17 Eylül 2022 Cumartesi

Baharat Dükkânı Kokuları ve Hayvansal Amber Teması : Boucheron- Ambre d' Alexandrie EDP / 2017


























amber temalı parfüm

Parfümde amber kokusunun elde edilmesi için hangi notaların harmanlanması gerekmektedir ?

Amber, ispermeçet balinasının kusmuğudur. Elde edilmesi ve işlenmesi çok zahmetli ve pahalıdır. Bu nedenle birçok parfümde laboratuvar ortamında üretilen sentetik amber kullanılmaktadır. Bir de, parfümde bazı notaların harmanlanması ile amber benzeri kokular elde etmek mümkün oluyor. Örneğin, odunsu notalar ( sandal ağacı, sedir ağacı, paçuli, vetiver ) ile misk, vanilya, benzoin, kimyon ve kekik gibi aromaları birleştirdiğimizde amber kokusunu elde edebiliriz.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümü tanıtır mısınız ?

Boucheron- Fransız mücevherat markasıdır. Paris merkezli bu fima parfüm de üretiyor. Bugün, bu markanın amber temalı kokusu olan, Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümü yorumlayacağım. Tatlı, kremsi, yumuşak, kuru, sıcak ve hayvansal aromaları vardır. Amber temasının yanısıra vanilya, reçineler, baharatlar, tütün ve misk içerikleri vermektedir. Oryantal grupta gösterilmiştir.

Üst- vanilya, benzoin, pralin, tütün,

Orta- laden otu, amber,

Alt- ambergris, misk.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümün rayihalarını baharat dükkânı kokularına, kuru tütün yaprağına ve hayvansal kokular veren ambere benzetmek mümkündür. Açılışı içkimsi vanilya ile yapılıyor. Hemen sonrasında vanilyamsı reçineler ve kuru tütün yaprağı geliyor.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfüm, orta katmanı oluşturan ve doğal bir baharat dükkânı gibi kokan yumuşak tatlı baharatları ve son bölümdeki kremsi amber aromaları ile en yüksek düzeyde beğeni ve hayranlık duygularına sahne olmaktadır. Orta bölümdeki baharatlar biber- kakule- zencefil troykası biçiminde dizilmiştir. Kapanışta önce kremsi amber vardır. Devamında hayvansal kokular belirginleşir ve ambergris- misk tahminleri yaparız.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfüm görüldüğü gibi, amber teması üzerine yoğunlaşıyor. Ancak amberli rayihaları daha ziyade orta bölümün sonuna doğru baharatlarla birlikte ve son bölümde algılarız. Genelde hakim tonlama misk- ambergris ( hayvansal amber ) biçimindedir.

Koku düzleminde vanilyalı notalar harmanı, tütün, baharatlar, ambergis ve misk bulunuyor. Açılıştan sonraki vanilyalı reçineler tatlılığı yükseltiyor ve şekerli hale getiriyor. Ayrıca son bölümde büyük ölçüde tek başına kalan hayvansal misk, yapay etkiler veriyor. Bu yüzden tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Buna karşılık nota geçişleri başarılıdır.

Derinlik ve konfor çizgisinde içkimsi vanilya, kuru tütün yaprağı, tatlı kakule- zencefil ve kremsi amber seçilmektedir. Kalite ve kullanılabilirlik açısından en çok takdir ettiğimiz notalar bunlardır. Bu çizgi, gene parfümün ferah- aromatik yönüne işaret etmektedir. Özellikle orta katmandan itibaren ( baharatlar ) sıcaklık yükseliyor.

Boucheron- Ambre d' Alexandrie isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmadan / yapışkanlık sağlamadan önce, ilk sıkışta dışarıya yönelik yoğun fark edilirliği vardır. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapar. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerinde düşünebilirsiniz.



Boucheron- Ambre d' Alexandrie- duygusal anlamda sizi nasıl bir yolculuğa çıkarıyor ?

Aslında her parfüm duygu ve düşünce olarak, insanı bir seyahate çıkarır. Bu parfüm de Mısır' ın Akdeniz kıyısında bulunan İskenderiye kentinden ilham alınarak tasarlanmış. Bu kent aynı zamanda büyük bir sanayi bölgesidir. Kumtaşlı bir adacık üzerine kurulmuştur. Nil nehrinin kuzeybatısındadır. Kumtaşlı ada, Marvut Gölü ile Akdeniz' e açılmaktadır.

Makedonya Kralı Büyük İskender, Mısır' ı fethedince sahil şeridinde kendi adıyla anılan İskenderiye kentini kurdurdu. Amacı bu ülkede bir Yunan- Helen kültür merkezi oluşturmaktı. Kent Avrupa- Aya arasındaki ticaretle gelişti. İskenderiye modern bir Avrupa kenti gibi dörtgen planlı ve düzenli yerleşime sahip bir kenttir. Sömürge döneminden kalma kolonyal mimarîsi, kıyı şeridindeki restoranları, parkları, yürüyüş parkurları ve palmiye ağaçlarıyla tipik bir Akdeniz yerleşimidir.

İskenderiye Feneri, Kayıtbay Kalesi ve Camiî, İskenderiye Kütüphanesi, Serapis Tapınağı, Pompei Sütunu ve Hadrianus Mezar yapısı kentin önemli tarihî ve turistik yapıları arasındadır.

2015- 2016 yıllarında kapıdan kapıya parfüm pazarlaması yaptığınızı biliyoruz. Bu süreçte sizi en çok zorlayan faktörler nelerdi ?

Kapıdan kapıya satışın, pazarlamanın en zor ve zahmetli biçimi olduğunu söylemiştim. Hele bir de Ankara gibi yoğun trafiği olan, engebeli araziye ve son derece dik yokuşlu sokak ve caddelere sahip bir şehirde yaşıyorsanız... Çok sıcakta ve çok soğukta, dışarıda parfüm satmak için gezmek yorucudur. Kar, yağmur, çamur, güneş, bütün bunlar sizi moral ve fizik olarak yıpratır. Ankara' nın iklim ve coğrafyası çok serttir, zorludur. Dışarıda çalışırken kuaförlere ve restoranlara gitmenizi tavsiye etmem. Çünkü bu işletmelere parfüm satmak çok zordur. Mesai saatleri içinde restoran çalışanlarının parfüm kullanması yasaklanmıştır. Erkek ve bayan kuaförleri de sizin sattığınız parfümleri çok pahalı bulduklarından almak istemezler. Buraları müşteri hareketliliği açısından çok yoğundur. Dükkân sahipleri bu yoğunlukta sizinle ilgilenemezler. Ayrıca restorandaki müşterilere parfüm satamazsınız. Çünkü onlar restorana yemek yemeye geliyorlar, parfüm satın almaya değil.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder