31 Mart 2016 Perşembe

Histoires de Parfums- 1899 Hemingway EDP / 2013



























Histoires de Parfums, Fransız parfüm firmasıdır. Histoires de Parfums- 1899 Hemingway, yorumunu kısa geçmek istediğim bir parfüm olacak. Oryantal notalar,  odunsu bazlar, baharatlar, aromatik notalar ile güzel bir parfüm olmuş. Oryantal- baharatlı grubuna dahil edilmekte.

Üst- bergamot, ardıç meyvesi, karabiber;

Orta- portakal çiçeği, süsen, tarçın;

Alt- vanilya, vetiver, amber.

Harman sade, basit ve yeterli olmuş. Zengin ve detaylı bir harmandır. Genelde tatlılık ve yumuşaklık var. Ekşi ve biraz buruk tonda turunçgiller ilk sıkışta belirgin oldu. Hemen devamında aromatik- tatlı baharatlar gelmektedir= Meyveli vurgular içinde, aromatik- yumuşak bir zencefil ve baharat katmanı takdir edilmektedir. Biberli- baharat da desek, olur... Daha sonra bu baharatlı hissiyatın kontrolü altında, erkeksi çiçekler, aromatik notalar ve tarçın merkezli tatlı baharatlar hissediliyor. Turunçgil nüansları da var. Kapanış bölümünde yumuşak ve kremsi bir vanilya- amber ve odunsu notalar değerlendirilmekte.

Fazla bir beklentiye girmeden, güvenle kullanılabilir. Parfüm dünyasında bir yenilik getirmiyor. Ne ki, harman belli bir kaliteyi ve lüksü işaret etmektedir. Notalar bana kalırsa, az ve öz olmuş. Karmaşa, süs, fazlalık yok. Her şey yeteri kadar... Dengeli ve hoş bir tatlımsılıktan söz etmeliyiz.

Nota geçişleri başarılıdır. Tenime yakın duran bir kokusu var. Baharatlar ve odunlarla tenime oturdu ve güzelleşti. Oryantal baharat esintilerini beğenim. Aslında, harman ve genel karakter Armani Code Sport ve Costume National Homme' dan esintiler veriyor.




Koku düzlemi= Ekşimsi bergamot- aromatik baharatlar- erkeksi çiçekler- aromatik notalar- tatlı baharatlar- amber- odunsu notalar şeklindedir. Rahatsız edici bir ayrıntı yok. Rafine, akışkan ve çabuk kuruyan notalar var.

Derinlik ve konfor noktası= Aromatik- yumuşak zencefil- aromatik notalar- tatlı tarçın- amber- odunsu notalar biçimindedir. En güzel ve en beğendiğim kısım budur. Kalite, kalıcılık ve gösteriş bu oryantal notalar üzerinde yükseliyor.

Tenimde kalıcılığı bir güne yaklaştı. Baharatlı- oryantal notalar ve odunlarla tene yerleşiyor. Ve ilk iki saatte kuvvetlice fark ediliyor.

Sonbahar- kış sezonuna uyar. Bu parfümün aroması, günlük parfüm kullanıcısına ağır gelebilir. O yüzden dengeli sıkılmalıdır. İnsanlar hem kalıcı ve fark edilir, hem de hafif ve yumuşak parfüm istiyorlar... Nasıl olacak o iş ?!... Bu parfümü kendinize yontun. Mümkünse, parfüme yüzeysel yaklaşan insanların içinde sıkmayın, ya da az dozaj verin.

Akşam vakti ve soğuk havalar bu koku için en uygun zamandır. Gece gezmeleri ve davetler içim de uygundur. Doğulu nüanslar koku karakterinde belirgindir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Mart 2016 Pazartesi

Tom Ford- Sahara Noir EDP / 2013




ABD' li parfüm üreticisi Tom Ford' un kokuları ilgimi çekiyor. Bu kez Tom Ford Sahara Noir' i yazacağım.

Arap etkili parfüm, çöl ortamını ve iklimini hatırlatan parfüm, doğulu parfüm... yapmak istemişler. Benim izlenimim budur. Bakalım, nasıl olmuş ?...

TF Sahara Noir; oryantal- çiçeksi- odunsu grubuna sokulmuş. Dumanlı rayihalar genele yayılmış. Bir de odunsu notalar, amber ve baharatların koku karakterini yönlendirdiği söyleniyor. Bunlara bakacağız...

Üst- acı portakal, kamış, selvi ağacı, laden otu,

Orta- yasemin, gül, tütsü, papirüs, balmumu, tarçın,

Alt- laden otu, benzoin, vanilya, sedir ağacı, kehribar, öd ağacı, balzam.

Harman böyle... Kağıt üzerinde zengin ve dolgun görünüyor. Ama koku karakteri öyle değil. Notalar birbirinin içine geçmiş olarak algılanmakta.

Parfüm ağır ve yoğun bir deri notasıyla açılmakta. Tabakhanelerde özel işlemlerden geçirilerek dövülen ve şekil verilen deriler gibi kokuyor. Daha sonra da zaten koku gidişatı pek değişmiyor. Yoğun, güçlü aromalar var. Deri ile öd ağacı sentezini çok kuvvetli hissettim. Ortalara doğru deri- öd ağacı baskınlaşmakta.

Sonra ne var ? Sonra gelen notalar yardımcı eleman gibi oluyor ve pek etkili değil. Başlangıçtaki deri- öd temasına tütsüler, mum, tatlı baharat tonları ve tatlı bir amber de katılıyor. Ama parfüm, pek de öyle bir sürpriz yapmıyor. Kapanışta gene derinden öd ağacı ve deri alınıyor.

Baharatlar pek etkin değil. Tatlılık ortalarda biraz var. Aromaların ayarı kaçmış. Deri- öd ağacı ikilisi her daim biraz yapaylık yaratmakta.

Sonbahar- kıştan başka zaman kullanılmaz. Günlük kullanıma da uymaz. Konsept tarzı var. Tende kalıcılığı deri ve öd ağacı çizgisinde bir günü çoktan geçiyor. Dengeli sıkılmalıdır. Çünkü, güçlü ve burun büken aromaları var. Kadın parfümü olarak tasarlanmış. Ama kadınlara bile ağır gelir.

Doğulu parfüm yapılacaksa, tatlı baharatlar ve tütsü etkin olmalıydı. Arap parfümü yapılacaksa, deri ve öd ağacı bu denli baskın olmamalıydı. En azından tatlı bir amber/ vanilya ile daha yumuşak ve kremsi etkiler ileri sürülebilirdi...

Koku - 3 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

22 Mart 2016 Salı

L' Occitane- Vanille & Narcisse EDT / 2013



























L' Occitane- Fransız kozmetik ve parfüm markasıdır. L' Occitane- Vanille & Narcisse isimli parfümü değerlendireceğiz. Vanilya ve nergis. Meyve, çiçek, vanilya gibi aromaları var. Sıcak, tatlı- şekerli ve biraz tozlu bir kokudur. Oryantal- çiçeksi grubunda gösteriliyor.

Üst notada kuş üzümü, bergamot, ortada nergis, gardenya, altta ise tonka fasülyesi ve vanilya gösterilmekte.

L' Occitane- Vanille & Narcisse- kiraz ve kuş üzümü gibi tatlı- kırmızı meyvelerle açılıyor. Bunu kadınsı yumuşak ve kremsi çiçekler takip ediyor. Nergis, gardenya, yasemin ve ylang ylang olabilir. Biraz da tozluluk var. Şekerli yapı gösteren kapanışta tonka fasülyesi baskındır. Vanilya ve misk ikinci sıradadır. Çiçeksi notalar da bu arada aşağıya iner ve daha kalıcı ve fark edilir koku formu oluşur. Bir harman ve sentez var. Aromalar iç içe geçmiş biçimde algılanıyor.

L' Occitane- Vanille & Narcisse- sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Tonka fasülyesi ve vanilya, dengeli sıkılmasını gerektirir. Gece gezmeleri, açık hava davet ve partileri bu parfümün kullanılacağı organizasyonlardır. Çabuk terleyen yağlı tende, bir güne yakın kalıcılık verir. Fark edilirlik ilk anda güçlüdür. Sonra yumuşar ve tene yakın kalır. Hızlı akışkanlık yapar. Yumuşak çiçeklerde bir miktar sabunsu hissiyat gözlenir. Sonlarda yapaylık artsa da, çiçekler bunu dengeliyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


19 Mart 2016 Cumartesi

Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud EDT


























Eyüp Sabri Tuncer- ülkemizin önemli kolonya ve kozmetik markalarından birdir. Bugün, Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud ( Hindistan Öd ) isimli parfümü inceleyeceğim. Kuru, yumuşak, koyu, kremsi, tozlu, sucak ve tatlımsı rayihaları var. Öd ağacı teması, ahşapsı vurgular, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve amber gibi koku bileşenleri barındırıyor. Narenciye- odunsu kategorisinde gösterilmekte.

Üst- bergamot, öd ağacı,

Orta- yasemin, gül,

Alt- sandal ağacı, paçuli, vanilya, amber, misk.

Kuru öd ağacı teması, Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud isimli parfümün hem başlangıcında, hem de genel gidişatında aslî- yönetici unsur olarak önemli olacaktır. Baştan sona öd ağacı baskınlığı takdir edilecektir. Bu öd ağacı teması, koyu, sıcak ve tozlu biçimlerde de algılanmaktadır.

Kuru öd ağacı, açılışta tek başına yer alıyor. Bunu yumuşak beyaz çiçekler takip ediyor. Yasemin ve gül olabilir.

Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud- kapanışta tekrar öd ağacını kullanacaktır. Bu defa öd ağacını, ahşapsı notaların içinde göreceğiz. Ahşap notalarının karışımı olarak, kuru, tozlu ve sıcak tonlarda sandal ağacı, paçuli ve öd ağacı verilmiş. Odun- ahşap nüansları sentezlenmiş.

Son fazda amber ve vanilyalı reçinelerle tatlılık yükseliyor. Biraz şekerli hale geliyor...

Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud- yavaş bir akışkanlıkla tene yakın kalır. Vanilyalı reçinelerle tene yapışır. Odun ve ahşap notaları fark edilirliği ve kalıcılığı arttırıyor. Her daim güçlü fark edilirliği var. Ne ki, tene oturunca sakinleşiyor. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcılık yapıyor. Öd ağacı ve vanilyadan dolayı dengeli sıkılması gerekir. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Dış mekândaki davet ve toplantılar ile gece gezmelerinde kullanılır. Şekerli ve yapışkan vanilya haricinde, diğer notalarda bir problem yok. Aromalar öd ağacı temasının etrafında şekilleniyor. İkinci önemli unsur genel ahşap notalarıdır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Mart 2016 Çarşamba

Türkiye' de Tarih İçinde Parfüm Kültürünün Gelişimi / makale





Ülkemizde parfüm kültürünün gelişimi, diğer Avrupa ülkelerine göre biraz daha geç olmuştur. Türk toplumunun esans ve parfüm kullanma tercihleri günlük yaşayış tarzı, alışkanlıkları, gelenekleri ve zaman içinde ulaştığı bilinç seviyesi ile doğrudan alâkalıdır.

Bu konuyla ilgili kısa bir kronoloji ( tarihçe ) vermek istiyoruz. Bu sayede, ülkemizde parfüm ve esans kültürünün geçirdiği aşamaları daha iyi anlamak mümkün olacaktır.

Türk halkının parfüm kullanma alışkanlıkları tarih içinde şöyle bir seyir takip etmiştir=

-Kısa Kronoloji-

Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde- Anadolu günlük yaşamında gül suyu kullanımı çok yaygındı. Ayrıca öd ağacı, misk, gül ve amber esansları sek olarak- tek başına çok kullanılıyordu.

Cumhuriyet dönemi=

1920- 1950 yılları arası- günlük yaşantımızda, denilebilir ki sadece limon, lavanta, gül ve tütün kolonyalarını kullanıyorduk.

Mesela, lavanta kolonyası ile tanışmamız 1938 yılında olmuştur. Aslında Fransa kökenli bir parfüm ve kolonya markası olan Rebul, ilk defa 1895 yılında İstanbul- Beyoğlu' nda bir mağaza açmıştı. Kısa süre sonra çok kaliteli limon, lavanta ( 1938 ) ve tütün kolonyaları üretmiş ve Türk halkının beğenisine sunmuştu.

1950' ler ve 1960' ların ortaları- Aromatik- Odunsu Parfümler Dönemi

Bu tarz parfümlerin ülkemizdeki ilk örnekleri Chanel- Pour Monsieur ( 1955 ) ve Christian Dior- Eau Sauvage ( 1966 ) olmuştu. Yani bu dönemde en çok bu iki parfüm kullanılıyordu. Bu parfümlerin en önemli özelliği, kaliteli ve ferah bir limon kolonyasının içine, aromatik otlar, yumuşak baharatlar ve bazen de erkeksi çiçekler katılmış gibi kokmasıydı.  Meşe yosunu ve odunsu notalar, bu kokuların kapanıştaki imzasıydı.

1960' lar ve 1990' ların ortaları- Odunsu- Şipre ve Aromatik- Fujer Parfümler Dönemi

Aramis- Classic ( For Men ) ( 1965 ) ve Azzaro- Pour Homme ( 1978 )- bu dönemde, birçok kişinin babasının kullandığı kokulardı. Âdeta baba parfümü idi. Bu dönemin parfümlerinde, en belirgin koku formu, klasik berber dükkânı gibi esintilerdi. Tozlu, buruk ve ekşimsi turunçgiller, aromatik otlar, erkeksi- yeşil çiçekler, biraz sabunsu baharatlar, tozlu odunsu notalar ve artık klasikleşmiş meşe yosunu ve hayvansal deri aromaları bu parfümlerin karakterini yansıtmaktaydı.

1990' lar ve 2000' lerin ortaları- Denizel- Sucul- Ozonik Parfümler Dönemi

Bu dönemde de deniz, su, ozon tandanslı kokular yaygındı. Tatlımsı, yumuşak, metalik aromatik otlar, turunçgiller, bazen yeşil çiçekler, hafifçe baharatlar, kremsi odunsu notalar ve vanilya biçiminde bir koku karakteri vardı. Elbette başlangıçta ferah ama yapay deniz- su- ozon notaları görülüyordu. Davidoff- Cool Water ( 1988 ) ve Kenzo- Pour Homme ( 1991 )- devrin meşhur parfümleriydi.

2000' lerin Sonları- Modern- Tatlı Baharatlı Parfümler Dönemi

Paco Rabanne- One Million ( 2008 )- bu dönemde, modern- tatlı baharat temalı parfümler çağını başlatan öncü bir parfümdür. Paco Rabanne- One Million ile beraber ilk defa tatlı baharatlar, bir parfümün merkezinde, ana tema olarak yer alıyor ve parfümü domine ediyordu. Orta katmanda tarçın merkezli tatlı baharatlar, başlangıçta onu destekleyen metalik, asitli ve tatlı turunçgiller ve keskin aromatik otlar... Ve dönemin efsanesi One Million...

2010' ların ortaları- Modern- Odunsu Parfümler Dönemi

Hermes- Terre D' Hermes ( 2006 )- gerçi Paco Rabanne- One Million' dan önce piyasaya çıkmıştı. Ama ülkemizde modern- odunsu parfümlerin şöhret olması için, 2010' lu yılların ortalarını beklemek gerekecekti. İşte Terre D' Hermes- ülkemizde modern- odunsu & ağaçsı parfümler çağının habercisi olan ilk parfüm olacaktı. Terre D' Hermes- vetiver temalı ve odunsu bazlı bir çalışmaydı. Ama en dikkat çekici özelliği, o güne kadar bünyesinde doğadan ve topraktan gelen doğal elementleri ( ateş, su, toprak, odun ) barındıran ilk parfüm olmasıydı. Ve gene hiçbir hayvansal nota ( amber, misk... ) içermiyordu. Bu yönüyle parfüm kültüründe yeni bir akım başlatmıştı.

PARFÜM KÜLTÜRÜMÜZDEKİ EKSİK HALKALAR ve TARİHİN SEKTEYE UĞRAMASI

2000' lerin ilk yarısı- Arap- Orta Doğu Temalı Parfümler Dönemi

2000' lerin sonları- Doğulu- Asyalı Parfümler Dönemi

Bu iki dönem ve parfüm kültür aşaması, diyebiliriz ki, ülkemizde hiç yaşanmadı. Günlük parfüm kullanıcısı olan insanlar bu dönemleri ıskaladılar. Sonuçta Türk toplumunun parfüm kültürü gelişmedi, doğal seyri bozuldu ve eksik kaldı.

Türk toplumu, Arap parfümleri ve Doğulu parfümlerle 2010' lu yılların ortasında tanıştığında, bu parfümleri, üstelik hacı yağı diyerek küçümsemiştir.

Arap temalı parfümler, 2000' li yılların başından itibaren bütün dünyada yaygınlaşmaya başlamıştı. Geleneksel Arap parfümlerinde ( mesela Amouage- Gold Man )- gül, tütsü, misk, misk, paçuli, öd ağacı, safran ve mür yağı gibi, Arap coğrafyasında kolay bulunan malzeme kullanılıyordu. Buna tozlu ve pudralı çiçekler eşlik etmekteydi.

Modern tarzdaki Arap parfümlerinde ise ( mesela Amouage Jubilation XXV Man ), daha çok tatlı baharat, kırmızı meyve ve yumuşak çiçek kombinasyonu görülmekteydi.

Doğulu- Asyalı parfümlerde ise amber teması ( Serge Lutens- Ambre Sultan ), reçineler, şifalı bitkiler, bazen tatlı meyveler, tatlı baharatlar, tütsü ve odunsu notalar yer alıyordu.

Halkımızın parfüm kültüründeki eksik halkalar Arap temalı ve Asyalı parfümlerdir. Bu parfümlerdeki yoğun ve ağır, ama aynı zamanda zengin baharat, reçine, tütsü ve amber kokuları zihin dünyamıza tam yerleşmemiştir. Bu nedenle bu parfümlerin değerini anlayamıyoruz.

Aynı anlamda, bugün bazılarımız, aslında bir tatlı baharat parfümü olan One Million' a bile hacı yağı ve Arap parfümü yakıştırması yapıyor.

Parfüm kültürümüzün bir noktasında kırılma meydana geldi ve biz Asya ve Arap kökenli parfümleri zihnimizde yanlış yerlere konumlandırdık. Oysa sözü edilen bu parfümleri kullanma tecrübesi yaşasaydık, parfüm beğenimiz çok önemli bir zenginlik kazanacaktı.


13 Mart 2016 Pazar

Comme des Garcons- Blue Santal EDP / 2013



 
























Japon niş parfüm üreticisi Comme des Garcons' un Mavi- Blue serîsinden bir parfüm yorumlayacağım.

Comme des Garcons- Blue Santal; ağaçsı- baharatlı gruba sokulmuş. Odunsu notalar, aromatik notalar, baharatlar genel hissiyatı oluşturmakta.

Harmandaki notalar çam, ardıç meyveleri, mavi biber, sandal ağacı olarak açıklanmış.

Mavi biber diye bir şeyi ilk defa okuyorum.

Açılışa bakalım= Metalik tarzda meyveler var. İlk başta turunçgiller ( limon, bergamot ) olarak algıladım. Sonra yeşil notaları hissettim. Bu arada çam iğneleri/ kozalağı biçiminde notalar aldım. Bunlar sıcak ve yumuşak etkiler yaptı. Sonra biberli notalarla tene yerleşip güzelleşmekte.

Parfüm kuruyup tene oturmaya başlarken, meyveli notalar ekşimsi hale geliyor. Kapanış ve tenden ayrılış kadifemsi, sıcak sandal ağacıyla olmakta.

Biber ve ağaç kombinasyonu lüks, zengin ve şatafatlı donelerle; aynı zamanda kalıcılık, kalite ve güzellik unsurlarını barındırmakta. Tende kalıcılığı bu çizgide neredeyse bir günü geçiyor. Odun ve biber kullanımı CDG Wonderwood' dan esintiler sunuyor.

Notalar dengeli, akışkan ve rafine olmuş. Sentetik bir şey hissetmedim. Metalik açılış aslında güzel olmuş, beğendim. Orta notalara kadar koyu ve kaliteli çam esintileri var.

Her mevsime uyar. Benim için, bol bol sıkmakta sakınca yok. Ancak, başka bünyeleri belki, biberli notalar, aşırı sıkılırsa rahatsız eder... Günlük kullanıma uygun bir kokusu var. Resmî davetlerde, gece kullanım için çok iyi bir seçim olacaktır. Koleksiyonunuzda olması gereken parfümlerden biridir. Harman sade olmuş. Ne var ki, koku karakteri bu sadeliğe lüks ve konforu da ekliyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

10 Mart 2016 Perşembe

Ferrari- Leather Essence EDP / 2013























Ferrari- İtalyan spor ve yarış otomobili markasıdır. Motor sporları alanında faaliyet göstermektedir. Parfüm üretimine de girmiştir. Ferrari- Leather Essence isimli parfümle ilgili notlar aldım.

Leather Essence= Deri Özü.

Ekşimsi, tatlı, sıcak, hayvansal, kirli ve tozlu aromalar barındırıyor. Odunsu notalar, baharatlar, turunçgiller ve deri temasıyla şekilleniyor. Deri grubunda gösterilmekte.

Üst- portakal, bergamot, karanfil,

Orta- deri, tonka fasülyesi, tarçın,

Alt- paçuli, öd ağacı, sedir ağacı, vanilya...

Ferrari- Leather Essence- ekşi ve bir miktar buruk narenciye ve tatlımsı baharatlarla başlamakta. Baharatlardan itibaren toz ve sıcaklık hissediliyor. Bergamot, portakal ve tarçın tahmin edilmekte.

Yumuşak ve ferah tarçın, yerinde kalmak kaydıyla, sentetik ve hayvansal aromalar ( deri, öd ağacı ? ) ile parfüm tene yerleşmeye başlıyor. Baharatlar biraz tozlu olmasına karşın, pozitif ve dinamik etkiler yapıyor. Bu arada parfümün iyice tatlandığını hissediyorum. Acı badem ve vanilya esintileri alıyorum. Tonka fasülyesini tahmin ediyorum. Yapay deri notası, bu kısımda ana tema olmaya başlıyor.

Kapanış bölümünde, tozlu odunsu- ahşapsı tonlamalar baskındır. Paçuli ve sedir ağacı olabilir. Öd ağacı ve deri vurgusu algılanıyor. Yumuşak ve kremsi vanilyayı burada beğeniyoruz.



Ferrari- Leather Essence- yapay, sentetik ve kirli hayvansal notalar ( deri, tonka fasülyesi ve öd ağacı ) haricinde, eleştirilecek bir taraf barındırmıyor. Turunçgiller, baharatlar ve özellikle odunsu notalar & vanilya sentezi, büyük ölçüde canlı, enerjik ve ferah yapıya sahiptir.Ara sıra kendini belli eden tozlu ve topraksı hissiyat, bu ferahlığa engel olmuyor.

Hayvansal notalar hariç, diğer aromalarda bir denge, uyum ve belli bir kalite çıtası gözlenmektedir. Akışkanlık, orta katmandan itibaren biraz yavaş kalıyor. Tene yerleşmekte acele etmiyor. Bu iyi bir şey... Yumuşak ve tatlımsı tarçın, vanilya, ferah odunsu notalar tene yavaşça yerleşiyor ve parfümün güzel kokmasını temin ediyor.

Ferrari- Leather Essence için- ilk söyleyeceğimiz şey, dengeli sıkılması gerektiğidir. Hayvansal notaların tenimizde kötü komasını istemeyiz... Günlük kullanıma değil de, daha ziyade konsept ve koleksiyonluk kullanıma uygun olacaktır. Ama illa ki, gün içinde sıkılacaksa, akşam vakti ve soğuk ve yağmurlu havalar idealdir. Sonbahar- kış sezonuna da uyar. Dış mekânda gerçekleşen davet ve toplantılar için uygundur. Gece gezmelerinde sizi memnun edecektir. Serin havalarda, o rahatsız edici öd ağacı ve deri vurguları geri planda kalacaktır.

Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir gün boyu olmaktadır. İlk anda, diğer kişilere karşı kuvvetli bir fark edilirlik yapmakta. Sonra tene yakın kalıyor. Kendini sahibine hissettiriyor. Kuvvetli ve yoğun aromalarından ötürü, üç- dört kere dozaj vermek yetecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Mart 2016 Cuma

Comme des Garcons- Black EDT / 2013















Japon moda markası Comme des Garcons, uniseks kullanıma uygun parfümler üretiyor. Bunlardan biri de Comme des Garcons Black... Odunsu- aromatik gruptaki parfümün harmanı=

Üst- karabiber, tütsü, buhur,

Orta- deri, meyan kökü, huş ağacı, karabiber ağacı,

Alt- sedir ağacı, vetiver.

Duman, deri, baharat, odun, tütsü rayihaları öne çıkmakta.

Yoğun ve baskın; biraz da lüks bir tatlılığa sahip karabiber ile açılıyor. Ve bu karabiber kaynaklı tonlamalar parfümü her aşamada domine ediyor. Diğer notalar yardımcı eleman durumunda kalmakta. Açılışta karabibere kuru ve çok güzel bir tütsü eşlik etmekte. Bu kısım sıcak ve dumanlı rayihalar salıyor. Sonra deri, baharatlı notalar ve ağaçsı notalar parfümün kalıcılık ve kalite değerlerini yükseltiyor. Baştan sona kuru, dumanlı notaların egemen olduğu anlatım biçimi değerlendiriliyor.


Koku düzlemi= Tatlı ve lüks karabiber- tütsü, deri, baharatlar, ağaçsı notalar ve vetiver biçimini gösteren yapısal düzen olarak ifadesini bulmuş. Hatta açılışta reçineli bir yön de takdir ediliyor. Tütsü- duman- deri çizgisinde öd ağacı teması da belirginleşmekte. Bu bakış açısı son derece detaylı, zengin, karanlık, derin ve lüks bir harmana işaret etmekte.

Derinlik ve konfor noktası= Burada, kuşkusuz lüks bir karabiber/ tütsü kombinasyonuna sedir ağacı ve vetiver eklemlenince; parfüm, şatafat, şaşaa ve debdebesinin şahikasına yükselmekte. Kalıcılık ve kalite çıtası üst noktaya çekilirken; beğeni ve hayranlık duygularımız da son derecesinde artmakta. Aslına bakılırsa, sıcak ve egzotik baharatları da, parfümün kalibresini yukarıya taşıyan unsurlar değerinde görmek ve tanımlamak icap eder.

Parfümde hemen hemen hiç tatlılık yok denilebilir. Belli bir ölçekte dolgun ve rafine aromalar takdir edilmekte. Bir sonbahar- kış kokusu olarak biçimlenen yapısı, konsept kullanıma yönelik opsiyonlar sunuyor. Marc Jacobs Bang Man etkileri genele yayılmış. Tenimde hafifçe bir gün boyunca esti. Dengeli dozaj istiyor. Ağır ve yoğun aromalar parfümü yönetiyor. Notalar başarılı biçimde iç içe algılanıyor.

Deri ceket, yanmış odun, kamp ateşi gibi duygusal anlatım dünyasına yol açıyor. Farklı, modern, özgün deneyimler yaşatan Comme Des Garcons klasiklerinden biri olarak zihinsel arşivimde yer alıyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 Mart 2016 Salı

Amouage- Beloved Man EDP / 2013


























Amouage- Umman kraliyet ailesinin markasıdır. Arap parfüm sanatının önemli markalarından biridir.

Amouage- Beloved Man isimli parfümü yorumlamak istiyoruz. Tatlı baharatlar, bu parfümü ana tema ölçüsünde forse etmektedir. Meyveler, çiçekler, deri ve odunsu notalar da genel biçimlenmeye katkı yapmaktadır. Yumuşak, kremsi, ekşimsi esintileri vardır. Oryantal- odunsu grupta gösterilmektedir.

Beloved- Sevgili.

Üst- karabiber, kakule, portakal, greyfurt, elemi,

Orta- sardunya, yasemin, safran, iris,

Alt- sedir ağacı, deri, paçuli, vetiver, misk, öd ağacı.

Amouage- Beloved Man- yanık baharat, meyvemsi baharat ve turunçgilli baharat gibi üç farklı baharat kombinasyonu ile Doğulu / Asyalı parfümler geleneğini sürdürmektedir.

Amouage- Beloved Man- yanık- tatlı baharatlar ile başlangıç yapıyor. Çok güzel ve lüks tarçın- karanfil çeşnisi vardır. Aslında yanmış- tüsülenmiş baharatlar da diyebiliriz. Zaten baharat etkisi, parfümün genel koku formudur. Baharatlarla tene oturur ve baharatlarla devam eder...

Devamında meyvemsi yumuşak baharatlar vardır. Tatlı meyve & şeftali kokusu veren baharatları algılarız.

Bir süre sonra kremsi turunçgiller sahneye çıkmakta. Bu defa da kremsi turunçgilli baharatlarla karşılaşırız.



Baharatlar= Tarçın, karanfil ve safran halini alır.

Turunçgiller= Portakal ve greyfurt olarak tahmin edilir.

Orta katmanda baharatlara, plastik etkili maskülen çiçekler katılır. İris, yasemin ve sardunya tahmin ediliyor. Meyveler de biraz ekşimsi vaziyettedir.

Amouage- Beloved Man- son kısımda odunsu notalar, deri ve tütsü aromalarını bize sunmaktadır. Paçuli ve vetiver ağırlıklı odunsu notalar biraz tozludur.

Parfümün genelinde baharat, odun ve tütsü kaynaklı bir sıcaklık vardır. Baharatlar açılışta daha dumansı- tütsülü vaziyettedir. Sade, düz ve minimalist bir baharat parfümüdür. Baharatlarla hemen tene yerleşir ve ten kokusu olur. Çok sıcakta sıkılması halinde, meyvemsi baharatlar yapay ve ucuz kokabilir. İdeal bir sonbahar- kış kokusudur. Akşam ve soğuk hava için uygundur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde kullanılabilir.

Amouage- Beloved Man- baharat- tütsü- deri ve odunsu notalarla tende iki günü bulan kuvvetli kalıcılık yapıyor. Fark edilirliği ise, ten kokusu olmasıyla ilgilidir. Sakince tene oturur ve sahibine kendini hatırlatır. Dengeli sıkılmazsa rahatsız eder. Üç- dört fıs yeter. Orta kısımda şekerli bir tatlılık görülür. Yapay verilmiş çiçekler hariç, aromalar uyumlu ve dengelidir.

Özet : Amouage- Beloved Man' da tek bir nota vardır- Baharat. Diğer notalar yardımcı elemandır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html