31 Temmuz 2013 Çarşamba

Comme des Garcons- Incense Ouarzazate EDP / 2002



























Japon yarı niş parfüm markası Comme des Garcons; İslam sanatına, Arap baharatlarına atıf yapan bir parfüm üretmek istemiş= Comme Des Garcons İncense Ouarzazate...

Ouarzazate= Çöl savaşı. Fas' ta tarihî önemi olan küçük kasaba.

Oryantal- ağaçsı parfümün notaları şöyle verilmiş=

Misk, vanilya, yeşil çay, yasemin, öd ağacı, anason, karabiber, kırmızı meyveler, tütsü, muskat, adaçayı, laden bitkisi, kaşmir ağacı...

Harmanı klasik Arap- Doğu etkisini düşündürüyor. Arap deyince, öyle aklınıza yoğun, bunaltıcı, sert bir parfüm gelmesin. Gayet yumuşak, rafine, dengeli, tatlımsı, sakin bir koku karakterini yansıtmakta. Özellikle tene yerleşince, daha da yumuşak hale geliyor.

Genel hissiyat baharat, odunsu notalar, yeşil bitkiler ve dumanlı rayihalar biçiminde özetlenebilir.

Amber, aromatik otlar ve tatlı kırmızı meyvelerin olduğu başlangıçtan bahsedelim. Yumuşak, ferah, dinamik ve genel beğeniye hitap eden bir açılış yapmış. Sonra tatlımsı baharatlar ve tütsü sahne alıyor. Kapanış ve tenden ayrılış bölümünde ise; gene yeşil notalar, tütsü, reçinemsi rayihalar ve yumuşak odunsu notalar bulunuyor.

Kapanıştaki dumanlı rayihalar; tütsü- laden kaynaklı olmalıdır. Bir ara reçine hissettim; o da laden bitkisi etkilidir. Aslında karakter yapısı amber- tütsü- aromatik otlar olarak değerlendiriliyor.

Koku düzlemi= Amber, otsu rayihalar, meyveler, baharatlar, tütsü ve odunlar. Genelde bütün notalar grup halinde alınıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Amber- tütsü- yeşil notalar- tatlı baharatlar- odunsu notalar. Burası kalıcılık, kalite ve güzellik değerlerini veriyor. Tene oturup güzelleşmesi baharat ve odunların senteziyle mümkün olmakta.

Sentetiklik, yapaylık, rahatsız edici ayrıntılar yok. Notalar akışkan, iç içe, temiz bir biçimde alınıyor. Hoş, sevimli, kaliteli bir parfüm olmuş. Notalarda bir oturmuş, olmuş, ağırbaşlı hava seziliyor.

Tenimde kalıcılığı yeterli düzeyde oldu= Yumuşak notalar ve hafif esintiler ile 10 saate yakın durdu. Her mevsim kullanılabilir. Çok sıkılsa da rahatsız edecek gibi değil. Çünkü, yumuşak bir parfüm... Günlük kullanımda tazelenebilir. Her ortamda; davet, kokteyl, kır gezisi vs. kullanılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçebilir ve beğenerek kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Deri, Tatlı Baharat ve Hacı Yağı Esintileri : Serge Lutens- Cuir Mauresque EDP / 1996








deri temalı- arap etkili parfüm




'' Hayvan derileri akasya kabuğu kullanılarak işleniyor ve Kordoba derisi elde ediliyor. ''



Serge Lutens



Serge Lutens markasının esin kaynakları nelerdir ?



Fransız parfümor Serge Lutens, parfümlerinde çoğunlukla Arap kültürünün unsurlarına yer vermektedir. Amacı ise, geleneksel Arap parfümlerinin modern versiyonlarını üretmektir, denilebilir. Yani, ağır, yoğun ve zengin rayihalı Arap parfümlerinin köklerine dokunmadan, bunları modern tatlı baharatlar, tatlı kırmızı meyveler ve reçinelerle tekrar yorumlar. Arap kültüründen başka, Doğu coğrafyasının kokularından ve ruh dünyasından esinlenir. Keskin ve yoğun baharatlar, Serge Lutens' in anlatım ve ifade biçimlerine yön verir.



Serge Lutens Cuir Mauresque hakkında yorum yapar mısınız ?







Parfümün adı, Mağribî Derisi anlamına geliyormuş. Deri temalı bir parfüm ve deri grubunda gösteriliyor. Adından dolayı Kuzey Afrika- Arap kültürüne gönderme yapıyor. Kuzey Afrika' da yaşayan Araplara, Mağribî ve onların ülkelerine de Mağrib ülkesi deniliyordu. Araplar 8. yüzyıldan itibaren İspanya' yı fethedip, oraya yerleşmişlerdi. İspanya' ya, Afrika' nın kuzeyinden yayılmışlardır.



Serge Lutens neden böyle bir parfüm yapmış ?



Serge Lutens' in Arap- Mağribî ve Ortadoğu kültürlerine ilgisi bilinen bir şeydir. Fransa' nın eski sömürgesi olan Kuzey Afrika ülkelerini ziyaret etmiş. Fas' a gelmiş ve oradan bir ev satın almış. Oraya yerleşmiş. Evinin bir kısmını, parfüm tasarlamak ve üretmek için atölyeye çevirmiş. İlham kaynaklarını öncelikle Fas' tan alıyor. Aynı minvalde, Arap kültürü, gelenekleri, günlük yaşamı, alışkanlıkları Serge Lutens' e nüfuz etmektedir. Arap mutfağı ve geleneksel Arap parfümlerinde kullanılan keskin ve egzotik baharatlar, kendisine ipuçları vermiş olmalıdır.

Serge Lutens Cuir Mauresque, böyle bir deneyimin ürünüdür. Bu parfümde deri notası, başat ve yönetici temadır. Hayvansal ve dumanlı rayihalar, baharatlar, yoğun çiçekler, hacı yağı esintileri ile ifade edilen sıcak ve egzotik bir kokudur. Bu parfümün notalarını baharat dükkânı kokusuna, hacı yağlarına, tıbbî ilaçlara, ağır sığır derisi kokusuna benzetiyorlar. Ben de buna katılıyorum. Harmanına bakalım=





Misk, yasemin, sedir ağacı, ambergris ( gri kehribar ), muskat, tütsü, tarçın, portakal çiçeği, yasemin, karanfil, mandalina kabukları, civet ( misk yağı ), deri, kimyon, sığla yağı, mür yağı, öd ağacı notaları verilmiş.

Baktığımızda, deri temalı, ama oryantal esintili, egzotik bir parfümle karşılaşmaktayız.

Serge Lutens- Cuir Mauresque- in açılışı şaşırtıcı ve alışılmadık bir tarzda olmuş= Hacı yağı efektli yoğun ve pudralı çiçekler ve mandalina/ portakal kokusu diyebilirim. Algı sınırlarını aşan, ağır ve yapay bir hacı yağı esintisi... Sonra gene portakal ve baharatlar gelmekte. Devamında deri teması alınıyor. Bu deri notası da biraz sentetik ve yapaydır. Buraya kadar olan açıklamalardan sonra, parfümle ilgili ilk izlenimlerimizin olumsuz olduğu ve bayağı bir not kıracağımız hissine kapılmak düşünülebilir. Evet, ilk bakışta öyle...




Ama, parfümün tene yerleşme sinyalleri verdiği aşamada, egzotik ve zengin kokulu bir baharat çeşnisiyle karşılaşıyoruz. Sıcak baharatlar. Mesir macunu gibi baharatlar. Deri, her daim baskın olmak kaydıyla, buna baharatlar katılmakta. Ne var ki, bu deri, ortalardan itibaren tatlımsı biçim alıyor. Hayvanî bir deriden, tatlı bir deriye evriliyor. Bu ilginçtir. Bu etkiyi sağlayan, baharatlar olmalıdır. Bir taraftan da, galiba misk/ misk yağından gelen bir hayvansallık algılanıyor.

Genel durum bu merkezde olmakla beraber, bir işaret noktası koyalım= Baharat ve deri notasının arasında, yoğun pudralı çiçekler de ikincil öneme sahiptir. Yoksa, orta notaları forse eden dinamikler deri ve tatlımsı baharatlardır.



Kapanış ve sonlar ise, koyu ve kirli bir deri, nispeten yumuşak ve kremsi bir amber ve biraz da tütsüyle yapılmakta. Sonlarda garip şeyler olmuş= Deri ve amber, birbirine bu denli zıt ve bağdaşmaz biçimde nasıl kullanılır ? Hatta, amber, biraz da öd ağacına benzer bir yoğunluğa sahiptir. Bu kısımda tatlılık giderek azalıyor. Deri, amberi bastırmış. Koyu ve karanlık hissiyat alınıyor.




Koku düzlemi= Çiçekler ve portakal- baharat katmanı/ deri- derimsi amber- tütsü. Genellikle böyle bir yapı gösteriyor. Notalar iç içedir. Bazı notalar kendini tekrar hatırlatıyor. Çiçekler başta ve ortada tekrar görünüyor. Baharatlar ortada yoğundur, sonlarda az bir şey etkilidir.

Derinlik ve konfor noktası= Deri teması her zaman baskındır. Baharat- amber- tütsü kullanımını beğendik. Bu çizgide bütün güzellik, kalite, şatafat ve zenginlik unsurları toplanmakta. Ne ki, kalıcılık sağlayan notalar deri- baharatlar- amber biçimine girmiş.

Deri kullanımını beğenmediğimizi söyleyelim= Hayvansal, ağır ve yapay olması hoşumuza gitmedi. Başlangıçtaki hacı yağı rayihaları da çok zorlama şeylerdir.




Amber kullanımını, Serge Lutens' in Ambre Sultan parfümüne benzetiyorlar. Güzel, egzotik bir amber...

Tam bir sonbahar- kış kokusudur ve soğuk havalar için özellikle tasarlanmış gibidir. Günlük kullanıma değil, niş- konsept kullanıma yöneliyor. Tende kalıcılığı bir günü geçmekte. İki- üç fıs yeter. Dengeli sıkılmalıdır.



Serge Lutens- Cuir Mauresque, size ne ifade ediyor, ne söylüyor ?



Yoğun hacı yağı esintili bu parfüm, günlük parfüm kullanıcıları tarafından tutulmaz. Bu parfümün ilham kaynaklarının Kuzey Afrika/ Mağrib Arap tandanslı olduğunu söylemiştik.




Aklıma şunu getiriyor= Kurtuba Ulu Camiî ve onun bitkisel süslemelerini, Bizans dönemi mozaiklerini, tavanındaki ahşap işçiliğini, öd ağacı ve abanoz ağacından yapılan minberini; sütun ve kemerlerle bölünen mimarî formunu düşünmekteyim.

Kurtuba, bugünkü adıyla Kordoba, İspanya' da bir kenttir. Ulu cami de, kentin ortasından geçen ırmağın kıyısına inşa edilmiş. Endülüs Emevî- Arap hanedanı dönemine tarihleniyor. Bugün katedral olarak kullanılıyor.

Ayrıca, Kordoba kenti, kendi adıyla bilinen deri eşyalarıyla ünlüdür. Deri sanayiî gelişmiştir. Parfümün adı hem Kordoba' yı, hem de Mağrib ülkesini çağrıştırıyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html







23 Temmuz 2013 Salı

Ulric de Varens- UDV For Men EDT / 1993





























Ulric de Varens- Fransız parfüm markasıdır. Ulric de Varens- UDV For Men isimli parfümü incelemek istiyoruz. Tozlu, buruk ve ekşimsi kokuları var. Turunçgiller, aromatik otlar ve odunsu notalarla şekilleniyor. Aromatik- şipre kategorisinde değerlendirilebilir.

Üst- limon, mandalina, nane, yavşan otu, adaçayı,

Orta- kasnı otu sakızı, biberiye, vetiver,

Alt- yasemin, paçuli, meşe yosunu, misk.

Ulric de Varens- UDV For Men- ekşimsi ve buruk turunçgillerle açılmakta. Bergamot ve mandalina tahmin ediliyor. Sonrasında buruk ve tozlu aromatik otlarla tene oturma ve olgunlaşma başlıyor. Adaçayı, biberiye ve nane olabilir. Kapanışta odunsu notalar ve meşe yosunu var. Kuru paçuli ve çimensi- yumuşak vetiver hissediliyor.

Ulric de Varens- UDV For Men- sade, basit, çok değişmeyen ve düz çizgide giden bir harmana sahiptir. Hızlı bir akışkanlıkla karakterini bulur. Kaliteli bir aromatik- odunsu kolonya kadar fark edilirlik ve kalıcılık sağlar. Günlük kullanım, her mevsim ve sosyal ortamlar içindir. Notalar bence dengeli ve uyumlu olmuş. Bir sorun yok. Turunçgillerde sınırlı bir tatlılık var. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme EDT / 1971


























Yves Saint Laurent- Fransız moda firmasıdır. Bugün Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme isimli parfümü konuşacağız. Buruk, ekşimsi, sabunsu, tozlu, pudralı, metalik ve ferah yapıdadır. Aldehitler, turunçgiller, çiçeksi notalar, sucul ve ozonlu notalar, odunsu notalar ve misk içeriklidir. Çiçeksi- aldehidik grupta gösterilmiş.

Üst- aldehitler, hanımeli, yeşil notalar, şeftali, bergamot, limon,

Orta- manolya, iris, gardenya, yasemin, ylang ylang, vadi zambağı, gül, sardunya,

Alt- sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, vetiver, misk, meşe yosunu.

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme isimli parfümün başlangıcında metalik aldehitler ve ferah yeşil notalar / bitkiler karışımı bulunuyor. Bunu hemen tozlu ve buruk turunçgiller takip ediyor. Bergamot ve limon hissettim. Orta katmanda çiçeksi notaların hakimiyeti başlar. Çiçeksi notalardan uzun süre bahsedeceğiz. Çünkü bu katman hem parfümü domine etmekte hem de üç farklı koku formu göstermekte :

1- Yeşil kokan ferah çiçeksi notalar : Sucul ve ozonlu yapıda olmak kaydıyla gül, sardunya ve manolya olabilir.

2- Hafif sabunsu çiçeksi notalar : Ylang ylang, zambak ve iris gibi hafif baharatlı olmaya meyleden aromalardır.

3- Pudralı çiçeksi notalar : Hafif banyo sabunları gibi kokan çiçeklerin pudralı yapıya dönüşmüş halidir. Bunlar hanımeli, gardenya ve yasemin olarak sayılabilir ve makyaj malzemesi, ruj ve fondöten kokuları vermektedir.

Son bölümde odunsu notalar ve misk mevcuttur. Pudralı sandal ağacı ve yumuşak çimensi vetiver kapanışı yapar.

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Femme- gayet yavaş akışkanlıkla iki saat içinde tene oturuyor. Pudralı tonlardaki çiçekler ve sandal ağacı ile tene yapışıyor ve ilerleyen dönemde tene yakın kalıyor. Aromalar çiçeksi harman, yeşil- turunçgiller ve odunsu notalar katmanları biçimindedir ve sırasıyla devreye girer. Hiç tatlılık barındırmaz. Pudralı, sabunsu ve tozlu esintiler yoğundur. Bundan ötürü tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Ancak herhangi bir yapaylık hissetmedim. Notalar dengeli ve uyumludur. Sadece pudralı yapısına dikkat etmelisiniz. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülecektir. Fark edilirliği sahibine ve dışarıya karşı her daim yoğun ve güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı iki gün boyunca etkilidir. Bunda sabunsu- pudralı çiçeksi notalar ve sandal ağacı önemli rol oynar.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

18 Temmuz 2013 Perşembe

Givenchy- Organza EDP / 1996



























Givenchy- Fransız moda markasıdır. Bu markanın bayan kokuları arasında bulunan, Givenchy- Organza isimli parfümü konuşacağız. Tatlı, yumuşak, kremsi, pudralı, sıcak, tozlu ve bir miktar ferah esintiler sunuyor. Çiçeksi notalar, turunçgiller, aromatik otlar, vanilya ve amber aromaları var. Oryantal- çiçeksi grupta gösteriliyor.

Üst- bergamot, portakal çiçeği, gardenya, muskat, yeşil notalar,

Orta- hanımeli, sümbülteber, yasemin, iris, ceviz, şakayık,

Alt- vanilya, amber, sedir ağacı, gayakum ( öd ) ağacı, odunsu notalar.

Givenchy- Organza isimli parfümün başlangıcında yeşil- bitkisel bir harman var. Yeşil karakterde turunçgiller, aromatik otlar ve yeşil kokan çiçeksi notalar iç içe geçmiş biçimde algılamakta. Bergamot, mandalina, adaçayı, kişniş, portakal çiçeği ve gardenya tahmin ediliyor. Orta bölümde önce yasemin merkezli beyaz kremsi çiçekler, sonra da sümbülteber merkezli pudralı çiçeksi notalar sahne alacaktır. Pudralı çiçeklerin arasında sıcak ve biberli baharatlar hissediyoruz. Kakule ve zencefil olabilir. Gene pudralı vanilya ve kremsi amberle sona gelinmekte.

Givenchy- Organza- açılıştaki yeşil karakterli harmanla ferah, tatlımsı ve enerjik hissiyat veriyor. Orta bölümden itibaren kremsi ve pudralı katmanlarla sıcak, tozlu ve giderek hararetli bir yapıya çevriliyor. Aroma katmanları sırasıyla tene oturuyor. Yavaş bir akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Özellikle pudralı çiçekler ve vanilya ile yapışkan olma eğilimindedir. Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Notalar birbiriyle uyumludur. Fakat yüksek tatlılık ve pudralılık dikkat gerektiren ayrıntılardır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için ideal bir seçim olacaktır. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılır. Çabuk terleyen yağlı tende, iki gün süren kuvvetli kalıcılığı var. Fark edilirliği ilk anda yoğun ve güçlüdür. Sonradan sakinleşir ve tensel koku formuna dönüşür.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Van Cleef & Arpels- Tsar EDT / 1989





























Fransız mücevher, saat ve parfüm üreticisi Van Cleef & Arpels, aromatik- odunsu parfümü TSAR ile bir zamanlar büyük şöhret elde etmişti,

Aromatik otlar, odunsu notalar, baharatlı katman, bitkisel rayihalar ve çiçekler... Ve Van Cleef  & Arpels- Tsar... Şöhret ve popülaritesini hak eden bir parfüm.

Zengin, detaylı ve gösterişli bir harman=

Üst- Artemisia, kişniş, lavanta, yeşil notalar, portakal çiçeği, bergamot, biberiye, tarçın.

Orta- Karanfil, ardıç karpuzu, tarhun otu, süsen kökü, yasemin, kimyon, zambak, gül, sardunya, çam.

Alt- Deri, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, muskat, meşe yosunu, sedir ağacı, vetiver.

Genel bir tatlılık var. Notalar dengeli, pürüzsüz, akışkan ve iç içe geçmiş vaziyette algılanıyor. Rahatsız edici ayrıntı yok.

Aromatik/ yeşil notalar, turunçgiller açılışa ferah, tatlımsı, enerjik bir hava katıyor ve aslında parfümün kalbinde de kendini hissettirip, koku karakterinde belirleyici oluyor. Orta notalarda, bunun yanısıra etkili olan bileşenler tatlımsı çiçekler, modern tatlı baharatlar ve reçineler olarak değerlendiriliyor. Daha sonra kapanışta kalıcı ve kaliteli odunsu notalar ve yosunumsu rayihalar bulunuyor.

Biraz ayrıntı... Aromatik- yeşil bitkiler şifalı ot tandanslı rayihalar salıyor. Baharatlar bir katman halinde alınmakta. Genel tatlılık içerisinde otsu notalar ve kremsi, yumuşak bir amber beğeni ve takdir kazanıyor.

Koku düzlemi= Aromatik otlar/ turunçgiller- baharatlar- çam reçinesi- odunsu notalar şeklinde özetlenebilir.

Derinlik ve konfor çizgisi= Tatlı baharatlar- odunsu notalar- amber olarak kayda geçmekte.

Şifalı otlar, çam ormanı esintisi, reçine ve ot kokuları, aromaterapi seanslarında kullanılan bitkisel yağlar... Bu parfüm bize bunları hatırlatıyor. Temiz, olgun, rafine, oturaklı ve modern tandanslı bir parfüm olduğunu söyleyelim. Tende bir güne yakın, hafif esintilerle kalmakta. Her mevsim, bol bol sıkılabilir. Günlük kullanımda tazelemeye lüzum olmadan, her ortamda güvenle kullanılabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Aramis- Devin Eau De Cologne / 1977


























Aramis- ABD kökenli kolonya ve parfüm üreticisidir. Bugün, Aramis- Devin isimli parfümü yorumlayacağım. Narenciye esintileri, aromatik bitkiler, çiçeksi notalar, biberli baharatlar, odunsu notalar ve deri aromaları var. Sıcak, tozlu, buruk, sabunsu, ekşimsi, tatlımsı ve kuru nüanslar veriyor. Şipre grubunda gösterilmekte.

Üst- aldehitler, portakal, artemisia ( yavşan otu ), lavanta, kasnı otu sakızı, bergamot, limon,

Orta- karanfil, tarçın, yasemin, kimyon, çam ağacı iğneleri,

Alt- laden otu, deri, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, sedir ağacı.

Aramis- Devin isimli parfümdeki koku nüanslarına kısaca değinelim :

Tozlu, ekşimsi ve buruk turunçgiller ve yeşil kokan lavanta açılışı yapıyor. Klasik olarak bergamot ve limon baskındır.

Sabunsu ve buruk aromatik otlar ve çam esintileri bunu takip etmektedir. Adaçayı, fesleğen ve artemisia gibi kuru otların gerisinde çam ağacı / kozalağı kokuları var.



Devamında erkeksi yeşil çiçekler ve tatlımsı- biberli baharatlar var. Karanfil ve yasemin ferah etkiler yapıyor. Sonrasında tarçın ve kimyon ile sıcaklık artıyor.

Kuru haldeki deri ve odunsu notalar ( paçuli ), meşe yosunu ve yumuşak amber ile sona geliniyor.

Aramis- Devin- böylece aromaların katman halinde, sırasıyla algılandığı bir parfüm olmuş. Aslında klasik bir fujer parfüm için gayet uyumlu notalar veriyor. Özellikle orta bölümdeki yeşil çiçekler ve ferah tatlımsı baharatlar, ten ve burun algısında enerjik ve rahatlatıcı etkiler yapıyor. Bu sayede kullanımı biraz daha kolaylaşıyor. Ancak öncesinde, aromatik otların sabunsu yapısından dolayı dengeli sıkılmalıdır. Yani dikkatli ve kararında kullanılırsa, günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyabilecek sevimli bir yapısı var. Sonbahar- kış mevsimi, akşam saatleri ve soğuk havalar için idealdir. Yavaş bir akışkanlıkla tene yakın kalır. Çabuk terleyen yağlı ten söz konusu olduğunda, gün boyu kalıcılık yapmakta. Fark edilirliği ilk anda saldırgandır. Sonra yumuşayıp sakinleşir ve tensel koku haline gelir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

6 Temmuz 2013 Cumartesi

Penhaligon's- Blenheim Bouget EDT / 1902



























Penhaligon's- İngiliz parfüm ve kozmetik şirketidir. Penhaligon's- Blenheim Bouget isimini taşıyan parfüm hakkında yorum yapmak istiyoruz...

Narenciye esintileri, aromatik otlar ve odunsu notalar ile tanımlanan bu parfüm, kaliteli ve ferah bir kolonya havasındadır. Fark edilirlik ve kalıcılığı bu minvalde değerlendirilmelidir. Narenciye- aromatik grubunda gösteriliyor. Lavanta, limon, misket limonu, misk, çam ve karabiber gibi notalar açıklanmış.


Penhaligon's- Blenheim Bouget- limon kolonyası efektiyle açılmakta. Buruk, tozlu, ekşimsi başlangıç olmuş. Lavanta merkezli aromatik otlar var. Tene yerleşince, yeşil bitkisel notalar ve aromatik otlar baskınlaşıyor. Koyu bir çam kozalağı kokusunu, lavanta desteklemekte. Kapanışta odunsu notalar ( paçuli, vetiver ) ve misk var. Sade, basit ve minimalist yapısıyla beğenimizi kazandı. Her açıdan genel beğeniye uyan, memnun edici bir kokusu var. Her mevsime ve sosyal ortamlara uygun bir kolonya gibi değerlendirilebilir.

Penhaligon's- Blenheim Bouget- tene bolca uygulanabilir. Rafine, temiz, akışkan aromalar tene çabuk oturuyor. Sakin, yumuşak, pozitif bir karakteri var. Açılıştan sona değin, canlı ve enerjik tonlamaları ile terapi etkisi yapacaktır. Lavanta ve çam aromaları kalıcılığa katkı yapmaktadır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html







5 Temmuz 2013 Cuma

Estêe Lauder- Pleasures For Men Cologne Spray / 1995
























Estêe Lauder, ABD kökenli kozmetik firmasıdır. Bu markanın turunçgil, odunsu notalar, hafif baharatlar, şifalı otlar ve maskülen çiçekler ile yorumlanan bir parfümünü değerlendireceğiz. Aslında parfüm değil, kaliteli bir kolonyadır. Temiz, fresh, rafine kokusuyla beğenilmekte= Estêe Lauder- Pleasures- For Men...

Estêe Lauder- Pleasures For Men, aromatik- baharatlı kategorisine verilmiş. Dengeli bir tatlılık, yumuşak notalar, otsu rayihalar belirgindir. Serin- ılık, dinamik ve sportif bir tarzı var. Yaz mevsimine ve günlük kullanıma uygun bir karakter yansıtıyor. Gün içinde tazelenebilir.

Üst- nektarin, yeşil notalar, greyfurt, su notaları,

Orta- kişniş, zencefil, lavanta, karabiber, gül, sardunya, yenibahar,

Alt- sandal ağacı, benzoin, meşe yosunu, abanoz ağacı.

Estêe Lauder- Pleasures For Men ile ilgili kısa notlar...

Açılış asitli turunçgiller ve kırmızı meyvelerle oluyor= İlginç bir yorum var= Sucul ve buzlu turunçgiller diyebilirim... Greyfurt olarak düşünüyorum. Şeftali ve elma gibi meyveler algıladım.

Sonra aromatik otlar gelmekte= Tatlımsı lavanta, belki biberiye... Çünkü otlar acı ve keskin kokuyor. Aynı zamanda da şifalı ot esintileri yapıyor.

Devamında baharatlar ve erkeksi çiçekler var. Biberli- tatlı baharatlardan zencefil, karabiber, kırmızı biber olarak bahsedebiliriz.

Kapanış ise yumuşak bir amber ve odunsu reçinelerle olmaktadır.

Estêe Lauder- Pleasures For Men için bazı ayrıntılara temas etmek yerinde olacaktır=

* Su ve deniz notalarıyla karışmış turunçgiller ve ferah aromatik otlar Akdenizli koku hissiyatı veriyor.

* Baharatların tatlı ve egzotik kullanımı Doğulu / Asyalı anlatım biçimine yol açmakta.

Kalıcılık sönük kalmakta. Zaten kolonya tarzında, hafif, otsu ve sucul bir kokusu var. Fark edilirlik tene yakın durmakla ilgilidir. Şu da var ki, biberli ve nispeten sıcaklaşan baharatlar sayesinde kalite ve kalıcılık biraz yükselmekte. Parfüm dünyasında bir yenilik getirmiyor. Ancak genel beğeniye yönelmesi ile her sosyal ortamda kullanılacaktır.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Temmuz 2013 Perşembe

Jean Charles Brosseau- Ombre Rose L' Original EDP / 1981



























Fransız moda firması Jean Charles Brosseau' un kadın parfümlerinden birini inceliyoruz. Gül ve amber temalıdır. Jean Charles Brosseau- Ombre Rose L' Original; odunsu notalar, çiçekler, gül, misk gibi bileşenlerle tanımlanan bir kokudur. Çiçeksi- misk grubuna girebilir.

Üst- aldehitler, şeftali, gül ağacı, sardunya,

Orta- sandal ağacı, süsen kökü, vetiver, ylang ylang yağı, zambak, sedir ağacı, gül,

Alt- bal, iris çiçeği, tonka fasülyesi, tarçın, misk, vanilya, kediotu.

Jean Charles Brosseau- Ombre Rose L' Original isimli parfümün harmanı ve kokusunda bir karmaşa var. Sentetik notalar da alınıyor. Sentetik notalar ve şeftali ile açılmaktadır. Sonra pudralı çiçekler gelir. Gül- sardunya sentezi belli oluyor. Devamında odunsu notalar, vanilya ve gene pudralı yoğun çiçekler bulunmakta. Orta notalarda gül aroması belirginleşiyor. Zambak da alıyorum. Pudralı çiçeksi notalar tatlanıyor.

Sonlara doğru, bu sefer gül ve odunsu notalar baskınlaşmış. Bununla birlikte sütlü bal, badem, tarçın, amber ve misk gayet net ve anlaşılır şekilde hissediliyor. Bu bölümü toparlarsak=

Gül, odunsu notalar, tatlı baharatlar, misk/ amber ve bal aromaları... diyebiliriz. Tenden ayrılışı gül- odunsu amber ve balla olmaktadır- en azından benim için.
 
Jean Charles Brosseau- Ombre Rose L' Original' in- harmandaki karmaşa şuradan kaynaklanıyor= Hem sayı olarak çok fazla nota var; hem de birbiriyle alâkasız gibi gözüken bir sürü aromalar var... Mesela, kağıt üzerinde, orta katmana bakalım.... Odunlar, pudralı çiçekler, amberimsi hissiyat vs. bulunuyor. Harman bu kadar olsaydı ve parfüm burada sonlansaydı, yeterdi. Ancak bal, tonka fasülyesi, badem, sütlü aromalar gibi gurme tarzı gereksiz olmuş.

Ayrıca çiçeklerin üst, orta ve alt katmanda ikide bir tekrarlanması bence, çok iyi olmamış.

Ne var ki, dengeli bir tatlılıktan söz edebiliriz. Ancak, aynı şeyi harman kalitesi ve nota akışı, rafineliği konusunda söyleyemeyiz. Bir kere, sentetik bir başlangıcı var. Sonra çiçekler bir yumuşak, bir pudralı, iyi olmamış. Çiçekler başta tozlu- pudralı iken, sonra tatlanıyor.

Koku düzlemi= Sentetik notalar, şeftali, pudralı çiçekler, odunsu notalar, vanilya, gül, tatlı baharatlar, amber/ misk ve bal aromaları. Özellikle orta katmanda bir pudralı- tatlı çiçek buketi var. Notalar iç içe geçmiş. Sonlarda gurme tarzına ait aromalar ayrışıyor ve tek tek alınıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Gül, zambak, odunsu notalar, amber, tarçın. Bu notaları diğerlerinden ayırmak gerekir. Bu denli karmaşa içinde, bu aromalar güzel, kaliteli ve kalıcı etkiler yapmaktadır. Araya gurme notalar girmeseydi, iyi olurmuş.

Tenimde kalıcılığı kaliteli bir kolonya kadar etkili oldu. Fark edilirliği ilk üç saatte yoğundur, sonra söner. Tene oturur. Tene yakın durur. Tene oturması gül, odunsu notalar, tarçın, gurme tarzı ve amberle oluyor.

Jean Charles Brosseau- Ombre Rose L' Original- sonbahar- kış mevsimine yönelik bir kokudur. Sabah sıkmayın, çünkü çok fazla karmaşa var. Ya da az sıkın. Gurme notalar bazı hassas kişileri rahatsız edebilir. Akşam saatlerinde dozaj verirseniz, teninize daha uyumlu hale gelir. Davet ve kokteyller için düşünülebilir. Akşam saatlerinde, bu parfümden kimse rahatsız olmaz. Soğuk ve serin havada ideal bir aroma yayar.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Christian Dior- Dune Pour Homme EDT / 1997



























Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Christian Dior- Dune Pour Homme, yazlık bir parfümdür. Tatlımsı esintiler, otlar, meyveler, hafif kokular takdir edilmektedir.

Odunsu- çiçeksi/ misk grubundaki parfüm kolonya tarzına evriliyor.

Üstte siyah kuş üzümü, incir yaprağı, fesleğen, adaçayı; orta notada incir ağacı kabuğu, muhabbet çiçeği, gül; alt notalarda sandal ağacı, tonka fasülyesi, vanilya, sedir ağacı var.

Yeşil bitkiler, odunsu notalar, aromatik- meyveli notalar parfümü şekillendiriyor.

Hafifçe tatlılaşan, dinamik ve enerjik bir açılışı var= Otlar ve meyveler. İncir burada baskındır. Kuş üzümü olabilir. Aromatik bir açılış yapmış. Yeşil bitkiler ferah ve neşeli etkiler veriyor.

Daha sonra bu meyveli- otsu rayihalar devam etmekte ve şifalı ot esintileri vermekte. Nane, adaçayı bu cümledendir. Ortalarda hafif tatlımsı incir gene var. Buna erkeksi çiçeksi notalar ( menekşe, gül, sümbül ) destek vermiş. Sabunsu hissiyat da alınmakta.

Hafif bir misk, tatlı odunsu notalar kapanışı yapmakta. Amberimsi notalar da alınmıyor değil. Kadifemsi ve yumuşak geçişler var.

Parfümün genelinde tatlılık var. Notalar dengeli, uyumlu, başarılı verilmiş. Akışkan ve rafine kullanılmış.

Fazla bir beklentiye girmeden kullanılabilir. Mekân ve saat sınırlaması olmadan kullanılabilir. Bol bol sıkmakta sakınca yok. Kalıcılığı 6 saat kadar kuvvetli olmakta ve sonra tene yakın durarak, 10 saate varmakta. Fark edilirlik tatmin edicidir.

Koku - 4 Kalıcılık - 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html