22 Mayıs 2014 Perşembe

Parfumerie Generale Isparta 26




Parfumerie Generale, Fransız niş parfüm markasıdır. 2002 yılında parfümor ve kimyager Pierre Guillauime tarafından kurulmuştur. Bu marka, parfüm endüstrisine teknoloji ve kimyasal madde kullanımı alanlarında birtakım yenilikler getirmiştir. Şöyle ki,

* Parfüm yapımından, paketlemeye kadar bütün süreçler fabrikada yönetilir.

* Uzun ömürlü ve kalıcı kokular üretiyorlar.

* Uniseks tarzda kokular üretiyorlar. Parfümde cinsiyet önyargısını kırmak için, kokularına herhangi bir numara veya isim vermekteler.

* Parfüm üretiminde sanatsal kaygıları oluyor. Özel serî deneysel kokular üretiyorlar.

Parfumerie Generale Isparta 26, adından da anlaşılacağı gibi, Türkiye'nin Isparta kentine atıf yapmaktadır. Isparta denilince, akla gelen ilk imaj, Isparta gülleri olur. İşte bu parfüm de gül temasına yaslanmaktadır.

Isparta 26 adlı parfümü biraz tanıtalım... Fragrantica' da şipre- çiçeksi sınıfına sokulmuş. Ama değişik kaynaklarda oryantal- şipre grubunda gösterilmektedir. Bana göre, oryantal bir parfüm olduğu şüphe götürmez. Meyveli tonlar, gül, öd ağacı, tütsü, odunsu notalar ve amber parfümde belirgin nüanslardır. Notaları da şöyle verilmiş=

Üst= Kırmızı meyveler, gül,

Orta= Balzam, Hint kamışı, paçuli,

Alt= Tütsü/ buhur, benzoin, öd ağacı, ambroxan, yosun...

Çok güzel, lüks ve doğal bir tatlı gül ve kiraz benzeri meyvelerle açılmaktadır. Devamında paçuli ve tütsü karışımı geliyor. Paçuli biraz daha baskın olmuş. Sonra gene aynı minvalde kremsi tütsü ve odunsu notalar biçimine evrilerek devam ediyor. Paçuli, odun gibi algılanıyor. Tene oturup güzelleşme başlıyor. Kapanışa doğru bir katmanlaşmadan söz edebiliriz= Burada odunsu- tütünsü rayihalar, öd ağacı, reçine ve yosunlu amber bulunmaktadır. Son bölüm çok kompleks ve gösterişli olmuş...

Detaylara bakalım... Kadifemsi, sıcak, reçineli, yosunlu bir parfümle muhatap oluyoruz. Bu tanımlar, parfümün özellikle son kısmı için geçerli olacaktır. Genelde dengeli bir tatlılık vardır. Açılıştan kısa süre sonra, kuru ve keskin paçuli- tütsü sentezi algılanır. Hatta burada biraz tozlu ve metalik bir his vardır. Baharatımsı nüanslar ( tarçın ), açılışta saman alevi gibi, şöyle bir algılanıp kayboluyor.





Koku düzleminde gül- tatlı meyve, tütsü, odunsu notalar, odunsu/ tütünsü aromalar, reçine ve yosunlu amber bulunur. Genelde iç içe geçen notalar görülür. Paçulinin odunsu tarza dönmesi vs. böyledir. Notalarda yeterli rafinelik ve akışkanlık sağlanmış. Temiz ve net aromalar vardır.

Derinlik ve konfor çizgisinde gül, tatlı meyve, tütsü, reçine ve amber mevcuttur. En fazla bu notaları beğendim. Aslında ana tema, her zaman gül ve tütsü olmaktadır. Kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları burada barınmaktadır. Parfümün genelinde Doğulu etkiler takdir ediliyor.

Kalıcılık ve fark edilirlik başarılı değerlere imza atıyor. Tende bir güne yakın; gül- tütsü- öd ağacı ekseninde kalıyor. İlk üç saat yüksek fark edilirliğe sahiptir. Sonbahar- kışa uygun gibi görünüyor. Ne ki, hafif meyveli tonlar, tütsü, gül ve hatta reçineleri düşündüğümüzde, yaz sezonuna bir yönelme olabilir. Günlük kullanıma büyük oranda uyar. Amber, reçine ve öd ağacı bazı kişileri rahatsız edebilir. Dengeli sıkılmalıdır. Daha çok, akşam faaliyetlerine yönelik ( davet, kokteyl ) kullanılabilir.



Isparta 26, kuşkusuz bir Doğu parfümü özellikleri gösteriyor= Tütsü, amber, gül, öd ağacı... Biraz da, parfüme ilham kaynağı olan Isparta gülünden bahsedelim...

Bu güller Isparta- Burdur çevresinde yetişiyor. Isparta gülü, melez bir gül çeşidiymiş. Şam gülü ve Galiçya gülünün sentezlenmesiyle elde ediliyor. Isparta gülünün prototip örneği Yağ gülüdür. Yağ gülü, Bulgaristan göçmenleri Türkler tarafından, 1870' li yılların başında Anadolu' ya getirilmiş. 1888 yılında Isparta' da gül üretimi başlamış. 1892 yılında gül yağı üretimi yapılmış.

Isparta, güler diyarı olarak anılıyor. Isparta gülünen gül yağı, gül suyu, şampuan, el ve cilt kremi, el ve vücut losyonu üretilmektedir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın.  http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html


1 yorum: