28 Mayıs 2013 Salı

Evaflor- Whisky Origin EDT






















One Million 'un koku yapısına tamamen gönderme yapan parfüm, odunsu- oryantal gruba dahil
edilebilir.

 Aromasına bakalım=

Üst- Defne, pembe mandalina, Küba kokteyli.

Orta- Pembe tarçın, baharat (?), sedir ağacı.

Alt- Amber, paçuli, misk.

Açılışı tahmin edileceği gibi, tatlımsı turunçgil- tatlımsı baharatlar- yumuşak odunsu notalar ve amber biçiminde sıralanmış. Baştan sona kadar tatlı- şekerli bir yapı gösteriyor, ama bu, rahatsız edici tonda değil. Tene oturdukça güzelleşiyor. Şeker oranı iyi ayarlanmış. Nota geçişleri dengeli ve uyumlu olmuş. Kalıcılık elbette yoğun. Neredeyse bir gün.

Koku düzlemi için şunlar denilebilir= Klâsik tatlı turunçgil başlangıcı, zaten hemen, parfümün One Million' dan esintiler taşıdığını kanıtlıyor. Sonra tarçın, adı açıklanmayan yumuşak baharat notaları ve değerli ağaç notaları ile tene oturup yapışıyor. Buradaki tarçın da yumuşak bir baharat. Amber ve misk ikilisiyle kalıcılık ve baskınlık arttırılmış. Aralarda hafif tozlu- topraklı paçuli alınıyor. Böylece tenden ayrılıyor. Parfüm, tarçın- amber- misk düzleminde derinlik ve konfor çizgisine gelmekte.

One Million' ın aynısı bir koku olduğundan, sürprizi, aşırı uç noktaları yok. Güvenli, anlamanın ve yorumlamanın kolay olduğu bir parfüm.

Kalite hissiyatı yüksek, sonbahar- kış için uygun, aromasına özen gösterilmiş bir parfümdür.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html



25 Mayıs 2013 Cumartesi

Guerlain- Aqua Allegoria Herba Fresca EDT / 1999

 















Guerlain- Fransız parfüm markasıdır. Bugün Guerlain- Aqua Allegoria Herba Fresca isimli parfümü incelemek istiyorum. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar ve misk içeriklidir. Tatlı, ekşimsi, buruk, sabunsu, ferah, serin ve yumuşak yapıdadır. Aromatik- yeşil grupta gösterilmiş. 

Üst- limon, yonca,

Orta- nane, yeşil çay,

Alt- vadi zambağı, siklamen.

Guerlain- Aqua Allegoria Herba Frresca ( Otlu Fresk ) isimli parfümün açılış kısmında turunçgiller ve aromatik otlar var. Limon, nane, mate yaprağı, kişniş ve yeşil çay sayılabilir. Ancak nane ve yeşil çay basındır. Limon buruk ve biraz ekşimsidir. Aromatik otlar ise tatlı, yeşil, ferah, serin ve enerjik hissiyata sahiptir. Orta bölümdeki çiçeksi notalar gayet sabunsu olmakla birlikte gene de ferah ve serindir. Zambak, siklamen, yasemin ve papatya olabilir. Sonda tatlımsı misk yer alıyor. Fakat tene oturma devresinde sabunsulaşıyor.

Guerlain- Aqua Allegoria Herba Fresca isimli parfümdeki aromatik otlar şifalı bitki kürleri, kaplıca kürleri, tıbbî bitkiler ve çayır- çimen- ot kokuları gibi kokuyor. Ayrıca çiçeksi notalarda da kır çiçekleri teması var. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmaktadır. Çiçeksi notaların tene yerleşmesi biraz zaman alıyor ve bu işlem bittiğinde çiçekler sabunsu yapıya çevriliyor. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla belirleniyor. Gün içinde tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği takviye edilebilir. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uygundur. Serin sonbahar döneminde de kullanılabilir. Herhangi bir yapaylık yok. Çiçeksi notaların sabunsuluğuna da bir süre sonra burnum alıştı ve rahatsız olmadım.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Chanel- No. 5 Parfum / 1921



 


























Chanel- Fransız moda markasıdır. Ünlü kadın kokusu Chanel No. 5' i tanıtıyoruz. Klasikleşmiş bir parfümdür ve çok popülerdir. 1921 yılından beri üretilmektedir. Çiçek temalıdır. Pudralı, yoğun ve sonlarda hayvansal bir kokusu vardır. Keskin ve sabunsu hissiyat da vardır. Çiçeksi grupta gösteriliyor. Çiçek, odunsu notalar, hayvansal misk gibi katmanları mevcuttur.

Üst- aldehitler, portakal çiçeği, ylang ylang yağı, bergamot, limon.

Orta- iris, süsen kökü, yasemin, zambak, gül.

Alt- amber, sandal ağacı, paçuli, misk, misk yağı, vanilya, meşe yosunu, vetiver.

Birbirine benzer çok nota var ve bu nedenle kokusu pek değişmiyor, düz çizgide ilerliyor. Son kısımda erkek parfümü özellikleri göstermekte. Geneli ise kadın parfümü tarzını sürdürüyor. Parfüm tarzında olduğundan, biraz daha kalıcı ve güçlü rayihalar bulunur.

Sentetik etkiler ve çiçekler açılışta egemendir. Sonra çiçeksi notalar sürer= Gül, zambak, yasemin fark edilmekte. Buraya kadar olan kısım yoğun, güçlü, sabunsu, yapay, pudralı ve keskin aromalar verir.

Son bölümde ise vanilya, yosun, hayvansal misk, odunsu akorlar ( vetiver ) ile şekillenmektedir. Burayı da yorumlayalım= Erkeksi bir biçimlenme var. Eski ve tozlu kokuyor. Yoğun ve kuvvetli tonlar var. Kadın kullanımından ziyade, erkek kullanımına yakın nüanslar veriyor.

Sonbahar- kış kokusu olabilir. Günlük kullanıma yöneliktir. Aromalar çok kararsız ( keskin, yoğun, tozlu, pudralı vs. ) olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Ve akşam- gece kullanımına uyar. Davet, kokteyl gibi organizasyonlar için düşünülebilir. Tende güçlü kalıcılık ve fark edilirlik yapar. Bir güne yakın, kuvvetli esintiler yapar. Genelde pürüzsüz ve temiz notaları vardır. Dengeli bir tatlılık da var. Ancak, özellikle kapanış bölümüne dikkat edilmelidir. Akışkanlık gayet iyi olmakta. Tene yakın duran bir yapısı da mevcuttur. Bütün kadınların istisnasız beğeneceği bir parfümdür.

Koku - 4 Kalıcılık - 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

24 Mayıs 2013 Cuma

Versace- Versace L'Homme EDT / 1984



























İtalyan moda markası Versace' nin klasik 80' ler kokularından birini inceliyoruz. Versace L' Homme; maskülen, kuvvetli, rafine ve doğal aromalarıyla beğeniliyor. Deri grubunda gösterilen parfüm, turunçgil, odunsu notalar ve baharatlarla şekillenmiştir. Giorgio Armani Eau Pour Homme, Christian Dior Eau Sauvage tarzında klasik parfümler geleneğini sürdürmektedir.

Üst- yeşil bitkiler, fesleğen, turunç yaprağı yağı, bergamot, limon;

Orta- karanfil, sandal ağacı, paçuli, tarçın, yasemin, sedir ağacı, gül;

Alt- laden otu, deri, tonka fasülyesi, amber, misk, meşe yosunu, vanilya.

Açılışta bergamot, portakal ve nane aromaları algıladım. Çok temiz, taze, kaliteli ve biraz ekşimsi his veriyor. Sonrasında tatlımsı baharatlar, hafif odunsu notalar ve erkeksi çiçekler vardır. Burada karanfil, tarçın, paçuli ve yasemin notalarını fark ettim. Ne ki, katman halinde yerleşim var. Baharatlı- çiçeksi olarak algılanıyor. Son bölümde ise pudramsı deri- tonka fasülyesi ve yumuşak amber kapanışı yapmaktadır. Koku karakteri düz çizgide ilerler. Basit, sade ve büyük oranda tek bir notaymış gibi kokuyor... Deri teması baskın biçimde kendini gösteriyor.

Yaz mevsimine uygundur. Günlük kullanımda davet, kokteyl, gece gezmesi için düşünülebilir. Dengeli bir tatlılık var. Aşırı ve ayarsız notalar yok. Akışkanlık fazladır. Bir süre sonra tene yerleşip güzelleşir. Tende kalıcılığı başarılı sonuçlara imza atıyor. Fark edilirlik konusunda da tatmin ediyor. Dozaj konusunda sorun olmaz. Son kısımda amber ve tonka fasülyesinden dolayı tatlılık artıyor. Ama rahatsız etmiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Serge Lutens- Muscs Koublai Khan EDP / 1998



























'' Çin imparatoruna çamurlu çizmeleri ve diğer tüm şeyler için üstüne basmak amacıyla değerli kürkler serilirdi...


Ultra hayvansı misk ve tabaklanmış deriler...''

Serge Lutens



Fransız niş parfüm markası Serge Lutens' in, misk temalı parfümü olan Serge Lutens Muscs Koublai Khan' ı yorumlamak istiyorum. İsmi Kubilay Han Miski olarak çevrilebilir.

Kubilay Han, ünlü Moğol hakanı Cengiz Han' ın torunudur. Çin' deki Moğol- Yuan sülalesinin kurucusu ve ilk imparatorudur. Muscs Koublai Khan da, Kubilay Han' a gönderme yapmakta.

Misk, amber, gül, misk yağı ( civet ) kokularının baskınlaştığını söyleyelim. Tozlu, kirli, yoğun, ağır ve hayvansal aromalar birçok kişinin başını ağrıtabilir. Günümüz parfüm alışkanlıklarına hiç uymuyor. Daha çok konsept ve özel koleksiyonluk bir parfüm olmuş. Şipre kategorisinde gösteriliyor.

Notaları şöyle açıklanmış= Kunduz yağı, laden otu, amber, gül, kimyon, misk yağı, paçuli, misk, vanilya.

Parfüm düz çizgide ilerliyor. Koku karakteri çok büyük değişimler göstermiyor. Hayvansallık had safhaya varmaktadır. Sentetik misk yağları parfümü domine etmektedir. Ahıra girmişsiniz gibi kokan ağır ve hayvansal bir misk ve misk yağı ile başlangıç yapılıyor. Sığır derisi ve terli vücut gibi kokuyor. Açılış kısmı iyi değil. Aralarda az miktarda gül ve reçineler var. Daha sonra hayvansallık yükseliyor ve buna baharatlar katılıyor. Son bölümde ise, çok güzel ve mistik bir amberle kapanış yapılmaktadır. 



Bu parfümün rayihaları insanı şaşırtıyor, afallatıyor, abondone ediyor, hazırlıksız yakalıyor. Teninize yerleşen kokuyu, hemen yıkayıp temizlemek istiyorsunuz. Amber hariç, diğer notalar tahammül sınırlarını en uç noktalara kadar zorluyor. Dengenizi kaybediyorsunuz. Eğer yıkamazsanız, teninizde dört gün boyunca kalacaktır... Serseri, pis, yabanî ve hoyrat bir parfüm olmuş.

Biraz da, bu parfüme ilham veren Kubilay Han' dan bahsedelim...

Cengiz Han öldükten sonra, Çin' deki Moğol- Yuan sülalesini kurdu ve Büyük Han ünvanıyla, bütün Moğol İmparatorluğu' nun başına geçti. Moğollar, Cengiz' den sonra İran, Türkistan, Rusya ve Çin' de dört ayrı devlet olarak örgütlendiler. Çin' deki Kubilay sülalesi, bütün Moğol devletlerinin metbuu ( yöneticisi ) sayılıyordu. Kubilay, uzun ve yorucu savaş ve istilalardan sonra Çin' i fethetti ve Pekin sarayına yerleşti. Eski Moğol başkenti Karakurum unutuldu ve bakımsızlıktan zamanla harabeye döndü.



Bugünkü Çin parası Yuan, adını Kubilay sülalesinden alır. Kubilay Han zamanında Çin' de kağıt para kullanılmaya başlandı. Daha önce, alışverişlerde takas olarak altın kullanılıyordu. Kubilay Han, Çin ve Pekin' de ticaret hayatını canlandırdı. Uzun savaşlar sırasında sekteye uğrayan ipek ve baharat yolu ticaretine tekrar işlerlik kazandırdı.

Pekin, öteden beri canlı bir ticaret, kültür ve sanat merkeziydi. Kubilay Han, Pekin' i o zamanın en büyük uygarlık merkezi haline getirdi. Kenti imar ettirdi. Büyük su kanalları yaptırdı, eskilerini de genişletti. Böylece tarımsal hayat canlandı. Kentte birçok han ve kervansaray, okul, hastane, kütüphane yapıldı. Yollar genişletildi. Çok sayıda köprü yapıldı.

Kubilay Han, dünyanın bugüne kadar gördüğü en geniş imparatorluğa hükmediyordu. İdaresi altındaki topraklar dört tane Avrupa kıtası büyüklüğündeydi. Baltık ve Çin denizleri arasında 44 milyon kilometrekarelik bir ülkeyi yönetiyordu. Dünyanın ilk posta teşkilatı olan YAM, Kubilay zamanında kurulmuştur. Bu denli uçsuz bucaksız topraklar üzerinde ticaret kervanları hiçbir saldırı veya soyguna uğramadan, rahatça gidip gelebilmiştir. Çünkü Moğollar, o günkü dünyanın bilinen bütün kısımlarına barış, huzur ve esenlik getirmişlerdi. Bu dönem, Pax Mongolica/ Moğol Barışı olarak anılır. Ticaret malı zarara uğrayan tüccarın zararı, devlet hazinesinden karşılanırdı. Bu, ilk sigorta sistemidir. Bir posta görevlisi, imparatorluğun bir ucundan öbürüne, sadece üç gün gibi kısa sürede varabiliyordu. Kısa aralıklarla posta merkezleri kurulmuştu.

Kubilay Han, bazı Batılı yazar ve tarihçiler tarafından barbar, kıyıcı, kan dökücü gibi sıfatlarla anılsa da, aslında öyle değildi. Geniş bir genel kültürü vardı. Çince, Türkçe ve Tibetçe biliyordu. Edebiyat, bilim ve sanata ilgiliydi. Zamanına göre iyi eğitim görmüştü. Ülkesinde dinî özgürlük ve hoşgörü vardı. Müslüman ve Hıristiyanları valilik, vezirlik ve memurluklara atadı. Devlet adamlarında aradığı vasıflar yetenek ve liyâkatti. Kâdim Çin icadı olan barutu geliştirmiş ve top haline getirmişti. Bunu Çin istilaları sırasında kullandı...

Koku - 3 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



20 Mayıs 2013 Pazartesi

Amber Güzeli : Histoires de Parfums- Ambre 114 EDP / 2001


























doğu etkili- arap hacı yağı esintili parfüm




Histoires de Parfums markasıyla ilgili bilgi verir misiniz  ?



2000 yılında, Fransız gurme, şef ve mutfak sanatları uzmanı Gerald Ghislain tarafından kurulan ve ilk parfümünü de o yıl çıkaran niş bir markadır. Bay ve bayan parfümleri üretiyor. Parfümlerindeki en belirgin özellik kalıcı olması. G. Ghislain Güney Fransa' da doğmuş, Fas 'ta yaşamış. Bu nedenle, parfümlerinde Arap ve Doğu kültürü etkileri görmekteyiz. Yemek ve parfümler ilgi alanı olmuş.


Ambre 114 ' ün harman ve koku düzlemi minvalinde genel özellikleri nelerdir ?



Oryantal- baharatlı olarak nitelendirilmekte.

Harmanı ise şöyle =

Üst- Dağ kekiği, muskat;

Orta- Gül, sardunya, paçuli, sandal ağacı, sedir ağacı, vetiver;

Alt- Amber, vanilya, feves ( bademli- karamelli çikolata / kakao ? ), tonka fasülyesi, benzoin, misk.

Harman gayet zengin görünmekte. Açılışını ben, otsu ve biraz meyveli buldum. Ne var ki, kısa süre sonra koku, çok tanıdık gelmeye başladı = Dedelerimizin kullandığı hacı yağlarının çok kaliteli ve / ama modern versiyonu diyebileceğimiz bir tonlama veriyor. Ve bu tonlamanın içinde aromatik otlar, çiçekler ve baharatlar yer almakta. Bu hâliyle Ambre 114, Arap kültürünün baharatlı esanslarına / yağlarına benzer esintiler sunmakta. Gene '' Doğu '' esintili, mistik bir parfümle karşılaşıyoruz.

Koku düzlemine bakalım = Otsu- çiçeksi notalar, baharat çeşnisi, odunsu notalar, amber, vanilyamsı his...

 Parfümün derinlik ve konfor çizgisi de şöyle meydana gelmiş = Amber ve baharatlar... Yani, güçlü bir amber temasına baharatlar eklemlenmiş ve derinden otsu- çiçeksi rayihalar da bunu desteklemekte. Sonra, bir de açıkça ayırt ettiğim notalar şunlar oldu = Hafif gül esintisi, paçuli, ağaçsı notalar ve vanilya...


Parfüm amber etrafında mı şekillenip yorum kazanıyor ?





Evet. Ne var ki, bu, tatlı ve yumuşak bir amber teması olmuş. Bütün notalar ambere göre biçim ve konum alıyor. Yani onu destekliyor. Bununla beraber, vanilya ve misk kullanımı da ilginç nüanslar vermekte. Bu iki nota da, amber gibi, kremsi- sıcak bir yumuşaklık barındırıyor. Aynen balzam gibi akışkanlığı var. Zaten parfümün son kısmını da vanilya benzeri rayihalar yayan notalar domine etmiş. Alttan alta da çikolatamsı his var. Parfümün en güzel ve beğenilesi yanı son kısım olmuş.



Ambre 114' ü, Ambre Sultan 'a benzetenler var. Siz ne dersiniz ?




Yanlış değil. İkisi birbirine çok yakın kokular. Yalnız, Ambre 114 'te genel olarak daha tatlı- şekerli, yumuşak bir hissiyat var.  İkisinde de benzer notalar bulunmakta. Ambre Sultan 'da şifalı ot benzeri temalara rastlanırken, Ambre 114 çok kaliteli, çok kuvvetli ve yoğun Arap hacı yağı esintileri barındırıyor. Buna karşılık, Ambre Sultan' da tatlılık pek yok, daha ziyade otsu rayihalar egemen durumda. Ambre Sultan daha çok '' Doğulu '' ve biraz da Akdenizli bir parfüm diyebilirim. Ambre 114 ise, baştan sona Arap kültürü etkili bir parfüm... Ambre 114 'ü, kullanım için yaş- mekân - zaman çerçevesine koymak gereksizdir. Ambre 114 muhteşem bir parfüm. Derin, şifalı, karanlık ve egzotik bir karışım. Teninizde bir gün boyunca hafif esintilerle etkili olmakta.



Ambre 114, duygu dünyanızda size neleri çağrıştırıyor ?






Bu parfümü Ambre Sultan ile kıyasladık. O zaman birlikte düşünelim... Bahreyn, Katar, Umman gibi bir Arap ülkesindeyiz. Bir sokağa pazar kurulmuş. Karşılıklı tezgahlar, standlar var. Meyve, sebze, kıyafet, takı, aksesuar, hazır yemek, baharat, şifalı ot, koku, esans ne ararsanız, satılmakta. Pazarı sağa sola bakınarak geziyoruz. Sebze ve meyvelerin fiyat etiketleri var; ama diğer ürünlerin pek yok. Kalabalık ve gürültü içinde ilerliyoruz. Baharat, ot, ağır yemek kokuları etrafı sarmış. Bu arada birkaç tezgaha yanaşıp, bir şeyler deniyoruz, tadımlık yiyecekler atıştırıyoruz. Acıktığımızı fark edince de, sıcak ve lezzetli sokak yemekleri yapan bir tezgaha yaklaşıyoruz. Nohutla ve baharatla yapılan ünlü falafel köftesinden, şişe geçirilmiş etlerden, kebaplardan sipariş ediyoruz. Yanında kuru yemişler, küçük meyveler, bol acılı soslar ikram ediliyor veya bunların tadına biz bakıyoruz. Fiyatlar da ucuzmuş. Tıka basa yiyip doyduğumuza kanaat getirince, biraz daha geziyoruz. Yanımda da arkadaşım varmış. Esnafla kırık- dökük bir Arapça- Türkçe diyaloglarla anlaşmaktayız. Bize anlayışlı ve çok yardımcı davranmaktalar.




Sonra bir esans- parfüm tezgahı görüyorum ve güdümlü füze gibi oraya yöneliyorum. Arkadaşım da peşimden...Biraz esmer tenli seyyar satıcı bizi görünce gülümsüyor. Tezgahta kırmızı, mavi, yeşil, sarı renklerde esanslar sıralanmış. Gene kırık dökük bir Arapça- Türkçe karşımı dille anlaşmaya çalışıyoruz. Parfüm satıcısı, Türk olduğumuzu anlayınca, diyalog biraz daha Türkçe' ye dönüyor. O da biraz Türkçe biliyormuş.  Parfümlerin fiyatlarını soruyoruz. Birkaçını tenimizde deniyoruz.  Bol baharatlı, ağır, yoğun kokular var. Hoşuma gitmiyor da değil. Sonra adamın yüzüne dikkatle bakıyorum ve o hızla arkadaşıma dönüyorum... '' Yahu, bu adam, Serge Lutens değil mi ? Allah, Allah !... Ne işi var bu adamın burada ? Dünyaca ünlü parfüm tasarımcısı... Burada ? Ulan, yoksa karıştırıyor muyum ? Ya da bu parfüm satıcısı ona çok benziyor. Kafam karıştı...'' Arkadaşıım da benim gibi hayretler içinde... Parfümlere bakınca, daha da hayret ediyorum. O sıradan, tahta pazar tezgahında Serge Lutens, Amouage vs. niş markaların parfümleri var!!!... İyice afallıyorum. '' Bu kadarı da olmaz,'' diye düşünüyorum. Aklıma fiyatlarını sormak geliyor. Birkaç parfümü elime alıyorum. Evirip çeviriyorum, bakıyorum; hepsinde Serge Lutens etiketi var. Ambre Sultan, Arabie, Chergui, Fille en Aiguilles... '' Yok artık !...''  '' Hacı, bu ne kadar ?... Şu ne kadar ?... Bunun fiyatı kaça ?... Peki onun fiyatı ?...'' Arkadaşımla parfümlerin testırlarını deneyip, tenimizde kokluyoruz. Adam her sorumuza '' beş.. beş.. beş... '' diye cevap veriyor.  '' Beş ne ?... Dolar mı, euro mu, dinar mı ?...'' İkilemde kalıyoruz. Sonra yarım Türkçesiyle '' beş Turrrk lirrassıı...'' diyor.  Arkadaşa dönüp, '' Nee ! Sadece beş lira mı ? Hadi be...'' diyorum. Evet anlamında başını sallıyor. Parfüm satıcısı, paramızın çıkışmadığını zannederek, indirim yapabileceğine dair bir şeyler söylüyor. Kabul etmiyorum. Çünkü, dünyanın en iyi parfümlerini bu denli ucuza alacağımız için şaşkınım.  Şoku atlatınca, cebimden rastgele para çıkartıyorum. 20 lira geliyor elime. '' Bununla dört parfüm alınır...''  Hemen tezgahtan seçiyorum. Ambre Sultan... Chergui... Fille en Aiguilles... Bois Oriental... Arkadaşıma da parfüm seçiminde tavsiyeler veriyorum. O da birkaç parfüm alıyor. Satıcıya iki yeni para uzatıyoruz. Sevinçten gözleri parlıyor. Belki de kısa günün kârı diyerek mutlu oluyor. Sonra adamcağızla vedalaşıyoruz. Arkamızdan güleryüzüyle el sallamakta...

Koku- 5 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


14 Mayıs 2013 Salı

Histoires de Parfums- Noir Patchouli EDP / 2000




























Histoires de Parfums, Fransız parfüm ve kolonya üreticisidir. Son yıllarda niş ve ana akım markalar paçuli temalı ve odunsu bazlı parfümler yapmaktalar. Histoires de Parfums Noir Patchouli de bunlardan biridir.

Paçuli teması, odunsu notalar, baharatlar, misk, deri, aromatik unsurlar bu kokuyu şekillendirmiş. Aromatik- odunsu tarzda gösteriliyor.

Üst= Paçuli, kakule, kişniş,

Orta= Çiçeksi notalar, ardıç meyvesi, paçuli,

Alt= Misk, deri, paçuli, vanilya.

Paçuli notası her katmanda tekrarlanmış. Böyle bir uygulamaya daha önce şahit olmadım. Tozlu, topraksı, karanlık ve güçlü bir paçuli parfümü domine ediyor.

Açılış ilginç olmuş= Paçulinin tozlu- topraksı havası, zencefil merkezli tatlı ve yumuşak baharatlarla kaynaşmış. Arada aromatik- meyveli notalar var. Lüks, kaliteli ve kalibreli bir başlangıç yapmakta. Harman da zaten zengin ve detaylı olmuş.

Daha sonra çiçeksi notalar, ardıç meyvesi ve aromatik otlar geliyor. Burada gene paçuli var. Fakat, açılışa nazaran daha yumuşak ve kremsi tandanslı aromalar mevcuttur. Paçuli biraz önceki başlangıca göre yumuşamış ve kabul edilebilir hale gelmiş gibidir. Açılışta çok yoğun ve güçlü bir paçuli vardı.

Son kısma gelirsek... Burada karanlık deri notası egemen olmakla, gene tozlu bir paçuli bulunur. Hayvansı ve yoğun bir amber, yapaylık sınırlarında dolaşıyor. Misk notası, bu bölümde tek yumuşak ve kremsi aromadır.

Çok tatlılık yok. Genelde tozlu- topraksı notalar var. Derimsi, hatta bazen dumanlı rayihalar var. Lüks ve kompleks harman değerlendirilmekte. Paçuli her daim baskındır. Çiçekler ortalarda çok az yer kaplar. Aromatik notalar ve meyveler başta ve ortada önemli bir elemandır. Ama şöyle ya da böyle, bütün elemanlar paçulinin tozlu- topraksı vurgularından nasibini almıştır.

Notalar genellikle hızlı bir şekilde akıyor ve çok çabuk tene oturuyor. Ve aroma geçişleri bence pürüzsüz ve temiz olmakta. Bu da, paçulinin bir tozlu- bir yumuşak gelgitlerini saymazsak, nispeten dengeli ve rafine bir harmana işaret ediyor. Sonlarda bir de yapay gibi algılanan amber var.

Koku düzleminde paçuli- zencefil/ tatlı baharat- aromatik notalar- çiçekler- meyveli notalar- deri- amber- misk notaları bulunur. Paçuli ikide bir tekrarlanıp duruyor. Başlangıçtan ortalara değin, yumuşak baharatlı- meyveli, aromatik nüanslar kendini gösteriyor.

Derinlik ve konfor noktasında zencefil/ tatlı baharatlar- aromatik notalar- orta katmandaki yumuşak paçuli- misk notaları mevcuttur. Bu aromaları aradan çıkarıp aldım. Çünkü, en güzel, kalıcı ve kaliteli notalar bunlardır. Sadece bu unsurlar, parfümün oluşmasına yeterdi.

Tenimde kalıcılığı iki gün kadar oldu. Fark edilirliği de başarılı olmuş. Bunda tozlu- topraksı paçuli, deri ve amber önemli rol oynamakta. Zaten tenime bu notalarla yerleşip kurudu.

Elbette sonbahar- kış zamanı kokusudur. Yoğun ve güçlü aromaları yaz sıcağında çekilmez. Öğleden sonra ve akşam parfümü olur. Serin havalarda iyi sonuç verir. Çok sıkılmadığı takdirde yumuşak baharatlar, misk ve aromatik- meyveli tarafıyla günlük kullanıma uygundur. Gece gezmeleri, davetler ve kokteyller için düşünülebilir. Yumuşak baharat, çiçek, misk ile Doğu etkisi belirgindir. Odunsu paçuli ve aromatik notalarıyla da modern tarz parfümlere yönelmeden bahsedebiliriz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Mayıs 2013 Pazartesi

Trussardi- Uomo / Black Extreme After Shave Lotion ( 1983 )





Trussardi- Dante Trussardi tarafından 1911 yılında kurulan İtalyan moda markasıdır. Erkek- kadın giyim, parfüm, ev ürünleri, gözlük üretiyor. Bugün Trussardi- Uomo / Black Extreme After Shave Lotion isimli tıraş sonrası losyonu yorumlayacağım. Buruk, ekşimsi, tozlu, koyu, kuru, kirli, hayvansal, yağlı sıcak ve tatlımsı esintiler yapıyor. Deri teması, turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar, baharatlar, meşe yosunu, tütün, amber, misk ve odunsu notalar bu parfümü şekillendiriyor. Deri- fujer kategorisine sokulabilir.

Üst- aldehitler, ardıç yemişi, lavanta, fesleğen, kimyon, bergamot, mercanköşk,

Orta- bal, karanfil, vetiver, gül, sedir ağacı, tarçın, süsen kökü, muskat, biber, meşe yosunu, tütün, yasemin, deri;

Alt- sandal ağacı, paçuli, tütsü, misk, meşe yosunu, laden otu, tonka fasülyesi,

Trussardi- Uomo / Black Extreme After Shave Lotion- ekşimsi, buruk ve tozlu turunçgiller ( bergamot- limon ) ve aromatik otlarla ( tarhun, nane, fesleğen ) başlıyor. Devamında gene tozlu bir yapı mevcuttur. Koyu- kirli baharatlar & erkeksi çiçeksi notalar ( karanfil, kekik, lavanta, iris ) hissediliyor. Tozlu deri- misk buna katılıyor. Son bölümde önce kuru ve tozlu odunsu notalar ( paçuli- vetiver ) sahne alacaktır. Kuru tütün aroması da yoğunlaşıyor. Sonra bariz bir tatlılık içinde meşe yosunu ve amber ikilisi algılanacaktır. Böylece tenden ayrılıyor.

Trussardi- Uomo / Black Extreme After Shave Lotion isimli kokunun dolgun, kuvvetli ve vurucu bir aroması bulunuyor. Orta katmanın sonuna doğru deri teması çok baskınlaşıyor. Aslına bakılırsa, deri ve tütün aromaları ağır hayvansal, kirli ve yağlı biçimleriyle rahatsız edicidir. Bir de koyu baharatlı & çiçeksi katman işin içine karışınca ve tene oturunca hacı yağı kıvamına geliyor. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yetecektir. Ne var ki, bu saydığımız notalar kalıcılık ve fark edilirliği arttırıyor. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük kısmında kuvvetli kalıcılık yapıyor. Hızlı akışkanlıkla derili- tütünlü- baharatlı bölüme geçiliyor ve sonra hem tene yapışıyor hem de dışarıya karşı saldırgan fark edilirlik performansı gösteriyor. Genelde bütün aromalar harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanır. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir. Tatlılığa pek rastlanmaz- son bölüm hariç. Koku karakteri yediğiniz yemeklerin çeşidine, hava durumuna ve ten kimyanıza göre farlı biçimlere girip değişik tepkiler verebiliyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
 

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Yves Saint Laurent- Opium Pour Homme EDT / 1995 ve Oryantal Esintiler







doğu etkili parfüm


Yves Saint Laurent hakkında bilgi verir misiniz ?



Yves Saint Laurent, ünlü Fransız moda tasarımcısı. 2. Dünya Savaşı öncesinde, Christian Dior  markası için çalışmış. Daha sonra kendi moda evini kuruyor. Kıyafet tasarımlarının yanısıra, kozmetik ve parfüm sektörüne de el atıyor. Yves Saint Laurent, daha ziyade '' Doğu '' kültürüne gönderme yapan parfümler üretmesiyle tanınıyor.

YSL Opium Pour Homme da, Doğu etkili tatlı- oryantal bir parfüm. Oryantal- baharatlı olarak değerlendirilebilir.



Harman kalitesi ve genel değerlendirme olarak ne söylersiniz ?




Harmanı kağıt üzerinde gayet sade görünüyor. Ne var ki, koku karakteri ve tonlama açısından  üst düzey, alışılmışın dışında, farklı bir çizgisi olduğu söylenebilir.

Üst = Yıldız anason, kuş üzümü;

Orta = Zencefil, sichuan biberi ( Çin kökenli acı biber );

Alt = Vanilya, tolu balzamı sedir ağacı.

Bana verilen ilk bilgi, bu parfümün zencefil- vanilya merkezli bir parfüm olduğu yönündeydi. Doğru, ama anasonla birlikte... Kokladığım ilk anda zencefil ve vanilyanın yanında, keskin bir anason notası da aldım. Parfümde anasonu sevmem. Ancak burada güzel kullanılmış. Zencefil ve vanilyanın arasına dengeli yedirilmiş. Rahatsız edici bir ayrıntı yok. Parfümün başlangıcı tatlı, yoğun baharatlı ve biraz da pudramsı bir düzlem almış. Biber benzeri rayihalar da hissetmiştim, yanılmamışım.

Koku düzlemi bağlamında bakarsak, sırayla şöyle gruplandırabiliriz=

* anason ve meyveli his

* keskin baharatlar

* reçinemsi rayihalar...

Derinlik ve konfor çizgisine bakarsak, zencefil- vanilya- anason- balzam şeklinde yorum kazandığını belirtmek yanlış olmaz. Parfümün odunsu bir koku tonlaması da var. Zaten balzam bunun örneğini vermekte. Balzam, genelllikle odunsu / ağaçsı bitkilerden elde edilen bir reçine / ve buna benzer bir salgı maddesidir. YSL Opium 'da reçinemsi akorlar da alınmakta. Parfüm tene oturunca, reçineli baharat rayihaları alınmakta. Baharatların içine reçineler karışmış...



Tenden ayrılışı vanilya, reçine, ağaçımsı notalar şeklinde olmuş. Son derece kalıcı, kuvvetli ve keskin baharat düzleminde giden bir yapı göstermekte. Egzotik ve maskülen bir tonlaması var. Lüks ve kalite hissiyatı üst bir çıtayı işaret ediyor. Gösterişli ve şatafatlı bir parfüm. Koku güzelliği olarak çok beğendim.




Peki, YSL Opium size neleri düşündürdü ?






Koku hafızamı zorluyorum...

* Mentollü / okaliptüs özlü şekerlere,

* Ballı- baharatlı bitkisel macunlara, mesir macunlarına benziyor.

Opium 'u bir de parfüm dili açısında değerlendirelim = Keskin ve kuvvetli baharatların, yumuşak reçineler ile ve ağaçımsı notalarla harmanı... Parfümde '' doğu etkisi '' dediğimiz olgu burada gene karşımıza çıkmakta. Bu olgu, özellikle 2000 'li yılların başında parfüm dünyasını sarstı. Doğu etkili parfümlerin ilk örneğini aslında niş bir marka olan Serge Lutens, Ambre Sultan adlı parfümle vermişti. Sonra diğer niş ve ana akım markalar bu yolu takip ettiler. Artık parfüm alanına yeni yorumlar ve bakış açıları gelecekti. Serge Lutens, bu yönüyle Doğu etkili parfümlerin öncüsüdür. Serge Lutens, parfüm dünyasındaki bu köklü duygusal değişimi diğerlerinden çok önce kavramış ve bu olguyu maddî alana geçirmiştir. Ambre Sultan 'ı 1993 yılında piyasaya sunarak, gelecekte parfümlerin nasıl bir yorum biçimine sahip olacağını belirlemiştir. YSL Opium da zaten hemen hemen aynı dönemde, 1995' te piyasaya çıktı.





Parfümde '' Doğu Etkisi '' ne demektir, açıklar mısınız ?


Eğer bir parfümde şifalı otlar / kuru otlar, tatlı baharatlar, reçineler, sakızlar, tütsüler, bal ve tütün ( ve bundan kaynaklanan amberimsi ve dumansı his ),  bazen de tatlı kırmızı meyveler / kurutulmuş meyveler varsa =

O parfüm, Doğu Etkili bir parfümdür.

Serge Lutens parfümlerinin geneli de zaten böyledir. Amouage, Montale, L'artisan gibi niş markalar da öd ağacı temalı, modern hacı yağı esintili parfümler üretmekteler. Bu markalar ülkemizde bulunmuyor. Yurt dışı kaynaklı sitelerden temin edilebilir.

Opium 'un genelinde bir tatlılık var. Bu, bazı kişileri rahatsız edebilir. Tam bir sonbahar -kış parfümü. Sıcak yaz günlerinde bunaltıcı olabilir. Kalıcılık çok kuvvetli. Tenimde hafif esintilerle bir gün kalmakta.

Koku - 5 Kalıcılık - 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Mayıs 2013 Pazar

Histoires de Parfums- Marquis de Sade 1740 EDP / 2000




Histoires de Parfums, Fransız niş parfüm markasıdır. Bugün inceleyeceğim parfümü tütün notaları domine etmekte. Diğer önemli nüanslar baharat, deri ve amberdir= Histoires de Parfums Marquis de Sade 1740 isimli parfüm, odunsu- oryantal kategoriye verilmiş. Notaları da şöyle açıklanmış=

Üst= Artemisia, bergamot;

Orta= Paçuli, kakule, kişniş;

Alt= Sedir ağacı, elemi reçinesi, laden otu, deri, deri, vanilya, ölmez otu.

Eski ve küflü kokan bir tütün, tozlu ve ekşi turunçgiller ve meyveler ile yapılan başlangıç, beni pek etkileyemedi. Devamında tütün notası tozlu ve buruk hale geliyor. Sonra da modern tatlı baharatlar sahne alıyor. Kapanış bölümü de odunsu notalar, amber, tatlımsı baharatlar ve deri notalarına ağırlık vermiş gibi görünüyor. Genel durum böyle...



Harmanda bergamot, zencefil- kişniş ve paçuli gayet rafine ve temiz olarak hissedilmekte. Zaten bu aromalar, kendi katmanlarında belirleyici kıstastır. Genelde eski, buruk, tozlu, kuru ve hatta şipre tarzı notalar var. Çok tatlılık yok. Maskülen bir koku olmuş. Dumansı rayihalar var. Zengin, detaylı ve karanlık bir harmanı olduğunu söyleyelim.

Koku düzlemi= Tütün- bergamot- meyveli notalar- tatlı baharatlar- odunsu notalar- amber- deri sıralamasını takip ediyor. Kuvvetli, vurucu ve çoğu zaman tahammül edilmesi zor bir tütün aromasının baskın olduğu bir harman var.

Derinlik ve konfor noktası= Modern tatlı baharatlar- paçuli- deri- amber olarak kayda geçiyor. Belli bir kalite, lüks ve kalıcılık gibi doneleri vermektedir. Dikkat edilirse, bu çizginin Doğulu parfümlerin ipuçlarını verdiği görülecektir.

Tütün notası, önce sigara dumanı hissi yarattı. Daha sonra, ortalarda tatlı- meyveli pipo tütünü biçimine girdi. Pipo tütünü yorumunu beğendim. Esasen kapanışta deri ve amber biraz daha etkili olmuş. Sonbahar- kış için ideal bir parfüm olur. Tenimde kalıcılığı bir güne yaklaştı. Şüphesiz baharat, tütün, amber, odunsu notalarla fark ediliyor. Sonra tene yakın durmakta. Dengeli dozaj verilirse, akşam saatlerinde kullanılır. Akşam davet ve kokteyllerinin vazgeçilmezi olur. Centilmen ve beyefendi bir tarza sahiptir. Bu parfümü kullanmak ve takdir etmek için tecrübeli olmak gereklidir. Kuru, tozlu, buruk biçimlenme çoğu kişiyi rahatsız edebilir. Ne var ki, bu, notalarda dengesizlik olduğu anlamında alınmamalıdır.

Koku -4 Kalıcılık -4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html







1 Mayıs 2013 Çarşamba

Calvin Klein- Escape For Men EDT / 1993




























Calvin Klein- Escape For Men ismini taşıyan parfüm değerlendirilecektir. Turunçgil, meyve, denizel notalar, odunsu notalar, yumuşak baharatlar ve aromatik bitkiler bu parfümün koku karakterini şekillendirmektedir. Aromatik- yeşil grupta gösterilmektedir. Tozlu, sıcak, bir miktar tatlı rayihalar salmaktadır. Ferah, serin ve metalik hissiyat da vermektedir. Genellikle aromatik otların egemenliği takdir edilmekte ve anlaşılmaktadır.

Üst- okaliptüs, kavun, ardıç meyvesi, greyfurt, mango, bergamot,

Orta- biberiye, selvi bitkisi, köknar, adaçayı, huş ağacı, deniz notaları,

Alt- sandal ağacı, amber, paçuli, meşe yosunu, vetiver...

Calvin Klein- ABD moda markasıdır.

Calvin Klein- Escape For Men- tozlu ve buruk bir açılış yapıyor : Aromatik otlar ve turunçgiller hissediliyor. Çam, adaçayı, biberiye mevcuttur. Mandalina ve bergamot algılanır. Aromatik otlar her daim ön plandadır. Yapay meyveler hissedilmekte. Kayısı, mango olabilir. Aromatik bitkiler, parfüm tene yerleşirken, ağırlığını arttırıyor. Kapanışta da odunsu notaların egemenliğini görmekteyiz= Vetiver, paçuli bulunmakta Yapay bir amber algılıyoruz. Sedir ağacı ve sucul- yeşil bitkiler de bulunuyor. Son derece kompleks ve detaylı bir kapanış olmuş. Çok tatlılık barındırmaz. Kokusu da genelde sadedir, çok değişmez. Notalar katman halindedir.

Calvin Klein- Escape ( Kaçış )- ilkbahar- sonbahar arası döneme uygundur. Serin yaz akşamları da kullanılabilir. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcıdır. Fark edilirliği, tene yakın durmakla ilgilidir. Yavaş bir akışkanlığı vardır. Aromalar tene oturmak için acele etmez. Yapay amber ve çok fazla aromatik ot hissiyatı, kokuyu biraz uyumsuz hale getirmiştir. Bu nedenle dengeli sıkmak gerekecektir. O zaman günlük kullanıma uyacaktır.

Tozlu ve buruk tonlamaların yoğun ve güçlü olduğunu söyleyelim. Bu durum aromatik otlar, sondaki paçuli ve açılıştaki turunçgillerden kaynaklanıyor. Gene ifade edelim, dengeli sıkmak şartıyla davet, kokteyl ve gece gezmelerinde faydalanabilirsiniz. Tene oturunca, sahibine kendini hissettirir. Tensel bir fark edilirlik yapmakta. Aromatik otlar gene de dinamik ve enerjik esintiler vermekte. Aslında, son bölümdeki yapaylık dışında bir sorun yok denilebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Comme des Garcons- Serî 1- Leaves Lily EDP / 2000




















Japon niş parfüm markası Comme des Garcons' un; çiçeksi ve modern tarzdaki kokusu Comme Des Garcons- Serî 1 Leaves Lily hakkında birkaç söz söylemek gerekir...

Zambak yaprakları... Parfümün ismi böyle. Notaları ise frezya, zambak, gül ve yasemin olarak açıklanmış. Ne ki, zambak her daim baskındır ve karakter belirleyicidir. Çiçeksi- yeşil notalar grubuna dahil edilmiş.

Genelde tatlımsı notalar var. Açılışta ben beyaz çiçekler, zambak ve gül notalarını hissettim. Daha sonra gül ve zambak devam ederken, yasemin notası da bunlara katılmaktadır. Zambak ve nispeten gül notası, baharatlı yapıya evrilmektedir.

Koku karakteri çok değişmiyor, düz çizgide ilerliyor. Ama bu, sıkıcı değil. Tene oturup kurumaya başlayınca; yeşil çiçeksi notalar ( siklamen, menekşe ), zambak, gül ve yasemin sıralamasını takip etmekte. Yalnız, yasemin notası ortalarda biraz daha belirgin olmakta. Kapanış da böyle oluyor.

Sentetik ve sabunsu ( aldehitler ve mimoza ve manolya gibi çiçekler ) rayihalar da algıladım. Ne var ki, bu rahatsız etmedi. Dünyevî notalar ve aromatik etkiler de var.

Hafif, aromatik, ıslak yeşil bitkili notalar geneli domine eder. Nota olarak, zaten zambak aynı işi görmektedir.

Dağ havası, nehir kenarı, derin vadiler gibi imajları çağrıştırıyor.

İlkbahar- yaz kokusu olmuş. Dozaj konusunda sıkıntı olmaz. Günlük kullanıma uyar. Her ortama ve saate uyum sağlar. Kalıcılığı 6- 8 saat arasındadır. Yoğun çiçekli yapısı, serin havalarda 2 saat fazladan kalıcılık yapmakta.

Ferah, dinamik ve biraz da yoğun çiçekli yapısı ile modern parfümlerin farklı bir versiyonu olmuş.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html