29 Eylül 2013 Pazar

Amouage- Ciel Man EDP / 2003






Yeni yorum...

Amouage, Arap ülkelerinden biri olan Umman' ın kraliyet parfüm markasıdır.

Çok eskiden beri, Arap coğrafyası, Orta Asya, Anadolu ve Orta Doğu bölgeleri parfüm sanatının ve çiçek ve bitki esansı yağlarının merkezi konumundadır. Yalnız, 1983 yılında, Asya' nın ve Doğu' nun parfüm sanatında yeni bir devir başlar...

1983 yılında, Umman Sultanı Kâbus bin Seyid El Ebu Seyd; ülkesinin dış dünyadaki imajını düzeltmek ve takviye etmek amacıyla, Arap geleneklerini ve ülkesinin değerlerini temsil edecek bir parfüm markası yaratmaya karar verir. Bu parfümü tasarlayacak bir uzman aranır. Sultan, müşavirleriyle toplantı ve tartışmalar yapar. Umman veya başka Arap ülkesinde böyle bir parfümü tasarlayacak uzman yoktur. Ve sonunda, dünyaca ünlü Fransız parfüm tasarımcısı Guy Robert ile anlaşma sağlanır. Guy Robert, Umman' a gelince, Sultan' ın huzuruna çıkar. Sultan, O' na; Arap geleneklerine sadık kalarak bir ARAP parfümü yapmasını, bütün Umman' ı dolaşıp gül, tütsü, misk, öd ağacı, mür ağacı, paçuli vs. gibi malzemenin öz yağlarını çıkarmasını, kendisine her türlü kolaylığı ve maddî imkânı sağlayacağını söyler... (vikipedi- fragrantica-alıntı)

Guy Robert, hemen ekibini toplar ve çalışmaya başlar. Bir laboratuvar kurarlar. Son sistem parfüm teknolojisi de Fransa' dan getirilir. Sultan' ın isteği hasıl olur. Ve İlk Amouage parfümü ortaya çıkar= Amouage Gold Man... Sultan, bu bol çiçekli, amberli, misk kokulu parfümü çok beğenir ve takdir eder. Kraliyet parfümü olarak ilan ve tescil ettirir, koruma altına aldırır. Sonra Epic Man, Ubar, Jubilation Silver bunu takip eder.

Amouage- Ciel Man- tatlı, tozlu, sabunsu ve biraz ekşimsi kokular veriyor. Çiçek, meyve / turunçgil ve odunsu nota gibi nüansları var. Aromatik- baharatlı grupta gösteriliyor. 

Üst- gül, bergamot, lavanta, inci çiçeği/ zambak;

Orta- şeftali, yasemin, kakule, tarçın, muskat, portakal çiçeği;

Alt- günlük ağacı/ tütsü, vetiver, paçuli, sedir ağacı, sandal ağacı...

Amouage- Ciel Man- koku formlarına göre yorumlanacaktır=

Meyvemsi turunçgiller= Buruk, ekşimsi ve tatlımsı bergamot, kayısı ve şeftali kullanımını açılışta görürüz. Tütsü aromalı turunçgiller gibi ilginç bir kullanım da vardır. Ferah ve taze meyveler beğenimizi kazandı.

Sabunsu & yumuşak çiçeksi notalar= Bu çiçekler maskülen tarzdadır. Tozlu ve buruk lavanta, yasemin, gül ve süsen gibi çiçekler sayılabilir. Tütsü notası devam eder.

Odunsu notalar= Vetiver ve paçuli tozludur. Sandal ağacı yumuşak ve mumsudur. Tütsü notası ve sabunsu çiçekler aşağıya iner.

Amouage- Ciel Man- aslında genel bir tatlılık barındırıyor. Meyveler ve yumuşak çiçeklerin iç içe geçtiği orta katmanda tatlılık belirgindir. Sabunsu karakter ise, parfümün ikinci koku nüansı olarak orta katmandan kapanışa kadar sürer. Yavaş akışkanlıkla tene yerleşir ve odunsu notalar ve tütsüyle tene yapışıp egemen olur. Tene yakın durmakta.

Günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Her mevsime ve genel beğeniye hitap eder. Fark edilirliği, tene oturduktan sonra güçlüdür. Yağlı ve çabuk terleyen tende, gün boyu kalıcıdır. Aromalar katman halinde yapılanmış. Temiz ve rafine harmanı var.

Koku- 5 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Eylül 2013 Cumartesi

Şifalı Ot ve Odun Sentezi : L' Occitane- Eau De Vetyver EDT / 2001



 




doğu etkili parfüm





Fransız kozmetik firması L' Occitane' ın tarihçesinden bahseder misiniz ?



L' Occitane' ın kurucusu Olivier Baussan, bu işe Provence pazarlarında, kendi ürettiği biberiye esans yağlarını satmakla başlamış. 1976 yılında eski bir sabun fabrikasını satın alarak, Marsilya sabunlarının geleneksel üretimini devam ettirmiş. 1977 yılında lavanta üretimine başlamış. 1980 yılında Burkina Faso' dan shea yağı sipariş etmiş. İlk fabrika ve mağazasını 1981 yılında Provence' da açmış. 1992 yılında ilk butik Paris' te açılmış. New York, Hong Kong ve Japonya' da bir dizi butik ve mağaza açılışı bunu takip ediyor. 2001 yılında Sao Paulo' da ilk SPA açılıyor.



L' occitane- Eau De Vetyver parfümünü nasıl değerlendiriyorsunuz ?



Baharatlı- ahşapsı olarak tanıtılan bu parfümü; niş markalara yaklaşan kalitesi, zengin ve detaylı harmanı ve kalıcılık değerleri açısından çok beğendim. Harmanı şöyle verilmekte=

Üstte limon, bergamot, biberiye; ortada muskat, gayakum ağacı ( ahşap ); alt notalarda ise vetiver, selvi ağacı ve deri notalarını içermekte.






Yeşil notalar, aromatik notalar, baharatlar ve odunsu notalar ile tanımlanan bir parfüm olmuş. Bir yerden sonra, genelde tatlımsı hissiyat alınmakta. Dünyevî ve modern bir tarafı olduğunu söylemeliyim. Ne var ki, duygu dünyasında '' doğulu '' etkiler yansıtıyor.

Ayrıntılı analize geçelim... Başlangıçta canlı ve dinamik tarzda tatlımsı turunçgiller ve biberiyenin acımsı rayihası ile şifalı ot tandanslı bir yönelim gösteriyor. Bu, bana İssey Miyake' nin Bleue Fraiche parfümündeki açılışı hatırlattı. Koklamaya doyamadığım güzel bir açılış yapmakta.

Sonra baharatlı vetiver ve ahşapsı tonlar ile, koku karakteri yoğun ve acımsı biçime yol alıyor. Ancak burada gene bir tatlılık sözkonusu olmakta. Muskat meyvesinden gelen tatlı baharat etkileri, bu acımsı tonları yumuşatmış. Tatlılık- acılık iç içe giriyor. Örneğine pek rastlanmayan bu karşıtlık (acılık- tatlılık), farklı ve özgün bir yoruma kaynaklık etmesiyle beğeni duygularımızı harekete getirdi.

Kapanışa ve tenden ayrılışa doğru; baharatlı vetiverin egemenliği devam ederken, buna bir de odunsu notalar destek veriyor. Belli bir kıvamda da deri notası aldım. Bu bölümde kalıcılık ve kalite çıtası yükseliyor.

Koku düzlemini toparlarsak= Turunçgil- aromatik otlar, baharatlı vetiver- ahşap, tatlı baharat ve odunsu notalar şeklinde özetlenebilir.

Derinlik ve konfor noktasını tanımlarsak= Biberiye, baharatlı vetiver- ahşapsı tonlar ve tatlı baharat sentezi olarak kayda geçen  nota katmanlarıdır.

Biberiye, zaten şifalı ot gibi koktuğu için her zaman beğendiğim bir notadır. Baharatlı vetiver- ahşap kombinasyonunda çok lüks ve gösterişli bir kullanım takdir ediliyor. İlginç biçimde, açılışta bile kuru odun- vetiver etkisi kendini gösteriyor.

Güçlü vetiver kullanımını Tom Ford' un Grey Vetiver parfümüne benzetenler olmuş. Doğruluk payı yüksek bir yorum...

Benim tenimde kalıcılık değerleri bir günü geçti. Doğal, rafine ve akışkan aromalar hiçbir katmanda falso yapmıyor. Sonbahar- kışa yönelik bir kullanımı olsa da, gene her mevsim uygun bir dozajlamayla kullanımı mümkün görünüyor. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Konsept koku biçiminde de kullanılabilir.



L' Occitane- Eau De Vetiver parfümünü, sizde yarattığı duygular bakımından nasıl yorumlarsınız ?





Doğu etkili, mistik bir parfüm... Şifalı ot kullanımıyla da Anadolu kültürüne göndermeler yapmakta. Keza tatlı baharat rayihaları bu düşüncemi destekliyor. Ne var ki, burada şifalı otlar ve odunlar da alışılmadık biçimde sentezlenmiş. Her halikârda parfüm, ''doğu'' kültürüne kapı açıyor...

Arap ülkesi Lübnan' ın Beiteddine kentinde bulunan Beit- Eddine Sarayı, Chouf Dağları' nın yamacına yaslanmış görkemli bir yapıdır. Çift renkli taş işçiliği yapı malzemesine egemen olmuştur. Sarayın ismi iman evi anlamına geliyor. Yaptıran kişi, o dönemde Osmanlı valisi olan Emir Bashir adlı şahıstır.



Sarayın inşası 1788- 1818 yıllarını kapsar. İç ve dış avlular, avlu duvarları, haremlik- selamlık bölümü, misafir salonları, dehlizler, galeriler, büyük hamam yapısı, fıskiyeli havuzlarla donatılan bahçeler servi ağaçları; sarayın çeşitli peyzaj (çevre düzenlemesi) ve mimarî dokusu hakkında bilgi vermektedir.




Sarayın süslemeleri de önemlidir=

Camekânlı ve cumbalı misafir odalarında, pencereler vitraylarla süslenmiştir. Bu salonlara açılan koridorlarda mermer işçiliği görülür.

Gene iç mekânda, odalarda ahşap işçiliği hakimdir ve tavanlarda çok güzel, sanat şaheseri kalemişi süslemeler mevcuttur.

Bodrum kat ise, bugün mozaiklerin sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor.

L' Occitane- Eau De Vetiver- koku ve zihin imgeleri bakımından farklı deneyimler yaşatan, derinlikli ve sofistike bir parfümdür.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Eylül 2013 Cuma

Amouage- Lyric Man EDP / 2003























Yeni yorum...

Amouage- Arap niş parfüm markasıdır. Klasik Arap parfümlerinde bildiğiniz gibi, tütsü, mür ağacı, öd ağacı, misk, gül gibi geleneksel Arap esansları kullanılmakta. Yalnız, bu esanslar çok pahalı oluyor. Bu bitkilerin saf yağları, yani özleri çıkarılıp damıtılıyor. Amouage- Lyric Man özelinde de çok kaliteli ve lüks gül esansı görmekteyiz. Gülün öz yağı çok pahalı bir maddedir. Amouage' larda da belirli ölçüde gül öz yağı kullanılır. Bu da parfümü pahalı yapar. Gül notası, bu parfümlerde kremsi, yumuşak ve lüks biçimde kullanılmış.

Amouage- Lyric Man isimli parfüm, bugünkü konumuzdur. Gül temalıdır. Bu temaya safran notası eşlik eder. Çiçeksi notalar, bir miktar baharatlar ve tütsü notaları da genel biçimlenmeye yardım etmiş. Pudralı, sabunsu, yumuşak ve tatlımsı kokular vermekte. Baharatlı- oryantal grupta gösterilmekte.

Üst- bergamot, misket limonu,

Orta- gül, melekotu, portakal çiçeği, yeşil kasnı otu sakızı, baharatlı zencefil, muskat, safran,

Alt- çam, sandal ağacı, vanilya, misk, günlük ağacı/ reçine...

Amouage- Lyric Man- ilk önce, tenimde canlı ve parlak gül notasıyla belirginleşti. Kısa sürede sabunsu ve metalik çiçeksi notalar geldi. Daha da baskınlaşarak, pudralı çiçeklere çevrildi. Makyaj malzemesi gibi kokmaya başladı. Arka planda baharatlar da var... Bunları zihnimde toparladım... İris, leylak, safran, zencefil gibi tahminler yaptım. Yumuşak baharatlar pek etkili değil. Daha ziyade, açılışta doğal ve kaliteli gül ve sabunsu çiçekler ön plandadır. Baştaki metalik etkiler bir şekilde turunçgiller kaynaklı olmalıdır. Biraz da ekşimsi tonlar var. Gül notası her daim hissediliyor. Sabunsu misk ve tütsü notalarıyla kapanış oluyor. Koku karakteri ve yorum biçimi pek değişmiyor. Gül notası- ana temadır. Diğerleri yardımcı elemandır.

Genelde, sabunsu ve pudralı tonlamaların arasına gizlenmiş bir tatlılık görmekteyiz. Harman belli bir lüks ve kaliteyi veriyor. Tene yavaşça oturuyor. Notalar harman halidedir. Yani gül- çiçekler- baharatlar birlikte algılanır.Notalarda denge ve uyum var. Çünkü, diğerlerinin önüne geçen ve onları baskınca ezen notalar yok. Yoğun sabunsu ve pudralı esintiler de rahatsızlık veren düzeyde kullanılmamış. Tene yakın durmakta.

Amouage- Lyric Man- her mevsime göre, dozaj ayarlaması yapılarak kullanılabilir. Akşam saatleri ve soğuk havalar için uygundur. Davet, kokteyl ve gece gezmelerinde düşünülebilir. Fark edilirliği her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende, bir günden fazla kalıcıdır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Eylül 2013 Perşembe

Parfums MDCI- Ambre Topkapi EDP / 2003


























Parfums MDCI- Fransız niş parfüm markalarından biridir. Bu markanın amber temalı olarak lanse edilen ve Osmanlı İmparatorluğu' nun yönetim merkezi Topkapı Sarayı' ndan esinlenen parfümü Parfums MDCI- Ambre Topkapi hakkında yorum yapacağız. Ferah, yumuşak, tatlı, kremsi,  metalik, yapay ve buruk hissiyat vermekte. Meyveler, baharatlar, çiçeksi notalar, aromatik bitkiler, amber ve vanilya vurgularıyla biçimleniyor. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- bergamot, greyfurt, çam iğneleri, ananas, kavun, tarçın, kakule, defne, zencefil, fesleğen, kimyon, pelin otu, lavanta,

Orta- yasemin, vadi zambağı, menekşe, kekik,

Alt- meşe yosunu, paçuli, vetiver, gül ağacı, sandal ağacı, deri, yeşil çay, ahududu, amber, vanilya, misk.

Tatlı meyveler ve aromatik otlar, Parfums MDCI- Ambre Topkapi isimli parfümün başlangıcını oluşturuyor. Ananas, kavun ve portakal baskındır. Adaçayı, defne ve kişniş gibi aromatik otlar çam esintileri efekti vermekte. Bunu lavanta ve yeşil erkeksi çiçeksi notalar takip edecektir. Yasemin, frezya ve menekşe olabilir. Buruk ve metalik baharatlar, orta bölümde sahne alan koku nüanslarından biridir. Tarçın ve kimyon tahmin edilebilir. Kremsi vanilya ve tatlı amber ile sona geliniyor.

Parfums MDCI- Ambre Topkapi- lavanta, erkeksi çiçekler ve meyveleri enerjik ve ferah kullanmış. Ancak özellikle sondaki amber ve belli bir dereceye kadar meyveler ve baharatlar metalik ve yapay olmuş. Aromalar her bölümde koku nüanslarına göre ( örneğin lavanta & yeşil çiçekler ) harmanlanıp iç içe geçmiştir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Çabuk terleyen yağlı tende ise, günün büyük bir bölümünde kalıcılık yapıyor. Kapanıştaki vanilya zaman zaman şekerli tonlara kaçıyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Eylül 2013 Çarşamba

Azzaro- Visit For Him EDT / 2003

 















Azzaro- Fransız moda şirketidir. Bugün Azzaro- Visit For Him isimli parfüm konu olarak belirlendi. Çiçeksi notalar, aromatik otlar, baharatlar, tütsü, odunsu notalar, misk ve ambergris içeriklidir. Sıcak, serin, soğuk, metalik, ferah, yumuşak, yapay, tatlımsı ve sucul esintiler sunuyor. Odunsu- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- muskat, pembe biber, kakule, zencefil, bergamot,

Orta- tütsü, sedir ağacı, gayakum ağacı, laden otu, 

Alt- misk, ambergris.

Azzaro- Visit ( Ziyaret Edin ) For Him isimli parfümün başlangıcın yapmakta olan erkeksi çiçeksi notalar ve aromatik otlar yeşil ve ferah kokan tarzda sucul hissiyat veriyor. Soğuk / serin  ve biraz da metalik bir yapı görüyoruz. Siklamen, sardunya ve leylak gibi çiçeksi notalar mevcuttur. Kişniş, mate yaprağı ve fesleğen benzeri aromatik otlar olabilir. Bunların ardından yumuşak, aromatik ve tatlımsı baharatlar gelecektir. Pembe biber, kakule ve zencefil seçiliyor. Koku karakteri sıcaklaşıyor. Sonlara doğru düz bir yumuşaklıkta tütsü ve sedir ağacı tandansı odunsu notaları algıladım. Gene yumuşak ve tatlımsu misk- ambergris ikilisi ile kapanışa ulaşıyoruz. Ambergris / amber notasındaki yapaylık rahatsız etmiyor. 

Azzaro- Visit For Him isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilişkilidir. Gün içinde tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirliği takviye edilebilir. Tene özgürce sıkılabilir. Çünkü yapay ambergris bile koku formunu bozmuyor ve rahatsız etmiyor. Bu minvalde ambergristeki yapaylığa rağmen, dengeli tatlılık ve uyumlu notalar olduğunu söyleyebilirim. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz sezonuna yöneliktir. Yeşil / aromatik- odunsu- baharatlı kaliteli bir erkeksi kolonya havasındadır.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

23 Eylül 2013 Pazartesi

Antonio Banderas- Siprit For Men EDT / 2003



























Antonio Banderas, İspanyol aktör, yönetmen, film yapımcısı ve şarkıcıdır. Kendi adına çıkardığı Antonio Banderas-.Spirit For Men isimli parfümü inceliyoruz. Oryantal- baharatlı grubuna sokulmuş. Dumanlı rayihalar, odun, turunçgil, amber ve tarçın koku karakterini oluşturmakta.

Amber, paçuli, tarçın, misk, limon, portakal çiçeği, tütsü ve bergamot; harmandaki notalar olarak açıklanmış.

Fazla tatlı olmayan, genelde buruk notaların egemenliğinde bir parfüm olmuş. Koyu kiraz / vişne hissiyatı parfümde her daim etkilidir.

Kuru ve buruk tarzda odunsu notalarla ( paçuli, sandal ağacı ) açılıyor. Aslında amber de buna katıldığından; bu kısma odunsu- amber katmanı diyebiliriz. Sonra tatlı baharatlar gelmekte. Tarçın burada ileri çıkıyor. Biraz da turunçgilli ( bergamot, limon ) hissiyat var. Parfüm turunçgil- tütsü işbirliği ile kapanıyor.

Kalıcılık ve fark edilirlik fazla değil. Yalnız, tatlı baharat ve tütsü kombinasyonu kalite ve güzellik açısından en beğendiğim katman oldu. Zaten, parfüm kuvvetli bir odunsu amberle başlıyor; ne var ki, sonra zayıflıyor. Tenimde 10 saat kadar kaldı.  Sonbahar- kış dönemi, resmî davet ve toplantılarda, dengeli dozaj verilmek suretiyle kullanılabilir. Günlük kullanıma da uyar.

Harman amber- tatlı baharat- tütsü çizgisinde zengin, derin ve şatafatlı bir yönelim gösteriyor. Kalıcılık biraz daha iyi olabilirdi.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Bond No. 9- Nuits De Noho EDP / 2003



























Bond No. 9- ABD merkezli parfüm şirketidir. Şimdi Bond No. 9- Nuits De Noho isimli parfümü değerlendiriyoruz. Tatlı, kremsi, sucul ve ferah esintiler parfümün genelini domine etmiştir.Vanilya, misk, meyveler ve çiçeksi notalarla şekillenmiştir. Çiçeksi- odunsu / misk grubunda gösteriliyor.

Üst- bergamot, mandalina, ananas yaprağı,

Orta- yasemin, gül ağacı,

Alt- vanilya, paçuli misk.

Bond No. 9- Nuits De Noho- sırasıyla şu aromaları sahneye koymakta : Kremsi tonlamalar yapan tatlı meyveler, sucul karakterde kremsi çiçeksi notalar, kremsi vanilya ve misk. Kremsi meyvelerden baskın olanı ananas meyvesidir ve elbette tropik karakterdedir. Bunu bergamot ve armut destekliyor. Devamında gelen kremsi çiçekler, yeşil ve sucul yapıda olduğundan gül, lotus ve siklamen tahminleri yapılabilir. Yasemin daha kremsi tonlamalar veriyor. Parfüme baştan sona kremsi rayihalar hakim olduğu için, son bölüm de gene kremsi vanilya ve miskten oluşmuştur.

Bond No. 9- Nuits De Noho isimli parfümü yalnızca kremsi koku içeriğine göre değerlendirirsek, bütün notalar harman halindedir ve iç içe geçmiştir- böyle kabul edebiliriz. Ancak diğer taraftan, parfümün meyvemsi, çiçeksi ve vanilyalı katmanlardan meydana gelmiş olduğunu ve bu katmanların sırasıyla tene yerleştiğini söylemezsek, yaptığımız yorumda bir şeyler eksik kalacaktır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın durmakta. Koku karakteri düz çizgide gidiyor ve çok değişmiyor. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal faaliyetlere ve ilkbahar- yaz sezonuna uyacaktır. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı takviye edilebilir. Fark edilirliği tene kalmasıyla belirlenmekte.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

21 Eylül 2013 Cumartesi

Bond No. 9- New Haarlem EDP / 2003




























ABD kökenli parfüm markası Bond No. 9, kahveli- çikolatalı- vanilyalı bir parfüm üretmiş. Aslında bu parfüm, Rochas- Rochas Men' in daha üst düzey, daha sofistike versyonudur : Bond No. 9- New Haarlem parfümünü değerlendirmek istiyorum.

New Haarlem, ismini New York' un bir semti olan Haarlem' den alıyor. Bu mahalleyi Hollandalı göçmenler kurmuş. Siyah derili vatandaşların ve ekonomik düzeyi düşük olan insanların yaşadığı bir bölgedir.

Vanilyalı kahve, çikolata, karamel, kakao aromaları var. Oryantal- odunsu kategoriye alınmış.

Üstte lavanta, bergamot ve yeşil notalar; ortada kahve ve sedir ağacı; alt notada ise amber, vanilya, tonka fasülyesi ve paçuli aromaları verilmiş.

Tatlımsı bir lavanta güzel ve modern bir açılışa meydan veriyor. Vanilyalı kahve aroması bunu takip ediyor. Daha sonrasında odunsu notalar gelmektedir. Burada keskin ve yoğun bir paçuli baskınlaşmaktadır. Tenden ayrılışı koyu ve acı kahve / çikolata hissiyatı ile oluyor.

Sütlü kahve gibi ilginç bir kullanım olmuş. Notalar genelde çok çabuk akıyor ve tene oturuyor. Thierry Mugler A Men gibi koyu ve acımsı kahve/ çikolata hissiyatı vardır. Kaliteli, lüks; ama büyük ölçüde çok değişmeyen, düz çizgide ilerleyen bir kokusu değerlendiriyor. Genelde tatlı, sütlü bir tarz var. Rochas- Rochas Men ile benzerliği tatlı lavanta açılışı ve karamelli kahve / çikolata vurgusunda keskinleşmiştir. Rochas- Rochas Men, daha basit ve sevimli bir yapıya sahiptir. Bond No. 9- New Haarlem ise, daha kompleks, güçlü, koyu, detaylı bir koku karakteri vermektedir. Her iki parfüm de modern trendlere uymakta.

Bond No. 9- New Haarlem ismli parfüm kalıcılık ve fark edilirlik açısından başarılıdır. Tende bir gün kadar esmekte. Fark edilir yönü de kahve, çikolata, paçuli ile güçlü olmakta. Tene oturup güzelleşiyor. Sonbahar- kış için düşünülebilir. Dengeli sıkılmalıdır. Akşam saatleri için uygun olur. Günlük kullanıma izin verir. Davet ve kokteyl için düşünülebilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, bğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

20 Eylül 2013 Cuma

Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Homme EDT / 2003



























Yves Saint Laurent- Fransız moda markasıdır. Markanın aromatik- fujer grubuna girebilecek parfümü Yves Saint Laurent- Rive Gauche Pour Homme- bugünkü incelememizin konusudur. Baharatlı, odunsu, otsu bir yapısı var.

Üst- biberiye, anason, bergamot,

Orta- lavanta, karanfil, sardunya, kumarin,

Alt- paçuli, gayakum ağacı, vetiver, meşe yosunu.

Kuru, tozlu ve eski kokan turunçgiller ve aromatik otlarla açılıyor. Bergamot, adaçayı ve keskin anason başlangıcı oluşturuyor. Koku karakteri bir müddet böyle devam ediyor. Tozlu ve keskin lavanta ve sardunya, baharatlarla harmanlanıyor. Odunsu notalar, yosunlar kapanışı yapıyor.

Çok tatlılık yok. Tozlu, kirli, ekşi, kuvvetli ve sıcak rayihalar var. Böylece tene oturuyor.

Kalıcılık başarılı olmuş. Bir günü geçen değerler var. Belli bir kalite ve fark edilirlik ( bergamot, otsu rayihalar, karanfil ) mevcuttur. Sonbahar- kış için uygundur. Akşamları daha iyi sonuç alınır. Davet, kokteyl ve gece gezmeleri için idealdir. Akışkanlık hızlı olmakla, dengeli ve uyumlu notalar vardır. Klasik aromatik- fujer kokusuyla eski berber dükkânlarını, tıraş köpüklerini hatırlatıyor. Genelde Fabarge Brut gibi klasik bir parfümle benzer karakteri var. Kokusu bugünün trendlerine uymuyor. 70' li- 80' li yılların fuer/ şipre ( kirli ve tozlu turunçgil- aromatik otlu ) erkeksi kokularına gönderme yapıyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Eylül 2013 Perşembe

Roberto Cavalli- Roberto Cavalli Man EDT / 2003


























İtalyan moda markası Roberto Cavalli, farklı malzemelerin biraraya getirilmesiyle oluşan patchwork tasarımlarıyla biliniyor.

Roberto Cavalli- Roberto Cavalli Man, odunsu- aromatik tarzda bir parfümdür. One Million ve özellikle açılışta Issey Miyake Bleue Fraiche parfümünü hatırlatan nüansları var. Harmanı ise şöyle=

Üst- zencefil, bergamot, limon;

Orta- pelinotu, deri, lavanta, sedir ağacı;

Alt- sandal ağacı, misk.

Notalar dengeli, yeterli ve güzel verilmiş. Dengeli ve lüks bir tatlılık var. Açılışta asitli turunçgiller ve biberli baharatlar çok görkemli ve şatafatlı bir sentez meydana getirmekte. Sonrasında koku karakteri değişiyor. Burada aromatik otlar, odunsu notalar ve deri birbirinin içine giriyor. Deri notası biraz rahatsız edici ve sentetik kullanılmış. Ne var ki, pelinotu canlı canlı vuruyor. Bu, çok güzel bir kullanım... Kapanışta ise, kremsi, yumuşak ve tatlı bir misk- sandal ağacı var. Tenden böyle ayrılmakta.

Koku düzlemi= Biberli baharat/ turunçgil, aromatik otlar, deri, odunsu notalar.

Derinlik ve konfor noktası= Baharat, odunsu notalar ve misk kombinasyonu. Burada kalıcılık ve kalite artmış.

Genelde tatlımsılık var. İdeal bir ilkbahar- yaz kokusu olabilir. Günlük kullanıma uyar. Deri notası hariç, aksayan tarafı yok. Benim tenimde kalıcılığı 10 saate yaklaştı. Gün içinde tazelenebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

18 Eylül 2013 Çarşamba

Loewe- Esencia Pour Homme EDT / 1988






İspanyol giyim ve lüks eşya markası Loewe' nin Loewe- Esencia Pour Homme parfümü aromatik- fujer grubunda bulunmakta. Yeşil aromatik bitkilerin domine ettiği eski tarz bir koku karakteri var. Harmanı gayet dolgun, zengin, canlı ve rafine nüanslar vermekte. Orta sertlikte maskülen bir parfümdür.

Üst- artemisia, ardıç meyvesi, lavanta, yeşil notalar, tarhun, kasnı otu, bergamot, limon, turunç yaprağı yağı;

Orta- adaçayı, küçük hindistan cevizi, fesleğen, yasemin, portakal çiçeği, vadi zambağı, gül, çam ağacı iğneleri, sardunya, siyah frenk üzümü;

Alt- tonka fasülyesi, deri, sandal ağacı, köknar, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı, sytrax...

İlk sıkışta çok tanıdık bir koku geldi= Eskiden kullandığımız aromatik tıraş kremlerini andıran, çok temiz, ferah, canlı ve dinamik bir açılış yapmakta.





Çok kaliteli, zengin, detaylı ve hoş bir harmanı var. Başlangıçta burnunuza yeşil aromatik otlar hücum ediyor. Lavanta, adaçayı, fesleğen, bergamot ve katman halinde turunçgiller ilk hissiyat oldu. Daha sonra parfüm, Ralph Lauren Polo (klasik) gibi, çam iğneleri- kozalak biçimine evrilip, tene oturuyor. Devamında odunsu notalar ve baharatlar birbirinin içine geçmiş halde algılanmakta. Misk, meşe yosunu ve deriyle de kapanışı yapıyor.

Koku düzlemi= Aromatik ot- turunçgil- çam- baharatlı odunsu notalar- misk- yosun- deri notaları.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlı odunsu katman, misk/ yosun notaları, deri.

Biraz tozlu bir tarafı var. Tatlılık turunçgil ve baharat tonlarında dengeli olmuş. Rafine ve akışkan bir aroması var. Yapaylık yok. Baharatlı katmanda kalıcılık değerleri artıyor= Tende kalış süresi hafif esintilerle bir günü buluyor. Kuvvetli, ama rahatsız etmeyen harmanı ile her mevsim kullanılabilir. Günlük kullanımda akşam davet ve kokteyllerinde düşünülebilir.

Eski tarz bir maskülen koku olduğu için babanıza hediye olarak düşünebilirsiniz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Eylül 2013 Salı

Rus Halkının Günlük Yaşamından Kesitler ve Parfum d' Empire Ambre Russe EDP / 2003


















amber temalı/ doğu etkili parfüm

Parfum d' Empire markası ile ilgili neler söylersiniz ?

Parfum d' Empire, 2003 yılında kurulan Fransız niş parfüm şirketidir. Kurucusu ve parfümlerini tasarlayan kişi Marc Antonie Corticchiato olarak bilinir. Ürettiği her bir parfüm bir uygarlığa, tarihî bir şahsiyete, bir imparatorluğa atfediliyor. Doğulu parfüm tarzı ile, kokularında buhur/ tütsü, reçine, balzam, tütün, amber, tatlı kırmızı meyve ve egzotik baharatlar kullanıyorlar.

Parfum d' Empire Ambre Russe adlı parfümü yorumlar mısınız ?

Parfum d' Empire Ambre Russe, içki aroması, tütsü, baharatlar, hayvansal notalar gibi nüansları veriyor. Amber teması üzerine yoğunlaşıyor. Diğer notalar yardımcı elemandır. Oryantal- baharatlı kategorisinde gösteriliyor. Kaynaklarda Rus Amberi olarak geçiyor.



Parfum d' Empire Ambre Russe, Rus halkının ve Çarlık dönemindeki elit saray kesiminin ve zengin ve soylu tabakanın günlük yaşam ritüellerine değinmek üzere tasarlanmış. Gösterişli salon partileri, balolar ve danslar ile birlikte Rusların günlük yaşamında önemli yeri olan votka, şampanya gibi içkilere, Rus deri ve kürklerine, çay içme geleneğine atıf yapan bir anlatım dünyasına yönelmektedir.

Notaları genelde bir tatlılık barındırıyor. Dengeli ve rafine olmayı büyük ölçüde başarıyor=

Üst- şampanya, votka,

Orta- kimyon, çay, tarçın, kişniş, huş ağacı, ardıç meyvesi, deri,

Alt- tütsü, misk, amber.

Parfum d' Empire Ambre Russe, benim pek de beğenmediğim içki vurgusuyla açılıyor. Votka baskın olmakla, şampanya da hissediliyor. Bariz bir tatlılık var. Tatlı kırmızı- orman meyveleri ( vişne, erik, ahududu ) sonra gelir. Devamında siyah çay, bir miktar aromatik otlar deri vurgusu ve çam iğneleri algıladım. Sonra ıslak tütün yaprağı var. Ama gene içki teması belli oluyor. Tatlı baharatların işe karıştığı sonraki devre ise, buradaki en beğendiğim uygulama oldu. Tarçın- zencefil olarak baharatları belirtebiliriz. Tatlı baharatlara tütsüler ekleniyor. Kremsi ve tatlımsı bir amber ve vanilya aroması kapanışı yapmaktadır.



Harman son derece kompleks, karanlık, derin ve lüks hissiyat vermekte. Notalar genelde iç içe geçmiş ve harmanlanmış. Yoğun, güçlü, basın bir karakter yansıtıyor. Kirli, hayvansal ve biraz da edepsiz bir parfüm olmuş. Tatlı, ekşimsi, meyveli, tütünlü akorlar var.

Koku düzlemi= İçki teması, kırmızı meyveler, çay ve aromatik otlar, tütün, tatlı baharatlar, tütsü ve vanilyamsı amber olarak seçilir. İçki vurgusunu, algıları zorlayan keskin biçiminden dolayı beğenmedim. Islak tütün ise fena değil. Amber teması özellikle son kısmı domine etmiştir. Baharat, tütsü ve tütün gibi unsurlar da kaynaşmıştır.

Derinlik ve konfor noktası= Tatlı ve egzotik baharat katmanı (1), vanilyamsı amber (2), çay & aromatik otlar (3) ve ıslak tütün (4) olarak biçimlenir. Aromaları en fazla beğendiğim notalardan başlayarak sıraladım. Kalıcı, kaliteli ve güzel bir çalışma olmuş. Son bölümde tatlılık artıyor, ama rahatsız etmiyor.

Parfüm bu haliyle sonbahar- kış sezonuna, soğuk ve serin havalara uygundur. Günlük kullanıma uymaz. Gizli bir hazine olarak kendinize saklayın. Elbette dengeli sıkılmalıdır. Kuvvetli aromalar çoğu kişiye rahatsız edici gelebilir. Tende kalıcılığı bir günü geçiyor. Şüphesiz, bütün doneleriyle fark edilir bir kokusu var.

Parfum d' Empire Ambre Russe ile Serge Lutens Ambre Sultan' ı kıyaslıyorlar ve arada benzerlik görüyorlar. Siz ne dersiniz ?

Amberin ana tema olmasına bakarsak, bu yaklaşım doğrudur. Ama bunu nüanse etmek gerekir. Ambre Sultan, keskin çam reçinesi ve amberle başlayıp, amberle bitiyor. Ambre Russe' da ise amber teması ancak sonlara doğru egemen olmakta. Ambre Sultan çok fazla tatlılık barındırmayan, otsu bir yapı göstermekte. Ambre Russe, ondan biraz daha tatlıdır. Her ikisinde de detaylı, zengin ve egzotik bir amber var. Ancak, amber teması Ambre Sultan' da daha kaliteli kullanılmış...

Amber temasının parfümlerde kullanılışı farklılık gösteriyor. Buna biraz değinir misiniz ?

Amberin geleneksel ve Doğulu tarzına, biraz önce ele aldığımız Serge Lutens Ambre Sultan ve Parfum d' Empire Ambre Russe örnek olabilir. Baharatlar, reçineler, kırmızı meyveler, tütsüler amberle harmanlanmıştır.

Bir de Modern Amber var. Jean Paul Gaultier 2, amber temasını çikolata ve karamel notalarıyla sentezlemiş. Tom Ford Rive D' Ambre ise, turunçgilli ve naneli amber ile özgün ve farklı bir deneme niteliğindedir.

Parfum d' Empire Ambre Russe, size neler anlatıyor ?

18. yüzyıl başlarında Osmanlı ve Rus imparatorluklarının ihtişamı... Yalnız Osmanlı inişte, Rusya ise yükseliştedir. Dönemin önemli figürleri Padişah III. Ahmet ve sadrazamlar Nevşehirli Damat İbrahim ve Baltacı Mehmed Paşa ve Rus Çarı I. Petro' dur. Konumuz büyük oranda Rusya' daki gelişmeler olacak. Ama önce Osmanlı' ya bakalım...



Lale Devri- 1718- 1730... Osmanlı Devleti, Avusturya ile giriştiği ve iki tarafın da çok yıprandığı savaşı sona erdirmek için, bu devletle Pasarofça Antlaşmasını imzalıyor. Ülke, halk ve devlet ricali, uzun süren savaş dönemlerinden artık bezmiştir. Biraz da dinlenelim, keyfimize bakalım derler. Ve sonra tarihimizde Lale Devri diye anılan bir zevk, sefa ve eğlence devri açılır. Rahat ve lüks yaşam moda olur. Devlet adamları İstanbul' da bir sürü saray, köşk ve konak yaptırırlar. Buralarda eğlenceler düzenlerler.



Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Lale Devri' ni başlatan kişidir. İstanbul' da yetişen ve ünü dünyaya yayılan lale çiçekleri bu döneme adını verir. Bu dönemde kütüphane, külliye, çeşme yapımı hızlanır. Çini atölyeleri ve kağıt fabrikaları açılır. İbrahim Müteferrika, ülkeye matbaayı getirir. İtfaiye teşkilatı kurulur. İlk kez çiçek aşısı uygulanır. Paris, Londra ve Viyana gibi başkentlere geçici elçiler gönderilir.

Ancak eğlence, israf ve lüks yaşam, sadece devlet adamları ve kaymak tabakanın yararlandığı nimetlerdir. Yoksul halk buna tepki gösterir. Sonunda, Patrona Halil adında bir maceraperest, kendisi gibi serseri arkadaşlarıyla bir yönetim darbesi yapar. Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilir ve Lale Devri sona erer.



Büyük Petro Dönemi- 1682- 1725... Yaptığı müthiş işlerden dolayı Deli lakabıyla anılan Çar I. Petro, Rusya' yı yönetmektedir. Avrupa görmüş, kültürlü, bilgili, karizmatik ve entelektüel bir yöneticidir. Amacı, Rusya' yı büyük ve güçlü bir Avrupa devleti yapmaktır. Baltık' tan Akdeniz' e ( sıcak denizlere ) inme politikası yürütür. Avrupa seyahati sonrası, bilim, kültür, sanat ve teknolojide reformlar yaparak ülkesini Avrupa düzeyine getirmeye çalışır. Denizlerde hakimiyet kurmak için Rusya' nın güneyinde büyük tersaneler yaptırır. Dayanıklı ve güçlü gemiler inşa ettirir. Kara ordusunu güçlendirir.

Avrupa' dan mimarlar getirterek, bataklıkları kurutmak suretiyle Baltık denizi kıyısında St. Petersburg şehrini kurdurdu. Şehir planını çizdirdi. Kanalizasyon sistemini yaptırdı. Kenti Avrupa tarzı gotik, klasik ve Barok mimarili binalarla donattı. Kültür ve sanat eserleri ( tiyatro, bale ve opera binaları, heykeller ve saraylar ) yaptırdı.



Rusya' da etkili Türk kökenli soylu Boyar ailelerini ortadan kaldırdı. İktidarını sınırlayacak, denetleyecek bir güç kalmadı. Ülkeye tek başına hakim oldu.

Çar I. Petro' nun yönetimsel ihtirasları ve yayılmacı politikaları Osmanlı Devleti' ni endişelendiriyordu. Ayrıca Osmanlılar' ın da büyük fetih politikaları vardı. Her şey onu gösteriyordu ki, er ya da geç, bu iki devlet kafa kafaya gelecekler ve kozlarını meydan savaşında paylaşacaklardı. Tarihlere Prut Savaşı olarak geçen hadise de böyle yaşandı.

Prut Savaşı- 1711...

Prut Savaşı' nın nedenleri üzerinde durmalıyız= Rusya, Osmanlı Devleti tebaası olan Ortodokslar' ın koruyuculuğunu üstlenmek ve bu insanların haklarını savunmak bahanesi ile Osmanlılar' ın iç işlerine karışma fırsatı yaratmak istiyordu. Böylece, Osmanlı Devleti' ni içten zayıflatarak, daha önce kaybettiği toprakları geri almak peşindeydi. Çar I. Petro, Romanya' da Osmanlı' ya bağlı olarak hüküm süren yerel beyleri, Osmanlı' ya karşı kışkırtıyordu. Bu sıralarda, İsveç kralı XII. Karl, Paltova Savaşı' nda Çar I. Petro' ya yenilmiş ve kaçarak, Osmanlı sınırında bulunan Bender kentine sığınmıştı. Ruslar, İsveç kralını yakalamak için, Osmanlı topraklarına akınlar düzenlediler. XII. Karl, İstanbul' a mektup yazarak, Osmanlı Devleti' ni Rusya' ya karşı kışkırttı. Rusların Osmanlı topraklarına saldırmasına kızan III. Ahmet, Rusya' ya savaş ilan etti.



Baltacı Mehmed Paşa sadrazamlığa getirildi ve Rusya seferine çıktı. 200.000 kişilik bir orduyla Tuna' yı geçerek Romanya' ya girdi. Osmanlı donanması da Karadeniz' e açılmıştı. Müttefik Osmanlı ve Kırım Hanlığı ordusu, Çar Deli Petro' yu ve Rus ordusunu Prut nehri kıyısına kuşattı. Diğer taraftan da bataklıklara doğru sürülmek üzere olan Petro, Moskova' daki karısı Çariçe Katerina' ya mektup gönderip yardım istedi. Rusların su ve yiyecek sıkıntısı vardı. Ya yenilecekler, ya teslim olacaklardı.

Çariçe I. Katerina, Baltacı Mehmed Paşa' ya barış teklif etti. İsveç kralı ve Kırım Hanı ise, etrafı sarılmışken, Rus ordusunun tamamen yok edilmesi gerektiğini söylüyorlardı. Ancak, Baltacı Mehmed Paşa, Yeniçeriler' in isteksiz davrandıklarını ve isyan belirtileri gösterdiklerini söyleyerek bunu kabul etmedi. Yeniçeriler' e şiddetli bir savaşta güvenmiyordu. Sonunda Ruslar ve Osmanlılar arasında barış imzalandı. Çariçe I. Katerina, Osmanlılar ile anlaşmak için, Baltacı Mehmed Paşa' nın çadırına bir elçilik heyeti gönderdi.

Rus elçileri, Osmanlı sadrazamına, hazine sandıkları içinde değerli kürkler, mücevherler, büyük miktarda para ve çok nadide amber kokuları takdim ettiler. Ayrıca, Rus votkası ve çayı da ( bkz. Ambre Russe' a atıf )  getirmişlerdi. III. Ahmed de anlaşmayı onayladı. Ancak, tarihlerde iddia edildiği gibi, Baltacı Mehmed Paşa ile Çariçe Katerina buluşması olmamıştır. Avrupa' nın yeni bir Haçlı ittifakı ile Osmanlı' nın karşısına çıkabileceğini düşünen Baltacı Mehmed Paşa, orduyu fazla yıpratmak istemediğinden, anlaşmayı kabul etti.

Böylece, Azak kalesi ve çevresi Osmanlılar' a geri verilecekti. Ruslar Karadeniz' de donanma bulunduramayacak, İsveç kralının ülkesine dönmesine izin verecek, Polonya' nın iç işlerine karışmayacak ve İstanbul' da sürekli bir elçi bulunduramayacaktı...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html







Estêe Lauder- Beautiful Eau De Parfum / 1985

 















Estêe Lauder- ABD kökenli kozmetik markasıdır. Bugün Estêe Luder- Beautiful Eau De Parfum isimli bayan parfümünün değerlendirmesini yapacağım. Meyveler, çiçeksi notalar, aromatik otlar, vanilya, amber ve odunsu notalar barındırıyor. Sıcak, yumuşak, ferah, yapay, buruk, tatlımsı ve pudralı rayihaları var. Şipre- çiçeksi grupta gösterilebilir.

Üst- kasnı otu sakızı, gül, zambak, kuş üzümü, meyveli notalar, Çin tarçını, mandalina, bergamot, limon,

Orta- karanfil, sümbülteber, kadife çiçeği, mimoza, nergis, yasemin, papatya, ylang ylang, karanfil, vadi zambağı, portakal çiçeği, manolya, leylak, frezya, menekşe, adaçayı, neroli,

Alt- sandal ağacı, amber, vetiver, misk, sedir ağacı, vanilya. 

Estêe Lauder- Beautiful Eau De Parfum isimli parfümün, şipremsi karakterdeki açılışı nispeten orta bölümde de devam ediyor. Buruk ama tatlımsı vurguları olan meyveler, çiçeksi notalar ve turunçgiller var. Kuş üzümü, Çin tarçını ( meyvemsi akor ), ahududu, gül, zambak, kadife çiçeği, mandalina, limon ve bergamot sayılabilir. Buna yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalar ve aromatik otlar katılıyor. Siklamen, portakal çiçeği, sardunya, adaçayı ve kişniş olacaktır. Orta katmana geçildiğinde çiçeksi notaların hakimiyeti sürüyor. Bu sefer pudralı çiçekler var. Mimoza, manolya ve sümbülteber olarak tahmin ediyoruz. Orta katmanın devamında ise pudralı- kremsi- yeşil çiçeksi notaların harmanı ile karşılaşacağız. Papatya, sümbülteber, nergis, ylang ylang ve karanfil gibi çiçekler hem pudramsı hem baharatımsı nüanslar veriyor. Yasemin, frezya, gül, ve zambak ise kremsi çiçekler grubunda düşünülebilir. Yeşil ve ferah kokmakla birlikte turunçgilli nüanslar veren çiçeksi notalara örnek olarak neroli, leylak, menekşe, limon mine çiçeği ve portakal çiçeği verilebilir. Bu arada tene oturma evresinde, karanfil daha ferah ve yeşil- bitkisel kokacaktır. Son bölümde de yapay olmaktan başka hiçbir özelliği bulunmayan vanilya, misk, amber ve sandal ağacı temalı odunsu notalar yer almaktadır.

Estêe Lauder- Beautiful Eau De Parfum isimli parfümde aromalar kâh katman halinde sırasıyla görevini yaparken, kâh harmanlanmak suretiyle birbirinin içine geçmiş biçimde algılanıyor. Örneğin, açılıştan orta bölümün başlangıcına değin ve kapanış kısmı da dahil olmak üzere katman halinde aromalar mevcuttur. Orta bölümde çiçeksi notaların iyice ağırlığını hissettirmesiyle birlikte, harman- karışım halinde aromalar göreceğiz. Durum böyle olunca da, gayet yavaş akışkanlıkla iki saat sonra tamamen tene yerleşmiş oluyor. Ardından, kademeli bir şekilde sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve boğucu bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende dört gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansına sahiptir. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yeter. Genel olarak sıcak, pudralı, kremsi ve yapay rayihalarından ötürü kalıcılık ve fark edilirlik yükselmiş fakat bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir. Çiçeksi notalar parfümü domine ediyor. Diğer aromalar ise yardımcı elemandır. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Eylül 2013 Pazar

Christian Dior- Dior Higher Energy EDT / 2003




























Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Bünyesinde Dior markasını da barındırıyor.

Christian Dior- Dior Higher Energy ( yüksek enerji ) isimli parfüm, kaliteli bir kolonya gibidir. Günlük kullanıma, soyal faaliyetlere ve genel beğeniye hitap eder. Tene bolca uygulanır. Rahatsız etmez. Yaz mevsimne yönelik bir kokudur. Kalıcılık ve fark edilirlik için kaliteli kolonya referansı düşünecektir. Tene oturan, yumuşak esintiler yapan, sahibine dönük fark edilirlik veren bir parfümdür. Tatlı, yumuşak, keskin, serin ve sucul etkiler yapmaktadır.

Christian Dior- Dior Higher Energy- hafif baharat, meyve, turunçgil ve odunsu notalarla şekillenmiş. Odunsu- aromatik grupta yer alıyor.

Üst- ananas, kavun, ardıç meyvesi, nane, greyfurt,

Orta- muskat, tütsü, karabiber,

Alt- laden otu, sandal ağacı, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Christian Dior- Dior Higher Energy- açılışta bir sentez yapmış= Tatlı- tropik meyveler, çam esintileri ve yeşil bitkiler algılanmakta. Çam esintileri keskindir. Yeşil bitkiler sucul ve ferahtır. Ananas, kavun, portakal gibi meyveler canlı ve enerjiktir.

Sonra turunçgil ve meyveyle devam eder. Buna adaçayı, karabiber ve zencefil katılır. Baharatlar sıcak ve biberlidir. Tene yerleşme başlar. Baharatlar kalıcılığa katkı yapar.

Kapanışta da genelde reçineli odunsu bazlar, misk, meşe yosunu görülür. Yeşil ve ferah otlar aşağıya iner. Sedir ağacı baskındır. Vetiver bundan sonra önemlidir. Tütsülü odunlar biçimine giren bu bölüm, en kaliteli aromaları verir. Odunsu notalar yumuşak, tozlu ve bir miktar topraksı etkiler ( paçuli ) barındırır. Bu bölüm büyük ölçüde yumuşak esintiler yapar.

Sade, basit ve gösterişsiz yapı beğenilmektedir. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Sürpriz yoktur. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilecek bir kokudur. Bu minvalde gün içinde tazelenebilir. Günümüz parfüm trendlerine uymaktadır. Yani kokusunu herkes beğenecektir. Aromaları da dengeli bir tatlılık verir. Meyve ve odunsu notalara değin, klasik nota sıralamasına göre gitmektedir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Eylül 2013 Cuma

Hermes- Un Jardin En Mediterranee EDT / 2003






























Hermes- Fransız moda markasıdır. Bu markanın Bahçe serîsinden Hermes- Un Jardin En Mediterranee isimli parfüm incelenecektir. Kaliteli ve ferah bir kolonya havasındadır. Fark edilirlik ve kalıcılık buna göre düşünülmelidir. Turunçgiller, odunsu notalar, yeşil bitkiler ve çiçeksi notalarla biçimleniyor. Tatlı, yumuşak, tozlu, yağlı ve biraz pudralı tonlamalar yapıyor. Odunsu- aromatik grupta yer almakta. Ancak, bazı kaynaklarda çiçeksi- akuatik grupta gösteriliyor.

Üst- mandalina, bergamot, limon, şeftali,

Orta- portakal çiçeği, yasemin, zambak, nergis,

Alt- selvi bitkisi, incir yaprağı, misk, kırmızı sedir ağacı, sedir ağacı, fıstık.

Bir Akdeniz Bahçesi.

Hermes- Un Jardin En Mediterranee- yeşil yapraklar, aromatik otlar ve turunçgillerle açılıyor. Çok az tatlılık var. Tozlu, yağlı ve acımsı kokular daha belirgindir. Tatlılık mandalina, bergamot ve incir yaprağı kaynaklı olmalıdır. Ama turunçgiller açılışta çok baskın değil. Bir müddet sonra, serin- soğuk su ve ozon notaları eşliğinde keskin nane ve paçuli yaprakları hissediliyor. Yasemin, zambak, frezya, nergis ve portakal çiçeği gibi, yumuşak beyaz çiçek & yeşil kokan ferah çiçek harmanıyla karşılaşıyoruz. Tene oturma böylece başlıyor. Yapay ve parlak sedir ağacı merkezli odunsu notalar ve yumuşak miskle kapanış yapılıyor.

Hermes- Un Jardin En Mediterranee- ilkbahar yaz sezonu, günlük kullanım ve sosyal ortamlar için idealdir. Gün içinde tazelenebilir. Aromalar genelde katman halindedir. Dengeli bir tatlılık var. Hızlı akışkanlıkla tene oturur. Açılıştaki yağlı, acımsı ve tozlu vurguların nane ve paçuliden geldiğini ve bu vurguların orta katmanda daha da anlaşıldığını düşünebiliriz. Su ve ozon notaları ise, yaprak ve bitkilere serpiştirilmiş.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Eylül 2013 Çarşamba

Aromel Kozmetik- First Class Classic EDT



























First Class isimli parfümü, her Türk erkeği en bir kere kullanmış olmalıdır. 1982 yılından beri takipçisi ve seveni var. Artık çoktan marketlere düşse ve klasik ömrünü tamamlamış bile olsa, arada bir, dönüp baktığımız parfümlerdendir.

First Class, ağırbaşlı, centilmen, çok fazla tatlılık bairındırmayan ama kompleks, temiz ve kaliteli harmanıyla beğenilen ve tercih edilen bir kokudur. Aromatik otlar, turunçgiller, odunsu notalar ile şekillendiği söylenebilir. Baharat tonlamaları da, fresh ve taze etkiler de söz konusudur. Bu koku aromatik- fujer grubuna girebilir.

Üst- lavanta, bergamot;

Orta- adaçayı, limon, portakal çiçeği;

Alt- ardıç ağacı, sedir ağacı, sandal ağacı, amber, misk.

Tatlı lavanta ve ekşi ve tozlu bergamot, parfümün eski kokan, geleneksel 80' ler tarzı için fikir veren bir başlangıç olmaktadır. Sonra aromatik otlar, limon merkezli turunçgiller ve çiçeksi notalar sahne alır. Adaçayı, fesleğen, hatta bir miktar çam kozalağı notalarını algıladım. Tene oturma ve yerleşme başlıyor. Derinlerden kimyon benzeri acımsı baharatlar hissediliyor. Notalar iç içe geçmiş ve tek parça gibi algılanmaya müsait bir havadadır. Turunçgil harman içerisinde mandalina- portakal çiçeği ikilisi de düşünülebilir. Devamında aromatik otlar arasından, çam esintileri daha yoğun alınmakta. Halâ baharatlar ( karanfil, kakule ) var. Bu kez ağaçsı- odunsu biçimlenmeler fark ediliyor : Sedir ağacı, vetiver, sandal ağacı türünden bir şeyler hissediliyor. Bu odunsu notalara yumuşak bir misk katılıyor ve parfüm böylece sonlanıyor.

Notalar rafine, dengeli ve uyumlu olmayı başarmış. Açılıştan sonra hızlı bir akışkanlıkla aromatik otlar ve çam esintileri devreye girdi. Aromatik hava, parfümün geneline egemendir. Tazelik ve biraz olsun tatlılık, bu aromatik tarzın işidir. Tene yakın durur ve çok çabuk kurur.

Koku düzlemi lavanta, turunçgiller, aromatik otlar, çam esintisi, portakal çiçeği, baharatlar, odunsu notalar ve misk sırasını takip ediyor. Bergamot, lavantadan daha etkilidir. Tozlu aromatik otlu- turunçgiller diyebileceğimiz ilginç bir yorum görülmekte. Sedir ağacı ve vetiver de tozlu ve kirli hava yansıtıyor.

Derinlik ve konfor noktası bergamot, turunçgiller, aromatik otlar, vetiver ve misk biçiminde meydana gelmiştir. Burası, bana göre en güzel, kabul edilebilir ve ideal harman olabilir. Çünkü, genelde ekşimsi ve tozlu rayihalara karşın, belli bir ferahlık ve dinamizm barındırıyor. Sonlarda yumuşak sandal ağacı- misk ile tatlanma da var.

Bu yapısı ile daha çok, sonbahar- kış sezonuna uyacaktır. Aromalar tozlu, ekşimsi buruk tonda olduğundan, dengeli sıkılmalıdır. Yaz mevsiminde hafifçe tatbik etmek yeter. Günlük kullanıma uyar. İdeal olan serin havada ve akşamları kullanmaktır. Gece gezmeleri ve davetler için uygundur. Kalıcılığı bir güne yaklaşıyor. İlk anda yüksek bir fark edilirlik yapıyor, sonra sönerek tene yakın esiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html









9 Eylül 2013 Pazartesi

Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme EDT / 1973


 

























Paco Rabanne- Fransız parfüm markasıdır. Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme isimli parfümü konu olarak belirliyoruz. Aromatik otlar, turunçgiller, erkeksi çiçekler ve odunsu notalar genel biçimlenmede önemlidir. Tozlu, sabunsu, buruk ve bir miktar tatlı rayihalar sunuyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösteriliyor.

Önemi= Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme isimli parfüm aromatik- fujer parfümlerinin en erken örneklerinden biri olarak lanse ediliyor. Hakkında, traş kremi / köpüğü, sabun, yeşil kokan aromatik otlar gibi benzetmeler yapılıyor.

Üst- biberiye, adaçayı, gül ağacı, defne,

Orta- tonka fasülyesi, lavanta, sardunya,

Alt- bal, amber, misk, meşe yosunu.

Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme- tozlu, buruk ve bir miktar ekşimsi bergamot, limon, çam esintileri ve aromatik otlarla açılmakta. Adaçayı ve çam esintileri ( ardıç meyvesi ) ve bergamot baskındır. Sardunya ve lavanta gibi maskülen çiçekler orta katmanda önemlidir. Yeşil kokan çiçeksi notalar ve bitkiler gibi koku vermekte. Bu bölüm sabunsu etkiler vermekte. Kapanışta, ilk önce tatlılığın arttığını belirtelim. Vanilya ve balımsı hissiyat bunda etkilidir. Yumuşak bir misk ve meşe yosunu tahmin etmekteyiz. Yumuşak odunsu notalar paçuli merkezli olacaktır. Hayvansal deri notası da hissedilmekte.

Paco Rabanne- Paco Rabanne Pour Homme ile ilgili bazı teknik detaylar verelim=

Kaliteli, doğal ve enerjik aromatik otlar ve eski / nostaljik kokan turunçgiller beğenilmekte.

Son bölümde tatlılığı arttıran baskın vanilya ve bal aromasını beğenmemekteyiz.

Hayvansal deri notası, sıcakta, yaz mevsiminde tende çok kötü ve yapay bir kokuya sebep olmakta.

Erkeksi çiçekler ve yeşil kokan otlar, klasik fujer geleneğinin kalitesini vurgulamakta.

Paco Rabanne- Pour Homme- maskülen, centilmen ve sert bir kokudur. Deri- vanilya ikilisinden dolayı, dengeli sıkılması gereklidir. Sonbahar- kış mevsimine, akşam saatlerine ve soğuk havalara uygundur. Açık havada düzenlenen davet, kokteyl ve gece gezmelerinde kullanabilirsiniz.

Fark edilirliği ilk anda güçlüdür, sonra tene yavaşça oturmakta. Akışkanlık yavaş olmakta. Aromalar katman halinde yapılanmıştır. Bu katmanlar içinde, saydığımız bazı notalar ( begamot, adaçayı- çam, vanilya, deri vs. ) parfümü yönetmektedir. Orta katmana değin, bir uyum ve sentez görülmektedir. Sonra bu durum, aşırı tatlılıkla son kısımda tersine dönmektedir. Kalıcılık başarılı değerlere ulaşmakta. Çabuk terleyen yağlı tende, bir güne yakın kalıcılık sağlamakta.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



 

Frederic Malle- Le Parfum de Therese EDP / 2000

 















Frederic Malle- Fransız niş parfüm firmasıdır. Bugün Frederic Malle- Le Parfum de Therese isimli parfümü inceleme konusu olarak belirledim. Ekşimsi, buruk, tatlı, tozlu, metalik, serin, yumuşak, ferah ve yapay esintiler sunmakta. Meyveler, çiçeksi notalar, odunsu notalar, deri ve turunçgiller barındırıyor. Şipre- meyveli kategorisinde gösterilmiş.

Üst- kavun, mandalina, 

Orta- erik, gül,

Alt- deri, vetiver, sedir ağacı.

Frederic Malle- Le Parfum de Therese isimli parfümün açılışı şipremsi biçimde gerçekleşiyor. Zaten genel karakteri böyledir. Yalnız biz, bu parfümü koku gruplarına göre yorumlamak istiyoruz :

Başlangıçtan orta katmana kadar ekşimsi ve buruk rayihalar mevcuttur. Kavun, mandalina, bergamot, erik, gül ve siklamen bu anlamdadır. Meyveler, turunçgiller ve çiçeksi notalar, hatta genel koku karakterine büyük oranda hakimdir. Orta bölümün bir diğer koku tonlaması ise tatlı ve metalik gül- deri ikilisidir. Gül notası orta katmanın sonuna değin iner ve burada deri aromasıyla birleşerek tatlılaşır. Kapanışta göreceğimiz odunsu notalar yumuşak, yeşil / çimensi ve tozlu yapıdadır. Bunlar vetiver ve sedir ağacıdır. 

Frederic Malle- Le Parfum de Therese isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kaldığını gözlemledim. Çünkü benim tenimde gayet sakin ve tensel koku tavrına büründü. Fark edilirliği tene yakın durmasıyla ilişkilidir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlaması, EDP formatında olmasına ve deri ve odunsu notaların gücüne bağlanabilir. Tatlı ve metalik kullanılmış gül- deri kombinasyonunda yapaylık vardır. Ancak rahatsız etmez. Buna karşın nota geçişleri başarılıdır. Şipremsi- meyveli yapısından ötürü tene özgürce sıkılabilir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme, ılık ve serin yaz akşamlarına, soğuk havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Gucci- Gucci Pour Homme EDT / 2003



























Gözden geçirilmiş yeniden yorum

İtalya- Floransa merkezli bu moda tasarım firmasını, 1921' de Guccio Gucci kurdu. Moda, bay- bayan parfümü, deri eşya, saat gibi ürün gamı var. İlk parfümünün çıkış yılı 1974' tür.

Odunsu- oryantal grupta gösterilen Gucci- Gucci Pour Homme' da genelde baharat, tütsü ve odunsu bazlar egemendir. Harmanı ise şöyle verilmiş=

Üst= Tarhun, zencefil, papirüs, lavanta, fesleğen, petitgain ( turunç yaprağı yağı ), limon, bergamot;

Orta= Karanfil, paçuli, pembe biber, sandal ağacı, süsen, yasemin, sedir ağacı, sardunya;

Alt= Laden reçinesi, deri, tonka fasülyesi, amber, misk, meşe yosunu, vanilya, tütsü, adaçayı, paçuli.

Harmanı kağıt üzerinde karışık görünüyor. Bu denli kompleks bir parfüm nasıl kokar ?

İşte cevabı= Açılış yoğun ve kuvvetli baharatlarla yapılmış. Buna pek alışık değiliz. Klasik turunçgillerin yerine, daha ilk anda burnunuza koyu baharatlar hücum ediyor.

Koku düzlemine geçelim... Yalnız, gruplandırarak gideceğiz=

Keskin ve biraz da tatlımsı baharatlar, erkeksi çiçekler, odunsu notalar ve tütsü- amber sıralamasını verebiliriz.

Bunu biraz detaylandıralım=

Baharat olarak zencefil/ biber öne çıkmakta. Çiçeklerden karanfil, lavanta ve sardunya alınıyor. Ve baharatlı odunlara amber eşlik etmekte...

Parfümün en güzel ve en beğendiğimiz yerine; yani derinlik ve konfor çizgisine baktığımızda şunu görmekteyiz=

Keskin baharat ve tütsü- amber kombinasyonu.

Tenden ayrılışı da böyle oluyor. Tene yakın duruyor. Zaman geçtikçe güzelleşiyor. Yapaylık, sentetiklik hissetmedim. Lavantada  tatlımsı bir kullanım var. Zaten, genelde dengeli bir tatlılık bulunmakta. Parfüm dünyasında çok önemli bir yerde konumlanıyor.

Gucci- Gucci Pour Homme, 70' lerin klasik maskülen havasını yansıtıyor. O dönemin kokuları fazla saldırgan olmayan parfümlerdi. Beyefendi, centilmen tazındaydı. Gucci Pour Homme da öyle. Bir zamanlar, ünlü parfüm tasarımcısı Tom Ford da, Gucci' nin yönetim kurulundaydı. O nedenle, bu parfüm Tom Ford esintileri de vermekte.  Gucci Pour Homme' da çok kuvvetli ve doğal bir baharatlı odun temasını takdir etmekteyiz. Bu, Tom Ford parfümlerini anımsatıyor. Dolayısıyla çok zengin ve sofistike kokuyor.

Tene yakın durmakla, Kalıcılığı ilk anda kuvvetli oluyor. Sonra tene yerleşip sakinleşiyor. Gün içinde tazelenebilir. Sonbahar- kış devresine daha uygundur. Öğleden sonraları ve akşam tatbik edilebilir. Davet, kokteyl ve gece gezmelerinde idealdir. Kuvvetli esansları olduğundan, dengeli sıkılmalıdır.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Eylül 2013 Cumartesi

Penhaligon's- Malabah EDP / 2003



























Penhaligon's, köklü ve çok şöhretli bir İngiliz parfüm markasıdır. Parfüm üretiminde geleneksel yöntemleri devam ettiriyor. İngiltere kökenli bitki ve hammadeleri kullanıyor. Geleneksel yöntemlerle bu bitki özleri damıtılıyor. Orijinal kokuları zaman içinde modernize edilmiş.

Penhaligons's ürün gamı olarak vücut bakım ve banyo ürünleri, lüks tıraş malzemesi ve parfüm ve kolonya bulunduruyor.

Penhaligon's Malabah, bu markanın en çok beğenilen ve merak edilen çalışması olmayı başarmış.

Oryantal- baharatlı kategorisinde gösteriliyor. Aromatik otlar, yumuşak baharatlar, narenciye esintileri algılanmakta. Kadın parfümü olarak tasarlanmış.

Üst- limon, çay, kişniş,

Orta- zencefil, muskat, kakule, gül, süsen kökü,

Alt- amber, misk, sandal ağacı.

Penhaligon's Malabah, çok kompleks ve detaylı bir başlangıç yapıyor. Şöyle ki, ilk anda tozlu aromatik otlar ve buruk ve keskin turunçgiller birarada algılanmakta. Limon- bergamot ve adaçayı hissettim. Biraz da tatlılıktan dolayı kişniş olabilir mi, diye düşündüm. Şipre/ fujer tarzına yakın, eski kokan bir açılışı var.

Sonra tatlı ve yumuşak baharatlar sahne aldı= Tarçın, zencefil, kimyon biçiminde tahmin ettim. Tene yerleşme ve güzelleşme başlıyor. Sıcaklık artıyor. Baharatlı katman biçimine evriliyor. Oryantal misk/ Doğulu tarza çevriliyor.

Kapanışta da yumuşak ve taze misk ve sandal ağacı vardır. Baharatlı tonlamalar aşağılara kadar iner.

Genelde basit, sade, yalın bir anlatım söz konusudur. Notalar net, temiz ve dengelidir. Aynı şekilde dengeli bir tatlılık da takdir edilir.

Orta bölümde baharatlı çiçekleri tene oturduktan sonra hissettim. Yumuşak esintiler yapıyor.

Penhaligon's Malabah, Güney Hindistan' ın sahil kenti Malabah' tan esinlenmiş. Doğu Hindistan baharat yolu metaforu, bu parfüme ilham vermiş...

Parfümün zayıf tarafı, kalıcılığının ve fark edilir yönünün düşük olmasıdır. Tene yakın durmayı tercih eden kolonya gibidir. Her mevsim ve her sosyal ortam için düşünülebilir. Baştaki tozlu ve kirli turunçgillere dikkat edilirse, aslında tene bolca uygulanabilir. Çünkü, devamında baharatlar yumuşak ve taze esintilerle beğenilecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Frederic Malle- En Passant Extrait De Parfum / 2000



























Frederic Malle- Fransız parfüm ve kolonya firmasıdır. Bu markanın bayan koku koleksiyonu içinde bulunan, Frederic Malle- En Passant isimli parfümü değerlendireceğiz. Bu parfümü Olivia Giacobetti tasarlamış. Sabunsu, pudralı ve metalik hissiyat baskındır. Ferah, buruk ve ozonlu aromalar geri plandadır. Çiçeksi notalar parfümü domine eder. Meyveli, sucul ve bitkisel notalar da yardımcı elemandır. Çiçeksi- yeşil kategoride gösteriliyor.

Üst- leylak, su notaları,

Orta- incir, salatalık,

Alt- buğday, menekşe yaprağı, turunç yaprağı.

Frederic Malle- En Passant- yoğun sabunsu çiçeklerle açılıyor. Bu arada çiçeksi notalarda metalik hissiyat da var. Kediotu, menekşe ve sümbülteber gibi çiçekler olabilir. Devamında yeşil kokan ferah çiçekler sahneye çıkmakta. Portakal çiçeği ve leylak olarak düşünüyoruz. Bununla birlikte yeşil çiçeklere, ozonlu ve buruk meyveler ( salatalık, incir ? ) eşlik edecektir. Böylece orta bölümden itibaren yumuşama ve ferahlama görülmekte. Sucul notalar ve yeşil bitkisel karışımın da bunda etkisi var. Son bölümde aynı koku formu devam ediyor.

Frederic Malle- En Passant- kaliteli çiçeksi kolonya tarzındadır. Fark edilirlik ve kalıcılık bu açıdan ele alınmalıdır. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Gün içinde tazelenebilir. Başlangıçtaki yoğun sabunsu aromalardan dolayı dengeli sıkılmalıdır. Bunun haricinde nota geçişleri başarılıdır. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz mevsimi kokusudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html