31 Temmuz 2015 Cuma

Le Labo- Santal 33 EDP / 2011

 















Le Labo- ABD merkezli parfüm markasıdır. 2006 yılında Fabrice Penot ve Edouard Roschi tarafından kurulmuştur. Bugün Le Labo- Santal 33 isimli parfüm hakkında konuşacağız. Çiçeksi notalar, baharatlar, odunsu notalar, amber, deri ve misk aromaları barındırıyor. Pudralı, tatlımsı, tozlu, kuru, yağlı, sıcak, ferah, yumuşak ve yapay esintiler sunuyor. Aromatik- odunsu grupta gösterilmiş.

Üst- menekşe, kakule, sandal ağacı,

Orta- sedir ağacı, amber, iris,

Alt- deri, papirüs, misk.

Le Labo- Santal 33 isimli parfümün başlangıcında çiçeksi ve baharatlı dokunuşlar hissedilmekte : Yeşil ve ferah kokan erkeksi çiçeksi notalar ( menekşe ) ve aromatik baharatlı kakule çok net biçimde algılanıyor. Bunu ahşapsı tonlamalar yapan odunsu notalar takip ediyor. Kuru ve sıcak sandal ağacı ve yumuşak ve tozlu sedir ağacı mevcuttur. Odunsu notalara sıcak amber ekleniyor. Buna odunsu amber demek daha doğru olur. Devamında deri notası sahne alacaktır : Önce odunsu deri, sonra aromatik yumuşak deri, en son biçimiyle de pudralı ve yağlı deri aromasını görmekteyiz ki, aslında son bölümü deri temasının kontrol ettiğini söylemek yanlış olmaz. Kapanış faslını şöyle toparlamak istiyorum : Genel karakteri çiçeksi deri / misktir. Pudralı ve yağlı deri- çiçeksi notalar ( iris )- misk troykası egemen koku formudur.

Le Labo- Santal 33 isimli parfümdeki deri notasına biraz değinmek icap edecektir. Orta katmandan kapanışa değin sıralama şudur : Kuru odunsu deri, aromatik- yumuşak süetimsi deri & yağlı iris, tabaklanmış yağlı deri- misk, pudralı ve yağlı deri- iris. Belki de yağlı çiçekler deri gibi kokuyor. Bir diğer husus da, parfümün ana ekseninin menekşe- kakule- deri notalarından meydana gelmesi ve diğer notaların yardımcı eleman olmasıdır. Aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Gayet yavaş akışkanlıkla, 1 saat içinde tene yerleşiyor. Eğer dozajını ayarlayarak ( örneğin üç- dört fıs ) sıkarsanız, fark edilirliği tene yakın kalmasıyla belirleniyor. Tene bol miktarda uygulandığında, dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirlik yapacaktır. Son bölümde egemen olan ve yapaylık da barındıran pudralı ve yağlı vurgular ( çiçeksi deri / misk ) kalıcılığa olumlu etki yapmıştır. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansına sahiptir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. Son bölümdeki yapaylığı da dikkate alarak tene dengeli sıkılmasını ( üç- dört fıs ) tavsiye ederim.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

28 Temmuz 2015 Salı

Hugo Boss- Orange Man EDT / 2011



























Hugo Boss- Alman moda markasıdır. 1924 yılında kuruldu. Hugo ve Boss konseptiyle üretim yapıyor. Proctor & Gamble işbirliğiyle parfüm çıkarıyor. İlk parfümü 1985 çıkışlıdır.

Bugün, Hugo Boss- Orange Man isimli parfümü değerlendireceğiz. Tatlı, yumuşak, sıcak ve ferah aromaları var. Meyve, tütsü, baharat, vanilya ve odunsu notalar gibi koku nüansları veriyor. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst notalarda kişniş, elma, ortada tütsü, sichuan biberi, altta ise vanilya ve odunsu notalar açıklanmış.

Hugo Boss- Orange Man- tatlımsı ve ferah elma notasıyla açılıyor. Devamında elmalı- meyvemsi yumuşak tütsüler hissediliyor. Orta bölümde keskin biberli baharatlar var. Kırmızı biber olabilir. Ancak elma vurgusu, baharatların üzerinde hissediliyor. Tene yerleşme döneminde elmalı tütsü ve tütsülü biberler ana koku formu olarak iyice belirginleşecektir. Yumuşak vanilya ve genelde ahşapsı tonlamalarla sona geliniyor.

Hugo Boss- Orange Man- meyvemsi tütsü, meyvemsi baharat ve tütsülü baharat gibi çeşitli koku harmanlarından oluşuyor. Bunlar iç içe geçmiş biçimde algılanıyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalır. Kalıcılık ve fark edilirlik, kaliteli kolonya performansı kadardır. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz sezonu için idealidir. Ahşap, baharat ve tütsü vurguları parfümde sıcaklığı arttırmaktadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



25 Temmuz 2015 Cumartesi

Tom Ford- Neroli Portofino EDP / 2011




























Tom Ford ABD kökenli moda markasıdır. Şimdi Tom Ford- Neroli Portofino isimli parfümü değerlendireceğiz. Çiçeksi notalar, lavanta, aromatik otlar, misk ve amber içeriklidir. Sabunsu, pudralı, tatlı, yumuşak ve ferah esintileri var. Turunçgil- aromatik grupta gösteriliyor.

Üst- bergamot, mandalina, limon, acı portakal, lavanta, biberiye, mersin meyvesi,

Orta- Afrika portakal çiçeği, portakal çiçeği, yasemin, pitosporum çiçeği, 

Alt- amber, melekotu, ambrette ( misk ebegümeci ).

Portofino, İtalya' nın kuzeybatı kesiminde, Ligurya bölgesinde yer alan ve sosyetenin uğrak yeri olan bir tatil kasabasıymış. Parfümün ismi buradan geliyor.

Tom Ford- Neroli Portofino isimli parfüm, denilebilir ki, baştan sona sabunsu ve pudralı kokuların hakimiyeti altındadır. Şöyle ki, kediotu, leylak, neroli ve nergis gibi koyu sabunsu tarzda çiçeksi notalar açılışı yapıyor ve buna hemen sabunsu lavanta ekleniyor. Sonra sabunsu aromatik otlar geliyor. Biberiye ve kasnı otu sakızı olabilir. Orta bölümün devamında çiçeksi notalar pudralı biçimlere dönecektir. Yasemin, iris ve mimoza tahmin ediliyor. Sabunsu misk ve tatlı amber son noktayı koyacaktır.

Tom Ford- Neroli Portofino isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Gerçi sabunsu ve pudralı nota karışımlarının harmanlandığını da söyleyebiliriz. Gayet yavaş akışkanlıkla 1 saat sonra tene oturmakta. Bunu takiben, fark edilirliği dışarıya karşı oldukça yoğun ve saldırgandır. Bu kadar sabunsu & pudralı tonlama olunca da, çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılığı var. Gene aynı anlamda ( yoğun sabunsuluk nedeniyle ) tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Böylece burun ve zihin algısını rahatsız etmeyen bir ferahlığa kavuşacaktır. Parfümde genelde banyo sabunu gibi kokulara rastlıyoruz. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine, soğuk / serin havalara ve akşam saatlerine yöneliktir. Dış mekân davet kokteylleri ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


 

16 Temmuz 2015 Perşembe

Parfümde Misk / Misk Yağı Temasının Kullanılışı / makale




Misk ve misk yağı teması parfümlerde önemlidir. Bu konuda birkaç söz söyleyeceğiz.

Erkek ceylan, misk geyiği, misk öküzü ve misk kedisi/ kunnduz gibi hayvanların öz salgılarından misk maddesi elde edilir. Bu hayvanların deri altı yağ dokusu ve kuyruğunun altındaki bezler bu işe yaramaktadır.

Parfümlerde misk, beyaz misk ve misk yağı gibi üç farklı misk versiyonu kullanılır. Bunlara değinelim=

A- MİSK= Bütün parfümlerde amber, vanilya ve sandal ağacı ile harmanlanır ve tatlı, kremsi, yumuşak tarzda verilir.

B= BEYAZ MİSK= Yumuşak, kremsi, şurubumsu kıvamda olup; meyvemsi baharat, kaşmir ağacı ve sandal ağacı benzeri rayihası vardır. Aromatik- fresh tonlar verir. En değerli beyaz misk, Özbekistan dağlarında yaşayan erkek ceylanların öz salgısıdır.

C- MİSK YAĞI/ CİVET/ KUNDUZ YAĞI= Bu kelimeler aynı anlamdadır. Misk yağı, hayvansal parfümlerin temelini oluşturur. Bazı parfümlerin ahır, terli insan vücudu, ağır sığır derisi, idrar ve tezek gibi kokmasının sebebi misk yağıdır. Misk yağı, parfümlerde tespit ettiğimiz kadarıyla deri, tütün, tonka fasülyesi, yapay ve plastik baharatlar ve çiçekler ve ikinci dereceden paçuli ve öd ağacı ile birlikte kullanılmaktadır.

Misk ve türevleri, parfümlerde genellikle kapanış notalarında olur. Bazen de orta katmanda veya açılış bölümünde yer alabilir.

Konuyu aydınlatmak için parfüm örnekleri ortaya koyacağız.

Yves Saint Laurent- Kouros= Kirli ve tozlu turunçgiller, acı bahratlar, pudralı çiçekler hacı yağı gibi kokmakta. Misk yağı ( bkz. misk yağı kokusu ) ve deri notası pis, sert ve algıları zorlayan tarzda olmuş.

Abdul Samad Al Qurashi- Dahn Oud Ateeque= Yoğun, pis, kirli ve dayanılmaz bir misk yağı teması ( bkz. misk yağı kokusu ) parfümü domine eder. Bunun yanında öd ağacı, tütün, tonka fasülyesi, paçuli ve plastik ve yapay baharatlar olduğunu tahmin ettim.



Maison Francis Kurkdjian- Absolue Pour Le Soir= Hayvansal misk temasının yanında Doğu etkisi de var= Odunsu- tütünsü, keskin ve tatlı baharatlar, aromatik otlar, sığır derisi gibi kokan misk, vanilyamsı amber ve odunsu notalar gidişatı belirler.

Serge Lutens- Muscs Koublai Khan= Algıları zorlayan yoğun, dayanılmaz ve kirli bir misk yağı teması (bkz. misk yağı kokusu), parfümü neredeyse baştan sona etkilemekte. Sonlarda çok güzel ve lüks bir amber var.

Abdul Samad Al Qurashi- Musk Al Ajeeb= Derin, egzotik, koyu, karanlık tatlı baharatlar, vetiver, paçuli, amber, misk ve sandal ağacı harmanı beğeniliyor. Misk ve amber çok yağlı kullanılmış. Narenciye esintileri alınıyor. Sıcak ve yumuşak vurgular daha fazladır.




Jean Paul Gaultier- 2= Modern bir vanilya- misk- amber teması vardır. Odunsu bazlar, tatlı baharatlar, deri notası ve çiçekler harmanlanmıştır. Yoğun, koyu ve derin hissiyat vardır. Notalar acı, pudralı, tatlı, kremsi ve yumuşak nüanslar vermekte.

Abdul Samad Al Qurashi- Musk Al Jism/ Body Misk= Beyaz misk baskındır. Gül, yasemin, menekşe gibi çiçekler algıladım. Dengeli bir tatlılık var. Hafif, aromatik- fresh bir yapısı var. Sabunsu rayihalar hissettim. Temiz, yumuşak ve taze notalar belirgindir.



Shiseido Zen- Eau de Parfum For Women= Çiçeksi- odunsu/ misk grubuna sokulmuş. Tropik meyve- narenciye- beyaz çiçek karışımıyla açılır. Taze, temiz, biraz sabunsu, bitkisel ve reçineli yapısal düzenden bahsedilebilir. Tozlu- topraksı paçuli ile yumuşak bir beyaz misk kapanışı yapıyor...

Çok seçkin, elit, incelmiş zevkleri bulunan ve kültürlü bir takipçi kitlemizin olduğunu anlıyorum. Bu da bana büyük gurur veriyor. Böyle bir izleyici kitlesi, beni güzel makaleler yazmam için yönlendirmekte. Bu yazıyı yazmama vesile olan sayın Alper Zeybek' e teşkkür ederim. Şunu bilmelisiniz ki, bu tür kaliteli yazılar uzun süren, özenli ve titiz araştırmaların neticesinde hayat bulmaktadır.

7 Nota 1 Parfüm, siz değerli takipçilerimizin sayesinde, parfüm yorumları alanında prestijli, ayrıcalıklı ve imtiyazlı bir mevkiyi elde etmiştr ve bu minvalde yükseldikçe yükselmektedir...

7 Nota 1 Parfüm, parfümler alanında farklı, özgün ve yaratıcı bir felsefenin temsilcisidir. Parfümleri bu bakış açısıyla yorumlamaktadır.

Hepinize sevgiler ve saygılar, efendim...

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html