18 Mart 2015 Çarşamba

Parfümde Amber Temasının Kullanılışı / makale




Bu yazımızla birlikte parfümde doğal amber / ambergris notasının kullanılış tarzlarını tartıştığımız https://7nota1parfum.blogspot.com/2019/03/parfumde-dogal-amber-ambergris-notasnn.html makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.

Her parfümde amber notasına az- çok rastlıyoruz. Ne var ki, amber, bazı parfümlerde ana tema ( domine edici unsur ) olarak kullanılmaktadır.

Amber, bilindiği gibi, ispermeçet balinasının kusmuğudur. Yalnız, elde edilmesi ve işlenmesi çok zahmetli ve pahalı olduğundan, bugün birçok parfümde laboratuvar ortamında üretilmiş sentetik amber kullanılıyor. Bir de, parfümde bazı notaların harmanlanması ile amber benzeri rayihalar elde etmek mümkün olmaktadır. Bir kere, elimizde ağaçsı- odunsu ( örneğin sandal- sedir ağaçları& paçuli- vetiver ) bir nota olacak. Bu notayı misk, vanilya, benzoin, kimyon, kekik gibi aromalarla kombine edeceğiz. Birçok parfümde bu harmanlama yöntemiyle amber kokusu yapılmaktadır.



Parfümlerde amber temasının kullanılış biçimleri bence önemlidir. Çünkü, özellikle 90' lı yılların başından itibaren kendini dayatan ve ilk örneği Serge Lutens Ambre Sultan ile verilen Doğu etkili parfümler modası, büyük oranda amber teması üzerine şekillenmiştir. Ve amber kadar detaylı, zengin ve sofistike bir nota, parfüm dünyasında yoktur.

Amberin nasıl koktuğu- kokusunun neye benzediği sorusu hep tartışılmıştır. Biz de şimdi, amberin kokusu üzerine bazı tahminler ve yorumlar yapacağız...

Amber, koklandığı ilk anda ahıra girmişsiniz gibi bir his veriyor. Ve devamında;

- ağır ve yağlı sığır derisi,

- çok kaliteli şarap- şampanya,

- bitter çikolata- likörlü çikolata gibi karışık kokular veriyor. Sığır derisi kokusundan sonra tene oturup, daha güzel kokuyor ve içki- çikolata benzeri kokuları alıyorsunuz.

Yalnız amber, derinlemesine koklandığında baharat, çiçek, ot ve deniz dibinde kalmış yosunların rayihasını da vermektedir. Çünkü, amber denizin dibinden çıkarıldığında, dipteki yosunların ve otların kokusu ambere sinmiş oluyor. Amber bazen de ıslak/ taze ya da kuru tütün yaprağı gibi kokmaktadır.

Gerçek ( saf ) amber, öd ağacına çok benzer ilaçsı, yağlı ve keskin bir koku vermektedir.

Şimdi, amber temasının parfümlerde nasıl kullanıldığına değinelim=

Amber teması, parfümlerde iki türlü kullanılmaktadır=

1- Geleneksel- Doğulu Amber= Amberin baharat, reçine, odunsu notalar, tatlı kırmızı meyve, tütsü/ tütün, sakız, bal ve balzam gibi notalarla birlikte kullanılmasıdır.

2- Modern Amber= Amberin çikolata, bisküvü, karamel, turunçgiller, sentetik ozon notası, su notası ve tuzlu deniz suyu harmanıyla beraber kullanılmasıdır.

Örneklerle gitmek istiyoruz.

Geleneksel- Doğulu Amber...

Serge Lutens Ambre Sultan adlı parfümde, kuru otlar ve koyu çam reçinesi katkılı tatlı baharatlı bir amber açılışı olmakta ve bu, reçineli amber ve sade bir amberle kapanışa doğru gitmektedir. Kapanış tatlı ve yumuşak bir amberle oluyor.



Histoires de Parfums Ambre 114 isimli parfümde, güçlü bir amber temasına baharatlar eklemlenmiş ve derinden otsu- çiçeksi rayihalar da bunu desteklemiştir. Kremsi, yumuşak ve tatlı bir amber vardır.

Bond No. 9 New York Amber adı verilen kokuda, yumuşak ve tatlı bir amber görülür. Öd ağacı- gül- baharat ekseninde daha çok Arap tarzı gösterir. Biberli baharatlarla açılır. Gül, öd ağacı, reçine ve amberle tene oturur.

Parfum d' Empire Ambre Russe adlı kokuda ise, içki teması, tatlı kırmızı orman meyveleri, otsu rayihalar, çam iğneleri, ıslak tütün yaprağı, tütsü, tarçın- zencefil gidişatından sonra kremsi ve tatlı bir amber/ vanilyayla sonlanıyor. Ve amber temasının ilginç bir yorumuna imza atıyor.



Modern Amber...

Jean Paul Gaultier 2 isimli parfümde, tatlı, kremsi ve yumuşak bir ambere çikolata- bisküvi- karamel gibi gurme notalar katılmıştır. Vanilya, misk, odunsu ve çiçeksi bazlar ve tatlı baharatlar da algılanır.

Tom Ford Rive D' Ambre adlı parfümde, turunçgilli amber gibi özgün ve farklı bir kullanım görürüz. Bu parfüm portakal- bergamot- amber troykası ile ferah ve taze bir açılış yapar. Sonra naneli turunçgil, aromatik otlar, tatlı baharatlar ve reçineli kremsi ve tatlı bir amberle sürüp gider...



Iceberg- Burning Ice adlı kokuda, narenciyeli amber, deniz notalarıyla harmanlanmıştır. Ve ben, bu uygulamayı başka hiçbir parfümde görmedim. Özgün ve benzersiz bir yorum teşkil ediyor. Burada amber; yumuşak baharat ( kakule ), fresh aromatik otlar, su notaları, narenciye esintileri ve tuzlu deniz suyu ile karışmıştır.

Sonuç= Bizce, parfüm dünyası baştan çıkarıcı ve egzotik kokusu ile amberden hiçbir zaman vazgeçemeyecektir. Çünkü onun yerine kullanılacak ve ikâme edilecek bir nota- tema yoktur. En önemlisi, amber, birlikte kullanıldığı notalar ile parfüm alanına yeni formlar ve anlatım biçimleri katmaya devam edecektir.

Doğulu amber- Osmanlı- Selçuklu dönemi, saray ve konaklardaki görkemli yaşamlar.

Modern amber- Bizi anda tutan ya da günümüze götüren.

Amber temalı parfümler, parfüm evreninin amiral gemisi, kaptan köşkü durumundadır ve parfümlerin şahıdır...


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 yorum:

  1. Amberle ilk tanışmamız İzmir'de öğrenciyken 1990'lı yıllarda bir berberin tıraş sonrası sürdüğü limon kolonyasından sıradışı gelen aroma ve harika tatlı kokunun sebebini sormamla başlamıştır! Berber kolonyaya amber eklediğini belirtip, amber hakkında pekçok bilgi vermişti bana. O günden sonra amber benim için her zaman önemli bir yere sahip olmuştur. O gün bugün amberin aktarlarda beyaz misk katkılı lokum şeklinde satılan katı halini veya Arap-oryantal esans satan yerlerde plastik küçük kutuda hazır katı halini almaktayım. Bu hali sanıyorum kalite olarak düşük -sentetik katkı var mıdır bu amberde bilemiyorum- ve fiyat olarak da kg'su 500-1000 TL arası değişmekte. Parfümlerde daha çok modern kullanımı dikkatimi çekti. Aşina olduğum kokusu gerçekten komplikedir amberin ve kumaşa sürdüğünüzde kaldıkça tatlılaşır, o keskinliği zamanla azalır. Kumaştaki kalıcılığı çok uzun sürelidir siz unutursunuz burnunuz aşina olur ama başkaları hemen hisseder ve sorar bu koku nedir diye. Pekçok kişiye saf kullanımı ağır gelir ve rahatsız edici bulan olabilir. Yarış atlarında nefes açmak amaçlı kullanıldığını bir ara duymuştum.

    Amber ve misk esanslarını kültürümüzde ayırt etmek zordur. Kullanımı hep misk-i amber şeklinde alışılageldik olmuştur. Nedense saf ve sert şekilde kullanımı sizin de zaman zaman belirttiğiniz hacıyağı şeklinde gelen menfi eleştiri ile nitelendirilmektedir!


    Parfümlerde ben genelde modern kullanımına şahit oluyorum. Burnum amber kokusuna aşina olduğu için amberin etkin kullanıldığı parfümlerde bu muhteşem esansı hemen ayırt edebiliyorum. Aklıma hemen Rochas parfümü geldi misal olarak. Tatlılığıyla belirgin olan bu parfümde amber notası kullanımı bana çok belirgin geldi. Amberin en çok misk, beyaz misk, tütün gibi esanslarla kullanımını yakıştırıyorum kendimce. Doğulu yorumunu pek müşahede etmediğimi fark ediyorum. Amber esansının parfümlerde kullanımı ile alakalı bu güzel makale için teşekkür eder, misk esansının parfümlerde kullanımının değerlendirilmesini de en yakın zamanda beklediğimizi ifade ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Bahsedilen kehribar mı ? yoksa miski amber mi? ikisi arasında farklılıklar olduğunu belirtmek gerekiyor.

    içinde kehribar notası iyi olan bir parfüm önermekte gerekirse..


    Bentley For Men Absolute Erkek Parfüm ☀ ☀ ☀ ☀

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil