Sayfalar

3 Mayıs 2013 Cuma

Amouage- Ubar Woman EDP / 1995






















Bizim insanımız, bu parfümleri hacı yağına benzetiyor. Arap parfümü deyince, ağır, bayık, yoğun, burun direğini kıran kokular anlaşılıyor.  Bu, en azından Amouage' lar bazında yanlış ve tutucu bir kanı olmakta. Bilgisizlikten kaynaklanıyor. Araştırmıyoruz, merak etmiyoruz. Amouage' ların çoğunda gördünüz, tatlı ve son derece modern baharatlar var... Araplar çölde ve sıcak bir coğrafyada yaşadıklarından, ten kimyaları ağır baharatlı kokulara uyum sağlamış, yani bundan rahatsız olmuyorlar. Ancak biz, Akdeniz ikliminin yumuşak ve ılıman topraklarında yaşıyoruz. Tenimiz hafif çiçek, turunçgil, aromatik ot kokularını daha iyi karşılıyor. Baharatlı tonlar, hele bir de ağırsa bizi rahatsız ediyor. Yalnız, Avrupalılar, hacı yağı temalı parfümleri egzotik ve gizemli buluyorlar. Çünkü, onlarda hacı yağı diye bir kavram yok, böyle bir şeyi bilmiyorlar. Mesela biz, kendi kültürümüzdeki limon kolonyalarına kanıksamış kadar alışkınızdır. Ama İtalyanlar, limon kolonyası gibi kokan parfümleri muhteşem buluyorlar ve ''has İtalyan parfümü'' diye övüyorlar. Gene, bizim gül sularımız, kolonyalarımız Batı dünyasında müthiş bulunuyor ve çok beğeniliyor. Koku hissi ve yorumu kültürden kültüre değişiyor.

Amouage- Umman kraliyet ailesinin niş parfüm markasıdır. Bugün Amouage- Ubar Woman isimli parfümü yorumlayacağım. Bu parfümü erkekler de çok tercih etmekte. Tatlı, kremsi, sıcak, yumuşak, yoğun, kuru ve ferah esintiler sunmakta. Çiçeksi notalar, odunsu notalar, baharatlar, turunçgiller, misk ve ambergis içeriklidir. Oryantal- çiçeksi grupta gösterilmiştir.

Üst- mandalina, portakal, mayıs çiçeği, menekşe yaprakları;

Orta- yasemin, portakal çiçeği, ylang ylang yağı, sümbülteber, frezya, inci çiçeği/ zambak, gül ağacı;

Alt- sandal ağacı, paçuli, vetiver, balzam/ melisa, vanilya, amber.

Amouage- Ubar isimli Woman parfüm, çiçeksi notaların baskın olduğu bir yapıya sahiptir. Örneğin açılışta yüksek kremsilik barındıran tatlı turunçgiller ( portakal, mandalina ) ile beraber gayet tatlı çiçekler ( neroli, zambak, osmanthus ) yer alır. Bunu orta katmanda önce turunçgilli- yeşil kokan ferah çiçeksi notalar ( menekşe, leylak ) ve sonra da klasik kremsi- kadifemsi çiçekler ( yasemin, ylang ylang, frezya ) takip etmekte. Gene orta bölümde modern tatlı baharatlar ( tarçın, kakule ) önemlidir. Son bölüme doğru odunsu notalar, misk ve ambergris algılanacaktır. Burada hayvansal ve yağlı tonlarda sandal ağacı, misk, ambergris ve kuru paçuli sıralamasını göreceğiz.

Amouage- Ubar Woman- sondaki hayvansal sandal ağacı hariç, genelde dengeli tatlılık ve uyumlu notalar veriyor. Aromalar büyük oranda katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla çiçeksi- baharatlı- miskli karakterini buluyor. Ancak öncesinde özellikle dışarıya karşı yoğun fark edilirlik yapmakta. Sonrasında hayvansal aromalar ile tene yapışmakta. Çiçeksi rayihalar ve baharatlar keskin, çok güçlü ve yoğundur. Kremsi çiçekler, vanilyalı- çiçeksi tonlamalar yapıyor. Özellikle baharatlar çok sıcaktır. Baharatlar, çiçeksi notalar ve hayvansal aromalar Orta Doğu kaynaklı ve lüks etkiler vermekte.  Hayvansal aromalar ve tatlı baharatlar şüphesiz kalıcılığı da arttırıyor. Çabuk terleyen yağlı tende 2,5 gün süreyle kuvvetli esintiler yapmakta. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Gene tene dengeli sıkılırsa ( dört- beş fıs ) günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve serin yaz akşamlarına uyacaktır ve rahatsız etmeyecektir.

Amouage- Ubar Woman isimli parfüm, Umman' ın antik ticaret kenti ve Arap zenginliğinin sembolü Ubar kentine gönderme yapmaktadır.

Ubar, eski adıyla İrem kentinde antik çağda Samî ırkından Âd kavmi yaşıyordu. Bu insanlar başlangıçta çöl Arapları ( bedevî ) idi. Ubar, bugün yıkık ve harap haldedir. Yerleşim yoktur. Daha sonra, bu kentin arkeolojik kalıntıları bulundu. Bu işi başaran, Arap tarihi uzmanı ve arkeolog Nicholas Clapp oldu. Ubar kentine ''Kumların Atlantisi'' yakıştırması yapılıyor. Ubar, Umman' ın deniz kıyısına yakın bir yerine konumlanmıştı. Hindistan ve Arabistan' ın kuzey bölgesi arasında yapılmakta olan baharat ticaretinin merkezi durumundaydı. Umman ve Ubar; Arap yarımadasının güneyindedir. Burada antik çağda, çok değerli kabul edilen ve ender bulunan çam ağacı reçinesi- bir tür kehribar üretilmekteydi. Bölge ılıman iklimi, nebat bolluğu ve orman örtüsüyle ''kutsanmış Arabistan'' olarak adlandırılıyordu. Ubar da bu bölgenin en önemli şehriydi.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder