23 Ocak 2014 Perşembe

L' Artisan Parfumeur- Timbuktu EDT / 2004
















Bugün, L' Artisan Parfumeur Timbuktu isimli parfüm, konu olarak seçildi. L' Artisan Parfumeur, Fransız niş parfüm markasıdır.

Timbuktu, Batı Afrika' da, Büyük Sahra çölüne komşu olan Mali Cumhuriyeti' nin en büyük kenti olarak biliniyor. Bu kent, Ortaçağ boyunca, altın ticaretiyle ün kazanmış ve aynı zamanda bir kültür merkezi olmuş.

L' Artisan Parfumeur Timbuktu ile ilgili düşüncelerimiz şöyle olacak...

Bu parfüm, odunsu- baharatlı grupta değerlendirilmekte. Baharat, odunsu bazlar, tütsü, aromatik otlar ile şekillenmekte. Sıcak, yumuşak ve kuru/ tatlımsı rayihalar veriyor.

Üst- pembe biber, mango, kakule,

Orta- papirüs ağacı, tütsü, karo karounde,

Alt- paçuli, aselbent, vetiver, mür yağı.

Açılış tropik meyveler, aromatik otlar ve hafif baharatlarla oluyor. Mango, guava gibi meyveler var. Islak ve nemli aromatik otlar var. Adaçayı ya da okaliptüs olabilir. Yumuşak ve bir miktar tatlı baharatlar ( kakule- kırmızı biber ) belirginleşiyor. Baharatların yapısını beğendim. Meyveler ise, biraz plastik ve sentetik olmuş. Ferah ve yumuşak otsu biçimler de takdir edilmekte.

L' Artisan Parfumeur Timbuktu' da, koku karakteri bir miktar oturunca, odunsu notalar baskın olmakta. Nemli ve ıslak vetiver, tozlu bir sedir ağacı önemli olmakta. Ortalardan itibaren, buna baharatlar ve tütsüler de katılıyor. Baharatlar kuru ve biberli tarza çevriliyor. Tütsüler ise yumuşak ve tatlı- dumansı hissiyat veriyor.

Son kısımda canlı, temiz ve rafine bir vetiver önemlidir ve parfümü kapanışa kadar götürüp, domine eder. Sonrasında tozlu- topraksı bir paçuli- vetiver karışması vardır. Buna tütsü ve yumuşak bir misk eklenir. Odunsu notaların egemenliğiyle, parfüm tenden ayrılır.



Kalıcılığı bir günü bulmakta. Tene yakın kalmakta. Fark edilirlik fena sayılmaz. Ama parfüm dünyasında bir yenilik getirmiyor. Sonbahardan ilkbahara kadar olan dönemde kullanılır. Sonlarda, yoğun odunsu notalardan dolayı dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanıma uyabilecek bir yapısı var. Akşam saatleri, öğleden sonraları, serin havalar için uygundur. Kapalı alanlarda pek kullanılmasa, iyi olur. Açık hava partileri, gece gezmeleri için idealdir.

Koku düzlemi= Meyve- ot- baharat karışımı, vetiver, odunsu notalar, tütsü & baharatlar, tekrar vetiver ve odunsu notalar şekline girmiş. Ortalardan itibaren bir harmanlama var. Baharat- ot- odunsu notalar iç içe giriyor. Notalar çok değişmeden düz çizgide gidiyor. Çok tatlılık yok. Açılış hariç, notalar uyumlu ve dengeli sayılır.

Derinlik ve konfor noktası= Orta bölümdeki nemli ve ıslak vetiver, son bölüme doğru nemli vetiver & tozlu paçuli, tütsüler, misk ve biberli baharat tonları şekline giriyor. Bu bölüm en beğendiğimiz ve hoşumuza giden aromaları toplamıştır. Kaliteli, güzel ve bir nebze daha kalıcılığı arttıran notalar bunlardır. Özellikle vetiverin, parfümü domine etmesi ve kapanışta diğer odunsu notalarla birleşmesi takdir edilmelidir.

Bu parfümün önemi, nemli ıslak vetiver, yumuşak tütsü- misk ve tozlu paçulinin ruh ve beden anlamında dinlendirici, sakinleştirici ve odaklanma sağlayıcı etkilerinin olabilmesidir. Zihinsel yorgunluğu ve stresi giderecek aromaları var...

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder