30 Eylül 2014 Salı

Otlu- Baharatlı Şifalı Bir Karışım : M. Micallef- Spicy For Him EDP / 2009
























doğu etkili/ amber temalı parfüm



Micallef  markası hakkında bilgi verir misiniz ?


Micallef, Fransız parfüm markasıdır. Moda tasarımcısı Grasse Martine Micallef ve Geoffrey Nejman tarafından 1997 yılında kuruldu.


M. Micallef- Spicy For Him parfümünü nasıl yorumlarsınız ?


M. Micallef- Spicy For Him, isminden de anlaşılacağı gibi, baharatlı bir parfümdür. Tatlı baharatlar, bitkisel notalar, narenciye, odunsu notalar ve amber teması bu parfümü şekillendirmektedir. Genelde bir tatlılık egemendir. Oryantal- baharatlı kategorisine dahil edilmiş. Harmanı şöyle açıklanmış=

Üst= Lavanta, artemisia, limon,

Orta= Paçuli, reçine, muskat, köknar balzam,

Alt= Misk, meşe yosunu, amber.

M. Micallef Spicy For Him; şifalı otlar. biberli baharat çeşnisi ve sıcak yosun bulaşmış amber gibi kokmaktadır. Amber notası da, özellikle son bölümde baskınlaşır. Reçineli, yumuşak, aromatik, güçlü ve yoğun bir karakteri bulunur.

Micallef Spicy For Him, Akdeniz şifalı otlarına özgü, ferah ve yumuşak lavanta ve limon rayihasıyla açılış yapmaktadır. Sonrasında, reçineli odunsu rayihalar ve tarçın- muskat tandanslı tatlı baharatlar takdir edilir. Keskin, tozlu ve sabunsu bir paçuli ve baharat dükkânı kokuları, yumuşak reçinelerle kaynaşmaktadır. Aromatik hissiyat orta bölümde de etkilidir. Kapanış çok güzel ve lüks tatlı- yosunlu amber ve miskle yapılmaktadır.



Erkeksi, karanlık, sıcak, zengin ve detaylı bir harman görmekteyiz. Açılışta lavanta biraz pudralı yapıdadır. Amber teması ise, son kısmı tamamen domine eder. Öyle ki, amber burada tek başına bir parfüm gibi davranıyor. Orta katmanda ağaçsı- odunsu biçimlenme görülür.

Koku düzleminde aromatik- şifalı otlar, reçineli odunlar, baharatlar, yosunlu amber ve misk vardır. Temiz, net ve pürüzsüz aromalar beğenilir. Oryantal karakter, parfümün kalbinde etkilidir= Baharat, odun, amber...

Derinlik ve konfor noktasında yosunlu amber, tarçın- muskat ve reçineler bulunur. En beğenilen notalar bunlardır. Kalıcı, lüks, kaliteli bir hissiyat egemendir.




Koyu baharat, reçine ve amberle tende kalıcılık ve fark edilirlik yapıyor. Tene oturup güzelleşiyor. Kalıcılığı neredeyse iki güne varıyor. Soğuk havalarda iyi performans gösterir. Sonbahar- kış mevsimine uygundur. Güçlü ve kalıcı bir parfüm olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Akşam saatlerinden başlayarak, davet ve kokteyllerde kullanılabilir. Günlük kullanımda bundan başka seçeneğiniz yoktur. Tecrübeli kullanıcılar bu parfümü iyi yöneteceklerdir.


M. Micallef- Spicy For Him, size neleri hatırlattı ?


Gene Doğu kökenli bir parfüm... Amber, baharat, yosun, odunsu notalar... Geçen gün, bir baharat dükkânına uğradım. Bir tarafta tarçın, karabiber, zerdeçal, kırmızı biber gibi baharatlardan yoğun ve keskin kokular geliyordu. Diğer tarafta da adaçayı, mercanköşk, nane gibi bitkilerden tatlı ve aromatik esintiler vardı. Otların ve baharatların kokuları birbirine karışmış. İkisinin arasına da çok güzel, egzotik bir tütsü koyup yakmışlar. Bir yerlerden yosun kokuları geliyordu... İşte M. Micallef For Him, bu duygu ve koku bileşiminin özetidir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




29 Eylül 2014 Pazartesi

Ermenegildo Zegna- Colognia EDT / 2009



























Ermenegildo Zegna- İtalyan moda markasıdır.

Ermegildo Zegna Colognia, hafif, yumuşak, ferah bir kokudur.

Narenciye, aromatik otlar, odunsu notalar algılanmakta.

Aromatik- odunsu grupta yer alması düşünülmüş.

Dört mevsime ve günlük kullanıma yöneliktir.

Özgürce dozajlanabilir, gün içinde tazeleme yapılabilir.

Kalıcılık ve fark edilirlik kaliteli bir kolonya kadardır.

Üstte bergamot, portakal çiçeği, kakule, orta notalarda kasnı otu sakızı, iris, menekşe, altta ise misk, sedir ağacı ve benzoin verilmekte.

Ermenegildo Zegna Colognia isimli parfümün önemi=

Taze şifalı otlar ve aroma- terapi etkisi veren sucul- erkeksi çiçekleri harmanlamasıdır. Bu yönüyle ilginç bir deneyim sunar...

Kokusu çok değişmez, düz çizgide gider. Ne var ki, sıkıcı değildir. Aromalar tene çabuk oturur. Notalar dengeli ve uyumludur. Genelde dengeli bir tatlılık vardır.

Temiz, dinamik ve pozitif aromaları iç içe geçip harmanlanmıştır. Olumlu ve iyimser duygular uyandırır. Stres, kaygı ve gerginliği ortadan kaldıran bir yönü vardır.

Ermenegildo Zegna Colognia, bergamot, limon, lavanta ve ıhlamur & fesleğen tarzında enerjik ve canlı bir başlangıç yapmış. Burada aromatik otlar baskındır, turunçgiller geri plandadır. Aromatik otlar biraz tozludur. Sonrasında gene lavanta ve menekşe olarak tahmin ettiğimiz erkeksi çiçekler geliyor. Bu bölümde, şifalı ot & sucul- erkeksi çiçek harmanı çok beğenilmekte. Bir de, bu karışıma, mesela karabiber ve zencefil gibi biberli baharatlar eşlik etseydi, bence mükemmel olurdu... Kapanışı yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı, vetiver ? ) ve tatlımsı bir misk yapıyor.

Ermenegildo Zegna Colognia, sade, basit ve minimal bir tasarım sunuyor...

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

27 Eylül 2014 Cumartesi

Lacoste- Essential Sport Homme EDT / 2009




























Lacoste- Fransız moda markasıdır. Lacoste- Essential Sport Homme, hem harman kalitesi, hem de koku karakteri bakımınan Giorigio Armani- Code Sport esintileri sunuyor.

Lacoste- Essential Sport Homme, bence baharatlı- ağaçsı sınıfa girer. Harmanındaki aromalar yüksek bir kalite ve konfor vaat etmekte.

Üst notada pembe greyfurt, bergamot, zencefil, mandalina;

Orta notada Hindistan cevizi, ardıç, sardunya, yeşil akor;

Alt notada beyaz misk, vetiver, amber, paçuli içeriğini vermekte.

Açılış biraz değişik bir vurguda olmuş= Taze, serin, ferah turunçgiller ve asitli aromalar ( greyfurt )- ve zencefil kaynaklı biberli- baharlı notalar... Elbette biraz kalıcı ve vurucu başlangıç sayılır. Egzotik bir yorum söz konusudur. Zencefil ve mandalina sert ve yakıcı rayihalar yaymakta. Bu notalar işi ilginçleştiriyor. Serin ve yakıcı notalar sentezlenmiş.

Sonra devreye yumuşak bir muskat, egzotik çiçek aromaları, sucul- yeşil tonda akorlar, otsu aromalar girince, parfümün dili biraz değişiyor. Bu bölümdeki koku düzlemi, yumuşak, tatlımsı ve serin ve biraz da yoğun bir gidişat sergiliyor. Zaten parfümün büyük kısmında tatlımsı hissiyat mevcut. Öte yandan, baş notalardaki biberimsi aromalar burada da hafiften alınıyor.

Parfümün koku düzlemini özetlersek; turunçgil, zencefil, çiçeksi ve otsu notalar diyebiliriz.

Parfümün derinlik ve konfor çizgisi ise, baharatların odunsu notalar ile kombine edildiği son bölüm olmuştur= Parfümün tenden ayrılışı gerçi odunsu- ağaçsı notalar, misk ve amberle yapılıyor. Ne var ki, orta notalardaki sucul- yeşil akorları gene almakla birlikte; çimen, tozlu paçuli, amber de bunlara eşlik etmekte. Böylece, orta ve alt notalar sentezlenmiş.

Parfümde oryantal esintiler de var= Misk ve amber, egzotik çiçeksi tonlamalar, baharatlı- odunsu notalar bunu ifadeye koymakta.

Parfüm dili açısından bakarsak,  maskülen karakterde, Akdeniz ve Orta Doğu ülkelerinin kültürünü yansıtan bir kokudur. Bunu da asitli ama taze ve ferah turunçgiller- yeşil akorlar- tatlımsı baharatlar ve yumuşak ve tatlı odun - amber harmanı ile sıra dışı, egzotik, sıcak rayihalar yaymakla yapıyor.

Aromalar keskin ve kalıcı. Nota geçişleri dengeli ve uyumlu. Tenimde kalıcılık hafif esintilerle 12 saate varıyor. Her mevsime uygun bir kokudur.

Koku- 5 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Eylül 2014 Perşembe

Azzaro- Elixir Pour Homme EDT / 2009



 

























Fransız markası Azzaro, moda alanında faaliyet gösteriyor. Kurucusu Loris Azzaro' dur. 1975 'te parfüm çıkarmaya başladı. Oryantal- baharatlı grubuna sokulmuş. Aromatik otlar, kırmızı meyveler, baharatlar bu parfüm için ipuçları veriyor. Harmanı şöyle açıklanmış=

Üst- Limon, bergamot, mandalina, armut, kuş üzümü;

Orta- Lavanta, sardunya, sandal ağacı, tarçın, kakule;

Alt- Tonka fasülyesi, meşe yosunu, benzoin, laden otu, vanilya.

Parfümün genelinde çam esintileri, keskin ve koyu ağaç reçinesi rayihaları hissettim. Tatlımsı- otsu esintiler yaymakta. Bunlara ortalardan itibaren odunsu notalar eşlik ediyor.

Azzaro- Elixir Pour Homme 'un notalarını şöyle gruplandırırsak, belki daha iyi yorum yaparız=

Başta taze, sıcak, ferah orman meyveleri ( böğürtlen, kuş üzümü, ahududu, armut ) ve turunçgiller ( mandalina, limon, bergamot ) var.

Ortalarda tatlımsı bir lavanta, kuru ve sıcak odunsu notalar ( sandal ağacı ) ve tarçın- kakule gibi tatlı baharatlar bulunmakta.

Sonlarda ise tamamen vanilya benzeri notalar hakim durumda ve bunu otsu- reçinemsi rayihalar desteklemekte.

Notalar iç içe geçmiş biçimde alınıyor. Mesela, meyveli kısım, orta notalarda bile kendini hafiften hissettiriyor. Aslında Azzaro- Elixir Pour Homme 'un bir de şifalı ot - tatlı baharat karakterinden söz edebiliriz. Ortalardan itibaren bu hissiyat çok belirginleşiyor. Tarçın, vanilya, kakule gibi egzotik ve yumuşak baharatlar görmekteyiz. Ağaç- odun kullanımı da sıcak ve oryantal tonlamalar vermekte. Böylece, tene yerleşince aromatik bitkiler, acı ve kuru otlar, baharatlar karakter belirleyici oluyor. Bana Aramis- Gentleman, Burberry- London, Burberry- Sport ve Givenchy- Xeryus Rouge gibi kokuları hatırlattı. Tene zamk gibi yapışıyor.

Aromalar fena değil. Denge, akışkanlık, doğallık yeterince var. Temiz bir aromatik biçimlenme takdir ediliyor. Yumuşak ve hafif aromalar ile beğenilecektir. Günlük kullanıma uyar. Her ortam ve faaliyet için düşünülebilir. Ben bolca tenime uyguladım. Tenimde gün boyu esti. Baharatlar ve aromatik otlar kuruyarak, tene oturuyor. Fark edilir hale geliyor.

Tatlı- kırmızı meyve, şifalı ot kokuları ve baharatlar ile Doğu etkili bir parfüm olmuş.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Eylül 2014 Salı

Jacques Bogart- Silver Scent Intense EDT / 2009




























Fransız parfüm markası Jacques Bogart; kurucusuyla aynı ismi taşıyor. Jacques Bogart Silver Scent İntense; oryantal- fujer kategorisine sokulmuş. Aromatik otlar, baharatlar, narenciye esintileri, odunsu notalar ve öd ağacı temalarıyla güzel, hoş, modern bir parfüm tasarlamışlar.

Tatlımsı rayihalar geneli domine etmiş. Harmanına bakalım=

Üst= Portakal çiçeği, limon,  kan portakalı,

Orta= Lavanta, sardunya, biberiye, muskat, kakule, kişniş,

Alt= Vetiver, öd ağacı, tik ağacı, tonka fasülyesi, meşe yosunu.

Genel Değerlendirme= Tatlımsı, dinamik ve asitli turunçgil harmanı ile açılışı yapmakta.

Sonra aromatik otlar ve tatlı- modern baharatlar sahne almakta.

Kapanışı da öd ağacı ve vetiver kaynaklı odunsu notalar ve tonka fasülyesi ile olmakta.

Bu parfümde üç değişik kültür ve anlatım biçimi görmekteyiz : 

1 ) Dikkatimizi çeken ilk ayrıntı, ortalardan itibaren, modern tatlı baharatlarla günümüz parfüm trendlerine atıf yapılmış olmasıdır. Keza, turunçgilli açılış da aynı anlamdadır.

2 ) Gene ortalarda klasik fujer/ şipre notaları ile 80' li yılların parfüm alışkanlıklarına yönelme takdir edilmektedir. Bunun yanısıra aromatik otlar, lavanta, biberiye notaları şifalı ot esintileri de sunmakla, farklı bir anlatım biçimine evrilmektedir.

3 ) Kapanış ve tenden ayrılış bölümünde ise, kısmen Arap etkili öd ağacı teması bulunuyor. Buna, aynı şekilde kuru ve keskin vetiver aromasını ekleyebiliriz. Kuru, yoğun ve güçlü odunsu notalarla Arap esintileri perçinlenmektedir.

Her yönüyle ilginç ve değerlendirilmeye layık bir parfüm...

Aslında, bu açıklamalar parfümün karakteri hakkında yeterli bilgiyi sunuyor.

Bununla beraber, bakacağımız birkaç husus daha vardır...

Aromatik otlarda lavanta belirgindir ve tatlımsı kullanılmıştır. Modern tatlı baharatların yanına, parfüm tene yerleştiğinde, kuru ve sıcak öd ağacı- odun temaları geliyor. Bu, şu demek= Lüks- modern tatlı baharat ve odun kullanımı...

Koku düzlemi= Turunçgiller, aromatik otlar, tatlı baharatlar, öd ağacı, vetiver, tonka fasülyesi.

Derinlik ve konfor noktası= Tatlı baharat, öd ağacı, odunsu notalar.

Aromatik otlar da beğenimizi kazandı. Öd ağacı, alt notalarda baskınlaşıyor. Hafif badem esintisi de var. Odunsu notalar katmanlaşmış.

Tenimde bir güne yakın, kuvvetli biçimde esti. Tene yakın durur. İdeal sonbahar- kış kokusu gibi gözükse de, uygun bir dozajla yaz akşamları da kullanılır. Serin yaz günleri de bu minvaldedir. Fark edilirlik açısından başarılı sayılır.

Günlük kullanıma rahatlıkla uyar. Ofiste, öğleden sonra iyi sonuç verir. Davet, toplantı, gezinti gibi her türlü günlük faaliyet için uygundur.

Koku - 5 Kalıcılık - 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Eylül 2014 Pazar

Oriflame- Giordani Man EDT / 2009



























Oriflame- sağlıklı yaşam, kokular, makyaj, cilt- saç ve kişisel bakım alanlarında ürün gamına sahip olan kozmetik markasıdır.

Oriflame- Giordani Man isimli parfümü yorumlayacağım.

Kaliteli bir kolonya tarzındadır ve bir kolonyadan beklenebilecek kalıcılık ve fark edilirlik değerlerinin biraz daha üstünde bir performans göstermektedir. Bunu sağlayan etken ise, yoğun ve güçlü karabiber ve odunsu notaların karışımıdır. Bununla beraber, gün içinde, sabah ve akşam arasındaki faaliyetlerinizde tazeleyebilirsiniz. Günlük kullanıma, her sosyal ortama ve genel beğeniye yönelik yapısı takdir ediliyor.

Oriflame Giordani Man- hafif, fresh, canlı ve dinamik aromalarıyla beğeniliyor. Dengeli bir tatlılık, hızlı akışkanlık, uyumlu notalar vardır. Hızlı akışkanlık dolayısıyla tene çabuk yerleşip kurumaktadır. İlk sıkışta, fark edilirlik açısından sakin kalıyor. Sonra da tene yakın duruyor. Daha ziyade, dışarıya karşı fark edilirlik yaptığını düşünmekteyim.

Oriflame- Giordani Man, koyu kahve efekti verilmiş tatlı ve ekşimsi turunçgiller ile başlangıç yapmış. Bununla beraber, kahve notasına yoğun bir karabiber tonları da eşlik etmektedir.

Turunçgiller, limon merkezlidir ve açılışta kaliteli limon kolonyası rayihaları vardır. Limonla birlikte portakal notası alınıyor. Ferah, enerjik turunçgillerin, koyu kıvamlı kahve aromasıyla verilmesi güzel olmuş.

Kahve notası, açılışta kendi başınadır ve turunçgilleri güçlendirir. Ancak ilerleyen aşamada, ahşapsı tonlamalar veren kahve aromasına çevrildiğini görüyoruz. Ahşap vurgulu kahve tonlamaları modern ve hoş bir seçimdir... Karabiber de, kahvenin yanında devam ediyor. Parfüm bir müddet böyle gidiyor.

Devamında karabiberli kahve  notasına yumuşak baharatlar ( kakule ? ) ve aromatik otlar ( adaçayı, vetiver ve fesleğen ) katılıyor. Tene yerleşme büyük ölçüde tamamlanmış oluyor. Kapanış bölümünde, tozlu ve topraksı odunsu notalar ve yumuşak bir misk ile karşılaştım. Paçuli ve vetiver gibi odunsu notalar sonda etkilidir. Acı ve kuru bir paçuli var. Ama vetiver çimensi ve ferah esintiler veriyor.

Oriflame Giordani Man, sade, basit ve minimalist bir koku karakteri yansıtmaktadır. Notalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiştir. Ne var ki, her nota temiz ve net olarak algılanıyor. Koku karakteri çok değişmez, düz çizgide gider.

Oriflame Giordani Man, tende ve kıyafette farklı koku nüansları vermekte=

Tenimde ekşimsi, ferah ve enerjik turunçgiller kendini daha fazla gösterdi.

Kıyafette ise ahşap ve odun ( sedir ağacı ? ) efekti barındıran  karabiberli kahve notası daha baskın oldu.

Bu hale göre, parfümü aromatik- odunsu grupta değerlendirebilirim. Kısaca turunçgil, baharat ve odunsu notalarla şekillenen bir yapısı olduğunu söyleyebilirim.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

20 Eylül 2014 Cumartesi

Ulric de Varens- UDV Action EDT / 2009

























Ulric de Varens- Fransız parfüm markasıdır. Vücut bakım ürünleri, mumlar ve ev kokuları da üretiyor. Ulric de Varens- UDV Action isimli parfümü değerlendireceğim. Narenciye esintileri, aromatik otlar, baharatlar ve odunsu notalar bu parfümde bulunmakta. Tatlı, keskin, yumuşak, metalik ve tuzlu esintilerle harmanlanmakta. Odunsu- baharatlı grupta gösterilebilir.

Üst- bergamot, pembe biber, portakal,

Orta- yasemin, sedir ağacı, paçuli,

Alt- amber, odunsu notalar, vetiver.

Ulric de Varens- UDV Action- açılışta bergamot- portakal tandanslı turunçgilleri öne sürmekte. Tuzlu, sucul, aromatik turunçgiller modern bir uygulamadır. Arada adaçayı benzeri bitkiler vardır. Sonra yumuşak ve tozlu baharatlara geçilmekte. Karabiber tandanslı biberli baharatlar mevcuttur. Buna erkeksi çiçekler ( menekşe ) katılmakta. Kapanışta da sedir ağacı baskınlığında odunsu notalar bulunuyor. Vetiver burada yardımcı elemandır. Yumuşak ve ferah odunsu notalar beğenilmekte. Çimensi vetiver, topraksı sedir ağacı sentezini görmekteyiz. Notalar uyumlu ve dengelidir.

Ulric de Varens- UDV Action- günlük kullanıma, her mevisime ve genel beğeniye hitap etmekte. Tene özgürce sıkılabilir. Dengeli, rafine, temiz, akışkan aromalar takdir edilir. Canlı, enerjik ve dinamik yapı gösterir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, bir güne yakın, hafif esintilerle kalmakta. Fark edilirlik ilk anda yüksektir. Sonra tene yakın durur ve kendini sahibine hissettirir.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Eylül 2014 Cuma

Hermes- Terre D' Hermes Parfum / 2009

























Hermes- Fransız moda markasıdır. Şimdi Hermes- Terre D' Hermes Parfum isimli parfümü inceliyorum. Turunçgiller, mineral notalar, denizel notalar, çiçeksi notalar, çakmaktaşı vurgusu, baharatlar misk ve odunsu notalar bu parfümü şekillendirmektedir. Ekşimsi, buruk, ferah, metalik, tuzlu, yumuşak, tozlu, tatlımsı, sıcak ve serin rayihaları var. Odunsu- şipre kategorisinde gösterilmiş.

Greyfurt, portakal, karabiber, çakmaktaşı, sedir ağacı, vetiver, sardunya, aselbent, meşe yosunu ve benzoin gibi notalar açıklanmaktadır.

Hermes- Terre D' Hermes Parfum- metalik ve tuzlu turunçgiller ve mineral notalarla başlıyor. Turunçgiller greyfurt ve portakal olarak seçiliyor. Bunlar biraz ekşimsi ve buruk esintiler de yapıyor. Sonra galiba tuzlu deniz suyu aromaları var. Ancak klasik Hermes- Terre D' Hermes EDT' de olduğu gibi merhemsi, dumalı ve keskin koku veren çakmaktaşı notasını algılıyorum. Bununla harmanlanmış olarak, yeşil ve ferah erkeksi çiçekler de var. Çakmaktaşı- sardunya birlikteliği muhtemeldir. Yumuşak ve sıcak baharatlar orta bölümü kaplıyor. Karabiber tematik kokudur. Son bölümde yumuşak odunsu notalar hakimdir. Tuzlu vetiver ana temadır. Buna tozlu sedir ağacı ve ahşapsı vurgular eşlik eder. Tam bu noktada, bir süre sonra dumansı vetiver hissediyoruz. Galiba çakmaktaşı, aşağıya iniyor ve odunsu notalarla birleşiyor. Son fazda da tatlımsı misk var.

Hermes- Terre D' Hermes Parfum- klasik Hermes- Terre D' Hermes EDT' nin yenilenmiş ve daha da sakinleştirilmiş ve yumuşatılmış versiyonudur. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla, yoğun ve güçlü baharat temasının olduğu orta bölüme geçiliyor. Aslında nota geçişleri başarılı olmasına karşın merhemsi kokular ( çakmaktaşı ) ve tozlu baharatlar arasında, burun algısını rahatsız edebilen hissiyat var. Tene biraz dengeli dozaj verilirse- bunun dışında bir sorunu olmaz. Dört- beş fıs yeter.  Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygun olacaktır. Tuzlu, buruk ve ekşimsi aromalar koku gidişatını kontrol ediyor. Bu da uzun süreli kullanımda tekdüze olabilir. İlk sıkıştaki yoğun fark edilirlik, yarım saat sonra normale dönüyor, sakinleşiyor ve tensel koku haline geliyor ( tene yakın duruyor ). Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılığı var. Yoğun baharatsı- odunsu / ağaçsı katman bunda söz sahibidir. Koku karakteri ve parfüm söylemi klasik Hermes- Terre D' Hermes EDT' den örnekler sunmakta. Arada küçük nüanslar ve farklar var. Yırtıcı ve agresif  klasik Terre' ye bir alternatif olur. Harmanı lüks ve kaliteyi devam ettirmekte. 

Koku -4 Kalıcılık -4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

18 Eylül 2014 Perşembe

Maison Francis Kurkdjian- Cologne Pour le Soir EDP / 2009


























Fransız parfüm markası Maison Francis Kurkdjian, Doğu- Asya esintili ve amber/ misk temalı parfümleri ile beğenilmekte. Bugün onlardan birini yorumlayacağız.

Maison Francis Kurkdjian Cologne Pour le Soir...

Bu parfüm oryantal kategoriye sokulmuş. Bal, gül, tütsü, tatlı baharat, reçine gibi tonlamalar yapar.

Genel koku karakteri olarak Maison Francis Kurkdjian Absolue Pour le Soir ile benzerliği vardır ve onun yumuşak versiyonudur.

Kaliteli, lüks ve gösterişli bir parfüm olmuş. Ne var ki, kolonya tarzında olduğundan, maalesef çok kalıcı ve kuvvetli değil. En azından, benim tenimde böyle oldu. Buna karşılık, güçlü bir fark edilirliği bulunmakta. Tene yakın duruyor. Belki de ten seçtiği için, benim tenimde fazla bir kalıcılık yapmadı.

Tütsü, benzoin, gül, bal, kaşmir ağacı, deri, misk ve vanilya gibi notalar verilmiş.

Maison Francis Kurkdjian Cologne Pour le Soir; tatlı bir misk/ amber ile açılmakta. Yumuşak ve kremsi esintiler aynı zamanda egzotik, derin ve yüksek kalibreli bir hava yaratıyor. Devamında tatlılık artıyor= Gül, bal, vanilya ve tütsü aromaları algılanıyor. Bu bölüm tatlı baharat tandanslarıyla belirginleşir. Buna reçineler katılır... Kapanışa doğru odunsu notalar ve plastik- yapay bir deri notası hissedilir. Deri notası, parfümün aksayan tek yönüdür. Bunun haricinde rahatsız edici bir nota yoktur. Akışkanlık fazladır. Tene çabuk yerleşir ve güzelleşir. Zaman zaman karanlık, detaylı ve merak uyandırıcı aromatik otlar da alınmakta. Parfümü derinden kokladığınızda bu durum anlaşılıyor...

Aromalar ve genel harman rahatsız edici değildir. Bu sayede yaz mevsiminde kullanılabilecek egzotik bir Doğu parfümüne dönüşür. Tenimde daha sonraları hafiften narenciye esintileri yaptı. Ben olsam, bu kokuyu günlük yaşamın içinde, her ortamda kullanırım. Amber- misk- hafif baharat rayihalı bir kolonya, ilginç ve özgün bir düşüncenin- yaratımın eseridir. Ben bu parfümü tenime bolca uyguladım. Beni memnun etmeyi başardı. Soğuk havalar ve akşam saatleri içn de uygun olur.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

17 Eylül 2014 Çarşamba

Jo Malone- Vanilla & Anise Cologne / 2009




























Vanilya ve anason. Jo Malone- Vanilla & Anise. Kaliteli bir kolonya havasındadır. Çiçek buketleri, keskin baharatlar, odunsu notalar barındırmaktadır. Tozlu, yumuşak ve tatlı kokular birbirine karışmıştır. Vanilya ve anasonu merkeze almıştır. Çiçeksi- meyveli- gurme grubunda değerlendiriliyor.  Jo Malone- İngiliz kozmetik markasıdır.

Üst- bergamot, portakal çiçeği, yıldız anason, rezene,

Orta- sümbülteber, frangipani, orkide, yasemin, karanfil,

Alt- amber, vanilya, tonka fasülyesi, vetiver.

Jo Malone- Vanilla & Anise için, bazı koku nüansları önemlidir. Bunlar nota bazında ele alınacaktır.

Asitli ve metalik kokular : Başlangıçtaki turunçgillerdir. Bergamot, limon ve portakal çiçeği algılanır. Enerjik, dinamik ve pozitif havası vardır. Ayrıca bunu takip eden aromatik otlar da ( fesleğen, ardıç ) metalik hissiyat verir.

Tatlımsı ve keskin kokular : Anason gibi keskin ve metalik baharat, açılışta turunçgillerle beraber alınıyor.

Tatlı, yumuşak, kremsi kokular : Orta katmandaki çiçek buketinde yer alan portakal çiçeği, yasemin, frezya gibi çiçeklerdir. Ayrıca alt katmandaki amber nispeten yumuşak görünüyor.



Sabunsu, tozlu, pudralı kokular= Çiçeksi katmandaki orkide, karanfil ve sümbülteber sayılabilir.

Şekerliliğe kayan tatlılık= Son bölümdeki vanilya, misk, amber ve tonka fasülyesi sayılabilir. Özellikle vanilya ve tonka fasülyesi koku formunu bozacak kadar şekerlidir. Vetiver yumuşak, köksü ve çimensi yapıdadır.

Jo Malone- Vanilla & Anise- aslında sade ve basit bir forma sahiptir. Notalar net ve anlaşılır şekildedir. Sürprizi yoktur. Hızlı akışkanlık yapar. Tene yerleşmesi baharatlar ve vanilya ile oluyor. Ama tonka fasulyesinden dolayı dengeli sıkmak gerekir. Çok sıcakta ve sabah saatlerinde sıkılmaz.

Kalıcılık ve fark edilirlik, kolonya tarzıyla ilgilidir. Serin yaz akşamları, soğuk havalar, sonbahar- kış sezonu ideal kullanım zamanlarıdır. Davet, gece gezmesi ve kokteyllerde kullanılır. Kapalı alanlarda dozajına dikkat edilmelidir. Notalar kapanışa değin uyumlu ve sorunsuz gidebiliyor. Ondan sonra şekerli tatlılık dikkat gerektiriyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Eylül 2014 Salı

L' Artisan Parfumeur- Al Oudh EDP / 2009



























Fransız niş parfüm markası L' Artisan Parfumeur- öd ağacı ve baharat temalı bir parfüm üretmiş= L' Artisan Parfumeur- Al Oudh...

Bu parfümde, kirli, sıcak, yoğun ve hayvansal- ilacımsı vurgular ön plandadır. Oryantal- baharatlı grupta bulunuyor. Baharat, öd ağacı, aromatik nüanslar koku karakterinde önem arz etmekte.

Üst- kakule, pembe biber, kimyon, tarçın, portakal çiçeği, kurutulmuş meyveler,

Orta- iris, portakal çiçeği, safran, tütsü, gül, öd ağacı, deri,

Alt- sandal ağacı, paçuli, sedir ağacı, tonka fasülyesi, vanilya, mür ağacı, kunduz yağı / misk yağı, misk.

Geleneksel Arap parfümlerinde gördüğümüz öd ağacı, tütsü, misk yağı, kirli ve tozlu baharatlar, gül ve yoğun çiçekler bu parfümü domine ediyor. Özellikle öd ağacı, Arapların günlük yaşamında güzellik uygulaması olarak asırlar boyu yer almış.

L' Artisan Parfumeur- Al Oudh parfümü hakkında kısa notlar...

Öd ağacı ve baharat temalı bir parfümdür. Açılış ağır, kirli ve tozlu baharatlar ile oluyor. Baharatlar her daim baskın elemanlardır. Baharatları açılışta kurutulmuş meyveler destekliyor= Erik ve hurma- kimyon, tarçın gibi baharatları desteklemekte. Yalnız baharatlar hacı yağı efektleri barındırmakta. Çok az miktarda içkimsi aromalar var. Ortalardan itibaren öd ağacı baskınlaşıyor ve deri- gül- tütsü- yoğun çiçeksi notalar ( iris, yasemin ) ve safran notaları da, parfüm kuruyup tene oturunca; bu öd temasına eşlik etmekte. Son kısımda ise hayvansı ve kimyasal bir misk ve misk yağı ile kapanış gerçekleşmekte.

Koku düzlemi= Baharat, kuru meyve, öd ağacı, deri, tütsü çizgisini takip ediyor. Diğer aromalar yardımcı elemanlar niteliğinde bulunuyor. Hızlı bir akışkanlıkla tene oturuyor.

Derinlik ve konfor noktası= Öd ağacı- baharat- tütsü olarak değerlendiriliyor. Parfümde hiç tatlılık yok diyebiliriz. Yoğun ve güçlü aromalar var. Harman gayet köşeli ve hiç esnemiyor.

L' Artisan Parfumeur- Al Oudh- sonbahar- kış kokusudur. Yaz mevsimine hiç gitmez. Günlük kullanıma uymaz. Sadece meraklıları için konsept kullanıma imkân tanıyor. Türk insanının ruh ve beden gerçekliğine uymayacağını ve çok az kişinin beğeneceğini düşünmekteyim.

Tahammülü zor bir harmanı var. Tene yerleşince düz çizgide ilerliyor. Tende kalış süresi 1,5 gün olmakta. Bir- iki sıkış yeterli olacaktır.

Arap parfümleri hakkında fikir edinmek isteyenler ve aykırı tarzda bir koku arayanlar L' Artisan Parfumeur- Al Oudh' ü deneyebilirler.

Koku- 3 Kalıcılık -5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Eylül 2014 Pazartesi

Vanilya ve Modern Tatlı Baharatların Sofistike Karışımı : L' Artisan Vanille Absolument ( Havana Vanille ) EDP / 2009


















doğulu etkilere sahip modern parfüm



L' Artisan markasıyla ilgili kısaca bilgi verir misiniz ?



L' Artisan Parfumeur, Fransız niş kozmetik, kolonya ve parfüm markasıdır. 1970' lerde kurulmuş. Parfüm üretimine 1978 yılında başlamış. Parfüm serîleri şunlardır= Seyahat serîsi, Hasat serîsi, çiçek serîsi.



L' Artisan Vanille Absolument parfümünü yorumlar mısınız ?




Havana Vanille adıyla eski versiyonu bulunmakta. Oryantal- vanilya grubundadır. Odun, kuru meyve, vanilya, baharat gibi koku nüansları gösteriyor. Tatlı, sıcak, otsu rayihalar vermekte. Harmanı şöyle verilmiş=

Üst= Karanfil, vanilya, kuru meyveler.

Orta= Ölmezotu, nergis, tonka fasülyesi, meyan kökü.

Alt= Reçine, misk, ağaçsı notalar, deri, rom, tütün yaprakları.

İlk izlenim, gurme tarzında bir karamelli çikolata hissiyatıyla gerçekleşiyor. Baştan sona tatlılık var. Vanilya notası bütün haşmetiyle her zaman merkezde yer alıp, parfümü domine etmekte. Bu vanilya başlangıçta çok tatlı, yumuşak ve kremsi tonlar veriyor; parfümün son kısmında ise yanmış- kavrulmuş vanilyaya tahvil ediyor. Başlangıçta bir de balımsı tatlılık var. Kuru meyveler (incir, üzüm olabilir)  ve baharatlar ( karanfil- meyan kökü) bu tatlılığa katkıda bulunmakta. Sonrasında çiçekler, vanilya- badem aroması ve bitkisel notalar ile koku karakteri biraz farklılaşmakta. Gene vanilya merkezde bulunuyor ve balımsı tatlılığa tütün katılıyor. Kapanışta ise, ağaçsı notalar, reçineler devreye girmekle parfüm, tene oturup kalıcılık kazanmış. Burada gene yanık bir vanilya alınmakta.

Koku düzlemi şöyle gerçekleşmiş : Çikolata/ vanilya- meyveler- tatlı baharatlar- çiçeksi notalar- tütün-  ağaçsı notalar...

Derinlik ve konfor noktası şöyle biçimlenmiş : Dominant unsur olarak merkezde vanilya yer almak kaydıyla; modern tatlı baharatlar- tütün- ağaçsı/ ahşapsı notalar...

Vanilya- kuru meyve- baharat çeşnisini düşündüğmüzde, baharatlı macunların modern bir yorumundan bahsedebilir miyiz ?

.....

Genelde yumuşak, tatlımsı, kremsi rayihalarla karşılaşıyoruz. Tütün, deri gibi notalar ahşap hissine evrilmiş. Kalıcılığı benim tenimde bir günü geçti. Her yerde kullanılmayacak bir koku gibi duruyor. Daha ziyade özel koleksiyonluk bir yönü var. Konsept parfüm anlayışına yakın bir tarafı var. Dengeli sıkılması iyi olur. Kuvvetli ve kalıcı aromalarından ötürü sonbahar- kışa uygun olacaktır.



Vanille Absolument, zihin ve hayal dünyanızda ne gibi imgeler uyandırıyor ?





Her şeyden önce Modernizm ve ''Doğu'' kavramları bu parfümde harmanlanmıştır. Gerçi, bu kokunun Havana' ya, purolara atıf yaptığı söyleniyor. Ne var ki, ben biraz farklı düşünmekteyim...

Modern tatlı baharatlar var. Ancak, daha önce de ifade ettiğim gibi, vanilya, baharat ve kuru meyve karışımından Anadolu ve Asya- Doğu kaynaklı baharatlı macun imgesine göndermeler var.





Egzotik vanilya ve baharatlar bizi Doğu dünyasının keşfedilmeyi bekleyen büyülü atmosferine götürüyor= Saraylar, konaklar, bahçeler...

İshak Paşa Sarayı...





Ağrı- Doğubayazıt... Saray, Ağrı Dağı' nın yakınında, bir tepe üzerine, dağ yamacına kuruludur. 18. yüzyılda (1784) yapımı bitmiştir. İnşaatına 1665 yılında başlanmış. Çıldıroğulları yerel hanedanına mensup 2. İshak Paşa, yapının inşaatına başlıyor ve oğlu Çolak Abdi Paşa bitiriyor...




UNESCO' nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan bu saray- kale, Osmanlı  sivil mimarîsinin en önemli yapılarındandır. Osmanlı- Lale Devri mimarîsinin de şaheserlerinden biridir.

Yöreye özgü sarımtrak kesme taştan inşa edilmiştir. 116 oda, türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan, harem salonları ve koğuşları ile bir külliye ( yapı kompleksi ) tarzındadır.





Yapı, sanat tarihi bakımından da önemlidir= Özellikle taş işçiliği ve oymacılığı muazzamdır. Örneğin, taçkapısı (kapı açıklığı), Selçuklu etkili bitkisel- geometrik kabartmalarıyla dikkat çekmektedir.

 Osmanlı, Selçuklu ve İran mimarî üslûpları bu yapıda harmanlanmıştır.




İshak Paşa Sarayı' nın en önemli özelliği, dünyanın ilk kaloriferli ısıtma sistemine sahip binası olmasıdır...

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

14 Eylül 2014 Pazar

Bond No. 9- Perfume ( Signature Perfume ) EDP / 2009




























ABD kökenli parfüm markası Bond No. 9, Arap temalı bir parfüm yapmış= Bond No. 9 Perfume, bazı kaynaklarda Bond No. 9- Signature Perfume olarak geçiyor.

Öd ağacı, gül ve misk... Arap etkili parfüm. Bunları akla getiriyor. Ne var ki, kokusu günümüz trendlerini daha çok yansıtıyor. Tatlımsı rayihalar genele yayılmış. Oryantal- çiçeksi sınıfına sokulmuş. Notaları misk, tonka fasülyesi, gül ve öd ağacı şeklinde açıklanıyor.

Basit, sade ve düz bir koku karakteri var. Sürprizi yok. Yumuşak meyveli tonlar ve kadınsı çiçeksi notalar ilk sıkışta alınıyor. Tatlı misk ve ferah bir gül bulunmakta. Sonra bu hissiyat pek değişmez. Devamında yumuşak ve kremsi tarzda odunsu notalar ile biraz keskin bir öd ağacı algıladım. Odunsu notaların kullanım biçimi ilginçtir. Kapanışta tatlımsı badem esintileri var. Tonka fasülyesi olmalıdır.

Günlük kullanıma uyar. Sıcak, tatlı, yumuşak, ferah bir kokusu var. Parfüm dünyasında bir yenilik getirmez. Aromalar bence gayet hafif olmuş. Dozaj konusunda sorun yaratmaz. Her mevsim gider. Her ortamda kullanılır. Notalarda bir uyumsuzluk, rahatsız edici bir şey bulunmuyor. Odunsu- çiçek veya odunsu- misk kategorisine girebilir.

Tenimde 10 saat kadar kuvvetli biçimde durdu. Tonka fasülyesi- öd ağacı çizgisinde kuruma başlıyor, tene yakın duruyor. Ama fark edilirliğini başarılı bulmadım.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Eylül 2014 Cumartesi

Narciso Rodriguez- Essence For Women EDP / 2009


 

























Ünlü ABD moda markası Narciso Rodriguez' in çiçeksi- misk grubuna koyulabilecek parfümü Narciso Rodriguez- Essence For Women isimli parfüm, bugünkü incelememizin konusu olacak.

Essence- esans, bir şeyin temel niteliği, özü, esası, aslı vb. anlamlara geliyor.

Narciso Rodriguez- Essence For Women modern bir parfüm havası veriyor. Metalik, tozlu, sabunsu ve pudralı biçimleri de var. Çok tatlılık yok.

İlk anda metalik turunçgiller ( bergamot, limon ) ve yeşil bitkili bir açılış var. Sonra ozon notası, sıkıştırılmış hava akoru ve aldehitler şeklinde tanımlayabileceğim sentetik notalar burnuma geldi. Bunu pudralı, tozlu ve sabunsu çiçekler takip etti. Menekşe/ iris olabileceğini düşündüm. Açılışı da hesaba katarsak, şimdiye kadar anlattığımız kısım, çamaşır deterjanı, ferah ve temiz sabunlar, yeni yıkanmış çarşaflar gibi koku salmaktadır.

Tene yerleşme ve kuruma hemen oluyor. Bu dönemde kadifemsi, yumuşak ve tatlı gül- misk harmanı sahne almaktadır ki, en güzel ve en beğendiğimiz bölüm buradan itibaren başlar. Devamında ilk önce koyu bir amber algıladım. Ve peşinden odunsu notalar ve ilacımsı vanilya geldi. Son kısmı şu şekilde formüle ettim= Reçineli amber, odunsu notalar ( sedir ağacı, sandal ağacı ) ve misk... Reçineli hissiyat galiba benzoinden geliyor. Kapanış faslında hayvansı bir misk de var diyebiliriz.

Toparlayalım= Çiçekler, misk, turunçgiller, otlar, odunlar, reçineli amber var. Notalar özellikle tene oturma döneminde kaynaşmıştır. Gül, misk, reçine ve odunsu hissiyat harmanlanmıştır.

Narciso Rodriguez- Essence For Women' ın modern tarafı sabunsu ve pudralı çiçekler ve baştaki metalik turunçgil ve ozon akorlarıdır. Sabunlu, tozlu, metalik biçimlere tahammül edilirse, devamında güzel sürprizler yaşanıyor. Orta notalarda denge, uyum ve doğallık gözetilmiş. Yani, misk, gül ve ahşapsı notalarda güzellik, kalıcılık ve lüks kullanım vardır.

Güçlü ve kalıcı etkiler var. Fark edilirlik yüksektir. Tene yakın durma eğilimindedir ki, bu da iyi bir şey... Çünkü, açılıştaki ozon, sabun, pudra hissi etraftaki insanları fazla rahatsız etmeden, parfüm tene yerleşiyor. Sonbahar- kış devresi, yaz geceleri, açık hava gibi ortam ve dönemlerde kullanılır. Dengeli sıkılmalıdır. Kapalı alanda uygun dozaj verilmelidir. Akşam davet ve toplantıları için idealdir. Modern yönünü daha çok, akşamları gösterir. Tenimde kalıcılığı bir güne yaklaşırken hafif esintiler bıraktı.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




11 Eylül 2014 Perşembe

Frederic Malle- Geranium Pour Monsieur Extrait De Parfum / 2009


 


























Frederic Malle, Fransız markası olarak parfüm, ev kokuları ve mumlar üretmektedir.

Frederic Malle Geranium Pour Monsieur, bugünkü konumuzdur.

Mösyö Sardunya... Tasarımcısı Dominique Ropion olmuş.

Odunsu- baharatlı gruba girebilir. Ayrıca, aromatik hissiyat da yoğundur.

Baharatlı, bitkisel, otsu, çiçeksi, sabunsu kokular var.

Üst= Nane, sardunya, anason,

Orta= Tarçın, karanfil,

Alt= Misk, sandal ağacı, tütsü, sığla yağı, benzoin.

Dengeli tatlılık, uyumlu notalar, temiz ve rafine hissiyat, akışkan notalar değerlendiriliyor.

Açılışta sardunya, yasemin gibi baharatlı ve yumuşak çiçekler ve sabunsu rayihalar alınır. Aynı anda nane- okaliptüs benzeri ferah ve taze aromatik otlar hissedilir. ve bu bölüm tek parça- harman halinde yapılanır. Sonra tarçın ve karanfil tandansıyla parfüm daha da tatlılaşır. Kapanış sandal ağacı tandanslı yumuşak odunsu notalar, amber, tütsü ve bir miktar reçineler ( benzoin ) ile gerçekleşmiştir. Parfüm tene oturunca, tatlı baharatlara tütsüler katılıyor ve çok güzel ve lüks tütsülü baharatlar algılıyorsunuz....

Aslında Frederic Malle- Geranium Pour Monsieur basit ve gösterişsiz bir formülasyona sahiptir. Kibar, centilmen, yumuşak anlatım tarzı vardır. Taze ve pürüzsüz aromatik otlarla ideal bir terapi ve meditasyon kokusu olabilir. Parfümü gerçekte sardunya değil, belki de yumuşak baharatlar ve nane- okaliptüs gibi aromatik bitkilerin domine ettiğini söylemek yanlış olmaz. Hatta başlangıçta acaba defne, adaçayı gibi bitkiler var mı, diye düşündüm.... Çok güzel, rahatlatıcı, stres giderici otlar var...

Mevsim, ortam, dozaj sınırı yoktur. Bu alanlarda tamamen özgürsünüz. Nane- okaliptüs gibi aromatik otlar keskin ve bayağı tatlı kullanılmış. Tatlılığı baharatlar dengeliyor. Fark edilir yönü açılışta güçlüdür. Sonra tene yerleşip yumuşar. Kalıcılığı başarılıdır= Tende hafif esintilerle bir güne yakın durmakta. Frederic Malle- Geranium Pour Monsieur, bana Comme des Garcons -888' de kullanılan tatlımsı ve metalik baharatları ve ferah aromatik otları hatırlatıyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 3




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

10 Eylül 2014 Çarşamba

Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense EDP / 2009


























Nicolai Parfumeur Createur- Fransız niş parfüm markasıdır. 1989 yılında, Patricia de Nicolai tarafından kuruldu. Parfüm koleksiyonunda Doğu dünyasının gizemini yansıtan amberli, tütünlü, baharatlı ve odunsu parfümler ve şipre tarzında erkeksi kolonyavarî kokular bulunmakta.

Bugün, paçuli temalı Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense isimli parfümü incelemeye karar verdim. Odunsu- şipre grubunda yer alabilir. Çok az tatlılık barındırıyor. Büyük ölçüde tozlu, buruk, ekşimsi ve kuru esintiler yapar. Turunçgiller, çiçeksi notalar, baharatlar, odunsu notalar ve deri içeriklerine sahiptir.

Üst- lavanta, sardunya, portakal, tebeşir (?), defne yaprağı,

Orta- tarçın, gül, paçuli,

Alt- sandal ağacı, amber, vanilya, deri.

Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense ( yoğun paçuli ) ismini taşıyan parfümü, koku gruplarına göre değerlendirmenin daha doğru olacağı kanaâtindeyiz. Böylece bu parfümü anlamak ve yorumlamak kolaylaşacaktır.



Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense- şipre tarzında, kaliteli ve rafine erkeksi kolonya tandanslı bir başlangıç yapmaktadır. Önce bunu belirtelim...

1- Ekşimsi ve buruk turunçgiller ve tozlu aromatik otlar : Başlangıçta yoğun aromatik otlara, turunçgiller geriden destek vermekte. Defne, fesleğen ve kekik kuru ve tozludur. Bergamot ve portakal gibi klasik ekşimsi turunçgiller buna katılmakta.

2- Yeşil- ferah erkeksi çiçeksi notalar : Aslında bu bölüm, açılışın bir parçası ve devamı olarak görülebilir. Kuru otlardan, yeşil kokan ferah çiçeklere geçilir. Tatlımsı lavanta tematik koku formudur. Yasemin de olabilecektir.

3- Biberli- tatlımsı baharatlar : Orta bölümde tarçın merkezli biberli ve tatlımsı baharatlar görülür. Bu bölümün ana teması, tarçındır. Kakule buna destek verebilir. Baharatlar sıcak ve kuru vurgular yapıyor.

4- Kuru tonlamalarla deri ve paçuli : Parfümün genelindeki kuru ve tozlu biçimlenme, son bölüme de yansımıştır. Kokunun ana temasını oluşturan paçuli, deri notasıyla kaynaşmıştır. Ahşapsı sandal ağacı ve kremsi ve yumuşak amber ise, buradaki yardımcı elemanlardır.

Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense isimli parfüm, özet olarak üç tematik koku biçimi vermekte= Açılıştan bir süre sonra lavanta, orta katmanda biberli tarçın ve sonda paçuli ve deri... Açılış kısmını oluşturan aromatik otlar, turunçgiller ve erkeksi çiçekler şipremsi kolonya gibidir. Sonrasında koku formu baharatlı- odunsu tarza kayar. Kendi içinde sade ve basit yapıdadır. Nota grupları katman halindedir. Sırası geldikçe sahne alır. Dengeli ve uyumlu aromalar görülür. Temiz, pürüzsüz ve kaliteli bir harmanı vardır.

Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense- yavaş bir akışkanlıkla, iki saat içinde tene oturmakta. Kuru paçuli ve deri notalarıyla tene yerleşme tamamlanmakta. Çabuk terleyen yağlı tende, üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapıyor. Fark edilirliği de her daim yüksektir. Sıktıktan iki saat sonra tene yapışıyor ve sakinleşiyor. Koyu ve dolgun yapısından dolayı dört- beş defa sıkmak yeterli olacaktır. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Açık havada- dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyllerde ve gece gezmelerinde kullanılabilir. Çok sıcakta sıkılması halinde, biberli baharatlar rahatsız edebilir. Gene de deri notasının kuru tonlarda verilmiş olması, yapaylık barındırmadığı için başarılı bir seçim olmuş.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

9 Eylül 2014 Salı

Thierry Mugler- A Men Pure Malt EDT / 2009

 















Thierry Mugler- Fransız moda markasıdır. Şimdi Thierry Mugler- A Men Pure Malt isimli parfümü tanıtıyoruz. Tatlı, şekerli, sıcak, yapay, ferah ve yumuşak esintileri var. Turunçgiller, içkimsi notalar, vanilya, meyveler, odunsu notalar, malt, amber ve gurme notalar bu parfümü şekillendiriyor. Odunsu- gurme kategorisinde gösterilebilir.

Üst- meyveli notalar, portakal, bergamot,

Orta- malt, viski, paçuli, kahve, sedir ağacı,

Alt- turba, vanilya, amber, misk.

Thierry Mugler- A Men Pure Malt isimli parfüm, şekerli meyve karışımı ( ayva, armut ) ve turunçgillerle ( portakal, bergamot ) başlıyor. Sonra baş ağrısı yapan malt, içkimsi notalar ( viski ) ve odunsu notalar ( paçuli ) gelmekte. Burada dayanılmaz bir yapaylık var. Tatlı ve sıcak gurme notalar ( kahve ) ile tenim biraz olsun rahatladı. Tatlı amber ve vanilya, bu sıcaklığı devam ettiriyor ve yapaylık barındırmadan parfümü son aşamaya getiriyor.

Thierry Mugler- A Men Pure Malt ( Saf Malt ) isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Çok hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor ve fakat tene yakın durmuyor, aksine sahibine ve dışarıya karşı boğucu bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca güçlü kalıcılık yapmasının ve yüksek fark edilirliğinin vesilesi, genele yayılmış şekerli tatlılık, viski / malt ve kahve notalarıdır. Gene aynı minvalde tene dengeli dozaj ( üç- dört fıs ) şarttır. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân kokteyl ve davetleri ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

8 Eylül 2014 Pazartesi

John varvatos- Artisan EDT / 2009




















Artisan, Esnaf anlamına gelen kelimedir. John varvatos- ABD' li moda tasarımcısı olarak, kendi moda evini kurmadan önce, Calvin Klein ve Ralph Lauren için kıyafet tasarlamış.

John varvatos Artisan, turunçgil temalı bir parfüm olarak sınıflandırılmakta. Harmanı sade ve basit olmuş=

Üst- portakal, mandalina, kekik, mercanköşk;

Orta- portakal çiçeği, zencefil, lavanta, yasemin;

Alt- ağaçsı notalar, amber, misk.

Ben bu parfümü turunçgil- ağaçsı kategoriye alacağım.

Turunçgilin yanısıra meyve ve çiçek aromaları belirginleşmekte. Açılışı kaliteli ve lüks limon kolonyasına benziyor. Keskin ve canlı portakal- mandalina karışımıyla başlangıç yapmakta. Sonra portakal çiçeği eşliğinde diğer çiçeksi katmanlar ile sabunsu bir karaktere yönelmekte... Tene oturma lavanta, yasemin gibi aromalarla ilgilidir. Parfümde turunçgil tandansları her daim hissedilecektir. Hatta zencefil ile geçiş yapılan baharat katmanı bile turunçgil çeşnili olmakla, özgün bir yorum ifade eder. Aromatik otlar ise bu karışımın içinde, saman alevi gibi, arada bir yanıp söner. Kapanışta da yumuşak ve ferah tercih edilmiş misk ve odunsu notalar ( sedir ağacı, paçuli ) görürüz.




Koku düzlemi= Keskin turunçgiller- çiçeksi notalar- turunçgilli baharatlar & aromatik otlar- ağaçsı notalar- amber- misk çizgisini takip ediyor. Akışkanlık gayet hızlı olmakla, notalar tene çabuk yerleşiyor.

Derinlik ve konfor noktası= Zencefil- ağaçsı notalar- amber - misk ekseninde yer almakta. Burası kalıcılık ve kalitenin yükseldiği ve lüks kullanıma izin veren katman olarak değerlendirilmekte.

Basit, sade, yeterli bir harman; sentetiklik, yapaylık barındırmayan taze ve canlı notalar...

Turunçgil yedirilmiş tatlı baharatlar, lüks ve tatlı bir amber/ misk rayihaları...

Özetle, John varvatos Artisan...

Güvenle her mekân ve her zamanda kullanabilirsiniz. Kalıcılık odunsu notalar ve amber düzleminde artıyor. Tenimde yaklaşık 16 saat hafifçe esti. Gün içinde tazelenebilir. Ağaçsı notalar, amber ve zencefille fark edilir hale geliyor.



Yalnız bu parfümü anlamak için, biraz gün görmüş ve ince zevk sahibi bir adam olmak lazımdır. En az bir kere denemeli ve dolabınızda saklamalısınız. Muhteşem bir parfüm mü ? Hayır... Ne var ki, tecrübeli parfüm kullanıcıları için ilginç bir yorum ve bakış açısı verebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Eylül 2014 Pazar

Tom Ford- Grey Vetiver EDT / 2009




























ABD' li film yönetmeni, tasarımcı ve senarist Tom Ford' un kurucusu olduğu marka, niş parfümlerin kalitesine yaklaşan kokular üretmesiyle biliniyor. Grey Vetiver de böyle başarılı bir parfüm.

Terre ve Marc Jakobs Bang' den esintiler sunan bu parfüm, odunsu- baharatlı tarzı yansıtıyor.

Notaları ise vetiver, portakal çiçeği, greyfurt, adaçayı, iris,  muskat, yenibahar meyvesi, amber ağacı ve meşe yosunu...

Kremsi, modern, ferah ve yumuşak tonlamaları var. Notalar akışkan ve kolay geçişli olmuş.

Koku düzlemi şöyle gidiyor= Aromatik otlar, narenciye, vetiver, limonsu narenciye, vetiver ve odunsu notalar.

Derinlik ve konfor noktası da şöyle olmuş= Limon/ narenciye- narenciye etkili vetiver- odunsu notalar.

Vetiver bu parfümde önemli bir nota. Yumuşak, ama galiba biraz yapay bir vetiver var. Gene de odunsular ile birlikte kaliteyi yükselten başat elemanlardan biri olmakta.

Rahatsız edici ayrıntı yok. Sonlarda odunlara yosun da eklenmekte. Burası da güzel.

Terre' ye atıf yapan tarafı, ekşimsi narenciye ve ağaçsı notaların kullanıldığı bölüm olurken; bunlara baharatın da eklenmesiyle Marc Jakobs Bang etkileri hissedilmekte.

Kalıcılık değerleri başarılı. Ortalama üstü bir kalıcılık vermekte. Tenimde kalış süresi bir güne yakın. Her mevsim, rahatsız olmadan kullanılabilecek bir parfüm. Fazla tatlılık yok. Baharatlı kısımda buruk ve koyu tonlar var.

Koku -4 Kalıcılık -5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

6 Eylül 2014 Cumartesi

Paul Smith- Paul Smith Men EDT / 2009


























Paul Smith- İngiliz moda markasıdır. 1970 yılında faaliyete geçmiştir. Moda tasarımcısı Paul Smith tarafından kuruldu. Ayakkabı, saat, gözlük, aksesuar, parfüm, ev eşyaları, giyim, halı ve mobilya gibi alanlarda üretim yapmaktadır.

Bugünkü konumuz olan, Paul Smith- Paul Smith Men isimli parfüm, kremsi tatlı, yumuşak, ozonlu ve ferah esintilerle belirleniyor. Meyveler, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve meşe yosunu aromaları vermekte. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösteriliyor.

Üst- portakal, lavanta, fesleğen, bergamot,

Orta- zencefil yaprağı, menekşe yaprağı, sümbül, sardunya,

Alt- sandal ağacı, misk, meşe yosunu, vetiver.

Paul Smith- Paul Smith Men- genel anlamda kremsi- ozonlu meyveler, kremsi- yeşil çiçeksi notalar, misk ve meşe yosunu vurgularından oluşuyor. Baskın notalar bunlardır. Diğerleri ( lavanta, ozonlu- yeşil bitkiler ) yardımcı elemandır. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanmaktadır.

Paul Smith- Paul Smith Men isimli parfümün meyveli açılışında, portakal, bergamot ve çilek ( ? ) olabileceğini düşünüyoruz. Bunu tatlı lavanta takip ediyor. Lavanta ile birlikte, her daim ferah ve yeşil çiçeklere geçiş sağlanıyor. Erkeksi ve belli ölçüde sucul tarzdaki bu çiçekler menekşe, lotus ve sardunya biçiminde tahmin ediliyor. Tene oturması hızlı akışkanlıkla oluyor ve olgunlaşma döneminde, ara nüans olarak yeşil- sucul bitkiler ( fesleğen, kişniş ) hissediliyor. Kapanış çimensi ve köksü yumuşak vetiver ve misk ile yapılıyor. Aslında bu bölümdeki koku formunu meşe yosunlu vetiver olarak formüle edebiliriz.

Öncelikle şunu söyleyelim : Parfümün tamamına egemen olan koku formu kremsi ve yeşil / bitkisel aromalardır. Yani meyveler, çiçeksi notalar ve bitkiler kremsidir. Çiçeksi notalar, meşe yosunu ve vetiver yeşil ve bitkisel kokmaktadır. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar verilmiştir. Yoğun kremsi hissiyat sucul, ozonlu ve yumuşak esintilerle desteklendiği için rahatsız edici değildir.

Paul Smith- Paul Smith Men- kaliteli ve enerjik erkeksi kolonya tarzındadır. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilgilidir. Kalıcılık ise bir kolonyadan beklenebilecek performansın biraz üzerindedir. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz dönemi kokusudur. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Eylül 2014 Cuma

Lanvin- L' Homme Sport EDT / 2009



 

























Kadın ve erkek moda markası Lanvin, Fransa kökenli. Kurucusu Jeanne- Marie Lavin. Ayrıca ev dekorasyonu, kürk, iç çamaşırı ürün gamı var.

Lanvin- L' Homme Sport, aromatik- odunsu bir parfüm.

Üst= Limon, bergamot, mandalina, biber, portakal çiçeği;

Orta= Adaçayı, lavanta;

Alt= Paçuli, yosun, beyaz misk.

Tatlı ve ferah açılışı var ve bu, genele yayılmış. Yoğun turunçgil, adaçayı ve lavantayla başlangıç yapmakta. Bir müddet sonra acımsı adaçayı baskınlaşıyor.

Koku düzlemi şöyle gitmekte= Turunçgil- adaçayı- odunsu notalar- yosun- misk.

Derinlik ve konfor çizgisinde belirginleşen notalar= Bana kalırsa limon, bergamot ve adaçayı. Çünkü, bu çizgide parfüm, şifalı ot rayihaları salmakta ve odunsu notalar ile beraber kalıcılık artmakta. Şifalı ot teması ve genel karakter olmuş.

Harman kalıcılık olarak genelde sönük kalmasa;  kalite ve zenginlik mesela biraz daha aromatik otlar ve amber- baharat kombinasyonu gibi güçlü ve baskın aromalarla ile takviye edilse, çok kalantor ve yüksek kalibreli bir parfüm olabilirdi.

Benim tenimde kalıcılık değerleri 10 saat kadar oldu. Gün içinde tazelemek gerekir. İdeal yaz kokusu gibi durmakta. Ne var ki, her mevsim de gidebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html



4 Eylül 2014 Perşembe

Pastel- Pastel Classic For Women EDP



























Pastel- Pastel Classic For Women, Pinkar Kozmetik firmasının ürünüdür. Bu firma parfüm, kolonya, sabun, makyaj malzemesi üretiyor.

Pastel- Pastel Classic For Women çiçeksi notalar, turunçgiller, misk ve odunsu bazlarla tanınır. Çiçeksi- odunsu/ misk grubuna verilebilir.

Üst- frezya, mandarin, adaçayı,

Orta- müge, beyaz zambak, margit ( bir tür papatya ), nergis,

Alt- paçuli, sandal ağacı, amber.

Notalar böyle açıklanmış. Yoğun çiçekli bir kokudur. Beyaz çiçekler baskındır. Çiçeklerden büyük oranda tozlu ve buruk rayihalar algılanır. İlk andaki izlenim, sabunsu ve tozlu çiçekler ( papatya, nergis, yasemin ) ve aromatik otlar ( adaçayı )otsu kokular oldu. Devamında gene pudralı çiçeksi notalar ( mimoza, müge, zambak, sarı çiçek tarzında ylang ylang ) var. Paçuli merkezli tozlu odunsu notalar, misk ve sandal ağacıyla kapanış gerçekleşir.

Basit, sade, kolay anlaşılır bir koku yapısı var.

Burada sadece çiçekleri konuşacağız :

Keskin, tozlu, sabunsu, pudralı ve kirli çiçekler parfümü domine etmiş.

Parfümde tatlılık varsa da, sabunsu- pudralı yapısal düzenin yanında önemli bir ayırt edici özelliği yoktur. Notalar genelde katman halinde alınıyor. Bu da belli bir denge ve uyum yaratmayı başarıyor.

Yasemin, zambak, frezya, papatya olarak çiçekleri tahmin ettim. Harmanda da benzer şeyler bulunduğunu gördüm.

Bu çiçekler kadınsı tarzdadır. Yani, hiç şüpheye yer bırakmayacak biçimde bir kadın parfümüyle muhatap oluyoruz. Unisex kullanıma izin vermez.

Parfümde keskin çizgiler var : Şöyle ki, ağır, köşeli ve yoğun harmana sahiptir. Şakası da yoktur- dengeli sıkılmalıdır. Kapalı alanlarda dozajına dikkat edilmelidir. Sadece sonbahar- kış zamanı kullanılır, başka zamana uygun olmaz. Fark edilirlik, kalıcılık yüksektir ve tene yakın durma eğilimindedir. Kuvvetlice eser ve etkisini uzun süre korur. Açık havada- dışarıda kullanılırsa, daha iyi olur. Akşam gezmeleri için idealdir. Soğuk hava parfümüdür. Kalıcılığı tenimde iki günü geçti. Tene yapışıyor. Hem tensel bir parfüm, hem de başkalarına yönelik fark edilirliği var...

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

3 Eylül 2014 Çarşamba

Montale- Wild Aoud EDP / 2009


 


























Montale, bir Fransız markası olmasına karşın, genelde Arap ve Doğu tandanslı kokular üretiyor. 2003 yılında, Pierre Montale tarafından Paris' te kuruldu. Amacı, asiller sınıfı ve kral ve kraliçeler için parfüm üretmektir. Pierre Montale, Arabistan' ı ziyaret ederek, Arap parfümleri ile ilgili bilgiler edinmiş. Sonra öd ağacı temalı kokular yapmaya başlamış. Parfümlerinde sedir ağacı, sandal ağacı, reçineler ve geleneksel Arap koku malzemesini kullanmış.

Montale Wild Aoud kokusunu tanıtıyoruz. Öd ağacı baskındır ve turunçgiller ve odunsu notalar da önemlidir. Aromatik- odunsu gruba sokulabilir.

Notaları sardunya, artemisia, bergamot, öd ağacı, tik ağacı, paçuli, deri ve amber olarak verilmiş. Tatlı, ferah ve canlı bir açılışı var. Turunçgiller ile başlıyor= Bergamot ve şekerlenmiş portakal alınmakta. Devamında tatlı meyveler ve çiçekler hissedilir. Öd ağacı, bundan sonra ana temadır ve parfümü domine edecektir. Zaten, koku karakteri de pek değişmez, düz çizgide gider. Tatlı odunsu nüanslar ve tozlu- topraklı bir paçuliyle kapanış olur. Sonlarda bir miktar tütünsü hissiyat da var.

Yumuşak, ferah, aromatik biçimlenme takdir edilir ve bu yönüyle her mevsime uygun düşer. Günlük kullanıma yöneliktir. Tene oturup güzelleşir. Sade, basit aromalarda rahatsız edici bir yapaylığa rastlamadım. Ancak çok şey beklenmemelidir. Akşama doğru en iyi sonucu verecektir. Davet, kokteyl ve resmî toplantılar için düşünülebilir. Tende 10 saate değin durmakta. Hafif, fresh bir Arap etkili parfümdür. Arap coğrafyası şartlarında kolonya niyetine kullanılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html