26 Eylül 2014 Cuma

Arap Oryantalizmi = Mancera Black İntensitive Aoud




















arap etkili parfüm




Mancera markasıyla ilgili ne söylersiniz ?




Fransa merkezli bu parfüm firmasını Pierre Mancera kurar. Paris' teki Place Vendome' da ilk lüks butiğini açar.

                                            

Mancera Black İntensitive Aoud parfümünü Oryantalizm akımıyla ilişkilendirdiniz. Neden ?

                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Önce, Oryantalizm' i biraz konuşalım... Kelime anlamıyla, ''şakiyatçılık- doğuculuk'' demektir. Yakın ve Uzak Doğu toplumlarının kültür, dil ve halk geleneklerini inceleyen Batı kökenli ve Batı merkezli araştırma alanıdır. Aydınlanma Çağı sonrası, Batılılar. Doğu halkları ve kültürüne dışarıdan ötekileştirici, dışlayıcı, önyargılı biçimde yaklaşmışlardır. Edward Said, Bernard Lewis, Voltaire, Karl Marx, William Jones, James Mill vb. bu akımın önemli düşünürleridir. Örneğin, Voltaire, Doğu kültürünün Hıristiyan Batı' dan üstün olduğunu ve dinî hoşgörü ve bilgeliğin Doğu' dan dünyaya yayıldığını söyler. William Jones ise, Doğu ve Batı kültürlerinin Hint- Avrupa dil ailesi çerçevesinde birbiriyle kaynaştığı görüşündedir.






Bu bağlamda Budizm, Hinduizm, Zerdüştlük ve İslamiyet ''Doğu Araştırmaları'' disiplini altında araştırılmıştır. Oryantalizm, Batı sanatı ve edebiyatında da etkili oldu. Ne var ki, Doğu toplumları genellikle durağan, değişmez, yozlaşmış olmakla suçlandı. Doğu dinlerinin hurafelerle dolu olduğu ve Doğu' da despot bir yönetim anlayışının geçerli olduğu iddia edildi.

Batıların Doğu kültürlerine merak ve ilgisinin ilginç bir yansıması da, Doğu kültürüne atıf yapan parfümlerin üretilmeye başlanması olmuştur.



Mancera Black İntensitive Aoud parfümünü kısaca yorumlar mısınız ?





Markanın ''Arap Seyahati'' serîsinden olan bu parfüm, oryantal- ağaçsı kategoriye sokulmuş. Uniseks kullanım opsiyonu var. Harmanı şöyle=




Üst- şeftali, karanfil, çili biberi;

Orta- gül, şeker, yasemin, menekşe, safran;

Alt- öd ağacı, sedir ağacı, sandal ağacı, gurjan balzamı.



Genelde tatlımsı, yumuşak ve sıcak reçineli tonlar var. Açılışta şeftali, karanfil ve çili biberi ile meyveli tonların egemen olduğunu görmekteyiz. Buruk bir şeftali var. Çili biberi de, mağazadaki satış danışmanından aldığım bilgiye göre; başlangıçta karışık meyve tadı veriyormuş. Öd ağacı burada yoğun tonda kullanılmış. Bu tatlı, meyveli ve sıcak açılışı beğendim. Sonra tatlılık devam etmekte= Gül- şeker- sandal ağacı- öd ağacı- balzam ekseninde tatlılık zirveye varmakta. Aralarda safran ve menekşe burukluk; yasemin de hafif pudra nüansı veriyor. Sonra da meyveli ve hafif baharatlı tonlar gelmekte= Şeftali, öd ağacı bu etkiyi yapıyor.




Koku düzlemine bakalım= Genelde meyveli tonlar, tatlımsı çiçek- ağaç kombinasyonu, pudralı çiçekler, meyveli / baharatlı tonlar şeklinde ifadeye koyabileceğimiz lüks, gösterişli ve kompleks bir katman burada söz konusudur. Bu notalar tamamen iç içe algılanmakta. Etkisi ise yumuşak, yoğun, pudralı ve kremsi tonlamalar biçimine evrilmiş.

Derinlik ve konfor noktasına yönelelim= Şeftali- şeker- karanfil- menekşe- safran- yasemin çizgisini takip etmek üzere, genelde yoğun tatlılık ve biraz burukluk içeren meyveli/ çiçeksi katmandır. Bu da, alışılmışın dışında bir yorum ve parfüm diline işaret ediyor= Parfüm kuruyup tene oturduğu zaman, demek ki, üst ve orta notalar koku hissiyatını forse etmektedir. Evet, bu yönüyle hem kompleks, hem de ilginç bir parfüm... Ağaç notaları ise, üst- orta katmanın içinde erimiş. Yani, bir aşamadan sonra söz sahibi olamıyor. Baharatlı hissiyat da bu çizgide halen faal olmaya devam ediyor.

Bu kadar yoğun ve kompleks katmanlı koku bileşenleri elbette kalıcı ve kuvvetli vurgular yapacaktır. Tenimde kalış süresi, hafif ve tatlı tatlı esintilerle 2 günü buldu. Sandal ağacı- öd ağacı- reçine sentezi bunda etkilidir. Kuvvetli, canlı, vurucu bir harmanı bulunuyor. Sonraları yumuşak esintiler egemen oluyor. Dolgun, rafine, temiz bir parfüm olmuş. Aslında her mevsim gider.






Bu parfüm sizin için ne ifade ediyor ?




İspanya' nın Granada (Gırnata) kentinde, İslam mimarîsinin en güzel eserlerinden, El Hamra Sarayı bulunur. Bu saray, 1232 yılında, Sultan 1. Muhammed tarafından yaptırılmıştır. 1. Muhammed, Arap Ben-î Ahmer Devleti' nin ( Gırnata Emirliği ) kurucusudur. El Hamra; Arapça ''hamr- şarap'' tan gelir. El Hamra Sarayı, UNESCO' nun Dünya Kültür Mirası listesindedir. Bu saray, sonraki dönemlerde yapılan ilavelerle genişletilmiştir. İspanya tekrar Hıristiyanların eline geçince, uzun süre bakımsız kalmış ve dilencilerin, sarhoşların mekânı olmuş. Ancak, son yıllarda İspanyol hükümeti, bu sarayı aslına uygun olarak restore ettirmiştir.




El Hamra Sarayı, 1001 Gece Masalları' nın büyülü ve sofistike ortamını sunar... Süslemeleri, mimarîsi, doğal çevreye uyumu, çok çeşitli yapılardan oluşan karmaşık düzeni ile önemlidir.

Birbiriyle bağlantılı çok sayıda odalar ve salonlar, bu mekânların arasında yer alan avlular, yeşil alanlar, bahçe düzenlemeleri, fıskiyeli havuzlar, çeşmeler ve bu bölümlerin arasındaki geçiş sistemleri ile göz kamaştırıcı bir şaheserdir.





Doğu dünyasının ihtişam ve debdebesi, Avrupa' nın en ucuna, Atlas Okyanusu' na değin taşınmıştır. Müslüman mimar ve sanatçılar, El Hamra ile o zamana kadarki ustalıklarının zirvesine çıkmışlar ve bir İslam başyapıtı meydana getirmişlerdir.

Bu saraydaki günlük hayat, yemek kültürü, kabul törenleri gibi olguları da düşünürseniz, Mancera parfümleri az çok anlaşılır...

Arap, Orta Doğu ve Asya sentezi ve yorum dünyası gözlerinizi kamaştırıyor.

Koku - 5 Kalıcılık - 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder