27 Şubat 2013 Çarşamba

Givenchy- Xeryus EDT / 1986



 

























Bazı sitelerde aromatik- odunsu, bazılarında aromatik fujer diye geçiyor. Bence, her ikisi de doğru tanımlama olmuş. Çünkü, harmanında aromatik etkiler, odunsu temalar ve şipre / fujer tonlar var.

Harmanı karmaşık yapı gösteriyor. Ne var ki, ortalardan itibaren iç içe geçmiş notaların bir katman oluşturup, parfümü domine ettiğini görmekteyiz.

Üst= Lavanta, yeşil notalar, mandalina, menekşe, yasemin, muskat, ylang ylang yağı, inci çiçeği, bergamot, limon.

Orta= Siklamen, kişniş, karanfil, servi ağacı, sandal ağacı, ardıç yemişi, tarçın, tarhun, sardunya, turunç yaprağı.

Alt= Deri, amber, misk, meşe yosunu, balzam, vetiver, tütsü, sedir ağacı.

Saydım, tam 28 nota var. Bu kadar kalabalık harman şimdiye değin görmedim:))

Değerlendirmeye geçmeden önce, harmana şöyle bir bakalım=

Üstte ne var ? Turunçgiller, erkeksi yeşil çiçekler. Aromatik, hafif, dinamik, canlı notalar. Deniz ve yeşil nota etkileri.

Ortalarda bu sefer yoğun kokulu çiçekler, aromatik otlar, odunsu notalar ve tatlı baharatlı- meyvemsi his. Burada kalıcılık ve baskınlık artabilir.

Sonda da amber, ağaç, balzam- reçine grubu diyebiliriz. Bu, tatlı, şekerli, yapışkan ama yumuşak rayihalar bırakabilir...

Notaları böylece gruplandırdık. Bakalım, kokusu nasıl ?

Koku düzleminde gidelim. Sırasıyla aldığımız notalar= Bergamot, limon, ylang ylang yağı, lavanta, sandal ağacı, kişniş, lavantaya benzer notalar, amber, balzam- reçine ve ağaçsı notalar...

Burnum bu notaları tastamam hissetti. Demek ki, parfümü domine eden bütün başat notaları takdir etmekteyiz. Harman boşa gitmemiş. Kağıt üstündeki bütün koku hissiyatını bize vermekte. Bu açıdan başarılı buldum.

Artık, derinlik ve konfor çizgisine yönelebiliriz= Turunçgiller, lavanta benzeri notalar, amber, reçine- odun rayihaları şeklinde giden ve kalıcılık, baskınlık, tatlılık yayan aromalar... Sofistike ve kalite çıtası yüksek bir sonlanma takdir ediliyor. En çok burasını beğendim.

Lavanta benzeri notalar dedim; çünkü, ortalardan itibaren notalar katman halinde alınıyor. Hepsi birleşip, lavantamsı his veriyor. Bu da tatlımsı rayihalar anlamına gelir. Genelde böyle.

Canlı, temiz dinamik, taze, yumuşak ve tatlımsı etkiler sunmakta. Kalıcılık gayet yükselmiş. İdeal sonbahar- kış parfümü. Ne ki, uygun bir dozajla yaz akşamları da gider. Ortalama kalıcılık hafif etkilerle bir gün sürüyor. Belki benim tenim de öyledir. Başkasını bilemem.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html














24 Şubat 2013 Pazar

Dunlop- Dunlop For Men EDT




Benim 90' lı yıllarda çok beğenerek kullandığım klasik bir parfümü değerlendireceğiz= Dunlop For Men... Turunçgil, hafif baharat, ağaçsı notalar, aromatik otlar bu kokuyla ilgili bilgi verir.

Koku karakteri olarak, odunsu- fujer sınıfına dahil olmuş. Açıklanan aromaları şöyle : Limon, bergamot, zencefil, meşe yosunu, amber, misk, sandal ağacı, vanilya.

Açılış klasik bir biçimde Taze, yumuşak, tatlı ve serin turunçgiller ve derinden gelen yeşilimsi notalar. Bunlar çimen benzeri hissiyat veriyor. Burada gene keskin notalar düzleminde yorum söz konusudur.

Bu, kısa sürede uçan baş notalardan sonra, çok belirgin bir zencefil kullanımıyla beraber, parfümün tarzı acımsı ve sıcak bir tonlamaya gidiyor. Hafiften sucul- yosunumsu notalar alınıyor. Daha sonra sırasıyla amber/ misk, ağaçımsı akorlar ve vanilya gelmekte. Koku karakteri açısından amber ve misk yumuşak ve tatlı rayihalar yaymakta.  Sandal ağacı ve vanilya ile sıcak, baskın, kalıcı bir yorum kazanıyor. Vanilya burada kremsi ve yumuşak tonda kullanılmış. Tenden ayrılışı da odunsu notalar ve vanilya düzleminde olmuş.

Tam bir ilkbahar- yaz kokusudur. Kalıcılık değerleri gayet başarılıdır. Tende 12 saate değin hafif rayihalarla kalmakta. Rahatsız edici ayrıntı yok. Gayet ferah ve neşeli bir koku olmuş. Harman kalitesi tatmin edici düzeydedir. Parfümün genelinde tatlımsı esintiler var.

Koku düzlemi narenciye, otsu rayihalar, zencefil, yosun, amber / vanilya, ağaçsı notalar olarak belirleniyor. Doğal, rafine, kompleks ve temiz bir aurası var. Notalar kendi özerklikleri içinde net olarak hissediliyor.

Derinlik ve konfor noktası ise, bence amber- misk, ağaç notaları ve vanilya şeklinde giden bölüm olmuş. Bu, aynı zamanda kokunun egzotik ve sıradışı yönünü işaret etmekte. Kalıcılık ve fark edilirliğe katkı yapmakta.

Günlük kullanımda her ortam için uygundur. Gezi, tatil, kokteyl, dans partileri vs. Bolca sıkılabilir. Kaliteli bir kolonya gibidir. Sucul, fresh, hafif aromalar değerlendirilir.

Akdeniz güneşiyle yıkanan narenciye bahçeleri, yeni kesilmiş çimenlerin kokusu, vanilyalı kekler... Klasik Dunlop, koku dünyası bakımından bunları çağrıştırıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Şubat 2013 Cumartesi

Chanel- Allure Homme EDT / 1999

 















Chanel- Fransız moda şirketidir. Bugün Chanel- Allure Homme isimli parfümü değerlendireceğiz. Ekşimsi, buruk, metalik, tatlımsı, kuru, tozlu, sıcak ve yapay esintileri var. Turunçgiller, lavanta, baharatlar, odunsu notalar, vanilya ve tonka fasülyesi aromaları barındırıyor. Odunsu- oryantal grubunda gösterilmiş. 

Üst- limon, şeftali, zencefil, mandalina, lavanta, bergamot, 

Orta- karabiber, sedir ağacı, paçuli, vetiver, gül, gül ağacı, yasemin, gardenya, frezya, anason, 

Alt- vanilya, tonka fasülyesi, hindistancevizi, sandal ağacı, amber, benzoin, deri, misk, meşe yosunu. 

Chanel- Allure Homme isimli parfümün açılış faslında ekşimsi, buruk ve metalik turunçgiller ve meyveler ( limon, bergamot, mandalina, şeftali ) ve lavanta var. Orta bölümde kuru baharatlar yer alır. Biberli zencefil, karabiber ve kakule sayılabilir. Bunu kuru ve tozlu odunsu notalar ( sandal ağacı ) ve tatlımsı misk takip ediyor. Sondaki tatlımsı vanilya & tonka fasülyesi vurgusuyla parfüm iyice sıcaklaşıyor.

Chanel- Allure Homme isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Açılıştan sonra neredeyse bütün katmanlarda yapaylık ve sentetiklik var. Ancak baharatlı ve tonka fasülyeli koku katmanları garip ve ilginç bir beğeni hissiyatına yol açıyor. Buna karşın nota geçişleri başarılıdır. Koku karakteri genel anlamda şipre tarzını yansıtıyor : Başlangıç ve orta bölüm böyledir. Yapaylıktan dolayı tene dengeli dozaj verilmelidir Dört- beş fıs yeter. Böylece bir nebze de olsa günlük kullanıma ve sosyal faaliyetlere uyabilir. Gene de esas olarak sonbahar- ilkbahar arası döneme, akşam saatlerine ve soğuk havalara yöneliktir. Şipre tarzı kolonya havasındadır. Belki bu yüzden, çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlıyor. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece eğlenceleri için idealdir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kenidinze en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Clinique- Aromatics Elixir Parfum Spray / 1971




























ABD kozmetik firması Clinique' in bayan parfümlerinden Clinique- Aromatics Elixir ( el- İksir ), bugünkü konumuzdur. Mumsu ve merhemsi bir yapısı var. Sıcak, güçlü, yoğun, baskın ve egzotik rayihalar salıyor. Çiçeksi- şipre grubunda gösterilmekte.

Clinique Aromatics Elixir, baharat, odunsu notalar, koyu ve pudralı çiçekler, otlar ve hayvansal notalar ile biçimlenmiş. Erkek kullanımına yakın olan kısmına da değineceğiz.

Üst- aldehitler, kişniş, sarı papatya, adaçayı, limon mine çiçeği, bergamot, gül ağacı, sardunya;

Orta- karanfil, sümbülteber, portakal çiçeği, süsen kökü, yasemin, ylang ylang, gül;

Alt- sandal ağacı, paçuli, misk, meşe yosunu, vetiver, tütsü.

Harman gayet zengin, derin ve detaylıdır. Clinique Aromatics Elixir, tozlu, buruk ve keskin aromatik otlar ve baharatlı çiçek vurgularla başlangıç yapmakta= Adaçayı, fesleğen, lavanta, karanfil, sardunya ve menekşe tarzında bir karışım meydana gelmekte. Devamında çok az miktarda narenciye esintileri ( bergamot, limon ) fark ettim. Parfüm tene çabuk oturuyor ve yerleşiyor. Bundan sonra aromatik otlara keskin baharatlar katılıyor. Tozlu ve buruk çiçeksi notalara sandal ağacı, hayvansal misk ve deri akorları destek vermekte. Kapanışta da amber, paçuli ve misk yer almakta. Yani orta ve alt katman iç içe geçmiş gibidir. Bu kısa girişi aşağıda detaylandıralım...




Clinique- Aromatics Elixir, bir harman- karıştırma- sentez sunuyor... Şöyle ki,

* Pudralı ve baharatlı çiçeksi notalar büyük ölçüde kadın kullanımına izin veriyor. Bir dereceye kadar, yumuşak tütsüler de bu minvalde ele alınabilir.

* Keskin ve kuru otlar, baharat vurguları ve hayvansal misk- sandal ağacı ise erkek kullanımına yönelik olmakta.

* Çiçeksi notalar ilginç bir yapılanma gösteriyor= Parfüm teninize zamk gibi yerleştikten sonra sümbülteber- menekşe- yasemin gibi kadifemsi- pudralı kadınsı çiçekler var... Karanfil- sardunya gibi pudralı- baharatlı erkeksi çiçekler var... Bu anlamda benzersiz bir kombinasyon...

* Mumsu ve merhemsi yapıdan başta söz ettik... Buna neden olan şey, kuru otların, baharatlı çiçeklerin ve tütsü- hayvansal misk notalarının karıştırılması mıdır ? Belki...




Koku düzleminde aromatik otlar & baharatlı çiçekler, baharatlar, pudralı çiçekler, hayvansal misk, odunsu notalar, deri ve amber görülmekte. Notalar harman halindedir. Baharatlar ve çiçekler kütlesel olarak algılanır. Sert ve koyu aromalar var. Neredeyse hiç tatlılık yok.

Derinlik ve konfor çizgisinde aromatik otlar, baharatlı çiçekler, odunsu notalar ve sandal ağacı bulunmakta. Bu aromalarda kalite, kalıcılık, güzellik ve yüksek beğeni düzeyi vardır. Burnunuz baharatlı ve pudralı çiçeklere, yoğun odunsu notalara alışkınsa, zaten bu parfümün harmanını beğenirsiniz. Çünkü günlük parfüm kullanıcısına ağır ve tahammül edilmez gelen rayihaları vardır.

Bir de şu var= Çiçekler başlangıçta, bence erkeksi haldeyken, sonrasında kadınsı biçimlere tahvil ediyor.

Clinique Aromatics Elixir sonbahar- kış dönemine, akşam ve soğuk havalara uygundur. Yoğun, kuvvetli ve yırtıcı aromaları olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Çok sıcakta sıkılmaz. Kapalı alanlarda dikkatli dozaj verilmelidir. Dış mekânda gerçekleşen davet ve kokteyllerde kullanılır. Kalıcı ve fark edilir bir kokusu var. Beyaz ve çabuk terleyen tende kalıcılığı istisnasız üç günü geçmekte. Teninizi yıkasanız bile kokusu keskince hissediliyor. Değerli ve koku karakteri açısından pahalı bir parfümdür. Konspt ve koleksiyonluk bir kokudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html





18 Şubat 2013 Pazartesi

Cartier- Pasha de Cartier EDT / 1992























Cartier- Fransız mücevher ve takı markasıdır. Bunun dışında saat, parfüm, eşarp, kalem, deri eşya üretmekte. 1847 yılında Louis- François Cartier tarafından kurulmuş bir aile şirketidir. Daha sonra el değiştirmiş.

Cartier- aslında saat üreticisi olarak gerçek şöhretini kazanıyor. 1904 yılında ilk kronometreli saati üretiyor.




Cartier' in 90' ların başında ürettiği bir parfümü konuşacağız= Cartier Pasha de Cartier...

Kendi sitelerinde bu kokuyu aromatik- fujer sınıfına almışlar. Fragrantica' da odunsu- aromatik grupta gösterilmekte. Aromatik otlar, odunsu notalar, yeşil bitkiler, baharatlar parfümün karakterini oluşturmakta.

Üst- lavanta, mandalina, nane, kimyon, anason;

Orta- kişniş, gül ağacı;

Alt- laden otu, sandal ağacı, paçuli, meşe yosunu.

Ferah, dinamik ve enerjik turunçgiller ( bergamot, limon, mandalina ) ve lavanta açılışı var. Limon kolonyası gibi başlamakta. Sonra yeşil ve ferah kokan aromatik otlarla ( nane, kişniş, adaçayı ) devam etmekte. Tatlımsı lavanta burada gene etkili oluyor. Parfüm tene oturup kurumaya yüz tutunca, eski kokan baharatlar geliyor : Ben kimyon- nane gibi şeyler hissettim. Yalnız bu, aromatik baharata benziyor. Kapanışta ise yumuşak odunsu notalar ( paçuli ve sandal ağacı ) ve meşe yosunuyla tenden ayrılmakta. Burada derimsi notalar da alınıyor. Sanırım, bu his reçineler ( laden otu )- sandal ağacı- paçuliden ileri gelmekte.

Dikkat ettiyseniz, kapanışta klasik fujerler var. Aslında baştaki lavanta buna dahildir.

Güzel, hoş, zengin ve kaliteli bir parfüm olmuş. Notalar temiz ve rafine algılanmakta. Yapaylık, sentetiklik alınmıyor. Eski tarz, beyefendi, centilmen bir kokusu var. Harman dolgun ve bir dereceye kadar gösterişli sayılır. Notalar günümüz alışkanlıklarına pek uymuyor. Bu kokuyu meraklısı kullanır. Nota geçişleri başarılı olmakta. Dengeli bir tatlılık bulunuyor. Boğucu bir aroması yok.

Koku düzlemi= Lavanta/ turunçgil- aromatik otlar- aromatik baharatlar- odunsu notalar- yosun. Genel gidişat böyle olmakla beraber, aromalar tene yakın duruyor ve yapışıyor.

Derinlik ve konfor çizgisi= Turunçgiller- nane- kimyon- paçuli- yosun. Böyle bir ayrım yaptım. Çünkü, tene yerleşince bu notalar ağırlığını koyup parfümü domine ediyor. Keza bu notalar kalıcılık, kalite ve güzellik işaretlerini de vermekte.

İki saat içinde tamamen tene yerleşmiş oluyor. İdeal bir sonbahar- kış parfümü olur. Ancak, akşam saatleri ve serin havalar söz konusu olduğunda- yaz mevsimine de uzanmakta.

Tenimde kuvvetli kalıcılık yaptığı süre 16 saattir. Zaten tene oturunca, çok güzel ve konforlu bir aromatik otlar- kimyon/ nane algılanmakta.

Ofis kullanımına uygundur. Gün içinde tazelenebilir. Aromalarının kalitesi ile daha ziyade, eski İstanbul beyefendilerine hitap etmekte. Parfümde belli aşamada tecrübe sahibi olanlar için tasarlanmış gibi duruyor. Davet ve kokteyller ve günlük yaşam için düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

16 Şubat 2013 Cumartesi

Hermes- Eau d'Orange Verte EDC / 1979





















Hermes- Fransız moda markasıdır. Hermes- Eau d'Orange Verte isimli kokuyu değerlendireceğiz.

Hermes- Eau d'Orange Verte- 1979, 1997 ve 2009 yıllarında çeşitli defalar yeniden formüle edilmiş. Biz Eau de Cologne versiyonunu konu seçtik. Sonraki yıllarda genellikle küçük isim değişiklikleriyle Eau de Toilette konsantrasyonu ile üretilmiş. İsmi Yeşil Turunçgilin Suyu anlamına gelmekte. Kalıcılık ve fark edilirlik değerleri elbette yüksek olmamış. Bu, bilinçli bir seçimdir. Gün içinde tazelenebilir. Turunçgiller, aromatik otlar, yosun ve odunsu notalar bu parfümü şekillendiriyor. Tatlı, yumuşak, tozlu ve keskin yapısı vardır. Çiçeksi- yeşil grubunda gösteriliyor. Tasarımcısı François Caron olarak geçiyor.

Üst- limon, mandalina, portakal çiçeği, bergamot, kuş üzümü, nane, defne,

Orta- papaya, mango, yasemin,

Alt- meşe yosunu, paçuli.

Hermes- Eau d'Orange Verte- tozlu, ekşimsi ve buruk turunçgiller ve aromatik otlarla açılıyor. Canlı, enerjik ve keskin limon ve bergamot aromaları algılanır. Nane, adaçayı ve fesleğen gibi aromatik otlar buna destek verir. Sonrasında tozlu ve eski turunçgillerle tene yerleşme başlar. Bergamot ve portakal baskınlaşır. Çok hafifçe, yumuşak çiçekler ikinci plandadır. Yasemin, mimoza ve kır çiçekleri tahminlerini yapmaktayız. Son kısımda meşe yosunu ağırlıktadır. Buna tozlu ama ferah odunsu notalar ( paçuli ) katılır.

Hermes- Eau d'Orange Verte- günlük kullanıma, genel beğeniye ve sosyal ortamlara uygun, doğal bir limon kolonyası esitileri veriyor. Dengeli bir tatlılık ve uyumlu notalar vardır. Yaz mevsimine uyar. Tene yakın durur. Tozlu, buruk ve ekşimsi kokan aromatik otlar ve turunçgiller; eski parfümlerin şipre geleneğine gönderme yapıyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Ajmal- Carbon EDP / 2000


























Ajmal- Arap niş parfüm markalarından biridir. Birleşik Arap Emirlikleri markasıdır.

Ajmal- Carbon- bu markanın modern parfümlerine örnek teşkil ediyor. Çünkü Ajmal- genel beğeniye uygun olarak Akdenizli, Modern ve günümüz tatlı baharatlı tarzında kokular da üretmektedir.

Ajmal- Carbon- ferah, fresh, sucul ve tatlı tonlamaları daha fazla vermektedir. Sıcak, tozlu, sabunsu etkileri de mevcuttur. Turunçgil, baharat, aromatik ot ve odunsu nüanslar ile biçimleniyor. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda yer alması kararlaştırılmış.

Üst notada turunçgil harmanı, lavanta, ortada karanfil, menekşe, alt notada paçuli, misk ve odunsu notalar açıklanmakta.

Ajmal- Carbon- keskin ve metalik turunçgillerle açılıyor. Greyfurt ve limon olabilir. Bununla beraber, tozlu aromatik otlar da açılışta egemendir. Lavanta kesin olarak seçiliyor. Adaçayı, kekik bunu takip edebilir. Devamında sabunsu vurgular var. Aromatik otlar ve erkeksi çiçekler algılanır. Menekşe ve leylak tahminlerini yapıyoruz. Sulandırılmış- aromatik baharatlar var. Kakule ve karanfil seçiliyor. Kapanış da yumuşak odunsu notalar ( paçuli- vetiver ) ve miskle yapılmakta.

Çok sıcak yaz günlerinde kolonya olarak değerlendirilebilir. Temiz, net ve yumuşak aroması var. Dengeli bir tatlılık mevcuttur. Nota geçişleri başarılıdır. Kibar ve centilmen bir havası var.

Ajmal- Carbon' un kapanışındaki odunsu notalar, kalıcılığa bir miktar katkı yapıyor. Genel durum ise, kaliteli bir kolonya havası veriyor. Günlük kullanımda tazeleyebilirsiniz. Koku formu, bir yenilik getirmiyor. Genel beğeniye uygun bir yapıdadır. Dozaj konusunda serbestsiniz. Güvenle kullanılabilir. Farlı dozaj miktarlarıyla, her sosyal faaliyette kullanılır.

Mevsimsel olarak ilkbahar ve sonbahar arasına denk geliyor. Sonbaharda odunsu notalar, ilkbahar ve yazda turunçgiller ve aromatik otlar ön planda olacaktır. Kaliteli bir kolonyadan biraz daha fazla kalıcılık yapar. Fark edilirliği sahibine dönüktür. Hızlı bir akışkanlıkla tene oturur.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

10 Şubat 2013 Pazar

Histoires de Parfums- 1804 EDP / 2001




























Histoires de Parfums, Fransız markasıdır. Histoires de Parfums- 1804 parfümünü yazacağım. Bu parfümde meyveli, baharatlı, odunsu ve tropikal nüanslar görülmektedir. Oryantal- çiçeksi grubuna konulmuş.

Üst- ananas, şeftali, gardenya,

Orta- yasemin, gül, zambak, karanfil, muskat,

Alt- sandal ağacı, paçuli, benzoin, vanilya, misk.

Harman bu kadar. Açılışta tropikal- meyveli esintiler var= Ananas ve şeftali net ve temiz olarak alınıyor. Ancak, ilginç şekilde burada baharatlı tonlamalar da var. Baharatlı tropikal meyveler... Sıradışı, ferah ve bilinç seviyenizi yükselten bir başlangıç olmakta. Açılışa tatlı- pudralı meyveler de egemen olmuş denilebilir. Modern bir başlangıç var. Meyveler yoğun kıvamlıdır.

Sonra, biraz önce açılışta hafifçe filiz veren yumuşak tatlı baharatlar sahne alıyor. Muskat, gül, zambak burada hem kremsi, hem de yumuşak esintilerle beğeniliyor. Devam bölümünde ise, odunsu notalar, amber, misk ve bir miktar reçineler mevcuttur. Paçuli önemlidir= Kremsi ve yumuşak tonlarla güzel, hoş ve sevimli etkiler yapıyor.

Detaylara inelim= Maskülen, biraz tozlu, olgun aromalar var. Yumuşak baharatlar, kremsi paçuli, meyveli tonlar ve gül, zambak gibi çiçeksi notalar takdir ediliyor.

Yalnız amber biraz yapay ve sentetik kalmış. Amber ve baharatlar pek uyuşmuyor. Bu, amberdeki yapaylıktan kaynaklanıyor. Yoksa baharatlar güzel... Kremsi- meyveli- çiçekli yapısal düzen beğenilse de, amber problem teşkil etmekte.

Sonbahar- kış dönemine uyacağını düşünüyorum. Ne ki, hafif, ferah, kremsi meyveler ve çiçekler her mevsime yönelik kullanım opsiyonu sunmaktadır. Günlük kullanıma da uyar. Ortam ve faaliyet sınırı yoktur.

Baharat, paçuli merkezli odunsu notalar ve amber ile tenime yerleşti. Fark edilirlik için başta modern meyveler alınabilir. Sonra baharat, amber, odunsu form gelir. Tenimde kalıcılığı 12 saati geçmektedir. Tene oturma işlemi hafiften meyve ve çiçeklerle başlıyor.

Parfüm endüstrisinde bir yenlik getirmese de genel beğeniye yönelik, güvenle kullanılabilecek bir parfüm olmuş.

Koku - 4 Kalıcılık - 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




9 Şubat 2013 Cumartesi

Amouage- Gold Man EDP / 1983

























Amouage- Umman kraliyet ailesinin sahibi olduğu bir markadır. Arap parfüm sanatının önemli temsilcilerinden biridir. Bugün, Amouage- Gold Man isimli parfümü inceleyeceğiz.

Amouage- Gold Man- sabunsu, puralı, tozlu ve kuru tonlamalar yapıyor. Çiçekler, tütsü, amber, misk ve odunsu notalara daha çok yer veriyor. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösteriliyor. Tasarımcısı Guy Robert olmuş.

Üst- gül, vadi zambağı, günlük ağacı reçinesi/ tütsü;

Orta- mür ağacı, süsen kökü, yasemin;

Alt- ambergis, civet ( misk yağı ), misk, sedir ağacı, sandal ağacı, paçuli, meşe yosunu.

Amouage- Gold Man- açılıştaki amber ve misk notasının etkisiyle, hafif ama modern hacı yağı etkisi yaptı. Yalnız cami önlerinde satılan ağır, bayık, dengesiz esanslar gibi değil. Dedemin kullandığı hafif gül- misk- amber karışımlı, hoş kokulu esansları hatırlatıyor. Pudralı yoğun çiçekler ve misk kullanımı ise, klasik berber dükkânı gibi rayihalar bırakıyor. Güzel, hoş, zengin bir kokusu var. Birkaç dakika sonra kuruyup, tenime yerleşti ve yoğun pudralı çiçekleri hissettim. Burada sabunsu karaktere çevrildi.  Daha sonra sandal ağacı, misk, amber, tütsü ve odunsu notalar gelmekte.



Çiçeksi, reçineli ve tütsülü yapısı var. Kadınsı ve pudralı çiçeklerden ötürü dengeli sıkılmaldır. Günlük kullanıma uyması için, dozajı iyi ayarlanmalıdır. Sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam vakti için idealdir. Açık hava davet ve partileri ile gece eğlencelerinde kullanılabilir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, dört gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapıyor. Fark edilirlik de her daim güçlüdür. Sabunsu ve pudralı çiçeklerle tene yerleşir. Hızlı akışkanlığı var.

Amouage- Gold Man' de kullanılan amber ve misk, beni rahatsız etmedi. Yumuşak ve hafif geldi. Çiçeklerden yasemin ve zambak baskınlaşıyor. Pudralı tonlar da gayet tahammül edilebilir yapı gösteriyor. Sandal ağacı yumuşak ve kadifemsi kullanılmış. Galiba sandal- yosun rayihaları bu etkiyi veriyor. Misk ve sandal ağacı sentezi, balımsı bir tatlılık vermiş. Doğal ve rafine bir harmanı var. Odunsu notalar ve çiçekler, orta kısımda iç içe geçmiş biçimde algılanıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Şubat 2013 Perşembe

Comme des Garcons- Comme des Garcons 2 EDT / 1999



















Comme des Garcons, Japon kökenli yarı niş bir parfüm markasıdır. Şu anda Fransa merkezli olarak faaliyet gösteriyor. Comme des Garcons- Comme des Garcons 2 isimli bu parfüm, koku hissiyatı olarak Comme des Garcons- 2 Man' in biraz daha hafif, yumuşak ve fresh versiyonu biçiminde tasarlanmış. İlginç bir şey daha var = Harmanı ve oryantal bir yapıya sahip notaları da Serge Lutens' in meşhur parfümü Ambre Sultan' dan çağrışımlar sunmakta.

Harmanı kağıt üzerinde çok fazla nota barındırıyor. Ne ki, kokusu daha basit ve anlaşılır düzeyde bulunuyor. Odunsu- şipre olarak lanse edilmiş. Ancak baharat ve oryantal esintileri de kaydetmek gerekir.

Üst- aldehitler, portakal, çay, melek otu, mate yaprağı;

Orta- hindistancevizi, manolya, kişniş, tarçın, defne yaprağı, mürekkep, kimyon;

Alt- paçuli, sedir ağacı, tütsü, amber, laden ağacı.

Şimdi bakalım... Melek otu, defne yaprağı, amber, kişniş, paçuli gibi notalar Ambre Sultan' da bulunuyor. Gene benzer şekilde reçineli bir yapıdan söz edebiliriz. Harman, Serge Lutens kokularına atıf yapıyor= Tütsü, reçine, tatlı baharat ve aromatik bitkiler... Bu yönüyle de klasik Comme Des Garcons kokuların ayrı bir anlatım biçimi takdir ediliyor. Bu da kötü bir şey değil.

Genelde aromatik notalar, odunlar, yeşil notalar, baharatlar ve amber Comme Des Garcons 2' yi şekillendiriyor.

Açılış nasıl ? Fena değil... Aromatik bitkiler, metalik bir turunçgil ve biraz da çiçekler.. Keskin aromatik otları beğendim. Burada yosunlu- reçineli bir hissiyat da mevcut. Aynı reçinelere parfümün kapanışında tütsülü amber tabanında da rastlamaktayız. Açılıştan birkaç dakika sonra, tatlı baharatlar ve odunsu notalar birbirinin içine karışmış olarak parfümün kalbine oturuyor ve kalıcı ve kalibreli bir koku karakterine yön veriyor. Buradaki tatlımsı baharatlar, aynı zamanda aromatik bir tarzı yansıtmış. Yumuşak baharatlar odunsu notalarla harmanlanmış.

Gelelim kapanışa... O da şöyle olmuş= Tütsülenmiş kuru bir amber, reçine ve ağaçsı notalar... En çok bu kısmı takdir ettim. Dumanlı rayihalar algılanmakta.

Koku düzlemi= Aromatik otlar- turunçgil- baharatlar ve odunlar... Notalar bütün halinde algılanıyor.

Derinlik ve konfor noktası= Kapanıştaki cümlemi aynen tekrar ediyorum= Tütsülenmiş amber- reçine ve ağaçsı notaların kaynaklık ettiği dumanlı rayihalar. Burada lüks, kalite ve kalıcılık unsurları zirveye çıkmakta.

Genelde rafine, dengeli, yumuşak, tatlı aromalar parfüme egemen olmuş. Her mevsime, günlük kullanıma uyar. Kalıcılığı tenimde hafif esintilerle, bir güne yaklaştı. Tazelenebilir. Sevimli ve hoş bir parfüm. Rahatsız edici bir şey yok.

Oryantal, amberli ve tatlı baharatlı yapısıyla klasik Comme des Garcons' lardan ayrılıyor...

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Şubat 2013 Pazartesi

Antonio Puig- Quorum EDT / 1981



























Antonio Puig- İspanyol parfüm markasıdır. Bugün, Antonio Puig- Quorum isimli parfümü yorumlayacağım. Tozlu, sabunsu, kirli, buruk, koyu, ekşimsi ve sabunsu rayihalar veriyor. Turunçgiller, aromatik otlar, çam esintileri, çiçekler, baharatlar, deri, tütün ve odunsu notalar barındırıyor. Odunsu- aromatik grupta gösteriliyor. Ne var ki, bence doğru tanımlama aromatik- fujer olmalıdır.

Üst- yavşan otu, kimyon, greyfurt, bergamot, limon,

Orta- siklamen, çam ağacı, karanfil, sandal ağacı, paçuli, yasemin,

Alt- deri, amber, meşe yosunu, tütün.

Antonio Puig- Quorum- tozlu, ekşimsi ve buruk turunçgiller ve aromatik otlarla açılıyor. Çam esintileri geri plandadır. Bergamot, fesleğen ve kişniş seçilmektedir.

Sonra ferah yeşil- erkeksi çiçekler baskındır. Tozlu baharatlar geri planda kalmış. Erkeksi çiçekler hafifçe banyo sabunları gibi kokar. Karanfil, yasemin, sardunya ve kimyon algılanır.

Deri, meşe yosunu, paçuli merkezli odunsu notalar, tütün ve misk aromalarıyla kapanışa gelinir. Sıcak ve tozlu deri, kirli tütün, sabunsu misk ve tozlu- topraksı kuru paçuli gibi tanıtıcı özelliklerini ekleyelim.

Antonio Puig- Quorum- bence hiç tatlılık vermiyor. Aromalar her katmanda- tek parça halinde harmanlanmıştır. Örneğin, orta katmanın büyük ölçüde çiçeksi olması gibi... Akışkanlık yavaştır ve iki saat içinde tene oturur. Dengeli sıkılması gerekir. Çünkü, günümüz trendlerine uymayan kirli, koyu, ekşimsi vs. karakterine dikkat edilmelidir. Ancak, aromatik- fujer karakterindeki kokulara alışkın insanlar için belli bir ferahlık ve kalite barındırıyor.

Antonio Puig- Quorum- çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcıdır. Çam, deri, tütün, odunsu notalar ve meşe yosunu gibi kuvvetli aromaları bu yüksek performansta pay sahibidir. Ayrıca sonradan tene yakın durmasına rağmen, yoğun bir fark edilirliği de vardır. Akşam vakti, soğuk havalar ve sonbahar- kış için uygundur. Nota geçişleri sorunsuzdur. Kendi arasında uyumlu ve dengelidir. Açık hava- dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde kullanılacaktır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html