31 Ekim 2013 Perşembe

Rasasi- Al Wisam Day Pour Homme EDP
















Rasasi- 1979 yılında Dubai merkezli olarak kurulan Birleşik Arap Emirlikleri parfüm markasıdır. Şimdi Rasasi- Al Wisam Day Pour Homme isimli parfümü değerlendirmek istiyorum. Tatlı, buruk, metalik, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintileri var. Lavanta, turunçgiller, odunsu notalar, çiçeksi notalar ve amber içeriklerine sahiptir. Aromatik- fujer grubunda gösterilebilir.

Üst- bergamot, sardunya, lavanta,

Orta- gül, sandal ağacı, adaçayı, sedir ağacı,

Alt- misk, agar ağacı ( öd ağacı ), amber, meşe yosunu.

Rasasi- Al Wisam Day Pour Homme isimli parfümün açılışındaki turunçgiller ( limon, bergamot ), lavanta ve çiçeksi notalar ( sardunya ) buruk, metalik ve yeşil ve ferah kokan biçimdedir. Bunlara gene buruk ve metalik çiçeksi notalar ( gül ) katılmakta. Son bölümü odunsu notalar ve amber oluşturuyor. Tatlı sandal ağacı- amber- yapay öd ağacı troykasını görüyoruz. 

Rasasi- Al Wisam Day isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Aslında gayet hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Sonrasında özellikle dışarıya karşı etkili bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılığı olmakta. Tene dengeli sıkılması tavsiye edilir. Dört- beş yeter. Nispeten buruk ve fakat büyük oranda, son bölümdeki tatlı ve yapay rayihalar kalıcılık ve fark edilirliği arttırmış ve parfümün tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. Tene dengeli dozaj verildiği takdirde günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime yönelik bir kullanım opsiyonu olabilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

30 Ekim 2013 Çarşamba

Aromel Kozmetik- First Class Classic EDT



























First Class isimli parfümü, her Türk erkeği en bir kere kullanmış olmalıdır. 1982 yılından beri takipçisi ve seveni var. Artık çoktan marketlere düşse ve klasik ömrünü tamamlamış bile olsa, arada bir, dönüp baktığımız parfümlerdendir.

First Class, ağırbaşlı, centilmen, çok fazla tatlılık bairındırmayan ama kompleks, temiz ve kaliteli harmanıyla beğenilen ve tercih edilen bir kokudur. Aromatik otlar, turunçgiller, odunsu notalar ile şekillendiği söylenebilir. Baharat tonlamaları da, fresh ve taze etkiler de söz konusudur. Bu koku aromatik- fujer grubuna girebilir.

Üst- lavanta, bergamot;

Orta- adaçayı, limon, portakal çiçeği;

Alt- ardıç ağacı, sedir ağacı, sandal ağacı, amber, misk.

Tatlı lavanta ve ekşi ve tozlu bergamot, parfümün eski kokan, geleneksel 80' ler tarzı için fikir veren bir başlangıç olmaktadır. Sonra aromatik otlar, limon merkezli turunçgiller ve çiçeksi notalar sahne alır. Adaçayı, fesleğen, hatta bir miktar çam kozalağı notalarını algıladım. Tene oturma ve yerleşme başlıyor. Derinlerden kimyon benzeri acımsı baharatlar hissediliyor. Notalar iç içe geçmiş ve tek parça gibi algılanmaya müsait bir havadadır. Turunçgil harman içerisinde mandalina- portakal çiçeği ikilisi de düşünülebilir. Devamında aromatik otlar arasından, çam esintileri daha yoğun alınmakta. Halâ baharatlar ( karanfil, kakule ) var. Bu kez ağaçsı- odunsu biçimlenmeler fark ediliyor : Sedir ağacı, vetiver, sandal ağacı türünden bir şeyler hissediliyor. Bu odunsu notalara yumuşak bir misk katılıyor ve parfüm böylece sonlanıyor.

Notalar rafine, dengeli ve uyumlu olmayı başarmış. Açılıştan sonra hızlı bir akışkanlıkla aromatik otlar ve çam esintileri devreye girdi. Aromatik hava, parfümün geneline egemendir. Tazelik ve biraz olsun tatlılık, bu aromatik tarzın işidir. Tene yakın durur ve çok çabuk kurur.

Koku düzlemi lavanta, turunçgiller, aromatik otlar, çam esintisi, portakal çiçeği, baharatlar, odunsu notalar ve misk sırasını takip ediyor. Bergamot, lavantadan daha etkilidir. Tozlu aromatik otlu- turunçgiller diyebileceğimiz ilginç bir yorum görülmekte. Sedir ağacı ve vetiver de tozlu ve kirli hava yansıtıyor.

Derinlik ve konfor noktası bergamot, turunçgiller, aromatik otlar, vetiver ve misk biçiminde meydana gelmiştir. Burası, bana göre en güzel, kabul edilebilir ve ideal harman olabilir. Çünkü, genelde ekşimsi ve tozlu rayihalara karşın, belli bir ferahlık ve dinamizm barındırıyor. Sonlarda yumuşak sandal ağacı- misk ile tatlanma da var.

Bu yapısı ile daha çok, sonbahar- kış sezonuna uyacaktır. Aromalar tozlu, ekşimsi buruk tonda olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Yaz mevsiminde hafifçe tatbik etmek yeter. Günlük kullanıma uyar. İdeal olan serin havada ve akşamları kullanmaktır. Gece gezmeleri ve davetler için uygundur. Kalıcılığı bir güne yaklaşıyor. İlk anda yüksek bir fark edilirlik yapıyor, sonra sönerek tene yakın esiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html









29 Ekim 2013 Salı

Ajmal- Chemystery EDP



























Ajmal- Birleşik Arap Emirlikleri niş parfüm ve kozmetik markasıdır. Bu markanın bitkisel, baharatlı, odunsu, turunçgilli koku nüansları veren parfümü, Ajmal- Chemystery- modern bir anlayışla tasarlanmış. Yumuşak, aromatik, tozlu ve tatlımsı esintilerle ilkbahar- yaz sezonu için idealdir. Aromatik- fujer grubunda gösterilmekte. Tropikal esintiler vermekte.

Üst- muskat, kakule, greyfurt, mandalina, defne,

Orta- lavanta, kekik, selvi bitkisi,

Alt- vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı, tonka fasülyesi, vanilya...

Ajmal- Chemystery için, koku katmanları açısından yorum yapılacaktır.

Başlangıçta biberli baharatlar baskındır ve bunu asitli ve tatlımsı turunçgiller takip eder. Muskat, pembe biber- aromatik ve yumuşak tarzdadır. Greyfurt ve mandalina modern ve pozitif esintiler veriyor.

Sucul notalarla birlikte yumuşak aromatik otlar gelmekte. Lavanta, adaçayı ve mercanköşk tahminleri yapıldı. Terapi etkisi yapan, sakinleştirici ve dinlendirici aromalar beğeniliyor. Dengeli bir tatlılık vermekte.

Son kısımda yumuşak ve ferah tozlu odunsu notalar algılanıyor. Vetiver ve sedir ağacı olabilir. Yumuşak bir misk var. Ama kremsi vanilya, tatlılığı bir miktar arttırıyor. Ne var ki, rahatsız edici değil.

Ajmal- Chemystery- günlük kullanıma, sosyal ortamlara uyar. Tene bolca tatbik edilir. Doğal, ferah ve akışkan aromaları var. Genel beğeniye yöneliktir. Kaliteli bir kolonya kadar fark edilirlik ve kalıcılık sağlar. Bol miktarda sıkılırsa, daha kalıcı olur. Tene yakın kalmayı tercih ediyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Ekim 2013 Pazartesi

Penhaligon's- Malabah EDP / 2003



























Penhaligon's, köklü ve çok şöhretli bir İngiliz parfüm markasıdır. Parfüm üretiminde geleneksel yöntemleri devam ettiriyor. İngiltere kökenli bitki ve hammadeleri kullanıyor. Geleneksel yöntemlerle bu bitki özleri damıtılıyor. Orijinal kokuları zaman içinde modernize edilmiş.

Penhaligons's ürün gamı olarak vücut bakım ve banyo ürünleri, lüks tıraş malzemesi ve parfüm ve kolonya bulunduruyor.

Penhaligon's Malabah, bu markanın en çok beğenilen ve merak edilen çalışması olmayı başarmış.

Oryantal- baharatlı kategorisinde gösteriliyor. Aromatik otlar, yumuşak baharatlar, narenciye esintileri algılanmakta. Kadın parfümü olarak tasarlanmış.

Üst- limon, çay, kişniş,

Orta- zencefil, muskat, kakule, gül, süsen kökü,

Alt- amber, misk, sandal ağacı.

Penhaligon's Malabah, çok kompleks ve detaylı bir başlangıç yapıyor. Şöyle ki, ilk anda tozlu aromatik otlar ve buruk ve keskin turunçgiller birarada algılanmakta. Limon- bergamot ve adaçayı hissettim. Biraz da tatlılıktan dolayı kişniş olabilir mi, diye düşündüm. Şipre/ fujer tarzına yakın, eski kokan bir açılışı var.

Sonra tatlı ve yumuşak baharatlar sahne aldı= Tarçın, zencefil, kimyon biçiminde tahmin ettim. Tene yerleşme ve güzelleşme başlıyor. Sıcaklık artıyor. Baharatlı katman biçimine evriliyor. Oryantal misk/ Doğulu tarza çevriliyor.

Kapanışta da yumuşak ve taze misk ve sandal ağacı vardır. Baharatlı tonlamalar aşağılara kadar iner.

Genelde basit, sade, yalın bir anlatım söz konusudur. Notalar net, temiz ve dengelidir. Aynı şekilde dengeli bir tatlılık da takdir edilir.

Orta bölümde baharatlı çiçekleri tene oturduktan sonra hissettim. Yumuşak esintiler yapıyor.

Penhaligon's Malabah, Güney Hindistan' ın sahil kenti Malabah' tan esinlenmiş. Doğu Hindistan baharat yolu metaforu, bu parfüme ilham vermiş...

Parfümün zayıf tarafı, kalıcılığının ve fark edilir yönünün düşük olmasıdır. Tene yakın durmayı tercih eden kolonya gibidir. Her mevsim ve her sosyal ortam için düşünülebilir. Baştaki tozlu ve kirli turunçgillere dikkat edilirse, aslında tene bolca uygulanabilir. Çünkü, devamında baharatlar yumuşak ve taze esintilerle beğenilecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


27 Ekim 2013 Pazar

Fredeic Malle- L' Eau d' Hiver Extrait De Parfum / 2003





























Frederic Malle- Fransız parfüm ve kolonya markasıdır. Bugün, Frederic Malle- L' Eau d' Hiver isimli parfümü inceliyoruz. Bu parfümü Jean Claude Ellena tasarlamış. Kremsi, yumuşak, tatlı, pudralı ve sabunsu hissiyat var. Çiçeksi notalar, bal, misk ve turunçgiller genelde önemlidir. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösterilmekte.

Notaları iris, yasemin, kediotu, bergamot, beyaz misk, melek otu ve bal olarak açıklanmakta. Beyaz kediotu, süsen ve bal notalarının baskın olduğundan söz ediliyor.

Frederic Malle- L' Eau d' Hiver isimli parfümü koku gruplarına göre değerlendirmek gereklidir=

Kremsi- yeşil çiçekler ( kediotu ) ve turunçgiller başlangıçta sahne almıştır. Temiz ve ferah bir kaliteli kolonya tarzı vardır. Hatta akuatik bir hissiyat olmuş.

Turunçgilli beyaz çiçekler ( süsen ) orta katmanda bulunur. Turunçgiller ve beyaz çiçekler harmanlanmış. Turunçgiller hafif tatlımsıdır. Orta katman aslında sabunsu- pudralı etkilerle belirlenir. Sabunsu yapı güçlüdür. Beyaz çiçekler ana tema olarak yoğundur. Bergamot, yasemin ve badem algılanıyor. Bu katmanda tene oturma başlayınca, bal notasından dolayı tatlılık artıyor.

Beyaz- tatlımsı çiçekler ve misk notası son bölümü oluşturur. Kokusu basit ve sadedir. Son bölümdeki koku formu da, diğer katmanlarla aynı çizgide gitmektedir. Çiçeklerin biraz daha yumuşadığı görülür.

Frederic Malle- L' Eau d' Hiver- tene yakın durur. Her mevsime, günlük kullanıma ve sosyal faaliyetlere uygundur. Tene özgürce sıkılabilir. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik vermekte. Aromalar harman halindedir, iç içe geçmiştir. Yapaylığa rastlanmaz. Dengeli ve uyumlu notalar görülür.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Ekim 2013 Cumartesi

Parfums MDCI- Ambre Topkapi EDP / 2003


























Parfums MDCI- Fransız niş parfüm markalarından biridir. Bu markanın amber temalı olarak lanse edilen ve Osmanlı İmparatorluğu' nun yönetim merkezi Topkapı Sarayı' ndan esinlenen parfümü Parfums MDCI- Ambre Topkapi hakkında yorum yapacağız. Ferah, yumuşak, tatlı, kremsi,  metalik, yapay ve buruk hissiyat vermekte. Meyveler, baharatlar, çiçeksi notalar, aromatik bitkiler, amber ve vanilya vurgularıyla biçimleniyor. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- bergamot, greyfurt, çam iğneleri, ananas, kavun, tarçın, kakule, defne, zencefil, fesleğen, kimyon, pelin otu, lavanta,

Orta- yasemin, vadi zambağı, menekşe, kekik,

Alt- meşe yosunu, paçuli, vetiver, gül ağacı, sandal ağacı, deri, yeşil çay, ahududu, amber, vanilya, misk.

Tatlı meyveler ve aromatik otlar, Parfums MDCI- Ambre Topkapi isimli parfümün başlangıcını oluşturuyor. Ananas, kavun ve portakal baskındır. Adaçayı, defne ve kişniş gibi aromatik otlar çam esintileri efekti vermekte. Bunu lavanta ve yeşil erkeksi çiçeksi notalar takip edecektir. Yasemin, frezya ve menekşe olabilir. Buruk ve metalik baharatlar, orta bölümde sahne alan koku nüanslarından biridir. Tarçın ve kimyon tahmin edilebilir. Kremsi vanilya ve tatlı amber ile sona geliniyor.

Parfums MDCI- Ambre Topkapi- lavanta, erkeksi çiçekler ve meyveleri enerjik ve ferah kullanmış. Ancak özellikle sondaki amber ve belli bir dereceye kadar meyveler ve baharatlar metalik ve yapay olmuş. Aromalar her bölümde koku nüanslarına göre ( örneğin lavanta & yeşil çiçekler ) harmanlanıp iç içe geçmiştir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Çabuk terleyen yağlı tende ise, günün büyük bir bölümünde kalıcılık yapıyor. Kapanıştaki vanilya zaman zaman şekerli tonlara kaçıyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

24 Ekim 2013 Perşembe

Antonio Banderas- Siprit For Men EDT / 2003



























Antonio Banderas, İspanyol aktör, yönetmen, film yapımcısı ve şarkıcıdır. Kendi adına çıkardığı Antonio Banderas-.Spirit For Men isimli parfümü inceliyoruz. Oryantal- baharatlı grubuna sokulmuş. Dumanlı rayihalar, odun, turunçgil, amber ve tarçın koku karakterini oluşturmakta.

Amber, paçuli, tarçın, misk, limon, portakal çiçeği, tütsü ve bergamot; harmandaki notalar olarak açıklanmış.

Fazla tatlı olmayan, genelde buruk notaların egemenliğinde bir parfüm olmuş. Koyu kiraz / vişne hissiyatı parfümde her daim etkilidir.

Kuru ve buruk tarzda odunsu notalarla ( paçuli, sandal ağacı ) açılıyor. Aslında amber de buna katıldığından; bu kısma odunsu- amber katmanı diyebiliriz. Sonra tatlı baharatlar gelmekte. Tarçın burada ileri çıkıyor. Biraz da turunçgilli ( bergamot, limon ) hissiyat var. Parfüm turunçgil- tütsü işbirliği ile kapanıyor.

Kalıcılık ve fark edilirlik fazla değil. Yalnız, tatlı baharat ve tütsü kombinasyonu kalite ve güzellik açısından en beğendiğim katman oldu. Zaten, parfüm kuvvetli bir odunsu amberle başlıyor; ne var ki, sonra zayıflıyor. Tenimde 10 saat kadar kaldı.  Sonbahar- kış dönemi, resmî davet ve toplantılarda, dengeli dozaj verilmek suretiyle kullanılabilir. Günlük kullanıma da uyar.

Harman amber- tatlı baharat- tütsü çizgisinde zengin, derin ve şatafatlı bir yönelim gösteriyor. Kalıcılık biraz daha iyi olabilirdi.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Ekim 2013 Çarşamba

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Homme EDT / 2003



























Yves Saint Laurent- Fransız moda markasıdır. Markanın aromatik- fujer grubuna girebilecek parfümü Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Homme- bugünkü incelememizin konusudur. Baharatlı, odunsu, otsu bir yapısı var.

Üst- biberiye, anason, bergamot,

Orta- lavanta, karanfil, sardunya, kumarin,

Alt- paçuli, gayakum ağacı, vetiver, meşe yosunu.

Kuru, tozlu ve eski kokan turunçgiller ve aromatik otlarla açılıyor. Bergamot, adaçayı ve keskin anason başlangıcı oluşturuyor. Koku karakteri bir müddet böyle devam ediyor. Tozlu ve keskin lavanta ve sardunya, baharatlarla harmanlanıyor. Odunsu notalar, yosunlar kapanışı yapıyor.

Çok tatlılık yok. Tozlu, kirli, ekşi, kuvvetli ve sıcak rayihalar var. Böylece tene oturuyor.

Kalıcılık başarılı olmuş. Bir günü geçen değerler var. Belli bir kalite ve fark edilirlik ( bergamot, otsu rayihalar, karanfil ) mevcuttur. Sonbahar- kış için uygundur. Akşamları daha iyi sonuç alınır. Davet, kokteyl ve gece gezmeleri için idealdir. Akışkanlık hızlı olmakla, dengeli ve uyumlu notalar vardır. Klasik aromatik- fujer kokusuyla eski berber dükkânlarını, tıraş köpüklerini hatırlatıyor. Genelde Fabarge Brut gibi klasik bir parfümle benzer karakteri var. Kokusu bugünün trendlerine uymuyor. 70' li- 80' li yılların fuer/ şipre ( kirli ve tozlu turunçgil- aromatik otlu ) erkeksi kokularına gönderme yapıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Ekim 2013 Pazartesi

Roberto Cavalli- Roberto Cavalli Man EDT / 2003


























İtalyan moda markası Roberto Cavalli, farklı malzemelerin biraraya getirilmesiyle oluşan patchwork tasarımlarıyla biliniyor.

Roberto Cavalli- Roberto Cavalli Man, odunsu- aromatik tarzda bir parfümdür. One Million ve özellikle açılışta Issey Miyake Bleue Fraiche parfümünü hatırlatan nüansları var. Harmanı ise şöyle=

Üst- zencefil, bergamot, limon;

Orta- pelinotu, deri, lavanta, sedir ağacı;

Alt- sandal ağacı, misk.

Notalar dengeli, yeterli ve güzel verilmiş. Dengeli ve lüks bir tatlılık var. Açılışta asitli turunçgiller ve biberli baharatlar çok görkemli ve şatafatlı bir sentez meydana getirmekte. Sonrasında koku karakteri değişiyor. Burada aromatik otlar, odunsu notalar ve deri birbirinin içine giriyor. Deri notası biraz rahatsız edici ve sentetik kullanılmış. Ne var ki, pelinotu canlı canlı vuruyor. Bu, çok güzel bir kullanım... Kapanışta ise, kremsi, yumuşak ve tatlı bir misk- sandal ağacı var. Tenden böyle ayrılmakta.

Koku düzlemi= Biberli baharat/ turunçgil, aromatik otlar, deri, odunsu notalar.

Derinlik ve konfor noktası= Baharat, odunsu notalar ve misk kombinasyonu. Burada kalıcılık ve kalite artmış.

Genelde tatlımsılık var. İdeal bir ilkbahar- yaz kokusu olabilir. Günlük kullanıma uyar. Deri notası hariç, aksayan tarafı yok. Benim tenimde kalıcılığı 10 saate yaklaştı. Gün içinde tazelenebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

20 Ekim 2013 Pazar

Rus Halkının Günlük Yaşamından Kesitler ve Parfum d' Empire Ambre Russe EDP / 2003


















amber temalı/ doğu etkili parfüm

Parfum d' Empire markası ile ilgili neler söylersiniz ?

Parfum d' Empire, 2003 yılında kurulan Fransız niş parfüm şirketidir. Kurucusu ve parfümlerini tasarlayan kişi Marc Antonie Corticchiato olarak bilinir. Ürettiği her bir parfüm bir uygarlığa, tarihî bir şahsiyete, bir imparatorluğa atfediliyor. Doğulu parfüm tarzı ile, kokularında buhur/ tütsü, reçine, balzam, tütün, amber, tatlı kırmızı meyve ve egzotik baharatlar kullanıyorlar.

Parfum d' Empire Ambre Russe adlı parfümü yorumlar mısınız ?

Parfum d' Empire Ambre Russe, içki aroması, tütsü, baharatlar, hayvansal notalar gibi nüansları veriyor. Amber teması üzerine yoğunlaşıyor. Diğer notalar yardımcı elemandır. Oryantal- baharatlı kategorisinde gösteriliyor. Kaynaklarda Rus Amberi olarak geçiyor.



Parfum d' Empire Ambre Russe, Rus halkının ve Çarlık dönemindeki elit saray kesiminin ve zengin ve soylu tabakanın günlük yaşam ritüellerine değinmek üzere tasarlanmış. Gösterişli salon partileri, balolar ve danslar ile birlikte Rusların günlük yaşamında önemli yeri olan votka, şampanya gibi içkilere, Rus deri ve kürklerine, çay içme geleneğine atıf yapan bir anlatım dünyasına yönelmektedir.

Notaları genelde bir tatlılık barındırıyor. Dengeli ve rafine olmayı büyük ölçüde başarıyor=

Üst- şampanya, votka,

Orta- kimyon, çay, tarçın, kişniş, huş ağacı, ardıç meyvesi, deri,

Alt- tütsü, misk, amber.

Parfum d' Empire Ambre Russe, benim pek de beğenmediğim içki vurgusuyla açılıyor. Votka baskın olmakla, şampanya da hissediliyor. Bariz bir tatlılık var. Tatlı kırmızı- orman meyveleri ( vişne, erik, ahududu ) sonra gelir. Devamında siyah çay, bir miktar aromatik otlar deri vurgusu ve çam iğneleri algıladım. Sonra ıslak tütün yaprağı var. Ama gene içki teması belli oluyor. Tatlı baharatların işe karıştığı sonraki devre ise, buradaki en beğendiğim uygulama oldu. Tarçın- zencefil olarak baharatları belirtebiliriz. Tatlı baharatlara tütsüler ekleniyor. Kremsi ve tatlımsı bir amber ve vanilya aroması kapanışı yapmaktadır.



Harman son derece kompleks, karanlık, derin ve lüks hissiyat vermekte. Notalar genelde iç içe geçmiş ve harmanlanmış. Yoğun, güçlü, basın bir karakter yansıtıyor. Kirli, hayvansal ve biraz da edepsiz bir parfüm olmuş. Tatlı, ekşimsi, meyveli, tütünlü akorlar var.

Koku düzlemi= İçki teması, kırmızı meyveler, çay ve aromatik otlar, tütün, tatlı baharatlar, tütsü ve vanilyamsı amber olarak seçilir. İçki vurgusunu, algıları zorlayan keskin biçiminden dolayı beğenmedim. Islak tütün ise fena değil. Amber teması özellikle son kısmı domine etmiştir. Baharat, tütsü ve tütün gibi unsurlar da kaynaşmıştır.

Derinlik ve konfor noktası= Tatlı ve egzotik baharat katmanı (1), vanilyamsı amber (2), çay & aromatik otlar (3) ve ıslak tütün (4) olarak biçimlenir. Aromaları en fazla beğendiğim notalardan başlayarak sıraladım. Kalıcı, kaliteli ve güzel bir çalışma olmuş. Son bölümde tatlılık artıyor, ama rahatsız etmiyor.

Parfüm bu haliyle sonbahar- kış sezonuna, soğuk ve serin havalara uygundur. Günlük kullanıma uymaz. Gizli bir hazine olarak kendinize saklayın. Elbette dengeli sıkılmalıdır. Kuvvetli aromalar çoğu kişiye rahatsız edici gelebilir. Tende kalıcılığı bir günü geçiyor. Şüphesiz, bütün doneleriyle fark edilir bir kokusu var.

Parfum d' Empire Ambre Russe ile Serge Lutens Ambre Sultan' ı kıyaslıyorlar ve arada benzerlik görüyorlar. Siz ne dersiniz ?

Amberin ana tema olmasına bakarsak, bu yaklaşım doğrudur. Ama bunu nüanse etmek gerekir. Ambre Sultan, keskin çam reçinesi ve amberle başlayıp, amberle bitiyor. Ambre Russe' da ise amber teması ancak sonlara doğru egemen olmakta. Ambre Sultan çok fazla tatlılık barındırmayan, otsu bir yapı göstermekte. Ambre Russe, ondan biraz daha tatlıdır. Her ikisinde de detaylı, zengin ve egzotik bir amber var. Ancak, amber teması Ambre Sultan' da daha kaliteli kullanılmış...

Amber temasının parfümlerde kullanılışı farklılık gösteriyor. Buna biraz değinir misiniz ?

Amberin geleneksel ve Doğulu tarzına, biraz önce ele aldığımız Serge Lutens Ambre Sultan ve Parfum d' Empire Ambre Russe örnek olabilir. Baharatlar, reçineler, kırmızı meyveler, tütsüler amberle harmanlanmıştır.

Bir de Modern Amber var. Jean Paul Gaultier 2, amber temasını çikolata ve karamel notalarıyla sentezlemiş. Tom Ford Rive D' Ambre ise, turunçgilli ve naneli amber ile özgün ve farklı bir deneme niteliğindedir.

Parfum d' Empire Ambre Russe, size neler anlatıyor ?

18. yüzyıl başlarında Osmanlı ve Rus imparatorluklarının ihtişamı... Yalnız Osmanlı inişte, Rusya ise yükseliştedir. Dönemin önemli figürleri Padişah III. Ahmet ve sadrazamlar Nevşehirli Damat İbrahim ve Baltacı Mehmed Paşa ve Rus Çarı I. Petro' dur. Konumuz büyük oranda Rusya' daki gelişmeler olacak. Ama önce Osmanlı' ya bakalım...



Lale Devri- 1718- 1730... Osmanlı Devleti, Avusturya ile giriştiği ve iki tarafın da çok yıprandığı savaşı sona erdirmek için, bu devletle Pasarofça Antlaşmasını imzalıyor. Ülke, halk ve devlet ricali, uzun süren savaş dönemlerinden artık bezmiştir. Biraz da dinlenelim, keyfimize bakalım derler. Ve sonra tarihimizde Lale Devri diye anılan bir zevk, sefa ve eğlence devri açılır. Rahat ve lüks yaşam moda olur. Devlet adamları İstanbul' da bir sürü saray, köşk ve konak yaptırırlar. Buralarda eğlenceler düzenlerler.



Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Lale Devri' ni başlatan kişidir. İstanbul' da yetişen ve ünü dünyaya yayılan lale çiçekleri bu döneme adını verir. Bu dönemde kütüphane, külliye, çeşme yapımı hızlanır. Çini atölyeleri ve kağıt fabrikaları açılır. İbrahim Müteferrika, ülkeye matbaayı getirir. İtfaiye teşkilatı kurulur. İlk kez çiçek aşısı uygulanır. Paris, Londra ve Viyana gibi başkentlere geçici elçiler gönderilir.

Ancak eğlence, israf ve lüks yaşam, sadece devlet adamları ve kaymak tabakanın yararlandığı nimetlerdir. Yoksul halk buna tepki gösterir. Sonunda, Patrona Halil adında bir maceraperest, kendisi gibi serseri arkadaşlarıyla bir yönetim darbesi yapar. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilir ve Lale Devri sona erer.



Büyük Petro Dönemi- 1682- 1725... Yaptığı müthiş işlerden dolayı Deli lakabıyla anılan Çar I. Petro, Rusya' yı yönetmektedir. Avrupa görmüş, kültürlü, bilgili, karizmatik ve entelektüel bir yöneticidir. Amacı, Rusya' yı büyük ve güçlü bir Avrupa devleti yapmaktır. Baltık' tan Akdeniz' e ( sıcak denizlere ) inme politikası yürütür. Avrupa seyahati sonrası, bilim, kültür, sanat ve teknolojide reformlar yaparak ülkesini Avrupa düzeyine getirmeye çalışır. Denizlerde hakimiyet kurmak için Rusya' nın güneyinde büyük tersaneler yaptırır. Dayanıklı ve güçlü gemiler inşa ettirir. Kara ordusunu güçlendirir.

Avrupa' dan mimarlar getirterek, bataklıkları kurutmak suretiyle Baltık denizi kıyısında St. Petersburg şehrini kurdurdu. Şehir planını çizdirdi. Kanalizasyon sistemini yaptırdı. Kenti Avrupa tarzı gotik, klasik ve Barok mimarili binalarla donattı. Kültür ve sanat eserleri ( tiyatro, bale ve opera binaları, heykeller ve saraylar ) yaptırdı.



Rusya' da etkili Türk kökenli soylu Boyar ailelerini ortadan kaldırdı. İktidarını sınırlayacak, denetleyecek bir güç kalmadı. Ülkeye tek başına hakim oldu.

Çar I. Petro' nun yönetimsel ihtirasları ve yayılmacı politikaları Osmanlı Devleti' ni endişelendiriyordu. Ayrıca Osmanlılar' ın da büyük fetih politikaları vardı. Her şey onu gösteriyordu ki, er ya da geç, bu iki devlet kafa kafaya gelecekler ve kozlarını meydan savaşında paylaşacaklardı. Tarihlere Prut Savaşı olarak geçen hadise de böyle yaşandı.

Prut Savaşı- 1711...

Prut Savaşı' nın nedenleri üzerinde durmalıyız= Rusya, Osmanlı Devleti tebaası olan Ortodokslar' ın koruyuculuğunu üstlenmek ve bu insanların haklarını savunmak bahanesi ile Osmanlılar' ın iç işlerine karışma fırsatı yaratmak istiyordu. Böylece, Osmanlı Devleti' ni içten zayıflatarak, daha önce kaybettiği toprakları geri almak peşindeydi. Çar I. Petro, Romanya' da Osmanlı' ya bağlı olarak hüküm süren yerel beyleri, Osmanlı' ya karşı kışkırtıyordu. Bu sıralarda, İsveç kralı XII. Karl, Paltova Savaşı' nda Çar I. Petro' ya yenilmiş ve kaçarak, Osmanlı sınırında bulunan Bender kentine sığınmıştı. Ruslar, İsveç kralını yakalamak için, Osmanlı topraklarına akınlar düzenlediler. XII. Karl, İstanbul' a mektup yazarak, Osmanlı Devleti' ni Rusya' ya karşı kışkırttı. Rusların Osmanlı topraklarına saldırmasına kızan III. Ahmet, Rusya' ya savaş ilan etti.



Baltacı Mehmed Paşa sadrazamlığa getirildi ve Rusya seferine çıktı. 200.000 kişilik bir orduyla Tuna' yı geçerek Romanya' ya girdi. Osmanlı donanması da Karadeniz' e açılmıştı. Müttefik Osmanlı ve Kırım Hanlığı ordusu, Çar Deli Petro' yu ve Rus ordusunu Prut nehri kıyısına kuşattı. Diğer taraftan da bataklıklara doğru sürülmek üzere olan Petro, Moskova' daki karısı Çariçe Katerina' ya mektup gönderip yardım istedi. Rusların su ve yiyecek sıkıntısı vardı. Ya yenilecekler, ya teslim olacaklardı.

Çariçe I. Katerina, Baltacı Mehmed Paşa' ya barış teklif etti. İsveç kralı ve Kırım Hanı ise, etrafı sarılmışken, Rus ordusunun tamamen yok edilmesi gerektiğini söylüyorlardı. Ancak, Baltacı Mehmed Paşa, Yeniçeriler' in isteksiz davrandıklarını ve isyan belirtileri gösterdiklerini söyleyerek bunu kabul etmedi. Yeniçeriler' e şiddetli bir savaşta güvenmiyordu. Sonunda Ruslar ve Osmanlılar arasında barış imzalandı. Çariçe I. Katerina, Osmanlılar ile anlaşmak için, Baltacı Mehmed Paşa' nın çadırına bir elçilik heyeti gönderdi.

Rus elçileri, Osmanlı sadrazamına, hazine sandıkları içinde değerli kürkler, mücevherler, büyük miktarda para ve çok nadide amber kokuları takdim ettiler. Ayrıca, Rus votkası ve çayı da ( bkz. Ambre Russe' a atıf )  getirmişlerdi. III. Ahmed de anlaşmayı onayladı. Ancak, tarihlerde iddia edildiği gibi, Baltacı Mehmed Paşa ile Çariçe Katerina buluşması olmamıştır. Avrupa' nın yeni bir Haçlı ittifakı ile Osmanlı' nın karşısına çıkabileceğini düşünen Baltacı Mehmed Paşa, orduyu fazla yıpratmak istemediğinden, anlaşmayı kabul etti.

Böylece, Azak kalesi ve çevresi Osmanlılar' a geri verilecekti. Ruslar Karadeniz' de donanma bulunduramayacak, İsveç kralının ülkesine dönmesine izin verecek, Polonya' nın iç işlerine karışmayacak ve İstanbul' da sürekli bir elçi bulunduramayacaktı...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html







19 Ekim 2013 Cumartesi

Azzaro- Visit For Him EDT / 2003

 















Azzaro- Fransız moda şirketidir. Bugün Azzaro- Visit For Him isimli parfüm konu olarak belirlendi. Çiçeksi notalar, aromatik otlar, baharatlar, tütsü, odunsu notalar, misk ve ambergris içeriklidir. Sıcak, serin, soğuk, metalik, ferah, yumuşak, yapay, tatlımsı ve sucul esintiler sunuyor. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- muskat, pembe biber, kakule, zencefil, bergamot,

Orta- tütsü, sedir ağacı, gayakum ağacı, laden otu, 

Alt- misk, ambergris.

Azzaro- Visit ( Ziyaret Edin ) For Him isimli parfümün başlangıcın yapmakta olan erkeksi çiçeksi notalar ve aromatik otlar yeşil ve ferah kokan tarzda sucul hissiyat veriyor. Soğuk / serin  ve biraz da metalik bir yapı görüyoruz. Siklamen, sardunya ve leylak gibi çiçeksi notalar mevcuttur. Kişniş, mate yaprağı ve fesleğen benzeri aromatik otlar olabilir. Bunların ardından yumuşak, aromatik ve tatlımsı baharatlar gelecektir. Pembe biber, kakule ve zencefil seçiliyor. Koku karakteri sıcaklaşıyor. Sonlara doğru düz bir yumuşaklıkta tütsü ve sedir ağacı tandansı odunsu notaları algıladım. Gene yumuşak ve tatlımsu misk- ambergris ikilisi ile kapanışa ulaşıyoruz. Ambergris / amber notasındaki yapaylık rahatsız etmiyor. 

Azzaro- Visit For Him isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilişkilidir. Gün içinde tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği takviye edilebilir. Tene özgürce sıkılabilir. Çünkü yapay ambergris bile koku formunu bozmuyor ve rahatsız etmiyor. Bu minvalde ambergristeki yapaylığa rağmen, dengeli tatlılık ve uyumlu notalar olduğunu söyleyebilirim. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz sezonuna yöneliktir. Yeşil / aromatik- odunsu- baharatlı kaliteli bir erkeksi kolonya havasındadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Ekim 2013 Perşembe

Aramis- Life EDT / 2003

























ABD' li Estêe Lauder grubu bünyesindeki Aramis' in bu kokusu turunçgil- tatlı odunsu sınıfına dahil edilebilir. Parfüm dünyasında örneklerine sıkça rastlanabilecek koku karakterine sahiptir.

Üst- kumkat, misket limonu, bergamot,

Orta- salatalık, menekşe, yaprağı, nane, kakule, kişniş, biber,

Alt- sandal ağacı, sedir ağacı, deri, zeytin ağacı.

Tropik meyveli, sucul, tatlı turunçgil hissiyatı veren bir açılışı var. Sonra kakule ve biber tonlarıyla tatlı baharatlar, aromatik otlar ve çiçeksi akorlar birbirine karışmış biçimde algılanıyor. Güzel bir harman olmuş. Devamında bu tatlı- sucul- meyveli karakter korunmakla; odunsu notalar kendini göstermekte. Ama bu odunsu notalar da tatlı odunsu diyebileceğimiz bir yapıya yönelmiş. Tenden de odunsu notalarla ayrılıyor.

Kalıcılık değerleri odunsu bölümde biraz artıyor. Hafif, fresh, sucul notalar parfümü şekillendirmiş. Fazla beklenti olmadan bahar- yaz döneminde kullanılabilir. Dengeli, akışkan bir aroması var. Yenilikçi bir tarfı yok. Tene yakın duruyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Ekim 2013 Salı

Gucci- Gucci Pour Homme EDT / 2003



























Gözden geçirilmiş yeniden yorum

İtalya- Floransa merkezli bu moda tasarım firmasını, 1921' de Guccio Gucci kurdu. Moda, bay- bayan parfümü, deri eşya, saat gibi ürün gamı var. İlk parfümünün çıkış yılı 1974' tür.

Odunsu- oryantal grupta gösterilen Gucci- Gucci Pour Homme' da genelde baharat, tütsü ve odunsu bazlar egemendir. Harmanı ise şöyle verilmiş=

Üst= Tarhun, zencefil, papirüs, lavanta, fesleğen, petitgain ( turunç yaprağı yağı ), limon, bergamot;

Orta= Karanfil, paçuli, pembe biber, sandal ağacı, süsen, yasemin, sedir ağacı, sardunya;

Alt= Laden reçinesi, deri, tonka fasülyesi, amber, misk, meşe yosunu, vanilya, tütsü, adaçayı, paçuli.

Harmanı kağıt üzerinde karışık görünüyor. Bu denli kompleks bir parfüm nasıl kokar ?

İşte cevabı= Açılış yoğun ve kuvvetli baharatlarla yapılmış. Buna pek alışık değiliz. Klasik turunçgillerin yerine, daha ilk anda burnunuza koyu baharatlar hücum ediyor.

Koku düzlemine geçelim... Yalnız, gruplandırarak gideceğiz=

Keskin ve biraz da tatlımsı baharatlar, erkeksi çiçekler, odunsu notalar ve tütsü- amber sıralamasını verebiliriz.

Bunu biraz detaylandıralım=

Baharat olarak zencefil/ biber öne çıkmakta. Çiçeklerden karanfil, lavanta ve sardunya alınıyor. Ve baharatlı odunlara amber eşlik etmekte...

Parfümün en güzel ve en beğendiğimiz yerine; yani derinlik ve konfor çizgisine baktığımızda şunu görmekteyiz=

Keskin baharat ve tütsü- amber kombinasyonu.

Tenden ayrılışı da böyle oluyor. Tene yakın duruyor. Zaman geçtikçe güzelleşiyor. Yapaylık, sentetiklik hissetmedim. Lavantada  tatlımsı bir kullanım var. Zaten, genelde dengeli bir tatlılık bulunmakta. Parfüm dünyasında çok önemli bir yerde konumlanıyor.

Gucci- Gucci Pour Homme, 70' lerin klasik maskülen havasını yansıtıyor. O dönemin kokuları fazla saldırgan olmayan parfümlerdi. Beyefendi, centilmen tazındaydı. Gucci Pour Homme da öyle. Bir zamanlar, ünlü parfüm tasarımcısı Tom Ford da, Gucci' nin yönetim kurulundaydı. O nedenle, bu parfüm Tom Ford esintileri de vermekte.  Gucci Pour Homme' da çok kuvvetli ve doğal bir baharatlı odun temasını takdir etmekteyiz. Bu, Tom Ford parfümlerini anımsatıyor. Dolayısıyla çok zengin ve sofistike kokuyor.

Tene yakın durmakla, Kalıcılığı ilk anda kuvvetli oluyor. Sonra tene yerleşip sakinleşiyor. Gün içinde tazelenebilir. Sonbahar- kış devresine daha uygundur. Öğleden sonraları ve akşam tatbik edilebilir. Davet, kokteyl ve gece gezmelerinde idealdir. Kuvvetli esansları olduğundan, dengeli sıkılmalıdır.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Ekim 2013 Pazar

Hermes- Un Jardin En Mediterranee EDT / 2003






























Hermes- Fransız moda markasıdır. Bu markanın Bahçe serîsinden Hermes- Un Jardin En Mediterranee isimli parfüm incelenecektir. Kaliteli ve ferah bir kolonya havasındadır. Fark edilirlik ve kalıcılık buna göre düşünülmelidir. Turunçgiller, odunsu notalar, yeşil bitkiler ve çiçeksi notalarla biçimleniyor. Tatlı, yumuşak, tozlu, yağlı ve biraz pudralı tonlamalar yapıyor. Odunsu- aromatik grupta yer almakta. Ancak, bazı kaynaklarda çiçeksi- akuatik grupta gösteriliyor.

Üst- mandalina, bergamot, limon, şeftali,

Orta- portakal çiçeği, yasemin, zambak, nergis,

Alt- selvi bitkisi, incir yaprağı, misk, kırmızı sedir ağacı, sedir ağacı, fıstık.

Bir Akdeniz Bahçesi.

Hermes- Un Jardin En Mediterranee- yeşil yapraklar, aromatik otlar ve turunçgillerle açılıyor. Çok az tatlılık var. Tozlu, yağlı ve acımsı kokular daha belirgindir. Tatlılık mandalina, bergamot ve incir yaprağı kaynaklı olmalıdır. Ama turunçgiller açılışta çok baskın değil. Bir müddet sonra, serin- soğuk su ve ozon notaları eşliğinde keskin nane ve paçuli yaprakları hissediliyor. Yasemin, zambak, frezya, nergis ve portakal çiçeği gibi, yumuşak beyaz çiçek & yeşil kokan ferah çiçek harmanıyla karşılaşıyoruz. Tene oturma böylece başlıyor. Yapay ve parlak sedir ağacı merkezli odunsu notalar ve yumuşak miskle kapanış yapılıyor.

Hermes- Un Jardin En Mediterranee- ilkbahar yaz sezonu, günlük kullanım ve sosyal ortamlar için idealdir. Gün içinde tazelenebilir. Aromalar genelde katman halindedir. Dengeli bir tatlılık var. Hızlı akışkanlıkla tene oturur. Açılıştaki yağlı, acımsı ve tozlu vurguların nane ve paçuliden geldiğini ve bu vurguların orta katmanda daha da anlaşıldığını düşünebiliriz. Su ve ozon notaları ise, yaprak ve bitkilere serpiştirilmiş.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Ekim 2013 Cuma

Christian Dior- Dior Higher Energy EDT / 2003




























Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Bünyesinde Dior markasını da barındırıyor.

Christian Dior- Dior Higher Energy ( yüksek enerji ) isimli parfüm, kaliteli bir kolonya gibidir. Günlük kullanıma, soyal faaliyetlere ve genel beğeniye hitap eder. Tene bolca uygulanır. Rahatsız etmez. Yaz mevsimne yönelik bir kokudur. Kalıcılık ve fark edilirlik için kaliteli kolonya referansı düşünecektir. Tene oturan, yumuşak esintiler yapan, sahibine dönük fark edilirlik veren bir parfümdür. Tatlı, yumuşak, keskin, serin ve sucul etkiler yapmaktadır.

Christian Dior- Dior Higher Energy- hafif baharat, meyve, turunçgil ve odunsu notalarla şekillenmiş. Odunsu- aromatik grupta yer alıyor.

Üst- ananas, kavun, ardıç meyvesi, nane, greyfurt,

Orta- muskat, tütsü, karabiber,

Alt- laden otu, sandal ağacı, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Christian Dior- Dior Higher Energy- açılışta bir sentez yapmış= Tatlı- tropik meyveler, çam esintileri ve yeşil bitkiler algılanmakta. Çam esintileri keskindir. Yeşil bitkiler sucul ve ferahtır. Ananas, kavun, portakal gibi meyveler canlı ve enerjiktir.

Sonra turunçgil ve meyveyle devam eder. Buna adaçayı, karabiber ve zencefil katılır. Baharatlar sıcak ve biberlidir. Tene yerleşme başlar. Baharatlar kalıcılığa katkı yapar.

Kapanışta da genelde reçineli odunsu bazlar, misk, meşe yosunu görülür. Yeşil ve ferah otlar aşağıya iner. Sedir ağacı baskındır. Vetiver bundan sonra önemlidir. Tütsülü odunlar biçimine giren bu bölüm, en kaliteli aromaları verir. Odunsu notalar yumuşak, tozlu ve bir miktar topraksı etkiler ( paçuli ) barındırır. Bu bölüm büyük ölçüde yumuşak esintiler yapar.

Sade, basit ve gösterişsiz yapı beğenilmektedir. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Sürpriz yoktur. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilecek bir kokudur. Bu minvalde gün içinde tazelenebilir. Günümüz parfüm trendlerine uymaktadır. Yani kokusunu herkes beğenecektir. Aromaları da dengeli bir tatlılık verir. Meyve ve odunsu notalara değin, klasik nota sıralamasına göre gitmektedir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Ekim 2013 Pazartesi

Amouage- Lyric Man EDP / 2003























Yeni yorum...

Amouage- Arap niş parfüm markasıdır. Klasik Arap parfümlerinde bildiğiniz gibi, tütsü, mür ağacı, öd ağacı, misk, gül gibi geleneksel Arap esansları kullanılmakta. Yalnız, bu esanslar çok pahalı oluyor. Bu bitkilerin saf yağları, yani özleri çıkarılıp damıtılıyor. Amouage- Lyric Man özelinde de çok kaliteli ve lüks gül esansı görmekteyiz. Gülün öz yağı çok pahalı bir maddedir. Amouage' larda da belirli ölçüde gül öz yağı kullanılır. Bu da parfümü pahalı yapar. Gül notası, bu parfümlerde kremsi, yumuşak ve lüks biçimde kullanılmış.

Amouage- Lyric Man isimli parfüm, bugünkü konumuzdur. Gül temalıdır. Bu temaya safran notası eşlik eder. Çiçeksi notalar, bir miktar baharatlar ve tütsü notaları da genel biçimlenmeye yardım etmiş. Pudralı, sabunsu, yumuşak ve tatlımsı kokular vermekte. Baharatlı- oryantal grupta gösterilmekte.

Üst- bergamot, misket limonu,

Orta- gül, melekotu, portakal çiçeği, yeşil kasnı otu sakızı, baharatlı zencefil, muskat, safran,

Alt- çam, sandal ağacı, vanilya, misk, günlük ağacı/ reçine...

Amouage- Lyric Man- ilk önce, tenimde canlı ve parlak gül notasıyla belirginleşti. Kısa sürede sabunsu ve metalik çiçeksi notalar geldi. Daha da baskınlaşarak, pudralı çiçeklere çevrildi. Makyaj malzemesi gibi kokmaya başladı. Arka planda baharatlar da var... Bunları zihnimde toparladım... İris, leylak, safran, zencefil gibi tahminler yaptım. Yumuşak baharatlar pek etkili değil. Daha ziyade, açılışta doğal ve kaliteli gül ve sabunsu çiçekler ön plandadır. Baştaki metalik etkiler bir şekilde turunçgiller kaynaklı olmalıdır. Biraz da ekşimsi tonlar var. Gül notası her daim hissediliyor. Sabunsu misk ve tütsü notalarıyla kapanış oluyor. Koku karakteri ve yorum biçimi pek değişmiyor. Gül notası- ana temadır. Diğerleri yardımcı elemandır.

Genelde, sabunsu ve pudralı tonlamaların arasına gizlenmiş bir tatlılık görmekteyiz. Harman belli bir lüks ve kaliteyi veriyor. Tene yavaşça oturuyor. Notalar harman halidedir. Yani gül- çiçekler- baharatlar birlikte algılanır.Notalarda denge ve uyum var. Çünkü, diğerlerinin önüne geçen ve onları baskınca ezen notalar yok. Yoğun sabunsu ve pudralı esintiler de rahatsızlık veren düzeyde kullanılmamış. Tene yakın durmakta.

Amouage- Lyric Man- her mevsime göre, dozaj ayarlaması yapılarak kullanılabilir. Akşam saatleri ve soğuk havalar için uygundur. Davet, kokteyl ve gece gezmelerinde düşünülebilir. Fark edilirliği her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende, bir günden fazla kalıcıdır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

6 Ekim 2013 Pazar

Amouage- Ciel Man EDP / 2003






Yeni yorum...

Amouage, Arap ülkelerinden biri olan Umman' ın kraliyet parfüm markasıdır.

Çok eskiden beri, Arap coğrafyası, Orta Asya, Anadolu ve Orta Doğu bölgeleri parfüm sanatının ve çiçek ve bitki esansı yağlarının merkezi konumundadır. Yalnız, 1983 yılında, Asya' nın ve Doğu' nun parfüm sanatında yeni bir devir başlar...

1983 yılında, Umman Sultanı Kâbus bin Seyid El Ebu Seyd; ülkesinin dış dünyadaki imajını düzeltmek ve takviye etmek amacıyla, Arap geleneklerini ve ülkesinin değerlerini temsil edecek bir parfüm markası yaratmaya karar verir. Bu parfümü tasarlayacak bir uzman aranır. Sultan, müşavirleriyle toplantı ve tartışmalar yapar. Umman veya başka Arap ülkesinde böyle bir parfümü tasarlayacak uzman yoktur. Ve sonunda, dünyaca ünlü Fransız parfüm tasarımcısı Guy Robert ile anlaşma sağlanır. Guy Robert, Umman' a gelince, Sultan' ın huzuruna çıkar. Sultan, O' na; Arap geleneklerine sadık kalarak bir ARAP parfümü yapmasını, bütün Umman' ı dolaşıp gül, tütsü, misk, öd ağacı, mür ağacı, paçuli vs. gibi malzemenin öz yağlarını çıkarmasını, kendisine her türlü kolaylığı ve maddî imkânı sağlayacağını söyler... (vikipedi- fragrantica-alıntı)

Guy Robert, hemen ekibini toplar ve çalışmaya başlar. Bir laboratuvar kurarlar. Son sistem parfüm teknolojisi de Fransa' dan getirilir. Sultan' ın isteği hasıl olur. Ve İlk Amouage parfümü ortaya çıkar= Amouage Gold Man... Sultan, bu bol çiçekli, amberli, misk kokulu parfümü çok beğenir ve takdir eder. Kraliyet parfümü olarak ilan ve tescil ettirir, koruma altına aldırır. Sonra Epic Man, Ubar, Jubilation Silver bunu takip eder.

Amouage- Ciel Man- tatlı, tozlu, sabunsu ve biraz ekşimsi kokular veriyor. Çiçek, meyve / turunçgil ve odunsu nota gibi nüansları var. Aromatik- baharatlı grupta gösteriliyor. 

Üst- gül, bergamot, lavanta, inci çiçeği/ zambak;

Orta- şeftali, yasemin, kakule, tarçın, muskat, portakal çiçeği;

Alt- günlük ağacı/ tütsü, vetiver, paçuli, sedir ağacı, sandal ağacı...

Amouage- Ciel Man- koku formlarına göre yorumlanacaktır=

Meyvemsi turunçgiller= Buruk, ekşimsi ve tatlımsı bergamot, kayısı ve şeftali kullanımını açılışta görürüz. Tütsü aromalı turunçgiller gibi ilginç bir kullanım da vardır. Ferah ve taze meyveler beğenimizi kazandı.

Sabunsu & yumuşak çiçeksi notalar= Bu çiçekler maskülen tarzdadır. Tozlu ve buruk lavanta, yasemin, gül ve süsen gibi çiçekler sayılabilir. Tütsü notası devam eder.

Odunsu notalar= Vetiver ve paçuli tozludur. Sandal ağacı yumuşak ve mumsudur. Tütsü notası ve sabunsu çiçekler aşağıya iner.

Amouage- Ciel Man- aslında genel bir tatlılık barındırıyor. Meyveler ve yumuşak çiçeklerin iç içe geçtiği orta katmanda tatlılık belirgindir. Sabunsu karakter ise, parfümün ikinci koku nüansı olarak orta katmandan kapanışa kadar sürer. Yavaş akışkanlıkla tene yerleşir ve odunsu notalar ve tütsüyle tene yapışıp egemen olur. Tene yakın durmakta.

Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Her mevsime ve genel beğeniye hitap eder. Fark edilirliği, tene oturduktan sonra güçlüdür. Yağlı ve çabuk terleyen tende, gün boyu kalıcıdır. Aromalar katman halinde yapılanmış. Temiz ve rafine harmanı var.

Koku- 5 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Ekim 2013 Cumartesi

Bond No. 9- New Haarlem EDP / 2003




























ABD kökenli parfüm markası Bond No. 9, kahveli- çikolatalı- vanilyalı bir parfüm üretmiş. Aslında bu parfüm, Rochas- Rochas Men' in daha üst düzey, daha sofistike versyonudur : Bond No. 9- New Haarlem parfümünü değerlendirmek istiyorum.

New Haarlem, ismini New York' un bir semti olan Haarlem' den alıyor. Bu mahalleyi Hollandalı göçmenler kurmuş. Siyah derili vatandaşların ve ekonomik düzeyi düşük olan insanların yaşadığı bir bölgedir.

Vanilyalı kahve, çikolata, karamel, kakao aromaları var. Oryantal- odunsu kategoriye alınmış.

Üstte lavanta, bergamot ve yeşil notalar; ortada kahve ve sedir ağacı; alt notada ise amber, vanilya, tonka fasülyesi ve paçuli aromaları verilmiş.

Tatlımsı bir lavanta güzel ve modern bir açılışa meydan veriyor. Vanilyalı kahve aroması bunu takip ediyor. Daha sonrasında odunsu notalar gelmektedir. Burada keskin ve yoğun bir paçuli baskınlaşmaktadır. Tenden ayrılışı koyu ve acı kahve / çikolata hissiyatı ile oluyor.

Sütlü kahve gibi ilginç bir kullanım olmuş. Notalar genelde çok çabuk akıyor ve tene oturuyor. Thierry Mugler A Men gibi koyu ve acımsı kahve/ çikolata hissiyatı vardır. Kaliteli, lüks; ama büyük ölçüde çok değişmeyen, düz çizgide ilerleyen bir kokusu değerlendiriyor. Genelde tatlı, sütlü bir tarz var. Rochas- Rochas Men ile benzerliği tatlı lavanta açılışı ve karamelli kahve / çikolata vurgusunda keskinleşmiştir. Rochas- Rochas Men, daha basit ve sevimli bir yapıya sahiptir. Bond No. 9- New Haarlem ise, daha kompleks, güçlü, koyu, detaylı bir koku karakteri vermektedir. Her iki parfüm de modern trendlere uymakta.

Bond No. 9- New Haarlem ismli parfüm kalıcılık ve fark edilirlik açısından başarılıdır. Tende bir gün kadar esmekte. Fark edilir yönü de kahve, çikolata, paçuli ile güçlü olmakta. Tene oturup güzelleşiyor. Sonbahar- kış için düşünülebilir. Dengeli sıkılmalıdır. Akşam saatleri için uygun olur. Günlük kullanıma izin verir. Davet ve kokteyl için düşünülebilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, bğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

4 Ekim 2013 Cuma

Bond No. 9- Nuits De Noho EDP / 2003



























Bond No. 9- ABD merkezli parfüm şirketidir. Şimdi Bond No. 9- Nuits De Noho isimli parfümü değerlendiriyoruz. Tatlı, kremsi, sucul ve ferah esintiler parfümün genelini domine etmiştir.Vanilya, misk, meyveler ve çiçeksi notalarla şekillenmiştir. Çiçeksi- odunsu / misk grubunda gösteriliyor.

Üst- bergamot, mandalina, ananas yaprağı,

Orta- yasemin, gül ağacı,

Alt- vanilya, paçuli misk.

Bond No. 9- Nuits De Noho- sırasıyla şu aromaları sahneye koymakta : Kremsi tonlamalar yapan tatlı meyveler, sucul karakterde kremsi çiçeksi notalar, kremsi vanilya ve misk. Kremsi meyvelerden baskın olanı ananas meyvesidir ve elbette tropik karakterdedir. Bunu bergamot ve armut destekliyor. Devamında gelen kremsi çiçekler, yeşil ve sucul yapıda olduğundan gül, lotus ve siklamen tahminleri yapılabilir. Yasemin daha kremsi tonlamalar veriyor. Parfüme baştan sona kremsi rayihalar hakim olduğu için, son bölüm de gene kremsi vanilya ve miskten oluşmuştur.

Bond No. 9- Nuits De Noho isimli parfümü yalnızca kremsi koku içeriğine göre değerlendirirsek, bütün notalar harman halindedir ve iç içe geçmiştir- böyle kabul edebiliriz. Ancak diğer taraftan, parfümün meyvemsi, çiçeksi ve vanilyalı katmanlardan meydana gelmiş olduğunu ve bu katmanların sırasıyla tene yerleştiğini söylemezsek, yaptığımız yorumda bir şeyler eksik kalacaktır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durmakta. Koku karakteri düz çizgide gidiyor ve çok değişmiyor. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz sezonuna uyacaktır. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı takviye edilebilir. Fark edilirliği tene kalmasıyla belirlenmekte.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Ekim 2013 Perşembe

Serge Lutens- Fleurs D' Oranger EDP / 2003





























'' Portakal ağacı çiçekleri ve misk harmanı... ''


Serge Lutens




Fransız niş parfüm markası Serge Lutens, genellikle ağır, yoğun, güçlü, baharatlı kokulara imza atıyor. Serge Lutens Fleurs D' Oranger ise, bu alışılan ve bilinen çizginin dışında bir kokudur. Çiçeksi notalar, turunçgiller, hafif odunsu notalar bu parfümü şekillendiriyor. Portakal çiçeği temalı bir parfüm olmuş. Çiçeksi grupta gösteriliyor. Turunçgiller bence daha baskındır.

Notaları şöyle açıklanmakta= Yasemin, portakal çiçeği, beyaz gül, sümbülteber, turunçgiller, ebegümeci, muskat, kimyon.



Serge Lutens' in kokuları uniseks kullanıma yönelik düşünülüyor. Serge Lutens Fleurs D' Oranger, parfüm tarzında üretilmiş. Yani belli bir yoğunluk ve güçlü aromalar mevcuttur. Dengeli bir tatlılık değerlendirilir. Yaz sezonuna uygun bir kokudur.

Parfümün açılışında acı portakal / portakal çiçeği fark edilmekte. Taze ve dinamik bir başlangıç beğeniliyor. Gül ve yasemin sonra gelir. Çiçeksi tonlara karşılık, her daim turunçgil- portakal hissi parfümü domine etmiştir. Acı portakal, baştan sona değin kendini gösterir. Çiçekler maskülen tarzı yansıtır. Daha sonra tuzlu su notaları, portakal çiçeği, misk ve odunsu nüanslar kapanışı yapar...

Düz çizgide ilerleyen koku karakteri, sürprizler sunmaz. Son bölümde bir miktar tatlı baharat ve misk var. Dozaj konusunda bir sıkıntı olmaz. Hafif ve ferah aromalardan ötürü, günlük kullanıma uyar. Her ortam ve faaliyet için ( davet, kokteyl, gezinti ) düşünülebilir.Tende kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık yapar. Fark edilirlik ise, acı portakal ve çiçeksi notalarla başarılıdır. Tene yakın duruyor. Dengeli, akışkan ve temiz notalar var.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

2 Ekim 2013 Çarşamba

Serge Lutens- Clair de Musc EDP / 2003



























''Misk ay ışığında yürüyor, vahşi hayvan gibi.''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız niş parfüm şirketidir. Şimdi Serge Lutens- Clair de Musc isimli parfümle ilgili konuşacağız. İlk denemelerimde, pudralı çiçeklerle birlikte tatlı ve yumuşak kokular da veriyordu. Ayrıca koyu baharatlar ve hayvansal notalar da algılamıştım. Genel olarak, makyaj çantası ve ruj kokuları vardı. Çok tozlu ve sabunsu hissiyat verir. Çiçeksi notalar önemlidir. Kuru, sıcak, yumuşak, keskin ve yapay aromalar mevcuttur. Çiçeksi grupta gösterilmiş.

Notaları misk, bergamot, portakal çiçeği yaprakları, iris, yasemin ve sandal ağacı olarak açıklanmış.

Serge Lutens- Clair de Musc- çok değişmeyen ve düz çizgide giden kokuya sahiptir. Makyaj malzemesi ve ruj kokuları, parfümün bütünün sarar. Bu kokular elbette tozlu, pudralı ve sabunsu kullanılan kadınsı çiçeklerden gelir. Örneğin açılışta iris, yasemin ve sümbülteber gibi çiçekleri görürüz. Bunları önden tozlu ve buruk turunçgiller desteklemiştir. Bergamot ve portakal olarak tahmin edebiliriz. Bunlara orta katmanda hayvansal misk katılacaktır. Parfüm daha da ısınacaktır. Sonrasında tozlu ve pudralı sandal ağacı, sabunsu misk ve birtakım koyu ahşapsı notalar parfümü kapanışa yöneltecektir. Sürpriz yapmayan statik bir parfümdür...

Serge Lutens- Clair Musc- sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dengeli sıkılmalıdır. Gece gezmeleri, açık hava kokteyl ve davetleri, bu parfüm için uygun ortamlardır. Tene hızlı akışkanlıkla yerleşir. Neredeyse hiç tatlılık yoktur. Yalnızca orta katmanda çiçeklerin biraz yumuşadığını görürüz. Yapaylık ise, muhtemelen açılışta aldehit benzeri notalardan kaynaklanıyor. Yağlı ve çabuk terleyen tende kalıcılığı iki günü bulmakta. Her zaman yoğun ve güçlü bir fark edilirliği var. Tene pudralı çiçekler ve sabunsu miskle yapışıyor. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Ekim 2013 Salı

Serge Lutens- Fumerie Turque EDP / 2003

























'' Tütün yaprakları ve balın, gül ile egzotik harmanı... ''


Serge Lutens


Serge Lutens, Fransız niş parfüm markasıdır. Bu marka, Türk kültürüne atıf yapan bir koku üretmiş. Serge Lutens Fumerie Turque, tütün temalı bir kokudur. Bal, tütün, deri, odunsu notalar parfümde fark ediliyor. Genelde bir tatlılık var. Meyvemsi, dumanlı, reçineli ve keskin rayihalar salıyor.

Serge Lutens Fumerie Turque, İstanbul' daki deri tabakhaneleri ve nargile kültürüne gönderme yapmak istemiş. Parfüm yorum sitelerinde ballı pipo tütünü, meyveli nargile, kurutulmuş tütün yaprakları, güneşte kurutulan deriler gibi çağrışımlar yaptığına değiniliyor. Aynı kanıdayım.

Harmanında şu aromalar gösterilmiş= Bal, ardıç meyvesi, tonka fasülyesi, papatya, paçuli, vanilya, gül, kuş üzümü, tütün, sığla yağı, süet.

Parfümün açılışına bakalım= Tatlı gül, dumanlı baharatlar, bal ve tütün gibi oryantal esintiler tek parça olarak algılanmakta. Zengin, detaylı ve gösterişli bir harmanı bulunuyor. Kuru, keskin ve reçineli rayihalar açılışa egemendir. Sonrasında hayvansal bir deri notası, çam kokusu, kuru meyveler algılanıyor. Sonlarda ise, tonka fasülyesi ve tütünle kapanışı yapar...



Genel durum böyleyken, şimdi detaylara göz atalım= Başlangıçta zaten bir katmanlaşma var. Burada notalar bütün halinde algılanıyor. Ortalara doğru, odunsu reçine gibi hissiyat var. Açılıştaki koku karakteri, parfümün sonunda tekrar kendini gösteriyor. Bu nedenle, koku çok fazla değişim göstermiyor denilebilir. Başta biraz pudralı tütün- bal, sonda tonka fasülyesi aynı işi görmektedir. Aslında bu aromalar tütsü, odunsu amber gibi algılanmaya da müsaittir.

Serge Lutens Fumerie Turque; bir miktar tozlu, sert, hayvansal, ağır, yabanî bir koku biçimine sahiptir. Günümüzün trendlerine uymadığı aşikâr... Günlük kullanıma da izin vermez. Kendinize yontacağınız, koleksiyonluk bir koku olmuş. Pek beğenen insan da olmaz. Gene de kullanacaksanız, dengeli sıkın. Tütün, bal, deri gibi notalarla tene oturur. Kalıcılığı biraz zayıftır. Fark edilirliği başarılı sayılır. Bal, tütün, tonka fasülyesi, deri gibi notaları her kişi kaldıramayabilir. Ama parfümdeki tatlılıktan rahatsız olmadım.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html