16 Kasım 2016 Çarşamba

Parfümde Deri Notasının Kullanılışı / makale



Bugün, parfümlerde deri notasının kullanılış biçimlerini inceleyeceğim. Deri notası, parfümlerde hem ana tema- yönetici unsur hem de diğer notalarla birlikte kullanılan bir aroma olabilmektedir.

Deri notası günümüzde her koku grubundaki parfümde karşımıza çıkmaktadır. Yalnız parfümlerde doğal deri notası pek görülmez. Bunun yerine deri hissiyatı veren günlük, yabanî ardıç, huş ve mersin gibi ağaçların salgıladığı yağ, sakız ve reçineler ile tütün ve bal notaları harmanlanmaktadır.

Parfüm grupları içinde, deri notasının kullanımı baharatlı deri, tütsülü deri, odunsu notalarla birlikte kullanılan deri ve limonlu- miskli- meşe yosunlu deri gibi çok çeşitlilik arz etmektedir.

Ancak biz, bu yazımızda deri notasının diğer notalarla birlikte nasıl kullanıldığını değil, tek başına nasıl koktuğunu değerlendiriyoruz.



Parfüm grupları bazında deri notasının kullanılış biçimlerine örneklerle değinmek istiyoruz. Ne var ki, şimdi kısa bir paragrafla da olsa, günümüzde modern yöntemlerle deri üretiminden bahsetmeden olmaz.

Hayvanlardan elde edilen ham deriler, depo ya da fabrikaya getiriliyor. Tuzlanıp suda ıslatılıyor. Sırasıyla kireç, enzim ve krom şapı banyolarına alınıyor. Böylece derinin üstündeki kılların temizlenmesi, tabaklamaya hazırlık ve tabaklama işlemlerinden geçiriliyor. Bu deriler en sonunda yağ ve bazı kimyasal katkılarla dayanıklı ve esnek hale getirilip boyanıyor ve kullanılıyor.

Paco Rabanne- One Million- günümüz modern parfümlerine bir örnektir. Bu parfümün son bölümünde odunsu notalar ve amberle sentezlenmiş tatlı- yapay ve plastik deri notası mevcuttur. Ayrıca Memo- Russian Leather isimli parfümün son fazında da yumuşak, ferah ve tatlımsı deri notası görülür.



Christian Dior- Dior Homme isimli parfümde, gene kapanışta odunsu notalarla birlikte pudralı deri notası bulunur.

Parfums de Marly- Carlisle isimli parfümün sonlarında vanilyalı reçineler ve amberle birlikte tütsü ve duman efekti veren kuru deri notası vardır.

Ralph Lauren- Polo Supreme Leather isimli parfümde, orta katmanda tozlu- biberli baharatlarla birlikte kullanılan tozlu- topraksı deri notası vardır. Bu deri, orta katmanda baharatlı deri gibi gözükse de, aslında daha sonra miskli- meşe yosunlu deri olarak kendi özgün karakterini bulacaktır.

Parfums MDCI- Cuir Garamente isimli parfümde, son fazda yağlı ve hayvansal deri vurgusunu görüyoruz. Bu da tütsü ve vanilyalı reçinelerle harmanlanmıştır.



Tom Ford- Tuscan Leather isimli parfüm, orta bölümde tozlu odunsu notalarla birlikte kirli- küflü deri notasını kullanmıştır.

Tom Ford- Fucking Fabulous isimli kokunun son bölümünde amber ve tütsüyle harmanlanan vanilya, sandal ağacı ve deri aromaları aşırı tatlı ve kremsi yapıdadır ( Kremsi deri ).

Deri notası esasen erkek parfümlerinde görülen bir uygulamadır. Biz bu makalemizde birer örnekle bu konuya değindik. Şüphesiz birçok parfümde deri notasına rastlıyoruz. Fakat bunların hepsini ele almak mümkün olmadığından, bir eleme yapmaya mecbur kaldık. Böylece deri notasının geleneksel Arap tarzı parfümler, günümüz modern parfümleri, gurme parfümler, fujer tipi parfümler ve tematik parfümlerde nasıl kullanıldığını kısaca görmüş olmaktayız.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder