13 Eylül 2014 Cumartesi

Hermes- Un Jardin Sur Le Nil EDT / 2005


 

























Nil nehri kenarındaki bahçe. Un Jardin Sur Le Nil. Hermes parfüm- Bahçe serîsi.

Fransız aksesuar ve parfüm markası Hermes' in, Bahçe koleksiyonundan dört adet parfüm var. Biz bugün Hermes- Un Jardin Sur Le Nil adlı kokuyu anlatacağız.

Narenciye esintileri, meyveli tonlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar ve bitkisel rayihalar bu kokuyu biçimlendirir. Çiçeksi / meyveli- odunsu kategoride ele alınabilir.

Üst= Havuç, greyfurt, domates, yeşil mango,

Orta= Portakal, şakayık, hint kamışı, sümbül, lotus,

Alt= Laden otu, iris, tarçın, misk, tütsü.

Notalar böyle açıklanmış.

Tekrara düşmemek için baştan belirteyim : Bu parfümün genelinde dengeli bir tatlılık görülür. Aromalar çok doğal, rafine, canlı, taze ve temiz hissedilir. Herhangi bir yapaylık, sentetiklik yoktur. Parfümün bütün katmanları için bu açıklamalar geçerli olacaktır.

Kısa bir değerlendirme...

Hermes- Un Jardin Sur Le Nil isimli parfüm yeni kesilmiş taze greyfurt, limon ve tropik meyve rayihalı bir açılış yapmakta. Tropik meyve denince, mango veya ananas olarak tahmin ettim. Açılışta biraz ekşimsi bir hava da var...

Devamında ferah aromatik otlar, tatlı meyveler ve çiçeksi notalar ( sümbül, iris, şakayık, lotus ) var. Burası katman halindedir. Notalar iç içe geçmiştir. Kapanış ise, tütsü, yumuşak odunsu notalar ve misk ile olmaktadır. Sade ve basit bir harman var. Ne ki, koku çok kaliteli, dolgun ve komplekstir.



Tene yerleşip güzelleşir. Tene yakın durur. Yüksek bir fark edilirlik çıtası var. Kalıcılığı fena değil. Günün üçte birinde kuvvetli esintiler yapıyor. Yaz sezonu için idealdir ve günlük kullanma uygundur. Açık hava gezmeleri, davet, kokteyl vs. her yerde kullanabilirsiniz. Aromalar hafif ve fresh olduğundan, bolca sıkılabilir. Notalar uyumlu ve dengelidir.

Kadın ve erkek kullanımına uygun tasarlanmış. Ama ben, erkek kullanımına daha yakın olduğunu düşünmekteyim. Aromaların kullanılış tarzı, modern bir parfüm hissiyatı da veriyor.

Dikkatimi çeken bir şeyi paylaşmak istiyorum= Harmanda hint kamışı, lotus, şakayık, sümbül gibi çiçek ve bitkilere yer verilmiş. Bunların hepsi Orta Asya Türk, kadim Çin ve Mısır kültürlerinde önemli yere sahiptir.



Lotus ve şakayık gibi çiçekler, Orta Asya Türk ve İslam sanatında ve Çin sanatında süsleme unsuru olarak kullanılmıştır. Bir caminin iç mekân duvarını kaplayan çinilerde, el yazması nadîde bir kitabın sayfalarında veya bir medresenin taçkapı bezemelerinde, süsleme motifi olarak lotus ve şakayıklara rastlamak mümkündür.

Hermes- Un Jardin Sur Le Nil, ismine uygun düşecek biçimde, eski uygarlıkların kültür ve sanatına ışık tutmaktadır.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder