26 Haziran 2013 Çarşamba

Bvlgari- Bvlgari Pour Homme EDT / 1996




























Bvlgari- İtalyan mücevher şirketidir. Klasik Bvlgari- Bvlgari Pour Homme isimli parfümü inceliyoruz. Sabunsu ve tozlu rayihalar yaygındır. Çok tatlı değildir. Buruk, yumuşak ve hafif esintileri vardır. Çiçek, turunçgil, bitki ve odunsu nota gibi nüanslar verir. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösteriliyor.

Üst- aldehitler, lavanta, portakal, çay, kuş üzümü çiçeği, bergamot, portakal çiçeği, nilüfer, müge,

Orta- siklamen, kişniş, karanfil, iris, karabiber, gayakum ağacı, gül ağacı, sardunya, kakule,

Alt- tonka fasülyesi, amber, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Bvlgari- Bvlgari Pour Homme ismini taşıyan parfümü, koku gruplarına göre yorumlayacağım=

Tozlu ve buruk turunçgiller ve aromatik otlar başlangıcı yapıyor. Bunu hemen yeşil- ferah erkeksi çiçeksi notalar takip ediyor. Açılışta bir harman ve karıştırma var. Tahminlerimiz klasik limon, bergamot, yeşil çay, kişniş ve lavanta oldu. Başlangıçtan, orta katmana doğru inmeye çalışan portakal çiçeği, siklamen, leylak ve yasemin gibi çiçeklerle, hızlı akışkanlık ve tene oturma işlemini hissediyoruz.

Bvlgari- Bvlgari Pour Homme isimli parfümde, çiçeksi notaların orta katmanda iyice tozlu ve sabunsu hale geldiğini ve bir nevî karakter değiştirdiğini görüyoruz. Bu meyanda karanfil, iris ve sardunya gibi geniş yelpazede tahminler yaptık. Çiçeksi karakter, kendi başına bir katman meydana getiriyor ve iyice oturup belirginleşiyor.

Son bölümde tozlu ve yumuşak sedir ağacı ve çimensi vetiver ikilisi, odunsu notaları oluşturuyor.

Bvlgari- Bvlgari Pour Homme- sabunsu ve tozlu biçimleri baskın olarak vermesine rağmen, günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve bence her mevsime uygundur. Yeşil, bitkisel ve ferah yapısı da düşünülürse, gayet rafine ve temiz bir harmanı olduğu görülecektir ve bu da tene özgürce uygulanma avantajı demektir. Tene yakın durmakta. Fark edilirliği ilk anda yoğundur, sonra tene oturup sakinleşir. Kaliteli erkeksi kolonya ölçüsünde kalıcılık yapar.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


18 Haziran 2013 Salı

Ralph Lauren- Safari For Men EDT / 1992




 



















Ralph Lauren, kurucusu ile aynı ismi taşıyan giyim- aksesuar ve parfüm üreticisi markadır. Ürün gamında Polo tişört, aksesuar, ev ürünleri, parfümler bulunuyor. İlk butiğini 1969 'da açmış. L' Oreal işbirliğiyle parfüm çıkarıyor.

Ralph Lauren Safari hakkında görüşlerimiz...

Odunsu- aromatik olarak adlandırılan parfümün, şipre / fujer tarzına da yakınlığı görülmekte.

Harmanına bakalım=

Üst- okaliptüs, bergamot;

Orta- sedir ağacı, fesleğen, tarçın, kekik, lavanta, sardunya;

Alt- meşe yosunu, paçuli, sandal ağacı, deri, vetiver.

1992 çıkışlı olmasına rağmen, klasik 80' ler koku karakterini yansıtıyor. Bir de lavanta, sardunya gibi erkeksi çiçekler;  meşe yosunu, paçuli gibi ağaçsı notalar bu hissiyatı güçlendiriyor.

Harmanı çok zengin, dolgun ve şatafatlı durmakta. Notaların neredeyse bütünü hissediliyor. Çok temiz, ferah, yumuşak açılışı olduğunu belirtmeliyim. Her daim fresh / tatlı tonlamalar var. Sakin ve kontrollü bir parfüm. Notalar birbiriyle dengeli ve uyumlu. Nota geçişleri rafine ve akışkan bir yapı göstermekte.

Koku düzlemi / sırasıyla aldığımız notalar= Turunçgiller, fesleğen, lavanta, tarçın, odunsu notalar, kekik, sardunya, yosun, paçuli biçiminde gitmekte...

Burada bazı nüanslar öne çıkmakta=

* Bence, parfümün genelini yumuşak ve tatlı baharatlar domine etmekte. Ve bu tatlılığa turunçgiller ve lavanta da destek vermekte. Parfümde sevimli, hoş, akışkan bir tatlılık var. Hatta, tatlı baharat rayihaları parfümün karakterini meydana getirmiş denilebilir.

* Lavanta, sardunya, meşe yosunu, paçuli gibi keskin şipre notaları biraz da buruk sabunsu bir karaktere cevaz veriyor.

* Turunçgiller biraz ekşimsi tonlar veriyor. Parfümün açılışı limon kolonyasını andırıyor. Ne var ki, hemen tatlı baharatlara geçilmekte.

Parfümün derinlik ve konfor noktası= Tatlı baharat- keskin şipre / sabunsu notalar- paçuli çizgisini takip etmekte. Bu birbirine karşıt unsurların dengesi, parfümü çok lüks ve kaliteli yapıyor.

Tenden ayrılışı sabunsu- odunsu notalarla olmakta.

Ralph Lauren- Safari For Men 'de her şeyden önce, tatlı baharat teması var. Ama bu, modern bir baharat değil, eski tarz bir baharat kullanımı olmuş. Çünkü, ekşimsi turunçgiller baharatların tatlılığını biraz azaltmış. Arada sabunsu hisler de var... Gene de baharat kullanımı güzel ve hoş esintiler yaymakta. Sanki, baharatlı tarçın gibi... Evet, tatlımsı baharatlar teninize yapışıyor ve her daim burnunuza vuruyor. Eski tarz baharattan dolayı, zaten klasik 80 ' ler kokusuna yaklaşmakta.

Tenimde hafif esintilerle bir gün durdu. Çok kalıcı ve baskın aromaları var. İdeal sonbahar- kış kokusudur. Ancak, yaz mevsiminde de bol bol sıkmakta beis yok. Aslında, '' zamansız '' bir parfüm. Her yere, her duruma uyar. Ralph Lauren- Safari For Men 'nin her damlası maskülen... Denememiş olanlar, parfüm kültürü açısından çok şey kaybetmekteler...

Piyasada kolayca bulunmaz. Ebay gibi sitelerden sipariş edilebilir. İnsanımız böyle bir parfümü gereği gibi anlayıp değerlendiremez. Bu nedenle, piyasaya arzı çok düşük kalmakta. Amerikan pazarında bulunabilir. Kavaklı markası, dolum parfüm olarak ürün gamında yer vermiş.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Haziran 2013 Pazartesi

Trussardi- Python For Women EDT / 1999

 















Trussardi- İtalyan moda ve aksesuar markasıdır. Şimdi Trussardi- Python For Women isimli parfümün incelemesine geçiyoruz. Tatlı, kremsi, pudralı, sucul, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintileri var. Turunçgiller, baharatlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve amber içeriklidir. Oryantal- baharatlı grubunda gösterilebilir.

Üst- mandalina, bergamot,

Orta- bitter çikolata, muskat, kakule, gül, yasemin, 

Alt- sandal ağacı, vanilya, benzoin.

Trussardi- Python For Women isimli parfümün başlangıcını kremsi turunçgiller ( mandalina, bergamot, portakal ) oluşturmuştur. Devamında modern tatlı baharatlar ( kakule, tarçın, biber ) gelmektedir. Orta bölümün bir diğer koku grubu da çiçeksi notalardır. Burada pudralı çiçekler ( yasemin, ylang ylang, nergis ) & yeşil / sucul çiçekler ( gül, sardunya, lotus, siklamen ) harmanı yapılmıştır. Pudralı vurgular yapan odunsu notalar ( sandal ağacı )- amber ikilisiyle sona gelinmiştir.

Trussardi- Python For Women isimli parfümde, çiçeksi notalar haricindeki diğer aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Çok hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Sonrasında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende de üç gün boyunca kuvvetli kalıcılığı olacaktır. Tene dengeli dozaj vermek lazımdır. Üç- dört fıs yeter. Koku karakterinin büyük kısmına hakim olan kremsilik ve pudralılık ve özellikle sonlara doğru iyice belirginleşen yapaylık dolayısıyla fark edilirlik ve kalıcılık yükselmiş ancak bu durum parfümün tene dengeli sıkılmasını icap ettirmiştir. Baharatlar, nispeten aromatik ve enerjik yapısıyla beğenimizi kazandı. Sucul- yeşil kokan çiçeksi notaları da aynı şekilde takdir ettik. Ancak pudralı çiçeksi notalar- sandal ağacı- amber eksenindeki bariz yapaylık, hatta boğucu olmasının da etkisiyle gözlerden kaçmıyor. Kremsi yapıdaki turunçgiller rahatsız edici sayılmaz. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Guerlain- Samsara EDP / 1989





























Guerlain, Fransız parfüm üreticisidir. Guerlain Samsara kadın kokusu olarak geçiyor. Ama erkek kullanımına da opsiyon tanır. Oryantal notalar, çiçeksi akorlar, odunsu nüanslar parfümü biçimlendirmiş. Odunsu- oryantal grupta gösterilmesine rağmen, bence oryantal- çiçeksi ya da oryantal- çiçeksi/ mis kategorisine daha yakındır. Genelde bir tatlılık vardır.

Üst- yeşil bitkiler, şeftali, ylang ylang yağı, bergamot, limon.

Orta- iris, menekşe, süsen kökü, yasemin, gül, nergis.

Alt- iris, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, misk vanilya.

Aromatik- yeşil turunçgilli ( limon, bergamot ) açılışı takiben; tatlı modern meyveler ( şeftali kayısı ) ve kremsi- feminen çiçeksi notalar katman olarak alınmaktadır.  Daha sonra ilginç bir şekilde, bu çiçekler pudralı ve yoğun hale geliyor ve keskin baharatlarla harmanlanıyor. Bu noktada koku, çok kompleks ve zengin bir yorum kazanmakta= Çiçek- baharat kaynaşmalı oryantal notalar ve tütsülü- ahşapsı tonlamalar fark ediliyor. Son kısımda ise, amber, misk ve sandal ağacı çizgisiyle, tene yerleşme, kuruma ve güzelleşme yaşanıyor. Tenden böyle ayrılıyor. Güçlü, yoğun ve yağlı aromalar değerlendirilmekte...

Ayrıntılar şöyle= Kremsi & yoğun pudralı çiçeklerden iris, yasemin, gül, menekşe nergis ve ylang ylang fark ediliyor.

Sonlarda derimsi ve güçlü baharatlı vurgular mevcuttur. Burada tonka fasülyesi tatlılığı arttırıyor.

Tende kuruması hacı yağı gibi oluyor= Amber, misk, sandal ağacı ve biraz da tonka fasülyesi...

Koku düzlemi= Aromatik notalar- turunçgiller- çiçeksi notalar- baharatlar- ahşap- amber- misk- sandal ağacı olmuş. Notalar genel bir uyum ve denge görülür. Orta kısım oryantal biçimlenme gösterir. Sonlarda hacı yağı etkileri alınır.

Derinlik ve konfor noktası= Açılıştaki kremsi çiçekler- baharatlar- ahşapsı tonlar olmuş. En güzel yeri burasıdır. Gerçi kalıcı, kaliteli ve lüks bir parfüm olmasını diğer notalar da temin ediyor. Ama yukarıda verdiğim çizgi, en memnun edici bölümüdür. Tende yağlı şekilde kurur.

Tende kalıcılığı hafif esintilerle iki güne dayanır. Fark edilirlik pudralı çiçek, baharat ve hacı yağı esintisi kaynaklıdır. Dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter.

Sonbahar- kış devri parfümü olmaktadır. Günlük kullanımda akşam ve gece vakti uygundur. Davet, kokteyl ve akşam faaliyetleri için uygundur. Serin hava parfümüdür.

Erkek kullanımına yakın kısmını tarif ediyorum= Baharatlar, amber- misk- sandal ağacı ( hacı yağı etkisi ). Klasikleşmiş bir parfüm olarak önemlidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

3 Haziran 2013 Pazartesi

Chanel- Allure Femme EDT / 1996

 















Chanel- Fransız moda firmasıdır. Bugün Chanel- Allure Femme EDT isimli parfümü değerlendireceğiz. Ekşimsi, metalik, tozlu, buruk, sabunsu, pudralı, kremsi, tatlımsı, ferah, yumuşak ve sıcak esintileri var. Meyveler, turunçgiller, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve vanilya içeriklidir. Şipre- çiçeksi grubunda gösterilebilir.

Üst- limon, mandalina, çarkıfelek meyvesi, şeftali, bergamot,

Orta- hanımeli, yasemin, manolya, nilüfer, frezya, portakal çiçeği, şakayık, gül,

Alt- vanilya, sandal ağacı, amber, vetiver, paçuli.

Chanel- Allure Femme EDT isimli parfümün açılışında, şipremsi tarzda meyveler ve turunçgiller var. Ekşimsi, buruk ve metalik bergamot ve limonun yanında, biraz daha kremsi yapıda şeftali ve çarkıfelek meyvesinden bahsedebiliriz. Devamında ferah yeşil kokan çiçekler sahne alıyor. Bunlar bir miktar tatlılık barındırıyor. Neroli, lotus ( nilüfer ) ve limon mine çiçeği sayılabilir. Orta bölümün diğer aroma grubu da pudralı ve sabunsu çiçeksi notalardır. Yasemin, hanımeli, manolya ve papatya olabilir. Bunlar tene yerleşme döneminde biraz baharatlı- sarı çiçek formuna çevriliyor. Son bölümde odunsu notalar ve vanilya algılanmakta. Kremsi tonlamalarla belirlenen paçuli- vanilya ikilisi ve tatlılığı daha yükselten sandal ağacı ile parfüm tenden ayrılıyor.

Chanel- Allure Femme EDT isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Gayet hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Çünkü, büyük oranda sahibine dönük sakin bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlamasının nedeni, orta bölümün devamındaki tozlu, buruk ve sabunsu çiçeksi notalar ve sondaki yüksek tatlılığa sahip odunsu notalar ve vanilyadır. Yalnız, kalıcılığa olumlu etki yapan unsurlar, parfümün tene dengeli sıkılmasını gerektiriyor. Üç- dört fıs yeter. Çünkü, son bölümde tatlılık yükseldiği için yapaylığa yol açıyor. Bu da zihin ve burun algısını zorlayabilir. Buna karşın nota geçişleri başarılıdır. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html