25 Mayıs 2015 Pazartesi

Serge Lutens- Fumerie Turque EDP / 2003

























'' Tütün yaprakları ve balın, gül ile egzotik harmanı... ''


Serge Lutens


Serge Lutens, Fransız niş parfüm markasıdır. Bu marka, Türk kültürüne atıf yapan bir koku üretmiş. Serge Lutens Fumerie Turque, tütün temalı bir kokudur. Bal, tütün, deri, odunsu notalar parfümde fark ediliyor. Genelde bir tatlılık var. Meyvemsi, dumanlı, reçineli ve keskin rayihalar salıyor.

Serge Lutens Fumerie Turque, İstanbul' daki deri tabakhaneleri ve nargile kültürüne gönderme yapmak istemiş. Parfüm yorum sitelerinde ballı pipo tütünü, meyveli nargile, kurutulmuş tütün yaprakları, güneşte kurutulan deriler gibi çağrışımlar yaptığına değiniliyor. Aynı kanıdayım.

Harmanında şu aromalar gösterilmiş= Bal, ardıç meyvesi, tonka fasülyesi, papatya, paçuli, vanilya, gül, kuş üzümü, tütün, sığla yağı, süet.

Parfümün açılışına bakalım= Tatlı gül, dumanlı baharatlar, bal ve tütün gibi oryantal esintiler tek parça olarak algılanmakta. Zengin, detaylı ve gösterişli bir harmanı bulunuyor. Kuru, keskin ve reçineli rayihalar açılışa egemendir. Sonrasında hayvansal bir deri notası, çam kokusu, kuru meyveler algılanıyor. Sonlarda ise, tonka fasülyesi ve tütünle kapanışı yapar...



Genel durum böyleyken, şimdi detaylara göz atalım= Başlangıçta zaten bir katmanlaşma var. Burada notalar bütün halinde algılanıyor. Ortalara doğru, odunsu reçine gibi hissiyat var. Açılıştaki koku karakteri, parfümün sonunda tekrar kendini gösteriyor. Bu nedenle, koku çok fazla değişim göstermiyor denilebilir. Başta biraz pudralı tütün- bal, sonda tonka fasülyesi aynı işi görmektedir. Aslında bu aromalar tütsü, odunsu amber gibi algılanmaya da müsaittir.

Serge Lutens Fumerie Turque; bir miktar tozlu, sert, hayvansal, ağır, yabanî bir koku biçimine sahiptir. Günümüzün trendlerine uymadığı aşikâr... Günlük kullanıma da izin vermez. Kendinize yontacağınız, koleksiyonluk bir koku olmuş. Pek beğenen insan da olmaz. Gene de kullanacaksanız, dengeli sıkın. Tütün, bal, deri gibi notalarla tene oturur. Kalıcılığı biraz zayıftır. Fark edilirliği başarılı sayılır. Bal, tütün, tonka fasülyesi, deri gibi notaları her kişi kaldıramayabilir. Ama parfümdeki tatlılıktan rahatsız olmadım.

Koku- 4 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder