7 Aralık 2015 Pazartesi

Christian Dior- Oud Ispahan EDP / 2012




























Christian Dior- Fransız moda markasıdır ve kurucusu ile aynı ismi taşımaktadır. Parfüm, kozmetik, lüks hazır giyim ve özellikle kadın modası alanında faaliyet gösteriyor. Kıvrımlı ve hacimli kadın kıyafetleri tasarlayarak ünlenmiş bir markadır. Bugün Christian Dior- Oud Ispahan isimli parfüm hakkında konuşacağız. Markanın Privêe koleksiyonundan özel bir kokudur. Tatlı, metalik, ilacımsı ve yapay esintileri var. Çiçeksi notalar, odunsu notalar, amber ve reçineler bu parfümü şekillendiriyor. Oryantal- çiçeksi grubunda gösteriliyor.

Üst- laden otu,

Orta- gül, paçuli, safran,

Alt- öd ağacı, sandal ağacı, sedir ağacı.

Christian Dior- Oud Ispahan isimli parfüm, oldukça yüksek bir tatlılıktaki gül ve safran gibi çiçeksi notalarla açılıyor. Yapay ve ilacımsı kokan öd ağacı vurgusu, odunsu notaların başlangıcını işaretliyor. Devamında tatlı ve gene yapay amber ve mür ağacı reçinesi ( ? ) geliyor. Metalik ve yapay tarzdaki paçuli, odunsu notaların son temsilcisi olarak kapanışı yapıyor.

Christian Dior- Oud Ispahan isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapar. Çok hızlı akışkanlıkla tene yakın kalmakta. Fark edilirliği de tene yakın durmasıyla belirleniyor. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyunca kuvvetli kalıcılığının olması, klasik Arap parfümlerinde gördüğümüz gül- safran- öd ağacı çizgisindeki notaların marifetidir. Yüksek tatlılık ve yapaylık nedeniyle tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünebilirsiniz.

Christian Dior- Oud Ispahan- İran' daki bir kent olan İsfahan' dan esinlenmiş.

İsfahan kentiyle ilgili, kaynaklarda istemediğiniz kadar bilgi var... İran' ın üçüncü büyük kenti olan İsfahan, kendi adını taşıyan eyaletin başkentiymiş. En parlak zamanlarını Selçuklu, Akkoyunlu ve Safevî imparatorluklarının egemenliğindeyken yaşamış. Ortaçağ' ın en önemli ticaret yolu kavşaklarından birinin üzerinde yer almakta. İsfahan' da yetiştirilen güller bütün dünyada meşhur olmuş ve ticaret metaı haline gelmiş. Oud Ispahan adlı parfüm de, bu güllerden esinlenilmiş.




İsfahan, her zaman önemli bir ticaret, eğitim, kültür, sanat merkezi olarak kalmayı başarmış. 17. yüzyılda olgunluk devresine ulaşan geleneksel İran mimarîsinin en önemli eserlerle temsil edildiği bir şehir olmuş. Cami, medrese, kütüphane, saray, türbe, külliye gibi Türk- İslam yapılarını şehrin her tarafında görmek mümkündür. Ayrıca, müzeler, sanat merkezleri ve şehrin ortasından geçen Zayende nehrinin iki yakasındaki çay bahçeleri ile günümüz modern kentlerinin karakteristik yerleşim dokusunu sürdürüyor. İsfahan için, Nısfh-ı Cihan- Dünya' nın yarısı denilmektedir. Dünyanın ikinci büyük meydanı Nakş-ı Cihan- da burada bulunuyor. Cami, türbe, medrese gibi devasa yapılar; hiç boş yer bırakılmayacak derecede içten ve dıştan görkemli çini süslemelerle bezenmiş. Bu çini bezemelerde en çok mavi renk kullanıldığı için, şehir adetâ koyu mavi gökyüzünü hatırlatmakta. Gizemli, ilginç, sofistike bir Doğu kenti... 

Koku - 3 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html



4 yorum:

  1. Merhaba bu parfumu nerede bulabilirim acaba

    YanıtlaSil
  2. Bu parfümü Amazon.com' dan sipariş edebilirsiniz. Ebay' dan da olabilir. Ülkemize daha gelmedi. Ankara' da iseniz, Sevil Parfümeri' de Versace Pour Femme Oud Oriental adlı parfümü deneyebilirsiniz. C. Dior Oud Ispahan hakkında fikir verebilir. Fiyatı 350 lira olması lazım. İyi günler...

    YanıtlaSil
  3. Bu parfüm İstanbul Zorlu Center AVM de en üst kattaki Dior butiğinde mevcut. Hatta tüm Prive serisi mevcut. Ben aldım.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil