11 Ağustos 2013 Pazar

Şifalı Ot ve Odun Sentezi : L' Occitane- Eau De Vetyver EDT / 2001



 




doğu etkili parfüm





Fransız kozmetik firması L' Occitane' ın tarihçesinden bahseder misiniz ?



L' Occitane' ın kurucusu Olivier Baussan, bu işe Provence pazarlarında, kendi ürettiği biberiye esans yağlarını satmakla başlamış. 1976 yılında eski bir sabun fabrikasını satın alarak, Marsilya sabunlarının geleneksel üretimini devam ettirmiş. 1977 yılında lavanta üretimine başlamış. 1980 yılında Burkina Faso' dan shea yağı sipariş etmiş. İlk fabrika ve mağazasını 1981 yılında Provence' da açmış. 1992 yılında ilk butik Paris' te açılmış. New York, Hong Kong ve Japonya' da bir dizi butik ve mağaza açılışı bunu takip ediyor. 2001 yılında Sao Paulo' da ilk SPA açılıyor.



L' occitane- Eau De Vetyver parfümünü nasıl değerlendiriyorsunuz ?



Baharatlı- ahşapsı olarak tanıtılan bu parfümü; niş markalara yaklaşan kalitesi, zengin ve detaylı harmanı ve kalıcılık değerleri açısından çok beğendim. Harmanı şöyle verilmekte=

Üstte limon, bergamot, biberiye; ortada muskat, gayakum ağacı ( ahşap ); alt notalarda ise vetiver, selvi ağacı ve deri notalarını içermekte.






Yeşil notalar, aromatik notalar, baharatlar ve odunsu notalar ile tanımlanan bir parfüm olmuş. Bir yerden sonra, genelde tatlımsı hissiyat alınmakta. Dünyevî ve modern bir tarafı olduğunu söylemeliyim. Ne var ki, duygu dünyasında '' doğulu '' etkiler yansıtıyor.

Ayrıntılı analize geçelim... Başlangıçta canlı ve dinamik tarzda tatlımsı turunçgiller ve biberiyenin acımsı rayihası ile şifalı ot tandanslı bir yönelim gösteriyor. Bu, bana İssey Miyake' nin Bleue Fraiche parfümündeki açılışı hatırlattı. Koklamaya doyamadığım güzel bir açılış yapmakta.

Sonra baharatlı vetiver ve ahşapsı tonlar ile, koku karakteri yoğun ve acımsı biçime yol alıyor. Ancak burada gene bir tatlılık sözkonusu olmakta. Muskat meyvesinden gelen tatlı baharat etkileri, bu acımsı tonları yumuşatmış. Tatlılık- acılık iç içe giriyor. Örneğine pek rastlanmayan bu karşıtlık (acılık- tatlılık), farklı ve özgün bir yoruma kaynaklık etmesiyle beğeni duygularımızı harekete getirdi.

Kapanışa ve tenden ayrılışa doğru; baharatlı vetiverin egemenliği devam ederken, buna bir de odunsu notalar destek veriyor. Belli bir kıvamda da deri notası aldım. Bu bölümde kalıcılık ve kalite çıtası yükseliyor.

Koku düzlemini toparlarsak= Turunçgil- aromatik otlar, baharatlı vetiver- ahşap, tatlı baharat ve odunsu notalar şeklinde özetlenebilir.

Derinlik ve konfor noktasını tanımlarsak= Biberiye, baharatlı vetiver- ahşapsı tonlar ve tatlı baharat sentezi olarak kayda geçen  nota katmanlarıdır.

Biberiye, zaten şifalı ot gibi koktuğu için her zaman beğendiğim bir notadır. Baharatlı vetiver- ahşap kombinasyonunda çok lüks ve gösterişli bir kullanım takdir ediliyor. İlginç biçimde, açılışta bile kuru odun- vetiver etkisi kendini gösteriyor.

Güçlü vetiver kullanımını Tom Ford' un Grey Vetiver parfümüne benzetenler olmuş. Doğruluk payı yüksek bir yorum...

Benim tenimde kalıcılık değerleri bir günü geçti. Doğal, rafine ve akışkan aromalar hiçbir katmanda falso yapmıyor. Sonbahar- kışa yönelik bir kullanımı olsa da, gene her mevsim uygun bir dozajlamayla kullanımı mümkün görünüyor. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Konsept koku biçiminde de kullanılabilir.



L' Occitane- Eau De Vetiver parfümünü, sizde yarattığı duygular bakımından nasıl yorumlarsınız ?





Doğu etkili, mistik bir parfüm... Şifalı ot kullanımıyla da Anadolu kültürüne göndermeler yapmakta. Keza tatlı baharat rayihaları bu düşüncemi destekliyor. Ne var ki, burada şifalı otlar ve odunlar da alışılmadık biçimde sentezlenmiş. Her halikârda parfüm, ''doğu'' kültürüne kapı açıyor...

Arap ülkesi Lübnan' ın Beiteddine kentinde bulunan Beit- Eddine Sarayı, Chouf Dağları' nın yamacına yaslanmış görkemli bir yapıdır. Çift renkli taş işçiliği yapı malzemesine egemen olmuştur. Sarayın ismi iman evi anlamına geliyor. Yaptıran kişi, o dönemde Osmanlı valisi olan Emir Bashir adlı şahıstır.



Sarayın inşası 1788- 1818 yıllarını kapsar. İç ve dış avlular, avlu duvarları, haremlik- selamlık bölümü, misafir salonları, dehlizler, galeriler, büyük hamam yapısı, fıskiyeli havuzlarla donatılan bahçeler servi ağaçları; sarayın çeşitli peyzaj (çevre düzenlemesi) ve mimarî dokusu hakkında bilgi vermektedir.




Sarayın süslemeleri de önemlidir=

Camekânlı ve cumbalı misafir odalarında, pencereler vitraylarla süslenmiştir. Bu salonlara açılan koridorlarda mermer işçiliği görülür.

Gene iç mekânda, odalarda ahşap işçiliği hakimdir ve tavanlarda çok güzel, sanat şaheseri kalemişi süslemeler mevcuttur.

Bodrum kat ise, bugün mozaiklerin sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor.

L' Occitane- Eau De Vetiver- koku ve zihin imgeleri bakımından farklı deneyimler yaşatan, derinlikli ve sofistike bir parfümdür.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder