14 Nisan 2013 Pazar

Penhaligon's- Sartorial EDT / 2010



























Penhaligon's- İngiliz parfüm markasıdır. Bugün Penhaligon's- Sartorial isimli parfümü inceleyeceğiz. Odunsu notalar, yumuşak / kuru baharatlar, aromatik bitkiler ve maskülen çiçeklerle yorumlanıyor. Aromatik- fujer kategorisinde bulunmakta. Markanın tanıtım kataloğunda ise fujer- amber grubunda gösterilyor.

Üst- aldehitler, su notaları, ozon notaları, metalik etki, menekşe yaprağı, portakal çiçeği yağı, kakule, karabiber, zencefil,

Orta- balmumu, siklamen, laden çiçeği, lavanta, meşin,

Alt- gurgum odunu, paçuli, mür yağı, sedir odunu, Hint baklası, meşe yosunu, beyaz misk, bal etkisi, eski odun etkisi, vanilya, amber.

Penhaligon's- Sartorial- genel koku karakteri anlamında bazı nüanslar vermektedir. Bunları gruplandıralım=

Aromatik otlar ve yosunlar= Penhaligon's- Sartorial- açılışta metalik, tozlu ve buruk tonlamalar yapmakta. Biz bunun, lavanta merkezli aromatik otlardan geldiğini düşünüyoruz. Adaçayı, karanfil, menekşe tarzında bitki ve çiçek karışımı almaktayız. Yosun kokuları da buna, geri planda destek olmuştur. Bu kısım, sabunsu etkiler de vermektedir.

Yumuşak baharatlar= Nispeten orta katmana doğru inilirken, genellikle yumuşak ve tatlımsı baharatlarla karşılaşılır. Yalnız bu haharatlar, lavanta ve karanfilin etkisiyle bir miktar kurumuştur. Karabiber, zencefil gibi baharatlar önemlidir. Kuru ve keskin olarak, anason sayılabilir. Parfümün genelinde yosunsu kokular mevcuttur. 

Şekerli tatlılık= Penhaligon's- Sartorial- kapanış faslında bize bu hissiyatı sunar. Tonka fasülyesi, misk, sandal ağacı, vanilya ve amberin yoğun kullanıldığını görmekteyiz. Tatlılığın şekerli hale gelmesi bu yüzdendir. Bunun haricinde, odunsu notalardan bahsedelim... Paçuli, dipteki tozlu yapısıyla önemlidir. Sedir ağacını buınun yanında düşünüyoruz.

Penhaligon's- Sartorial- parfüm yorumcuları tarafından, genel olarak Faberge- Brut parfümüne benzetilmiş. Aynı fikirdeyiz. Genel gidişat bunu gösteriyor. Sabun, metal, yosun, tıraş kremi, lavanta kolonyası gibi doneler de işin içine girdiğinde, ''eski berber dükkânı'' konsepti parfümü anlatmaya yetiyor. Son bölüm hariç, dengeli bir tatlılık vardır. Tende kuruma, sondaki şekerli aromalarla oluyor.


Koku düzlemi= Lavanta merkezli aromatik otlar, baskın yumuşak baharatlar, yosunlu kokular ve şekerli- tatlı notalardır. Tatlılığın sonradan artmasına karşın, genelde uyumlu ve dengeli aromalar verilmiş. Doğal, akışkan ve güçlü yapı sezilmektedir.

Derinlik ve konfor noktası= Lavanta, karabiber, meşe yosunu ve paçulidir. En beğendiğimiz ve takldir ettiğimiz aromaları saydık. Notalar katman halindedir. Orta katman nota kaynaşması- iç içe geçme görülür. Yoğun, güçlü ve kalıcı yapıdadır.

Penhaligon's- Sartorial- eski, tozlu, maskülen ve sert bir koku formu sunuyor. Yağlı ve çabuk terleyen tende, iki güne yaklaşan kalıcılığı takdir edilir. Fark edilirlik de yüksektir. Bunun nedeni, her şeyden önce iki olguya bağlanır... Baharatlar her daim yoğun ve keskindir. Son bölümde ise tatlılık artmıştır. Aromatik otlar, açılışta uzun süre tenimize tutunur ve ondan sonra hızlı bir akışkanlıkla baharatlı bölüme inilir.

Tene dengeli uygulanmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Sonbahar- kış, akşam vakti ve soğuk havalar içindir. Kapalı alanlarda dozajı iyi ayarlanmalıdır. Yoğun baharat ve şekerli yapı, en iyi deış mekânda dağılır ve sakinleşir ( davet, kokteyl, gece gezmesi ). Konsept ve koleksiyonluk koku olarak değerlidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder