics Elixir, baharat, odunsu notalar, koyu ve pudralı çiçekler, otlar ve hayvansal notalar ile biçimlenmiş. Erkek kullanımına yakın olan kısmına da değineceğiz.

Üst- aldehitler, kişniş, sarı papatya, adaçayı, limon mine çiçeği, bergamot, gül ağacı, sardunya;

Orta- karanfil, sümbülteber, portakal çiçeği, süsen kökü, yasemin, ylang ylang, gül;

Alt- sandal ağacı, paçuli, misk, meşe yosunu, vetiver, tütsü.

Harman gayet zengin, derin ve detaylıdır. Clinique Aromatics Elixir, tozlu, buruk ve keskin aromatik otlar ve baharatlı çiçek vurgularla başlangıç yapmakta= Adaçayı, fesleğen, lavanta, karanfil, sardunya ve menekşe tarzında bir karışım meydana gelmekte. Devamında çok az miktarda narenciye esintileri ( bergamot, limon ) fark ettim. Parfüm tene çabuk oturuyor ve yerleşiyor. Bundan sonra aromatik otlara keskin baharatlar katılıyor. Tozlu ve buruk çiçeksi notalara sandal ağacı, hayvansal misk ve deri akorları destek vermekte. Kapanışta da amber, paçuli ve misk yer almakta. Yani orta ve alt katman iç içe geçmiş gibidir. Bu kısa girişi aşağıda detaylandıralım...




Clinique- Aromatics Elixir, bir harman- karıştırma- sentez sunuyor... Şöyle ki,

* Pudralı ve baharatlı çiçeksi notalar büyük ölçüde kadın kullanımına izin veriyor. Bir dereceye kadar, yumuşak tütsüler de bu minvalde ele alınabilir.

* Keskin ve kuru otlar, baharat vurguları ve hayvansal misk- sandal ağacı ise erkek kullanımına yönelik olmakta.

* Çiçeksi notalar ilginç bir yapılanma gösteriyor= Parfüm teninize zamk gibi yerleştikten sonra sümbülteber- menekşe- yasemin gibi kadifemsi- pudralı kadınsı çiçekler var... Karanfil- sardunya gibi pudralı- baharatlı erkeksi çiçekler var... Bu anlamda benzersiz bir kombinasyon...

* Mumsu ve merhemsi yapıdan başta söz ettik... Buna neden olan şey, kuru otların, baharatlı çiçeklerin ve tütsü- hayvansal misk notalarının karıştırılması mıdır ? Belki...




Koku düzleminde aromatik otlar & baharatlı çiçekler, baharatlar, pudralı çiçekler, hayvansal misk, odunsu notalar, deri ve amber görülmekte. Notalar harman halindedir. Baharatlar ve çiçekler kütlesel olarak algılanır. Sert ve koyu aromalar var. Neredeyse hiç tatlılık yok.

Derinlik ve konfor çizgisinde aromatik otlar, baharatlı çiçekler, odunsu notalar ve sandal ağacı bulunmakta. Bu aromalarda kalite, kalıcılık, güzellik ve yüksek beğeni düzeyi vardır. Burnunuz baharatlı ve pudralı çiçeklere, yoğun odunsu notalara alışkınsa, zaten bu parfümün harmanını beğenirsiniz. Çünkü günlük parfüm kullanıcısına ağır ve tahammül edilmez gelen rayihaları vardır.

Bir de şu var= Çiçekler başlangıçta, bence erkeksi haldeyken, sonrasında kadınsı biçimlere tahvil ediyor.

Clinique Aromatics Elixir sonbahar- kış dönemine, akşam ve soğuk havalara uygundur. Yoğun, kuvvetli ve yırtıcı aromaları olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Çok sıcakta sıkılmaz. Kapalı alanlarda dikkatli dozaj verilmelidir. Dış mekânda gerçekleşen davet ve kokteyllerde kullanılır. Kalıcı ve fark edilir bir kokusu var. Beyaz ve çabuk terleyen tende kalıcılığı istisnasız üç günü geçmekte. Teninizi yıkasanız bile kokusu keskince hissediliyor. Değerli ve koku karakteri açısından pahalı bir parfümdür. Konspt ve koleksiyonluk bir kokudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html





19 Ocak 2013 Cumartesi

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme EDT / 1971


























Yves Saint Laurent- Fransız moda firmasıdır. Bugün Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme isimli parfümü konuşacağız. Buruk, ekşimsi, sabunsu, tozlu, pudralı, metalik ve ferah yapıdadır. Aldehitler, turunçgiller, çiçeksi notalar, sucul ve ozonlu notalar, odunsu notalar ve misk içeriklidir. Çiçeksi- aldehidik grupta gösterilmiş.

Üst- aldehitler, hanımeli, yeşil notalar, şeftali, bergamot, limon,

Orta- manolya, iris, gardenya, yasemin, ylang ylang, vadi zambağı, gül, sardunya,

Alt- sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, vetiver, misk, meşe yosunu.

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme isimli parfümün başlangıcında metalik aldehitler ve ferah yeşil notalar / bitkiler karışımı bulunuyor. Bunu hemen tozlu ve buruk turunçgiller takip ediyor. Bergamot ve limon hissettim. Orta katmanda çiçeksi notaların hakimiyeti başlar. Çiçeksi notalardan uzun süre bahsedeceğiz. Çünkü bu katman hem parfümü domine etmekte hem de üç farklı koku formu göstermekte :

1- Yeşil kokan ferah çiçeksi notalar : Sucul ve ozonlu yapıda olmak kaydıyla gül, sardunya ve manolya olabilir.

2- Hafif sabunsu çiçeksi notalar : Ylang ylang, zambak ve iris gibi hafif baharatlı olmaya meyleden aromalardır.

3- Pudralı çiçeksi notalar : Hafif banyo sabunları gibi kokan çiçeklerin pudralı yapıya dönüşmüş halidir. Bunlar hanımeli, gardenya ve yasemin olarak sayılabilir ve makyaj malzemesi, ruj ve fondöten kokuları vermektedir.

Son bölümde odunsu notalar ve misk mevcuttur. Pudralı sandal ağacı ve yumuşak çimensi vetiver kapanışı yapar.

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme- gayet yavaş akışkanlıkla iki saat içinde tene oturuyor. Pudralı tonlardaki çiçekler ve sandal ağacı ile tene yapışıyor ve ilerleyen dönemde tene yakın kalıyor. Aromalar çiçeksi harman, yeşil- turunçgiller ve odunsu notalar katmanları biçimindedir ve sırasıyla devreye girer. Hiç tatlılık barındırmaz. Pudralı, sabunsu ve tozlu esintiler yoğundur. Bundan ötürü tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Ancak herhangi bir yapaylık hissetmedim. Notalar dengeli ve uyumludur. Sadece pudralı yapısına dikkat etmelisiniz. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülecektir. Fark edilirliği sahibine ve dışarıya karşı her daim yoğun ve güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı iki gün boyunca etkilidir. Bunda sabunsu- pudralı çiçeksi notalar ve sandal ağacı önemli rol oynar.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Ocak 2013 Perşembe

Yves Saint Laurent- Yves Saint Laurent Pour Homme EDT / 1971


























Yves Saint Laurent, Fransız moda markasıdır. Bu markanın; Christian Dior Eau Sauvage tarzındaki parfümü Yves Saint Laurent- Pour Homme değourerlendirme konumuz olarak seçilmiştir.

Yves Saint Laurent- Pour Homme, aromatik otlar, yumuşak ve tatlı baharatlar, odunsu notalar, turunçgilller ve bitkisel rayihalar ile biçimlenir. Aromatik- odunsu grupta yer alır.

Üst= Lavanta, limon mine çiçeği, turunç yaprağı yağı, bergamot, limon,

Orta= Biberiye, karanfil, adaçayı, gül ağacı, sardunya, mercanköşk,

Alt= Sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, vetiver, sedir ağacı.

Yves Saint Laurent- Pour Homme, çok kaliteli, temiz ve dinamik bir limon kolonyası tandansı ile başlamakta. Açılışta limon- bergamot esintileri, tozlu ve keskin bir adaçayı, kekik, fesleğen ve lavanta algılanıyor. Turunçgil ve aromatik otlar klasik şipre- fujer notaları işaret etmekte.

İkinci aşamada keskin bergamot ve bu defa biraz tatlanmış bir lavanta tene yerleşmekte ve güzel ve kaliteli bir koku karakterine yol açmaktadır. Aromatik otlar ise, başlangıçtaki kadar etkin değildir. Bu defa sahneye tatlı ve yumuşak baharatlar çıkmakta= Zencefil, karanfil ve biberli tonlamalar burnuma geldi. Özellikle baharatlar ile birleşen aromatik otlar karışımı, bende şifalı otlar düşüncesine yol açtı. Kapanış faslında da yumuşak ve kremsi olmak üzere sandal ağacı, paçuli, vetiver ve sedir ağacı gibi vurgular yer almaktadır. Odunsu bazlar son bölümü domine eder.

Sakin, dengeli ve uyumlu notalar, gayet hızlı bir akışkanlık, aynı zamanda da dengeli bir tatlılık görülmektedir. Rahatsız edici şeyler yoktur. Günlük kullanımda tazelenebilir.

Koku düzleminde bergamot ve aromatik otlar, lavanta, baharat tonları, sandal ağacı ve genelde odunsu notalar sıralamaya konulabilir. Özellikle son kısımda odunsu notaların harmanlanması ile kompakt bir düzen sağlanmıştır.

Derinlik ve konfor noktasında adaçayı- kekik tarzında tozlu ve kuru otlar, zencefil merkezli hafif biberli baharatlar beğenimizi kazanıyor. Buna ikinci dereceden yumuşak sandal ağacı da katılabilir. Bu bölüm, parfümün kalıcılık, fark edilirlik, lüks ve kuvvet gibi değerlerini meydana getiriyor.

Her sosyal ortamda kullanılır. Her mevsime ve günün her saatine uyum sağlar. Koleksiyonunuzda bulunması gereken klasiklerden biridir. Harman ve aurasında bir kibarlık, zarafet ve olgunluk vardır. Dozaj konusunda özgürsünüz. Günün üçte birinde teninizde hafifçe eser. Baharatlar ile tene oturur. İlk anda yüksek bir fark edilirlik söz konusudur.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Ocak 2013 Salı

Chanel- No. 19 EDT / 1970



























Chanel- Fransız moda markasıdır. Bu markanın klasik bayan kokusu haline gelen Chanel- No. 19 isimli parfüm değerlendiriliyor. Tatlı, tozlu, sabunsu, yumuşak ve ferah esintilerle belirleniyor. Narenciye vurgusu, odunsu notalar, aromatik otlar, yeşil bitkiler ve çiçekler bu parfümü şekillendirmekte. Çiçeksi- yeşil grupta gösteriliyor.

Üst- kasnı otu sakızı, sümbül, portakal çiçeği, bergamot,

Orta- iris, süsen kökü, yasemin, ylang ylang, zambak, gül, nergis,

Alt- deri, sandal ağacı, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Chanel- No. 19 isimli parfüm, koku grupları bakımından yorumlanacaktır=

Sabunsu çiçekler ve buruk turunçgiller= Açılışta çiçekler yoğundur. Turunçgiller buna destek verir. Sümbülteber, iris ve zambak gibi çiçekler hafifçe pudralı ve kadınsıdır. Limon ve bergamot gibi tozlu ve buruk turunçgiller geri plandadır.

Yeşil erkeksi çiçekler ve aromatik otlar= Orta bölümde, çiçeksi notalarda bir karakter değişimi yaşanıyor= Yeşil çiçekler... Aslında çiçekler ve aromatik otlar yeşil- ferah karakteriyle bir karışım ve bütünlük meydana getiriyor. Gene çiçekler baskındır. Portakal çiçeği, leylak ve menekşe tahminleri yapılmakta. Yeşil çay ve kişniş olabilir.

Limonlu meşe yosunu ve odunsu notalar= Son bölümde yeşil kokan ferah vetiver teması, limonla birlikte veriliyor. Buna yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ) katılacaktır.

Chanel- No. 19 isimli parfüm, şu iki karakteristik özelliği önümüze koymakta=

1- Bütün notalar ferah, doğal, canlı, enerjik, temiz ve rafine yapıdadır. Hatta başlangıçta hafifçe pudralı olan çiçekler bile rahatsız etmiyor.

2- Orta katmandan itibaren, neredeyse bütünüyle yeşil ve ferah kokan erkeksi çiçekler, aromatik bitkiler ve limonlu meşe yosunu ile çok kaliteli klasik şipre kolonyası tarzını yansıtmaktadır ve asıl önemi buradan gelmektedir.

Chanel- No. 19- genelde dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar vermekte. Orta bölümden başlayarak, notalar harmanlanmış ve iç içe geçmiştir. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Kalıcılık, elbette kaliteli kolonya performansını düşündürüyor ve gün içinde tazeleme yapmaya imkân sunuyor. Çiçeklerin pudralı & yeşil yapısı, unisex kullanıma opsiyon tanıyor. Sosyal ortamlar ve dört mevsim için kullanıma uygundur. Tene yerleşip kuruduktan sonra, çok güzel odunsu vetiver kokusu alınmaktadır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


13 Ocak 2013 Pazar

Guerlain- Habit Rouge EDT / 1965


























Yeniden yorum...

Guerlain markası 1828 yılında kuruldu. Bu Fransız parfümevinin kurucusu Pierre - François Pascal Guerlain' dır. Guerlain- Habit Rouge- bazı kaynaklarda tarihteki ilk oryantal erkek parfümü olarak geçiyor.

Turunçgiller, tatlı baharatlar, odunsu notalar ve amber ile şekilleniyor. Tatlı, kremsi, pudralı ve tozlu esintiler veriyor. Odunsu- baharatlı kategoride gösteriliyor.

Üst- mandalina, defne, fesleğen, bergamot, gül ağacı, limon, misket limonu, mandalina, kırmızı biber,

Orta- karanfil, sandal ağacı, paçuli, tarçın, yasemin, sedir ağacı, gül,

Alt- laden ağacı, deri, amber, benzoin, meşe yosunu, vanilya.

Bu parfümü Jean- Paul Guerlain tasarlamış.

Guerlain- Habit Rouge- şöyle değerlendirilecektir...

Narenciye katmanı ve aromatik otlar açılışı yapar. Limon, mandalina, adaçayı ve fesleğen hissedilir. Ferah ve temiz açılış olmuş. Biraz tozlu ve buruk kokmakta.



Sonrasında yapay ve zorlama aromalar var. Ayrıca, bu kısım kadın parfümlerini andıracak şekilde makyaj malzemesi kokuları veriyor. Baharat ve çiçek katmanı var...

Baharatlar tatlımsı olmuş. Tarçın ve zencefil olabilir. Orta katmanda daha baskındır.

Çiçekler pudralı, sabunsu ve tozlu olmuş. Yasemin, karanfil ve lavanta olabilir.

Guerlain- Habit Rouge- son kısımda tatlılığını yükseltiyor. Şekerli tatlılık var. Pudralı vanilya var. Meşe yosunu var. Sırasıyla bunları hissediyoruz. Hayvansal ve yoğun deri ve amber notalarıyla kapanmakta.

Tatlılık baharatlarla nispeten dengeliydi. Son kısımda vanilyayla aşırıya kaçmış. Çiçekler, baharatları baskılarcasına yoğunlaşıyor ve yapaylık derecesine varıyor. Akışkanlık yavaştır. Bu durum, hiç olmazsa, yapay ve zorlama aromaların sizi daha az rahatsız etmesi demektir.

Guerlain- Habit Roüge- günün büyük bölümünde, kalıcılık bakımından etkilidir. Yoğun ve güçlü fark edilirlik verir. İdeal sonbahar- kış mevsimi kokusudur. Orta yaşa yaklaşan erkekler kullanabilir. Aşırı sıcakta sıkılmaz. Tene dengeli biçimde uygulanması gerekir. Çiçekler ve hayvansal notalar rahatsız edebilir. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Biraz sert ve köşeli harmanından dolayı tecrübeli kullanıcılara daha uygundur.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Ocak 2013 Cuma

Chanel- Chanel Pour Monsieur EDT / 1955




Chanel- Fransız moda markasıdır. Bugün Chanel- Chanel Pour Monsieur isimli parfümü yorumlayacağım. Tatlımsı, tozlu, hafif sabunsu, sıcak, yumuşak ve ferah bir harmanı var. Turunçgiller, çiçeksi notalar, baharatlar, odunsu notalar ve meşe yosunu gibi koku içeriklerine sahiptir. Şipre grubunda gösteriliyor.

Üst= Şakayık, mine çiçeği, portakal çiçeği, turunç yaprağı yağı, limon,

Orta= Kişniş, zencefil, fesleğen, kakule,

Alt= Meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Chanel- Chanel Pour Monsieur isimli parfüm, tozlu, buruk ve bir miktar asitli turunçgillerle başlamakta. Bergamot ve limon algılanıyor. Devamında erkeksi çiçekler geliyor. Bu çiçeksi notalar önce hafif sabunsu, sonra da yeşil kokan ferah bir yapı göstermekte. Sabunsu karakterde karanfil olabilir. Portakal çiçeği ve neroli gibi yeşil çiçekler tahmin ediliyor. Parfümün hızlı akışkanlıkla tene yakın kalması ile birlikte, yeşil çiçeklerin de, başlangıçtaki turunçgiller ile kaynaşarak turunçgilli çiçekler gibi koktuğunu anlayacağız. Orta katmanın diğer bir koku unsuru da, zencefil- kakule merkezli tatlı ve yumuşak baharatlardır. Kapanışa doğru gene yeşil koku formu var : Meşe yosunu ve vetiver buna örnek verilebilir. Sıcak tütsüler ve yumuşak sedir ağacı gibi odunsu notalarla tenden ayrılıyor.

Chanel- Chanel Pour Monsieur- aslında kaliteli limon kolonyasının içine yeşil- bitkisel çiçekler ve meşe yosunu doldurulmuş gibi kokuyor. Özellikle orta katmandan itibaren yeşil koku karakteri geçerlidir. Klasik meşe yosunu notası da uzun süre tende kalıyor ve parfümün orijinal koku imzası oluyor. Aromalar turunçgiller, yeşil koku harmanı, baharatlar ve odunsu katman olarak sırasıyla kendini göstermekte. Dengeli tatlılık, uyumlu notalar ve her katmanda sakin ve dingin bir hava mevcuttur.

Chanel- Chanel Pour Monsieur- günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime yöneliktir. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla belirleniyor. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı arttırılabilir. Beyefendi ve centilmen koku tarzıyla beğenilecektir.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

9 Ocak 2013 Çarşamba

Robert Piguet- Fracas EDP / 1947



























Robert Piguet- Fransız moda markasıdır. Robert Piguet- Fracas isimli parfümü konu seçtim. Sümbülteber temalı olarak tasarlanmış. Kadın parfümü olarak dizayn edilmiş. Çiçekler, bir miktar aromatik bitkiler ve sandal ağacı vurgularıyla biçimleniyor. Sabunsu, yumuşak, biraz tozlu ve hayvansal aromalar var. Çiçeksi grupta gösterilebilir.

Üst- portakal çiçeği, mandalina, yeşil yapraklar, leylak, 

Orta- kişniş, karanfil, sümbülteber, menekşe kökü, gül, sardunya, osmanthus, yasemin, zambak, beyaz iris, gül, nergis, gardenya,

Alt- sandal ağacı, amber, misk, meşe yosunu, sedir ağacı, vetiver.

Robert Piguet- Fracas değerlendirmesi=

Sabunsu çiçekler ve geri planda bir miktar aromatik otlar, başlangıcı yapıyor. Leylak, menekşe ve yasemin gibi hafi sabunsu çiçekler var. Kişniş olabilir. Orta kısımda beyaz çiçekler görülür. Buna sümbülteber katılır ve ana tema olarak baskınlaşır. Sümbülteber ve iris, sabunsu çiçekler olarak etkili oluyor. Sabunsu çiçek- yumuşak çiçek harmanı takdir edilir. Kapanışta da hayvansal esintiler var. Bu bağlamda sandal ağacı akla gelebilir. Koku karakteri çok değişmez. Yoğun ve güçlü sabunsu kokular eşliğinde ilerler. Uyumlu ve dengeli notalar var. Aromalar hızlı bir akışkanlıkla tene oturuyor. Çok sürprizi yok.

Robert Piguet- Fracas- günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur. Her mevsime uyan bir yapısı var. Tene özgürce dozajlanabilir. Doğal, ferah ve enerjik kokusuyla beğeniliyor. Kalıcılık ve fark edilirlik de kaliteli bir kolonya performansının biraz üzerindedir. Bunda yoğun sabunsu çiçeklerin rolünü belirtmeliyiz.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Ocak 2013 Pazartesi

Robert Piguet- Bandit EDP / 1944




























Robert Piguet- Fransız moda şirketidir. Robert Piguet- Bandit ( Haydut ) isimli parfümü inceliyoruz. Odunsu notalar, erkeksi çiçekler, hayvansal notalar ve aromatik otlarla şekillenir. Tozlu, keskin, dumansı, sert ve buruk bir hissiyat var. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilmekte. Kadın parfümü olarak lanse edilmesine rağmen, erkekler de kullanabilir.

Üst- aldehitler, portakal, artemisia, gardenya, kasnı otu sakızı, portakal çiçeği, ylang ylang bergamot,

Orta- karanfil, menekşe kökü, yasemin, gül,

Alt- deri, amber, paçuli, misk, hindistancevizi, civet yağı, meşe yosunu, vetiver, mür yağı.

Turunçgiller & aromatik otlar= Robert Piguet- Bandit parfümünün açılışında bu notalar bulunmakta. Tozlu, buruk, keskin yapılanma var. Lavanta, fesleğen ve artemisia baskındır. Begamot ve portakal buna destek veriyor.

Erkeksi- yeşil çiçekler= Şipre tarzını yansıtan karanfil, menekşe ve iris burada önemlidir. Tozlu, buruk ve ekşimsi yapı sürmektedir. Çam kozalağı benzeri kokular algılanmaktadır.

Meşe yosunu, deri ve odunsu notalar= Bu klasik notalarla sona gelinir. Tozlu deri ve meşe yosunu baskındır. Odunsu notalardan vetiver ve paçuli de tozlu- topraksı yapısıyla dikkat çeker. Civet ( misk yağı ) nedeniyle belirgin bir hayvansallık da var. Son bölüm, özellikle erkek kullanımına yakın duruyor.

Robert Piguet- Bandit- sonbahar- kış, akşam saatleri ve soğuk havalar için uygundur. Günlük kullanıma ve genel beğeniye uymaz. Hayvansal, şipre, keskin ve tozlu aromalardan dolayı dengeli sıkılmalıdır. Yağlı ve çabuk terleyen tende, kalıcılığı bir günü geçiyor. Yavaş bir akışkanlık gösteriyor. Ama tene yerleşince de, gayet yapışkan ( misk yağı- deri ) olmakta.

Robert Piguet- Bandit- neredeyse hiç tatlılık barındırmaz. Aromalar katman halinde yapılanmıştır. Her biri sırası geldikçe görevini yapıyor. Aslında bir şipre parfüm için, uyumlu notaları var. Hayvansal, kirli ve tozlu biçimler özel bir tercihin ürünüdir. Aromatik otlar, turunçgiller ve erkeksi- yeşil çiçeklerin eski, olgun ve ferah bir yapısı var.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Ocak 2013 Cumartesi

Guerlain- Shalimar Eau de Cologne / 1925


 


























Fransız parfüm firması Guerlain' ın klasikleşmiş kadın parfümlerinden birini yazacağım. Piyasaya ilk çıktığı yıl 1925 olarak geçiyor. Sonra birçok formülasyon geçirmiş. Kolonya, parfüm tarzında üretimleri olmuş= Guerlain- Shalimar Eau de Cologne tarzını denedim.

Turunçgilli, baharatlı, odunsu notalı ve miskli bir parfüm olmuş. Oryantal- baharatlı sınıfa dahil edilmektedir.

Üst- bergamot, limon, mandalina, sedir ağacı;

Orta- iris, paçuli, yasemin, vetiver, gül;

Alt- deri, sandal ağacı, opoponaks, misk yağı, misk, vanilya, tütsü, balzam, benzoin.

Harmanı böyledir. Şipre nüanslı tozlu turunçgillerle 8 bergamot, limon ) açılır. Biraz da ağaçsılık mevcuttur ve bu, açılışa keskinlik verir. Pudralı ve yoğun çiçekler ( yasemin, gül, iris, menekşe ) sonra gelir. Buna hayvansal notalar katılır. Vanilya ve misk yağı etkilidir. Devamında tatlımsı baharatlar gelmektedir. Tatlı ve biraz pudralı vanilya, amber ve reçineyle son bulur.

Ayrıntılar= Başta tozlu turunçgil olarak bergamot ve limon var. Çiçeklerden yasemin ileri çıkmakta. Sonlarda biraz tütsülü tonlar vurgulanmış. Tozlu, pudralı, tatlı, şekerli aromalar bulunur. Kapanışta bir katmanlaşma var.

Koku aslında düz çizgide ilerliyor. Fazla değişmiyor. Sürprizi yok denebilir. Kuvvetli ve yoğun aromalar bulunmaktadır.

Koku düzlemini verelim= Başta turunçgiller, ortalarda çiçeksi notalar ve hayvansal notalar, tatlımsı baharatlar, sonda vanilya ve reçineli amber. Böyle grupladık, çünkü notalar arasında bir kaynaşma yok. Geçişler tek tek algılanıyor.

Derinlik ve konfor noktasını açıklayalım= Tatlı baharat- vanilya- reçineli amber- tütsü. Burada kalite, kalıcılık ve güzellik nüansları vardır. Lüks, zengin ve detaylı bir harman takdir ediliyor. Akışkan ve dengeli aromalar görülüyor.

Sonbahar- kış mevsimine uyar. Tende kalıcılığı 24 saati geçiyor. Fark edilir yönü ilk altı saatte etkilidir. Sonra tene biraz yağlı şekilde oturur.

Akşam vakti bu parfümü kullanabilirsiniz. Serin havalarda öğleden sonra da olur. Dengeli dozaj şarttır. Akşam davet ve kokteylleri için düşünülebilir. Oryantal ve baharatlı yapısından ötürü, ofis kullanımına uymaz.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

3 Ocak 2013 Perşembe

Chanel- No. 5 Parfum / 1921



 


























Chanel- Fransız moda markasıdır. Ünlü kadın kokusu Chanel No. 5' i tanıtıyoruz. Klasikleşmiş bir parfümdür ve çok popülerdir. 1921 yılından beri üretilmektedir. Çiçek temalıdır. Pudralı, yoğun ve sonlarda hayvansal bir kokusu vardır. Keskin ve sabunsu hissiyat da vardır. Çiçeksi grupta gösteriliyor. Çiçek, odunsu notalar, hayvansal misk gibi katmanları mevcuttur.

Üst- aldehitler, portakal çiçeği, ylang ylang yağı, bergamot, limon.

Orta- iris, süsen kökü, yasemin, zambak, gül.

Alt- amber, sandal ağacı, paçuli, misk, misk yağı, vanilya, meşe yosunu, vetiver.

Birbirine benzer çok nota var ve bu nedenle kokusu pek değişmiyor, düz çizgide ilerliyor. Son kısımda erkek parfümü özellikleri göstermekte. Geneli ise kadın parfümü tarzını sürdürüyor. Parfüm tarzında olduğundan, biraz daha kalıcı ve güçlü rayihalar bulunur.

Sentetik etkiler ve çiçekler açılışta egemendir. Sonra çiçeksi notalar sürer= Gül, zambak, yasemin fark edilmekte. Buraya kadar olan kısım yoğun, güçlü, sabunsu, yapay, pudralı ve keskin aromalar verir.

Son bölümde ise vanilya, yosun, hayvansal misk, odunsu akorlar ( vetiver ) ile şekillenmektedir. Burayı da yorumlayalım= Erkeksi bir biçimlenme var. Eski ve tozlu kokuyor. Yoğun ve kuvvetli tonlar var. Kadın kullanımından ziyade, erkek kullanımına yakın nüanslar veriyor.

Sonbahar- kış kokusu olabilir. Günlük kullanıma yöneliktir. Aromalar çok kararsız ( keskin, yoğun, tozlu, pudralı vs. ) olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Ve akşam- gece kullanımına uyar. Davet, kokteyl gibi organizasyonlar için düşünülebilir. Tende güçlü kalıcılık ve fark edilirlik yapar. Bir güne yakın, kuvvetli esintiler yapar. Genelde pürüzsüz ve temiz notaları vardır. Dengeli bir tatlılık da var. Ancak, özellikle kapanış bölümüne dikkat edilmelidir. Akışkanlık gayet iyi olmakta. Tene yakın duran bir yapısı da mevcuttur. Bütün kadınların istisnasız beğeneceği bir parfümdür.

Koku - 4 Kalıcılık - 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Ocak 2013 Salı

Penhaligon's- Blenheim Bouget EDT / 1902



























Penhaligon's- İngiliz parfüm ve kozmetik şirketidir. Penhaligon's- Blenheim Bouget isimini taşıyan parfüm hakkında yorum yapmak istiyoruz...

Narenciye esintileri, aromatik otlar ve odunsu notalar ile tanımlanan bu parfüm, kaliteli ve ferah bir kolonya havasındadır. Fark edilirlik ve kalıcılığı bu minvalde değerlendirilmelidir. Narenciye- aromatik grubunda gösteriliyor. Lavanta, limon, misket limonu, misk, çam ve karabiber gibi notalar açıklanmış.


Penhaligon's- Blenheim Bouget- limon kolonyası efektiyle açılmakta. Buruk, tozlu, ekşimsi başlangıç olmuş. Lavanta merkezli aromatik otlar var. Tene yerleşince, yeşil bitkisel notalar ve aromatik otlar baskınlaşıyor. Koyu bir çam kozalağı kokusunu, lavanta desteklemekte. Kapanışta odunsu notalar ( paçuli, vetiver ) ve misk var. Sade, basit ve minimalist yapısıyla beğenimizi kazandı. Her açıdan genel beğeniye uyan, memnun edici bir kokusu var. Her mevsime ve sosyal ortamlara uygun bir kolonya gibi değerlendirilebilir.

Penhaligon's- Blenheim Bouget- tene bolca uygulanabilir. Rafine, temiz, akışkan aromalar tene çabuk oturuyor. Sakin, yumuşak, pozitif bir karakteri var. Açılıştan sona değin, canlı ve enerjik tonlamaları ile terapi etkisi yapacaktır. Lavanta ve çam aromaları kalıcılığa katkı yapmaktadır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html