31 Mart 2022 Perşembe

Carolina Herrera- 212 VIP Black For Men EDP / 2017


























Carolina Herrera- ABD merkezli moda firmasıdır. Bugün Carolina Herrera- 212 VIP Black For Men isimli parfümü yorumlayacağım. Tatlı, şekerli, yapay, keskin ve ferah yapısı var. Turunçgiller, aromatik bitkiler, vanilya, lavanta ve bir miktar baharatımsı vurgulara sahiptir. Aromatik- fujer grubunda gösteriliyor.

Üstte absinth, anason, rezene, ortada lavanta, alt notada misk ve vanilya aromalarına yer verilmiş. Bunlara ekleme yapacağız.

Carolina Herrera- 212 VIP Black For Men- genel anlamda içkimsi turunçgiller ve aromatik otlarla başlıyor diyebiliriz. Bergamot ve greyfurt gibi tatlı narenciye esintileri ve keskin rezene ve kişniş gibi bitkiler mevcuttur. Devamında yeşil kokan tatlı lavanta geliyor. Şekerli vanilya ve tonka fasülyesi işbirliğiyle sona geliniyor.

Genel durum bu merkezdeyken, parfüm hızlı akışkanlıkla tene yerleştikten sonra keskin anason kokuları alıyoruz. Evet, hem tene yerleşmesi çabuk oluyor, hem de karakterini kısa sürede belli edip tene yakın kalıyor.

Carolina Herrera- 212 VIP Black For Men- şekerli ve yapay tonlamalar verdiği için dengeli sıkılmalıdır. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Fark edilirliği her daim yüksek ve yoğundur. Kalıcılık performansı için, aromatik tarzda erkek kolonyası referans verilebilir. Gün içinde tazelenebilir ama çok sıcakta sıkılmaz. Daha ziyade serin yaz akşamları, sonbahar- kış dönemi ve soğuk havalarda kullanılır. Dış mekân davet ve toplantıları ile gece gezmelerinde düşünülecektir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

29 Mart 2022 Salı

Yves Saint Laurent- La Nuit Del' Homme Eau Electrique EDT / 2017


























Yves Saint Laurent- Fransız moda firmasıdır. Şimdi Yves Saint Laurent- La Nuit Del' Homme Eau Electrique ( Elektrikli Su Adamının Gecesi ) isimli parfümü değerlendiriyoruz. Buruk, metalik, tatlımsı, sucul ve yumuşak esintileri var. Turunçgiller, aromatik bitkiler, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve vanilya ile şekillenmiş. Oryantal- fujer grubunda gösterilmiş.

Üst- mandalina, limon, yeşil elma,

Orta- lavanta, sardunya, adaçayı, portakal çiçeği,

Alt- vanilya, tonka fasülyesi, sedir ağacı, paçuli, vetiver, kaşmir ahşabı.

Yves Saint Laurent- La Nuit Del' Homme Eau Electrique- mandalina ve portakal gibi buruk ve metalik narenciye vurgularıyla başlıyor. Tatlımsı lavanta baskın olmak üzere, erkeksi yeşil çiçeklerle ( sardunya, portakal çiçeği ) devam ediyor. Buraya değin,büyük oranda ferah ve enerjik tonlamalar veriyor. Son bölümde önce kremsi verilmiş vanilya ve odunsu notaları ( paçuli ) görüyoruz. Sonra tonka fasülyesinden gelen şekerli hissiyat var. Kapanış faslındaki aromalar tamamen yapay ve sentetik olmuş.

Yves Saint Laurent- La Nuit Del' Homme Eau Electrique- hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Meyveler ve erkeksi çiçeklerden oluşan bir kolonya gibi düşünürsek, gün içinde tazelemeyle fark edilirlik ve kalıcılığı yükseltilebilir. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz mevsimine uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla tene yerleşmektedir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Mart 2022 Pazar

Initio- Psychedelic Love EDP / 2017

 















Initio- Fransız niş parfüm firmasıdır. Bugün Initio- Psychedelic Love isimli parfümün tanıtımıyla karşınızdayım. Turunçgiller, baharatlar, gurme notalar, çiçeksi notalar, tonka fasülyesi, badem, odunsu notalar, tütsü, reçineler ve vanilya aromaları bu parfümü şekillendiriyor. Tatlı, kremsi, şekerli, pudralı, sabunsu, kekremsi, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintiler sunmaktadır. Çiçeksi grupta gösterilmiştir.

Üst- ylang ylang, bergamot,

Orta- kediotu, hedione molekülü / çiçeği ( yapay yasemin ), gül, 

Alt- mür reçinesi, sandal ağacı.

Initio- Psychedelic Love isimli parfümün açılışında kremsi bergamot ve portakal gibi turunçgiller vardır. Bunu şekerli tatlılık yapan baharatlar ve gurme notalar takip etmektedir. Tarçın ve karamel, parfümü iyice tatlandırıyor. Orta katmanda çiçeksi notalar yer alır. Bunlar pudralı ve sonradan sabunsu kokan ylang ylang, yasemin, kediotu ve gül olarak sıralanıyor. Son bölüme doğru gene pudralı tonlamalarla muhatap olmaktayız. Tonka fasülyesi ve kekremsi badem, bariz biçimde hissediliyor. Sabunsu rayihalarla belirlenen odunsu notalar ( sandal ağacı )  ve reçinelerin ( mür reçinesi ) kapanışı yapacağını düşünmüştüm ki, parfümü sıktıktan bir gün sonra sıcak ve gayet yüksek tatlılıktaki vanilya- odunsu notalar ( sandal ağacı )- tütsü troykası ile karşılaşınca önce şaşırdım fakat sonra bu güzel sürprizden memnun oldum.

Initio- Psychedelic Love isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Açıkçası, son bölüm hariç son derece hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Devamında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan olduğu kadar boğucu bir fark edilirlik yapacaktır. Çabuk terleyen yağlı tende de üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansına sahiptir. Tene dengeli sıkılması lazımdır. Üç- dört fıs yeter. Genele yayılan ve şekerliliğe kaçan yüksek tatlılık, sabunsu ve pudralı rayihalar ve özellikle sabunsu sandal ağacı- mür reçinesi gibi yapaylığı üst düzeye vardıran aromalar nedeniyle kalıcılık ve fark edilirlik artmış ve fakat bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. Ne var ki nota geçişleri başarılıdır. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

25 Mart 2022 Cuma

Lacoste- Lacoste L'Homme EDT / 2017


























Lacoste- Fransız moda markasıdır. Daha çok, spor giyim ve spor malzeme üzerine çalışıyor. Bugün Lacoste- Lacoste L'Homme isimli parfümü inceleyeceğiz. Meyveler, turunçgiller, baharatlar, odunsu notalar, amber ve vanilya gibi koku nüansları var. Tatlı, yumuşak, kremsi ve ferah esintiler yapıyor. Odunsu- baharatlı kategoride gösteriliyor.

Üst- mandalina, portakal, ayva, ravent bitkisi,

Orta- karabiber, zencefil, yasemin, badem,

Alt- sedir ağacı, odunsu notalar, amber, vanilya, misk.

Lacoste- Lacoste L'Homme isimli parfümün, orta katmanda yer alan karabiber ve kakule tandanslı meyveli baharatlarını çok beğendim. Modern- tatlı baharat geleneğine atıf yapıyor. Baharatlardan önce, açılışta tatlı meyveler ve turunçgiller var. Ayva, kuş üzümü ve portakal gibi meyve çeşnisinden bahsedebiliriz. Yumuşak odunsu notalar, sedir ağacının yönetimindedir ve son kısma gelirken karşımıza çıkar. Buna tatlı amber ve kremsi vanilya destek verir. Böylece parfüm tenden ayrılır.

Lacoste- Lacoste L'Homme isimli parfüm dengeli tatlılık ve uyumlu notalar veriyor. Tatlılık genele yayılmıştır. Açılışı meyveler domine ediyor, sonrasında baharatları da tatlandırıyor. Sadece bir miktar, ekşimsi portakal benzeri hissiyat var. Açılış ve orta bölüm meyvemsi tatlılığa, son bölüm de kremsi tatlılığa doğru evrilmektedir. Tatlılık açısından tak parça katman mevcuttur. Bunun dışında bütün koku nüansları harman halinde, iç içe geçmiştir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalır. Bu haliyle kaliteli erkeksi kolonya tarzındadır. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilgilidir. Gün içinde tazelenerek, daha kalıcı performans elde edilebilir. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz mevsimine uygundur. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


23 Mart 2022 Çarşamba

Azzaro- Chrome Pure EDT / 2017



























Azzaro- Fransız moda markasıdır. Azzaro- Chrome Pure isimli parfümü değerlendiriyoruz. Hafif, tatlımsı, yapay, kremsi ve yumuşak esintileri var. Turunçgiller, aromatik otlar, odunsu notalar ve baharatlar barındırmakta. Turunçgil- aromatik grubunda gösterilmekte.

Üst- bergamot, mandalina,

Orta- akigala ağacı, portakal çiçeği sucul notalar,

Alt- sedir ağacı, tonka fasülyesi, mate bitkisi, beyaz misk.

Azzaro- Chrome Pure ( saf krom )- kremsi ve ferah turunçgillerle açılıyor. Mandalina ve portakal olabilir. Bunu sucul aromatik otlar takip ediyor. Adaçayı ve kişniş tahmin edilmekte. Orta katmanda hafifçe biberli baharatlar ile sıcaklık artıyor. Kakule ve biber olarak düşünüyoruz. Klasik odunsu notaları, yapay sedir ağacı temsil ediyor. Buna misk katılıyor. Böylece kapanış oluyor.

Azzaro- Chrome Pure- genelde turunçgilli ve yumuşak baharatlı erkeksi kolonya tarzındadır. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz kokusudur. Tene özgürce sıkılabilir. Dengeli tatlılık var. Odunsu notalar hariç yapaylık yok. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Kalıcılık ve fark edilirlik performansı kaliteli bir kolonya kadardır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durmaktadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

20 Mart 2022 Pazar

Salvatore Ferragamo- Uomo Casual Life EDT / 2017























Salvatore Ferragamo- İtalyan moda ve aksesuar şirketidir. Salvatore Ferragamo- Uomo Casual Life isimli parfümü değerlendireceğim. Tatlı, tozlu, yumuşak ve yapay bir yapıdadır. Çiçekler, meyveler, odunsu notalar ve kahve aroması barındırıyor. Odunsu- aromatik grupta gösteriliyor.

Üst- limon, menekşe, kakule,

Orta- kahve, ambroxan, sardunya,

Alt- kaşmir ağacı, sedir ağacı, misk.

Salvatore Ferragamo- Uomo Casual Life isimli parfümü koku gruplarına ayırarak değerlendireceğiz=

Tatlımsı meyveler= Limon ve kuş üzümü açılışı yapar.

Erkeksi- yeşil çiçeksi notalar= Orta bölümde önce menekşe ve leylak gibi çiçekler var.

Kahve- amber= Orta bölümün devamında tatlı, tozlu ve yumuşak gurme notaları görmekteyiz.

Odunsu notalar= Yapay ve parlak sedir ağacı kapanışı yapar.

Salvatore Ferragamo- Uomo Casual Life- meyve ve çiçek aromalarını ferah, serin ve rahatlatıcı tarzda vermiş. Gurme notalar orta bölümde tatlılığı yükseltiyor. Ama bir sorun teşkil etmiyor. Odunsu notalardaki yapaylık iyi olmamış. Meyve ve çiçekler rafine ve kaliteli verilmiş. Parfümün bileşenleri katman halinde görülüyor. Sırası geldikçe algılanıyor.

Salvatore Ferragamo- Casual Life- erkeksi kolonya olarak yapılanmış. Fark edilirlik ve kalıcılık böyle düşünülmelidir. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz için idealdir. Tene yakın kalır. Hızlı akışkanlık yapar. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Mart 2022 Cumartesi

Mancera- Gold Aoud EDP / 2017

 















Mancera- Fransız parfüm markasıdır. Şimdi Mancera- Gold Aoud isimli parfümü değerlendirmek istiyoruz. Turunçgiller, baharatlar, odunsu notalar, çiçeksi notalar, amber, misk ve vanilya bu parfümü biçimlendirmiştir. Tatlı, kremsi, şekerli, pudralı, yapay, ilacımsı, yumuşak, sıcak ve ferah yapıdadır. Odunsu- çiçeksi / misk kategorisinde gösteriliyor.

Üst- agar ağacı ( öd ağacı ), mandalina, karabiber, safran, bergamot, limon,

Orta- gül, yasemin, paçuli,

Alt- amber, beyaz misk, sandal ağacı, sedir ağacı, vanilya, gayakum ağacı ( öd ağacı ), deri.

Mancera- Gold Aoud isimli parfümün başlangıcını yapmış olan turunçgiller ( mandalina, bergamot, limon ) ve baharatlar ( karabiber, kakule ) gayet ferah bir tatlılığa sahiptir. Bunu tatlımsı, ilacımsı ve yapay odunsu notalar ( öd ağacı teması ) takip edecektir. Orta katmanda çiçeksi notaların ağırlıkta olduğunu göreceğiz. Şekerli gül ve yasemin öncelikle hissediliyor. Sonrasında safran, kediotu ve gül gibi çiçeklerin yanı sıra deri notası da pudralıdır. Kapanış bölümünde kremsi, şekerli ve yapay rayihalarla amber, misk ve sandal ağacı merkezli odunsu notalar bulunmaktadır. Son fazda misk notası pudralı olacaktır.

Mancera- Gold Aoud isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Oldukça yavaş akışkanlıkla, iki saat içinde tene yerleşmektedir. Devamında sahibine ve dışarıya karşı saldırgan bir fark edilirliği söz konusudur. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün süren kuvvetli kalıcılığı vardır. Tene dengeli dozaj verilmesi icap eder. Üç- dört- fıs yeter. Sıcaklık genele yayılmıştır. Aynı minvalde, neredeyse genele yayılmış olan ( öd ağacı- misk çizgisi kapsayan ) şekerli kremsilik, pudralılık ve yapaylıktan ötürü kalıcılık ve fark edilirlik performansı yükselmiş ve fakat bu durum tene dengeli sıkılması zorunlu kılmıştır. Aksi takdirde baş ağrıtma veya burun ve zihin algısını zorlama olasılığı vardır. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Mart 2022 Perşembe

Baharat Dükkânı Kokuları ve Hayvansal Amber Teması : Boucheron- Ambre d' Alexandrie EDP / 2017


























amber temalı parfüm

Parfümde amber kokusunun elde edilmesi için hangi notaların harmanlanması gerekmektedir ?

Amber, ispermeçet balinasının kusmuğudur. Elde edilmesi ve işlenmesi çok zahmetli ve pahalıdır. Bu nedenle birçok parfümde laboratuvar ortamında üretilen sentetik amber kullanılmaktadır. Bir de, parfümde bazı notaların harmanlanması ile amber benzeri kokular elde etmek mümkün oluyor. Örneğin, odunsu notalar ( sandal ağacı, sedir ağacı, paçuli, vetiver ) ile misk, vanilya, benzoin, kimyon ve kekik gibi aromaları birleştirdiğimizde amber kokusunu elde edebiliriz.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümü tanıtır mısınız ?

Boucheron- Fransız mücevherat markasıdır. Paris merkezli bu fima parfüm de üretiyor. Bugün, bu markanın amber temalı kokusu olan, Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümü yorumlayacağım. Tatlı, kremsi, yumuşak, kuru, sıcak ve hayvansal aromaları vardır. Amber temasının yanısıra vanilya, reçineler, baharatlar, tütün ve misk içerikleri vermektedir. Oryantal grupta gösterilmiştir.

Üst- vanilya, benzoin, pralin, tütün,

Orta- laden otu, amber,

Alt- ambergris, misk.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümün rayihalarını baharat dükkânı kokularına, kuru tütün yaprağına ve hayvansal kokular veren ambere benzetmek mümkündür. Açılışı içkimsi vanilya ile yapılıyor. Hemen sonrasında vanilyamsı reçineler ve kuru tütün yaprağı geliyor.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfüm, orta katmanı oluşturan ve doğal bir baharat dükkânı gibi kokan yumuşak tatlı baharatları ve son bölümdeki kremsi amber aromaları ile en yüksek düzeyde beğeni ve hayranlık duygularına sahne olmaktadır. Orta bölümdeki baharatlar biber- kakule- zencefil troykası biçiminde dizilmiştir. Kapanışta önce kremsi amber vardır. Devamında hayvansal kokular belirginleşir ve ambergris- misk tahminleri yaparız.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfüm görüldüğü gibi, amber teması üzerine yoğunlaşıyor. Ancak amberli rayihaları daha ziyade orta bölümün sonuna doğru baharatlarla birlikte ve son bölümde algılarız. Genelde hakim tonlama misk- ambergris ( hayvansal amber ) biçimindedir.

Koku düzleminde vanilyalı notalar harmanı, tütün, baharatlar, ambergis ve misk bulunuyor. Açılıştan sonraki vanilyalı reçineler tatlılığı yükseltiyor ve şekerli hale getiriyor. Ayrıca son bölümde büyük ölçüde tek başına kalan hayvansal misk, yapay etkiler veriyor. Bu yüzden tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Buna karşılık nota geçişleri başarılıdır.

Derinlik ve konfor çizgisinde içkimsi vanilya, kuru tütün yaprağı, tatlı kakule- zencefil ve kremsi amber seçilmektedir. Kalite ve kullanılabilirlik açısından en çok takdir ettiğimiz notalar bunlardır. Bu çizgi, gene parfümün ferah- aromatik yönüne işaret etmektedir. Özellikle orta katmandan itibaren ( baharatlar ) sıcaklık yükseliyor.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmadan / yapışkanlık sağlamadan önce, ilk sıkışta dışarıya yönelik yoğun fark edilirliği vardır. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapar. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerinde düşünebilirsiniz.



Boucheron- Ambre d' Alexandrie- duygusal anlamda sizi nasıl bir yolculuğa çıkarıyor ?

Aslında her parfüm duygu ve düşünce olarak, insanı bir seyahate çıkarır. Bu parfüm de Mısır' ın Akdeniz kıyısında bulunan İskenderiye kentinden ilham alınarak tasarlanmış. Bu kent aynı zamanda büyük bir sanayi bölgesidir. Kumtaşlı bir adacık üzerine kurulmuştur. Nil nehrinin kuzeybatısındadır. Kumtaşlı ada, Marvut Gölü ile Akdeniz' e açılmaktadır.

Makedonya Kralı Büyük İskender, Mısır' ı fethedince sahil şeridinde kendi adıyla anılan İskenderiye kentini kurdurdu. Amacı bu ülkede bir Yunan- Helen kültür merkezi oluşturmaktı. Kent Avrupa- Aya arasındaki ticaretle gelişti. İskenderiye modern bir Avrupa kenti gibi dörtgen planlı ve düzenli yerleşime sahip bir kenttir. Sömürge döneminden kalma kolonyal mimarîsi, kıyı şeridindeki restoranları, parkları, yürüyüş parkurları ve palmiye ağaçlarıyla tipik bir Akdeniz yerleşimidir.

İskenderiye Feneri, Kayıtbay Kalesi ve Camiî, İskenderiye Kütüphanesi, Serapis Tapınağı, Pompei Sütunu ve Hadrianus Mezar yapısı kentin önemli tarihî ve turistik yapıları arasındadır.

2015- 2016 yıllarında kapıdan kapıya parfüm pazarlaması yaptığınızı biliyoruz. Bu süreçte sizi en çok zorlayan faktörler nelerdi ?

Kapıdan kapıya satışın, pazarlamanın en zor ve zahmetli biçimi olduğunu söylemiştim. Hele bir de Ankara gibi yoğun trafiği olan, engebeli araziye ve son derece dik yokuşlu sokak ve caddelere sahip bir şehirde yaşıyorsanız... Çok sıcakta ve çok soğukta, dışarıda parfüm satmak için gezmek yorucudur. Kar, yağmur, çamur, güneş, bütün bunlar sizi moral ve fizik olarak yıpratır. Ankara' nın iklim ve coğrafyası çok serttir, zorludur. Dışarıda çalışırken kuaförlere ve restoranlara gitmenizi tavsiye etmem. Çünkü bu işletmelere parfüm satmak çok zordur. Mesai saatleri içinde restoran çalışanlarının parfüm kullanması yasaklanmıştır. Erkek ve bayan kuaförleri de sizin sattığınız parfümleri çok pahalı bulduklarından almak istemezler. Buraları müşteri hareketliliği açısından çok yoğundur. Dükkân sahipleri bu yoğunlukta sizinle ilgilenemezler. Ayrıca restorandaki müşterilere parfüm satamazsınız. Çünkü onlar restorana yemek yemeye geliyorlar, parfüm satın almaya değil.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Mart 2022 Salı

Dumanlı Tütsüler ve Kuru Baharatlar ile Doğulu Parfüm Geleneğinin Yansımaları : Boucheron- Oud de Carthage EDP / 2017


























Doğulu parfüm

Sizce, öd ağacı notasının / temasının parfümdeki işlevi nedir ve nasıl kullanılmaktadır ?

Bildiğiniz üzere, öd ağacı notası geleneksel Arap parfümlerinin önemli ve hatta başat unsurudur ve çok kere reçineler, paçuli, zambak, yasemin, gül ve tütsü gibi ( Arap parfüm endüstrisinin kalıplaşmış  aromaları ) notaları ile birlikte kullanılmaktadır. Yalnız öd ağacı teması, parfümlerde yönetici / domine edici seviyeye geldiği zaman yağlı, yapay, sentetik, tozlu ve ilacımsı kokular vermesi ile burun ve zihin algısını zorluyor. Bu nedenle öd ağacını odunsu nota değil de, amber ve misk gibi hayvansal aroma sınıfına koymak daha doğru olur, düşüncesindeyim.

Piyasaya çıktıktan sonra en çok sorulan ve merak edilen öd ağacı temalı kokulardan biri olan Boucheron- Oud de Carthage isimli parfüm hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz ?

Boucheron- Fransız mücevherat markasıdır. Boucheron- Oud de Carthage isimli parfümün genel gidişatında aslında öd ağacı vurgusu pek baskın değil. Sadece son bölümde kendini gösteriyor. Bununla beraber baharatlar ve vanilyalı notalar daha önemlidir. Gene tütsüler, bal ve deri aromaları hissediliyor. Pudralı, kuru, sıcak, yağlı, tatlı- şekerli ve yapay esintileri vardır. Oryantal grupta gösterilmiştir.

Üst- bal, tütsü,

Orta- tonka fasülyesi, laden otu,

Alt- öd ağacı, deri.

Boucheron- Oud de Carthage isimli parfümün aromalarını dumanlı tütsülere, baharat çarşısı kokularına, vanilya kokulu mumlara ve tabaklanmış isli derilere benzetmek doğrudur. Çünkü Boucheron- Oud de Carthage- açılış ve bunun devamındaki doğal, temiz ve çok kaliteli ballı- dumanlı tütsüler ve biberli baharat çeşnisiyle hakikaten beğeni ve memnuniyet uyandırıyor. Biberli baharatlar tarçın- kakule merkezlidir. Bunu vanilyalı reçineler ve pudralı vanilya takip ediyor. Kuru deri ve yağlı öd ağacı vurgusuyla sona gelinmektedir.

Boucheron- Oud de Carthage- tütsü, baharat çeşnisi ve vanilya kullanımı ile klasik Doğulu- Asyalı parfüm kültürüne atıf yapmıştır. Deri ve öd ağacı ise genelde Arap tarzı parfümlere özgü notalardır, Doğulu ( oryantal ) koku geleneğinde pek görülmez.

Koku düzleminde bal aroması, tütsü, baharat karışımı, reçineler, vanilya, deri, ve öd ağacına rastlanılıyor. Aromalar büyük oranda katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Sadece vanilyamsı notalar kendi içinde sentezlenmiştir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Ancak tene yakın kalmaktan ziyade, özellikle ilk anda dışarıya karşı yoğun fark edilirlik performansına sahiptir.

Derinlik ve konfor çizgisinde bal, tütsü, tarçın, vanilyalı reçineler ve deri aromaları vardır. En fazla beğenip başarılı bulduğumuz notalar bunlardır. Çünkü diğer koku bileşenlerine nispetle daha aromatik, ferah ve yumuşak tonlamalar yapmaktadır. Ayrıca bu notalar kalıcılık ve genel koku kalitesine de etki etmektedir. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılığı vardır.

Boucheron- Oud de Carthage isimli parfümün genelinde yüksek sıcaklık dikkat çekiyor. Ayrıca deri ve öd ağacı eksenindeki hayvansallığa kayan yapıdan dolayı tene dengeli sıkılması gerekir. Üç- dört kez fıslatmak yeterlidir. İdeal bir sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekândaki kokteyl ve davetler ile gece eğlencelerinde değerlendirebilirsiniz.



Boucheron- Oud de Carthage- duygusal ve zihinsel açıdan sizde ne gibi etkiler yapıyor ?

Boucheron markası, bu parfümü Tunus' un antik dönemdeki kentlerinden biri olan Kartaca' ya özgülemiş ve bu kentin, özellikle İslam- Arap kültüründeki önemine dikkat çekmek istemiş. Kartaca' nın ipek ve baharat yolu ticaretinin Kuzey Afrika kıyılarındaki merkezlerinden biri oluşu sebebiyle önemi ve zenginliği çok artmıştı. Doğudan batıya yapılan bu ticaret, Kartaca kentinde büyük ölçüde baharat, ipekli ve yünlü kumaş, değerli fildişi ve deri eşya ve elbette büyük sermaye birikimine yol açmıştı. Kent, Akdeniz ticaretini kontrol eden merkezlerden biriydi.

Kartaca, Tunus yarımadasında kurulan bir Fenike kolonisidir ( kale ve ticaret üssü ).Yeni Şehir anlamına geliyor. Tyre ( Sur ) kenti kraliçesi Elishar tarafından kurulmuştur. Kentin sur duvarı içinde kent meydanı, konut alanları, dinsel yapılar, amfitiyatro, pazar yerleri, kuleler ve kentin ortasında kale vardır.

Kartaca halkı savaşçı ve tüccar bir toplumdu. Roma İmparatorluğu ile defalarca ticarî rekabete ve savaşlara ( Pön Savaşları ) girdiler. Ünlü Kartacalı komutan Hanibal, Roma ordularını ardı ardına bozguna uğrattı. İtalya' yı istila etti. Sonunda Üçüncü Pön Savaşı' nı kazanan Roma ordusu Kartaca devletini yıktı. Kartaca kentini işgal ve yağma etti, kendi topraklarına kattı.

Kartaca, Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika kıyılarında genişleyerek, ticaret kolonileri kurmuştu. Akdeniz' i Roma ile etki alanı olarak paylaşmıştı. Akdeniz ticareti üzerindeki Roma- Kartaca rekabeti Pön Savaşları' na yol açmıştır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

 





13 Mart 2022 Pazar

Boucheron- Vanille de Zanzibar EDP / 2017



























Boucheron- Fransız mücevherat markasıdır. Bugünkü konumuz, Boucheron- Vanille de Zanzibar isimli parfüm olacak. Tatlı, yumuşak, kremsi ve pudralı tonlamaları vardır. Meyveler, çiçeksi notalar ve vanilya aromalarıyla biçimlenir. Oryantal- vanilyalı kategorisinde gösteriliyor.

Üst- armut, mandalina, yasemin,

Orta- vanilya, kediotu, Peru balzamı,

Alt- misk, sandal ağacı, paçuli.

Boucheron- Vanille de Zanzibar ( Zanzibar Vanilyası )- tatlı ve kremsi meyvelerle ( armut, mandalina, şeftali ) başlamakta. Bunu kremsi & pudralı çiçekler takip ediyor. Klasik kremsi çiçek olarak yasemin ve manolya tahmin ediliyor. Sonrasında pudralı ve tozlu tonlamalar yoğunlaşıyor. Kediotu ve iris olabilir. Pudralı vanilya ve yumuşak misk ile sona geliniyor.

Boucheron- Vanille de Zanzibar- kremsi ve pudralı notaların birbirini takip ettiği bir koku düzlemine sahiptir. Bu anlamda aromalar katman halindedir ve sırasıyla tene yerleşmektedir. Diğer taraftan, kremsi vurgular yapan meyveler ve çiçeksi notalar ile pudralı kokan çiçekler ve vanilya ( kendi aralarında ) iç içe geçmiş biçimde gözüküyor.

Kremsi katman : Armut, mandalina, yasemin.

Pudralı katman : İris, kediotu, vanilya.

Notalar birbiriyle uyumludur. Fakat özellikle kapanışta pudralı ve şekerli hissiyat aşırı düzeye varmaktadır. Tene dengeli sıkılmasını öneririz. Üç- dört fıs yeter. Bunun haricinde kremsi katmandaki aromalar gayet ferah, canlı ve enerjiktir.

Boucheron- Vanille de Zanzibar- çok sıcak yaz günlerinde kullanılmaz. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine uygun olur. Dengeli sıkılırsa günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve öğleden sonra- akşam vaktine yönelik kullanım opsiyonu vardır. Esasında hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Fark edilirliği ilk anda güçlü ve yoğun olmakta. Sonrasında sakinleşip tensel koku formuna giriyor. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı da günün büyük bölümünde etkilidir. Gün içinde tazeleme seçeneği düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Mart 2022 Cuma

Bottega Veneta- Bottega Veneta Pour Homme Parfüm EDP / 2017



























Bottega Veneta- İtalyan moda şirketidir. Bugün Bottega Veneta- Bottega Veneta Pour Homme Parfum ismi verilen parfümle ilgili düşüncelerimizi belirteceğiz. Tatlı, yumuşak ve ferah bir yapısı var. Odunsu notalar, deri, tonka fasülyesi ve baharatlarla biçimleniyor. Deri grubunda gösteriliyor.

Üst- sedir ağacı, kakule,

Orta- pimento, köknar reçinesi,

Alt- deri, laden otu, tonka fasülyesi.

Bottega Veneta- Bottega Veneta Pour Homme Parfum- merkezde- orta katmanda pembe biber ve kakule gibi tatlı baharatları kullanıyor. Tatlı baharatları başlangıçta / önden yumuşak sedir ağacı destekliyor. Böylece yumuşak odunsu notalı baharatların ana koku formu olduğunu görüyoruz.

Bottega Veneta- Bottega Veneta Pour Homme Parfum- baharatlardan sonra yumuşak deri temasını ileri sürmektedir. Son kısımda, tonka fasülyesi ile tatlılık artmaktadır. Tene yapışkan biçimde oturuyor.
 
Bottega Veneta- Bottega Veneta Pour Homme Parfum isimli parfümde, odunsu baharatlar bir harman oluşturuyor. Deri ve tonka fasülyesi ise, birbirini takip eden iki ayrı katmandır. Uyumlu notalar var. Yalnız yüksek tatlılık ve yapaylık nedeniyle dengeli sıkılması gerekir. Bu minvalde sonbahar-kış, soğuk havalar ve akşam saatleri için uygundur. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılır. Fark edilirlik tene yakın durmasıyla ilgilidir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcılık yapmaktadır. Yavaş bir akışkanlıkla tene yerleşiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

9 Mart 2022 Çarşamba

Bottega Veneta- Eau De Velours EDP / 2017


























Bottega Veneta- İtalyan moda ve deri ürünleri markasıdır. Bugün Bottega Veneta- Eau De Voleurs isimli kadın parfümünü inceleyeceğim. Buruk, pudralı, ekşimsi, tatlı, yağlı, kremsi, koyu ve kuru esintiler yapmakta. Meyveler, baharatlar, içki notaları, çiçeksi notalar, odunsu notalar, amber, ambergris ve deri aromalarıyla biçimlenmekte. Şipre- çiçeksi grubunda gösteriliyor.

Üst- bergamot, pembe biber,

Orta- gül, yasemin, erik, baharatlar,

Alt- paçuli, deri.

Bottega Veneta- Eau De Voleurs isimli parfümü koku değişimlerine göre değerlendireceğiz :

İLK SIKIŞTA : Açılışta biraz buruk tonlarda mayhoş kırmızı meyveler ( erik, vişne, kiraz ) ve içkimsi notalar ( koyu şarap ) harmanlanmıştır. Bunu kuru baharatlar ( tarçın, zencefil ) takip eder. Daha sonra çiçeksi notalara ( ikisi de tatlı tonda gül- yasemin ) geçilmekte. Pudralı iris de mevcuttur. Kapanışa doğru dumanlı vetiver ve tütsü gibi odunsu notalar hissediliyor. Koyu amber, yağlı ambergris ve kuru deri aromalarıyla son kısım belirleniyor.

TENE OTURUNCA : Bottega Veneta- Eau De Voleurs- yavaş akışkanlıkla iki saat içinde tene yerleşiyor ve bu esnada koku değişimleri gerçekleşiyor. Meyvemsi baharatlar, kremsi yasemin, meyvemsi gül, kremsi paçuli ve amber ve gene yağlı ambergris bu anlamda sayılabilir.

Bottega Veneta- Eau De Velours isimli parfümde meyvemsi harmanın haricindeki diğer notalar katman halindedir ve sırasıyla tene yerleşir. Dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar görülmektedir. Daha ziyade sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk havalara ve akşam saatlerine yöneliktir. Tene özgürce sıkılabilir. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılır. Fark edilirliği her daim yoğun güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün süreyle kuvvetli kalıcılık yapar. Bunda pudralı, yağlı ve kremsi tonlamalar sırasıyla etkilidir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

7 Mart 2022 Pazartesi

Giorgio Armani Prive- Vetiver D' Hiver EDT / 2017



























Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır. Bugün, bu markanın vetiver temalı kokusu olan Giorgio Armani Prive- Vetiver D' Hiver isimli parfümü inceleyeceğiz. Turunçgiller, meyvemsi notalar, çiçeksi notalar, meşe yosunu ve odunsu notalar ile biçimleniyor. Tatlı, yumuşak, ferah ve sucul esintileri var. Aromatik- odunsu grubunda gösterilebilir. Notaları henüz hiçbir kaynakta açıklanmamış. Bu yüzden, tahmin yürüterek yorum yapacağız...

Giorigo Armani Prive- Vetiver D' Hiver parfümünün ana karakteri limonlu- meşe yosunlu vetiver temasıdır. İlk anda bu aroma tenime sıkıca yerleşti. Canlı, enerjik ve tatlımsı rayihalarla esti. Açılışı gerçekten çok kaliteli ve doğal limon kolonyası tandansı veriyor. Ve bu hissiyat gayet uzun sürüyor.

Giorigio Armani Prive- Vetiver D' Hiver- daha sonra ikinci ana tema olarak, yeşil karaktere evrilmekte. Bu yeşil hissiyatı toparlarsak, önce yeşil erkeksi çiçekler ve devamında yeşil bitkiler ( otlar, yapraklar, çimenler ) var... Sümbül, yasemin, lotus, leylak ve turunç yaprağı ve selvi bitkisi gibi akuatik tarzda- sucul çiçeklerin harmanından bahsetmeliyiz. Tene oturma bu noktadan itibaren başlıyor.

Kapanışa doğru, incir ve incir yaprağı benzeri tatlı meyveler / otlar algıladım. Bunu limon- bergamot tarzında ferah ve biraz asitli turunçgiller takip ediyor. Portakal çiçeği gibi turunçgilli çiçeksi nüanslardan da bahsedilebilir. Son olarak misk ve tatlı paçuli geliyor.

Çeşitli kaynaklarda, bu parfümün Giorigio Armani Prive- Vetiver Babylone ' un yerine piyasaya sürüldüğü ve bir yeniden yorumlama olduğu bilgisine ulaştım.

Giorgio Armani Prive- Vetiver D' Hiver- kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik yapıyor. Orta bölümden başlayarak hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Yeşil karakterdeki aromaları harmanlanmış, diğerleri de bunları çevreliyor. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz sezonu için ideal bir seçim olacaktır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Mart 2022 Cumartesi

Giorgio Armani- Code Cashmere EDP / 2017




























Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır. Giorgio Armani- Code Cashmere isimli bayan parfümünü yorumlamak istiyorum. Çiçeksi notalar, deri, odunsu notalar ve badem aromaları vermekte. Tatlı / şekerli, yumuşak, pudralı, sabunsu ve yapay kokuları vardır. Oryantal- çiçeksi kategorisinde gösterilmekte.

Üst- portakal çiçeği, yasemin zambağı,

Orta- kediotu, badem sütü, iris,

Alt- süet, tütsü, deri, paçuli.

Giorgio Armani- Code Cashmere- koku gruplarına göre incelenecektir : 

Pudralı ve sabunsu çiçekler açılışı yapar. İris, kediotu, yasemin ve zambak gibi kadınsı çiçekler seçilmekte. Kokusu biraz makyaj malzemesini andırıyor. Yoğun ve güçlü başlangıç, parfümün tene dengeli sıkılmasını gerektiriyor. Dört- beş fıs yeter.

Şekerli badem notası, orta katmanda belirginleşiyor ve yüksek tatlılığa neden oluyor. Çok sıcak yaz günlerinde kullanmak doğru olmaz.

Deri ve paçuli, son kısımda yapay ve sentetik verilmiş. Gerçi badem notasının da etkisiyle kremsi ve parlak odunsu notalar görüyoruz.

Giorgio Armani- Code Cashmere isimli parfüm, çiçek harmanı ve badem notalarının pudralı & şekerli yapısı nedeniyle sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava gibi zaman dilimlerinde kullanılmalıdır. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalır. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcılık yapmakta. Fark edilirliği de her zaman, özellikle dışarıya karşı yoğundur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde kullanılır.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

3 Mart 2022 Perşembe

Giorgio Armani- Code Colonia EDT / 2017




Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır. Bugün Giorgio Armani- Code Colonia isimli parfümü inceleyeceğiz. Kremsi, tatlı, pudralı, sabunsu ve ferah aromaları var. Turunçgiller, meyveler, baharatlar, deri, vanilya ve çiçeksi notalarla biçimleniyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösterilmektedir.

Üst- bergamot, mandalina, pembe biber,

Orta- portakal çiçeği, adaçayı, salisilat molekülü,

Alt- amber ağacı, tonka fasülyesi, kediotu.

Giorgio Armani- Code Colonia- açılışta kremsi turunçgilleri kullanmış. Portakal ve mandalina seçiliyor. Hemen sonrasında meyvemsi baharatlar geliyor. Pembe biber ve kakule olabilir. Sabunsu karakterdeki erkeksi çiçekler ile orta katmanda karşılaşmaktayız. Tozlu kediotu ve iris tahminleri yaptım. Son bölümde ise artık, markanın Armani Code koleksiyonunun klasikleşmiş koku biçimleri olan pudralı vanilya, tonka fasülyesi ve deri notaları ile muhatap oluyoruz...

Giorgio Armani- Code Colonia- ilginç bir parfüm... Şöyle ki :

- Önce pudralı vanilya, şekerli tonka fasülyesi ve koyu deri notalarının yüksek tatlılık ve yapaylıktan dolayı rahatsız edebileceğini söyleyelim. Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter.

- Parfümün son bölümü hariç, neredeyse bütün katmanlarında belli- belirsiz bir sucul- ozonik ferahlık var. Bu da parfümü dengeli bir dozajla günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine yönelik kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

- Aşırı sıcaklarda giderek tozlu ve pudralı hale gelen çiçeksi notalara dikkat edilip, dozaj ayarı iyi yapılmalıdır.

Giorgio Armani- Code Colonia- hızlı akışkanlıkla tene yakın durmakta. Aromalar harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanmaktadır. Çabuk terleyen yağlı tende pudralı ve şekerli aromalarla kalıcılığı bir nebze artıyor. Yüksek performanslı erkeksi kolonya gibi de düşünülebilir. İlk anda yüksek bir fark edilirliği var. Sonra sakinleşip tensel koku formuna dönüyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

1 Mart 2022 Salı

Giorgio Armani Prive- Iris Celadon EDP / 2017


























Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır. Bugün Giorgio Armani Prive- Iris Celadon isimli parfümü yorumlamak istiyorum. Tatlı, kremsi, yumuşak ve ferah yapısı var. Çiçeksi notalar, meyveler, aromatik otlar, baharatlar, vanilya, misk ve odunsu notalar içeriyor. Çiçeksi- odunsu / misk kategorisinde gösterilmekte.

Üst- bergamot, aldehitler, kakule, iris,

Orta- iris, çikolata, mate yaprağı,

Alt- paçuli, misk, ambrette misk ( ebegümeci ).

Giorgio Armani Prive- Iris Celadon isimli parfüm, bence erkeksi- yeşil karakterde çiçeksi notalarla açılıyor. Çiçekler sucul ve ozonludur. Buna tatlı meyveler katılmış. İris, menekşe, lotus, armut ve limon karışımı var. Bunu yumuşak baharatlar ( kakule, biber ) takip etmekte. Yeşil bitkiler de baharatların yanında duruyor. Kişniş ve adaçayı olabilir. Yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ), misk ve kremsi vanilyayla sona geliniyor.

Giorigo Armani Prive- Iris Celadon isimli parfüm tamamen ferah ve yumuşak notalardan oluşmakta. Bu sayede günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uyacaktır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Tene yakın durması fark edilirlik performansını belirliyor. Günlük kullanımda tazelenmek suretiyle kalıcılığı arttırılabilir. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Tene özgürce sıkılabilir. Herhangi bir yapaylığa rastlanmayan, doğal ve enerjik koku karakteriyle beğenimizi kazanmıştır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html