24 Eylül 2015 Perşembe

Arap Esintileri : Aramis- Calligraphy EDP / 2012



























arap etkili parfüm




Aramis markasıyla ilgili bilgi verir misiniz ?




Aramis, ABD kökenli bir markadır ve şu anda Estee Lauder şirketler grubuna aittir. İşe cilt bakım ürünleri satarak başlamışlar. Parfüm üretimi 1966 yılında başlıyor.




Aramis, bu parfümde neden ''Calligraphy'' ismini kullanmış ?



Kaligrafi, aslında süsleyerek güzel yazı yazma sanatına verilen addır. Kökeni Yunanca KALLOS ( güzel ) ve GRAPHOS ( yazı ) kelimelerinden türemiştir. Çin, Doğu Asya, Avrupa ve İslâm uygarlıklarında güzel yazı sanatı yaygındır. Kaligrafi sanatı, bizim güzel yazı ( hüsn' ü- hat ) sanatımıza benzemektedir. Yalnız, arada önemli bir fark bulunuyor=

Kaligrafi, Latin harfleri kullanılarak güzel yazı yazma sanatıdır ve İslâm dışı uygarlıklarda sivil amaçlar ile günlük hayata hitap eder.

Hat sanatı ise, özellikle Türkiye' de yaygındır ve Arap harfleri kullanarak yazdığımız dinî içerikli yazılardır.

Aramis- bu parfümde ''kaligrafi'' kelimesiyle İslâm sanatına vurgu yapmış olmalıdır.



Aramis' in bu parfümünü nasıl görmektesiniz ?

Aramis- Calligraphy, oryantal- çiçek bazlı bir parfüm olmuş. Geleneksel Arap parfümlerinde gördüğümüz öd ağacı, mür ağacı, gül ve misk gibi notalarla kendini ifade etmekte. Harmanına bakalım=

Üst= Kakule, limon, tarçın;

Orta= Mür ağacı, safran, gül;

Alt= Paçuli, kehribar, misk, öd ağacı.

Üstteki paragrafa şunu ekleyelim :  Arap parfümleri bugün, artık bizim zannettiğmiz gibi ''hacı yağı'' efektinde kokmuyor. Bu parfümlerin içeriğindeki geleneksel notalar, modern tatlı baharatlar ile kombine ediliyor. Aramis Calligraphy de, bu olguya örnek teşkil ediyor. Yakın zamanda, inşallah, bu blogda sizinle beraber Amouage parfümlerini konuşacağız. Amouage parfümlerinin genelinde de modern tatlı baharatlar rol oynuyor, buna şaşırmayın...

Gelelim, Aramis- Calligraphy' ye...

Evet, parfüm sıcak ve tatlımsı baharatlarla açılıyor. Son derece modern, ferah ve hoş tonlamalar aldım. Zencefil- tarçın ikilsi açılışı domine etmiş. Çok lüks bir narenciye notası da bunları desteklemekte. Sonrasında mür ağacı ve gül kombinasyonu var. Tatlılık burada devam ediyor. Parfümün tenden ayrılışı hafif tozlu bir paçuli, yumuşak ve kremsi amber/ misk notası ve yoğun ve yanık tonda öd ağacı ile olmakta.

Koku düzlemi : Tatlı baharatlar- gül- öd ağacı- amber ve misk.

Derinlik ve konfor noktası : Tatlı baharat, öd ağacı, amber/ misk ikilisi.

Bütün notalar tek tek alınıyor. Sevimli, hoş, güzel ve lüks bir parfüm. Nota geçişleri dengeli ve akışkan verilmiş. Yapaylık yok. Tatlı baharat, ağaç ve amber çizgisinde kalıcılık ve kalite artmakta. Üzerinde çalışıp emek verildiği belli oluyor. Aslında her mevsime ve her yere uyan bir yapısı var. Kalıcılık ise çok başarılı olmuş. Açık tende kalış süresi hafif esintilerle bir günü bulmakta. Özellikle gün ortasından sonra, öd ve mür gibi ağaçlar gösterişli ve şatafatlı tonlamalar vermekte. Tatlımsı rayihalar parfümün geneline yayılmış denebilir. Doğal, rafine, dolgun bir harmanı var.



Aramis- Calligraphy, size neleri çağrıştırıyor ?





Modern bir Arap parfümü. Bu parfüm bence, dünyadan elini eteğini çekip, kendini ibadete veren zengin bir Arap tacirine çok yakışır. Gözümün önüne Binbir Gece Masalları' nın ihtişamı ve debdebesi geliyor. Abbasî Halifesi Harun Reşid' in sarayını düşünün. Güzel kızlarla, eğlencelerle, haremle, hamam sefasıyla, ziyafetlerle dolu görkemli bir saray yaşamı sürmekteydi.




Binbir Gece Masalları, Ortaçağ' ın edebî eserlerinden biridir. Orta Doğu ve Arap kültürü kaynaklıdır. Sözlü edebiyata dahildir. Halk hikâyeleridir. Kitaplaştırılıp çeşitli dillere çevrilmiştir.

Harun Reşid devrinde, başkent Bağdat; İran, Çin, Hindistan, Afrika ve Avrupa ile yapılan ticaret sonucunda çok zenginleşmişti. Arap ve Doğu kültürü bu dönemde sentezlendi. Kültür ve sanat hayatı çok canlandı ve bir bakıma Rönesans devri yaşandı. Binbir Gece Masalları da bu atmosferde ortaya çıktı.

Binbir Gece Masalları' nın ortaya çıkış miti şöyledir..

Şahzaman ve Şehriyar iki kardeştir. Biri Çin, diğeri Hindistan padişahıdır. İkisi de eşleri tarafından aldatılmışlardır. Bu olaydan sonra Hint padişahı Şehriyar, kadınlara güvenini kaybeder ve düşman olur.

Şehriyar, aldatılmanın acısını, ülkesinde her gün bir genç kızla evlenip, sabaha doğru onu öldürterek çıkarmaya çalışır. Hükümdarın vezirinin de güzel bir kızı vardır= Şehrazat... Şehrazat, bu gidişatı durdurmak için hükümdarla evlenmeye karar verir. Babasını da buna ikna eder.

Hint padişahı Şehriyar ile vezirinin kızı Şehrazat evlenirler. Şehrazat, hükümdara her gece bir masal anlatır. Sabaha doğru da maslı en heyecanlı yerinde yarıda bırakır. Hükümdar her seferinde masalın sonunu merak eder. Şehrazat' ı öldürtmeyi erteler. Ertesi gece, Şehrazat, masala kaldığı yerden devam eder. Bu durum yıllarca böyle tekrarlanır. Sonunda Şah Şehriyar, karısına güvenmeyi başarmıştır...

Arap ve Doğu dünyasının zihin ve beden formu, Aramis- Calligraphy' de yorumlanmış. Ayrıca, parfümün sonları, odanızda tütsü yakmışsınız hissi vermekte...

Bu arada hatırlatayım, bu parfümü Harvey Nichols mağazalarında bulabilirsiniz.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder