25 Şubat 2021 Perşembe

Costume National- Soul EDP / 2015




Costume National, İtalyan moda markasıdır.

Soul, Ruh anlamına geliyor.

Costume National Soul hakkında yorum yapmak istiyorum.

Sıcak, keskin, bir miktar tozlu rayihalar vermekte. Biberli baharatlar, tütsü, odunsu bazlar, maskülen çiçekler ile tanımlanıyor. Oryantal- baharatlı grubunda gösterilmekte.

Üst- bergamot, kakule tohumları, pembe biber,

Orta- sardunya, deri, öd ağacı,

Alt- gri amber, vanilya tohumları, paçuli.

Costume National Soul, kompleks, derin ve detaylı bir başlangıç yapmakta. Bunu biraz toparlamak gerekiyor...

Zencefil merkezli olmak üzere, biberli- kuru baharatlar, tütsü, yanmış odunlar ve baharat tandanslarıyla belirginleşen maskülen çiçekler, Costume National Soul' un açılışına doğal baharat dükkânı, kuru odun talaşı ve yanık tütsü efektleri vermektedir. Bu nedenle bana keyif ve konfor duyguları yaşattı, çok beğendim.

Tam bu noktada şu tahminleri yaptım= Zencefil, kırmızı biber, belki tarçın, sardunya, öd ağacı...

Açılışta bu notaların hepsi birden katman halinde alınıyor. Yani çok kompakt, güçlü, derli- toplu bir parfüm olmuş. Başarılı bir çalışmaya imza atılmış. Çiçekli- biberli baharatlar, parfümü keskin bir sıcaklığa ulaştırmakta. Teninize yapışıyor. Parfümün sıcaklığı, volkan gibi püskürmekte. Bu, alevli bir sıcaklıktır. Ne var ki, Costume National Soul, her daim dengeli bir tatlılık vermektedir. Rahatsız edici detaylar- en azından benim için yoktur. Esasında koku karakteri de çok değişim göstermez, genelde düz çizgide gider. Ama bu, sıkıcı değildir.

Başlangıç faslında özetini verdiğimiz hissiyat, uzun sürüyor. Yalnız tene yerleşme döneminde, baharat çeşnisi zenginleşiyor ve buna bir miktar narenciye esintileri katılıyor= Greyfurt, bergamot, kırmızı biber şeklinde olduğuna karar verdim. Çünkü, baharatlar her ne kadar biberli de olsa- sonuçta tatlımsı baharatlardır.

Baharatların biçimi, erkeksi çiçekli- baharatlardır ve bu durum, orta katmanda belirginleşir ve sonuna değin ana karakter olarak kalır. Yani yoğun, pudralı ve ıtırlı bir sardunya her zaman var... Sardunya vurgulu biberli baharatlar diyebiliriz. Tütsü, sedir ağacı, öd ağacı ve paçuli gibi kuru odunsu notalar ise, baharatların kuru etkisini daha kuvvetlendirmiş. Tene oturup kuruma şu şekilde oluyor= Kuru biberli baharatlar ve ahşapsı tonlamalar...

Son bölümde, nispeten yumuşak, kremsi, daha tatlı esintiler var= Yumuşak bir amber- vanilya efekti, biraz reçineler ve tozlu bir paçuliyle kapanış yapılmakta. İki saat sonra tene oturma gerçekleşiyor= Vanilya, tütsü, tatlı amber ve kuru öd ağacı ile bu işlem tamamlanıyor. Bu da, orta katmandaki nüansların aşağıya indiğini gösteriyor.





Costume National Soul, koku karakteri ve anlatım biçimi açısından ilginç ve zengin bir çalışma teşkil etmekte. Şöyle ki=

Asya/ Doğu esintileri= Biberli baharatlar, tütsüler, ahşapsı notalar.

Modern- Akdeniz biçimleri= Maskülen çiçeksi ( sardunyalı )- biberli baharatlar, ahşapsı notalar, az miktarda narenciye rötuşları.

Arap etkisi= Yanmış tütsüler, öd ağacı vurgusu.

Koku karakterinin çok değişmediğini söyledik. Biberli baharatlar parfümü baştan sona domine ediyor. Bu baharatlar yoğun pudralı çiçeksi baharatlar olarak olgunluğa erişiyor. Sonra odunsu notalar, vanilya ve amber de ikinci dereceden öneme sahiptir.

Koku düzleminde zencefilli kuru baharatlar, tütsüler, erkeksi çiçekler, çiçeksi baharatlar, odunsu bazlar, öd ağacı ve amber bulunmaktadır. Bütün bu notalar, sırası geldikçe, kendi alanında yekpare- tek parça biçimde algılanıyor. Notalarda bir dengesizlik- aşırılık yok. Nota katmanları üst üste yerleşim gösteriyor. Aralarda etkileşime giriyor.

Derinlik ve konfor noktasında sardunya tandanslı biberli baharatlar, tütsü, öd ağacı ve amber vardır. Bu çizgide bütün güzellik, kalite, rafine hissiyat ve güç- kalıcılık gibi değerler yükselmektedir. Aromalar yavaşça kaynaşıyor ve orta bölümden itibaren, erkeksi çiçekli- baharatlar ile olgunluk derecesini buluyor. Ne var ki, ağırkanlı bir parfüm... Akışkanlık pek yüksek değil. Tene oturma gayet yavaş oluyor. Aromalar aynen mermer bloklar gibi, sert ve sağlamca tutunmuştur.

Costume National Soul koyu ve dolgun aromalar veriyor. Sıcak, tozlu, tatlı, kuru, ateşli, yumuşak- sert biçimler kaynaşmıştır. Kalıcılık açısından başarılı performans gösteriyor. Baharat, biber, amber, tütsü, öd ağacı gibi kuvvetli aromalarla, tenimde iki günü bulan bir kalıcılık yaptı. Gene aynı aromalarla tene yerleşip, sahibine dönük fark edilirlik içindedir. Hatta, banyodan sonra bile buram buram baharat kokuları hissedilmektedir.

Sonbahar- kış dönemi, serin yaz akşamları, soğuk havalar ve öğleden sonra- akşam arası gibi zaman dilimleri için ideal bir parfüm olacaktır. Dengeli sıkılması gereklidir. Dört- beş fıs yeter. Öd ağacı merkezli ahşap tonları, bu tür kullanıma alışkın olmayanları rahatsız edebilir. Bir de, bu parfümü temiz tene uygulayın. Buna dikkat edilmezse, biberli baharat patlaması ile feleğinizi şaşırabilirsiniz. Kapalı alanlarda dozajına dikkat edilmelidir. Daha ziyade açık hava partileri, gece gezmeleri için uygundur. Konsept ve koleksiyonluk bir değeri vardır.

Son olarak, klasik Costume National Homme ile Costume National Soul' ü baharat ve ağaçsı notalar kullanımı açısından karşılaştırmak ilginç olur...

* Costume National Homme' da reçineli tatlı & biberli baharatlar vardır. Bunlar tarçın- zencefil merkezlidir.

* Costume National Soul ise, Costume National Homme' daki reçineli biberli baharatları, maskülen çiçeksi- biberli baharatlara dönüştürmüştür. Yani, böylece sardunya tandanslı kuru & biberli baharatlar sahne almaktadır. Bunlar kırmızı biber- zencefil çeşnilidir.

* Costume National Homme, reçineli amber ve tozlu- odunsu paçuli efekti veriyor.

* Costume National Soul ise, yanmış tütsü, öd ağacı ve kuru ahşapsı vurguları daha fazla karıştırmış. Reçineler ve amber geri planda kalmış.

Costume National Homme, Doğulu ve Akdenizli etkileri daha çok barındırıyor. Costume National Soul ise, Doğulu, Akdenizli etkilerin yanında, Modern parfüm karakterine yönelmiş bulunuyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html







1 yorum: