11 Mayıs 2014 Pazar

Biberli- Zencefilli Amber : Giorgio Armani Privê- Ambre Soie EDP / 2004



 

























amber temalı / doğu etkili parfüm




Amber temalı parfümler sizin için ne ifade ediyor ?



Amber, Doğu tandanslı parfümlerin başat notasıdır. Bu parfümlerin bilinen ilk örneğini 1993 yılında Serge Lutens- Ambre Sultan ile görmüştük. Bu parfümde çam reçinesi, aromatik- şifalı otlar ve baharatlı amberle, tarihte belki de eşine daha önce rastlanmayan tarzda Doğu- Arap dünyasına yöneliş vardı. Ne var ki, 2005 çıkışlı Jean Paul Gaultier 2' yu denediğimde, çikolata/ karamelli amberle karşılaştım ve şaşırdım. Bu, modern bir amber kullanımıydı ve çok özgün ve yaratıcıydı. Şimdi inceleyeceğimiz Armani Privê- Ambre Soie parfümünde ise, metalik tarzda bir zencefilli amber açılışı olacak. Bu yönüyle, modern amber hissini başka bir boyuta taşıyor...



Giorgio Armani' nin Armani Privê- Ambre Soie parfümünü değerlendirir misiniz ?



Giorgio Armbre Privê- Ambre Soie; amber teması üzerinde yükselen, tatlı baharatlı ve odunsu notalı bir oryantal parfümdür. Oryantal- baharatlı kategoride gösterilmektedir,

Giorgio Armani Privê- Ambre Soie' nin harmanı güneşte kurutulmuş acı biberlere, tatlı baharat çeşnisine, mesir macunlarına, zencefilli ambere benzemektedir.

Harmanındaki notalar şunlardır= Zencefil, amber, paçuli, biber, karanfil.

Ambre Soie, çok güzel ve muhteşem bir baharatlı- zencefilli oryantal amber ile açılmaktadır. Metalik tarzda mesir macunlarına benzeyen bu açılış faslı, duygularımda gayet incelmiş bir zarafet ve lüksü harekete getirdi. İlginç ve egzotik bir başlangıç olmuş. Metalik mesir macunu hissi, ilk defa karşılaştığım bir yorum tarzıdır ve özgündür. 

Sonra acımsı ve keskin bir paçuli hissediliyor ve koku tarzı odunsu- tütsülü/ dumanlı ambere tahvil ediyor. Devamında zencefil- karanfil- karabiber çizgisinde tatlı baharatlı oryantal notalar algılanmakta. Kapanışa doğru, bu kere kremsi ve yumuşak baharatlı amber sahne alıyor. Koku karakteri değişiyor; yumuşak, tatlı ve kremsi biçime yöneliyor. Orta katmanı forse eden tatlı baharatların etkinliği sonlarda da devam etmektedir. Çok güzel ve derin baharatlı- biberli amber ile tenden ayrılıyor.

Aslında genelde dengeli bir tatlılık vardır. Ne ki, açılıştan sonraki tozlu- topraksı yoğun paçuli burun zorlayıcı olmuş. Gene de zencefil- karanfil tandanslı tatlı baharatlar işi kurtarıyor.

Parfümde üç başat eleman karşımızda bulunmaktadır=

< Amber başta ve sonda biberli- baharatlı tarzdadır. Ortalara doğru odunsu karaktere çevrilir. Sonlarda yumuşak ve kremsi hale gelir.

< Paçuli açılıştan bir müddet sonra amberle birleşir ve keskin odunsu amber vurguları yapılır.

< Baharatlar ise her daim tatlılık barındırır. Bunlar amber notasını yönlendirir. Açılışta zencefilli amber ve daha sonra biberli- baharatlı amber kombinasyonu takdir edilir.




Açılışta sıcak ve naneli zencefil ve derinden narenciye esintileri de yok değil... Metalik hissiyat buradan geliyor olabilir.

Koku düzleminde zencefilli amber- paçuli/ odunsu notalar- dumanlı amber- tatlı baharatlar- baharatlı amber görülüyor. Notalar yeterli oranda ayarlı ve dengeli olmuş. Ortada zencefil ve karanfil kuvvetli şekilde esiyor.

Derinlik ve konfor noktasında baharatlı amber- zencefil- karanfil değerlendiriliyor. Bu bölümde kalite, lüks, kalıcılık ve güzellik nüansları toplanmaktadır. Metalik açılış ise, kendine özgü olmakla önemlidir.

Tenimde kalıcılığı iki güne yaklaştı. Klasik baharat, amber sıralamasının yanında metalik tarz bunda etkilidir. Tene yakın durmakta. Önce odunlar, sonra da diğer bileşenlerle tene yerleşip güzelleşiyor. Fark edilirliği önce baharatlarla oldu.



Sonbahar- kış sezonu ve soğuk havalarda iyi sonuç alınır. Paçuli rahatsız edebilir, dengeli sıkılmalıdır. Baharatlı yapısı çok sıcak havalarda gitmez. Gece eğlenceleri ve davetleri için uygundur. Parfüm konusunda tecrübeli olmalısınız... Ambre Soie ancak böyle idare edilir.



Armani Privê Ambre Soie, sizde ne gibi çağrışımlar yaptı ?





Ambre Soie, elbette Doğu etkili parfümlerin başarılı temsilcilerindendir. Egzotik oryantal notalar, sıcak baharatlar ve amber bu düşüncemizi doğruluyor. Bir de amber temalı olunca, doğu etkisi pekişiyor. Amber denince, aklımıza yüzlerce yıl önce, saray ve konaklarda yaşanan ihtişamlı hayatlar, verilen görkemli ziyafetler gelir... Ben şöyle düşünüyorum= Taş mimarîli eski konakların iç mekânı da o dönemde amber- misk ve tütsüyle kokulandırılırdı.



Örneğin, Aksaray iline bağlı Demirci Kasabası, bölgeye özgü taş malzemeli köy evleri, antik yol kalıntıları, kayaya oyulmuş mezarları, ören yerleri ve tarih öncesi yerleşmeleriyle ziyaret edilmesi gereken bir tarihî ve turistik mekândır. Burada zaman ve mekân kavramları farklı şekilde algılanır. Eski kültür ve uygarlıklara yapılan yolculuklarda zaman genişler, eski anılar canlanır...

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder