Doğulu parfüm
Sizce, öd ağacı notasının / temasının parfümdeki işlevi nedir ve nasıl kullanılmaktadır ?
Bildiğiniz üzere, öd ağacı notası geleneksel Arap parfümlerinin önemli ve hatta başat unsurudur ve çok kere reçineler, paçuli, zambak, yasemin, gül ve tütsü gibi ( Arap parfüm endüstrisinin kalıplaşmış aromaları ) notaları ile birlikte kullanılmaktadır. Yalnız öd ağacı teması, parfümlerde yönetici / domine edici seviyeye geldiği zaman yağlı, yapay, sentetik, tozlu ve ilacımsı kokular vermesi ile burun ve zihin algısını zorluyor. Bu nedenle öd ağacını odunsu nota değil de, amber ve misk gibi hayvansal aroma sınıfına koymak daha doğru olur, düşüncesindeyim.
Piyasaya çıktıktan sonra en çok sorulan ve merak edilen öd ağacı temalı kokulardan biri olan Boucheron- Oud de Carthage isimli parfüm hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz ?
Boucheron- Fransız mücevherat markasıdır. Boucheron- Oud de Carthage isimli parfümün genel gidişatında aslında öd ağacı vurgusu pek baskın değil. Sadece son bölümde kendini gösteriyor. Bununla beraber baharatlar ve vanilyalı notalar daha önemlidir. Gene tütsüler, bal ve deri aromaları hissediliyor. Pudralı, kuru, sıcak, yağlı, tatlı- şekerli ve yapay esintileri vardır. Oryantal grupta gösterilmiştir.
Üst- bal, tütsü,
Orta- tonka fasülyesi, laden otu,
Alt- öd ağacı, deri.
Boucheron- Oud de Carthage isimli parfümün aromalarını dumanlı tütsülere, baharat çarşısı kokularına, vanilya kokulu mumlara ve tabaklanmış isli derilere benzetmek doğrudur. Çünkü Boucheron- Oud de Carthage- açılış ve bunun devamındaki doğal, temiz ve çok kaliteli ballı- dumanlı tütsüler ve biberli baharat çeşnisiyle hakikaten beğeni ve memnuniyet uyandırıyor. Biberli baharatlar tarçın- kakule merkezlidir. Bunu vanilyalı reçineler ve pudralı vanilya takip ediyor. Kuru deri ve yağlı öd ağacı vurgusuyla sona gelinmektedir.
Boucheron- Oud de Carthage- tütsü, baharat çeşnisi ve vanilya kullanımı ile klasik Doğulu- Asyalı parfüm kültürüne atıf yapmıştır. Deri ve öd ağacı ise genelde Arap tarzı parfümlere özgü notalardır, Doğulu ( oryantal ) koku geleneğinde pek görülmez.
Koku düzleminde bal aroması, tütsü, baharat karışımı, reçineler, vanilya, deri, ve öd ağacına rastlanılıyor. Aromalar büyük oranda katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Sadece vanilyamsı notalar kendi içinde sentezlenmiştir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Ancak tene yakın kalmaktan ziyade, özellikle ilk anda dışarıya karşı yoğun fark edilirlik performansına sahiptir.
Derinlik ve konfor çizgisinde bal, tütsü, tarçın, vanilyalı reçineler ve deri aromaları vardır. En fazla beğenip başarılı bulduğumuz notalar bunlardır. Çünkü diğer koku bileşenlerine nispetle daha aromatik, ferah ve yumuşak tonlamalar yapmaktadır. Ayrıca bu notalar kalıcılık ve genel koku kalitesine de etki etmektedir. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılığı vardır.
Boucheron- Oud de Carthage isimli parfümün genelinde yüksek sıcaklık dikkat çekiyor. Ayrıca deri ve öd ağacı eksenindeki hayvansallığa kayan yapıdan dolayı tene dengeli sıkılması gerekir. Üç- dört kez fıslatmak yeterlidir. İdeal bir sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekândaki kokteyl ve davetler ile gece eğlencelerinde değerlendirebilirsiniz.
Boucheron- Oud de Carthage- duygusal ve zihinsel açıdan sizde ne gibi etkiler yapıyor ?
Boucheron markası, bu parfümü Tunus' un antik dönemdeki kentlerinden biri olan Kartaca' ya özgülemiş ve bu kentin, özellikle İslam- Arap kültüründeki önemine dikkat çekmek istemiş. Kartaca' nın ipek ve baharat yolu ticaretinin Kuzey Afrika kıyılarındaki merkezlerinden biri oluşu sebebiyle önemi ve zenginliği çok artmıştı. Doğudan batıya yapılan bu ticaret, Kartaca kentinde büyük ölçüde baharat, ipekli ve yünlü kumaş, değerli fildişi ve deri eşya ve elbette büyük sermaye birikimine yol açmıştı. Kent, Akdeniz ticaretini kontrol eden merkezlerden biriydi.
Kartaca, Tunus yarımadasında kurulan bir Fenike kolonisidir ( kale ve ticaret üssü ).Yeni Şehir anlamına geliyor. Tyre ( Sur ) kenti kraliçesi Elishar tarafından kurulmuştur. Kentin sur duvarı içinde kent meydanı, konut alanları, dinsel yapılar, amfitiyatro, pazar yerleri, kuleler ve kentin ortasında kale vardır.
Kartaca halkı savaşçı ve tüccar bir toplumdu. Roma İmparatorluğu ile defalarca ticarî rekabete ve savaşlara ( Pön Savaşları ) girdiler. Ünlü Kartacalı komutan Hanibal, Roma ordularını ardı ardına bozguna uğrattı. İtalya' yı istila etti. Sonunda Üçüncü Pön Savaşı' nı kazanan Roma ordusu Kartaca devletini yıktı. Kartaca kentini işgal ve yağma etti, kendi topraklarına kattı.
Kartaca, Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika kıyılarında genişleyerek, ticaret kolonileri kurmuştu. Akdeniz' i Roma ile etki alanı olarak paylaşmıştı. Akdeniz ticareti üzerindeki Roma- Kartaca rekabeti Pön Savaşları' na yol açmıştır.
Koku- 4 Kalıcılık- 5
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder