10 Kasım 2016 Perşembe

John varvatos- Oud EDP / 2014

























ABD merkezli John varvatos markası da, Arap tandanslı ve öd ağacı temalı parfüm tasarlayan şirketler arasına katılmış. Kaliteli, elegant, yüksek seviyeli ve zengin harmanlı bir parfüm üretmiş. Yoğun, güçlü, kalıcı aromaları takdir edilmekte= John varvatos- Oud...

Oryantal- baharatlı grupta lanse edilen John varvatos- Oud, sıcak ve yumuşak esintiler içinde ahşap, baharat, amber, öd ağacı teması, aromatik otlar ve tütsü bileşenlerini barındırmaktadır.

Üst- tütün, ardıç meyvesi, muskat, adaçayı, selvi bitkisi,

Orta- safran, tarçın, karabiber, karanfil, Türk gülü, yasemin, osmanthus,

Alt- öd ağacı, sedir ağacı, laden otu, opoponax, tütsü, mür yağı, deri, amber...

Notalar böyle açıklanmış. Klasik Arap parfümü notaları...

John varvatos- Oud ile ilgili bazı notlar aldım=

Koyu, karanlık ve derin bir açılış yapmakta= Ahşapsı notalar, aromatik bitkiler ve yumuşak & ıtırlı baharatlar birbirine karışıyor... Bunu biraz detaylandıralım. Çünkü, koku hissiyatı kısa sürede açılıp ferahlamaktadır. Ahşap- ağaç vurgusunun öd temasından geldiğini düşüneceğim. Kuru, keskin ve odun talaşına benzer bir öd ağacı var. Aromatik- fresh hissiyat için, adaçayı, nane, okaliptüs aklıma geldi. Yumuşak biberli baharatlar ise zencefil- tarçın kombinesini düşündürüyor. İlk bölümde bir harman- sentez/ karıştırma var... Tütsü de olabilir. Kompleks ve tek parçalı yapı söz konusudur. Şöyle formüle edebiliriz=

Aromatik- baharatlı öd ağacı...

John varvatos- Oud' un başlangıç notaları Arap / Doğu kültürü sentezidir. Ve odun talaşı, yanmış tütsü, ferah aromatik otlar ve sıcakta kavrulmuş baharatlara benzemektedir.

Devamında karanfilli- tütsülü baharatlar var. Baharatlardan baskın olanı karanfildir. Karabiber, safran ve bir miktar gül de buna eklemlenmiştir. Ayrıca bu bölümde yumuşak çiçeksi notalar da var. Frezya olabilir. Tütsülü öd ağacı devam eder.

John varvatos- Oud' un son kısımları neredeyse tamamen odunsu bazlara göre şekillenecektir. Şöyle söyleyelim... Reçineli odunsu notalar, deri, öd teması ve amber olarak toparlayabiliriz. Tenimde öd ağacı ve deri hariç, daha yumuşak, yapışkan ve kremsi hale çevrildi.

John varvatos Oud için ''klasik bir Arap parfümü'' tanımı yaptık. Gül, tütsü, safran, öd ağacı, mür yağı bu minvaldedir. Ama bu parfümün önemi, yukarıda sayılan Arap esansları ile Doğu kültürünün esanslarını ( baharatlar, otlar, reçineler ) harmanlamış olmasıdır. Bu başarılı çalışma, John varvatos- Oud' u farklı bir noktaya taşıyor.

Koku düzleminde aromatik- baharatlı öd ağacı- tütsü- yumuşak baharatlar- reçineler, ağaçsı notalar- deri- öd teması- amber vardır. Akışkan, dengeli, uyumlu aromalar görülür. Dengeli bir tatlılık vardır.

Derinlik ve konfor çizgisinde aromatik otlar- tütsü- karanfilli baharatlar- orta katmandaki tütsülü öd teması- amber bulunmakta. Bu saydığımız notalar bize en temiz, naif ve hoş gelen aromalardır. Elbette bu bölgede kalıcılık, kalite ve güzellik değerleri yükselmektedir.

Yani bu parfümde şöyle bir durum olmuş= Öd ağacı vurgusu koku hissiyatını domine ediyor. Başlangıçta ahşap, ortalarda tütsü ve sonlarda reçineli odunlarla koalisyon yapmış bir öd ağacı görmekteyiz...

John varvatos- Oud, Eau de Parfum formatında tasarlandığı için kalıcılık ve fark edilirlik açısından başarılıdır. Yağlı ve açık bir tende bir günden fazla kalıcılık yapmakta. İlk anda yüksek fark edilirliği var. Sonra tütsü, karanfil ve baharatlarla yumuşayıp, tene yerleşiyor. Dozaj konusunda ben kendimi serbest hissediyorum.

Bence her mevsime uygun bir yapısı var. Çünkü, genellikle yumuşak, ferah, tatlı bir hissiyat olmakta. Kışın öd ağacı, tütsü ve baharatlar teninizde belirginleşir. Bahar ve yaz akşamlarında ise baharat, otsu rayihalar ve tütsüler ile egzotik biçimlere yönelir. Soğuk havalar için idealdir. Davet, kokteyl ve açık hava gezmelerinde kullanılabilir. Konsept ve koleksiyonluk bir parfüm olur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder