30 Kasım 2014 Pazar

Guerlain- Idylle Pour Femme EDT / 2010


























Guerlain- Fransız parfüm markasıdır. Guerlain- Idylle Pour Femme isimli parfümü inceliyoruz.

Guerlain- Idylle Pour Femme- yağmur sonrası ıslanmış kır çiçekleri ve yeşil yapraklar gibi kokuyor.

Tatlı, kremsi ve yumuşak rayihaları var. Yumuşak beyaz çiçekler yoğundur. Buna meyveler katılır. Çiçeksi grupta yer almakta. 

Misk, yasemin, gül, zambak, leylak ve şakayık gibi notalar gösterilmiş.

Guerlain- Idylle Pour Femme- yumuşak ve kremsi kır çiçeklerini başlangıçta vermekte. Buna geri planda tatlı- kırmızı meyveler katılmakta. Gül, yasemin, frezya, şakayık olabilir. Ahududu ve kuş üzümü olabilir. Yükselen bir tatlılık içinde, çiçeksi katman devam ediyor. Leylak, menekşe, zambak gibi çiçeklerle zenginleşiyor. Yalnız, çiçekler bir miktar pudralı ve sabunsu hale geliyor. Sucul notalar ve yeşil yapraklar hissiyatı alınıyor. Son kısımda yumuşak misk ve vanilya görülecektir.

Guerlain- Idylle Pour Femme- kaliteli ve ferah kolonya tarzındadır. Fark edilirlik ve kalıcılık da buna göre değerlendirilmelidir. Tatlılık, rahatsız etmeyen boyuttadır. Sakin, dingin, rahtlatıcı aroması ile terapi etkisi yapar. Zihin ve beden üzerinde pozitif hava yaratır. Aromalar dengeli ve uyumludur. Akışkanlık hızlıdır. Tene çabuk oturur. Tene yakın durur.

İlkbahar- yaz mevsimine, günlük kullanıma, genel beğeniye uygundur. Tene özgürce sıkılabilir. Her türlü sosyal faaliyete uyacaktır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


28 Kasım 2014 Cuma

Bond No. 9- Washington Square EDP / 2010



























Bond No. 9- ABD parfüm ve kozmetik markasıdır. Bond No. 9- Washington Square ( Washington Meydanı ) isimli parfümü inceleyeceğim. Metalik, tozlu, ekşimsi ve sabunsu rayihalar çok baskındır. Tatlı ve yumuşak esintiler kapanışta yer alır. Turunçgiller, aromatik otlar, kadınsı çiçekler, deri, amber, bal ve misk aromalarına rastladım. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösterilmektedir.

Vetiver, tarhun otu, gül, deri, bergamot, sardunya, bal, amber ve misk notaları açıklanmış.

Bond No. 9- Washington Square isimli parfümün açılışında bir karmaşa ve uyumsuzluk var : Burnuma aynı anda metalik, tozlu, ekşimsi ve sabunsu rayihalar hücum etti. Son derece feminen bir başlangıç yapılmış.

Notaları, zihnimde sıraya koymaya çalıştım : Metalik ve ekşimsi bergamot, metalik ve tozlu aromatik otlar ( tarhun, kişniş, kişniş ), sabunsu gül- menekşe- iris... Turunçgiller ve kadınsı çiçekler çok yoğun katman oluşturuyor. Bu durum uzun süre devam etti. Parfüm statik ve kolay değişmeyen bir yapıya sahiptir. Hızlı akışkanlıkla tene oturuyor. Tene yakın kalıyor. Pudralı, tozlu ve sabunsu aromalarla tene yapışıyor. Sabunsu çiçeksi notalara orta bölümde hayvansal bir deri kokusu katılıyor. Çok sonları, kapanışta tatlı ve yumuşak esintilerle karşılaşıyorsunuz : Amber, bal ve misk. Neyse ki, teniniz burada rahatlıyor.

Bond No. 9- Washington Square- haliyle güçlü fark edilirlik veriyor. Çabuk terleyen yağlı tende iki boyunca yapışkan bir kalıcılık yapıyor. Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Konsept ve koleksiyonluk bir kokudur. Her şartta dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Sonbahar- kış sezonu, soğuk havalar ve akşam vakti için idealdir. Aromalar metalik, sabunsu ve tozlu başlangıç notaları ve tatlı ve yumuşak kapanış notaları olarak katman halinde, sırasıyla tene yerleşiyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Kasım 2014 Çarşamba

Jo Malone- Oud & Bergamot Cologne Intense / 2010



 

























İngiliz kozmetik firması Jo Malone- güzel ve kaliteli Arap tandanslı kokulara imza atmaktadır. Jo Malone-  Oud & Bergamot da bunlardandır. Narenciye esintisi, öd ağacı teması, aromatik hissiyat ve odunsu notalar hissediliyor. Oryantal kategoride gösterilmekte. Bence, oryantal- odunsu gruptadır.

Notaları sedir ağacı, bergamot, limon, portakal ve öd ağacı olarak verilmiş.

Tatlı ve yoğun aromalar var. Kuru, keskin ve biraz yağlı öd ağacı parfümü şekillendirmiş.

Açılışı ferah ve modern olmuş= Burada asitli ve köpüklü bergamot ve hafif odunsu notalar ( sedir ağacı, vetiver ) yer alıyor.

Daha sonra turunçgil harmanıyla devam eder. Turunçgiller ( misket limonu, limon ) keskinleşir ve buna ahşapsı tonlamalar katılır.

Ahşap vurgusu, kuru ve yağlı öd ağacına tekabül ediyor. Ortalardan başlayarak, bu his belirgindir.

Sonra koku çok değişmiyor ve öd/ ahşap vurgusuyla parfüm tenden ayrılıyor.

Aslında tene yerleşmesi kuru ve keskin öd ağacıyla oluyor. Tene yakın duruyor. Sıktıktan kısa müddet sonra fark edilir hale geliyor.

Turunçgiller hafif aromatik tarzda biçimlenmiş.

Tenimde kalıcılığı bir günü geçti. Sonbahar- kış kokusu gibi durmakta. Yalnız, turunçgillerle serin yaz günleri için de idealdir. Öd ağacına karşı hassas olanlar fazla dozaj yapmasın. Gene de günlük kullanıma opsiyon tanıyan bir tarafı var. Dengeli sıkmak şartıyla akşam, her türlü ortamda kullanılır. Aromalar çok çabuk akıyor. Denge, kalite ve lüks gibi unsurlardan bahsedilebilir. Parfümün narenciye esintileri modern biçimlenmeye izin vermektedir. Bu da genel beğeniye yönelik olabileceğini düşündürüyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

24 Kasım 2014 Pazartesi

Dolce & Gabbana- The One Gentleman EDT / 2010
























İtalyan moda markası. 1985' te Domenico Dolce ve Stefano Gabbana eliyle kuruldu. İki markadan oluşuyor=

Dolce Gabbana= Lüks giyim, gözlük, aksesuar, parfüm üretmekte.

D & G= Günlük modern çizgide giyim, saat, parfüm koleksiyonu var.

1992, ilk parfümünün çıkış tarihidir.

Oryantal-fujer kategorideki parfüm, Akdeniz esintileri taşıyor. Üst notada biber ve greyfurt; ortada lavanta, rezene ve kakule; alt notada ise paçuli ve vanilya var.

Parfümde koku düzlemi ve derinlik ve konfor çizgisi, biber, greyfurt, lavanta, kakule ve vanilya olarak öne çıkmakta. Az da olsa paçuli fark ediliyor.

Ana notaların hepsini burnunuz alabiliyor. Baharatlı ve turunçgil temalı serin ve ferah açılıştan birkaç saniye sonra çiçeksi ve gene baharatlı bir yönelimi var. Burada lavantanın rahatlatıcı ve serin tonları ile zencefil benzeri bir baharat olan kakulenin sıcak ve kekremsi yorumu ile karşılaşıyoruz. Şöyle de söylenebilir=  Biberli ve ıtırlı baharat tonları var.Sonra devreye krem tatlılığında, yumuşak bir vanilya ve biraz derinden acımsı ve tozlu paçuli giriyor. Ama paçuli rahatsız edici değil.

Lavanta, paçuli gibi notalar parfümü keskinleştirmiş. Buna karşılık, üst notada biber yumuşak ve neşeli tondadır. Vanilya ise tene yerleşip orada tatlılık hissiyatı bırakıyor.

Notalar dengeli ayarlandığından, hiçbir rahatsız edicilik yok. Parfüm, tene kıyafet gibi yapışıyor ve yerleşiyor. Uzun süre hem tende, hem kıyafet üzerinde kalıcı oluyor. Tenimde kalış süresi bir güne yakındır. Fark edilirlik her daim yüksek değerlere varıyor.

İlginç bir karma ve aura ile karşı karşıyayız. Bu parfümde zıtlıklar ve karşıtlıklar var ve her nota çok iyi dengelenmiş. Keskinlik-yumuşaklık... Acılık-tatlılık... Baharatlar-çiçekler...

 Akdenizli bir tarz. Akdeniz esintilerini tenimize taşıyan bir koku. İçeriğindeki lavanta, paçuli ve otsu notalarla (rezene-maydonoz) serin ve sakin ormanları çağrıştırıyor. Genele baktığımızda ise, Akdeniz bitki örtüsünü oluşturan küçük ve bodur ağaçlar, makiler ( meşe, defne, kocayemiş, mersin ) aklımıza gelmekte.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html







22 Kasım 2014 Cumartesi

Yves Saint Laurent- La Nuit De L'Homme Le Parfum EDP / 2010


























Yves Saint Laurent- Fransız parfüm firmasıdır. Yves Saint Laurent- La Nuit De L'Homme Le Parfum isimli parfümü inceliyoruz. Tatlı, şekerli, kremsi ve yapay esintileri var. Meyveler, baharatlar, odunsu notalar, lavanta ve vanilya gibi aromalar barındırıyor. Oryantal- fujer grubunda gösteriliyor.

Üst- bergamot, anason, karabiber,

Orta- lavanta, laden otu, meyveli notalar,

Alt- vetiver, paçuli, vanilya.

Yves Saint Laurent- La Nuit De L'Homme Le Parfum- şekerli ve köpüklü anason ve karabiber tandanslı baharatları başlangıca yerleştirmiş. Sonra tatlı meyveler ( ahududu, çilek ) geliyor. Baharatlar orta bölümde kremsi forma geçecektir. Baharatlarla beraber, tatlımsı ve yeşil kokan lavanta harmanlanmıştır. Son bölümde vanilya tatlı ve yapay kullanılmış. Ayrıca odunsu notalar ( vetiver ) da yapay ve plastiğimsi etkilerle belirleniyor.

Yves Saint Laurent- La Nuit De L'Homme Le Parfum isimli parfümü esasen iki ayrı koku grubu / katmanına ayrmak suretiyle değerlendirebiliriz. :

1- Lavanta destekli şekerli- meyveli- kremsi baharat harmanı.

2- Vanilya ve vetiver aromaları.

Aromalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanır ( baharatlar ). Vanilya ve vetiver yardımcı eleman konumundadır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durma eğilimindedir. Ancak ilk anda dışarıya karşı yoğun fark edilirlik yapar- sonra sakinleşir ve tensel koku haline tahvil eder. Sonbahar- kış evresi, soğuk havalar ve akşam vakti için uygundur. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlar. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünebilirsiniz. Yoğun şekerli- kremsi aromaları ve son bölümdeki yapaylıktan dolayı tene dengeli sıkılması gereklidir. Üç- dört fıs yeter.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


20 Kasım 2014 Perşembe

Amouage- Opus I EDP / 2010




















Amouage, Arap parfüm sanatının değerli örneklerini veriyor= Amouage Opus I.- Kütüphane koleksiyonu parfümü.

Amouage Opus I çiçeksi notalar, odunsu nüanslar, meyveli tonlar vermektedir. Şipre kategorisine uygun görülmüş. Notalarına bakılırsa, çiçeksi- odunsu/ misk olarak da değerlendirmek yanlış olmaz.

Üst- kakule, acı portakal, erik,

Orta- yasemin, ylang ylang yağı, sümbülteber, gül, zambak,

Alt- vetiver, sandal ağacı, öd ağacı, sedir ağacı, tütsü, tonka fasülyesi, papirüs.

Notalar böyle verilmiş. Koku çok değişmiyor, düz çizgide ilerliyor. Açılışta biberli tarçın, tatlı kırmızı meyve ve keskin narenciye esintileri hissettim. Devamında büyük oranda sabunsu ve pudralı gibi görünen çiçekler geliyor= Yasemin, menekşe, zambak, ylang ylang karışımı olarak tahmin ettim. Biraz vanilyamsı- tatlı nüanslar var. Onun dışında yoğun, keskin ve pudralı çiçekler egemen olmuş. Tene otuma başlıyor. Daha sonra odunsu notalar var= Tütsü, paçuli- vetiver ve öd ağacı şekline girmiş. Parfüm çok tatlı değil. Ama sonlarda, hem de şekerli bir tatlılığa tahvil ediyor. Amber, tonka fasülyesi ve misk kaynaklı olabileceğini düşündüm. Odunsu notalar, vanilya ve tonka fasülyesi parfümü sonlandırıyor.

Notalar katman halindedir. Bir miktar baharat ve kırmızı meyve, sonra çiçekler, sonra odunsu notalar ve şekerli amber- tonka fasülyesi. Sürprizi yok. Piyasada birçok örneğine rastlanır. Sonlardaki şekerlilik rahatsız edici olmuş. Çiçeklerin pudralı ve sabunsu kullanımı benim tarzım değil. Modern tatlı meyveler ve yumuşak baharatları beğendim. Odunsu notalarda yapaylık var. Bir miktar tatlı gül alınıyor.

Kalıcı ve güçlü bir parfümdür. Sonbahar- kışa uygundur. Günlük kullanım alanı pek yoktur. Koleksiyonluk bir koku gibi durmakta. Dengeli sıkılmazsa, rahatsız eder. Tam gün kalıcıdır. Fark edilirlik ise, orta katmandaki çiçeklerde daha yoğundur.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

18 Kasım 2014 Salı

Byredo Parfums- Oud Immortel EDP / 2010






















Byredo- Stockholm merkezli İsveç niş parfüm markasıdır. 2006 yılında eski basketbolcu Ben Gorham tarafından kurulmuştur. Parfüm, ev kokusu, vücut, bakım ürünleri ve aksesuarlar üretmektedir.

Bugün Byredo Parfums- Oud Immortel ( Öd ağacı & Ölmezotu ) isimli parfümü konuşacağız. Yağlı, sıcak, tatlı, kuru, keskin, sert, yumuşak ve tozlu aromaları var. Meyveler, tütsü, deri, tütün, öd ağacı, baharatlar ve odunsu notalar barındırıyor. Odunsu grupta gösterilmiş.

Üst- kakule, tütsü, limocello molekülü,

Orta- paçuli, öd ağacı, papirüs, gül ağacı,

Alt- meşe yosunu, tütün.

Byredo Parfums- Oud Immortel- ferah ve enerjik meyvemsi baharatları başlangıç faslında kullanıyor. Pembe biber, kekik, çilek ve vişne karışımı olabilir. Bundan sonra kuru deri notası geliyor. Tütsü ve kuru tütün aromaları orta bölümde sıcaklığı iyice arttırıyor. Yağlı biçimde verilmiş öd ağacı- sandal ağacı- amber troykası, kapanış bölümünü domine eden önemli koku nüanslarıdır. Son fazda gene tütsü ve kuru- tozlu vetiver notaları var.

Byredo Parfums- Oud Immortel isimli parfümde tütsü aromasının her zaman yanık- dumanlı vurgularla verildiğini görüyoruz. Orta katmana doğru hararetli bir sıcaklık yapan parfümde, deri notası nispeten sakin ve yumuşak formuyla takdirimizi kazanıyor. Dengeli sıkılırsa, sondaki yağlı aromalar da ( öd ağacı- sandal ağacı ) rahatsız etmeyecektir. Gene de çok sıcakta sıkılmasa iyi olur. Sonbahar- kış mevsimi, soğuk havalar ve akşam saatleri için idealdir. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanabilirsiniz.

Aromalar harman halinde bulunuyor. Şöyle ki, tütsü, tütün ve öd ağacı aromaları ten üzerinde belli dönemlerde yer ve sıra değiştirerek kaynaşmakta ve iç içe geçmektedir. Son bölümde dengesiz bir tatlılık var. Çabuk terleyen yağlı tende bir boyunca kuvvetlice esmekte ve kalıcılık yapmaktadır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Fark edilirliği ilk anda yüksektir. Sonradan sakinleşir ve tensel koku haline gelir.

Byredo Parfums markasının kurucusu Ben Gorham, Stockholm Sanat Okulu mezunudur. Güzel kokulu parfümler üretme projesini hayata geçirebilmesi için, Parfümor Pierre Wullf  ile tanışacağı ânı beklemesi gerekiyordu. Gorham, bu konuda Wullf' tan yardım almıştır. Gorham, geçmişteki deneyim ve anılarından ilham alarak koku üretmeyi amaçlıyor. Formülleri basit tutuyor ve çok az nota kullanıyor. Özellikle çatışabilecek notalardan kaçınıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

16 Kasım 2014 Pazar

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Him EDP / 2010


























Jesus Del Pozo- İspanya- Madrid merkezli bir moda ve hazır giyim şirketidir. 1974 yılında kurulmuştur. Bu markanın Arap Geceleri koleksiyonunda yer alan Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Him isimli parfümünü değerlendireceğiz. Öd ağacı teması, ahşapsı vurgular, baharatlar ve tütsü gibi koku nüansları vardır. Sıcak, kuru, yumuşak, tozlu ve tatlımsı bir yapıdadır. Oryantal- odunsu grupta gösterilmekte.

Üst- kekik, gül,

Orta- sedir ağacı, sandal ağacı, güve otu, paçuli, safran, gayakum ağacı,

Alt- laden otu, misk, amber, öd ağacı.

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Him isimli parfüm, baştan sona odunsu notaların egemenliğindedir. Tütsülü karabiber tarzı baharatları ve kuru sedir ağacını açılış bölümünde biz sunmaktadır. Orta katmanda sandal ağacı & öd ağacı kombinesi ana tema olarak seçilmiş. Kapanışta vetiver ve paçuliye rastlıyoruz.

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Him parfümünde kullanılan malzeme kaliteli, doğal ve rafine olmuş. Ahşap notaları- öd ağacı ve belli ölçüde baharatlar bir katman oluşturur. Diğer notalar, yan rollerde bunlara eklenmiştir.

Sedir ağacı ve vetiver gibi odunsu notalar yumuşak ve ferahtır. Vetiver biraz daha yeşil kokan / bitkisel yapıdadır.

Tütsülü karabiber sıcak ve tozludur.

Paçuli köksü ve topraksı biçimdedir.

Sandal ağacı ve öd ağacı ikilisi kuru, sıcak ve ahşapsı tonlardadır. Ayrıca az miktarda tatlılık verir.

Jesus Del Pozo- Arabian Nights For Him isimli parfüm günlük kullanım, sosyal ortam ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemi kokusudur. Fark edilirlik her daim güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende, gün boyu kalıcıdır. Tene özgürce sıkılabilir. Ahşap vurgularıyla tene yakın kalır. Hızlı akışkanlık yapar.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


14 Kasım 2014 Cuma

Bruno Banani- Made For Men EDT / 2010




























Bruno Banani Alman menşeli tekstil, takı ve kozmetik firmasıdır. Wolfgang Jassner kurmuştur.

Made For Men, odunsu- aromatik- fujer tarzda bir parfüm. Su notaları parfümün geneline nüfuz etmiş. Tatlı ve yumuşak baharatlar da var.

Üst notada biberiye, bergamot, yeşil elma; orta notada su notaları, sardunya; altta ise misk, meşe yosunu, sedir ağacı ve tonka fasülyesi bulunuyor.

Narenciye- biberiye ikilisi açılışı  yapıyor. Meyveli ve çiçeksi tonlamalarla devam ediyor. Kapanışta da dumanlı rayihalar var.

 Koku düzlemi= Narenciye, biberiye, meyve, su notaları, sardunya, ağaçımsı misk notaları, yosun, vanilya/ badem aroması olarak kayda geçmekte.

Derinlik ve konfor noktası= Misk- yosun- ağaç- vanilyamsı notalardan kaynaklanan dumanlı rayihalar denebilir ki; burası en güzel ve kaliteli yeri olmuş. Kalıcılık ve lüks artıyor.

Su notası ve turunçgil aroması her daim ferah, fresh, canlı ve taze nüanslar vermekte. Vanilya ve badem benzeri his de tonka fasülyesi etkilidir.

Kalıcılığı bende 10 saat oldu. Yaz sezonu kokularına farklı bir seçenek olacaktır. Doğal, rafine bir aroması var.

Koku- 3 Kalıcılık- 3


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

12 Kasım 2014 Çarşamba

Biraz Amber Biraz Baharat : Jean Paul Gaultier- Le Male Terrible EDT / 2010






akdeniz etkili modern tatlı baharat parfümü



Jean Paul Gaultier kimdir ?


Fransız moda tasarımcısıdır. 1976- ilk koleksiyonunu ürettiği yıldır. Yaptığı çizimlerle kısa sürede ün kazandı. Onu keşfedenler ünlü tasarımlar Pierre Cardin ve Jean Patou olmuş. 1993 'te parfüm çıkarmaya başladı.  Parfümlerini Beaute Prestige İnternational işbirliğiyle çıkarıyor.


Jean Paul Gaultier- Le Male Terrible ile ilgili neler söylenebilir ?


Üstte greyfurt ve pembe karabiber, ortada lavanta ve vetiver, altta amber ve vanilya bulunuyor.

Le Male'in güncellenmiş, modernize edilmiş, bana göre ondan daha başarılı versiyonu gibi durmakta. Le Male'den farkı, nane ve vanilyanın baharatlar ile desteklenmiş olması denebilir. Oryantal -fujer kategoride yer alıyor.

Le Male Terrible, korkunç erkek olarak çevriliyor.

Bu parfümde ilginç nüanslar bulunmakta=

* İlk anda burnuma yoğun, çok lüks ve gösterişli tatlı baharat rayihaları salındı. Bu baharatlar neler olabilir ? Tarçın, kakule, zencefil olabilir. Parfüm daha sonra tenime oturduğunda şunu düşündüm...

Bu parfüm,  tek ve büyük parça halinde tatlı baharat katmanından meydana gelmekte. Bir müddet sonra yalnızca bu baharat katmanını algılıyorsunuz. Baharatlar çok yoğun ve güçlü biçimde burnunuzun tamamını ve bütün köşelerini kaplıyor ve bütün koku alma duyularınıza hegemonya kuruyor. Baharat... baharat... baharat... Sadece bu. Başka hiçbir şeyi algılamak mümkün olmuyor. Bu baharat katmanı âdeta altın külçesine benziyor. Lüks ve konforlu bir tatlı baharat külçesi desek, yeridir.

* Ne var ki, bu baharat katmanının içinde bir şeyler var... Tatlı baharatların arasına aromatik otlar karışmış gibi bir duyguya kapıldım. Derin ve karanlık tonlamalar veren bitkiler ve otlar var. Nane, biberiye, vetiver olabilir.

Ben şöyle düşünüyorum=

Tarçın, kakule ve zencefil rayihaları herhâlde greyfurt ve pembe karabiberden gelmekte. Nane etkili tonlar da keskin vetiver ve lavanta kaynaklı olabilir. Başka ihtimal aklıma gelmiyor. Birtakım aromaları harmanlayarak tatlı baharat ve aromatik ot etkileri yaratılmak istenmiş.

Koku düzlemi şöyle olmuş= Yoğun turunçgil ( greyfurt ), yumuşak tatlı baharat ( biber, tarçın ); nane, vanilya, baharat ve odunsu notalar olarak yön almış.

Derinlik ve konfor çizgisi için şunu diyebiliriz= Tatlı turunçgil; nane, baharatlı vanilya odunsu notalar şeklinde özetlenebilecek şekerli bir koku.

Bu arada hafif lavanta temasını hissedebiliyorum.

Tenimde kalıcılık değerleri iyi. Notalar da iyi dengelenmiş. Amber, vanilya ve baharat notaları ile tene yakın duran, sıcak, sofistike ve baskın bir tarz yansıtıyor. Zaman geçtikçe teninizde oturup güzelleşiyor. Sabah sıktığım parfüm akşama kadar tenimde kaldı. Derinden gelen bir hafif lavanta ve baharat notalarını takdir ettim. Sonbahar-kış için ideal bir duruşu var. Ne ki, yazın buram buram bir baharat-odun ve nane yorumu ile sizi kendine hayran bırakabilir. Bu bölüm, niş parfümlerin kalitesine yaklaşıyor. Yapaylık hissi yok. Le Male' ın daha kibar ve yumuşak versiyonu olarak klasik bir parfüm haline gelebilir.


Bu parfüm size neyi hatırlatıyor ?





İlginç bir parfüm. Üstüne tarçın serpilmiş sahlep gibi kokuyor. Galiba vanilya ve tatlı baharatlar bu hissi veriyor. Dediğim gibi, baharatlar yoğun kullanılmış ve bunların arasına aromatik otlar karışmış. Baharatlı macunlar mı desem; baharat ve bitki karışımlı şifalı merhemler mi desem; karar veremedim. Ama öyle yoğun ve zengin kıvamlı baharat- acı ot karışımı var ki, koklamaya doyamadım.

Sahlep / salep bitkisi, orkide ailesini birçok türünün toprak altı yumrularından elde ediliyormuş. Bu bitkinin kökü kurutulup toz haline getiriliyor. Sonra tarçınla harmanlanıyor. Sütle birlikte kazanda kaynatılıp, içecek haline getiriliyor.

Le Male Terrible, egzotik baharatların ve acı otların ( nane ) sentezlendiği müthiş bir  Akdeniz ve ''Doğu'' kültürü parfümü... Modern tatlı baharat etkileri de yadsınamaz.

Koku- 5 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



10 Kasım 2014 Pazartesi

Yves Rocher- Vanille Noire EDP / 2010


























Fransız kozmetik markası Yves Rocher- cilt bakım ürünleri, kremler, parfümler üretiyor.

Yves Rocher- Vanile Noire isimli parfüm markanın vanilya temalı parfümü olarak çok beğeniliyor. Resmî sitelerinde üç değişik vanilyanın- Bourbon, Tahiti, Uganda vanilyası- harmanı... biçiminde tanıtılmış.

Vanilya, sarı çiçekler, odunsu notalar, narenciye esintileri bu parfümde karşılaştığımız aromalardır. Bana göre, oryantal- vanilyalı / çiçeksi grubunda yer almakta.

Sedir ağacı, vanilya, mandalina, mimoza ve portakal çiçeği aromaları verilmiş.

Odunsu vanilya olarak düşündüğüm ilginç bir açılış yapmış. Keskin, acımsı, ama ferah odunsu biçimlenme var. Vanilya ise, yanık şeker/ karamel kıvamında ve köşeli vurgulu olmuş. Buraya kadar olan kısmı, Jean Paul Gaultier' in karamelli- çikolatalı amber tandanslı parfümü Jean Paul Gaultier- 2' ya benziyor. Gerçekten açılışta karamel- çikolata- yanık şeker tonunda çok kompleks bir vanilya var. Ama karar veremedim; çok lüks ve gösterişli mi, yoksa biraz sentetik ve yapay bir vanilya mı...?

Bundan sonra tatlı turunçgil ve yumuşak/ kremsi tatlılıkta çiçekler geliyor. Burada turunçgil harmanı baskındır. Devamında, baştaki vanilya tekrar sahne alıyor= Bu defa yumuşak, kremsi, rafine bir vanilya var. Aralarda odunsu notalar hissediliyor. Kapanışı vanilyamsı- turunçgilli çiçeksi notalar yapıyor.

Bazı yorumcular odunsu baharatlar ve çiçek harmanından bahsetmişler. Bu yönde bir yapılanma da yok değil... Karamelli vanilya ve çiçeklerin arasından, Jean Paul Gaultier 2' da olduğu gibi, baharatlı tonlar filiz verebilir...

Notalarda bir zorlama ve dengesizlik var mı ? Belki baştaki vanilya için kararsız kalıyoruz. Sonrası için, bence sorun yok. Notalar çok hızlı akıyor ve tene kısa sürede yerleşiyor. Yerleşme bittiğinde, vanilya ve turunçgil harmanı ön plandadır. Odunsu nüanslar biraz geri çekilir.

Koku düzlemi= Odunsu notalar- vanilya- turunçgiller- çiçekler- vanilya. Açılışta odunsu vanilya katmanlaşması var. Ortalarda turunçgiller aranjmanı görülüyor.

Derinlik ve konfor noktası= Odunsu notalar- turunçgiller- çiçeksi notalar- sondaki yumuşak ve kremsi vanilya. Burası en beğendiğim kısım oldu. Kalıcılık, kalite ve güzellik donelerini yeterince sağlıyor.

İlk sıkışta vanilyanın yanında, öd ağacı benzeri kuru ve keskin aromalar aldığımı tahmin etmiştim. Yanık şekerli- karamelize vanilya, odunsu bazda bir notayla birleşince, öd ağacı gibi algıladığımı anladım. Kuru, keskin, yoğun bir öd ağacı... Arap etkili parfüm...?

Tende kalış süresi iki güne yaklaşmaktadır. Fark edilirliği de neredeyse- bende bir gün oldu. Yanık şekerli vanilyadan dolayı dengeli sıkış ister. Sonbahar- kışa yönelik bir kokudur.

Günlük kullanıma yöneliktir. Şöyle ki, serin- soğuk hava, öğleden sonra ve akşam sıralamasını takip ederseniz... Bu donelerden sonra davete mi gidersiniz, gece diskoya mı; ona siz karar verin.

Şekerli- acı- tatlı- sert- yumuşak- köşeli vs. birçok aşırı uçları var. Bu haliyle tecrübesiz kullanıcılara rahatsızlık verebilir. Bir anda üstünüze boca etmeyin.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

8 Kasım 2014 Cumartesi

Faberge- Brut Alaska EDT / 2010






























Oryantal- ağaçsı kategorisine giren bu parfüm, bariz biçimde Burberry London esintileri sunmakta. Bu da koku kalitesini ve kalıcılık değerlerini  arttırıyor. Elbette sonbahar- kış  dönemi ve ılık yaz akşamları için hoş bir seçenek olacaktır. Çok baskın ve kalıcı aromalarla karşılaşmaktayız. Maskülen, egzotik ve sıcak rayihalar yaymakta. Harmanı son derce derin, şifalı, gizemli ve karanlık bir duygu dünyasını temsil etmekte. Ucuz fiyatıyla ters orantılı bir kalibreye sahip bulunuyor. Aromalar gayet steril ve rafine diyebilirim. Yapaylık hissetmedim. Nota geçişleri dengeli ve uyumlu sayılır. Her bir nota iç içe geçmiş biçimde alınıyor.

Üst- elma, ananas, biberiye, bergamot,

Orta- biber, karanfil, amber, vanilya,

Alt- sedir ağacı, vanilya, deri, paçuli.

Aslında bir şaheser parfümle tanışmaktayız. İlk izlenim nasıl ? Meyveli, turunçgilli, biraz da otsu bir başlangıç yapmış. Parfümün adına özgülenmiş bir açılış : Serin, temiz, ferah, keskin aromalar bunu anlatıyor. Ben elma ve bergamotu ilk önce tanıdım. Ne var ki, bir de derinden gelen tropik meyveler var... Ne olabilir ? Notalarına baktığımda, ananas olduğunu görüyorum. Doğruymuş. Açılış bile egzotik ve merak uyandırıcı. Biraz da sıra dışı. Bir süre sonra devreye yoğun ve acımsı baharatlar girmekte. Bu katmanın biberli tonlamasının domine edici unsur olduğuna karar verdim. İşin gerçeği, bu biber- baharat kullanımı, beni kendine hayran bıraktı.  Ancak teniniz terliyse, baharatlar çok rahatsız edici olabilir. Temiz bir tende çok hoş, dengeli, aromatik baharatlar alırsınız. Brut- Alaska 'daki biber- baharat tonlaması Burberry- London For Men isimli parfümden bile daha iyi ve lüks bir sentez oluşturuyor. Parfümün en güzel bölümünü de keza biber- amber- vanilya gibi sıcak ve egzotik baharatlar meydana getirmekte. En beğenilesi katman, bu orta notalar olmuş. Karanfil gibi yoğun çiçeksi yön de işe karşınca, koku düzlemi çok başka yerlere gidiyor. Yalnız, baharatlar buram buram teninize esiyor. Bazı bünyeler rahatsız olabilir. Sonrasında biber- baharat sentezi alttan alttan vurmakla birlikte, yumuşak odunsu akorlar, yumuşak ve kremsi tatlılıkta vanilya, deri ve tozlu bir paçuli ile parfüm teninizi terk ediyor.

Kabaca özetlersek  : Tropik meyveler- acı baharatlar- tatlımsı amber / vanilya ekseninde seyreden bir yorum kazandığını ifadeye koyalım. Diğer notalar bu ana ekseni desteklemiş. Baştaki ekşi turunçgil ve tropik meyveler kuru, serin, biraz da fresh bir yapı gösteriyor. Bir de şu var = Bu parfümde şifalı ot - acı baharat karşımı rayihalara rastlamaktayız. Bunu temin eden olgu biberiye, paçuli, karanfil gibi bitkilerin amber / vanilya ve biberli notalar ile dengelenmesidir. Bu bakımdan, gene  '' Doğu kültürü '' etkisinde bir harmandan söz etmeliyiz.

İç Anadolu 'daki ''kırkikindi '' yağmurlarını bilirsiniz. Anadolu' nun ortası Nisan ayında bu ilkbahar yağmurları ile tanınır. Dolu, fırtına, küçük çaplı hortum... ne ararsanız, bu mevsimde vardır. Toprak canlanır, yeşerir. Çimenler, çiçekler boy atar. Ekinler bazen doluda heba olur. Yer altındaki bitki tohumları sel sularıyla beslenir. Sonra bir ara rengarenk gökkuşağı çıkar. Bu arada yağmur durmuştur. Baharla beraber evlerde hummalı bir faaliyet başlar. Önce evler her şey alt üst olma pahasına temizlenir.  Annelerimiz evin balkonunda biber kurutur. Biberler çamaşır iplerine asılarak, güneşe karşı kurutulur. Sonra, kıştan kalma tarhanalar, yemeklik baharatlar kilerden çıkarılır. Şuruplar, reçeller, marmelatlar kaynatılır. Bizzat doğadan toplanmış şifalı otlardan bitki çayları, nane- limon, ıhlamur, hatmiçiçeği gibi çeşitli karışımlar hazırlanır...

Faberge- Brut Alaska- bunları akla getiriyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


6 Kasım 2014 Perşembe

Davidoff- Adventure Eau Fraiche Homme EDT / 2010























Yeni yorum...

İsviçre tütün ürünleri üreticisi Davidoff- Henri Davidoff tarafından 1912' de Cenevre' de kuruldu. 1980' lerde parfüm ( 1984 ), deri ve aksesuar olarak ürün yelpazesini genişletti.

Baharatlı- ağaçımsı kategoriye dahil edebileceğimiz Davidoff- Adventure Fraiche Homme,  üstte yeşil mandalina, bergamot, portakal çiçeği; orta notada zencefil, fesleğen; altta ise sedir ağacı, vetiver ve beyaz misk notalarını bulundurmakta. Bununla birlikte hafif ve fresh bir havası var.

Turunçgil harmanı, hafif ve yumuşak baharatlar ve odunsu notalar alınır.

Turunçgil ve çiçeksi notalarla başlar. Taze, serin ve enerjik açılış beğenilir.

Zencefil- biber tarzında tatlımsı ve sıcak baharat katmanına, nane aroması katılıyor= Naneli baharat denemesi modern ve güzel esintiler yaymaktadır.

Sonda da yumuşak odunsu notalar var. Sedir ağacı ve vetiver olarak tahmin ettim. Buna yumuşak bir misk eşlik ediyor ve parfüm kapanıyor. Otsu ve bitkisel rayihalar beğenilir.

Dengeli bir tatlılık, rafine ve doğal notalar, aromatik tarz, hızlı akışkanlık gibi özellikler var.

Fazla beklentiye girmeden kullanılabilir. İlkbahar- yaz sezonu için ideal bir kolonya olur. Günlük kullanımda, her ortama uyum sağlar. Bolca sıkılabilir, rahatsız etmez. Hafif aromalar var. Sevimli, lüks ve temiz bir harman takdir ediliyor. Kalıcılık değerleri ve fark edilirlik, baharatlı katmanda özellikle tatmin edici düzeyde olmuş. Günün üçte birinde kalıcılık sağlar.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

4 Kasım 2014 Salı

Kenzo- Kenzo Homme Woody ( Boisee ) EDT / 2010























Japon moda markası. 1970 ' de kurulup, aynı yıl ilk butiğini Paris' te Jungle Jap adıyla açmış. Kurucusu Kenzo Takada. 1988' de ilk parfümünü üretti. Tasarımları geleneksel Japon motifleriyle doğadan ilham alınarak oluşturuluyor.

Kenzo- Kenzo Homme Woody ( Boisee ) isimli parfüm odunsu- aromatik grupta gösteriliyor.

Üst- fesleğen, nane,

Orta- biberiye, siyah biber,

Alt- vetiver, sedir ağacı.

Koku düzlemi bütün notaları kapsıyor. Nane, biberli notalar, vetiver ve odunsu notalar gayet net alınıyor. Derinlik ve konfor noktası için, nane- acı biber- sedir ağacını verebiliriz. Baharatlı bir yönü de var. Hafif, dinamik etkili aromatik notalar ile baskın odunsular arasında nota geçişleri hızlı oluyor. Rahatsız edici ayrıntı yok. Notalar olabildiğince rafine ve temiz kullanılmış.

Biber ve odun ekseninde kalıcılık ve kalite yükselmekte. Tenimde 10 saate değin hafif esintilerle hissettim. Yaz kokusu gibi dursa da, aslında her mevsime uygun, güvenle kullanılacak bir parfüm olmuş.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

2 Kasım 2014 Pazar

Diptyque- Vetyverio EDT / 2010


 




Diptyque, Fransız parfüm markasıdır. Bu markanın vetiver temalı kokusunu inceleyeceğim. Çiçeksi- odunsu/ misk grubunda gösterilen Diptyque- Vetyverio, genelde basit ve sade bir koku formuna sahiptir. Turunçgil ve baharat hissiyatı da kokusunun biçimlenmesine yardım eder.

Üst- bergamot, greyfurt, limon, mandalina,

Orta- sardunya, ylang ylang, gül, havuç tohumu, muskat, karanfil,

Alt- vetiver, misk, sedir ağacı.

Notalar böyle açıklanmış. Ama ben, açılışta tozlu ve keskin bir vetiver algıladım. Bunu bergamot ve limon takip etti. Keskin narenciyeler var. Devamında bu narenciye notaları daha temiz ve konforlu hale geliyor. Sonrasında tatlı ve kremsi çiçekler sahne aldı. Gül, yasemin, ylang ylang olarak tahmin yaptım. Orta bölümü çiçekler domine etmiştir. Bunun yanında tatlı baharatlar da var : Zencefil, muskat gibi doneler algıladım. Kapanışta ise odunsu notalar bulunur. Miskli- vanilyalı bir sedir ağacı bu kısmı kontrol ediyor. Ne var ki, baştan sona değin bir vetiver egemenliği hissedilmekte. Her katmanda vetiver notasını almaktayız. Çiçeksi- vetiver parfümü olabilir. Kolonya tarzına yakındır.

Dengeli bir tatlılık, tene yakın durma ve çabuk kuruma özelliği, sahibine yönelik fark edilirlik gibi konulardan söz edebiliriz. Her mevsime ve günlük hayatın içinde her ortam ve faaliyete yönelik olması da avantajlarındandır. Özgürce sıkılabilir. Doğal ve akışkan notalar var. Kalıcılığı da tatmin edicidir. Günün üçte birinde üzerinizde kalır.

İbadet, meditasyon, günlük gezinti için uygundur. Sakinleştiren, rahatlatan bir yapısı vardır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html