Sayfalar

27 Haziran 2013 Perşembe

Trussardi- Python For Women EDT / 1999

 















Trussardi- İtalyan moda ve aksesuar markasıdır. Şimdi Trussardi- Python For Women isimli parfümün incelemesine geçiyoruz. Tatlı, kremsi, pudralı, sucul, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintileri var. Turunçgiller, baharatlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve amber içeriklidir. Oryantal- baharatlı grubunda gösterilebilir.

Üst- mandalina, bergamot,

Orta- bitter çikolata, muskat, kakule, gül, yasemin, 

Alt- sandal ağacı, vanilya, benzoin.

Trussardi- Python For Women isimli parfümün başlangıcını kremsi turunçgiller ( mandalina, bergamot, portakal ) oluşturmuştur. Devamında modern tatlı baharatlar ( kakule, tarçın, biber ) gelmektedir. Orta bölümün bir diğer koku grubu da çiçeksi notalardır. Burada pudralı çiçekler ( yasemin, ylang ylang, nergis ) & yeşil / sucul çiçekler ( gül, sardunya, lotus, siklamen ) harmanı yapılmıştır. Pudralı vurgular yapan odunsu notalar ( sandal ağacı )- amber ikilisiyle sona gelinmiştir.

Trussardi- Python For Women isimli parfümde, çiçeksi notalar haricindeki diğer aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Çok hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Sonrasında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende de üç gün boyunca kuvvetli kalıcılığı olacaktır. Tene dengeli dozaj vermek lazımdır. Üç- dört fıs yeter. Koku karakterinin büyük kısmına hakim olan kremsilik ve pudralılık ve özellikle sonlara doğru iyice belirginleşen yapaylık dolayısıyla fark edilirlik ve kalıcılık yükselmiş ancak bu durum parfümün tene dengeli sıkılmasını icap ettirmiştir. Baharatlar, nispeten aromatik ve enerjik yapısıyla beğenimizi kazandı. Sucul- yeşil kokan çiçeksi notaları da aynı şekilde takdir ettik. Ancak pudralı çiçeksi notalar- sandal ağacı- amber eksenindeki bariz yapaylık, hatta boğucu olmasının da etkisiyle gözlerden kaçmıyor. Kremsi yapıdaki turunçgiller rahatsız edici sayılmaz. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Haziran 2013 Salı

Christian Dior- J'Adore For Women EDP / 1999

 















Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Bugün Christian Dior- J'Adore For Women EDP isimli parfümü değerlendiriyorum. Sucul notalar, ozonlu notalar, çiçeksi notalar, meyveler, baharatımsı nüanslar, vanilya ve misk içeriklerine sahiptir. Tatlı, kremsi, pudralı, serin, sıcak, yumuşak ve ferah esintileri var. Çiçeksi- meyveli kategorisinde gösterilmekte.

Üst- armut, kavun, manolya, şeftali, mandalina, bergamot,

Orta- yasemin, vadi zambağı, sümbülteber, frezya, gül, orkide, erik, menekşe,

Alt- misk, vanilya, böğürtlen, sedir ağacı.

Christian Dior- J'Adore For Women EDP isimli parfüm, sucul ve ozonlu notalar eşliğinde tatlı ve kremsi meyveler ve yeşil ferah kokan çiçeksi notalarla açılmıştır. Meyveler seçkisinden şeftali, kavun, armut ve mandalina olabilir. Çiçeklerin sucul yapısını da dikkate alırsak, manolya, leylak ve lotus tahmin edilebilir. Orta bölümde çiçeksi notaların  iyice egemen olduğunu söylemeliyiz. Kremsi çiçekler klasik yasemin, frezya, gül ve zambak olmalıdır. Pudralı ve baharatımsı çiçeklere gelince orkide, mimoza, sümbülteber ve menekşe diyebiliriz. Her ikisi de pudralı kokan misk ve vanilya, pudralı çiçeksi notaların devamı olarak parfümü son aşamaya getirmiştir.

Christian Dior- J'Adore For Women EDP isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşmesine karşın tene yakın durmuyor, daha ziyade dışarıya karşı biraz boğucu yoğunlukta fark edilirlik yapıyor. Yeşil- bitkisel, pudralı ve kremsi tonlamaların birbirini takip etmesinden ötürü şipre tarzı bir parfüm olduğunu düşünüyorum. Pudralı aromalar orta bölümün sonunda ve kapanışta etkilidir. Bu yüzden kalıcılık yükseliyor. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılığı var. Gene bu nedenle tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Bununla birlikte serin yaz akşamları da kullanılabilir. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Haziran 2013 Pazar

Kenzo- L' Eau Par Kenzo Pour Homme EDT / 1999



























Kenzo- Fransız moda firmasıdır. Kenzo- L' Eau Par Kenzo Pour Homme isimli parfüm incelenecektir. Kaliteli ve ferah limon kolonyası tandansı ile dikkat çekmekte. Fark edilirlik ve kalıcılık da buna göre değerlendirilmelidir. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz sezonuna uyar. Günlük kullanımda tazelenebilir. Tene özgürce sıkılabilir.

Kenzo- L' Eau Par Kenzo Pour Homme- asitli, metalik, tatlımsı, ferah ve yumuşak bir kokudur. Turunçgiller ve keskin aromatik otlar genelde baskındır. Yeşil kokan erkeksi çiçekler de, bir başka önemli bileşendir. Aromatik- akuatik grupta gösterilmektedir.

Üst- yuzu, limon, yeşil biber,

Orta- lotus, yeşil notalar, nane, sucul notalar,

Alt- beyaz misk, sedir ağacı.

Kenzo- L' Eau Par Kenzo Pour Homme- ferah ve enerjik limon kolonyasının içine aromatik otlar ve yeşil- bitkisel çiçekler doldurulmuş gibi kokuyor. Kaliteli ve canlı limon ve bergamotla başlıyor. Sonrasında kokusu çok değişmeden sırasıyla erkeksi çiçeksi notalar, yeşil- sucul bitkiler ve aromatik otlarla devam ediyor. Lotus, leylak, nane, fesleğen ve adaçayı seçiliyor. Kapanışta da yumuşak misk ve yapay sedir ağacı yer alıyor. Parfümün sonlarındaki odunsu notalar pek etkili değil.

Kenzo- L' Eau Par Kenzo Pour Homme- sade ve basit harman veriyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Tene yakın kalır.

Kolu- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


21 Haziran 2013 Cuma

Comme des Garcons- Comme des Garcons 2 EDT / 1999



















Comme des Garcons, Japon kökenli yarı niş bir parfüm markasıdır. Şu anda Fransa merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Comme des Garcons- Comme des Garcons 2 isimli bu parfüm, koku hissiyatı olarak Comme des Garcons- 2 Man' in biraz daha hafif, yumuşak ve fresh versiyonu biçiminde tasarlanmış. İlginç bir şey daha var = Harmanı ve oryantal bir yapıya sahip notaları da Serge Lutens' in meşhur parfümü Ambre Sultan' dan çağrışımlar sunmakta.

Harmanı kağıt üzerinde çok fazla nota barındırıyor. Ne ki, kokusu daha basit ve anlaşılır düzeyde bulunuyor. Odunsu- şipre olarak lanse edilmiş. Ancak baharat ve oryantal esintileri de kaydetmek gerekir.

Üst- aldehitler, portakal, çay, melek otu, mate yaprağı;

Orta- hindistancevizi, manolya, kişniş, tarçın, defne yaprağı, mürekkep, kimyon;

Alt- paçuli, sedir ağacı, tütsü, amber, laden ağacı.

Şimdi bakalım... Melek otu, defne yaprağı, amber, kişniş, paçuli gibi notalar Ambre Sultan' da bulunuyor. Gene benzer şekilde reçineli bir yapıdan söz edebiliriz. Harman, Serge Lutens kokularına atıf yapıyor= Tütsü, reçine, tatlı baharat ve aromatik bitkiler... Bu yönüyle de klasik Comme Des Garcons kokuların ayrı bir anlatım biçimi takdir ediliyor. Bu da kötü bir şey değil.

Genelde aromatik notalar, odunlar, yeşil notalar, baharatlar ve amber Comme Des Garcons 2' yi şekillendiriyor.

Açılış nasıl ? Fena değil... Aromatik bitkiler, metalik bir turunçgil ve biraz da çiçekler.. Keskin aromatik otları beğendim. Burada yosunlu- reçineli bir hissiyat da mevcut. Aynı reçinelere parfümün kapanışında tütsülü amber tabanında da rastlamaktayız. Açılıştan birkaç dakika sonra, tatlı baharatlar ve odunsu notalar birbirinin içine karışmış olarak parfümün kalbine oturuyor ve kalıcı ve kalibreli bir koku karakterine yön veriyor. Buradaki tatlımsı baharatlar, aynı zamanda aromatik bir tarzı yansıtmış. Yumuşak baharatlar odunsu notalarla harmanlanmış.

Gelelim kapanışa... O da şöyle olmuş= Tütsülenmiş kuru bir amber, reçine ve ağaçsı notalar... En çok bu kısmı takdir ettim. Dumanlı rayihalar algılanmakta.

Koku düzlemi= Aromatik otlar- turunçgil- baharatlar ve odunlar... Notalar bütün halinde algılanıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Kapanıştaki cümlemi aynen tekrar ediyorum= Tütsülenmiş amber- reçine ve ağaçsı notaların kaynaklık ettiği dumanlı rayihalar. Burada lüks, kalite ve kalıcılık unsurları zirveye çıkmakta.

Genelde rafine, dengeli, yumuşak, tatlı aromalar parfüme egemen olmuş. Her mevsime, günlük kullanıma uyar. Kalıcılığı tenimde hafif esintilerle, bir güne yaklaştı. Tazelenebilir. Sevimli ve hoş bir parfüm. Rahatsız edici bir şey yok.

Oryantal, amberli ve tatlı baharatlı yapısıyla klasik Comme des Garcons' lardan ayrılıyor...

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Haziran 2013 Çarşamba

Chanel- Allure Homme EDT / 1999

 















Chanel- Fransız moda şirketidir. Bugün Chanel- Allure Homme isimli parfümü değerlendireceğiz. Ekşimsi, buruk, metalik, tatlımsı, kuru, tozlu, sıcak ve yapay esintileri var. Turunçgiller, lavanta, baharatlar, odunsu notalar, vanilya ve tonka fasülyesi aromaları barındırıyor. Odunsu- oryantal grubunda gösterilmiş. 

Üst- limon, şeftali, zencefil, mandalina, lavanta, bergamot, 

Orta- karabiber, sedir ağacı, paçuli, vetiver, gül, gül ağacı, yasemin, gardenya, frezya, anason, 

Alt- vanilya, tonka fasülyesi, hindistancevizi, sandal ağacı, amber, benzoin, deri, misk, meşe yosunu. 

Chanel- Allure Homme isimli parfümün açılış faslında ekşimsi, buruk ve metalik turunçgiller ve meyveler ( limon, bergamot, mandalina, şeftali ) ve lavanta var. Orta bölümde kuru baharatlar yer alır. Biberli zencefil, karabiber ve kakule sayılabilir. Bunu kuru ve tozlu odunsu notalar ( sandal ağacı ) ve tatlımsı misk takip ediyor. Sondaki tatlımsı vanilya & tonka fasülyesi vurgusuyla parfüm iyice sıcaklaşıyor.

Chanel- Allure Homme isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Açılıştan sonra neredeyse bütün katmanlarda yapaylık ve sentetiklik var. Ancak baharatlı ve tonka fasülyeli koku katmanları garip ve ilginç bir beğeni hissiyatına yol açıyor. Buna karşın nota geçişleri başarılıdır. Koku karakteri genel anlamda şipre tarzını yansıtıyor : Başlangıç ve orta bölüm böyledir. Yapaylıktan dolayı tene dengeli dozaj verilmelidir Dört- beş fıs yeter. Böylece bir nebze de olsa günlük kullanıma ve sosyal faaliyetlere uyabilir. Gene de esas olarak sonbahar- ilkbahar arası döneme, akşam saatlerine ve soğuk havalara yöneliktir. Şipre tarzı kolonya havasındadır. Belki bu yüzden, çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlıyor. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece eğlenceleri için idealdir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kenidinze en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Haziran 2013 Pazartesi

Clinique- Happy For Men EDT / 1999
























Clinique- ABD kökenli kozmetik markasıdır ve Esteê Lauder bünyesinde bulunmaktadır. Bugün Clinique- Happy For Men isimli parfümü inceleyeceğiz. Tatlı, kremsi, yumuşak ve ferah yapısı var. Turunçgiller, sucul ve ozonlu notalar, çiçeksi notalar, vanilya ve meşe yosunu gibi koku içerikleri veriyor. Turunçgil- aromatik grubunda gösteriliyor.

Üst- misket limonu, yeşil notalar, mandalina, limon, deniz notaları,

Orta- frezya, yasemin, vadi zambağı, gül,

Alt- selvi bitkisi, misk, gayakum ağacı, sedir ağacı.

Clinique- Happy For Men- büyük oranda kremsi kokan ferah turunçgillerle açılıyor. Keskin misket limonu ve mandalina öne çıkmakta. Açılışta denizel ve sucul etkiler var. Bunu takip eden erkeksi yeşil çiçekler ( zambak, lotus, yasemin, frezya ) ozonlu ve enerjik bir hava vermekte. Yeşil koku formuna dahil meşe yosunu ve gayet tatlı vanilya ile kapanışa geliniyor.

Clinique- Happy For Men isimli parfüm açılıştaki kremsi ve sondaki şekerli hissiyata kayan tatlılığa rağmen beni rahatsız etmedi. Tenime özgürce uyguladım. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı arttırılabilir. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilgilidir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyar. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Notalar birbiriyle uyumlu olmuş. Kaliteli turunçgilli- çiçeksi kolonya tarzında olduğunu söyleyebiliriz.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html



















15 Haziran 2013 Cumartesi

Guerlain- Aqua Allegoria Pamplelune EDT / 1999

 















Guerlain- Fransız parfüm markasıdır. Bugün Guerlain- Aqua Allegoria Pamplelune isimli bayan parfümünü incelemek istiyorum. Turunçgiller, odunsu notalar, aromatik otlar, amber, çiçeksi notalar, misk, meyveler ve vanilya aromaları bu parfümü biçimlendirmiş. Ekşimsi, buruk, tatlımsı, asitli, ferah, yumuşak, sıcak ve yapay esintileri var. Turunçgil- aromatik grubunda gösterilebilir. 

Üst- greyfurt, bergamot,

Orta- Çin tarçını, turunç yaprağı, neroli,

Alt- paçuli, vanilya.

Guerlain- Aqua Allegoria Pamplelune isimli parfümün açılışında yer alan turunçgiller ekşimsi, buruk ve tatlımsıdır. Bir miktar meyveler de var. Mandalina, portakal, bergamot, greyfurt ve erik olmalıdır. Parfüm tamamen tene oturduktan sonra, tatlı mandalina ve asitli greyfurt iyice baskınlaşacaktır. Devamında turunçgilli- yeşil çiçeksi notalar ve yeşil ve ferah aromatik otlar harmanlanmaktadır. Neroli, portakal çiçeği, limon mine çiçeği, zambak ve yasemin aynı zamanda tatlı, buruk ve ekşimsi koku geçişleri yapmaktadır. Aromatik otlar ise, çok tatlı Çin tarçını, yeşil çay, turunç yaprağı ve kişniştir. Aslında parfümün buraya kadarki kısmı ferah, sıcak ve yumuşak esintiler vermesiyle beğeniliyor. Sonlara gelinirken, önce tatlı misk kokusu hissediyorum. Sonlara yapay tatlılıkta vanilya- amber ikilisi tenimde hakim oluyor. Bunu gene yapay ve tatlı odunsu notalar ( sandal ağacı, paçuli ) takip ediyor. Miskten paçuliye değin, bütün notalarda yükselen bir sıcaklık var. Böylece tenden ayrılıyor. 

Guerlain- Aqua Allegoria Pamplune isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Bunun istisnası, çiçeksi notalar ve aromatik otlar birbirinin içine geçerek harmanlanmasıdır. Yeşil / aromatik- turunçgilli- odunsu bir kolonya tarzındadır. Kalıcılık ve fark edilirlik buna göre değerlendirilmelidir. Gün içinde tazeleme ile fark edilirlik ve kalıcılığı arttırılabilir. Vanilya- amber- odunsu notalar eksenindeki yapaylık rahatsız etmediğinden, tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyar. Turunçgillerden aromatik otlara kadar, genelde çok değişmeyen ve tekdüze giden bir koku karakteri var. 

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

13 Haziran 2013 Perşembe

Guerlain- Aqua Allegoria Herba Fresca EDT / 1999

 















Guerlain- Fransız parfüm markasıdır. Bugün Guerlain- Aqua Allegoria Herba Fresca isimli parfümü incelemek istiyorum. Turunçgiller, aromatik otlar, çiçeksi notalar ve misk içeriklidir. Tatlı, ekşimsi, buruk, sabunsu, ferah, serin ve yumuşak yapıdadır. Aromatik- yeşil grupta gösterilmiş. 

Üst- limon, yonca,

Orta- nane, yeşil çay,

Alt- vadi zambağı, siklamen.

Guerlain- Aqua Allegoria Herba Frresca ( Otlu Fresk ) isimli parfümün açılış kısmında turunçgiller ve aromatik otlar var. Limon, nane, mate yaprağı, kişniş ve yeşil çay sayılabilir. Ancak nane ve yeşil çay basındır. Limon buruk ve biraz ekşimsidir. Aromatik otlar ise tatlı, yeşil, ferah, serin ve enerjik hissiyata sahiptir. Orta bölümdeki çiçeksi notalar gayet sabunsu olmakla birlikte gene de ferah ve serindir. Zambak, siklamen, yasemin ve papatya olabilir. Sonda tatlımsı misk yer alıyor. Fakat tene oturma devresinde sabunsulaşıyor.

Guerlain- Aqua Allegoria Herba Fresca isimli parfümdeki aromatik otlar şifalı bitki kürleri, kaplıca kürleri, tıbbî bitkiler ve çayır- çimen- ot kokuları gibi kokuyor. Ayrıca çiçeksi notalarda da kır çiçekleri teması var. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmaktadır. Çiçeksi notaların tene yerleşmesi biraz zaman alıyor ve bu işlem bittiğinde çiçekler sabunsu yapıya çevriliyor. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla belirleniyor. Gün içinde tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği takviye edilebilir. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uygundur. Serin sonbahar döneminde de kullanılabilir. Herhangi bir yapaylık yok. Çiçeksi notaların sabunsuluğuna da bir süre sonra burnum alıştı ve rahatsız olmadım.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

11 Haziran 2013 Salı

Serge Lutens- Muscs Koublai Khan EDP / 1998



























'' Çin imparatoruna çamurlu çizmeleri ve diğer tüm şeyler için üstüne basmak amacıyla değerli kürkler serilirdi...


Ultra hayvansı misk ve tabaklanmış deriler...''

Serge Lutens



Fransız niş parfüm markası Serge Lutens' in, misk temalı parfümü olan Serge Lutens Muscs Koublai Khan' ı yorumlamak istiyorum. İsmi Kubilay Han Miski olarak çevrilebilir.

Kubilay Han, ünlü Moğol hakanı Cengiz Han' ın torunudur. Çin' deki Moğol- Yuan sülalesinin kurucusu ve ilk imparatorudur. Muscs Koublai Khan da, Kubilay Han' a gönderme yapmakta.

Misk, amber, gül, misk yağı ( civet ) kokularının baskınlaştığını söyleyelim. Tozlu, kirli, yoğun, ağır ve hayvansal aromalar birçok kişinin başını ağrıtabilir. Günümüz parfüm alışkanlıklarına hiç uymuyor. Daha çok konsept ve özel koleksiyonluk bir parfüm olmuş. Şipre kategorisinde gösteriliyor.

Notaları şöyle açıklanmış= Kunduz yağı, laden otu, amber, gül, kimyon, misk yağı, paçuli, misk, vanilya.

Parfüm düz çizgide ilerliyor. Koku karakteri çok büyük değişimler göstermiyor. Hayvansallık had safhaya varmaktadır. Sentetik misk yağları parfümü domine etmektedir. Ahıra girmişsiniz gibi kokan ağır ve hayvansal bir misk ve misk yağı ile başlangıç yapılıyor. Sığır derisi ve terli vücut gibi kokuyor. Açılış kısmı iyi değil. Aralarda az miktarda gül ve reçineler var. Daha sonra hayvansallık yükseliyor ve buna baharatlar katılıyor. Son bölümde ise, çok güzel ve mistik bir amberle kapanış yapılmaktadır. 



Bu parfümün rayihaları insanı şaşırtıyor, afallatıyor, abondone ediyor, hazırlıksız yakalıyor. Teninize yerleşen kokuyu, hemen yıkayıp temizlemek istiyorsunuz. Amber hariç, diğer notalar tahammül sınırlarını en uç noktalara kadar zorluyor. Dengenizi kaybediyorsunuz. Eğer yıkamazsanız, teninizde dört gün boyunca kalacaktır... Serseri, pis, yabanî ve hoyrat bir parfüm olmuş.

Biraz da, bu parfüme ilham veren Kubilay Han' dan bahsedelim...

Cengiz Han öldükten sonra, Çin' deki Moğol- Yuan sülalesini kurdu ve Büyük Han ünvanıyla, bütün Moğol İmparatorluğu' nun başına geçti. Moğollar, Cengiz' den sonra İran, Türkistan, Rusya ve Çin' de dört ayrı devlet olarak örgütlendiler. Çin' deki Kubilay sülalesi, bütün Moğol devletlerinin metbuu ( yöneticisi ) sayılıyordu. Kubilay, uzun ve yorucu savaş ve istilalardan sonra Çin' i fethetti ve Pekin sarayına yerleşti. Eski Moğol başkenti Karakurum unutuldu ve bakımsızlıktan zamanla harabeye döndü.



Bugünkü Çin parası Yuan, adını Kubilay sülalesinden alır. Kubilay Han zamanında Çin' de kağıt para kullanılmaya başlandı. Daha önce, alışverişlerde takas olarak altın kullanılıyordu. Kubilay Han, Çin ve Pekin' de ticaret hayatını canlandırdı. Uzun savaşlar sırasında sekteye uğrayan ipek ve baharat yolu ticaretine tekrar işlerlik kazandırdı.

Pekin, öteden beri canlı bir ticaret, kültür ve sanat merkeziydi. Kubilay Han, Pekin' i o zamanın en büyük uygarlık merkezi haline getirdi. Kenti imar ettirdi. Büyük su kanalları yaptırdı, eskilerini de genişletti. Böylece tarımsal hayat canlandı. Kentte birçok han ve kervansaray, okul, hastane, kütüphane yapıldı. Yollar genişletildi. Çok sayıda köprü yapıldı.

Kubilay Han, dünyanın bugüne kadar gördüğü en geniş imparatorluğa hükmediyordu. İdaresi altındaki topraklar dört tane Avrupa kıtası büyüklüğündeydi. Baltık ve Çin denizleri arasında 44 milyon kilometrekarelik bir ülkeyi yönetiyordu. Dünyanın ilk posta teşkilatı olan YAM, Kubilay zamanında kurulmuştur. Bu denli uçsuz bucaksız topraklar üzerinde ticaret kervanları hiçbir saldırı veya soyguna uğramadan, rahatça gidip gelebilmiştir. Çünkü Moğollar, o günkü dünyanın bilinen bütün kısımlarına barış, huzur ve esenlik getirmişlerdi. Bu dönem, Pax Mongolica/ Moğol Barışı olarak anılır. Ticaret malı zarara uğrayan tüccarın zararı, devlet hazinesinden karşılanırdı. Bu, ilk sigorta sistemidir. Bir posta görevlisi, imparatorluğun bir ucundan öbürüne, sadece üç gün gibi kısa sürede varabiliyordu. Kısa aralıklarla posta merkezleri kurulmuştu.

Kubilay Han, bazı Batılı yazar ve tarihçiler tarafından barbar, kıyıcı, kan dökücü gibi sıfatlarla anılsa da, aslında öyle değildi. Geniş bir genel kültürü vardı. Çince, Türkçe ve Tibetçe biliyordu. Edebiyat, bilim ve sanata ilgiliydi. Zamanına göre iyi eğitim görmüştü. Ülkesinde dinî özgürlük ve hoşgörü vardı. Müslüman ve Hıristiyanları valilik, vezirlik ve memurluklara atadı. Devlet adamlarında aradığı vasıflar yetenek ve liyâkatti. Kâdim Çin icadı olan barutu geliştirmiş ve top haline getirmişti. Bunu Çin istilaları sırasında kullandı...

Koku - 3 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



7 Haziran 2013 Cuma

Cartier- Declaration EDT / 1998

 

 

 


Fransız mücevher firması Cartier' ın Hermes- Terre D' Hermes benzeri bir parfümü olan Cartier- Declaration kokusunu değerlendiriyoruz...

Tuzlu, topraksı, koyu yeşil, buruk ve ekşi notaları var. Odunsu notalar, narenciye/ limon rayihaları, baharatlar, aromatik otlar parfümü şekillendiriyor. Az bir şey tatlılık da var. Ama bu, ekşimsi, buruk aromaların içinde pek önemli sayılmaz. Odunsu- çiçeksi / misk grubundaki parfümün notaları şöyle verilmiş :

Üst- artemisia, kimyon, kişniş, huş ağacı, mandalina, bergamot, portakal çiçeği, turunç;

Orta- iris, zencefil, tarçın, karabiber, ardıç meyvesi, süsen kökü, yasemin, kakule;

Alt- deri, amber, yeşil çay, vetiver, meşe yosunu, sedir ağacı.

Buruk, ekşi ve keskin turunçgil- baharat kombinasyonuyla açılır. Bu baharatlar yumuşak, tatlı ve ferahtır. Açılışta bergamot/ limon ve zencefil- karabiber daha belirgindir. Bunlar koyu, tuzlu, ekşimsi etkiler yapıyor. Sonra, dediğimiz gibi, baharatlar tatlımsı ve yumuşak bir yöne gitmekte. Devamında gene tatlı baharatlar var. Buna yeşil çay katılmakta. Aromatik otsu rayihalar daha ziyade orta katmanda rol oynamakta. Ekşi ve tozlu portakal- mandalina senteziyle, burada Hermes- Terre D' Hermes biçimi görülmekte. Tenden ayrılışı ise, şipre tarzı aromalar, odunsu notalar ve deri notaları ile olmakta. Bu kısmın ayrıntılarında şunlar var : Sedir ağacı, vetiver, çay, meşe yosunu. Gene aromatik bir tarz var. Odunsu- aromatik diyebiliriz. Şipre notaları Christian Dior- Eau de Sauvage serîsini andırmaktadır.

Pek tatlılık yok. Baharatlar rahatsız etmiyor. Belli bir ferahlık bulunmakta. Tozlu- topraksı, ekşi aromalar her daim etkindir. Güzel ve hoş bir parfüm olmuş. Aromalar dengeli ve akışkan olmakla, bariz bir kalite bulunuyor. Yapaylık almadım.

Dengeli sıkmak icap eder. Tozlu- ekşi turunçgiller ve yoğun baharatlar böyle gerektiriyor. Sıcak rayihalar var. Notalar ortalarda katmanlaşıyor.

Koku düzlemine değinelim= Turunçgilli baharatlar, aromatik otlar, turunçgil katmanı, odunsu notalar, deri, meşe yosunu olarak gitmekte.

Derinlik ve konfor noktasına bakalım= Turunçgilli baharatlar, aromatik otlar, odunsu- yosunsu rayihalar beğenimizi kazandı.

Kaliteli, fark edilir, kalıcı ve güçlü bir parfüm olmuş. Tende kalıcılığı yeterli : Bir güne yakın. Yeşil- otsu bitkiler ve odunsu notalar ten hissiyatında öne çıkmakta. Biraz da baharatlar var.

Ferah, dolgun, kompleks bir harmanı bulunmakta. Her mevsime uygun bir yapısı var. Ofis içinde dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanımda, özellikle akşam saatlerinde davet ve kokteyllerde övgüler alabilirsiniz.

Koleksiyonunuzda klasik bir parfüm olarak bulunabilir. Biraz eski kokan bir tarzı olsa da, modern bir tarafı da bulunmakta. Turunçgil- aromatik ot- odunlar çizgisinde, tozlu- topraksı rayihaları ile modern parfüm olarak görülmeyi hak ediyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Haziran 2013 Çarşamba

S. T. Dupont- S. T. Dupont Pour Homme EDT / 1998


























S. T. Dupont, Paris merkezli aksesuar ve lüks eşya üreticisi firmadır. S. T. Dupont- S. T. Dupont Pour Homme parfümünü tanıtıyoruz. Aromatik otlar, yumuşak baharatlar, odunsu notalar, çiçekler bu koku hakkında bilgi verir. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- biberiye, artemisia, kişniş, kasnı otu sakızı, limon,

Orta- karanfil, selvi ağacı, iris çiçeği, tarçın, lavanta, yasemin,

Alt- sandal ağacı, köknar, amber, paçuli, misk, muskat, vetiver, tütsü, sedir ağacı.

Aromatik ot ve baharat çeşnisini açılışta hissediyoruz. Parfümün genelinde bir tatlılık var. Biberiye, limon, nane ile ferah ve dinamik bir tarz var. Tarçın, kakule gibi yumuşak baharatları tahmin ettim. Tatlı lavanta merkezli çiçekler bunu takip ediyor. Menekşe, yasemin algılanıyor. Sonrasında odunsu notalar, çam kozalağı, misk ve vetiver gelmekte. Böylece sonlanıyor.

Keskin, temiz, canlı, kuvvetli, kompleks bir aroma yapısı söz konusudur. Sıcak, yumuşak, ferah esintilerle tene yerleşip kuruyor. Bu sırada daha ziyade odunsu nüanslar, baharatlar ve çam hissiyatı önem arz ediyor. Bu parfümü ben, büyük ölçüde Kenzo Tokyo ile bağlantılandırıyorum. Biberiye, lavanta, limon ve nane şifalı bitki hissi veriyor. Odunsu notalar da benzerlik içinde ele alınmalıdır. Çam kozalağı da keza, öyledir... Bu tip parfümlerde klasik kolonya biçimi vardır.

Kuvvetli ve yoğun kolonya esansları olduğundan, fark edilirlik ve kalıcılık tatmin edici değerlere ulaşıyor. Günün üçte ikisinde tende kalmaktadır. Daha çok şifalı ot, çam, kakule/ zencefille etkili olmakta. Bolca sıkılmasında mahzur yok. Aromaların hafif ve fresh oluşu buna imkân verir. Günlük kullanımda, her ortamda değerlendirilebilir. Rafine ve akışkan notalar var. İlkbahar- yaz dönemi kokusudur. Aslında her mevsime de uygundur.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html







3 Haziran 2013 Pazartesi

Moschino- Uomo ? EDT / 1998

























İtalyan moda markası Moschino- 1983 yılında Franco Moschino eliyle kuruldu. Erkek- kadın giyim, aksesuar, takı, parfüm üretmekte. Bugün, Moschino- Uomo ? isimli parfümü inceleyeceğim. Turunçgiller, baharatlar, odunsu notalar ve vanilya gibi koku nüansları var. Tatlı, yumuşak, kremsi ve sabunsu rayihalar vermekte. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösterilmekte.

Üst- kişniş, kumkat, aldehitler, gül ağacı,

Orta- siklamen, tarçın, adaçayı, laden otu,

Alt- misk, sedir ağacı, ambergis, pelinotu.

Moschino- Uomo ? - ilk sıkışta limon aromalı gazlı içecek / limon aromalı gazoz aromaları veriyor. Keskin ve tatlı esintiler var. Limon, portakal ve tatlı meyveler tahmin ediliyor. Devamında tatlılık artar. Yumuşak ve yapay baharatlara geçilmiş. Tarçın ve zencefil olabilir. Kremsi- vanilyamsı bir tatlılık var. Koku karakteri şekerli hale geliyor. Tatlılık yarım saat kadar yoğun olarak sürüyor. Baharatların içinde sabunsu ve erkeksi çiçekler ( sardunya, siklamen ) olabilir. Orta kısım baharat tandanslıdır. Diğer notalar yardımcı elemandır. Bu koku harmanıyla tene yerleşiyor. Yerleşme yavaş ve kararlı oluyor. Kapanışta tatlı vanilya baskındır. Bir miktar yumuşak odunsu notalar ( vetiver ? ) var.

Moschino- Uomo ?- ilkbahar- sonbahar arası dönemde kullanılabilir. Akşam saatleri, serin / soğuk havalar için idealdir. Ortalardan itibaren başlayan şekerli ve yapay tatlılık, dengeli sıkılmasını icap ettiriyor. Gece gezmeleri ve dışarıda düzenlenen parti ve davetlerde kullanılabilir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, baharatlar ve vanilya kaynaklı olarak, bir güne yakın kalıcıdır. Fark edilirliği ise, gene aynı notalarla tene oturduktan sonra yükselir. Devamında yapışkan bir biçimde tene oturuyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Haziran 2013 Cumartesi

Gucci- Envy For Men EDT / 1998

 















Gucci- İtalyan moda markasıdır. Kıyafet, deri eşya, aksesuar, parfüm ve saat üretmektedir. Bugün Gucci- Envy For Men isimli parfümü incelemek istedim. Tatlı, pudralı, kuru, metalik, köpüklü, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintileri var. Lavanta, baharatlar, odunsu notalar, içkimsi notalar, turunçgiller, deri, tütün, tütsü ve ahşapsı notalar barındırıyor. Odunsu- oryantal grupta gösterilmiş.

Üst- zencefil, lavanta, kakule, karabiber, maun ağacı / ahşabı, kişniş, mandalina,

Orta- sandal ağacı, sedir ağacı, karanfil, yasemin, gül,

Alt- tütsü, vanilya, tütün, amber, vetiver, paçuli, deri, misk.

Gucci- Envy ( Kıskançlık ) For Men isimli parfümün açılışını yeşil lavantalı- biberli baharatlar ( zencefil- karabiber ) yapmaktadır. Lavantanın yeşil ve ferah kokmasını ve baharatların sıcak olmasını sofistike bulup, çok beğendiğimi itiraf etmeliyim. Bunu sandal ağacı tandanslı oldukça tatlı odunsu notalar destekliyor. Sonrasında viski ve rom tarzında içkimsi notalar var. Bunlar köpüklü ve metalik baharatlar ve turunçgiller hissiyatı veriyor. Yani viski- rom : Köpüklü zencefil- bergamot. Bu uygulama da gayet güzeldir. Son bölüme doğru pudralı ve yapay nitelikte deri notası, sıcak tütün- tütsü kombinasyonu ve kuru paçuli ve maun ağacı / ahşabı tarzında kuru odunsu notalar var.

Gucci- Envy For Men isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Devamında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan ve boğucu bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende dört gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansına sahiptir. Tene dengeli dozaj verilmesi şarttır. Üç- dört fıs yeter. Aksi halde baş ağrıtabilir ve burun ve zihin algısını zorlayabilir. Sandal ağacı ve paçuli arasındaki koku gruplarının aşırı tatlı, pudralı, yapay ve yüksek tonda sıcak özellikte olmasından dolayı fark edilirlik ve kalıcılık artmış fakat bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde sizi memnun edecektir. Yeşil lavantalı- biberli baharatlar ve sandal ağacı ile Doğulu / Asyalı parfüm geleneğini sürdürürken aynı zamanda içkimsi notalar, deri ve tütün içerikleriyle Fujer parfüm tarzına öykünmektedir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html