31 Ocak 2014 Cuma

Tom Ford- Black Orchid EDP / 2006




Tom Ford- ABD kökenli moda markasıdır. Bugün bu markanın bayan kokularından, Tom Ford- Black Orchid EDP isimli parfümü değerlendiriyoruz.
Siyah orkide...

Orkide mi, bilemem, ama son derece çiçeksi ve yoğun tatlı meyveli bir parfüm. Oryantal- çiçeksi olarak tanıtılmakta. Harmanı da şöyle=

Üst= Yasemin, gardenya, ylang ylang yağı, bergamot, limon, portakal, frenk üzümü, yumru.

Orta= Baharat karışımı, meyveli notalar, lotus çiçeği, orkide, vetiver.

 Alt= Sandal ağacı, paçuli, kehribar, tütsü, vanilya, çikolata.

 Beyaz çiçek, dünyevî aromalar ve meyve ve kakao katmanlarını barındırmakta.

Benim görüşüm, bu parfümün yoğun kadınsı çiçekler ve tatlı meyveler ile başlangıç yaptığıdır. Çiçeksi katman her daim kendini belli edip baskınlaşıyor. Sonra bir ara, paçulinin önderliğinde odunsu notalar sahne alıyor ve koku karakteri biraz değişiyor. Devamında tekrar meyveli akorlar var. Buna kapanışta tatlı bir amber ve kakao eklemlenmekte. Tenden böylece ayrılıyor.

Baharatları hiç algılamadım.






Yoğun ve bazen iç boğucu bir tatlılık var. Tam bir kadın kokusu olmuş. Erkekler de tercih ediyor.

Genelde düz çizgide ilerleyen bir kokusu var. Tene oturunca pek değişmiyor. Tene oturunca çiçeksi- meyveli yapıya evriliyor.

Koku düzlemi çiçekler, meyveler, odunsu notalar, amber ve kakao çizgisini takip etmekte.

Derinlik ve konfor noktası ise, yoğun bir tatlılığa sahip meyveler ve çiçekler olmakta. Diğer notalar ara sıra ortaya çıkıp, yardımcı eleman gibi işlev görmekte.

Kalıcılık değerleri bende 24 saati buldu. Kış günü dengeli sıkılmazsa, rahatsız eder. Hele yazın, bence hiç riske girilmemelidir. Çok şekerli bir yapısı var. Dengeli dozlanırsa, güzel... Ayarını kaçırırsanız pişman olursunuz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

29 Ocak 2014 Çarşamba

Robert Piguet- Baghari EDP / 2006



























Robert Piguet- Fransız moda markasıdır. Bugün Robert Piguet- Baghari isimli parfüm incelenecektir. Kadın parfümü olarak dizayn edilmiş. Gül, misk, vanilya, amber, narenciye ve çiçek nüansları var. Pudralı, kremsi ve yumuşak esintiler yapar. Çiçeksi- oryantal kategoride gösteriliyor.

Üst- aldehitler, bergamot, portakal çiçeği, menekşe,

Orta- Cantola gülü, Şam gülü, yasemin, portakal çiçeği,

Alt- iris, vetiver, amber, misk, vanilya.

Robert Piguet- Baghari için kısa bir değerlendirme=

Turunçgiller açılışı yapar. Bergamot, mandalina ve portakal çiçeği sentezlenmiş. Ferah, temiz ve dinamik esintiler var.

Çiçeklerle devam eder. Menekşe, iris, sümbülteber ( hafifçe pudralı ve sabunsu ); yasemin ve gül ( kremsi ve yumuşak ) harmanlanmış. Pudralı ve sabunsu tarz baskındır.

Vanilya, misk ve amber sonlarda yer alır. Bu kısım kremsi ve yumuşaktır. Böylece kapanır.

Robert Piguet- Baghari- her mevsim, günlük kullanım, genel beğeni ve sosyal ortam şartlarına uyar. Kokusu çok değişmez, düz çizgide gider, Basit bir formülasyona sahiptir. Kaliteli bir parfümdür. Notalar harman halindedir. Özellikle açılış ve orta bölümde notalar iç içe algılanır. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar görülür.

Robert Piguet- Baghari- tene hızlı akışkanlıkla yerleşiyor. Tene yakın kalıyor. Fark edilirlik ilk anda yoğundur, sonra sakinleşir, Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük bir bölümünde kalıcıdır, Doğal aromalarıyla beğenilir,

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Ocak 2014 Pazartesi

Bvlgari- Omnia Amethyste EDT / 2006

 















Bvlgari- İtalyan mücevher firmasıdır. Bugün Bvlgari- Omnia Amethyste isimli bayan parfümünü incelemekteyim. Sabunsu, pudralı, buruk, yapay, ferah, serin ve yumuşak esintileri var. Çiçeksi notalar, yeşil notalar ve misk içeriklidir. Çiçeksi- odunsu / misk grubunda gösteriliyor.

Üst- yeşil notalar, pembe greyfurt,

Orta- iris, gül,

Alt- kediotu, odunsu notalar.

Bvlgari- Omnia Amethyste isimli parfümün açılışında ferah yeşil notalar var. Sonrasında, kapanışa kadar buruk, sabunsu ve pudralı kokan çiçeksi notalar ve misk aromaları sahne alacaktır. İris, kediotu, gül, manolya, sardunya ve sümbül gibi çiçekler, hafif banyo sabunları gibi kokuyor ve serin ve yumuşak etkiler bırakıyor.

Bvlgari- Omnia Amethyste isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşecektir. Devamında sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve saldırgan fark edilirlik performansı görülüyor. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılığı var. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yeter. Pudralı, sabunsu ve buruk yapıdaki çiçeksi notalar ve misk aroması aynı zamanda yapaylık da barındırdığı için, fark edilirlik ve kalıcılık değerleri yükselmesine rağmen bu durum tene dengeli sıkılmasını şart koşuyor. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde sizi memnun edecektir.

Bvlgari- Omnia Amethyste isimli parfümün, Chloe- Love Chloe isimli parfümle olan benzerlik ve farklılıklarına değinelim : İkisinde de pudralı ve sabunsu kokan çiçeksi notalar- misk kombinesi var. Bvlgari- Omnia Amethyste isimli parfümün açılışında yeşil notalar ve Chloe- Love Chloe isimli parfümün başlangıcında yeşil / bitkisel çiçeksi notalar görüyoruz. Chloe- Love Chloe isimli parfümde pudralı çiçekleri, hafif baharat geçişleri destekliyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

25 Ocak 2014 Cumartesi

Montale- Black Aoud EDP / 2006

 















Montale- Fransız niş parfüm firmasıdır. Bugün Montale- Black Aoud isimli parfümü değerlendireceğim. Çiçeksi notalar, odunsu notalar, baharatımsı nüanslar ve misk içeriklidir. Tatlı, metalik, sabunsu, yapay ve ilacımsı rayihaları var. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösteriliyor.

Gül, agar ağacı ( öd ağacı ), paçuli, misk, laden otu, mandalina aromaları açıklanmış.

Montale- Black Aoud isimli parfüm, çok hızlı biçimde tene yerleşiyor. Sırasıyla yapay, ilacımsı ve tatlı gül, öd ağacı, paçuli ve misk notaları geliyor. Görüldüğü gibi çok basit ve sade bir yapılanmayla, öd ağacı temasının etkin olduğu odunsu- çiçeksi / miskli koku grupları var. Aralarda sabunsu safran benzeri, gene baharatımsı nüanslar varsa da pek etkili sayılmaz.

Yukarıda, Montale- Black Aoud isimli parfümün hızlı akışkanlıkla tene oturduğunu belirttik. Ne var ki, tene yakın kalmıyor. Aksine sahibine ve dışarıya karşı boğucu bir fark edilirlik yapıyor. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Çabuk terleyen yağlı iki gün boyunca güçlü kalıcılık yapması, sanıyorum, büyük oranda EDP formatında oluşuna bağlanacaktır. Genele yayılmış yapaylıktan ötürü tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti için idealdir. Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Ocak 2014 Perşembe

Şifalı Ot ve Narenciye Esintileri : Issey Miyake- L'eau d' Issey Bleue Eau Fraiche EDT / 2006



























şifalı ot temalı- doğu etkili parfüm




Issey Miyake parfümleriyle ilgili görüşünüz nedir ?




Issey Miyake' nin Pour Homme Sport, Pour Homme Intense ve Bleue Pour Homme kokularını denedim. Hepsi yoğun, güçlü, keskin ve kalıcı aromalar veriyor. Üzerlerinde çalışılıp emek verilmiş. Genelde odunsu, baharatlı, aromatik tarzı yansıtıyor. Tatlı baharat, narenciye, aromatik ot, dumanlı notalar... ne ararsanız var. Bu tip kokuları çok tutar ve severek kullanırım.




Issey Miyake L'eau d' Issey Bleue Eau Fraiche hakkında ne dersiniz ?




Çiçeksi- ağaçsı misk grubunda gösterilmekte. Aslında Isssey Miyake- L' eau Blueu Pour Homme' a çok benzeyen harman ve aromaya sahip bulunuyor, ne var ki ondan daha fresh/ tatlı bir yapısı var. Benzerlik kısmına sonra geçeceğim...

Açıklanan notaları bergamot, nane, biberiye, gül, çay, pembe biber, paçuli, misk, countains (?) olarak görünüyor.

Sert, keskin ve yoğun aroması var. Sert, acı narenciye ve biberiye esintileri ile açılmakta. Aromatik- baharatlı tonlar da var.

Koku düzlemi= Narenciye, yeşil notalar/ aromatik otlar, baharatlar, odunsu notalar ve misk.

Derinlik ve konfor noktası= Nane- biberiye, biberli notalar, paçuli ve misk. Tam bu çizgide kuru ot tonlamaları alınmakta.

Bu parfüm, şifalı ot ve baharat karışımlı bir harmana evrilmekte.

Bir kere, verîlere bakalım=

* Narenciye- nane- misk kombinasyonu

* Aromatik otlar ve misk uyumu

* Odunsu ve bitkisel notaların karışımı...

Bu üçlü gruplama, parfümü, şifalı otların içine baharatlar karışmış gibi göstermekte. Bence burada en güzel kısım, turunçgiller ve nane notasının misk ile harmanlandığı noktadır.

Sade, ama gösterişli ve şatafatlı bir harman. Genelde bir tatlılık da var.



Bu parfümü zihin dünyanızda nereye koyarsınız ?




Gene aktar- baharat dükkanı metaforuna değineceğim. Çünkü, L' eau Bleue Pour Homme ile aynı koku ve anlatım yolunu tutmuş. Onun modernize edilmiş versiyonu gibi hissiyat veriyor. Doğu etkili egzotik parfümlerden biri daha tarafımdan yorumlanmıştır. Blueu Fraiche, Doğu' nun ve özelde Anadolu coğrafyasının ruhsal ve bedensel zenginliğini yansıtıyor.





Baharat dükkânına girdiğinizde, bir tarafta biberiye, adaçayı, fesleğen kokuları vb. olur; bir tarafta tarçın, zencefil, kırmızı biber kokuları olur. Bu gibi imgeleri düşünüyorum.

Kalıcılık değerleri çok iyi nüanslar veriyor. Tenimde tazelemeye gerek kalmadan, bir gün boyunca hafifçe esti. Issey Miyake- L' eau Bleue Pour Homme' un aksine yaz mevsimine daha uygun gibi durmakta.

Koku -5 Kalıcılık -5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html





21 Ocak 2014 Salı

Cacharel- Amor Pour Homme EDT / 2006






 
Cacharel- Fransız moda markasıdır. Bugün Cacharel- Amor Amor Pour Homme isimli parfümü inceliyoruz.

Üst- turunçgiller (?), çay,

Orta- gül, eğreltiotu, baharatlar (?),

Alt- vetiver, gül ağacı, aselbent, tonka fasülyesi.

Bu parfümü odunsu- aromatik olarak değerlendirebiliriz. Açılış serin ve rahatlatıcı turunçgiller ( limon, portakal, greyfurt ) ve çayla başlamış. Hafif fresh bir tonlama var. Turunçgiller kısa sürede uçuyor. Sonra devreye gül, baharat notaları ve derinden otsu aromalar girmekte. Baharatlar ( kakule, tarçın ) tatlı ve sıcak tondadır. Kalıcılık artmış. Gül ve baharat ikilisi parfüme derinlik ve konfor kazandırıyor. Egzotik bir yorumla karşılaşıyoruz. Parfümde her daim biraz tatlılık mevcut. Vetiverden dolayı, otsu ve biraz çimensi bir rayiha var. Sonra burada gene gülün hakimiyeti söz konusudur. Bu notalar vanilya benzeri aromalarla yumuşatılıp tatlandırılmış. Tenden ayrılışı da gül, ağaçsı / otsu notalar ve kremsi vanilya biçiminde oluyor.

Harman gayet başarılıdır. Sade ve gözü yormuyor. Notalar dengelidir. 12  saate değin kalıcılık mevcuttur. Yaz mevsimine uygun bir koku olmuş.

Özetle, bu parfüm, hem koku düzlemi, hem de derinlik ve konfor çizgisi olarak tatlı baharatlar- güller- ağaçımsı notalar- vanilya sıralamasını takip etmekte. Aromatik ve çiçeksi bir yönü de var. Serin ve kuytu vadiler, deniz iklimi, çay yaprakları, çiçek tarhları gibi duygusal izlenimlere yol açmakta.

Kremsi, yumuşak, hafif baharlı ve tatlımsı rayihalar sunmakta.

Koku karakteri olarak Azzaro- Elixir Pour Homme ve bu parfümün ilham aldığı'' Doğu etkili'' Serge Lutens- Chergui esintileri vermekte. Özellikle reçinemsi-otsu rayihası, tatlı baharat- odun ve vanilya biçimindeki koku düzlemi bize bu hissi veriyor. Elbette, şifalı ot benzeri bir yorum da var diyebiliriz.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

 

19 Ocak 2014 Pazar

Portakal Kabukları ve Baharatlar : Serge Lutens- Mandarine Mandarin EDP / 2006






akdeniz ve doğu etkili parfüm




'' Soyulmuş mandalina- portakal kabuğu...''


Serge Lutens




Serge Lutens markası hangi tasarımcılarla çalışıyor ?




Christopher Sheldrake, Maurice Roucel, Gilles Romey ve Serge Lutens; bu markanın parfüm tasarımcıları arasında en önemlileridir.




Serge Lutens- Mandarine Mandarin parfümünü tanıtır mısınız ?


Oryantal- baharatlı sınıfta değerlendirilmekte. Tatlı ve dumanlı rayihalar eşliğinde baharat, turunçgil, amber,  bitkisel notalar ve biraz reçineler genel karakteri oluşturuyor.

Harmanı da şöyle verilmiş= Mandalina kabuğu, karanfil, amber, bal, misk, balmumu, muskat ( ? ), portakal kabuğu, dumanlı çay, gül, laden ağacı, tonka fasülyesi.

Serge Lutens Mandarine Mandarin' in rayihasını yanık portakal kabuğuna, dumanlı turunçgillere, soyulmuş mandalina kabuğuna, içine bal karıştırılmış baharatlara benzetenler olmuş. Doğru bir tanımlama...





Serge Lutens- Mandarine Mandarin, her yönüyle ilginç ve farklı deneyimler sunuyor... Açılışı ise, çok güzel ve lüks bir tatlı turunçgil ve baharat çeşnisiyle yapılmakta. Bu, şaşırtıcı ve hayranlık veren bir başlangıç olmuş. Daha sonra bu egzotik baharatlara tatlı bir amber ve bal katılınca, şölen başlıyor. Karanfil ve muskat baharatlarda belirleyici olmakta. Tene yerleşme döneminde, bitkisel ( çay ) ve dumanlı rayihalar, reçineler, badem/ vanilya benzeri aromalar yaygınlaşıyor. Tenden ayrılışı da böyle olmakta.

Nota uyumu, harman kalitesi, akışkanlı, doğallık gibi ölçütler hakkında konuşmaya bilmem, gerek var mı ?...

Harman gayet, zengin, dolgun ve şaşaalı görünüyor. Baharatlar ve turunçgillerde lüks bir tatlılık bulunuyor. Biraz da modern etkiler değerlendiriliyor. Amber ise, tatlı ve yumuşak esintiler yapıyor. Sonlarda bir miktar reçine, harmanı zenginleştirmiş. Gene sonlarda, dumanlı turunçgil/ portakal tonlamaları mevcuttur.

Koku düzleminde narenciye- baharat- amber/ bal- otsu rayihalar- dumanlı rayihalar- reçine- vanilya gibi bir yerleşme düzeni görülmekte. Notalar katmanlaşmış. Kuvvetli ve vurucu aromalar alınıyor.

Derinlik ve konfor noktasında amber- bal- baharat- çay aroması en beğendiğim çizgi olarak değerlendirilebilir. Burada ikinci bir beğeni noktası dumanlı turunçgil aromalarıdır. Kalite, güzellik ve kalıcılık gibi temelleri bu çizgide buluyoruz.




Turunçgil temasıyla yaz mevsimine uyar. Baharatlı katmanı söz konusu iken, ideal bir kış sezonu kokusuna evrilmekte. Aslında konsept ve koleksiyonluk tarza daha yakındır. Bu parfüm gizli bir hazine gibi... Bununla beraber tende kalıcılığı bir günü çok geçiyor. Baharatlardan dolayı, dengeli sıkılması gerekir= Üç- dört fıs yeter. Akşam vakti, serin hava, soğuk günler daha iyi sonuç alacağınız zamanlardır.



Sizce, parfüm piyasası gelecekte nasıl bir yön alabilir ?




Bunu Türkiye ölçeğine vurursak, elbette halkımızın parfüm kültürü yavaş bir seyirle gelişir... Comme Des Garcons tarzında '' modern '' parfümler, bize gerçek bir kalite çıtası hakkında ipuçları vermekte. Koyu ve acı baharatların, tütsü ve ağaçsı notalarla harmanlandığı parfümler bize yeni ufuklar gösteriyor.



Serge Lutens- Mandarine Mandarin; düşünce formunda size neler anlatıyor ?



Akdeniz ve Doğu kültürlerinin harmanı. Arap etkisi de var. Gene de Arap- Akdeniz tarzına yöneliyor...

Böyle düşününce, Adana Ulu Camiî' nin görkemli taş işçiliği, süsleme formları ve özellikle 16. yüzyıl İznik çinileriyle bezenmiş kıble duvarı aklımıza geliyor.




Taş ve mermer malzemeye ve süsleme programlarına bu denli egemen oluş, Türk ve Müslüman mimar/ sanatçılarının yüksek dehasını işaret etmekle; bizim de hayal ve hayranlık duygularımıza yeni bir boyut katmaktadır. Böyle bir mimarlık ve bezeme dünyasına Anadolu' nun pek az örneklerinde tesadüf edilir.





Adana, bir Akdeniz kentidir. Palmiye ağaçları genel manzarayı işaret eder. Adana Ulu Camiî ise, Osmanlı- Selçuklu- Arap ve Memlük/ Mısır kültürlerinin karması bir mimarî ve süsleme programına sahiptir.




Beden duvarları siyah- beyaz renkli mermerden yükseltilmiştir. Bu külliyenin cami, medrese ve türbe yapıları bugün sağlamdır. Ramazanoğulları yerel hanedanı ( Halil Bey ) zamanında yapımına başlanmış.

İslam- Türk ve Doğu sanatının bu muhteşem yapısında, bitkisel ve geometrik süslemeler, taş işçiliğiyle bir uyum ve denge gösterir. Akdeniz' in yumuşak ve ferah iklimi ile bu camideki zengin ve şaşaalı Arap/ Doğu- İslam tandanslı süsleme formları aynı anda bir tezat ve uyuşma arz eder.

Aynı anlatım biçimini Serge Lutens- Mandarine Mandarin ile de tecrübe etmekteyiz.

Koku - 5 Kalıcılık - 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

17 Ocak 2014 Cuma

Serge Lutens- Gris Clair EDP / 2006




























Yeni yorum...

'' Gökyüzünde, kül gibi gri renk güneş ışınlarını kapladı. Daha sonra gri bir netlik kazandıran lavanta ve tütsü eklendi. ''

Serge Lutens


Serge Lutens- Fransız niş parfüm markasıdır. Serge Lutens- Gris Clair- lavanta temalı bir kokudur. Aromatik otlar, odunsu notalar ve çiçeksi vurgular bu parfümde bulunuyor. Metalik, tatlı, yumuşak, keskin rayihalar veriyor. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda yer almakta.

İris, tonka fasülyesi, amber, lavanta, odunsu notalar ve tütsü gibi aromalar açıklanmış. Sade, basit ve kolay anlaşılır koku karakteri vardır. Genelde düz çizgide giden, çok büyük değişimlere sahne olmayan, sonradan tatlılığın artıp, şekerliliğe yöneldiği bir parfümdür...

Serge Lutens- Gris Clair- lavanta teması ile açılıyor. Lavanta metalik, tatlı ve kuru olmuş. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Lavantaya bir miktar aromatik otlar ve limon katılıyor. Adaçayı- lavanta sentezi tahmin ediliyor. Çiçeksi notalar ( menekşe ) var. Odunsu notalar sahne alıyor. Tozlu sedir ağacı ve ahşap notaları ( öd ağacı ) olabilir. Tütsü hissediliyor. Tene yerleşme ve kuruma başlıyor. Şekerli bir tatlılık algılanmakta. Tonka fasülyesi ve vanilya tahmini yapıyoruz. Böylece tenden ayrılıyor. Yapaylık ve sentetiklik var mı ? Bence yok. Yalnız, özellikle tercih edildiğini düşüneceğimiz genel bir metalik hissiyat var... Soğuk- serin bir yapı gösteriyor.

Serge Lutens- Gris Clair- sürpriz yapmıyor, yeni şeyler söylemiyor. Notalarında rahatsız edici şeylere denk gelmiyorsunuz. Belli bir uyum var. Koku karakteri bakımından, başarılı bir lavanta parfümü olmuş. Koku güzelliğini değerlendirirken tematik bir parfüm olduğunu unutmamak gerekiyor. Kaliteli bir kolonya gibidir.

Aslında her mevsime, sosyal ortamlara uyar. Dozaj ayarı yapılarak, günün fark zaman dilimlerinde kullanılır. Fark edilirliği yüksektir. Tene yakın kalma eğiliminde oluyor. Yağlı ve çabuk terleyen tende, hafif esintilerle bir güne yakın kalıcılık yapar. Hızlı akışkanlıkla tene oturur. Çok tatlılık yok. Kuru, metalik ve dumanlı tonlamalar daha baskındır. Gün içinde tazeleme yapabilirsiniz.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Ocak 2014 Çarşamba

Hugo Boss- Selection EDT / 2006



 

























Odunsu - aromatik koku ailesine giriyor. Mandalina, pembe biber tanesi, greyfurt, sedir ağacı, yıldız anason, paçuli, kedi otu ve misk akoru notalarını barındırıyor. Tarz olarak biraz Lacoste- Silver Pour Homme gibi. Yumuşak baharatlar ve odunsu notalar belirgin.

Açılış biraz asitli ve yoğun turunçgiller ve hafif baharatlar biçiminde. Gene de ferah ve teni serinleten bir açılışı var. Sonra ağaçsı notalar, topraksı paçuli, sıcak bir misk sırayla alınıyor. Derinden anasonun keskin kokusu hissediliyor, ama rahatsız etmiyor. Tenden yumuşak baharatlar, mik akoru ve odun notaları ile ayrılıyor.

Parfüm, genelde modern tatlımsı bir koku izlenimi veriyor. Kalıcılık değerleri iyi. Sonbahar- kışa gider. Yaklaşık 10 saat kalıcılık var.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


13 Ocak 2014 Pazartesi

Bond No. 9- West Side EDP / 2006



























Bond No. 9- ABD kökenli parfüm firmasıdır. Şimdi Bond No. 9- West Side isimli parfümü yorumlayacağım. Tatlı, kremsi, yumuşak ve ferah yapıdadır. Çiçeksi notalar, meyveler, odunsu notalar, misk ve amber içeriklidir. Çiçeksi- odunsu / misk grubunda gösterilmiştir.

Şakayık, sandal ağacı, amber, misk, ylang ylang ve gül aromaları açıklanmış.

Bond No. 9- West Side isimli parfümün açılışında, keskin tatlımsı orman meyveleri ( vişne, böğürtlen ) yer alıyor. Devamında yeşil karakteri ağır basan sucul çiçeksi notalar var. Gül ve şakayık olabilir. Ancak hemen koku karakteri değişiyor. Kremsi çiçeksi notalara çevriliyor. Yasemin, ylang ylang ve papatya olabilir. Gene kremsi odunsu notalar ( sandal ağacı ), yapay tatlı amber ve misk kapanışı yapmakta. Son kısımda tatlılık yükseldiği için, tene dengeli dozaj verilmesi gerekir. Dört- beş fıs yetecektir. Aslında başlangıçta da şekerli bir tatlılık olduğu söylenebilir. Buna karşılık nota geçişleri başarılı olmuş.

Bond No. 9- West Side- tene dengeli sıkılırsa günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uyacaktır. Fark edilirliği sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve etkilidir. Çabuk terleyen yağlı tende, şekerli tatlılık vesilesiyle gün boyu kuvvetli kalıcılığı var. Hızlı akışkanlıkla çiçeksi karakterini bularak, tene yerleşmekte. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

11 Ocak 2014 Cumartesi

The Different Company- Sel de Vetiver EDP / 2006


























The Different Company, Fransız niş parfüm markası olarak ün kazanmış. Bu markanın değerli ve kaliteli parfümler ürettiğini düşünüyorum. Bugün, şifalı ot temalı olarak hafızamda yer eden bir parfümü inceleme konusu yapacağız.

The Different Company- Sel de Vetiver...

Vetiver tandanslı koku olarak tasarlanmış ve lanse edilmiş. Tatlı ve yumuşak baharat, narenciye, bitkisel notalar gibi esintiler yaymakta. Odunsu- aromatik grupta yer alması uygun görülmüş. Tozlu, ferah, taze, yumuşak tonlamalar önemlidir. Ve dengeli bir tatlılık vermektedir.

Üst- greyfurt, kakule, bergamot;

Orta- vetiver, sardunya, ylang ylang;

Alt- iris çiçeği, vetiver, deniz tuzu.

The Different Company Sel de Vetiver, başlangıçta tuzlu bitkisel vurgular yapmakta. Otsu bir koku var. Bu durum aslında kısa sürüyor. Devamında ferah ve modern bir greyfurt- mandalina- zencefil troykası ile baharatlı- narenciye biçimine giriyor. Hafif ıtırlı- biberli baharatlarla tene çabuk yerleşme eğilimi gösteriyor ve güzel kokuyor. Bariz bir kalite ve lüks anlayış var. Genelde temiz ve kalıcı bir kokusu olduğu bellidir. Sonrasında kuru ve tozlu vetiver baskınlaşıyor ve parfümü domine etmeye başlıyor. Kuru vetiverin yanında deri ve amber notaları da önemli olmakta. Bu dönemde tene oturma işlemi tamamlanmış oluyor...

Daha sonra ne var ? Açıkçası, parfümün ikinci bölümü başlıyor... Bu bölüm, neredeyse tamamen şifalı ot esintileri ile belirginleşmekte. Adaçayı, biberiye, fesleğen gibi otlar olabilir. Ama ne olursa olsun, bu şifalı otların arasına tatlı baharatlar ve bu sefer nemli ve tuzlu vetiver karışıyor. Ve sonunda kapanış... Nemli ve tuzlu vetiverin tek başına kaldığı bir resitale tanık olmaktayız.

The Different Company- Sel de Vetiver  isimli parfüm, önemli bir parfümdür... Şifalı otların, ıtırlı- biberli baharatların, modern bir vetiver temasının yönettiği ve şekillendirdiği modern odunsu- hafif baharatlı bir kokudur. Harmanında zenginlik, lüks ve belli bir kalibre barındırır.

Koku düzleminde bitkisel bazlar, baharatlı narenciye esintileri, vetiver, deri, amber, şifalı ot vurguları ve gene vetiver bulunuyor. Notalar dengeli ve uyumlu olmuş. Rafine ve akışkan bir tarz var. Şifalı otlar orta bölümde daha etkindir.

Derinlik ve konfor çizgisinde greyfurt, zencefil şifalı otlar, nemli ve tuzlu vetiver mevcuttur. Parfümün ikinci kısmında deniz suyu ve deniz tuzu aromaları tene yerleşiyor. Denizel esintili ot, baharat, vetiver biçiminde ilginç ve özgün bir deneme vardır. Bu noktalarda kalıcılık, fark edilirlik ve güçlü tonlar takdir edilmelidir.

Genelde ilkbahar- yaz kokusu olabilir. Ne ki, her mevsim ve her sosyal ortam için düşünülebilecek bir yorum söz konusudur. Genel beğeniye hitap eder. Kaliteli bir kolonya için referans oluşturabileceğini ilk başta düşünürsek, yeterli bir kalıcılığa sahiptir. Özellikle ilk sıkışta atılgan bir fark edilirlik yapar. Bolca tene uygulanabilir. Sonra gün içinde tazelenirse, kalitesi yüksek bir parfüm haline gelir. Rahatsız edici bir detaya denk gelmedim.

Koku- 5 Kalıcılık- 3




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


9 Ocak 2014 Perşembe

The Different Company- Charmes & Feuilles EDP / 2006




























The Different Company- Fransa merkezli parfüm firmasıdır. The Different Company- Charmes & Feuilles bugünkü konumuzdur.

Bu parfüm, aromatik- çiçeksi grubunda gösteriliyor. Bitkisel, çiçeksi ve turunçgilli aromalar baskındır. Yaz mevsimi için idealdir. Taze, sıcak, biraz nemli ve tozlu biçimler var. Dengeli bir tatlılık da var. Serin esintiler de veriyor.

Üst- mercanköşk, kekik, nane,

Orta- yasemin, greyfurt, clementine ( turunçgil ),

Alt- adaçayı, paçuli, vetiver.

Açılışta silme aromatik otlar var. Nane, adaçayı, fesleğen diye tahmin ettim. Bu aromatik otlar koku karakterini belirleyip, domine ediyor. Arada çiçeksi notalar var. Beyaz, yumuşak, kremsi ve bir miktar tatlı çiçekler zambak ve yasemin olarak esmekte. Bunun yanında meyvemsi dokunuşlar hissediliyor. Elma, bergamot olabilir. Parfümün orta bölümü uzun sürüyor. Tene yerleşip güzel kokuyor. Çam reçinesi nüansı ve odunsu notalar ( paçuli ) kapanışı yapmakta...

Bu haliyle daha çok, kadın parfümü gibi duruyor. Aslında bitki ve ot akorlarını maskülen olarak düşünebiliriz. Notalar dengeli, akışkan ve uyumlu sayılmalıdır. Ben rahatsız olmadım. Kalıcılığı ise kaliteli bir kolonya tandansı veriyor. İlk anda da fark edilirliği yüksektir. Sonra yumuşar ve tene yakın hale gelir. Çabuk kurur. Günlük kullanım ve her türlü sosyal ortam için uygundur.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

7 Ocak 2014 Salı

Baharat Dükkânı Esintileri : L' Occitane Eau des Baux EDT / 2006

























doğu etkili parfüm



L' Occitane markasını tanıtır mısınız ?



1976 yılında Olivier Baussan tarafından kurulan kozmetik firmasıdır. Fransa- Provence merkezlidir. Kozmetik ürünleri, banyo ürünleri; saç, cilt ve vücut bakım yağları ve parfüm üreticisidir.



L' Occitane- Eau Des Baux parfümü hakkında ne söylersiniz ?




Odunsu- oryantal tarzda gösterilen L' Occitane- Eau Des Baux, aromatik ve baharatlı tonlar vermekte.

Üstte pembe biber, kakule; orta notada selvi ağacı, tütsü; alt notalarda vanilya, ahşap ve tonka fasülyesi notaları bulunuyor.





Açılışta bir yoğunluk ve acılık var= Ahşap ve hafif baharat ile başlamış. Kakule ile karışık baharatlar alınmakta. Kırmızı biber notası da belirginleşmiş. Sonra dumanlı bir tütsüye bitkisel notalar ( selvi bitkisi ) katılmakta. Burada koku karakteri değişerek, aromatik rayihalara evrilmekte. Tatlı kuru üzüm, kuru erik gibi meyvemsi notalar da fark ediliyor. Devamında tütün, odun, reçine, bademsi notalar, amber gibi rayihalar birbirine karışmış biçimde yorumlanmakta. Bu kısımda tatlılık iyice artıyor. Kalıcılık ve kalite aslında her katmanda değerlendirilmekte.

Koku düzlemini toparlayalım= Ahşap- baharat, tütsü, aromatik otlar, tatlı kuru meyveler, odunsu notalar, reçine ve amber genel hissiyatı oluşturmakta.

Derinlik ve konfor noktasına geçelim= Baharatlı ahşap- kuru meyveler- odunsu reçine ve amber olarak kayda geçen harmanlama olmuş.

Notalar iç içe alınıyor. Acımsı ve yoğun başlayıp, sonra tatlanıyor. Kalıcı ve kuvvetli aromalar takdir edilmekte. Amber notasının vanilya ve ahşaptan kaynaklandığını düşünüyorum. Ahşap, genele yayılan bir nota olmuş. Reçine de vanilya- tütsü- bitki kaynaklı olsa gerektir.




Tenimde kalıcılık 1,5 gün oldu. Vurucu ve güçlü aromalar var. Fazla sıkılsa da rahatsız etmez. Yapay bir nota yok. Rafine, akışkan, lüks ve gösterişli harmanı var. Sonbahar- kışa uygun bir karakteri var. Ne ki, ideal bir ev ve ofis parfümü olur.



L' Occitane- Eau Des Baux ile Serge Lutens- Chergui arasında bağlantı kuruyorlar. Görüşünüz nedir ?



Evet, belli çizgilerde benzerlik bulunuyor. Tatlı meyve kullanımı, baharatlar, tütsü bunu destekliyor. Egzotik ve sıra dışı bir harmanla karşılaşıyoruz. Bu yönüyle Eau Des Baux, '' Doğulu '' bir yorum biçimini vermekte.



L' Occitane- Eau Des Baux, size neyi çağrıştırıyor ?






Doğulu ama Anadolu kültürüne daha yakın nüansları olan bir parfüm. Lokman Hekim Baharatçısına girersiniz; baharat ve kuru meyve rayihalarını alırsınız. Zencefil, tarçın, kırmızı biber kokularına kuru erik, kuru üzüm, cezerye kokuları karışır. Bu hissi veriyor. Uzağa gitmeye gerek yok. Bu parfümün ne olduğu kolayca anlaşılır. Doğu' nun çarşıları, aktarları, duygu ve anlatım dünyası bu parfümde ifadesini bulmuştur.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Ocak 2014 Pazar

L' Artisan Parfumeur- Fou d' Absinthe EDP / 2006



 


























Fransız niş parfüm üreticisi L' Artisan' ın aromatik- fujer tarzındaki parfümü L' Artisan Parfumeur- Fou d' Absinthe' i inceliyoruz.

Harmanı=

Üst- kuş üzümü, melek otu, pelin otu.

Orta- zencefil, paçuli, karabiber, muskat, yıldız anason, karanfil.

Alt- balzam köknar, tütsü, çam iğneleri.

Buna göre aromatik notalar, odunsu notalar ve baharatlar parfümün karakterini belirliyor.

Yumuşak, tatlı, sıcak rayihalar genele yayılmış.

L' Artisan Parfumeur- zaten arada bir, böyle bitkisel kokulu, aromatik temalı parfümler üretiyor.

Pelin otu temalı bir parfümde, bu aromatik otun ferah ve canlı biçimde hissedilmesi normaldir.

Açılış kırmızı meyveli ve otsu bir yapı gösteriyor. Dinamik, tatlı, hafif bir başlangıç olmuş.

Sonra tatlı baharatlar hissedilmekte. Parfüm tene yerleşmeye başlıyor.

Kapanışta da reçine/ balzam notaları, tütsü ve çam kozalağı bulunuyor. Burada keskin ve yapışkan hissiyat var. Tene iyice yerleşen parfüm güzellik ve kalıcılık örneklerini veriyor.

Baharatlar aromatik tarzda kullanılmış. Otsu rayihalarla karışma var. Hem yumuşak, hem tatlı hissiyat var.

Notalar dengeli ve uyumlu biçimde, iç içe algılanıyor. Dengesizlik, aşırılık yok. Gayet akışkan, rafine, yumuşak notalar var. Sıktıktan iki saat sonra tene tamamen oturuyor. Nota geçişleri birden olmuyor, yavaş yavaş oluyor.

Koku düzlemi= Meyve, aromatik ot, tatlı baharat, reçineler ve odunlar.

Derinlik ve konfor noktası= Tatlı baharatlar ve odunsu notalar.

Ana tema pelin otu, her daim hissediliyor.

Her mevsime uygun yapısı var. Baharat katmanı bazı kişileri zorlayabilir. Bu nedenle dengeli sıkmak gerekiyor. Günlük kullanım için ideal bir parfüm gibi duruyor. Resmî davetlerde dozajına dikkat edilmelidir. Bunun dışında, diğer ortamlarda bir sıkıntı olmayacaktır.

Tenimde odun- baharat düzleminde 12 saat kadar egemen oldu.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Ocak 2014 Cuma

Cerruti- 1881 Black EDT / 2006


























Cerruti- İtalyan modasını temsil eden markalardandır. Cerruti 1881 Black adlı parfümü inceleyeceğiz. Oryantal- odunsu gruba sokulmuş. Turunçgil, hafif baharat ve odunsu notalar belirgindir. Dengeli bir tatlılık ve nispeten yumuşak, aromatik bir yorum vardır.

Üst- lavanta, karabiber, acı portakal,

Orta- muskat, kimyon, sedir ağacı,

Alt- öd ağacı, gayakum ağacı, badem ezmesi.

Sıktıktan sonra tene çok çabuk yerleşiyor. Baharatlı açılış yapıyor. Tahminlerim önce şunlardı= Bu parfümün içinde zencefil, sedir ağacı, belki öd ağacı, muskat, turunçgil ve aromatik otlar bulunuyor. Evet, harmana bakılırsa yanılmamışım. Notalar harman halinde alınıyor. Yani, tek parça- yekpare biçimlenme var. Ancak baharatlar yumuşak ve tatlıdır. Aromatik hissiyat ise parfümü her daim domine eder. Yoğun ve güçlü aromalar mevcuttur. Ne ki, rahatsız etmez.

Tatlı baharatlı/ biberli açılıştan sonra mandalina ve acı portakal algıladım. Muskat, tatlımsı lavanta, odunsu- ahşapsı tonlar, tütsü, deri ve vanilya aromalarını da hissettim. Çünkü, tene çabuk yerleşmesi ile bağlantılı olarak, gayet hızlı bir akışkanlığı vardır. Odunsu vurgularla kapanır. Kalite ve lüks anlayışı parfümü sarmalamıştır. Dolgun ve zengin aromalar bulunmakta.

Bu haliyle yaz sezonuna bile uygundur. Daha çok, sonbahar- kış parfümüdür. Ne var ki, kullanım opsiyonu çok geniştir. Akşamları daha iyi sonuç verir. Davet, kokteyl ve günlük gezintiler için idealdir. Aromalar rafine ve dengeli olmuş. Birçok kişinin beğeneceği bir yapısı var. Bunun nedeni, baskın aromatik hissiyat ve yumuşak baharatlar olmalıdır. Aromatik sayılabilecek baharatlar ferah, taze bir biçim almış.

Tenimde kalıcılığı gayet başarılı oldu. 18 saat sonra bile hafif esintiler yapıyordu. Fark edilir tarafı da baharatlar ve odunlarla takviye edilmiştir. Koleksiyonunuzda bulunması gereken önemli bir kokudur. Dengesiz ve aşırı bir tonlamaya rastlamadım.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




1 Ocak 2014 Çarşamba

Juliette Has a Gun- Lady Vengeance EDP / 2006


























Juliette Has a Gun- Fransız parfüm şirketidir. Bugün Juliette Has a Gun- Lady Vengeance isimli parfümü değerlendireceğim. Turunçgiller, lavanta, vanilya, odunsu notalar ve çiçeksi notalar barındırıyor. Tatlı, yumuşak, ferah ve yapay esintileri var. Şipre- çiçeksi kategorisinde gösterilmiştir.

Üst- bergamot, lavanta,

Orta- Bulgar gülü, Fas gülü, Iso E Super, paçuli, sardunya,

Alt- ambroksan, vanilya, beyaz misk.

Juliette Has a Gun- Lady Vengeance- baştan sona değin etkili olan yeşil kokan ferah aromalar üzerinden yorumlanacaktır :

Açılıştaki turunçgiller ( bergamot ) ve lavanta, hem erkeksi- yeşil kokan ve hem de hafifçe tozlu olabilen şipemsi yapıdadır. Bunu takip eden yeşil çiçeksi notalar gül temalıdır. Portakal çiçeği ve leylak tarzında çiçekler de var. Son bölümde yeşil kokan odunsu notalar ( çimemsi vetiver ) ve yapay tatlı vanilya yer almakta.

Juliette Has a Gun Lady Vengeance isimli parfümün orta katmanındaki çiçekler kadınsı yapıdadır ve tene yerleştikten iki saat sonra hafifiçe pudralı kokmaya meyillidir. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmaktadır. Yapay vanilya dışında sorunlu nota yok. Nota geçişleri başarılıdır. Hafifçe pudralı kokmaya eğilimli çiçeksi notalara ve yapay vanilyaya dikkat etmek suretiyle dengeli dozajlanmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Böyle yapılırsa sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk havalara ve akşam saatlerine uyar. Fark edilirliği genelde sahibine yöneliktir. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük bölümünde tatminkâr bir kalıcılığı var. Çiçeksi notalar ve vanilya bu performansta etkilidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfümü Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html