14 Mayıs 2014 Çarşamba

Histoires de Parfums- Noir Patchouli EDP / 2000




























Histoires de Parfums, Fransız parfüm ve kolonya üreticisidir. Son yıllarda niş ve ana akım markalar paçuli temalı ve odunsu bazlı parfümler yapmaktalar. Histoires de Parfums Noir Patchouli de bunlardan biridir.

Paçuli teması, odunsu notalar, baharatlar, misk, deri, aromatik unsurlar bu kokuyu şekillendirmiş. Aromatik- odunsu tarzda gösteriliyor.

Üst= Paçuli, kakule, kişniş,

Orta= Çiçeksi notalar, ardıç meyvesi, paçuli,

Alt= Misk, deri, paçuli, vanilya.

Paçuli notası her katmanda tekrarlanmış. Böyle bir uygulamaya daha önce şahit olmadım. Tozlu, topraksı, karanlık ve güçlü bir paçuli parfümü domine ediyor.

Açılış ilginç olmuş= Paçulinin tozlu- topraksı havası, zencefil merkezli tatlı ve yumuşak baharatlarla kaynaşmış. Arada aromatik- meyveli notalar var. Lüks, kaliteli ve kalibreli bir başlangıç yapmakta. Harman da zaten zengin ve detaylı olmuş.

Daha sonra çiçeksi notalar, ardıç meyvesi ve aromatik otlar geliyor. Burada gene paçuli var. Fakat, açılışa nazaran daha yumuşak ve kremsi tandanslı aromalar mevcuttur. Paçuli biraz önceki başlangıca göre yumuşamış ve kabul edilebilir hale gelmiş gibidir. Açılışta çok yoğun ve güçlü bir paçuli vardı.

Son kısma gelirsek... Burada karanlık deri notası egemen olmakla, gene tozlu bir paçuli bulunur. Hayvansı ve yoğun bir amber, yapaylık sınırlarında dolaşıyor. Misk notası, bu bölümde tek yumuşak ve kremsi aromadır.

Çok tatlılık yok. Genelde tozlu- topraksı notalar var. Derimsi, hatta bazen dumanlı rayihalar var. Lüks ve kompleks harman değerlendirilmekte. Paçuli her daim baskındır. Çiçekler ortalarda çok az yer kaplar. Aromatik notalar ve meyveler başta ve ortada önemli bir elemandır. Ama şöyle ya da böyle, bütün elemanlar paçulinin tozlu- topraksı vurgularından nasibini almıştır.

Notalar genellikle hızlı bir şekilde akıyor ve çok çabuk tene oturuyor. Ve aroma geçişleri bence pürüzsüz ve temiz olmakta. Bu da, paçulinin bir tozlu- bir yumuşak gelgitlerini saymazsak, nispeten dengeli ve rafine bir harmana işaret ediyor. Sonlarda bir de yapay gibi algılanan amber var.

Koku düzleminde paçuli- zencefil/ tatlı baharat- aromatik notalar- çiçekler- meyveli notalar- deri- amber- misk notaları bulunur. Paçuli ikide bir tekrarlanıp duruyor. Başlangıçtan ortalara değin, yumuşak baharatlı- meyveli, aromatik nüanslar kendini gösteriyor.

Derinlik ve konfor noktasında zencefil/ tatlı baharatlar- aromatik notalar- orta katmandaki yumuşak paçuli- misk notaları mevcuttur. Bu aromaları aradan çıkarıp aldım. Çünkü, en güzel, kalıcı ve kaliteli notalar bunlardır. Sadece bu unsurlar, parfümün oluşmasına yeterdi.

Tenimde kalıcılığı iki gün kadar oldu. Fark edilirliği de başarılı olmuş. Bunda tozlu- topraksı paçuli, deri ve amber önemli rol oynamakta. Zaten tenime bu notalarla yerleşip kurudu.

Elbette sonbahar- kış zamanı kokusudur. Yoğun ve güçlü aromaları yaz sıcağında çekilmez. Öğleden sonra ve akşam parfümü olur. Serin havalarda iyi sonuç verir. Çok sıkılmadığı takdirde yumuşak baharatlar, misk ve aromatik- meyveli tarafıyla günlük kullanıma uygundur. Gece gezmeleri, davetler ve kokteyller için düşünülebilir. Yumuşak baharat, çiçek, misk ile Doğu etkisi belirgindir. Odunsu paçuli ve aromatik notalarıyla da modern tarz parfümlere yönelmeden bahsedebiliriz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder