19 Ağustos 2016 Cuma

Parfümde Vetiver Temasının Kullanılışı / makale



Bugün, parfümlerde vetiver notasının kullanılışıyla ilgili değerlendirme yapmak istiyoruz. Vetiver, parfümlerde odunsu notalar sınıfına girer. Karakteristik koku formu taze kesilmiş çimen gibi rayihalar vermesidir. Yani genelde yeşil- bitkisel bir havası vardır. Bununla beraber, bu makalede vetiver notasının diğer koku biçimlerine örneklerle temas edeceğiz.

Vetiver buğdaygiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Hindistan' dır. Ülkemizde Ege bölgesinde yetişmektedir. Tropikal bir bitkidir. Boyu 2 metre olabiliyor. Kökleri 3- 4 metre derine inebiliyor. Saz görünümlü, yaprakları saçak biçiminde, yaprak kenarları kesici, çiçekleri erguvan veya bordo renginde ve salkım biçimindedir.

Parfümlerde hem ana tema hem de yardımcı nota olarak vetiver aromasına rastlıyoruz. Şimdi vetiver notasının ana koku biçimlerini inceleyeceğiz :



Frederic Malle- Vetiver Extraordinaire isimli parfüm, vetiver temasına yaslanmıştır. Koku katmanlarında baştan sona vetiver notası hakimdir. Açılışta keskin rayihalar ile TOZLU- TOPRAKSI VETİVER, orta bölümde taze kesilmiş yumuşak ÇİMENSİ- YEŞİL VETİVER ve kapanışta yağmur sonrası ıslanmış NEMLİ VETİVER görmekteyiz.

Aslında çimensi- yeşil vetiverin en önemli örneklerinden biri, Guerlain- Veitver isimli kokudur. Son bölümde çimensi vetiver, tütün ve amberle uyumludur.

Hermes- Terre D'Hermes de, odunsu notaların ağırlıkta olduğu, vetiver temalı olarak gösterilebilecek bir çalışmadır. Bazı versiyonlarında tozlu- topraksı keskin vetiver, bazılarında köksü, kuru ve rutubetli kokan AĞAÇSI VETİVER ve çok ünik- az rastlanan örneklerinde de yeşil- bitkisel çimensi vetiver kullanımı mevcuttur.

Christian Dior- Eau Sauvage Parfum isimli kokuda acı ve ekşi kokan bergamot ve keskin mür ağacı /reçinesi notalarından sonra sahneye tüsülü rayihalar salan ODUNSU- DUMANLI VETİVER çıkmaktadır.



Elie Saab- Le Parfum Eau De Toilette isimli kokuda, açılıştan sonra kremsi çiçeksi notalar KREMSİ VETİVER ile desteklenmiştir. Gene Yves Saint Laurent- Yves Saint Laurent Pour Homme isimli parfümün kapanışında kremsi odunsu notalar ( vetiver, sedir ağacı, sandal ağacı ve paçuli ) vardır. Diesel- Only The Brave Street isimli kokuda kremsi vetiver- vanilya ile tatlı kakao- tütsü son bölümde yer almıştır.

Parfümlerde karşılaştığımız ilginç bir vetiver kokusu da, yanmış tütsü aroması verebilen ve bazen de yapay ISO E Super maddesinin kullanımıyla oluşan İSLİ VETİVER notasıdır. Lalique- Encre Noire isimli parfümde tatlı ve biberli baharatlardan sonra tütsülü odunsu notalar ( vetiver- sedir ğacı ) gelmektedir. Buradaki isli vetiver zaman zaman mürekkep benzeri kokular yayar. Burberry- Mr. Burberry Indigo isimli parfümün son bölümünde yumuşak amber ve isli vetiver harmanlanmış vaziyettedir.



Günümüz modern parfümlerinde ise, vetiverin yapay ve sentetik biçimleri kullanılır :

Bentley- Infinite isimli parfümün kapanışında sedir ağacı, amber ve METALİK VETİVER görmekteyiz. Ayrıca Yves Saint Laurent- La Nuit DeL'Homme Le Parfum isimli kokuda yapay vanilya ile beraber YAPAY- PLASTİĞİMSİ VETİVER kullanılmıştır.

Vetiver notasının diğer aromalarla birlikte kullanılmasından ortaya çıkan koku kompozisyonları da önem taşımaktadır :

Diptyque- Vetyverio : Her katmanda bulunan vetiver temasının turunçgiller, çiçeksi notalar ve baharatlarla sentezlenmesi ile oluşan çiçeksi vetiver kokuları özgün bir yorumdur.

Atelier Rebul- Vetiver : Çamsı- yeşil- sabunsu vetiver kokusu veriyor. Buradaki vetiver çam esintileri, sabunsu çiçekler ve aromatik otlarla karıştırılınca, böyle bir sonuç elde edilmiş. Gene aynı minvalde, Creed- Original Vetiver isimli parfümde de önce limonlu vetiver, sonra sabunsu- yeşil kokan vetiver görülür. Sabunsu kokan baharatlar ve çiçeksi notalarla harmanlanmıştır.



Giorgio Armani- Vtiver D'Hiver : Genel anlamda limonlu- meşe yosunlu vetiver vurguları yapılmıştır.

Guerlain- Homme L'Eau Boisse : Ortalarda sucul ve kapanışa doğru da dumansı vetiver vardır. Biberli baharatlar ve sucul bitkiler diğer aromaları teşkil eder.

The Different Company- Sel de Vetiver : Açılışı takiben kuru ve tozlu vetiver ve devamında son bölümde de etkili olacak şekilde nemli ve tuzlu vetiver notası ( deniz tuzu aromaları ile ) bu parfümü domine etmiştir. Tatlı- biberli baharatlar ve çamsı aromatik otlar, vetiver temasına yardımcı olmuştur.

Vetiver notası genellikle erkek parfümlerinde kullanılıyor. Elbette bu notanın amber, deri ve turunçgiller ile birlikte bulunması koku güzelliğini ve kalitesini arttırmaktadır. Ancak parfümlerde her çeşit vetiver kullanımı ferah, yumuşak ve enerjik tonlamalar yapmasıyla beğenilmektedir.



Kenidinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder