1 Nisan 2013 Pazartesi

By Kilian- Amber & Oud EDP / 2012


























By Kilian, Fransız parfüm ve kozmetik markasıdır. 2007 yılında faaliyete geçmiştir. Parfüm ve ev kokuları üretmektedir.

Bugün, bu markanın amber temalı ve Doğu/ Arap etkili parfümlerinden By Kilian Amber & Oud, inceleme konumuz olarak seçilmiştir. Markanın Arabian Nights ( Arap Geceleri ) koleksiyonuna dahil parfümlerden biri olduğu bilgisine ulaştım.

By Kilian Amber & Oud, kaynaklarda Orta Doğu pazarı için tasarlanmış bir parfüm olarak lanse edilmekte. Bu parfümün öd ağacı temalı olduğundan da bahsediliyor... Ne var ki, benim görüşüm belli ölçüde bundan ayrı olacak.

Oryantal- odunsu grubunda gösterilen bu parfüm; amber teması başta olmak üzere vanilya, bitkisel notalar, baharat katmanı, misk ve odunsu notalar gibi nüanslar vermekte...

Çok tatlılık barındırmıyor. Onun yerine tozlu, topraksı ve hayvansal esintiler yaygındır.

Notaları ise sedir ağacı, amber, benzoin, vanilya, öd ağacı (? ), defne yaprağı olarak açıklanmış. Elbette hissedilen koku nüansları sadece bu kadar değil...

By Kilian Amber & Oud adlı parfümün başlangıcı tuhaf ve zor alışılan tarzdadır... Yoğun, güçlü, sert ve burnumu zorlayan bir açılış yapmakta. İlk anda ne olduğunu hemen anlayamadım. Reçineler, odunsu notalar, hayvansal amber, bitkisel ve tozlu rayihalar... Hepsi aynı anda burnuma hücum etti. Bir harman ve karıştırma söz konusu olabilir mi ? İlaç benzeri tonlar da var. Parfümün açılışı son derece sıcak vurgularla oluyor.

Bir müddet bekledim... Tenime otursun, yumuşasın, ne olduğunu anlayayım... diye düşündüm. Sonra parfüm biraz sakinleşti ve baharatlar sahne aldı. Sıcak, yoğun, sofistike ve biberli tarzda baharatlar kendini belli etti. Ancak çok tatlı değil. Tarçın, zencefil, kırmızı biber ve karanfil harmanı biçiminde tahmin yaptım. Aromatik- bitkisel rayihalar da derinlemesine algılanıyor. İlk baştaki karmaşa ve belirsizlikten sonra, orta notalardaki bütünlük ve düzen takdire değer olmalıdır. Baharatlar kuru ve metalik olarak yapılandırılmış. Ne var ki, özgün ve farklı bir deneme olmuş.

Orta katman, tene oturuyor ve etkisi uzun sürüyor. Baharatlı katmana bir de ağdalı, yoğun ve hayvansal esintiler veren amberin katıldığını söylemeliyiz. Yalnız bu, baharatlar tene yerleştikten sonra olmakta. Kaliteli, ihtişamlı ve zengin bir amber kullanımı ile karşılaşıyoruz. Kapanış da gene amber, tütsülü odunlar, misk ve tatlı- pudralı vanilyayla olmaktadır. Sonlarda sedir ağacı ve paçuli tandansları diğer kokuların önüne geçmiş gibi görünüyor.



Bir noktayı belirtelim= Öd ağacı vurgusu yok gibidir. Belki açılışta odun- reçine ve ilaç hissiyatının içinde yer alıyor... Parfümün ara nüanslarında ise bitkisel kokular var. Son kısımda tatlılık artıyor. Genelde yoğun, kalıcı, sıcak, biraz pis, hayvansal ve algıları zorlayan bir parfüm... Anlamak için üzerinde çalışmak gerekir.

Koku düzlemi= Sırasıyla aldığımız kokular reçineli odunsu bazlar, amber, baharat katmanı, tekrar amber, tütsü, odunsu notalar ve vanilya/ misk olmuştur. Açılışta bir sıkışma ve karmaşa var. Sonra aromalar geniş bir havzada rahatça akışkanlık kazanıyor. Ve baharatlı katman bütün ihtişamı ile merkeze yerleşiyor. Hayvansal amberin de katılması ile, bu bölüm baharatlı ambere tahvil ediyor. Tene oturmayla birlikte, kapanışı yapacak tütsülere, vanilyaya geçiliyor. Burada rahat bir akışkanlık bulunuyor.

Derinlik ve konfor noktası= Amber temasından daha önemli ve öncelikli olmak üzere, biberli baharatları ilk anda zikredelim. Sonra baharatlara katılan hayvansal amber, tütsüler ve tatlı vanilya güzel ve hoş bir çalışma olmuş. En beğendiğimiz ve takdir ettiğimiz notalar bunlardır. Baharatları öncelikle beğendiğimizi söyledik... Çünkü parfüme karakter, akışkanlık ve güzellik katan vurgular esasında baharatlardır. Kalıcı, kaliteli ve egzotik biçimler burada toplanır.

Bunun haricinde açılış kısmındaki notaların büyük ölçüde yapay ve plastik olduğunu söyleyelim. Burası beğenilmeyecektir. Doğulu esintiler yayan amber ise, açılış ve orta bölümde alınıyor. Yalnız açılışta iyi hissiyat vermiyor. Anlamak ve yorumlamak için tecrübe gerektiren bir parfümle karşı karşıyayız. Sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam için idealdir. Dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter.

İlk sıkışta yoğun bir fark edilirlik yapar. Sonrasında yumuşar ve tene yerleşir. Tenimde bir güne yakın kalıcı oldu. Baharatlı amber tene yapışıyor ve bu işi kotarıyor. Gece gezmesi, davet, kokteyl gibi ortamlarda düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder