8 Ocak 2014 Çarşamba

L' Artisan Traversee du Bosphore





















Fransız markası L' Artisan, Doğu kültürlerine yönelik parfümler üretiyor. L' Artisan Traversse du Bosphore da bunlardan biridir. Kelime anlamıyla Boğaz' dan Geçiş şeklinde çevirebiliriz. İstanbul Boğazı, Türk ve Anadolu kültürü gibi unsurlara gönderme  yapmak istemişler. Harmanına baktığımızda, neden böyle olduğunu anlayacağız. Deri notası merkezli ve baharatlı bir parfüm olarak düşünebiliriz.

Meyve, tatlı baharat, çiçek, bal notaları belirginleşmekte.

Üst- elma, nar, baharatlı notalar,

Orta- safran, deri, lale, iris çiçeği, tütün,

Alt- gül, beyaz bal, şeker, antep fıstığı (!), misk, lokum (!).

Başka şey söylemeye gerek yok. Türk, Doğu, İstanbul... Yapmaya çalışmışlar. Ama bence, kağıt üzerinde bir karmaşa ve kalabalık var. Gurme tarzı gibi denemişler.



Pudralı çiçeklerle açılan parfüm, hemen sonra tatlanıyor. Acı badem, deri ve tütün notalarını gayet net hissetmekteyim. Meyveli tonlar da var. Ama elma, nar gibi değil, bunları hiç algılamadım. Meyveler turunçgil tarzında algılanıyor. Parfüm tene yerleşirken, baharatlar baskınlaşıyor. Odunsu notalar, misk, vanilya düzlemiyle parfüm kapanıyor.

Tatlı baharat kullanımı var. Tatlılı genele yayılmış. Baharatlar lüks ve zengin çağrışımlar yapıyor.




Tende 10 saat kadar, hafif esintiyle duruyor. Yumuşak, kremsi notalar var. Dengesizlik, aşırılık yok gibi görünüyor. Yalnız harmandaki birçok nota algılanmıyor. Şu parfümü klasik turunçgiller ile başlatıp, sadece tatlı baharatlar ve odunsu notalarla bitirselerdi, daha iyi olurdu. Şeker, bal, fıstık, tütün, nar vb. ne gerek var...

Mevsim ve ortam sınırlaması yapmadan kullanılabilir. Tazeleme yapılabilir. Tütün, deri, bal gibi yoğun notalardan ötürü dengeli sıkılmalıdır.

Koku- 3 Kalıcılık- 3


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder