29 Kasım 2016 Salı

John varvatos- Oud EDP / 2014

























ABD merkezli John varvatos markası da, Arap tandanslı ve öd ağacı temalı parfüm tasarlayan şirketler arasına katılmış. Kaliteli, elegant, yüksek seviyeli ve zengin harmanlı bir parfüm üretmiş. Yoğun, güçlü, kalıcı aromaları takdir edilmekte : John varvatos- Oud...

Oryantal- baharatlı grupta lanse edilen John varvatos- Oud, sıcak ve yumuşak esintiler içinde ahşap, baharat, amber, öd ağacı teması, aromatik otlar ve tütsü bileşenlerini barındırmaktadır.

Üst- tütün, ardıç meyvesi, muskat, adaçayı, selvi bitkisi,

Orta- safran, tarçın, karabiber, karanfil, Türk gülü, yasemin, osmanthus,

Alt- öd ağacı, sedir ağacı, laden otu, opoponax, tütsü, mür yağı, deri, amber...

Notalar böyle açıklanmış. Klasik Arap parfümü notaları...

John varvatos- Oud ile ilgili bazı notlar aldım :

Koyu, karanlık ve derin bir açılış yapmaktadır : Ahşapsı notalar, aromatik bitkiler ve yumuşak & ıtırlı baharatlar birbirine karışıyor... Bunu biraz detaylandıralım. Çünkü, koku hissiyatı kısa sürede açılıp ferahlamaktadır. Ahşap- ağaç vurgusunun öd temasından geldiğini düşüneceğim. Kuru, keskin ve odun talaşına benzer bir öd ağacı var. Aromatik- fresh hissiyat için, adaçayı, nane, okaliptüs aklıma geldi. Yumuşak biberli baharatlar ise zencefil- tarçın kombinesini düşündürüyor. İlk bölümde bir harman- sentez/ karıştırma var... Tütsü de olabilir. Kompleks ve tek parçalı yapı söz konusudur. Şöyle formüle edebiliriz=

Aromatik- baharatlı öd ağacı...

John varvatos- Oud' un başlangıç notaları Arap / Doğu kültürü sentezidir. Ve odun talaşı, yanmış tütsü, ferah aromatik otlar ve sıcakta kavrulmuş baharatlara benzemektedir.

Devamında karanfilli- tütsülü baharatlar var. Baharatlardan baskın olanı karanfildir. Karabiber, safran ve bir miktar gül de buna eklemlenmiştir. Ayrıca bu bölümde yumuşak çiçeksi notalar da var. Frezya olabilir. Tütsülü öd ağacı devam eder.

John varvatos- Oud' un son kısımları neredeyse tamamen odunsu bazlara göre şekillenecektir. Şöyle söyleyelim... Reçineli odunsu notalar, deri, öd teması ve amber olarak toparlayabiliriz. Tenimde öd ağacı ve deri hariç, daha yumuşak, yapışkan ve kremsi hale çevrildi.

John varvatos Oud için ''klasik bir Arap parfümü'' tanımı yaptık. Gül, tütsü, safran, öd ağacı, mür yağı bu minvaldedir. Ama bu parfümün önemi, yukarıda sayılan Arap esansları ile Doğu kültürünün esanslarını ( baharatlar, otlar, reçineler ) harmanlamış olmasıdır. Bu başarılı çalışma, John varvatos- Oud' u farklı bir noktaya taşıyor.

Koku düzleminde aromatik- baharatlı öd ağacı- tütsü- yumuşak baharatlar- reçineler, ağaçsı notalar- deri- öd teması- amber vardır. Akışkan, dengeli, uyumlu aromalar görülür. Dengeli bir tatlılık vardır.

Derinlik ve konfor çizgisinde aromatik otlar- tütsü- karanfilli baharatlar- orta katmandaki tütsülü öd teması- amber bulunmakta. Bu saydığımız notalar bize en temiz, naif ve hoş gelen aromalardır. Elbette bu bölgede kalıcılık, kalite ve güzellik değerleri yükselmektedir.

Yani bu parfümde şöyle bir durum olmuş= Öd ağacı vurgusu koku hissiyatını domine ediyor. Başlangıçta ahşap, ortalarda tütsü ve sonlarda reçineli odunlarla koalisyon yapmış bir öd ağacı görmekteyiz...

John varvatos- Oud, Eau de Parfum formatında tasarlandığı için kalıcılık ve fark edilirlik açısından başarılıdır. Yağlı ve açık bir tende bir günden fazla kalıcılık yapmakta. İlk anda yüksek fark edilirliği var. Sonra tütsü, karanfil ve baharatlarla yumuşayıp, tene yerleşiyor. Dozaj konusunda ben kendimi serbest hissediyorum.

Bence her mevsime uygun bir yapısı var. Çünkü, genellikle yumuşak, ferah, tatlı bir hissiyat olmakta. Kışın öd ağacı, tütsü ve baharatlar teninizde belirginleşir. Bahar ve yaz akşamlarında ise baharat, otsu rayihalar ve tütsüler ile egzotik biçimlere yönelir. Soğuk havalar için idealdir. Davet, kokteyl ve açık hava gezmelerinde kullanılabilir. Konsept ve koleksiyonluk bir parfüm olur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



27 Kasım 2016 Pazar

Narciso Rodriguez- Narciso Rodriguez Eau De Parfum / 2014




















Narciso Rodriguez- ABD moda markasıdır. Şimdi Narciso Rodriguez- Narciso Rodriguez Eau De Parfüm isimli kadın parfümünü inceleyeceğiz. Tatlı, kremsi, pudralı, tozlu ve yumuşak rayihalar salmaktadır. Çiçeksi notalar, misk ve odunsu notalar barındırmaktadır. Odunsu- çiçeksi / misk kategorisinde gösteriliyor.

Üst- gardenya, gül,

Orta- misk,

Alt- vetiver, beyaz sedir ağacı, özü, sedir ağacı.

Narciso Rodriguez- Narciso Rodriguez Eau De Parfum- yüksek oktanlı kremsi kokularla açılış yapmaktadır. Bu kokunun çiçeksi notalar içerdiğini hemen anlıyoruz. Gardenya ve manolya gibi çiçekler var. Buna tatlı gül destek vermektedir. Daha sonra pudralı yapıya geçiliyor. Bu katman öncelikle yoğun ve keskin pudralı misk kokusunu bize sunuyor. İris ve kediotu gibi tozlanmış pudralı çiçeksi notalar buna ilave ediliyor. Sonda odunsu notalar var. Yeşil kokan ferah vetiver ve yumuşak sedir ağacı ile kapanış gerçekleşmektedir.

Narciso Rodriguez- Narciso Rodriguez Eau De Parfum- tatlı- kremsi çiçekler, pudralı / miskli çiçekler ve ferah odunsu notalardan oluşuyor. Bu katmanlar sırasıyla görev yapmaktadır. Yavaş akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Nota geçişleri gayet başarılı ve notalar uyumludur. Fakat yüksek dozda kremsi ve pudralı & sabunsu aromalardan dolayı tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört kez fıslatmak yeterlidir. İdeal sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerine uygundur. Fark edilirliği her daim, dışarıya karşı yüksektir. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca güçlü kalıcılığı olacaktır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Kasım 2016 Cuma

Clinique- Aromatics In White EDP / 2014






















Clinique, ABD kökenli kozmetik şirketidir. Clinique Aromatics In White, bu markanın kadın parfümlerinden biridir. Sıcak, tatlı ve yumuşak rayihalarla baharat, çiçek, odunsu notalar ve amber gibi nüanslar verir. Oryantal- çiçeksi grubunda yer alması uygun görülmüş.

Üst notada sichuan biberi, menekşe yaprağı, laden otu, ortada portakal çiçeği, gül, paçuli ve alt notalarda ise amber, misk, benzoin ve vanilya açıklanmış.

Clinique Aromatics In White, tatlı- biberli baharat ve tütsüler ile başlamakta. İlk anda Doğu/ Asya etkili bir koku karakterine sahip olduğu anlaşılıyor. Devamında gene baharatlar etkili olmakla, iris / menekşe gibi sabunsu çiçekler de vardır. Bu kısım, ilerleyen dakikalarda baharatlı- çiçeksi notalara çevrilecektir. Bununla birlikte kremsi ve yumuşak çiçeksi notalar da vardır. Baharatların da yumuşak ve aromatik tarzda algılandığı malûmdur. Çünkü aromatik otlar, gül ve turunçgil esansları bu görüşümüzü desteklemektedir. Çok kompleks ve detaylı olan bu orta katmanda, parfüm tene yerleşmesini büyük ölçüde tamamlamıştır. Son kısımda reçineli odunsu notalar ( vetiver- paçuli ), yumuşak bir vanilya ve amber işbirliği vardır. Reçineler ve vanilya, baştan beri süregelen tatlılığı gayet şekerli hale getirmiştir...

Clinique Aromatics In White, esasında yumuşak, dengeli ve uyumlu notalara sahiptir. Sonlardaki şekerli yapı da rahatsız etmiyor. Sonbahar- kış, soğuk havalar ve yaz akşamları vs. zaman dilimlerinde kullanılacaktır. Sade, basit ve yalın koku biçimleri ile günlük kullanıma ve birçok sosyal ortama uyum sağlayacaktır. Yalnız sabahleyin dozajlanması, biberli baharatlardan ötürü- aşırı kaçabilir- tavsiye edilmez. Bu hususa dikkat edildikten sonra, günün diğer saatlerinde özgürce sıkılabilir. Beyaz ve çabuk terleyen tende, baharatlar ve reçineler baskın olduğu için, günün büyük bir bölümünde kalıcıdır. İlk anda kuvvetli bir fark edilirlik yapmakta. Devamında tene yakın kalıp, sahibine kendisini hatırlatıyor. Genelde ten parfümüdür. Baharat, reçine, odun gibi nüanslarla erkek kullanıma izin vermekte.

Koku- 5 Kalıcılık- 4





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Kasım 2016 Çarşamba

Chanel- Bleu De Chanel Eau De Parfum / 2014


























Chanel- Fransız moda şirketidir. Şimdi Chanel- Bleu De Chanel Eau De Parfum  isimli parfümü inceleyeceğim. Meyveler, aromatik bitkiler, çiçeksi notalar ve amberle biçimlenmiş. Metalik, ferah, tatlımsı ve yumuşak yapıdadır. Odunsu- aromatik grupta gösterilmiştir.

Üst- limon, greyfurt, pembe biber, bergamot, kişniş, nane, aldehitler,

Orta- kavun, yasemin, zencefil, muskat,

Alt- laden otu, paçuli, sandal ağacı, sedir ağacı, amber, tütsü, amber ağacı.
e
Chanel- Bleu De Chanel Eau De Parfum- açılışta aldehitler benzeri metalik kokular veriyor. Kısa sürede ozonlu hale gelecek metalik meyveler var. Kavun ve bergamot olabilir. Seyreltilmiş yeşil- aromatik otları nane ve kişniş olarak düşünüyorum. Erkeksi- yeşil çiçekler ( lotus- yasemin ) bunu destekliyor. Sonda misk ve tatlı amber var.

Chanel- Bleu De Chanel Eau De Parfum- yeşil- aromatik kolonya ölçüsünde kalıcılık ve fark edilirlik sağlıyor. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz sezonuna uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Tatlılık dengeli verilmiş. Ama yapay ve sentetik notalar ağırlığı oluşturmuş. Günlük kullanımda tazeleyebilirsiniz.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Kasım 2016 Pazartesi

Joop!- Homme Extreme Eau De Toilette Intense / 2014

 















Joop!- Alman moda markasıdır. Bugün Joop!- Homme Extreme isimli parfümü tanıtıyoruz. Ekşimsi, buruk, sabunsu, tatlı, kremsi, şekerli, sıcak, soğuk, ferah, yumuşak ve yapay esintileri var. Turunçgiller, meyvemsi notalar, çiçeksi notalar, baharatlar, tütün, bal, odunsu notalar, tonka fasülyesi, ve meşe yosunu aromaları veriyor. Oryantal- fujer grubunda gösterilmiş.

Üst- tarçın, portakal çiçeği, yasemin,

Orta- bergamot, tütün, bal,

Alt- sandal ağacı, paçuli, tonka fasülyesi.

Joop!- Homme Extreme isimli parfümü, biz iki farklı koku grubu üzerinden değerlendireceğiz.

1- Lavantalı fujer :

Joop!- Homme Extreme isimli parfümün başlangıcında tozlu, buruk ve eski kokan limon, bergamot ve lavanta aromaları var. Turunçgiller biraz daha ön plandadır. Buruk ve eski kokan lavanta ile birlikte, açılış lavantalı kolonyaları andırıyor. Turunçgillerin gerisinde ekşimsi meyveler ( erik- vişne ) varsa da, bunlar pek etkili değil. Devamında sabunsu lavanta ve yasemin karışımlı çiçeksi notalar var. Yasemin sonradan devreye giriyor.

2- Şekerli ( modern ) fujer :

Orta bölümün devamında modern- tatlı baharatlı- tütünlü- ballı aromalar harmanlanmıştır : Tatlı- kremsi tarçın baskın olmak üzere, tatlı tütün ve bal, tatlılığı yükseltiyor ve şekerli hale getiriyor. Kapanış bölümünde tatlı- şekerli odunsu notalar ( sandal ağacı ) ve tonka fasülyesi yer alıyor. Son fazda güzel bir sürprizle, yeşil kokan ferah meşe yosunu ile karşılaşıyoruz.

Joop!- Homme Extreme isimli parfümde lavantalı fujer grubundaki aromalar ve meşe yosunu soğuk / serin ve ferah; şekerli fujer grubundaki aromalar ise sıcak ve yapay esintiler yapıyor. Şekerli fujer grubundaki aromalara dikkat edilmek suretiyle tene dengeli dozaj şarttır. Üç- dört fıs yeter. Aromalar ( tek tek ele alınırsa ) katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Gayet yavaş akışkanlıkla 1 saat sonra baharatlı- tütünlü- ballı kokulara geçilmekte. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün süren kuvvetli kalıcılığı var : Şekerli fujer aromalar vesilesiyle. Sahibine ve dışarıya karşı etkili ve saldırgan bir fark edilirlik yapacaktır. Sonbahar- kış sezonuna, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış mekân kokteyl ve davetleri ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


19 Kasım 2016 Cumartesi

Mont Blanc- Emblem Intense EDT / 2014





Mont Blanc- yazı gereçleri ( kalem, defter ) ve deri ürünleri tasarlayan Alman markasıdır. Bugün Mont Blanc- Emblem Intense isimli parfümü yorumlayacağım. Baharatlar, meyveler, çiçeksi notalar, deri ve vanilya gibi koku bileşenleri var. Tatlı, sucul, pudralı, sıcak, yumuşak ve yapay esintiler sunmakta. Aromatik- baharatlı grubunda gösterilmekte.

Üst- greyfurt, adaçayı, kakule, kişniş,

Orta- menekşe yaprağı, elma, gül, tarçın, muskat,

Alt- odunsu notalar, paçuli, tonka fasülyesi, süet.

Mont Blanc- Emblem Intense isimli parfüm tarçın temalı tatlı baharatlarla ( kakule- kimyon çeşnili ) başlamakta. Baharatlar devam ederken, orta bölümde tatlı elma ve erkeksi yeşil- sucul çiçeksi notalar ( menekşe, gül ) hissedilmekte. Buna tatlı ve yapay deri notası katılıyor. Pudralı vanilya ve tonka fasülyesi ile kapanış gerçekleşmekte.

Mont Blanc- Emblem Intense isimli parfüm yavaş akışkanlıkla iki saat sonra tene oturuyor. Bu sırada baharatlar meyvemsi biçime giriyor. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla algılanmaktadır. Baharatların orta katmanda yeşil kokan ferah çiçeklerle dengelenmesi iyi olmuş. Son bölüme doğru yapay verilmiş tatlı deri ve şekerli hale gelen vanilya, koku karakterini bozuyor. Bu nedenle dengeli sıkılması gerekir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme, akşam vaktine ve soğuk havalara uygundur. Dış mekânda düzenlenen davet ve toplantılar ile gece eğlencelerinde kullanılabilir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcılık yapıyor. Fark edilirliği ilk anda dışarıya karşı yoğun ve etkilidir. Sonra tensel koku formuna döner.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Kasım 2016 Perşembe

Diesel- Only The Brave Wild EDT / 2014




























Diesel- İtalyan moda markasıdır. Bugün, Diesel- Only The Brave Wild ( cesur vahşi ) isimli parfüm incelenecektir. Kalıcılığı ve fark edilirlik performansı, kaliteli ve ferah bir kolonya kadardır. Zaten genel yapısıyla kolonya tarzındadır. Sabunsu, yumuşak, ferah ve yapay esintiler sunar. Aromatik otlar, odunsu notalar ve çiçeksi notalar önemlidir. Turunçgil- odunsu kategorisinde gösterilebilir. Yalnızca son bölümdeki limonlu vetiver ile bir miktar tatlılık vermekte. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uygundur.

Üst- limon otu, greyfurt, karabiber,

Orta- muskat, lavanta, sardunya, kumarin,

Alt- sedir ağacı, vetiver, meşe yosunu, hindistancevizi.

Diesel- Only The Brave Wild isimli parfüm, tene yakın duruyor. Yavaş bir akışkanlıkla tene yerleşiyor. Açılışı yeşil- sabunsu aromatik otlarla ( fesleğen, kişniş ) gerçekleşiyor. Devamında yeşil- erkeksi çiçekler ( lavanta, leylak, sardunya ) vardır. Yapay sedir ağacı ve yeşil kokan çimensi vetiver ile tene oturma başlıyor. Son fazda ferah limonlu vetiver kapanışı yapmakta. Kısaca baştan sona yeşil bitkiler, otlar ve çiçeksi notalar ( yeşil karakter ), parfümün yapısına egemen olmakta. Kokusu çok değişmiyor. Bu bakımdan notalar harman halindedir ve iç içe geçmiştir. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Kasım 2016 Çarşamba

Parfümde Deri Notasının Kullanılışı / makale



Bugün, parfümlerde deri notasının kullanılış biçimlerini inceleyeceğim. Deri notası, parfümlerde hem ana tema- yönetici unsur hem de diğer notalarla birlikte kullanılan bir aroma olabilmektedir.

Deri notası günümüzde her koku grubundaki parfümde karşımıza çıkmaktadır. Yalnız parfümlerde doğal deri notası pek görülmez. Bunun yerine deri hissiyatı veren günlük, yabanî ardıç, huş ve mersin gibi ağaçların salgıladığı yağ, sakız ve reçineler ile tütün ve bal notaları harmanlanmaktadır.

Parfüm grupları içinde, deri notasının kullanımı baharatlı deri, tütsülü deri, odunsu notalarla birlikte kullanılan deri ve limonlu- miskli- meşe yosunlu deri gibi çok çeşitlilik arz etmektedir.

Ancak biz, bu yazımızda deri notasının diğer notalarla birlikte nasıl kullanıldığını değil, tek başına nasıl koktuğunu değerlendiriyoruz.



Parfüm grupları bazında deri notasının kullanılış biçimlerine örneklerle değinmek istiyoruz. Ne var ki, şimdi kısa bir paragrafla da olsa, günümüzde modern yöntemlerle deri üretiminden bahsetmeden olmaz.

Hayvanlardan elde edilen ham deriler, depo ya da fabrikaya getiriliyor. Tuzlanıp suda ıslatılıyor. Sırasıyla kireç, enzim ve krom şapı banyolarına alınıyor. Böylece derinin üstündeki kılların temizlenmesi, tabaklamaya hazırlık ve tabaklama işlemlerinden geçiriliyor. Bu deriler en sonunda yağ ve bazı kimyasal katkılarla dayanıklı ve esnek hale getirilip boyanıyor ve kullanılıyor.

Paco Rabanne- One Million- günümüz modern parfümlerine bir örnektir. Bu parfümün son bölümünde odunsu notalar ve amberle sentezlenmiş tatlı- yapay ve plastik deri notası mevcuttur. Ayrıca Memo- Russian Leather isimli parfümün son fazında da yumuşak, ferah ve tatlımsı deri notası görülür.



Christian Dior- Dior Homme isimli parfümde, gene kapanışta odunsu notalarla birlikte pudralı deri notası bulunur.

Parfums de Marly- Carlisle isimli parfümün sonlarında vanilyalı reçineler ve amberle birlikte tütsü ve duman efekti veren kuru deri notası vardır.

Ralph Lauren- Polo Supreme Leather isimli parfümde, orta katmanda tozlu- biberli baharatlarla birlikte kullanılan tozlu- topraksı deri notası vardır. Bu deri, orta katmanda baharatlı deri gibi gözükse de, aslında daha sonra miskli- meşe yosunlu deri olarak kendi özgün karakterini bulacaktır.

Parfums MDCI- Cuir Garamente isimli parfümde, son fazda yağlı ve hayvansal deri vurgusunu görüyoruz. Bu da tütsü ve vanilyalı reçinelerle harmanlanmıştır.



Tom Ford- Tuscan Leather isimli parfüm, orta bölümde tozlu odunsu notalarla birlikte kirli- küflü deri notasını kullanmıştır.

Tom Ford- Fucking Fabulous isimli kokunun son bölümünde amber ve tütsüyle harmanlanan vanilya, sandal ağacı ve deri aromaları aşırı tatlı ve kremsi yapıdadır ( Kremsi deri ).

Deri notası esasen erkek parfümlerinde görülen bir uygulamadır. Biz bu makalemizde birer örnekle bu konuya değindik. Şüphesiz birçok parfümde deri notasına rastlıyoruz. Fakat bunların hepsini ele almak mümkün olmadığından, bir eleme yapmaya mecbur kaldık. Böylece deri notasının geleneksel Arap tarzı parfümler, günümüz modern parfümleri, gurme parfümler, fujer tipi parfümler ve tematik parfümlerde nasıl kullanıldığını kısaca görmüş olmaktayız.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


15 Kasım 2016 Salı

Parfumerie Generale- Isparta 26 EDP / 2014





Parfumerie Generale, Fransız niş parfüm markasıdır. 2002 yılında parfümor ve kimyager Pierre Guillauime tarafından kurulmuştur. Bu marka, parfüm endüstrisine teknoloji ve kimyasal madde kullanımı alanlarında birtakım yenilikler getirmiştir. Şöyle ki,

* Parfüm yapımından, paketlemeye kadar bütün süreçler fabrikada yönetilir.

* Uzun ömürlü ve kalıcı kokular üretiyorlar.

* Uniseks tarzda kokular üretiyorlar. Parfümde cinsiyet önyargısını kırmak için, kokularına herhangi bir numara veya isim vermekteler.

* Parfüm üretiminde sanatsal kaygıları oluyor. Özel serî deneysel kokular üretiyorlar.

Parfumerie Generale Isparta 26, adından da anlaşılacağı gibi, Türkiye'nin Isparta kentine atıf yapmaktadır. Isparta denilince, akla gelen ilk imaj, Isparta gülleri olur. İşte bu parfüm de gül temasına yaslanmaktadır.

Isparta 26 adlı parfümü biraz tanıtalım... Fragrantica' da şipre- çiçeksi sınıfına sokulmuş. Ama değişik kaynaklarda oryantal- şipre grubunda gösterilmektedir. Bana göre, oryantal bir parfüm olduğu şüphe götürmez. Meyveli tonlar, gül, öd ağacı, tütsü, odunsu notalar ve amber parfümde belirgin nüanslardır. Notaları da şöyle verilmiş=

Üst= Kırmızı meyveler, gül,

Orta= Balzam, Hint kamışı, paçuli,

Alt= Tütsü / buhur, benzoin, öd ağacı, ambroxan, yosun.

Çok güzel, lüks ve doğal bir tatlı gül ve kiraz benzeri meyvelerle açılmaktadır. Devamında paçuli ve tütsü karışımı geliyor. Paçuli biraz daha baskın olmuş. Sonra gene aynı minvalde kremsi tütsü ve odunsu notalar biçimine evrilerek devam ediyor. Paçuli, odun gibi algılanıyor. Tene oturup güzelleşme başlıyor. Kapanışa doğru bir katmanlaşmadan söz edebiliriz : Burada odunsu- tütünsü rayihalar, öd ağacı, reçineler ( buhur, benzoin ) ve yosunlu amber bulunmaktadır. Son bölüm çok kompleks ve gösterişli olmuş...

Detaylara bakalım... Kadifemsi, sıcak, reçineli, yosunlu bir parfümle muhatap oluyoruz. Bu tanımlar, parfümün özellikle son kısmı için geçerli olacaktır. Genelde dengeli bir tatlılık vardır. Açılıştan kısa süre sonra, kuru ve keskin paçuli- tütsü sentezi algılanır. Hatta burada biraz tozlu ve metalik bir his vardır. Baharatımsı nüanslar ( tarçın ), açılışta saman alevi gibi, şöyle bir algılanıp kayboluyor.

Koku düzleminde gül- tatlı meyve, tütsü, odunsu notalar, odunsu/ tütünsü aromalar, reçine ve yosunlu amber bulunur. Genelde iç içe geçen notalar görülür. Paçulinin odunsu tarza dönmesi vs. böyledir. Notalarda yeterli rafinelik ve akışkanlık sağlanmış. Temiz ve net aromalar vardır.

Derinlik ve konfor çizgisinde gül, tatlı meyve, tütsü, reçine ve amber mevcuttur. En fazla bu notaları beğendim. Aslında ana tema, her zaman gül ve tütsü olmaktadır. Kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları burada barınmaktadır. Parfümün genelinde Doğulu etkiler takdir ediliyor.

Kalıcılık ve fark edilirlik başarılı değerlere imza atıyor. Tende bir güne yakın; gül- tütsü- öd ağacı ekseninde kalıyor. İlk üç saat yüksek fark edilirliğe sahiptir. Sonbahar- kışa uygun gibi görünüyor. Ne ki, hafif meyveli tonlar, tütsü, gül ve hatta reçineleri düşündüğümüzde, yaz sezonuna bir yönelme olabilir. Günlük kullanıma büyük oranda uyar. Amber, reçine ve öd ağacı bazı kişileri rahatsız edebilir. Dengeli sıkılmalıdır. Daha çok, akşam faaliyetlerine yönelik ( davet, kokteyl ) kullanılabilir.



Isparta 26, kuşkusuz bir Doğu parfümü özellikleri gösteriyor= Tütsü, amber, gül, öd ağacı... Biraz da, parfüme ilham kaynağı olan Isparta gülünden bahsedelim...

Bu güller Isparta- Burdur çevresinde yetişiyor. Isparta gülü, melez bir gül çeşidiymiş. Şam gülü ve Galiçya gülünün sentezlenmesiyle elde ediliyor. Isparta gülünün prototip örneği Yağ gülüdür. Yağ gülü, Bulgaristan göçmenleri Türkler tarafından, 1870' li yılların başında Anadolu' ya getirilmiş. 1888 yılında Isparta' da gül üretimi başlamış. 1892 yılında gül yağı üretimi yapılmış.

Isparta, güler diyarı olarak anılıyor. Isparta gülünen gül yağı, gül suyu, şampuan, el ve cilt kremi, el ve vücut losyonu üretilmektedir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


13 Kasım 2016 Pazar

Burberry- My Burberry For Women EDP / 2014


























İngiliz moda markası Burberry, büyük reklam kampanyası ve tanıtımla Burberry My Burberry For Women adlı yeni parfümünü piyasaya sürdü. Bu kokuyu denedim ve yazmak istiyorum.

Burberry My Burberry- For Women' ın ana teması, yağmurdan sonra Londra' nın çiçek bahçeleri imiş... Böyle bir parfüm yapmayı hedeflemişler. Parfüm de zaten bol çiçekli bir yapı gösteriyor. Çiçeksi- meyveli gruba sokulabilir. Beyaz çiçekler, gül, odunlar, tatlı baharatlar, tatlı meyveler bu kokuyu biçimlendirir. Ayrıca, tasarımcısı Francis Kurkdjan' dır.

Bence, genel koku karakteri ile modern baharatlar ve çiçeklerle ifade bulan Arap parfüm markası Amouage Ubar ve Jubilation XXV ile belli ölçüde benzerliği bulunmakta.

Üst- tatlı bezelye, bergamot, yeşil mandalina;

Orta- sardunya, frezya, ayva;

Alt- paçuli, Şam gülü, gül.

Notalar böyle verilmiş. Sonlarda şekerlense de rahatsız etmiyor. Son kısım hariç, dengeli bir tatlılık var. Yoğun, kremsi ve kadifemsi biçimler var. Ne var ki, aromalarda pek de bir dengesizlik, aşırılık yok. Kadınsı çiçekler baskındır.

Keskin bergamot ve tatlı- tropik meyve ile açılış yaptığını düşündüm. Mango, ananas olabilir... Devamında kremsi, yumuşak ve yoğun çiçekler algıladım= Frezya, zambak diye tahmin ettim. Arada modern ve tatlı baharatlar var. Çiçekli ve meyveli bir havayla tenime yapıştı ve etkinliği uzun süre korudu. Kapanışta ise yumuşak bir vanilya, odunsu notalar ve gül olarak tahmin ettiğim notalar var. Sade ve basit bir düzlemde gidiyor. Koku karakteri pek değişmiyor. Sıkıcı ve tekdüze değil. Hatta lüks, görkemli ve zengin bir harmanı mevcuttur. Derin ve detaylı bir kokusu var. Notalar katman halinde alınmakta= Baskın olarak çiçeksi- meyveli ve sonra odunsu- vanilyalı katman...

Notalar genelde uyumlu ve rafine olmayı başarıyor. Sonbahar- kış mevsimi, soğuk havalar, yaz geceleri için ideal bir yapısı var. Kapalı alanda dikkatli sıkılmalıdır. Davet, akşam gezmesi ve kokteyl için düşünülebilir. Kadın parfümü diye lanse edilmiş. Ama erkekler de kullanabilir. Koleksiyonunuzda bulunması gereken özel bir kokudur. Parfümde genel bir sıcaklık var ve dondurucu soğuklarda içinizi ısıtabilir. Kadife ceketler, kaşmir battaniyeler gibi...

Fark edilirliği ilk anlarda yüksektir. Sonrasında tene yakın durur ve güzel kokar. Çiçek, meyve ve bununla birlikte değerlendirilebilecek baharatlar kalıcılığı da, fark edilirliği de kotarıyor. Tenimde bir güne yakın, hafif esintiler yapmakta. Genel beğeniye de uygun olduğunu düşünmekteyim.

Koku -4 Kalıcılık -4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


11 Kasım 2016 Cuma

Memo- Kedu EDP / 2014

 















Memo- Fransız niş parfüm şirketidir. Bugün Memo- Kedu isimli parfümü incelemek istiyorum. Turunçgiller, çiçeksi notalar, beyaz misk, vanilya ve amber içeriklidir. Tatlı, kremsi, şekerli, şuruplu, yumuşak, sıcak ve ferah yapıdadır. Çiçeksi- yeşil grubunda gösteriliyor.

Üst- greyfurt, neroli, mandalina,

Orta- mate yaprağı, frezya, gül, şakayık,

Alt- susam, beyaz misk, meşe yosunu.

Memo- Kedu isimli parfümün açılışını kremsi kokan turunçgiller ( greyfurt, mandalina, bergamot ) yapmaktadır. Tatlı ve kremsi olmakla beraber yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalar ( portakal çiçeği, gül, şakayık, frezya, siklamen ) orta katmanda yer alıyor. Şuruplu tatlılıktaki beyaz misk ve şekerli tatlılık veren vanilya- amber ikilisi de kapanışı meydana getirmiştir.

Memo- Kedu isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Tensel bir koku olmasına rağmen, oldukça yoğun bir fark edilirliğe sahiptir. Çabuk terleyen yağlı tende, bir ( 1 ) günden fazla kuvvetli kalıcılığı mevcuttur. Tene özgürce sıkılabilir. EDP konsantrasyonunda olması, genele yayılan ancak rahatsız etmeyen şekerli & kremsi tatlılık ve sıcaklık vesilesiyle fark edilirlik ve kalıcılık değerleri yükseliyor ve tene özgürce sıkılması mümkün oluyor. Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime yönelik bir koku karakteriyle karşılaşıyoruz. Elbette gün içinde tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği takviye edilebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

9 Kasım 2016 Çarşamba

Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur EDT / 2014




























Lalique- Fransız takı ve mücevher markasıdır. Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur isimli parfümü değerlendirmek istiyoruz. Voyageur- Maceracı. Turunçgil, aromatik, hafif baharat ve odunsu notalar bu kokuyu şekillendirmiş görünüyor. Yeşil yapraklar, sucul notalar ve yosunsu rayihalar da mevcuttur. Yumuşak, tozlu, tatlı ve sıcak esintiler de yapar. Oryantal- odunsu kategorisinde gösterilmektedir.

Üst- bergamot, kakule,

Orta- vetiver, paçuli, papirüs,

Alt- vanilya, amber, yosun.

Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur- esasen, açılıştan kısa süre sonra paçuli temalı parfüm hissiyatı sunuyor. Buna vetiver merkezli odunsu notalar destek veriyor. Orta katmanda odunsu notalar ve sucul- yeşil bitkiler belirgin ve baskın hale gelmekte. Başlangıçtaki bergamot tandanslı tozlu ve biraz ekşimsi turunçgiller ve hafif biberimsi notalar- orta katmandaki paçuli merkezli odunsu notalara geçiş yapmak için harmana dahil edilmiş gibidir. Tozlu- topraksı paçuli ve çimensi- yumuşak vetiverle tene yerleşme olur. Son bölümde yosunlu notalar, yumuyşak amber ve misk ve reçinemsi aromalar vardır.

Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur- sade, basit ve gösterişsiz bir karakterdedir. Aromalar dengeli, akışkan ve yumuşaktır. Tene çabuk oturur. Dengeli tatlılık verir. Notalar katman halindedir= Paçuli ve odunsu notalar orta bölümde yer alır. Amber ve yosun kokuları da son fazda etkilidir. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik sunar. Biber ve paçuli nüansları kalıcılığı takviye eder. Odunsu notalar baskındır. Diğerleri yardımcı elemandır. Tene özgürce sıkılabilir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme uygundur. Günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Kasım 2016 Pazartesi

Roberto Cavalli- Just Cavalli Gold For Him EDP / 2014

 















Roberto Cavalli- İtalyan moda markasıdır. Bugün Roberto Cavalli- Just Cavalli Gold For Him isimli parfümü inceleyeceğiz. Baharatlar, gurme notalar, deri ve amber aromaları bu parfümü biçimlendirmiş. Tatlı, şekerli, sıcak, yumuşak ve yapay esintiler sunuyor. Odunsu- baharatlı kategoride gösteriliyor. 

Üst- kakule, muskat, karabiber, yenibahar,

Orta- kahve, deri,

Alt- vetiver, amber.

Robero Cavalli- Just Cavalli Gold For Him- esasen tatlı ve biberli baharat patlamasıyla açılıyor. Karabiber ve kakule baskın olarak hissediliyor. Bunu takip eden gurme notalar ( kahve ) ve deri notası da aynı minvalde tatlı rayihalara sahiptir. Sonlara doğru yanık kahve tozu ve şekerli- yapay amber algılanmakta. Böylece tenden ayrılıyor.

Roberto Cavalli- Just Cavalli Gold For Him isimli parfümde aromalar katman halindedir ve çok hızlı akışkanlıkla tene yakın kalır. Genele yayılan tatlılık ve şekerlilik nedeniyle tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Bütün aromalarda sıcaklık mevcuttur. Baharatlar yumuşak ve aromatik olmayı başarıyor. Yalnız şekerli amber, koku formunu bozmuştur. Açılışta bir miktar aromatik otlar ( fesleğen, defne ) olabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilişkilidir. Yoğun baharatlı- derili- kahveli bir parfüm olduğundan, çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı gün boyu etkilidir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Kasım 2016 Cumartesi

Parfums de Marly- Darcy EDP / 2014

 















Parfums de Marly- Fransız niş parfüm firmasıdır. Bugün Parfums de Marly- Darcy isimli bayan parfümünü konu olarak seçtim. Tatlı, kremsi, şekerli, kuru, pudralı, tozlu, metalik, yumuşak, ferah, sıcak, soğuk ve yapay esintileri var. Turunçgiller, çiçeksi notalar, odunsu notalar, meyveler ve misk aromaları bu parfümü biçimlendirmiştir. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilebilir.

Üst- turunçgiller, portakal, limon,

Orta- gül, yasemin,

Alt- paçuli, tatlı notalar, beyaz misk, odunsu notalar.

Parfums de Marly- Darcy isimli parfümün açılışı kremsi tarzda ve şipremsi etkiler taşıyan turunçgillerle olmuş. Portakal, bergamot ve mandalina hissettim. Devamında gelen tatlı çiçeksi notaların baskın olanı güldür. Yasemin buna destek veriyor. Kapanışa doğru, paçuli temalı odunsu notaları görmekteyiz. Bu paçuli, önce kuru ve pudralıdır, sonra tene oturma devresinde iyice tozlanıyor. Son bölümde ise şekerlenmiş meyveler ya da şekerli meyve karışımı ve yapay bir tatlılık veren misk var.

Parfums de Marly- Darcy isimli parfümün çiçeksi notaları soğuk, metalik ve bu yüzden yapay olabilen bir karakterdedir. Paçuli temalı odunsu notalar, toza- toprağa bulanmış ağır yaprak kokusu veriyor. Sondaki şekerli meyve karışımı ahududu, mango, çilek ve kividen oluşabilir. Aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durduğunu söyleyebiliriz. Fark edilirliği de büyük oranda tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Tene dozajlandığı ilk anda dışarıya karşı esecekmiş gibi gözükse de hemen sakinleşiyor. Kuru, tozlu ve pudralı odunsu notalar marifetiyle, çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılığı var. Pudralı ve şekerli aromalarına dikkat edilerek, tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamda düzenlenen kokteyl ve davetler ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


3 Kasım 2016 Perşembe

Parfums de Marly- Galloway EDP / 2014


















Parfums de Marly- Fransız parfüm ve kozmetik firmasıdır. Parfums de Marly- Galloway isimli parfümü konu seçtim. Narenciye, çiçek, baharat, misk ve bir miktar aromatik ot esintileri veriyor. Tozlu, tatlı, yumuşak, biberli tonlamaları var. Narenciye- aromatik grupta gösteriliyor.

Üstte turunçgil harmanı, karabiber, ortada iris, portakal çiçeği, alt notada amber ve misk yer alıyor.

Parfums de Marly- Galloway için kısa yorum...

Greyfurt ve mandalina karışımlı tatlı ve ferah turunçgiller başlangıcı yapmış. Aromatik otlardan kişniş de tahmin edilebilir. Tozlu ve sıcak karabiber buna destek veriyor. Başlangıçta baharatlar baskınlaşıyor. Sonra yumuşak- kremsi çiçekler sahne alıyor. Portakal çiçeği ve menekşe olabilir. Sonlarda yapay misk ve vanilya etkilidir. Yumuşak odunsu notalardan vetiver sayılabilir. Böylece kapanışa geliniyor.

Parfums de Marly- Galloway- erkeksi karakterde çiçekler kullanmış. Bu çiçekler de tozlı ve keskin değil, yumuşak ve naif yapıdadır. Bu sayede, baharatlar da orta katmanda yumuşama eğilimindedir. Vanilya biraz daha kremsi ve tatlıdır.

Parfums de Marly- Galloway- ilkbahar- yaz mevsimi, günlük kullanım, sosyal faaliyet, tene özgürce uygulama gibi şartları yerine getiriyor. Kalıcılık ve fark edilirlik kaliteli bir kolonya kadardır. Özellikle baharatlar kalıcılığa katkı yapıyor. Tene yakın durmakta. Hızlı akışkanlık var. Yapaylık rahatsız edici değil. Dengeli tatlılık verilmiş. Notalar katman halindedir. Yani nota geçişleri ( turunçgillerden çiçeklere ) kolayca fark ediliyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Kasım 2016 Salı

Parfums de Marly- Safanad EDP / 2014

 














Parfums de Marly- Fransız niş parfüm markasıdır. Şimdi Parfums de Marly- Safanad isimli bayan parfümü hakkında düşüncelerimizi aktaracağız. Turunçgiller, meyveler, çiçeksi notalar, amber ve vanilya içeriklidir. Tatlı, sabunsu, kremsi, pudralı, sıcak ve yapay esintileri var. Çiçeksi- şipre kategorisinde gösterilebilir.

Üst- armut, portakal,

Orta- portakal çiçeği, ylang ylang, iris, 

Alt- vanilya, sandal ağacı, amber.

Parfums de Marly- Safanad isimli parfüm turunçgiller ve meyvelerle açılıyor. Kremsi tonlamalar yapan armut, greyfurt, bergamot ve aslan meyvesi algıladım. Sonrasında parfümün ana karakterini teşkil eden sabunsu ve pudralı çiçeksi notalar geliyor. Bunlar biraz da sarı çiçek formundadır. İris, ylang ylang, mimoza ve papatya olabilir. Geri planda kremsi çiçekler var. Portakal çiçeği ve osmanthus olmalıdır. Bir miktar yapaylık barındıran tatlı amber- vanilya ikilisiyle parfüm tenden ayrılmakta.

Parfums de Marly- Safanad isimli parfümdeki kremsi ve pudralı aromalar, şipremsi tarza yakındır. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Son bölümdeki yapaylık rahatsız etmiyor. Gayet hızlı akışkanlıkla tene yerleşmekte. Önce 15 dakika kadar sakin ve tene yakın kalıyor. Devamında dışarıya karşı yoğun bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende bir günü geçen güçlü kalıcılığı olacaktır. Sabunsu ve pudralı yapısal düzen ve çiçeksi notaların yoğunluğu kalıcılık ve fark edilirliğin yükselmesini temin etmiştir. Gene bu nedenle tene dengeli sıkılmalıdır.  Üç- dört fıs yeter. Sonbahar- ilkbahar arası döneme, akşam saatlerine ve soğuk / serin havalara uygundur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde değerlendirilebilir. Aslında dozaj ayarı yapılırsa günlük kullanımda da kendine yer bulabilecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html