Sayfalar
25 Mayıs 2013 Cumartesi
Christian Dior- Dune Pour Homme EDT / 1997
Christian Dior- Fransız moda markasıdır. Christian Dior- Dune Pour Homme, yazlık bir parfümdür. Tatlımsı esintiler, otlar, meyveler, hafif kokular takdir edilmektedir.
Odunsu- çiçeksi/ misk grubundaki parfüm kolonya tarzına evriliyor.
Üstte siyah kuş üzümü, incir yaprağı, fesleğen, adaçayı; orta notada incir ağacı kabuğu, muhabbet çiçeği, gül; alt notalarda sandal ağacı, tonka fasülyesi, vanilya, sedir ağacı var.
Yeşil bitkiler, odunsu notalar, aromatik- meyveli notalar parfümü şekillendiriyor.
Hafifçe tatlılaşan, dinamik ve enerjik bir açılışı var= Otlar ve meyveler. İncir burada baskındır. Kuş üzümü olabilir. Aromatik bir açılış yapmış. Yeşil bitkiler ferah ve neşeli etkiler veriyor.
Daha sonra bu meyveli- otsu rayihalar devam etmekte ve şifalı ot esintileri vermekte. Nane, adaçayı bu cümledendir. Ortalarda hafif tatlımsı incir gene var. Buna erkeksi çiçeksi notalar ( menekşe, gül, sümbül ) destek vermiş. Sabunsu hissiyat da alınmakta.
Hafif bir misk, tatlı odunsu notalar kapanışı yapmakta. Amberimsi notalar da alınmıyor değil. Kadifemsi ve yumuşak geçişler var.
Parfümün genelinde tatlılık var. Notalar dengeli, uyumlu, başarılı verilmiş. Akışkan ve rafine kullanılmış.
Fazla bir beklentiye girmeden kullanılabilir. Mekân ve saat sınırlaması olmadan kullanılabilir. Bol bol sıkmakta sakınca yok. Kalıcılığı 6 saat kadar kuvvetli olmakta ve sonra tene yakın durarak, 10 saate varmakta. Fark edilirlik tatmin edicidir.
Koku - 4 Kalıcılık - 3
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
23 Mayıs 2013 Perşembe
Creed- Spring Flower EDP / 1996
Creed- Fransız parfüm markasıdır. Şimdi Creed- Spring Flower ( 1996 ) isimli bayan parfümünü tanıtıyorum. Tatlı, kremsi, yapay, sucul, ozonlu, serin, sıcak, yumuşak ve ferah esintileri var. Meyveler, çiçeksi notalar, ambergris ve misk içeriklerine sahiptir. Çiçeksi- meyveli grupta gösteriliyor.
Üst- elma, kavun, şeftali,
Orta- yasemin, gül,
Alt- misk, ambergris.
Creed- Spring Flower ( 1996 ) isimli parfümün açılışında yer tutan meyveler şipremsi karakter barındırıyor. Tatlılıkla birlikte ozonlu ve sucul hissiyat veriyor. Kavun, şeftali ve elma sayılabilir. Orta bölümdeki çiçeksi notalar ise tatlı, kremsi ve yeşil- bitkisel tonlamalar yapacaktır. Yasemin, gül, boronya, siklamen ve frezya olmalıdır. Ambergris ve misk notaları da yapay bir tatlılık vermekle, son kısmı meydana getiriyor.
Creed- Spring Flower ( 1996 ) isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Fark edilirliği de tene yakın kalmasıyla ilgilidir. EDP konsantrasyonunda olması sayesinde, çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr bir kalıcılık yapacaktır. Tene özgürce sıkılabilir. Çünkü son bölümdeki yapaylık rahatsız etmiyor. Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uymaktadır. Meyveler ve çiçeksi notalar serin kokarken, misk ve ambergris notaları sıcaktır. Ambergris ve misk haricinde, dengeli tatlılık ve uyumlu notalar var.
Koku- 4 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
21 Mayıs 2013 Salı
Diptyque- Philosykos EDP /1996
Fransız firması Diptyque, incir temalı güzel bir parfüm yapmış. İncir dostu anlamın gelen Diptyque Philosykos, aromatik- odunsu grubuna verilmiş. Tozlu, yeşil bitkili, meyveli bir parfümdür ve kolonya tarzı gösterir.
Üstte incir yaprağı ve incir meyvesi; ortada hindistancevizi ve yeşil bitkiler; alt notada sedir ağacı, odunsu bazlar ve incir ağacı olarak açıklanan aromaları var.
Basit, sade, dengeli tatlılık veren, temiz, doğal ve akışkan bir koku hissiyat var. İlk anda tozlu- topraksı doneler fark ettim. Vetiver olabileceğini düşündüm. Toza- toprağa bulanmış yaprak kokusu var. Bundan sonra çok taze, tatlı ve gerçekçi bir incir algıladım. İncir ağacının yaprağının kokusunu da veriyor. Yeşil bitkisel notalarla devam ediyor. İncir ve hindistancevizi karışımı şekline giriyor. Kremsi, yumuşak ve meyveli hissiyat baskınlaşıyor. Ancak, her daim tozlu- topraksı bir havası var. Odunsu notalardan paçuli olabilir, Sedir ağacını kapanış kısmında seçmekteyim. Buna vetiver de katılabilir.
Günlük yaşam kokusu olarak tasarlanmış. Temiz, doğal notalarıyla özgürce kullanıma izin verir. Rahatsız etmez. Genel beğeniye hitap eder. Tene yakın durur. Fark edilirliği sahibine yöneliktir. Her ortama uyum sağlar. Olumlu, iyimser ve pozitif bir ruh hali verir. Meditasyon ve ibadet gibi faaliyetler için de uygundur. Kalıcılığı çok iddialı değildir. Her mevsim kullanılır.
Koku- 5 Kalıcılık- 2
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
19 Mayıs 2013 Pazar
Givenchy- Organza EDP / 1996
Givenchy- Fransız moda markasıdır. Bu markanın bayan kokuları arasında bulunan, Givenchy- Organza isimli parfümü konuşacağız. Tatlı, yumuşak, kremsi, pudralı, sıcak, tozlu ve bir miktar ferah esintiler sunuyor. Çiçeksi notalar, turunçgiller, aromatik otlar, vanilya ve amber aromaları var. Oryantal- çiçeksi grupta gösteriliyor.
Üst- bergamot, portakal çiçeği, gardenya, muskat, yeşil notalar,
Orta- hanımeli, sümbülteber, yasemin, iris, ceviz, şakayık,
Alt- vanilya, amber, sedir ağacı, gayakum ( öd ) ağacı, odunsu notalar.
Givenchy- Organza isimli parfümün başlangıcında yeşil- bitkisel bir harman var. Yeşil karakterde turunçgiller, aromatik otlar ve yeşil kokan çiçeksi notalar iç içe geçmiş biçimde algılamakta. Bergamot, mandalina, adaçayı, kişniş, portakal çiçeği ve gardenya tahmin ediliyor. Orta bölümde önce yasemin merkezli beyaz kremsi çiçekler, sonra da sümbülteber merkezli pudralı çiçeksi notalar sahne alacaktır. Pudralı çiçeklerin arasında sıcak ve biberli baharatlar hissediyoruz. Kakule ve zencefil olabilir. Gene pudralı vanilya ve kremsi amberle sona gelinmekte.
Givenchy- Organza- açılıştaki yeşil karakterli harmanla ferah, tatlımsı ve enerjik hissiyat veriyor. Orta bölümden itibaren kremsi ve pudralı katmanlarla sıcak, tozlu ve giderek hararetli bir yapıya çevriliyor. Aroma katmanları sırasıyla tene oturuyor. Yavaş bir akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Özellikle pudralı çiçekler ve vanilya ile yapışkan olma eğilimindedir. Tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Notalar birbiriyle uyumludur. Fakat yüksek tatlılık ve pudralılık dikkat gerektiren ayrıntılardır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için ideal bir seçim olacaktır. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde kullanılır. Çabuk terleyen yağlı tende, iki gün süren kuvvetli kalıcılığı var. Fark edilirliği ilk anda yoğun ve güçlüdür. Sonradan sakinleşir ve tensel koku formuna dönüşür.
Koku- 4 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
17 Mayıs 2013 Cuma
Chanel- Allure Femme EDT / 1996
Chanel- Fransız moda firmasıdır. Bugün Chanel- Allure Femme EDT isimli parfümü değerlendireceğiz. Ekşimsi, metalik, tozlu, buruk, sabunsu, pudralı, kremsi, tatlımsı, ferah, yumuşak ve sıcak esintileri var. Meyveler, turunçgiller, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve vanilya içeriklidir. Şipre- çiçeksi grubunda gösterilebilir.
Üst- limon, mandalina, çarkıfelek meyvesi, şeftali, bergamot,
Orta- hanımeli, yasemin, manolya, nilüfer, frezya, portakal çiçeği, şakayık, gül,
Alt- vanilya, sandal ağacı, amber, vetiver, paçuli.
Chanel- Allure Femme EDT isimli parfümün açılışında, şipremsi tarzda meyveler ve turunçgiller var. Ekşimsi, buruk ve metalik bergamot ve limonun yanında, biraz daha kremsi yapıda şeftali ve çarkıfelek meyvesinden bahsedebiliriz. Devamında ferah yeşil kokan çiçekler sahne alıyor. Bunlar bir miktar tatlılık barındırıyor. Neroli, lotus ( nilüfer ) ve limon mine çiçeği sayılabilir. Orta bölümün diğer aroma grubu da pudralı ve sabunsu çiçeksi notalardır. Yasemin, hanımeli, manolya ve papatya olabilir. Bunlar tene yerleşme döneminde biraz baharatlı- sarı çiçek formuna çevriliyor. Son bölümde odunsu notalar ve vanilya algılanmakta. Kremsi tonlamalarla belirlenen paçuli- vanilya ikilisi ve tatlılığı daha yükselten sandal ağacı ile parfüm tenden ayrılıyor.
Chanel- Allure Femme EDT isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Gayet hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Çünkü, büyük oranda sahibine dönük sakin bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sağlamasının nedeni, orta bölümün devamındaki tozlu, buruk ve sabunsu çiçeksi notalar ve sondaki yüksek tatlılığa sahip odunsu notalar ve vanilyadır. Yalnız, kalıcılığa olumlu etki yapan unsurlar, parfümün tene dengeli sıkılmasını gerektiriyor. Üç- dört fıs yeter. Çünkü, son bölümde tatlılık yükseldiği için yapaylığa yol açıyor. Bu da zihin ve burun algısını zorlayabilir. Buna karşın nota geçişleri başarılıdır. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir.
Koku- 3 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
15 Mayıs 2013 Çarşamba
Bvlgari- Bvlgari Pour Homme EDT / 1996
Bvlgari- İtalyan mücevher şirketidir. Klasik Bvlgari- Bvlgari Pour Homme isimli parfümü inceliyoruz. Sabunsu ve tozlu rayihalar yaygındır. Çok tatlı değildir. Buruk, yumuşak ve hafif esintileri vardır. Çiçek, turunçgil, bitki ve odunsu nota gibi nüanslar verir. Odunsu- çiçeksi / misk grubunda gösteriliyor.
Üst- aldehitler, lavanta, portakal, çay, kuş üzümü çiçeği, bergamot, portakal çiçeği, nilüfer, müge,
Orta- siklamen, kişniş, karanfil, iris, karabiber, gayakum ağacı, gül ağacı, sardunya, kakule,
Alt- tonka fasülyesi, amber, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.
Bvlgari- Bvlgari Pour Homme ismini taşıyan parfümü, koku gruplarına göre yorumlayacağım=
Tozlu ve buruk turunçgiller ve aromatik otlar başlangıcı yapıyor. Bunu hemen yeşil- ferah erkeksi çiçeksi notalar takip ediyor. Açılışta bir harman ve karıştırma var. Tahminlerimiz klasik limon, bergamot, yeşil çay, kişniş ve lavanta oldu. Başlangıçtan, orta katmana doğru inmeye çalışan portakal çiçeği, siklamen, leylak ve yasemin gibi çiçeklerle, hızlı akışkanlık ve tene oturma işlemini hissediyoruz.
Bvlgari- Bvlgari Pour Homme isimli parfümde, çiçeksi notaların orta katmanda iyice tozlu ve sabunsu hale geldiğini ve bir nevî karakter değiştirdiğini görüyoruz. Bu meyanda karanfil, iris ve sardunya gibi geniş yelpazede tahminler yaptık. Çiçeksi karakter, kendi başına bir katman meydana getiriyor ve iyice oturup belirginleşiyor.
Son bölümde tozlu ve yumuşak sedir ağacı ve çimensi vetiver ikilisi, odunsu notaları oluşturuyor.
Bvlgari- Bvlgari Pour Homme- sabunsu ve tozlu biçimleri baskın olarak vermesine rağmen, günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve bence her mevsime uygundur. Yeşil, bitkisel ve ferah yapısı da düşünülürse, gayet rafine ve temiz bir harmanı olduğu görülecektir ve bu da tene özgürce uygulanma avantajı demektir. Tene yakın durmakta. Fark edilirliği ilk anda yoğundur, sonra tene oturup sakinleşir. Kaliteli erkeksi kolonya ölçüsünde kalıcılık yapar.
Koku- 5 Kalıcılık- 3
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
13 Mayıs 2013 Pazartesi
Deri, Tatlı Baharat ve Hacı Yağı Esintileri : Serge Lutens- Cuir Mauresque EDP / 1996
deri temalı- arap etkili parfüm
Fransız parfümor Serge Lutens, parfümlerinde çoğunlukla Arap kültürünün unsurlarına yer vermektedir. Amacı ise, geleneksel Arap parfümlerinin modern versiyonlarını üretmektir, denilebilir. Yani, ağır, yoğun ve zengin rayihalı Arap parfümlerinin köklerine dokunmadan, bunları modern tatlı baharatlar, tatlı kırmızı meyveler ve reçinelerle tekrar yorumlar. Arap kültüründen başka, Doğu coğrafyasının kokularından ve ruh dünyasından esinlenir. Keskin ve yoğun baharatlar, Serge Lutens' in anlatım ve ifade biçimlerine yön verir.
Serge Lutens Cuir Mauresque hakkında yorum yapar mısınız ?
Parfümün adı, Mağribî Derisi anlamına geliyormuş. Deri temalı bir parfüm ve deri grubunda gösteriliyor. Adından dolayı Kuzey Afrika- Arap kültürüne gönderme yapıyor. Kuzey Afrika' da yaşayan Araplara, Mağribî ve onların ülkelerine de Mağrib ülkesi deniliyordu. Araplar 8. yüzyıldan itibaren İspanya' yı fethedip, oraya yerleşmişlerdi. İspanya' ya, Afrika' nın kuzeyinden yayılmışlardır.
Serge Lutens neden böyle bir parfüm yapmış ?
Serge Lutens' in Arap- Mağribî ve Ortadoğu kültürlerine ilgisi bilinen bir şeydir. Fransa' nın eski sömürgesi olan Kuzey Afrika ülkelerini ziyaret etmiş. Fas' a gelmiş ve oradan bir ev satın almış. Oraya yerleşmiş. Evinin bir kısmını, parfüm tasarlamak ve üretmek için atölyeye çevirmiş. İlham kaynaklarını öncelikle Fas' tan alıyor. Aynı minvalde, Arap kültürü, gelenekleri, günlük yaşamı, alışkanlıkları Serge Lutens' e nüfuz etmektedir. Arap mutfağı ve geleneksel Arap parfümlerinde kullanılan keskin ve egzotik baharatlar, kendisine ipuçları vermiş olmalıdır.
Serge Lutens Cuir Mauresque, böyle bir deneyimin ürünüdür. Bu parfümde deri notası, başat ve yönetici temadır. Hayvansal ve dumanlı rayihalar, baharatlar, yoğun çiçekler, hacı yağı esintileri ile ifade edilen sıcak ve egzotik bir kokudur. Bu parfümün notalarını baharat dükkânı kokusuna, hacı yağlarına, tıbbî ilaçlara, ağır sığır derisi kokusuna benzetiyorlar. Ben de buna katılıyorum. Harmanına bakalım=
Misk, yasemin, sedir ağacı, ambergris ( gri kehribar ), muskat, tütsü, tarçın, portakal çiçeği, yasemin, karanfil, mandalina kabukları, civet ( misk yağı ), deri, kimyon, sığla yağı, mür yağı, öd ağacı notaları verilmiş.
Baktığımızda, deri temalı, ama oryantal esintili, egzotik bir parfümle karşılaşmaktayız.
Serge Lutens- Cuir Mauresque- in açılışı şaşırtıcı ve alışılmadık bir tarzda olmuş= Hacı yağı efektli yoğun ve pudralı çiçekler ve mandalina/ portakal kokusu diyebilirim. Algı sınırlarını aşan, ağır ve yapay bir hacı yağı esintisi... Sonra gene portakal ve baharatlar gelmekte. Devamında deri teması alınıyor. Bu deri notası da biraz sentetik ve yapaydır. Buraya kadar olan açıklamalardan sonra, parfümle ilgili ilk izlenimlerimizin olumsuz olduğu ve bayağı bir not kıracağımız hissine kapılmak düşünülebilir. Evet, ilk bakışta öyle...
Ama, parfümün tene yerleşme sinyalleri verdiği aşamada, egzotik ve zengin kokulu bir baharat çeşnisiyle karşılaşıyoruz. Sıcak baharatlar. Mesir macunu gibi baharatlar. Deri, her daim baskın olmak kaydıyla, buna baharatlar katılmakta. Ne var ki, bu deri, ortalardan itibaren tatlımsı biçim alıyor. Hayvanî bir deriden, tatlı bir deriye evriliyor. Bu ilginçtir. Bu etkiyi sağlayan, baharatlar olmalıdır. Bir taraftan da, galiba misk/ misk yağından gelen bir hayvansallık algılanıyor.
Genel durum bu merkezde olmakla beraber, bir işaret noktası koyalım= Baharat ve deri notasının arasında, yoğun pudralı çiçekler de ikincil öneme sahiptir. Yoksa, orta notaları forse eden dinamikler deri ve tatlımsı baharatlardır.
Kapanış ve sonlar ise, koyu ve kirli bir deri, nispeten yumuşak ve kremsi bir amber ve biraz da tütsüyle yapılmakta. Sonlarda garip şeyler olmuş= Deri ve amber, birbirine bu denli zıt ve bağdaşmaz biçimde nasıl kullanılır ? Hatta, amber, biraz da öd ağacına benzer bir yoğunluğa sahiptir. Bu kısımda tatlılık giderek azalıyor. Deri, amberi bastırmış. Koyu ve karanlık hissiyat alınıyor.
Koku düzlemi= Çiçekler ve portakal- baharat katmanı/ deri- derimsi amber- tütsü. Genellikle böyle bir yapı gösteriyor. Notalar iç içedir. Bazı notalar kendini tekrar hatırlatıyor. Çiçekler başta ve ortada tekrar görünüyor. Baharatlar ortada yoğundur, sonlarda az bir şey etkilidir.
Derinlik ve konfor noktası= Deri teması her zaman baskındır. Baharat- amber- tütsü kullanımını beğendik. Bu çizgide bütün güzellik, kalite, şatafat ve zenginlik unsurları toplanmakta. Ne ki, kalıcılık sağlayan notalar deri- baharatlar- amber biçimine girmiş.
Deri kullanımını beğenmediğimizi söyleyelim= Hayvansal, ağır ve yapay olması hoşumuza gitmedi. Başlangıçtaki hacı yağı rayihaları da çok zorlama şeylerdir.
Amber kullanımını, Serge Lutens' in Ambre Sultan parfümüne benzetiyorlar. Güzel, egzotik bir amber...
Tam bir sonbahar- kış kokusudur ve soğuk havalar için özellikle tasarlanmış gibidir. Günlük kullanıma değil, niş- konsept kullanıma yöneliyor. Tende kalıcılığı bir günü geçmekte. İki- üç fıs yeter. Dengeli sıkılmalıdır.
Serge Lutens- Cuir Mauresque, size ne ifade ediyor, ne söylüyor ?
Yoğun hacı yağı esintili bu parfüm, günlük parfüm kullanıcıları tarafından tutulmaz. Bu parfümün ilham kaynaklarının Kuzey Afrika/ Mağrib Arap tandanslı olduğunu söylemiştik.
Aklıma şunu getiriyor= Kurtuba Ulu Camiî ve onun bitkisel süslemelerini, Bizans dönemi mozaiklerini, tavanındaki ahşap işçiliğini, öd ağacı ve abanoz ağacından yapılan minberini; sütun ve kemerlerle bölünen mimarî formunu düşünmekteyim.
Kurtuba, bugünkü adıyla Kordoba, İspanya' da bir kenttir. Ulu cami de, kentin ortasından geçen ırmağın kıyısına inşa edilmiş. Endülüs Emevî- Arap hanedanı dönemine tarihleniyor. Bugün katedral olarak kullanılıyor.
Ayrıca, Kordoba kenti, kendi adıyla bilinen deri eşyalarıyla ünlüdür. Deri sanayiî gelişmiştir. Parfümün adı hem Kordoba' yı, hem de Mağrib ülkesini çağrıştırıyor.
Koku- 3 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
11 Mayıs 2013 Cumartesi
Estêe Lauder- Pleasures For Men Cologne Spray / 1995
Estêe Lauder, ABD kökenli kozmetik firmasıdır. Bu markanın turunçgil, odunsu notalar, hafif baharatlar, şifalı otlar ve maskülen çiçekler ile yorumlanan bir parfümünü değerlendireceğiz. Aslında parfüm değil, kaliteli bir kolonyadır. Temiz, fresh, rafine kokusuyla beğenilmekte= Estêe Lauder- Pleasures- For Men...
Estêe Lauder- Pleasures For Men, aromatik- baharatlı kategorisine verilmiş. Dengeli bir tatlılık, yumuşak notalar, otsu rayihalar belirgindir. Serin- ılık, dinamik ve sportif bir tarzı var. Yaz mevsimine ve günlük kullanıma uygun bir karakter yansıtıyor. Gün içinde tazelenebilir.
Üst- nektarin, yeşil notalar, greyfurt, su notaları,
Orta- kişniş, zencefil, lavanta, karabiber, gül, sardunya, yenibahar,
Alt- sandal ağacı, benzoin, meşe yosunu, abanoz ağacı.
Estêe Lauder- Pleasures For Men ile ilgili kısa notlar...
Açılış asitli turunçgiller ve kırmızı meyvelerle oluyor= İlginç bir yorum var= Sucul ve buzlu turunçgiller diyebilirim... Greyfurt olarak düşünüyorum. Şeftali ve elma gibi meyveler algıladım.
Sonra aromatik otlar gelmekte= Tatlımsı lavanta, belki biberiye... Çünkü otlar acı ve keskin kokuyor. Aynı zamanda da şifalı ot esintileri yapıyor.
Devamında baharatlar ve erkeksi çiçekler var. Biberli- tatlı baharatlardan zencefil, karabiber, kırmızı biber olarak bahsedebiliriz.
Kapanış ise yumuşak bir amber ve odunsu reçinelerle olmaktadır.
Estêe Lauder- Pleasures For Men için bazı ayrıntılara temas etmek yerinde olacaktır=
* Su ve deniz notalarıyla karışmış turunçgiller ve ferah aromatik otlar Akdenizli koku hissiyatı veriyor.
* Baharatların tatlı ve egzotik kullanımı Doğulu / Asyalı anlatım biçimine yol açmakta.
Kalıcılık sönük kalmakta. Zaten kolonya tarzında, hafif, otsu ve sucul bir kokusu var. Fark edilirlik tene yakın durmakla ilgilidir. Şu da var ki, biberli ve nispeten sıcaklaşan baharatlar sayesinde kalite ve kalıcılık biraz yükselmekte. Parfüm dünyasında bir yenilik getirmiyor. Ancak genel beğeniye yönelmesi ile her sosyal ortamda kullanılacaktır.
Koku- 4 Kalıcılık- 2
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
9 Mayıs 2013 Perşembe
Yves Saint Laurent- Opium Pour Homme EDT / 1995 ve Oryantal Esintiler
doğu etkili parfüm
Yves Saint Laurent hakkında bilgi verir misiniz ?
Yves Saint Laurent, ünlü Fransız moda tasarımcısı. 2. Dünya Savaşı öncesinde, Christian Dior markası için çalışmış. Daha sonra kendi moda evini kuruyor. Kıyafet tasarımlarının yanısıra, kozmetik ve parfüm sektörüne de el atıyor. Yves Saint Laurent, daha ziyade '' Doğu '' kültürüne gönderme yapan parfümler üretmesiyle tanınıyor.
YSL Opium Pour Homme da, Doğu etkili tatlı- oryantal bir parfüm. Oryantal- baharatlı olarak değerlendirilebilir.
Harman kalitesi ve genel değerlendirme olarak ne söylersiniz ?
Harmanı kağıt üzerinde gayet sade görünüyor. Ne var ki, koku karakteri ve tonlama açısından üst düzey, alışılmışın dışında, farklı bir çizgisi olduğu söylenebilir.
Üst = Yıldız anason, kuş üzümü;
Orta = Zencefil, sichuan biberi ( Çin kökenli acı biber );
Alt = Vanilya, tolu balzamı sedir ağacı.
Bana verilen ilk bilgi, bu parfümün zencefil- vanilya merkezli bir parfüm olduğu yönündeydi. Doğru, ama anasonla birlikte... Kokladığım ilk anda zencefil ve vanilyanın yanında, keskin bir anason notası da aldım. Parfümde anasonu sevmem. Ancak burada güzel kullanılmış. Zencefil ve vanilyanın arasına dengeli yedirilmiş. Rahatsız edici bir ayrıntı yok. Parfümün başlangıcı tatlı, yoğun baharatlı ve biraz da pudramsı bir düzlem almış. Biber benzeri rayihalar da hissetmiştim, yanılmamışım.
Koku düzlemi bağlamında bakarsak, sırayla şöyle gruplandırabiliriz=
* anason ve meyveli his
* keskin baharatlar
* reçinemsi rayihalar...
Derinlik ve konfor çizgisine bakarsak, zencefil- vanilya- anason- balzam şeklinde yorum kazandığını belirtmek yanlış olmaz. Parfümün odunsu bir koku tonlaması da var. Zaten balzam bunun örneğini vermekte. Balzam, genelllikle odunsu / ağaçsı bitkilerden elde edilen bir reçine / ve buna benzer bir salgı maddesidir. YSL Opium 'da reçinemsi akorlar da alınmakta. Parfüm tene oturunca, reçineli baharat rayihaları alınmakta. Baharatların içine reçineler karışmış...
Tenden ayrılışı vanilya, reçine, ağaçımsı notalar şeklinde olmuş. Son derece kalıcı, kuvvetli ve keskin baharat düzleminde giden bir yapı göstermekte. Egzotik ve maskülen bir tonlaması var. Lüks ve kalite hissiyatı üst bir çıtayı işaret ediyor. Gösterişli ve şatafatlı bir parfüm. Koku güzelliği olarak çok beğendim.
Peki, YSL Opium size neleri düşündürdü ?
Koku hafızamı zorluyorum...
* Mentollü / okaliptüs özlü şekerlere,
* Ballı- baharatlı bitkisel macunlara, mesir macunlarına benziyor.
Opium 'u bir de parfüm dili açısında değerlendirelim = Keskin ve kuvvetli baharatların, yumuşak reçineler ile ve ağaçımsı notalarla harmanı... Parfümde '' doğu etkisi '' dediğimiz olgu burada gene karşımıza çıkmakta. Bu olgu, özellikle 2000 'li yılların başında parfüm dünyasını sarstı. Doğu etkili parfümlerin ilk örneğini aslında niş bir marka olan Serge Lutens, Ambre Sultan adlı parfümle vermişti. Sonra diğer niş ve ana akım markalar bu yolu takip ettiler. Artık parfüm alanına yeni yorumlar ve bakış açıları gelecekti. Serge Lutens, bu yönüyle Doğu etkili parfümlerin öncüsüdür. Serge Lutens, parfüm dünyasındaki bu köklü duygusal değişimi diğerlerinden çok önce kavramış ve bu olguyu maddî alana geçirmiştir. Ambre Sultan 'ı 1993 yılında piyasaya sunarak, gelecekte parfümlerin nasıl bir yorum biçimine sahip olacağını belirlemiştir. YSL Opium da zaten hemen hemen aynı dönemde, 1995' te piyasaya çıktı.
Parfümde '' Doğu Etkisi '' ne demektir, açıklar mısınız ?
Eğer bir parfümde şifalı otlar / kuru otlar, tatlı baharatlar, reçineler, sakızlar, tütsüler, bal ve tütün ( ve bundan kaynaklanan amberimsi ve dumansı his ), bazen de tatlı kırmızı meyveler / kurutulmuş meyveler varsa =
O parfüm, Doğu Etkili bir parfümdür.
Serge Lutens parfümlerinin geneli de zaten böyledir. Amouage, Montale, L'artisan gibi niş markalar da öd ağacı temalı, modern hacı yağı esintili parfümler üretmekteler. Bu markalar ülkemizde bulunmuyor. Yurt dışı kaynaklı sitelerden temin edilebilir.
Opium 'un genelinde bir tatlılık var. Bu, bazı kişileri rahatsız edebilir. Tam bir sonbahar -kış parfümü. Sıcak yaz günlerinde bunaltıcı olabilir. Kalıcılık çok kuvvetli. Tenimde hafif esintilerle bir gün kalmakta.
Koku - 5 Kalıcılık - 5
7 Mayıs 2013 Salı
Jo Malone- Amber & Lavender Cologne / 1995
Jo Malone- İngiliz butik kozmetik ve parfüm markasıdır. BugünJo Malone- Amber & Lavender Cologne isimli parfümü inceleyeceğim. Çiçek, tatlı baharat, aromatik ot, odunsu notalar gibi nüanslar barındırıyor. Bence, lavanta merkezli bir amber temalı parfüm olarak değerlendirilebilir. Evet, çünkü daima ferah, yumuşak ve tatlı bir lavanta ve aromatik otlar parfümü şekillendirip, domine etmektedir. Amber notası ise, lavantanın etkisindedir. Lavantalı amber teması vardır. Bu, lavantalı- otsu bir amberdir. Jo Malone- Amber & Lavender Colgne oryantal- fujer kategorisine girebilir.
Üst notada bergamot, lavanta, nane, ortada zambak, karanfil, tarçın, altta ise mür yağı, paçuli ve amber açıklanmış. Dengeli bir tatlılık, aromatik- fresh biçimler, hızlı bir akışkanlık, notalarda uyum ve denge unsurları takdir edilir.
Jo Malone- Amber & Lavender isimli parfüm, açılışta keskin bir bergamot ve kirli ve tozlu limon- aromatik otlar hissettim. Sonrasında hemen tatlımsı ve gayet ferah bir lavanta sahne aldı. Aromatik otlar için keskin bir nane- fesleğen ve adaçayı tahminlerini yaptım. Çiçeksi rayihalar da, otsu biçimlere karışmış... Devamında aromatik tarzda tatlımsı baharatlar gelmekte. Tarçın, kakule, karanfil olarak kayda geçen yumuşak baharatlara, çiçeksi notalar da katkı sağlamakta. Portakal çiçeği olabilir... Kapanışta da yumuşak, ferah ve otsu amber notası baskın olmakla, buna odunsu notalar, yosunsu rayihalar ( meşe yosunu ) ve gene tatlımsı bir lavanta eşlik etmekte. Odunsu notalar yoğunlaşıyor ve sedir ağacı- paçuli tandanslı kuru ve tozlu etkiler yapıyor.
Tene yerleşme= Yumuşak baharatlar ve lavanta ile olmakta.
Kuruma= Amber, paçuli ve yosunlu kokular ile olmakta.
Genel karakter= Ortalardan itibaren lavanta baskın hale geliyor ve tende kuruma döneminde lavantalı- yosunlu yumuşak amber teması, parfümü domine etmekte. Kapanışa değin, bu karakteristik özellik değişmez.
Koku düzlemi= Turunçgiller- aromatik otlar, lavanta, çiçeksi notalar, yumuşak baharatlar, lavantalı amber, yosunlar ve odunsu bazlar sırasını takip ediyor. Aromalarda dengesizlik ve aşırılık yoktur. Turunçgiller ve otsu rayihalar bir katman oluştururken; yumuşak baharatlar, lavantalı amber ve odunsu bazlar da bir başka katmanı meydana getiriyor.
Derinlik ve konfor çizgisi= Lavantalı- yosunlu amber, yumuşak baharatlar ve nane aroması olarak kayda geçiyor. En fazla beğendiğimiz, hoşumuza giden ve kalitesini takdir ettiğimiz biçimler bunlardır. Ana tema olarak, lavanta ve yosunlar, amber notasının önüne geçmiştir. Lavanta ve yosunların arasına amber karıştırılmış gibidir.
Bu parfümün önemi= Lavanta, yosun, nane, fesleğen ve bergamot aromaları banyo kürü, aromatik masaj yağları ve hamam kokusu metaforlarını akla getiriyor. Bu yönüyle, zihin ve beden için dinlendirici, dengeleyici, rahatlatıcı bir etkiye sahip olabilir. Olumlu ve iyimser duygular verir.
Jo Malone- Amber & Lavender isimli parfüm, yeterli bir kalıcılık sağlıyor. Beyaz ve çabuk terleyen tende bir güne yakın kalıcılık vermekte. Tene yakın kalmayı tercih eden bir kokudur. Ancak, ilk anda fark edilirlik yüksektir. Notalar dengeli ve uyumlu olduğundan, dozaj konusunda serbestsiniz. Her mevsime, her sosyal ortama ve günün her saatine uygun bir koku karakterine sahiptir. Güvenle kullanılabilir. Parfüm dünyasında bir yenilik getirmez. Herkesin beğenebileceği bir yapısı vardır.
Koku- 4 Kalıcılık- 4
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
5 Mayıs 2013 Pazar
Giorgio Armani- Acqua di Gio Pour Femme Eau De Parfum / 1995
Giorgio Armani- İtalyan moda markasıdır. Şimdi Giorgio Armani- Acqua di Gio Pour Femme Eau De Parfum isimli parfümü inceliyoruz. Temel hareket noktası bizce, yağmur sonrası ıslanmış kır çiçeklerinin kokusu olmuş. Meyveler, çiçeksi notalar, vanilya ve odunsu notalar barındırıyor. Tatlı, sucul, kremsi, hafif, yumuşak ve tropik etkiler veriyor. Çiçeksi- meyveli grubunda bulunuyor.
Üst- şakayık, ananas, misk votkası, menekşe, şeftali, muz yaprağı, limon,
Orta- zambak, frezya, yasemin, sümbülteber, ylang ylang, vadi zambağı, gül, ozon notası,
Alt- sandal ağacı, amber, misk, sedir ağacı, sığla yağı.
Giorgio Armani- Acqua di Gio Pour Femme Eau De Parfum isimli parfüm kaliteli ve rafine çiçeksi- meyveli kolonya gibidir. Kalıcılık ve fark edilirlik böyle düşünülmelidir.
Tropik meyveler ve yeşil çiçeksi notalarla açılmakta. Tatlı, enerjik ve ozonsu yapısı var. Ananas, guava ve şeftali baskın meyveli notaları oluşturuyor. Açılışta ayrıca üzüm ve karpuz gibi meyveler hissettim. Leylak ve menekşe gibi yeşil- bitkisel çiçekler de algılanmakta.
Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz sezonu için ideal bir kokudur. Genel beğeniye hitap etmektedir. Aslında koku karakteri çok değişmiyor.
Orta kısımda baskın kremsi- yumuşak beyaz çiçekler var. Yasemin, gül, frezya ve zambak klasik tahminlerimiz oldu. Bu çiçekler sucul ve ferahtır.
Giorgio Armani- Acqua di Gio Pour Femme Eau De Parfum isimli parfüm, tene özgürce sıkılabilir. Gün içinde tazelenebilir. Hızlı akışkanlık yapar. Tene yakın durur. Dengeli tatlılık ve son bölüm hariç, uyumlu notalar var.
Sonda ise sedir ağacı merkezli yapay odunsu bazlar, misk ve vanilya bulunmakta. Yumuşak ve tatlımsı esintilerle kapanış gerçekleşmekte.
Giorgio Armani- Acqua di Gio Pour Femme Eau De Parfum isimli parfüm, çiçek ve meyve harmanı ile başlar. Orta bölümde çiçeksi katman vardır. Kapanışta odunsu notalar ve vanilyanın karışımı görülür.
Koku- 4 Kalıcılık- 2
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
3 Mayıs 2013 Cuma
Amouage- Ubar Woman EDP / 1995
Bizim insanımız, bu parfümleri hacı yağına benzetiyor. Arap parfümü deyince, ağır, bayık, yoğun, burun direğini kıran kokular anlaşılıyor. Bu, en azından Amouage' lar bazında yanlış ve tutucu bir kanı olmakta. Bilgisizlikten kaynaklanıyor. Araştırmıyoruz, merak etmiyoruz. Amouage' ların çoğunda gördünüz, tatlı ve son derece modern baharatlar var... Araplar çölde ve sıcak bir coğrafyada yaşadıklarından, ten kimyaları ağır baharatlı kokulara uyum sağlamış, yani bundan rahatsız olmuyorlar. Ancak biz, Akdeniz ikliminin yumuşak ve ılıman topraklarında yaşıyoruz. Tenimiz hafif çiçek, turunçgil, aromatik ot kokularını daha iyi karşılıyor. Baharatlı tonlar, hele bir de ağırsa bizi rahatsız ediyor. Yalnız, Avrupalılar, hacı yağı temalı parfümleri egzotik ve gizemli buluyorlar. Çünkü, onlarda hacı yağı diye bir kavram yok, böyle bir şeyi bilmiyorlar. Mesela biz, kendi kültürümüzdeki limon kolonyalarına kanıksamış kadar alışkınızdır. Ama İtalyanlar, limon kolonyası gibi kokan parfümleri muhteşem buluyorlar ve ''has İtalyan parfümü'' diye övüyorlar. Gene, bizim gül sularımız, kolonyalarımız Batı dünyasında müthiş bulunuyor ve çok beğeniliyor. Koku hissi ve yorumu kültürden kültüre değişiyor.
Amouage- Umman kraliyet ailesinin niş parfüm markasıdır. Bugün Amouage- Ubar Woman isimli parfümü yorumlayacağım. Bu parfümü erkekler de çok tercih etmekte. Tatlı, kremsi, sıcak, yumuşak, yoğun, kuru ve ferah esintiler sunmakta. Çiçeksi notalar, odunsu notalar, baharatlar, turunçgiller, misk ve ambergis içeriklidir. Oryantal- çiçeksi grupta gösterilmiştir.
Üst- mandalina, portakal, mayıs çiçeği, menekşe yaprakları;
Orta- yasemin, portakal çiçeği, ylang ylang yağı, sümbülteber, frezya, inci çiçeği/ zambak, gül ağacı;
Alt- sandal ağacı, paçuli, vetiver, balzam/ melisa, vanilya, amber.
Amouage- Ubar isimli Woman parfüm, çiçeksi notaların baskın olduğu bir yapıya sahiptir. Örneğin açılışta yüksek kremsilik barındıran tatlı turunçgiller ( portakal, mandalina ) ile beraber gayet tatlı çiçekler ( neroli, zambak, osmanthus ) yer alır. Bunu orta katmanda önce turunçgilli- yeşil kokan ferah çiçeksi notalar ( menekşe, leylak ) ve sonra da klasik kremsi- kadifemsi çiçekler ( yasemin, ylang ylang, frezya ) takip etmekte. Gene orta bölümde modern tatlı baharatlar ( tarçın, kakule ) önemlidir. Son bölüme doğru odunsu notalar, misk ve ambergris algılanacaktır. Burada hayvansal ve yağlı tonlarda sandal ağacı, misk, ambergris ve kuru paçuli sıralamasını göreceğiz.
Amouage- Ubar Woman- sondaki hayvansal sandal ağacı hariç, genelde dengeli tatlılık ve uyumlu notalar veriyor. Aromalar büyük oranda katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla çiçeksi- baharatlı- miskli karakterini buluyor. Ancak öncesinde özellikle dışarıya karşı yoğun fark edilirlik yapmakta. Sonrasında hayvansal aromalar ile tene yapışmakta. Çiçeksi rayihalar ve baharatlar keskin, çok güçlü ve yoğundur. Kremsi çiçekler, vanilyalı- çiçeksi tonlamalar yapıyor. Özellikle baharatlar çok sıcaktır. Baharatlar, çiçeksi notalar ve hayvansal aromalar Orta Doğu kaynaklı ve lüks etkiler vermekte. Hayvansal aromalar ve tatlı baharatlar şüphesiz kalıcılığı da arttırıyor. Çabuk terleyen yağlı tende 2,5 gün süreyle kuvvetli esintiler yapmakta. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Gene tene dengeli sıkılırsa ( dört- beş fıs ) günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve serin yaz akşamlarına uyacaktır ve rahatsız etmeyecektir.
Amouage- Ubar Woman isimli parfüm, Umman' ın antik ticaret kenti ve Arap zenginliğinin sembolü Ubar kentine gönderme yapmaktadır.
Ubar, eski adıyla İrem kentinde antik çağda Samî ırkından Âd kavmi yaşıyordu. Bu insanlar başlangıçta çöl Arapları ( bedevî ) idi. Ubar, bugün yıkık ve harap haldedir. Yerleşim yoktur. Daha sonra, bu kentin arkeolojik kalıntıları bulundu. Bu işi başaran, Arap tarihi uzmanı ve arkeolog Nicholas Clapp oldu. Ubar kentine ''Kumların Atlantisi'' yakıştırması yapılıyor. Ubar, Umman' ın deniz kıyısına yakın bir yerine konumlanmıştı. Hindistan ve Arabistan' ın kuzey bölgesi arasında yapılmakta olan baharat ticaretinin merkezi durumundaydı. Umman ve Ubar; Arap yarımadasının güneyindedir. Burada antik çağda, çok değerli kabul edilen ve ender bulunan çam ağacı reçinesi- bir tür kehribar üretilmekteydi. Bölge ılıman iklimi, nebat bolluğu ve orman örtüsüyle ''kutsanmış Arabistan'' olarak adlandırılıyordu. Ubar da bu bölgenin en önemli şehriydi.
Koku- 4 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
1 Mayıs 2013 Çarşamba
Hermes- 24 Faubourg EDT / 1995
Hermes- Fransız moda ve aksesuar markasıdır. Hermes- 24 Faubourg isimli parfümü değerlendireceğiz. Bu parfüm, Paris' in butik mağazaları ve devlet daireleri ile ünlü Rue du Faubourg caddesinden esinlenerek tasarlanmış. Çiçeksi notalar, turunçgiller, odunsu notalar ve amber nüanslarıyla şekilleniyor. Tatlı, tozlu, buruk, pudralı, ekşimsi ve yumuşak rayihalar birbirine karşmış. Tasarımcısı Maurice Roucel olarak gösteriliyor. Çiçeksi- şipre grubunda yer alıyor.
Üst- portakal, şeftali, sümbülteber, ylang ylang, bergamot,
Orta- portakal çiçeği, gardenya, yasemin,
Alt- sandal ağacı, amber, vanilya, paçuli.
Hermes- 24 Faubourg- koku nüanlarına göre yorumlamak istediğimiz bir parfümdür...
Tatlı ve tozlu & buruk notalar= Turunçgiller tozlu, ekşimsi ve buruktur. Bergamot ve portakal olabilir. Tatlı meyveler buna destek verir. Ananas ve şeftali olarak düşünüyoruz. Parfüm böyle bir açılış yapıyor. Turunçgiller baskındır.
Tatlı- yumuşak çiçek ve sabunsu- pudralı çiçek harmanı= Önce tatlımsı çiçeksi notalar baskındır. Frezya, ylang ylang, yasemin olabilir. Sonrasında sabunsu çiçekler kendini hissettirir. Sümbülteber, iris ve orkide gibi, aynı zamanda baharatlı olabilen çiçekler öne geçmektedir. Bu arada çiçeklerin üstünde, meyvemsi bir aroma da algılanıyor. Meyvemsi çiçeksilik kalite, dengeli tatlılık ve nota uyumu gibi değerleri de garanti etmektedir. Güzel bir uygulama olmuş. Sabunsu çiçeklerin yoğun pudralılığını da yumuşatıyor.
Hermes- 24 Faubourg isimli parfümün son kısmında, yumuşak vanilya, koyu ve mumsu amber ve kremsi paçuli bulunmaktadır. Odunsu notaları paçuli kontrol eder. Böylece tenden ayrılır.
Hermes- 24 Faubourg parfümündeki çiçeksi notalara biraz değinmek yerinde olacaktır=
Orta bölümdeki sabunsu ve pudralı çiçekler, makyaj malzemesi ve ruj benzeri kokular veriyor.
Onun öncesinde, neredeyse açılış bölümüyle bağdaşan meyvemsi ve tatlı çiçekler vardır. Bu çiçekler, açılış ve orta katmanı birbirine bağlıyor. Daha hafif, ferah ve turunçgilli çiçekler görmekteyiz.
Hermes- 24 Faubourg- meyve, tatlı çiçek ve vanilya eksenli bir kremsi tonlama da gösteriyor.
Sonbahar- kış, akşam, soğuk havalar gibi zaman dilimlerine uyacaktır. Dengeli dozaj verilirse, günlük kullanımda kendine yer bulur. Kalıcılık, yağlı ve çabuk terleyen tende iki günü geçiyor. Fark edilirlik de her zaman güçül ve yoğundur. Yavaş akışkanlıkla tene yerleşir. Tene oturunca bile fark edilirlik yapar. Aromalar harman halinde, iç içe geçmiş yapıda algılanmaktadır.
Koku- 4 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html