17 Mart 2019 Pazar

Parfümde Doğal Amber / Ambergris Notasının Kullanılışı / makale



Bu yazı ile birlikte parfümde amber temasının kullanılış biçimlerine değindiğimiz https://7nota1parfum.blogspot.com/2014/10/parfumde-amber-temasnn-kullanls-makale.html makalemize göz atınız.

Bugün, sizlerle parfümde doğal amber / ambergris notasının kullanılış tarzlarını tartışacağız. Önce şu noktayı açıklığa kavuşturalım :

Ambergris / doğal amber : İspermeçet ( kaşalot ) balinasının doğal dışkısı ya da kusmuğudur.

Amber : Ambergrisin işlenmiş halidir.

Bu konuda, bir zamanlar benim de kafam karışıktı. Bir süre sonra amber nedir, ambergris nedir, ikisinin arasındaki fark nedir, gibi soruları düşünmeye başlamıştım. Bu nedenle kısa bir araştırma yapmayı uygun gördüm. Çünkü bazen bildiğimizi zannettiğimiz ya da yanlış bildiğimiz şeyler oluyor. Hatta şunu da yeni fark ettim : Parfüm yorumlarımda ambergris kelimesini r harfi eksiğiyle ambergis şeklinde yazmışım. Bu yanlışları düzelteceğim.



Doğal amber / ambergris : Balinanın sindirim sisteminde ortaya çıkan mumsu ve katı bir maddedir. Şekli kaya ( büyük taş parçası ) gibidir. Gri / beyaz, siyah, kahve veya kirli sarı renklerde olabilir. Balinanın dışkısı olarak adlandırılan bu madde, bazen de balinanın sindirim sisteminden geçemeyecek denli büyük olursa kusmuk olarak dışarı atılır.

En kaliteli amber, gri / beyaz ambergristir. Kokusu tatlımsıdır. Uzun süre deniz yüzeyinde, küçük parçalar halinde kalmıştır. Kahve, gri / kül rengindeki ambergris, standart ambergris olarak bilinir. Kuvvetli ve güzel kokusu vardır. En düşük kalitedeki ambergris ise siyah renklidir. Çok sert olabildiği gibi gayet yumuşak bir yapısı da olabilir.

Ambergris tropikal adalar başta olmak üzere, Doğu ve Güney Doğu Asya, Afrika ve Amerika kıtasının sahillerinde bulunur. Balmumu ve reçine biçiminde küçük topaklar halinde veya yüzlerce kiloluk kütleler halinde olan ambergrislere rastlanır.



Amber : Ambergris / doğal amberin işlenmiş halidir. Balmumu ve reçine gibi küçük parçaları işlenmek suretiyle, özellikle eski çağlardan günümüze süs ve ziynet eşyası, mutfak eşyası  ( amber hamurundan tabak, kâse ve kap- kaçak yapımı ) ve hediyelik eşya yapımında kullanılmaktadır. Tespihçilik ve kuyumculuk gibi geleneksel el sanatlarında önemlidir.

Bundan önce, parfümde amber temasının kullanılışına değindiğimiz makalemizde, amber notasının diğer aromalarla  ( baharatlı, çiçeksi, ağaçsı / odunsu, gurme vb. ) birlikte nasıl harmanlandığını görmüştük. Bkz. https://7nota1parfum.blogspot.com/2014/10/parfumde-amber-temasnn-kullanls-makale.html

Bu yazımızda, doğal amber / ambergris notasının, parfümlerde koku grupları halinde- tek başına nasıl koktuğu bahsinin ele alınıp değerlendirilmesi söz konusu olacaktır.

Parfümlerde ambergris / doğal amber aroması tatlımsı yumuşak, kremsi, pudralı, tuzlu, kuru ve / veya tozlu, hayvansal ve tatlımsı yapay / parlak koku formlarında görülmektedir :

Bond No. 9- Dubai Gold isimli çalışmada sonlarda tozlu ve sıcak odunsu notalarla birlikte ferah ve yumuşak tarzda tatlımsı amber vurgusu yapılmıştır.



Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco isimli kokunun son kısmında tatlı paçuli- kremsi amber & vanilya notaları birleşerek ballı pipo tütünü efekti yapmıştır. Jo Malone- English Pear & Freesia Cologne isimli kokuda ise tatlı meyveler ve kremsi çiçekler katmanlarından sonra, kapanışta kremsi tonlarda amber ve paçuli işbirliği vardır. Gene Nicolai Parfumeur Createur- Ambre Cashmere Intense isimli parfümün baskın notaları keskin karabiber, pudralı iris ve pudralı & kremsi vanilya olmakla birlikte, bunlara son bölümde kremsi amber eşlik ediyor.

Amouage- Silver Man isimli parfümde pudralı, sabunsu ve baharatlı çiçeksi notalardan sonra, son kısımda tütsü, misk yağı, pudralı amber ve sandal ağacı notaları yer alıyor.

Prada- L'Homme L'eau isimli kokuda orta bölümün devamından kapanışa değin pudralı aromalar ( iris, kediotu, sandal ağacı ) görülmektedir. Bunlara tuzlu amber notası katılıyor.

Guerlain- Musc Noble isimli çalışmada, çiçeksi- tütsülü- derili- miskli katmanlardan sonra son kısımda pudralı iris ve kuru amber notası bulunmaktadır. Gene Guerlain- Oud Essentiel isimli kokuda, son kısmı kuru ve tozlu tonlarda amber ve deri notasının domine ettiğini görüyoruz. Kuru tütsü aromasıyla kapanış gerçekleşiyor.



Bond No. 9- Dubai Amber isimli kokunun kapanış faslında tatlı çiçeksi notalar, yumuşak sedir ağacı ve hayvansal amber ( koyu, yağlımsı ve sıcak amber / ambergris ) ile karşılaşıyoruz. Ayrıca Perris Monte Carlo- Ambre Gris isimli parfümde, orta katmanın devamında hayvansal amber- deri kombinasyonu mevcuttur. Tozlu ve topraksı odunsu notalar ve hayvansal amber ( kirli, tozlu ve sıcak amber / ambergris ) kapanışı yapar. Guerlain- Ambre Eternel isimli parfümün açılışında deri, amber ve tozlu baharatların egemen olduğunu düşünüyoruz. Deri ve amber her zaman ana temadır. Açılışta hayvansal ( koyu, tozlu ve sıcak ) amber- deri ikilisi baskın olmaktadır.

Creed- Tabarome Millesime isimli çalışmada, buruk turunçgiller ve yumuşak baharatların ardından yapay / parlak amber / ambergris gelmektedir. Guerlain- Encens Mythique isimli kokunun orta kısmında ferah ve yeşil kokan çiçeksi- odunsu koku katmanları vardır. Tatlı / yapay ambergris ve deri notasıyla sona geliniyor.

Doğal amber / ambergris, bugün daha ziyade parfüm ve kozmetik alanında kullanılıyor. Parfümlerin kokusunu sabitleyen ve kalıcılığını arttıran hayvansal kategoride bir nota işlevini sürdürüyor. Gene eski çağlarda ilaç, krem ve merhem yapımında değerlendirilmiştir. Bazen yiyecek ve içeceklere katılmıştır. Afrodizyak özelliğinden dolayı kuvvet macunlarının yapımında kullanılmıştır. Günümüzde ticarî değeri giderek yükselen bir maddedir.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder